HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Tegnap óta én is roma vagyok

2009.09.23. 14:11 Strici

Ha nem tudnánk, hogy a magyarországi hatalom a rendszerváltás óta mindig aljaskodásra használja a cigánykérdést, azt hinnénk, a négy nappal ezelőtt bejelentett intézkedés jóhiszemű, csak ostoba.

De tudjuk. Tudjuk, hogy minden eddigi „szabadon választott” hatalom rasszista volt

Tudjuk, hogy minden arra megy ki, hogy a birkák egymással legyenek elfoglalva, hogy a társadalom megosztottsága egyre erősebb legyen.

Ebben a blogban többször volt már szó a romákat érintő – mindannyiunkat érintő – kérdésekről. Amiket eddig olvashattatok, nem ismétlem meg.

Viszont idézem a Kormányszóvivői iroda közleményét:

„A kormány 200 diplomás roma szakember felvételét kezdeményezi a közigazgatás legkülönbözőbb szintjein. Az októbertől induló program – amelynek célja a vezető roma értelmiségi réteg kiszélesítése és megerősítése – része a romák felzárkóztatását és beilleszkedését szolgáló intézkedéssorozatnak.

A következő évtized legfontosabb társadalmi kihívása, a politika legnehezebb feladata megakadályozni, hogy végérvényesen leszakadjanak azok a társadalmi csoportok, azok az emberek, akiket a szegénység mellett sok esetben még az előítéletek is sújtanak. A romák felzárkózása, beilleszkedése felelős hozzáállást kíván mindenkitől: a kormánynak több esélyt és lehetőséget kell nyújtania a romáknak, a romáknak pedig élniük kell ezekkel a lehetőségekkel.

A diplomával rendelkező roma munkavállalók előtt álló akadályok lebontása érdekében a kormány egy olyan komplex, szakmai és anyagi segítséget nyújtó programot dolgozott ki, amely segíti a diplomával rendelkező romákat a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben. A program keretében a pályázók minden segítséget megkapnak, hogy sikeresen tegyenek eleget a közigazgatásba való bekerülés szigorú követelményeinek.

A pályázók versenyvizsgára való felkészítését és vizsgáztatását a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) végzi. A KSZK gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is – a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével. A programban résztvevők elhelyezkedése érdekében már a felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél, de már eddig több szervezet jelezte, hogy csatlakozna a programhoz. A program stratégiai célja, hogy a felvételt nyertek foglalkozatására határozatlan idejű köztisztviselői státusz keretében, a pályázó szakmai életútjának, képességeinek, érdeklődésének megfelelően kerüljön sor.

A programban résztvevők kiválasztására nyílt pályázatot ír ki a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ. A roma fiatalok tájékoztatása a pályázati lehetőségről célzottan, azaz a már meglévő adatbázisokra – elsősorban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a Romaversitas programjaira – építve, másrészt a KSZK csatornáin keresztül – államigazgatási szerveknél, munkaügyi központoknál, felsőoktatási intézményekben való meghirdetés útján – történik.

A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A projekt összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja többek közt a résztvevők vizsgára való felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit. A pályakezdők első éves fizetését az Államreform Operatív Program, „Diplomával rendelkező romák foglalkoztatása a közigazgatásban” elnevezésű projekt 1 milliárd forintos keretösszege biztosítja. A roma munkavállalókat foglalkoztató szervet további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli.”

Projekttel állunk szemben. Szemben állunk vele. Egy olyan helyzetben állunk szemben vele, amelyben több ezer embert bocsátottak el a közigazgatásból, mert állítólag ezt követelte az EU és a világbank, meg a haza. És azt is mondták, hogy az ezt követő közigazgatási létszámstop most komoly. Meg azt is, hogy e nélkül a létszám nélkül is minden feladatot meg fog tudni oldani a közigazgatás. És megaláztak rengeteg embert: vízfejnek, eltartottnak, ingyenélőknek nevezték őket.

Tegnap, amikor úgy döntöttem, hogy én is roma vagyok, felhívtam a közleményben is szereplő Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központot, hogy megkérdezzem: nekem, a romának, mit kell most tennem, hogy megkaphassam az egyik állást? Ráadásul, mint olvashatjuk, nincs is próbaidő, eleve határozatlan időre vesznek majd föl. Mindenki másnak van. Ennek a 200 romának nincs. Felhívtam a figyelmét arra is, hogy most már csak 199 romával számoljanak, mert az én állásom – mint első jelentkezőé – stipi-stopi foglalt. A KSzK-s hölgy arról tájékoztatott, hogy még ők sem tudnak semmit, majd az október 1-jén megjelenő pályázati felhívásból fog kiderülni.

Gondoltam, nem várok október 1-jéig, megkérdeztem a Kormányszóvivői Irodát is, hogy mint egynapos, zsenge, friss romának, hol kell október 1-jén munkába állnom, hol leszek díszcigány? Az iroda sajtósától – aki megígérte, hogy sürgősen válaszolni fognak az érdemi problémáimra – az alábbi kérdéseket tettem föl:

1. Hogyan jött ki a 200-as keretszám? Miért nem pl. 191 vagy 210?
2. Hogyan rehabilitálják a közigazgatási költségek csökkentése ürügyén kirúgott köztisztviselőket, közalkalmazottakat?
3. Ki számít romának, milyen igazolásokat kell beszereznie annak, aki romaként akar álláshoz jutni?
4. Csak fiatal romák juthatnak-e álláshoz, mert a közlemény két bekezdése ebből a szempontból ellentmondásos, s ha igen, ki tekinthető fiatal romának?
5. Mi van akkor, ha a 200 helyre 15 ezer jelentkező vagy még annál is több lesz?

Szóval, most várom a válaszokat. De azért még egy kacifántos is eszembe jutott, utólag: Ha a kirúgottak között roma is volt, őt visszaveszik? És ha őt igen, akkor a többieket miért nem?

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr51401805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.09.23. 14:27:33

Strici, én a válaszokat ingyen is megadom Neked!
1.hasukra csaptak
2.sehogy
3. Hitler óta tudjuk, h az, akinek az anyukája roma volt...esetleg nyolcadíziglen...
4. fiatal...25 éves korig, a mai divattrendeket tekintve, lehet, h csak 16 éves korig, de annak meg nincs diplomája LOL
5. akkor aki igazolni tudja, h "romább", mint a többi

Guido (törölt) 2009.09.23. 14:56:11

képmutatás a köbön...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.23. 15:00:55

@Guido: és persze, nem lesz belőle semmi.
Volt már egypár hangzatos lózung az utóbbi pár évben, én most csak a pályakezdő tanárok fizetésemelésére emlékszem, mert érintette VOLNA egyik gyermekemet. a többi néma csend. (vagy ha jobban tetszik: The rest is silence...)

deejayy · http://deejayy.hu/ 2009.09.23. 15:46:32

Ezek nyilván rasszisták. Megkülönböztetik a romákat (előnyösen, és?).

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2009.09.23. 15:47:11

Hát, Strici, minden kérdésed veszedelmesen pontos...

A válaszra - ha röppentenek egyáltalán - még kíváncsibb leszek, nyilván fenemód tanulságos lesz mindannyiunk számára.

Ha viszont nagytotálból nézzük az eseményeket, azt is érdemes észrevennünk, hogy ez a szoci garnitúra munkahelyteremtés címén az államapparátus dagasztásán kívül nem igazán tud mást elképzelni.

Egy szó, mint száz: életreszóló élmény lesz, ha az új lakcímkártyámat Lakatos Dzsennifer fogja nekem kiállítani az okmányirodában.

KolompárRómeó 2009.09.23. 15:52:29

Eleg a bemondas? Ha segilyrol van szo, akkor eleg. 198. En is megyek.

Illetve dehogy, annal jobb dolgom van most. De legalabb tudom, hogy az altalam befizetett evi nagyon sokmillio forint ado jo helyre megy...

2009.09.23. 16:41:36

Az nem baj, hogy a központi közigazgatásban most éppen létszámstop van?

A nemzetiség kérdéséről hirtelen ezt találtam:
"A népszámláláskor nemzetiségi hovatartozás szempontjából – anyanyelvre való tekintet nélkül – minden összeírt
személyt olyan nemzetiségűnek vesznek számba, amelyhez tartozónak minden befolyástól mentesen vallotta magát."
www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/08/08_1_modsz.pdf

Szóval nem kell igazolás, lehetünk akár a tízmillió roma országa, hajrá. :) Egyébként ez az egész úgy baromság, ahogy van.

Strici: az, hogy határozatlan a státusz, annak semmi köze a próbaidőhöz. Határozatlan státuszra szól a kinevezés, de 6 hónap próbaidővel.

domdodom69 (törölt) 2009.09.23. 16:51:24

nem tudom, ki számít romának és hogy hogyan jött ki a 200. de attól tartok, a romákat másképp, mint + diszkriminációval, nem nagyon lehet felemelni. az más kérdés, hogy vajon tényleg milyen romák kerülnek ebbe a programba, nem lesz-e néhány "ismerős" is...

2009.09.23. 17:45:17

A Szűz Máriára esküszöm, hogy akkora roma vagyok, mint a ház, ráadásul kevés munkával is beérem, várom az ajánlatát, tisztelt kormányszóvívő, vagy kiafaszom.

Haary Plotter 2009.09.23. 20:57:11

2010 május idusa táján
Fidesz+Jobbik koalició
Fidesz miniszterelnök
Jobbik munkaminiszter
NA, HOL A FAXOMBA VAN
AZ A 200 KVÓTAROMA???
Romaútra ment a kajám,
Ühüü, ühüü, ühüü, ühüm.

respecta /01 2009.09.23. 21:36:41

Strici: Ez jóóó! Meg is lepődtem volna, ha szó nélkül hagyod és nem pirítasz oda.
Bennem is azonnal:
Várható egy népszámlálás? (ott ugyanis annak vallom magam, aminek, azt el kell fogadják.)
Vagy az utolsó alapján fognak egyeztetni engem/velem jelentkezésem esetén?
Vagy láthatóság alapján?
Szóval nagyon furdalnak a válaszok!

a_tom 2009.09.24. 07:55:18

Egyáltalán nem értek a témához, a médiában csak azt látom hogy a romák az általános iskolába sem járnak be, vagy ha mégis akkor csak verekedni.
Létezik egyáltalán 200 diplomás roma az országban?
(Mondjuk ha nem számítjuk a zeneművészeti főiskolát és egyetemet.)

Amúgy tényleg kell ezekhez az állosokhoz diploma? Szakirányú, vagy bármilyen jó lesz? A diplomától lesz értelmiségi valaki?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.24. 09:08:56

Aki lusta volt tanulni, annak irány az Ecseri, még nem késő.

Egyébként egy szót sem szólhatok, mióta a kismamákat is megpróbálják megutáltatni a felsőoktatásban.:)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.24. 17:03:08

Egy kicsit korbácsolom az idegeket: megérkeztek az első válaszok a Kormányszóvivői irodától. Egyelőre folyik a vita közöttünk, de remélem, hétfőre az összes kérdésre itt lesz a válasz.

2009.09.24. 17:41:31

@Strici:
Ne csigázz minket. :) Légyszi hagy lássuk mi is az eddigi válaszokat, biztos érdekesek.

psmith 2009.09.25. 01:08:11

Mi az hogy tegnaptól?!

Tessék egy augusztusi cikk:
Strici a cigány önkormányzati vezető

szentkoronaradio.com/belfold/2008_08_12_strici-a-cigany-onkormanyzati-vezeto

_Molly 2009.09.25. 09:38:33

1. Gratulálok a cikkhez és kitartásodhoz, Strici :)
2. Gondolkodtam, és asszem, mégsem szeretnék a közigazgatásban roma lenni. Mert rájöttem, hogy ez tényleg egy rasszista kampány.

Ahol edig nem illett cigányozni, most evidencia lesz:
- Te jöttél a roma-programon keresztül? (Tehát cigány vagy-e?) - AGYRÉM!

És ehhez a Munka törvénykönyvét is módosítani fogják? Mert ha származás miatt nem rúghatnak ki senkit, akkor fölvenni lehet?

És az Adatvédelmi törvényt is módosítani fogják?
Adatvédelmi törvény
- 2. paragrafus 2.a): különleges adat: a faji eredetre, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra vonatkozik;
- 3. paragrafus: Különleges adat akkor kezelhető 2.b): a 2. § 2. a) pontjában foglalt adatok esetében,
-- az nemzetközi egyezményen alapul,
-- vagy Alkotmányban biztosított alapvető jog érvényesítése,
-- továbbá a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés vagy a bűnüldözés érdekében törvény elrendeli.

Összefoglalva: A romák nyilvántartásához előbb vagy nemzetközi egyezményt kell erről aláírni, vagy az Alkotmányban kell rögzíteni a "romák a közigazgazdaságba" programot, mint alapvető jogot, vagy nemzetközbiztonsági, ill. bűnmegelőzési okokra hivatkozva lehet bekérni és nyilvántartani az állásra jelentkezők származására, etnikai hovatartozására vonatkozó adatokat.

_Molly 2009.09.25. 10:09:32

@a_tom: Szerintem van 200 diplomás roma, más kérdés, hogy ők mind munkanélküliek-e jelenleg?

(És ha nem, akkor is pályázhatnak?)

A színészek között is akad, sőt, nálunk a patikában is az egyik nő - szerintem - roma. Legalábbis úgy néz ki...

Ehhez kapcsolódik a következő kérdésem is. Ha már úgyis folyamatos kapcsolatban állsz az illetékesekkel, esetleg ezt is megkérdeznéd, Strici?

Aki állami gondozottként nőt föl, és nem ismerte a szüleit... Tehát ő csak GONDOLJA, hogy roma lehet, de NEM TUDJA. Az is esélyesen pályázhat a "200 roma..." programba?

És az is, aki nem úgy néz ki, ahogy a többség a romákat elképzeli?... Mert én már láttam szőke cigánylányt! Vagy annak családi fotókakl kell igazolnia a roma rokonságot?

a_tom 2009.09.25. 10:31:37

@_Molly: Én meg mostanában nem látok hosszú feketehajú cigánylányt hosszú szoknyában. Pedig milyen csinosak tudnak lenni...
Lehet máshol még vannak, de akik itt előfordulnak azok "bejjaaszonyosan" néznek ki, ronda melírozott, csapzott, szőkésbarna haj és csípőnadrág. Rémes :(

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2009.09.25. 20:10:54

Hej, Stricikém, menek veled dódozni, idesanyám aszonta, hogy amit annak, fogaggyam el. Osztán moszt má cak az a baj, hogy mehetnék-e viseletbe, vagy muszáj-e a kiszkosztümöt felvenni? :)

(amúgy tényleg: annak vallani magad, és kész is - ránézésre akár az is lehetnék)

A Tyne folyó déli partja 2009.09.25. 21:04:38

@Zsit (nyújtózós macs; E, _nagyon_ E, aki T :D): hehe, ránézésre szerintem én is simán eladom magam cigánynak, ha kicsit napozok:)
(remélem, a kék szem nem kizáró ok). megyek is haza rögtön:)

ged 2009.09.25. 22:16:57

khm, de ki fogja az állásokat betölteni? nincs is 200 diplomás cigány:D

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.28. 11:08:53

Én annak örülnék, ha nem ilyen pozitívan diszkrimináló projekteknek köszönhetően kerülnének romák a közigazgatásba (meg úgy általában a munkaerőpiacra), hanem saját tudások, tenni akarásuk okán. De annak még jobban örülnék, ha olyan értékes roma munkaerő jelenne meg a piacon, amelyet a vállalatok alkalmaznak, mert úgy látják, hogy abból a cégük profitál. Amíg a közigazgatásba "erőszakoljuk" be őket, addig semmi haszna nem lesz a dolognak; a társadalom jóindulatát ilyen lépésekkel elérni nem lehet, munkanélküliség-csökkentésnek pedig még látszatintézkedésnek is rossz.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.28. 19:20:03

Nem tudok hozzászólni az új poszthoz, ezért itt mondom el, a kérdéseidre a válasz CSAK, és mivel ezt úgysem fogja leírni semmilyen hatóság sem, addig fognak levelezni veled, amíg el nem fogy a papír, vagy el nem kopnak a billentyűk, esetleg a Mars-lakók meg nem érkeznek.
És még gonoszság sincs bennük, mármint a hatóságokban. Nem azért csinálják, mert valakit meg akarnak szívatni, hanem mert ennyi jutott...
süti beállítások módosítása