HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell

2009.10.12. 22:58 Strici

Hát, sikerült megütközést kiváltanom a legutóbbi poszt egyik mondatával, amelyben lemengeléztem a Czeizelt.  

Mielőtt az alapokhoz nyúlnánk vissza ismét: Dr. Czeizel Endre kétségtelenül nem tömeggyilkos, de nagyon sok – néhány ezer biztosan – becsapott emberből lett statisztikailag is kimutathatóan sok áldozata annak a kísérletnek, ami vaskos megtévesztésként az Optimális Családtervezési Modell névre hallgatott. És akkor még nem szóltam Czeizel béranya-programjáról, ami miatt eljárás is indult ellene, de mint évek során kiderült, a magyar jog nem tiltja, ha valaki – akár pénzért is – vállalja a közvetítést a szegény nő és a gazdag nő között; pénzért folytat gyermek- sőt, magzatkereskedelmet. Aki emlékszik rá, az láthatta:  Czeizel a Magyar Televíziót használta itt is reklámeszközként; tévéműsorban győzködte a szegény anyát arról, hogy adja el a leendő gyermekét amerikai szülőknek. 

De most legyen szó egy régebbi történetről! Igen, végre legyen szó, ha már 25 éven keresztül sejtelmes hallgatás vette körül ezt a kísérletet!

Az Optimális Családtervezési Modell előkészületei 1984-ben indultak. Nagyon nagy reklámot és pénzt kapott a dolog; az Örs Vezér tere környékén alakították ki a kísérlet központját, még azt is tervezték, hogy a váróban ücsörgő kismamáknak és kisgyermekes szülőknek Hi-Fi rendszert építenek ki, szép hangzású muzsikát szolgáltatva a részükre. A Hi-Fi-ből semmi nem lett, viszont Gyulán is létrehoztak egy központot.

A kampányban egy árva szó nem volt arról, hogy a modell célja egy új magzatvédő vitamin – a később Elevit néven forgalmazott, de némileg módosított – magzatvédő szer tesztelése. Arról volt szó, hogy egy Svájcban már kipróbált, de nálunk még ismeretlen készítményt kapják meg a modellben részt vevő szülők. Egy nagyon-nagyon drága , különleges készítményt kapnak ingyen. Olyan készítményt, amelynek az összetétele titok,  mert olyasmik vannak benne, amik semmi másban nincsenek. Ilyen jó hozzájuk a Czeizel meg az állam. Főként az első terhességükre készülő nőket igyekeztek meggyőzni. Azt mondták, minden jelentkező kap a vitaminból. Kivétel nélkül, mindegyik. Ismétlem: szó sem volt arról, hogy egy külföldi gyár és doktor Czeizel magyar anyákon és azok gyermekein kísérletezik.

Az Optimális Családtervezési Modell reklámja azt állította, hogy aki részt vesz a modellben, annak a gyermeke a korábbi – ismét hangsúlyozom, hogy a korábbi – kísérletek szerint nagy valószínűséggel egészségesebben fog megszületni, mint azoké, akik nem kapnak vitamint. Azt a vitamint, ami nem kísérleti gyógyszer, hanem olyan, ami másutt már bevált.

Először írásos szerződést kötöttek a szülőkkel, hogy milyen feltételekkel vesznek részt a programban. A szülők – főként persze az anyukáról van itt szó – vállalták, hogy részt vesznek a vizsgálatokon, s a vizsgálatok eredményének függvényében cselekednek. Igyekeznek egészségesen élni. Az anyuka a megadott időponttól kezdve rendszeresen szedi a vitamint, és semmilyen más magzatvédő készítményt nem szed. Czeiel – és intézménye – pedig vállalta, hogy minden anyuka és magzata sorsát figyelemmel kíséri, a kisdedet legalább két alkalommal megvizsgálják a születését követően is, különösen a gyermek agyi tulajdonságait fogják vizsgálni. Búcsúzóul mindenki  még egy kengurut is kap, ajándékba.

A modell első lépéseként a leendő szülőket, családfájukat (már, akinek volt) vizsgálták meg, hogy kizárhatók legyenek az örökletes betegségek. Szükség esetén állítólag géndiagnosztikai vizsgálatot is végeztek, a betegséghajlamok kiszűrésére. Ilyenkor történt meg – ha megtörtént – az első szakorvosi vizsgálat is, a kórokozók kiszűrése céljából.  A modellben részt vevő szülők ebből annyit mindenképpen észleltek, hogy kellett vinni a központba egy kis üvegcsét, amelyben két órán belül fejt ondó volt. Meg azt is megmondták a szülőknek, melyik napokon kell szeretkezni ahhoz, hogy a megtermékenyítés nagy eséllyel megtörténjék. (Az előző napokon viszont tilos volt a szex.) A tanácsadó beszélgetésen – általában öt percig tartott, futószalag típusú volt – adták át a vitamint is. Pontosabban, átadtak egy dobozt, amelyben kapszulák voltak.

A magzatvédő vitaminok szedésétől elsősorban a központi idegrendszer leggyakoribb és legsúlyosabb fejlődési rendellenességeinek: a nyitott gerinc (spina bifida cystica/aperta), valamint a koponya- és agyhiány (anencephalia) előfordulásának jelentős csökkenése várható. E rendellenességek kialakulása főleg arra vezethető vissza, hogy a táplálékok lebontásakor keletkező egyik anyagcseretermék, a homocisztein bizonyos szint felett megzavarja a magzati fejlődés 3.-4. hetében az agy és a gerincvelő kialakulását a magzatban. Szervezetünk általában képes a homocisztein gyors és hatékony semlegesítésére, többek között egy enzim révén. Ez az enzim azonban meglepően sok emberben rosszul működik. E működési zavart billenti helyre – és ezt a vitaminkísérletet megelőző évtizedekben is tudták már – a folsav, a B11 vitamin. Ha egy kismamának elegendő folsavat tartalmaz a szervezete mielőtt babáját világra hozná, akkor ez nagy mértékben járul hozzá a főbb születési rendellenességek megelőzéséhez. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Az Egyesült Államokban bizonyos élelmiszereket folsavval „dúsítanak”.

Hogy mi lett a kísérlet eredménye? Azt hittem, Czeizel sosem fogja beismerni, hogy emberek ezreit csapta be, tette egy részüket, illetve a gyermekeiket tönkre. Ám találtam valamit az interneten, amit ő és társa publikált. Íme, egy részlet:

„Családtervező nőket (akik főleg első terhességükre vállalkoztak) véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport napi I tbl. multivitamin kiegészítést kapott (ez 12 vitamint, többek

között 0,8 mg folsavat, 4 ásványi anyagot és 3 nyomelemet tartalmazott). A másik csoport napi 1 tbl. nyomelem (réz, mangán, cink és nagyon kis dózisú C-vitamin) kiegészítésben részesült. E tabletták szedését legalább 1 hónappal a fogamzás előtt kellett elkezdeni és a második kimaradt menstruációig kellett folytatni. A klinikai vizsgálat végső adatbázisa S502 terhest foglalt magába. Az ivadékok (magzatok-újszülöttek) állapota 2471 olyan nő esetében volt ismert, akik a multivitamint és 2391 olyan nő esetében, akik nyomelem kiegészítést kaptak.

 

A nyomelem-csoportban hat anencephalia-spina bifida cystica, míg a multivitamin-csoportban egy sem fordult elő. A periconceptionális „magzatvédő-vitamin" kiegészítés tehát jelentősen csökkenti az anence-phalia-spina bifida cystica előfordulását. Emellett a súlyos fejlődési rendellenességek általában is szignifikánsan ritkábbak voltak a multivitamin kiegészítést kapott csoportban, mint a nyomelem-csoportban.”

 

Lefordítva ez azt jelenti, hogy azok között, akik lényegében üres kapszulákat nyeltek le, gyakori volt olyan gyermekek születése, akik folsav szedése esetén nem lettek volna agy- vagy koponyasérültek. A folsavat ugyanis szinte minden terhes anyukának felírta az orvos Czeizel vitaminját megelőzően is.  A koponyahiányos gyermekek általában hiperaktívak, s mert az ilyeneket a „normális” iskolák nehezen tűrik, hiába lehetnek akár zsenik is, örökre rajtuk a bélyeg, hogy ők speciális iskolába jártak. Persze, a társaik is csúfolják őket, hogy „lyukas a feje”. És a hiány helyét betöltő kék erek látványa is elég rémisztő – különösen akkor, amikor a szülők először pillantják meg a kicsi homlokát.

 

1997-ben magyar nyelven is megjelent egy amerikai kutató, Robert Lay Lifton „Náci orvosok” című könyve. Nem könnyű olvasmány ez a sok száz oldalas mű, amelynek pszichológus szerzője azt boncolja, hogy miként lett a gyógyításra fölesküdött orvosok sokaságából tömeggyilkos. Nem egy orvosból, nem kettőből – sokból. Bemutatja a sterilizálás, az euthanázia különböző szakaszait, amelyek aztán fokozatosan vezettek el az emberekkel való kísérletezésekig, és az auschwitz-birkenaui rámpákhoz, ahol orvosok ezrével küldték a gázba a fajelmélet nevében embertársaikat.

 

Egy 2008-ban készült fikciós film, a „Mengele, az igazság nyomában” című ugyanezt a kérdést teszi föl, mégpedig abból a szempontból, hogy hol a határ? Hol a határ, amit apró lépésenként, szépen, ki-kitologatunk.

 

Dr. Czeiel Endre nem náci. Dr. Czeiel Endre nem tömeggyilkos. Legyen Nektek igazatok.

 

De akkor mi?  És mik – pontosabban kik – azok, akik ezt az egész disznóságot szó nélkül hagyták és támogatták akkor, amikor előre – de legkésőbb az első adag koponyahiányos kicsi vizsgálatakor már – tudták, miről van szó? A korabeli Egészségügyi Minisztérium vezetői. A svájci gyógyszergyár vezetői. Czeizel orvostársai, asszisztensei, a kedves, legalábbis eleinte mosolygó, kapszulaosztogató lánykák a központban. Vagy az optimálisan tervezett, hathónapos csecsemők agybeli képességeit vizsgáló pszichológusok.

 

Mert voltak szülők, akik a CT-nél eldicsekedtek a vizsgáló orvosnak, hogy nem lehetne baj, hiszen az anyuka magzatvédő vitamint szedett, a baba optimálisan tervezett... Az orvos arca viszont megrándult egy pillanatra, s csak annyit mondott: "Akkor mindent értek." De nem szólt senki, nem szólt senki, senki sem. S voltak szülők, akik bamba tekintetű kislányukkal rendszeresen vártak órákig a központban, mert nem akarták elhinni, hogy az ő optimális viráguk (egyiküknek tényleg Virág volt a neve) nem sikerült. De mindenki hallgatott.

 

Én sem szóltam eddig, pedig húsz éve tudok erről a rettenetről. de  nem voltak bizonyítékaim. Most már vannak.

 

Különben hogy milyen piti üzlet volt ez, bár néhányan(?) nagyot kaszálhattak azok az anyukák, akik 1998 végén, az utolsó transzportban szültek, a kengurut se kapták már meg. Állítólag elfogyott.

 

A történet véget ért. Nem háborús bűncselekményről van szó, régen elévült az ügy. Az optimális gyerekek, Czeizel tudományos szóhasználatával élve, az ivadékok, ma 20-23 évesek. Van, akin nem látszik már a koponyahiány, a kitüremkedő érgomolyag. Legfeljebb a plasztikai műtét parányi hege látszik. De sokan vannak, akik örökre szellemi fogyatékosok lettek. Az ilyen gyerekek szülei számára ez a történet soha nem ér véget.

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr531446365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bore_out 2009.10.13. 06:46:08

Ritkán szoktam Stricivel 100%-ban egyetérteni, de ezt a post-ot én maximálisan elhiszem. Czeizel részemről már régen a teljes hiteltelenk közé tartozik, amikor a Csernobil-esetnél az emberek bíztak a "Dr. úr" szavában, hogy egyáltalán nem fog nőni a rákos megbetegedések száma, a kertből nyugodtan lehet fogyasztani a zöldséget, gyümölcsöt, aztán pár éve élő adásban ismerte be, hogy ez nem volt igaz, de azért hazudott, mert azt mondták neki.
No comment.
Azután sosem felejtem el a nem tudom már milyen Mariannal folytatott közös "bizniszüket" a béranya programot. Azt a mosakodást, amit ott levágott.
Ennek a postnak örülök hónapo óta a legjobban. Legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység, nem is szoktam kárörvendeni, de a postban szereplő úriember megérdemli, hogy a neten legyen kitárgyalva. Nála álszentebb embert ritkán hordott a Föld a hátán.

_Molly 2009.10.13. 13:24:42

Nem csodálom, hogy ilyen kevés a hozzászólás (1 db.), hiszen én is alig jutok szóhoz. Eddig azt hittem, Ceizelt azért közösítik ki a kollégái (és utálják tudományos kutató barátaim), mert kvázi eladta magát a médiának. De mostmár elhiszem, hogy valóban egy kapzsi, nárcisztikus szörnyeteg.

Az meg külön dühít, hogy az orvostársadalom azon része, amelyik ezek szerint pontosan tudta, h. mi történik, hallgatott. Gyűlölöm ezt a mai napig is létező "alázatos szolgája professzor uram" -féle hierarchikus rendszert.

Már évtizedekkel korábban irigykedve olvastam arról, hogy nyugaton és az Egyesült Államokban nem létezik ez a cinkos összetartás az orvosok között. Ott már az egyetemen arra trenírozzák őket, hogy vagy te kapod meg az állást, vagy a padtársad! Ott nem is alakult ki ez az egy mindenkiért, mindenki egyért eszme. Ott egy orvosszakértő, vagy egy orvoskolléga nem falaz senkinek az elcseszett operáció miatt. (Működik is az orvosi műhibaperek rendszere.)
Nálunk meg (basszus) a mai napig nem találni olyan orvost, aki kimondaná, hogy a kollégája hibázott. Senki nincs, aki a beteg beteg érdekeit képviselné, ha ezzel szembekerülne egy másik orvossal!
(Mellesleg utálom azt is, hogy a mai napig nem mutatkozik be az orvos és nem közli, hogy most mit fog csinálni és miért - de ez OFF.)

Csak abban lehet bizakodni, hogy a külföldön éveket eltöltő magyar orvosok által beszivárog Mo-ra is a kinti szisztéma és orvoserkölcs. De az - ha elmúlt 20 év kevés volt rá -, még minimum egy generációnyi idő. Czeizel tehát megússza.

A legtöbb (és legjobb), ami történhetett, hogy legalább megírtad! Köszi :)

flea 2009.10.13. 15:54:42

Ahogy az előző posztban is mondtam, ha tényleg szóról szóra így történt, az döbbenetes, felháborító, és nálam elegendő indok a mengelézésre. Megjegyezném, hogy a béranyaügyben jogerősen elítélték (bár jelképes 200 ezer forint pénzbüntetésre).

bore_out 2009.10.13. 16:32:04

@flea: Azért még néha parádézik a TV-ben mostanában is, de nálam Pavlovi-reflexet vált ki, azonnal kapcsolok az adott csatornáról tovább. Nekem is van pár orvosbarátom, Czeizelről még jót tőlük sem hallottam.
Anno, rengeteg műsorba meghívták szakértőnek, ő meg ott tudóskodott. Aztán mikor életek volt a tét (Csernobil), akkor hazudott a médiában, többször leadták a nyiltkozatát, mert neki elmondták mit mondjon. Akkor ő szakértő, vagy nem szakértő.Talán Déry János, Hajas Ilona, ha élne, elmondaná, hogy veszélyes volt-e Csernobil, vagy sem. A helyében már ezért a Föld alá süllyednék.

Aztán a béranya programnál is csak magyarázkodott, magyarázkodott, és méginkább magyarázkodott, és majdhogynem kihozta, hogy ad1, nem is tudta mi folyik a háttérben, ad2, csak emberbaráti szeretetből csinálta.
Borzalom.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.13. 18:46:16

@bore_out: Csernobil idején volt két hetes a kisebbik lányom. Salátát termeltünk, hogy legyen, és tudjunk eladni is. Ettük is, eladni nem tudtuk. Sóskát is ettünk, és mindent ettünk a kertből.
Egyelőre úgy tűnik, minden következmény nélkül.
Viszont a kertünkben levő nárciszok virágátmérője több, mint egy centit nőtt a következő évben, és a rákövetkezőkben is pár millimétert. Gyönyörű virágaink vannak.

vagyok2 2009.10.14. 10:35:14

Nekem ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. A felháborodást követően felmerül bennem a kérdés, hogy teljes mértékben felelős-e egy orvos(-csoport+társak)abban, ha kísérlet alatt állók betegek lesznek. Egyrészt az ok-okozati összefüggéseket bizonyítani kell. Tehát: biztos, hogy amiatt született valaki olyan sérüléssel, mert nem kapott meg valamit, amire lehet, hogy szüksége volt? Vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a világ nagyobbik részén nem szednek vitamint, folsavat, és egészséges gyerekek is születnek. Ennek egyik oka nyilván, h a terhesség alatti kockázatok nem csak a mamától, hanem a babától is függnek. Így nem lehet kizárásos alapon kijelenti, hogy csak azért lett valamelyik újszülött sérült, mert az anyja nem szedett folsavat.
A másik, ami engem zavar ebben a történetben, a résztvevők hülyeségének kizárása. Vegyük már tudomásul, hogy ha valamit ingyen osztanak ebben az országban, hát nagyon kevés józan ember áll ellent a kísértésnek, hogy részt kapjon belőle. És ezek az emberek hajlandóak vállalni annak a kockázatát, hogy esetleg később bajuk lesz belőle. Ja, persze, utólag sokan okosak, de akkor, abban a pillanatban baromi könnyen meggyőzhetőek az előnyökben, és nagyon könnyű elfelejtetni a hátrányokat. Ilyenek az emberek, de a saját hülyesége senkit nem ment a felelőssége alól. Én a mai eszemmel biztosan tudom, hogy mibe megyek bele, mibe nem, ha kutatási célra akarnak használni, de ehhez kellett egy olyan információs háttér, amihez nagyon könnyedén hozzá lehet férni, pl. internet. Korábban én is kipróbáltam dolgokat,mint kísérleti alany, bár a terhességgel tuti, hogy nem játszottam volna még kenguruért sem.
A másik, amin elgondolkodtam, a gyerekeladásos dolog. Én egy ideig követtem az ezzel kapcsolatos híreket, de hát a szokásos ítélkezési időtartam miatt már nem értem a végére. Rémlik, hogy kapott büntetés C.E is, meg más is, de nem azért, nem úgy, stb.
Viszont sok mindenben elfogadtam a vele szemben felhozott vádakban a védekezését. Ésszerű és logikus volt, ahogy kitalálták, ahogy megcsinálták, és legfőképpen az indok, amiért létre akarták hozni ezt a "hálózatot". Amiben nagyon nem értettem egyet ezzel a "bandával", az az volt, hogy a celebségüket használták az ötletük megvalósítására, illetve az ötlet jogosságának bizonyítására. Tehát esély nem volt őket meggyőzni előnyök-hátrányok tekintetében, mentek a maguk nagy feje után, bele is buktak.

Egyébként élmény volt olvasni, régen tettem, ideje volt:)

flea 2009.10.14. 13:40:06

@ vagyok2: egyszerűsítsük ezt a dolgot. Mindenkinek azt mondták, hogy kapnak valami jót, és aláíratták velük, hogy egyedül azt szedik. Ezekután nem mindenki kapott tényleg valami jót. És a kísérlet célja az volt, hogy bebizonyítsák: azoknál, akik az állítás ellenére nem kaptak a jóból, több lesz a sérült baba. Ez aztán szépen meg is valósult, ott lettek sérült babák.

Lehet tekeregni, hogy ingyen volt a cucc, meg a résztvevők voltak hülyék, csak nem érdemes, mert nyilvánvalóan nem erről szól a történet. Akkor sem, ha ebben egyébként igazad lehet.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.14. 15:00:44

@ vagyok2: Nem tudok olyan emberről, aki azért vett volna részt a programban, mert ingyen volt.

Abban az időszakban sokkal szemérmesebbek voltak a népek, nem volt internet, ami az egyetlen rádióban és tévében elhangzott, az szentség volt. (Főként, ha a Szabad Európa se cáfolta.)

Abban a korszakban bármilyen vitaminért vagy gyógyszerért is csak jelképes összeget kellett fizetni, a TB mindenkinek JÁRT, állampolgári jogon. Senkivel nem fordulhatott elő, hogy azért nem kapott gyógyszert, mert ne tudta volna kifizetni.

Azért vettek részt a modellben az emberek, mert azt ígérték nekik, hogy nagyobb eséllyel lesz egészséges babájuk, és - nem győzöm ismételni - szó nem volt kísérletről. Csak abban az értelemben, hogy hazánkban még nem használták a szert, de hangsúlyozva, hogy máshol már bevált.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.14. 15:06:23

@ vagyok2: Nézzük meg, hogy a világ nagyobbik részén - Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában - mekkora a csecsemőhalandóság és mekkora a sérülten megszületett gyerekek aránya. A fejlett országokban mindenütt javasolják a folsavat és a vitamindús táplálkozást a terhességi időszakban. És mert minden műszar ellenére kielégítőbb az anyák táplálkozása, ezért több az egészséges baba is.

nyíregyházi betti 2009.10.14. 16:41:31

Én nem vettem részt anno a programban, de fiatal nőként figyelemmel kísértem CE médiaszerepléseit.

Sokat tanultam az előadásaiból, ezért számomra ő inkább természettudományos ismeretterjesztő volt mint orvos.

Emlékezetem szerint csak megerősíteni tudom Strici azon állítását, miszerint CE a közvélemény előtt elhallgatta, hogy a leendő kismamák egy része csak valami placebószerű tablettát kapott.

Egy ország úgy tudta, hogy minden jelentkező ugyanazt a vitaminkészítményt szedi!

Csak a fiatalabbaknak mondom: ne ítéljék el azért az embereket mert a munkájuk ellenértékeként kapott jövedelemből nem tudják biztosítani az egészséges és biztonságos életfeltételeket és ezért igénybe veszik a kínálkozó lehetőségeket.
Nem ők a potyalesők!

Inkább azokat kellene elítélni, akik mindkét társadalmi rendszerben olyannyira kizsákmányolják az embereket, hogy azok kiszolgáltatottságukban szélhámosok alanyaivá válnak az élet különböző területein.

Vajon mi fog még kiderülni a mai magyar valóságról évtizedek múlva?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.15. 10:12:34

@nyíregyházi betti: azt hiszem, jobb, ha nem tudjuk meg. Jobban nem fogjuk érezni magunkat tőle.

Rabyn 2009.10.16. 15:58:43

Ezek szerint elképzelhető, hogy anno az én anyukám nem kapott rendes vitamint és ezért olyan szarok az izületeim 23 évesen, hogy néha nehezebben tudok lépcsőzni mint a 85 éves nagyanyám...
A csontjaim rugalmasságáról már nem is beszélve.

Genetikai vizsgálatot meg tuti nem végeztek...

Bár nekem szerencsém van, nem vagyok hiperaktív és nem nyílt a koponyám, és szellemileg is épp vagyok.

Vajon arról hol van a feljegyzés, hogy melyik anyukák kaptak folsavas vitamint és melyikek nem?

kgergo 2009.10.17. 12:23:30

@Rabyn: Ezek szerint elképzelhető, hogy azért voltam hiperaktív gyerek, meg azért van egy rés a koponyámon, és azért jön ki belőle egy ér, aztán megy vissza, és azért nem vehettem részt kicsikoromban rengeteg dologban, ahol beüthetem a fejemet, mert anyukám anno placebót kapott?

Köszönöm szépen Dr. Czeizel Endre:)

respecta /01 2009.10.18. 18:22:32

Nem értem, hogy mentem el a poszt mellett eddig...
Tényleg értem indulatod strici, de kérdem én a következőket:
- felszabadították az anyagot, hogy bizonyítékaid lettek? (mert, hogy hallgattál azt nem ítélem el, ismerve a viszonyokat)
- a kísérletben résztvevők kizárólag a programban vehettek/vettek részt vagy az akkori kis-könyves kötelező vizsgálatokon is?
- tudomásodra jutott infókból kiderül, hogy a sérült babák a kizárólagosság okán lettek betegek? (ha igen, akkor én sem tudok levegőt venni ilyen következmények után!)

Max egyetértek @ vagyok2 -el, de véletlenül sem ítélem el a résztvevőket. Annak ellenére sem, hogy ott lehettem volna magam is előzetesként, de 1xűen kizártnak tartottam, hogy benne legyek.
A hitem okán, amit vallok a baba-mama-egészség vonulatban+ konzultálva kompetens emberrel.
Ha ma meglátom az azóta már reklámozott vitaminkészítményt - ma sem venném be, ha az engem ill. anamnesisem ismerő orvosom kifejezetten nem írná fel.

Mint ahogy óriási szerencsémnek tartom azt is, hogy Csernobil idején volt a baráti körben meteorológus. És mégsem tudjuk, mit hoz a jövő.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.18. 19:22:37

@respecta /01: Aki a programban részt vett, csakis abban vehetett részt. A bizonyítékok - többek között az idézett is - olvashatók az interneten. Dr. Czeizel dicsekedve publikálja őket. Nem írtam, hogy kizárólag ezért lettek sérültek a babák, azt írtam, hogy lehet, hogy ha kaptak volna az anyukák folsavat, akkor nem lettek volna sérültek. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy azok között, akik kaptak ilyen vitamint, nem volt sérült.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.18. 19:24:44

@respecta /01: A résztvevők - ismétlem sokadszor - NEM anyagiak miatt vettek részt a szer magyarországi bevezetésében. Ha éltél már akkor, tudod, hogy alig volt áruk a gyógyszereknek.

respecta /01 2009.10.18. 19:52:34

@Strici:
1. A kizárólagosság okán tehát elállt a szavam, mint írtam. Még akkor is, ha lehet, hogy ha kaptak volna...
2. Eszembe sem jutottak az anyagiak (ha ezt nekem akartad írni), a gyógyszerek áráról közelről volt infóm. Korábbi posztodhoz azért is írtam magabiztos véleményt időről, hatásvizsgálatról.

zellerlevél 2010.09.11. 14:00:54

@Rabyn: Az izületeid állapotáért tehetsz te is. (Táplálkozás, megfelelő életmód, mozgás.)

zellerlevél 2013.03.24. 20:36:37

Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt?
süti beállítások módosítása