HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka szart olvasott

2009.11.02. 22:43 Strici

Az Élet él és élni akar,
Nem azért adott annyi szépet,
Hogy átvádoljanak most rajta
Véres s ostoba feneségek.
(Ady Endre: intés az őrzőkhöz)

Hát anyám! Hogyan lehettem annyira ostoba, hogy megvásároltam egy Örs vezér téri zsibárusnál a Nemere István Ady Endre szerelmei című könyvét? Hiszen azt eddig is tudtam, hogy Nemerének annyi köze van az irodalomhoz, mint a teknősbékának a gorillához: mindkettő állat. Nemere ugyanis kétségtelenül szavakat választ el szóközökkel, tehát úgy viselkedik a végeredmény, mintha írás lenne. De nem az. Amihez csak hozzányúl, az felszínes, pongyola, bizalmaskodó, vacak.

Viszont most mégis a kezemben van ez a moslék, amelynek már az első oldalán úgy hívja a költőt a könyv előidézője, hogy Endre. Miért, nem az neve? De. Akkor mi a baj? Ez. Az a baj, hogy Endréről a későbbiekben jobbára azt tudjuk csak meg,  hogy vérbajos volt, hogy ivott, mint állat, hogy orrba-szájba csajozott… Ja, mellesleg szó van arról is, hogy Endre „persze elsősorban költő volt, annak készült, és a lírán át szemlélte a világot”, aki „Nemcsak értelmileg, de érzelmileg is koraérett volt. Mondhatnánk úgy is, hogy tizenhat évesen túlérett lett szexuálisan is.” Az imént több mondatot is idéztem a műból, ígérem, nem fárasztalak Titeket tovább.  A 16. oldal utolsó bekezdésének nyitányát mégsem tudom kihagyni, szenvedjetek Ti is, birkák: „A versek akkor már kísérték napjait, éjszakáit.”

Na?

Lehet, az a bajom, hogy az én gimnáziumi magyartanárom, a Báthory, nem Ady szifiliszét és tivornyáit tanította, hanem A KÖLTÉSZETet. A költészetet pedig – eltérve a tantervtől – néhány nagy költő életművén keresztül mutatta meg nekünk. A középiskola negyedik osztályának első félévében Ady Endrét, a másodikban József Attilát elemeztük hónapokon át olyan mélységig, ami azóta is példa nélküli lehet a magyar oktatásügyben. József Attila Ódájáról például két teljes héten keresztül beszélt a tanár úr – s minden nap volt irodalom óránk.

Hozzá kell tennem, hogy Magyarország talán legrosszabb hírű gimnáziumába jártam.  Abba a gimnáziumba, amelyben olyan tanárok tanítottak, akiket az ország összes oktatási intézményéből kicsaptak már. Volt, akit politikai, volt, akit erkölcsi, többségüket azonban mindkét ürügyre hivatkozással. A tanári kar férfi tagjait pl. nagy eséllyel találhattuk meg a suli közelében levő kocsmában, ha a becsöngetés után tíz perccel még nem érkeztek volna meg. Egy asztalnál tütüzött a Magyar-Román Baráti Társaság ötvenes évekbeli  egykori elnöke az Erdélyt visszaálmodó kollégájával; a borocska jótékonyan kötötte össze az ötvenhatban rossz helyen állt műegyetemi matektanárt a diákjai iránt nem csupán plátói szerelmet érző és gyakorló történelem szakos kollégával.

Fertő volt ez a javából, viszont érettségi után majdnem mindenkit fölvettek az általa választott egyetemre vagy főiskolába. Amit mi tudtunk, azt mások aligha tudhatták.

Tehát Adyból, Ady költészetéről is sokat tudtunk. Annyira, hogy a második hónap után már kicsit túl sokat is. A magyar óra előtti szünetben gúnyolni is kezdtük a tanárunkat, hangosan kiabáltuk a verssorokat és a magyarázatokat. Azt se hallottuk, hogy becsöngettek. Egyszer csak kivágódott az ajtó, és berepült az osztálykönyv. Kisvártatva kissé támolyogva és üvöltve megjelent a tanár úr is.

- Nem költészet kell Neked édes fiam, hanem a faszom! Az. Abba az idióta fejetekbe kár tömni bármit is, mert barmok vagytok! Én rendesen felkészülök az órákra, Te meg gúnyolódsz, édes fiam! Hogy a hülye Báthory csak az Adyt! Hát nincs több Ady, ne félj, barom! A hülye Báthory Neked nem tanít többet Adyt. A kötelezőt fogod tanulni, amit a többiek! Nem leszek többé hülye, nyugodj meg! Ülök a klozeton, és mit hallok szarás közben? Hogy a hülye Báthory Adyt tanít. Hát akkor nem tanít. Vedd elő a füzeted édes fiam, nem kell gondolkodnod, mit jegyzetelj, majd diktálom. Mint a kis szarosoknak. Az ember már szarni se tud nyugodtan. A hülye Báthory, az. Na elővetted? Akkor írd! Új oldalra, hogy ne zavarjon az Ady. Gyöngybetűkkel, középre! Felírod, Majakovszkij. Pontos j, nem ly egyik se. Felírtad? Egy sor kimarad. Szó szerint írod, nem gondolkodsz. Most majd megtudod, milyen a Báthory. Írod: Majakovszkij a szocialista realizmus legnagyobb költője. Pont. Leírtad?

Ilyen csönd még nem volt sosem az osztályban. A tanár úr a terem közepére állt, elmosolyodott, és ismét, immár halkan szólt hozzánk:

- Én ezt nem bírom. Aki ki akar menni az osztályból, év végén automatikusan megkapja a kettest, de én ezt nem bírom. Tessék, nem nézek oda, el lehet menni.

Senki nem mozdult.

- Mégis itt maradtál, édes fiam? Akkor mehetünk tovább?

A tanár úrnak fölcsillant a szeme, kinyitotta kötetet, és úgy kezdett verset mondani, hogy az a legmagasabb szintű művészet volt: Ady Endre - Intés az őrzőkhöz.    

111 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr181494420

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ady Endre nem alkuszik 2009.11.03. 00:37:33

Zsukám! Csucsukám!  Engem bányásznak. Be méltatlan is a mi sorsunk. Be bekaphatják.   Csömöröm van ettől a Genny-országtól. Unottan unom már az életes Életet, halálosan. Megpróbáltam szerencsém a játékautomatánál, de csak két kar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psmith 2009.11.02. 23:00:18

Idéznék tőled:
Nemere István Ady Endre szerelmei
Szerelmei. Nem költészete.

Látod te birka, te csak a költőt látod, Nemere pedig az embert.
:)

aachi2 2009.11.02. 23:22:46

nekünk pont ilyen diktálós irodalomóráink voltak :D mondjuk néha csak áttrécseltük az órát, gondolom olyankor otthonhagyta a vázlatot a tanerő :))

2009.11.02. 23:22:57

@psmith:
Ott a pont...

Némi guglizás után a tartalom:
>>Ez a könyv a „másik Adyról" szól. Nem elsősorban a lánglelkű poétáról, a nyughatatlan lírai újítóról, a forradalomért tűzbe menő költőről. Hanem arról a férfiról, aki fogházba került egyházi méltóságok megsértéséért, de ült párbaj miatt is... Akit nem túl hosszú élete során a nők, a vérbaj, az alkohol, a nikotin, a morfium és a vég nélküli mulatozások örvénye szippantott magába és aki ebből soha nem is tudott kimászni.
Arról az Adyról olvashatunk e könyv lapjain, akinek szeretője holt gyermeket szült, akinek nagy vágyaihoz nemegyszer többféle impotencia is párosult. Ady, aki egyszerre volt nagy és kis ember. Akinek életpályája meglepő fordulatokkal szolgált és amilyennek őt a legtöbben nem látták és eddig mi sem ismertük.<<

Szóval nem árultak zsákbamacskát. :) Mellesleg Nemerének rengeteg hasonló témájú könyve van.

waldheimrudi 2009.11.02. 23:36:15

lényegtelen mi a címe, ez a legszarabb ponyva, ami létezik, érdekes emberek érdektelen magánügyeiről

Nazarin 2009.11.02. 23:45:38

Most nem értem, mi a baj Majakovszkijjal? Amennyire tudom, nem volt rossz költő! Legalább ha Fagyejevvel vagy Katajevvel jött volna a Tanár úr.

Rántott máj (törölt) 2009.11.02. 23:46:10

@psmith: Nem az a gond, hogy egy muvesznek nem a muveirol, hanem a maganeleterol ir Nemere. Az onmagaban meg lehetne erdekes, mar csak azert is, mert nyilvan nem lehet tokeletesen elvalasztani a kettot. Csakhogy o a kisujjabol kiszopott fantazmagoriakat szokott tenykent leirni. Az emlitett Ady konyvet nem olvastam, de mikor a Bachrol irt "eletrajzi" konyveben kesz tenykent irja le, hogy az ifju Bach orgonaorakat adott fiatal holgyeknek, mikozben azok sikolyairol a templomban (!) mindenki megallapithatta, mi folyik az orgona mogott, akkor ugy dontottem, hogy ennek az embernek legfeljebb regenyeit vagyok hajlando olvasni (abbol egyebkent van nehany egeszen jol sikerult). Eleg jol tajekozodtam Bach eletrajzaban. Nem zarhato ki, hogy tortentek ilyesmik (bar egy olyan melyen vallasos ember, mint amilyen o volt, teljesen egyertelmu, hogy a templomon kivulre vinne az ilyesmit, arrol nem is beszelve, hogy tizennyolc eves koratol hazas volt, es nyilvan nem azert szuletett husz gyereke, mert mashova jart volna hasonlo oromokert), de semmilyen feljegyzes es visszaemlekezes nincs erre vonatkozoan, tehat ezt ebben a formaban tenykent beallitani durva ferdites. Gondolom, hasonlok lehetnek Ady kapcsan is.

segitoember 2009.11.02. 23:51:11

"Nemere ugyanis kétségtelenül szavakat választ el szóközökkel..."

akkor valamiben máris jobb a szerzőnél.

Yo! Maaan! 2009.11.02. 23:59:14

Nekem azzal semmi bajom, ha valaki utánajár és megírja egy híres költőről, hogy mekkora egy csapodár volt. :)) Inkább olvasok egy ilyet, mint az elmebeteg (idióta módon fantáziált) verselemzéseket!

Gréver 2009.11.03. 00:05:19

Milyen jó, hogy megvetted a Nemere könyvet! Különben nem tudtál volna ilyen szép emléket állítani "Magyarország talán legrosszabb hírű gimnáziumának" magyartanárjáról.

psmith 2009.11.03. 00:13:01

@piro:
a faszi több mint 100 könyvet írt. Strici állítólag szereti a könyveket. Nem hiszem el, hogy most szembesült először Nemere stílusával, szenzáció hajszolásával. Emlékszem, már valamikor 14 évesen jókat röhögtem a "Titkok könyve" című művén.

A fantasztikus könyvei nagy része megüti a jó ponyva szintet. Pont most rendeltem egy antikváriumból 20-30 könyvet, közte N. A Titán-terv címűjét is, na az valami borzalmasan szar. De itt figyel a Neutron-akció is, azon emlékszem gyerekkoromban jól szórakoztam, kíváncsi leszek most hogy fog tetszeni.

S. Annyi 2009.11.03. 00:18:49

@bloodmn: Erre mondják: bulvár. Olvasd.

moto.sapiens 2009.11.03. 00:20:27

Nemere jó.
Olyan állat meg, hogy "teknősbéka" nincs.
Van teknős, és van béka.

diktatorikus kleptokrácia 2009.11.03. 00:21:05

arról szólt nemere, hogy ady ugyanattól a szifiliszes kurvától, történetesen a szállásadónőjétől kapta el a kórságot, mint pál lászló festőnk? mert ha nem, meg sem veszem ezt a moslékot...

psmith 2009.11.03. 00:22:22

@psmith:
Bocs, alábecsültem.

"1974 óta immár közel 500 könyvem jelent meg itthon, magyar nyelven. Ezek példányszáma már majdnem elérte a tizenegymilliót. Legalább egymillió példányban jelentek meg könyveim külföldön, tizennégy országban tizenkét nyelven (eddig…)."

psmith 2009.11.03. 00:26:27

Arra emlékeztek:
A fantasztikus nagynéni
Film is készült belőle, Ruttkai Éva volt a címszereplője.

The question (törölt) 2009.11.03. 00:48:30

@moto.sapiens: Nemere nem jó, hogy finom legyek. Nyomta-engedte a mocskos rendszer, hogy írja a sok szart. S valóban: Mi a fontosabb, mi az elsődleges? Hogy milyen életet élt Ady, miben, hogyan halt meg, VAGY: A kettős identitásból származó érdmindszenti gyermek, később költő, mit adott a magyar költészetnek, mennyire aktuális, s mennyire magyar? Én a másodikra szavazok, ami magában hordozza az elsőt. Te, disznófejű, nagyúr!!!!!!!!

Heinz-Günther 2009.11.03. 01:10:25

Az megvan a jereváni rádiótól, miszerint: Elvtársak, többen kérdezték, igaz e hogy nagy zeneköltönk, Pjotr Iljics Csajkovszkij homoszexuális volt?! Élvtársak, a kérdésfeltevés jogos és idöszerü, nagy zeneszerzönk valóban meleg volt mint amilyen sötét az éjszaka; de elvtársak! mi nem ezért tiszteljük!
Vagyishát hány részeges, nemibeteg kurvapecér élt 1877 és 1919 között Magyarországon? Ès ezek közül hányra emlèkszünk és miért is?!

RE:ális 2009.11.03. 01:18:55

Nemere jó - volt...
Az első 20-30 könyve ütött, akár sci-fi, akár politikai krimi, akár ifjúsági, akár szépirodalom volt (Vak madár, Halj meg énekelve, A hegy - ilyenek is voltak tőle)

Aztán a minőség átcsapott mennyiségbe és vállalhatatlan gagyikba is. Ma már nem is próbálkozom megtalálni az esetleg értékesebb darabokat az évi(!) 20-30 könyvéből.
Inkább írni 2-3 igazán jót. Még ma is lenne neve...

The question (törölt) 2009.11.03. 01:19:02

@Heinz-Günther: Igen-igen-igen!!! Végre, Valaki! Erről van szó, ez a lényeg, csupán én nem tudtam ilyen frappáns módon megfogalmazni. Ott a pont!!
Hölgyeim és Uraim! A hozzászólások tekintetében kérem etalonnak tekinteni Heinz-Günther szavait!!!
Köszönöm. Jó éjt vagy reggelt nektek, de sűrűbben olvassatok Ady verseket, jobb lesz. Mindannyiunknak...

The question (törölt) 2009.11.03. 01:21:00

@RE:ális: Hopp! Az első 20-30 ütött?
Sorold már fel cím szerint légyszíves!!!
Juj!!!!

Beren 2009.11.03. 01:21:52

Ha őszintén megvakarjuk a kérdést, akkor ki kell mondani, hogy Ady szar ember volt, de zseniális költő. Csak ezt a kettőt nem szabad összemosni és patetikusan emlegetni a viselt dolgait, mint valami szentnek.

forumuser 2009.11.03. 01:35:40

Eltekintvén most Nemere irodalmi értékétől, nem értem, miért veszel meg egy Ady Endre szerelmei c. könyvet ahelyett, hogy egyszerűen a verseit olvasnád. Én azért legalább belelapoztam volna.
Vagy Nemere könyve csupán az irodalomtanár jellemzéséhez kellett?

psmith 2009.11.03. 01:44:24

@The question:
30. A számítógépes gyilkos (1987)
29. Új titkok könyve (1987)
28. Mindennap merénylet - A veszély ösvényein (1986)
27. Az utolsó bolygó (1986)
26. Klausztropolisz (1986)
25. Zuhanás a Napba (1986)
24. Élni életveszélyes (1986)
23. Holtak harca - Játszma tízmilliárdért (1986)
22. Titkok könyve (1986)
21. A hegy (1985)
20. Ébredés elõtt (1985)
19. A veszélyes rakomány (1985)
18. A kozmosz lovagjai (1985)
17. Idõtörés (1984)
16. Elektron-expedíció (1984)
15. Az anyák éjjel sírnak (1984)
14. Kalózok az ûrben (1983)
13. A várúr fia (1983)
12. A rejtélyes elõdök és egyéb fantasztikus rögeszmék (1983)
11. A kozmosz korbácsa (1982)
10. A sötétség határán (1982)
9. Acélcápa (1982)
8. Vak madár (1982)
7. A kupolaváros titka (1982)
6. A Neutron-akció (1982)
5. Halj meg énekelve (1980)
4. A fantasztikus nagynéni (1980)
3. Mûkincsrablók a kisbolygón (1979)
2. A Triton-gyilkosságok (1977)
1. A rémület irányítószáma (1974)

The question (törölt) 2009.11.03. 01:52:21

@Beren: Mit jelent számodra, hogy "szar ember volt"???? Amilyen módon élte az életét, számodra elítélendő? Számomra nem. A születése önmagában hordozta a 42 évét. (Életrajz!!!!) S igen, ha számodra szar ember volt, ez a szar embersége tehette zseniális költővé. S veled ellentétben szerintem a kettőt együtt kell kezelni, mert A és B halmaz keresztmetszetéről van szó. Én így értelmezem Adyt, így szeretem Adyt, mindennel, az összes hozzátartozó ténnyel együtt.

The question (törölt) 2009.11.03. 01:55:04

@psmith: Nagyon langyos életet élhetsz, már ne haragudj! Ez a felsorolás komoly??? Számomra az általad megjelölt 15. Az Anyák éjjel sírnak, ami elfogadható. A többibe belekóstóltam, de egy nagy rakás szar!!!

psmith 2009.11.03. 02:06:52

@The question:
Nagyon ostoba vagy, már ne haragudj.
A felsorolás komoly.
Ez volt az első 30 könyve.

Fasz se értékelte őket, egyszerűen felsoroltam.
Te meg ahelyett, hogy megköszönted volna, az én életemet (egy hozzászólás alapján?!) próbálod megítélni?

ergerberger 2009.11.03. 02:52:30

@psmith: "a faszi több mint 100 könyvet írt."

Annyira többet, hogy már túl van az ÖTSZÁZon.
500.
Nem 100.

Te fasz.

ergerberger 2009.11.03. 02:57:18

@moto.sapiens: "Olyan állat meg, hogy "teknősbéka" nincs. Van teknős, és van béka."

Húzzon már téged a tripperes teknősbéka a méteres zöld faszára, te buzi, hogy itt is reklámozod az elmebeteg szellemi nyomorodat!

psmith 2009.11.03. 03:19:12

@ergerberger: kedves,

minden tiszteletem a tiéd. Ilyen alacsony IQ-val megtanulni írni, teljesítmény a javából!
Több mint száz. Mert az 527 nem több, mint a száz?
Ráadásul négy (4) hozzászólással később pontosítottam is.

(Remélem nem sértődtél meg, hogy a nickneveden szólítottalak és nem úgy, ahogyan aláírtad.)

ergerberger 2009.11.03. 03:36:16

@psmith: "Több mint száz. Mert az 527 nem több, mint a száz?"

Akkor miért erőlködtél, te gyökér, a két nulla leírásával, miért nem csak annyit írtál, hogy "több, mint 1"? Arra is igaz, hogy az ötszáz több nála. Barom.

"Ráadásul négy (4) hozzászólással később pontosítottam is."

Akkor meg most mi a fasznak próbálod kimagyarázni, hogy milyen faszán igazad volt a százzal, ha azután te is beismerted, hogy hülye voltál?

Te buzi (ez rád vonatkozik, ezt a "te" személyes névmásból veheted észre, ha nem vagy teljesen elmeroggyant).

psmith 2009.11.03. 03:53:16

@ergerberger:
Nem baj fiú, hidd el egyszer te is elveszted a szüzességed. Mármint igazi nővel is. Addig elnézzük neked a trollkodást.

psmith 2009.11.03. 03:54:13

@ergerberger:
Nem baj fiú, hidd el egyszer te is elveszted a szüzességed. Mármint igazi nővel is. Addig elnézzük neked a trollkodást.

psmith 2009.11.03. 03:55:00

@ergerberger:
Nem baj fiú, hidd el egyszer te is elveszted a szüzességed. Mármint igazi nővel is. Addig elnézzük neked a trollkodást.

The question (törölt) 2009.11.03. 04:11:07

@psmith: Az ostobaságot nem feszegetném...
A Te életedet Te magad ítéled meg, de siralmas állapotban, fázisban vagy, már ne haragudj!!!
Mit köszönjek meg? Faszságokat írsz. Ezért kellene hálásnak lennem. Mindjárt sírok, Te szerencsétlen. Te ne pontosíts, ne ítélj másokat általad nem mérhető IQ alapján!!!

Olvass sok-sok Nemerét, s időnként pihenj, aludj, s gondolkozz el azon, mekkora negy barom vagy!

Komolyan, szinte már sajnállak, te szerencsétlen fasz.

Álmaid rendben vannak????

The question (törölt) 2009.11.03. 04:11:25

@psmith: Az ostobaságot nem feszegetném...
A Te életedet Te magad ítéled meg, de siralmas állapotban, fázisban vagy, már ne haragudj!!!
Mit köszönjek meg? Faszságokat írsz. Ezért kellene hálásnak lennem. Mindjárt sírok, Te szerencsétlen. Te ne pontosíts, ne ítélj másokat általad nem mérhető IQ alapján!!!

Olvass sok-sok Nemerét, s időnként pihenj, aludj, s gondolkozz el azon, mekkora negy barom vagy!

Komolyan, szinte már sajnállak, te szerencsétlen fasz.

Álmaid rendben vannak????

magyar-magyar szótár 2009.11.03. 04:12:11

Javaslom, hogy Ady után érdeklődők inkább Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái c vékonyka könyvecskéjét
valamit Tersánszky Józsi jenő Nagy árnyakról bizalmasan -ját olvassa, ha.

The question (törölt) 2009.11.03. 04:12:47

@psmith: Az ostobaságot nem feszegetném...
A Te életedet Te magad ítéled meg, de siralmas állapotban, fázisban vagy, már ne haragudj!!!
Mit köszönjek meg? Faszságokat írsz. Ezért kellene hálásnak lennem. Mindjárt sírok, Te szerencsétlen. Te ne pontosíts, ne ítélj másokat általad nem mérhető IQ alapján!!!

Olvass sok-sok Nemerét, s időnként pihenj, aludj, s gondolkozz el azon, mekkora nagy barom vagy!

Komolyan, szinte már sajnállak, te szerencsétlen fasz.

Álmaid rendben vannak????

The question (törölt) 2009.11.03. 04:13:44

@psmith: Az ostobaságot nem feszegetném...
A Te életedet Te magad ítéled meg, de siralmas állapotban, fázisban vagy, már ne haragudj!!!
Mit köszönjek meg? Faszságokat írsz. Ezért kellene hálásnak lennem. Mindjárt sírok, Te szerencsétlen. Te ne pontosíts, ne ítélj másokat általad nem mérhető IQ alapján!!!

Olvass sok-sok Nemerét, s időnként pihenj, aludj, s gondolkozz el azon, mekkora nagy barom vagy!

Komolyan, szinte már sajnállak, te szerencsétlen fasz.

Álmaid rendben vannak????

The question (törölt) 2009.11.03. 04:16:40

@psmith: Az ostobaságot nem feszegetném...

Varelse 2009.11.03. 05:44:26

Hmm... csak nem Táncsicsos voltál te is? XD

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.03. 06:00:00

Az írás jó, a téma nemkülönben, kint vagy az index címlapján, mi lesz itt még ma?

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.03. 06:49:39

Nem rajongok a költészetért. Általában értelmetlen dolognak tartom. Ady az egyik, akit ennek ellenére el tudok viselni. De csak azért, mert nem ismertem. Kortársként valószínűleg undorodtam volna tőle...
Nemere? Tollat (pardon, billentyűzetet) mert emelni Adyra? Hát van bátorsága... hamár esze nincs.

midnight coder 2009.11.03. 07:27:19

@question: maga mindent kétszer mond, maga mindent kétszer mond, maga....

Amúgy szvsz abba ami Ady volt benne volt az élete is. Attól lett az ami. Amit aztán lehet szeretni vagy nem szeretni, de szerintem nem venni tudomást róla hazugság. Bár... végül is, az ami igazán számít az az olvasó és a mű közötti interakció, az amit az adott vers a befogadóban kivált. Az hogy ki írta, miért írta, hogyan írta végül is mindegy, bár a további infók persze esetleg más érzéseket váltanak ki mint ha úgy olvasná valaki a verset hogy közben semmit nem tud a költőről. Ami amúgy nem biztos hogy jó az illetőnek aki olvassa. Azaz nem biztos hogy jobban fogod szeretni a csokit ha tudod hogy készült.

midnight coder 2009.11.03. 07:28:57

@há zé: Te is épp most tetted ezt, de te nyiván nagyobb író lehetsz mint Nemere.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.03. 07:30:30

@psmith: Azt hiszem a Kupolavárost és az Acélcápát olvastam. Elment a többi között. Akkoriban nagyon sok sci-fit olvastam, de nem hagyott mély nyomokat bennem ez a két alkotás.
@há zé: A költészet arra való, hogy az érzelmeinket ki tudjuk fejezni. A mai racionálisnak tűnő, de leginkább irracionális korban az érzelmeinket nem tudjuk, vagy nem merjük, esetleg nem is akarjuk kifejezni, ezért látjuk a költészetet értelmetlennek. Kamasz lelked nem próbált verset írni? Esetleg saját zenét játszani, énekelni stb?
Ki kellene próbálni, elemi felszabadító ereje van.
(persze, nem közönségnek előadni, hanem saját magadnak)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.03. 07:32:51

@Varelse: Hát... Ha már így rájöttél...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.03. 07:33:06

@midnight coder: Teljesen igazad van. Villon óta tudjuk, hogy nem érdemes az alkotót és az alkotást összehasonlítani. :-))))
Az irodalmat kellene művészeti tárgyként tanítani az iskolában. Nem irodalomtörténetként, hanem az élő valójában. Mindjárt többen tudnának/szeretnének olvasni, sőt írni is.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.03. 07:34:11

Én lajosista voltam, ha van itt valaki, aki tudja, mi az. :-)))))

igaziatommaki 2009.11.03. 07:40:03

Lenin is szifiliszben halt meg. Nem akar vki írni Lenin szerelmi életéről? :-P

Varelse 2009.11.03. 07:40:16

Én '79-ben végeztem, elsőben még Bobor tanította a magyart, utána kaptuk Báthoryt. Az igazat megvallva nálunk csak néha villant meg, a zsenialitás és az alkoholizmus elegyéből már az utóbbi tűnt túlsúlyban levőnek... sajnos. Pedig tényleg tudott nagyon jó lenni.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.03. 07:40:54

@midnight coder: Nemerénél nem nehéz "nagyobbnak" lenni. Pár hete volt Etyeken egy rendezvény. Hárman dedikálták a műveiket: Nagybandó, a lánya és Nemere. Egymástól függetlenül. Rég láttam olyan sértett arcot, amilyet Nemere vágott, amiért a kutya sem volt rá kíváncsi.

@miriamele: zenét és az ú.n. költészetet nem keverném. Még akkor sem ha egyesek a szövegírást is költészetként kezelik. Más világ. Szerintem.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.03. 07:53:21

@Varelse: Boborról is van történetem. Gyűlöltük egymást.

1968-ban, a gimivel szembeni Intransmas székházban mutatkozott be a Pepsi Cola cég. Minden szünetben átmentünk Pepsit kóstolni, mert ingyér volt. A kólához Pepsi-kitűző járt. Ugyanebben az időszakban a tavaszi BNV-n a Coca Cola kellette magát, ott meg Coca kitűzőt lehetett begyűjteni. így az osztály egyik részének köpenyén Pepsi, a másik részének köpenyén Coca virított. A többségnek meg semmi.

akkoriban az iskolai köpenyre tilos volt bármilyen kitűzőt kirakni, különösen ilyen imperialista mocskokat. Minket is tanított a Bobor az első két évben. Bejött órát tartani, és akinek a köpenyén kitűzőt látott, kihívta felelni. Az enyémen nem volt kint egyik sem, de amikor szólította a bűnösöket, kitűztem mind a kettőt. A pasinak lángvörös lett az arca.
Természetesen engem is kihívott. Dantét kérdezett, amit hónapokkal korábban tanított. Álltunk a tábla előtt, és senki nem válaszolt. Tíz percen keresztül senki nem szólt egy szót sem.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.03. 07:56:16

@há zé: nem a szövegről beszélek, hanem az érzelmek kifejezéséről.
A zene akár szövegre énekelt, akár szöveg nélkül énekelt vagy hangszeres, az érzelmek kifejezésének az elsődleges formája.
A költészet, a "nem énekelt dal" másodlagos kifejezési forma, de alkalmas az érzelmek kifejezésére.
amit mondani szerettem volna, de úgy tűnik, nem sikerült, az a következő. Ha magad is megtapasztalod az alkotás élményét, másként állsz a mások alkotásaihoz is, azon kívül nagyon jó érzés, mint minden alkotás.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.03. 08:00:33

Brezsnyev születésnapja alkalmából pályázatot hirdetnek: ki tudja legszebben megfesteni Lenin életének bármelyik korszakát. Rengeteg kép érkezik be, Brezsnyev nézegeti a pompásabbnál pompásabb mázolmányokat. Az egyik kép előtt azonban alig tudja türtőztetni a felháborodását. A képen teljesen meztelenül egy férfi és egy nő szeretkezik. Brezsnyev dühödten kérdezi az alkotót:
- Ki ez a férfi?
- Dzserdzsinszkij, a Cseka főnöke.
- És ki ez a nő?
- Krupszkaja, Lenin felesége.
- De hol van Lenin?
- Lenin? Hát Lengyelországban.

rettentó 2009.11.03. 08:09:49

De jó, hogy mégsem vettem meg ugyanezt a könyvet ugyanott. Gondoltam, Ady verseit jobban kéne ismerni, és akkor jogom volna ezen a témán csámcsogni.

yarisugi 2009.11.03. 08:14:08

Azt nem értettem sose hogy miért kellett Fanni Jefimovna Kaplannak mérgezett és reszelt golyókkal lőnie Lenint. Ha jól találja el akkor a sima golyó is elég lett volna. Ráadásul sose mondták el hogy milyen méreggel kenték be a golyókat és miért reszelték ahelyett hogy dumdum golyót csináltak volna.

yarisugi 2009.11.03. 08:18:04

@Strici:
Melyik Táncsics? A TF melletti?

yarisugi 2009.11.03. 08:24:02

@Strici:
Valami nem stimmel.
Azt írtad hogy 68-ban mentetek át az Intranszmasba (a bolgár kémközpont fedőépületébe, a legfelső szinten pazar kilátást nyújtó menzával) kólát kóstolni. Ez nagy mutatvány lehetett mert a székház csak egy évvel később épült XD

Zetek 2009.11.03. 08:26:09

Kár volt. Kevés nagyobb állat volt a magyar irodalomban. Csak azt sajnálom, hogy a büdös patkány nem érte meg Trianont. Megérdemelte volna. Sőt!

psr6 2009.11.03. 08:26:36

Az irodalmat szent tehénként kezelők miatt van ott, ahol. A kötelező pátosz, az unalom, ez élettelenség miatt.

Én pl. nem tudok verset olvasni, sőt, rosszul vagyok tőle, Elég volt az iskolában. Akár meg is szűnhet a fentebb csupa nagybetűvel írt költészet.

És ehhez a véleményemhez is jogom van. És Nemerének is az ő nézőpontjából. Az pedig, hogy többet adnak el belőle mint Adyból, kifejezettem siker, bár nekem nincs Nemere könyvem.

De a blogbejegyzés hosszú idő óta az össze sközül, amit olvastam, a legértéktelenebb, egy öncélú, sznob nyavalygás.

Beren 2009.11.03. 08:27:12

@The question:
Amikor elkezdtük a gimnáziumban Ady-t, az addig normális tanárnénink patetikus, hüppögős hangon beszélt arról, hogy mekkora ember és micsoda költő volt. Én ezt borzasztóan rühelltem, mert még a tankönyvi önéletrajzon is átjött, hogy az ürge egy féreg volt életében és nem értettem, hogy az ő féregségét miért kell másként kezelni, mint a negyedik szomszédban élő Lajos bácsiét. Én ezt 17 évesen (mai szemmel elég szélsőséges módon) úgy kezeltem, hogy ez az álszentség undorító = Ady egész életműve undorító.
Csak bő 5-6 évvel később, újra elolvasva a verseit jöttem rá, hogy a faszi, mint költő tényleg óriás volt.
De ne védjük azzal, hogy ez az életvitel tette őt naggyá és ezért vele együtt szeretni kell, mert ezzel az okoskodással védhető a Polanski, vagy akár Néró is.
Én sajnálom, hogy ezt a tanárom nem tudta külön kezelni és így átadni, jobban éreztem volna magam tőle.

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.03. 08:33:40

Azért abban nem látok túl sok kivetni valót, hogy Adyról életrajzi könyv is készült. Más kérdés, ha Nemere ezt szarul írta meg. Az már a posztoló hibája (naivitása), ha egy ponyvaszerzőtől várt hiteles, igényes Ady életrajzot. Most meg háborog. Nemerétől max. sci-fit, krimit "kell" olvasni, a strandon fetrengve, két sör és egy stírölés között.
Ha meg egyébként Ady betegségeiről, alkoholizmusáról írnak, azzal sincs különösebb gond. Dosztojevszkij súlyos játékszenvedélye sem titok (felesége is írt róla), Csontváry kórképe sem, említhetjük Modigliani életét, de valaki említette itt Villon is - a sor végtelen.
Ezen művészek életművét már értékelte az utókor, életük, betegségeik, gyarlóságaik ismeretében. Ez utóbbiak a teljes képhez tartoznak, lehetnek érdekesek, de kevés közük van ahhoz, hogy élvezzük az alkotásaikat. Ez utóbbiak értékéből pláne nem von le semmit egy esetleg rosszul megírt életrajz. Egyébként ezeket nem lektorálták annak idején?

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.03. 08:47:51

@Beren: Értem én, hogy a patetikus, hüppögős előadásmód kiverte a biztosítékot - Adyt én is így kaptam.

"nem értettem, hogy az ő féregségét miért kell másként kezelni, mint a negyedik szomszédban élő Lajos bácsiét."

kérdésedre a - szerintem - kézenfekvő válasz annyi, hogy Lajos bácsi életműve (feltehetően) nem hagyot akkora nyomot, kevesebb embernek jelentett örömöt, vigaszt, stb., akármit., mint Ady költészete.
Természetesen sokan vannak, akinek Ady költészete sem jelent semmit, hanem inkább a turbófeltöltők működése érdekli őket- ezzel sincs gond. (Én néha olvasgatok verseket, de azért szeretek a haverokkal motorokat basztatni - velük természetesen inkább a gyújtás, karburátor, stb. a téma.)

A tanárok hülyesége, ha Ady alkoholizmusát, jellemhibáit érdemnek akarják beállítani és nem képesek megfelelően átadni - ebben igazad van.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.03. 08:51:30

Miért kell Adyt olvasni? Ha nem érted, már nem is fogod, ne szenvedj vele.Már többször írtam valahol, hogyha a tanár nem tud egy olyan,kamaszok lelkét megfogó információt közölni, ami alap lehet a tanitáshoz, akkor az a téma elveszett. XIV.Lajost azzal kezdte a töritanár.hogy az arany,kézformájú tetüvakarót mutatta meg.Ha még arról is beszélt volna,hogy a versaillesi kastélyban elfelejtettek wc-t építeni...,lehet,előbb kezdtem volna Merlét olvasni.

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.03. 09:01:13

@nsocsi: Hát igen...

A rómaiakról nekünk a leginkább hangsúlyozott téma a kizsákmányoló, rabszolgatartó társadalom igazságtalansága volt. Meg királyság, szenátus, stb. Azután betegség miatt helyettesített egy fiatal tanár - mesélt a légionáriusokról, auxiliáris csapatokról, katapultokról, gladiátorokról, római pert játszottunk el, beszélt a fürdők, utak, vízvezetékek építéséről technikai működéséről, stb. - az osztály többsége "Róma-fan" lett...

Majd visszajött eredeti tanárunk, hosszasan sopánkodott, hogy a fiatal kolléga milyen haszontalanságokkal pazarolta az időt, ezzel elkövetve a magyar közoktatás legfőbb bűnét: Lemaradtunk a tananyaggal! És visszatértünk az évszámokhoz, felsorolásokhoz és egyebekhez.

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.11.03. 09:08:21

Na ki ne mosdassuk már Nemerét (Niemeyert). Ugyanakkora nulla, mint a többiek, mint Kurt Rieder, Földi Pál (bár ők történelemből csillogtatják nagyívű tudásukat). Erről már én is írtam:
tulajdonkeppen.blog.hu/2009/10/21/27_foldi_pal_azaz_kurt_rieder#c7488880

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.03. 09:14:43

@The Green Manalishi: A gyerekemnek sem mesélnek semmi érdekeset,(én meg hiába erölködök,nem fogadja be a kamasz),mégis le vannak maradva töriből is magyarból is. Ezért egész korszakok maradtak ki,(1850-1920)a gyerek azt mondta a múltkor:-nem baj, a gimiben úgyis elölről kezdjük,nem?

lekvárzsibbasztó 2009.11.03. 09:18:32

hát, ecce én is beszoptam ugyanezt a "művet"
még akkó se bocsájtom meg magamnak, ha féláron vettem!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.11.03. 09:45:56

Tizenkevés éves koromban nagyon bírtam a Don-Lars-Ariel ciklusát (nem Adyét :)
Aztán felnőtt fejjel is elolvastam az egyiket, és megdöbbentően szar.
Mondjuk Nemere tényleg nem ír, hanem gépel.
Kb. mint Lőrincz L. László, bár neki fiatalkorában voltak kifejezetten jó könyvei is (amíg rá nem állt a gyilkosos copy-paste baromságokra).

Ady meg hatalmas arc volt, makszimum respekt, hogy úgy mondjam.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.11.03. 09:47:06

Hubazmeg, ez ütött, komolyan kirázott a hideg! Gratulálok neked is, meg a Báthory-nak is!

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.03. 10:22:29

@unknown_blogger: Amit Földi Pálról írtál, azzal már akkor is egyetértettem, de Nemere egy kicsit más.

Utóbbi ugyanis írt regényt is, sőt leginkább azokat írt. (más kérdés, hogy ezeknek mekkora az ún. irodalmi értéke), míg Pali bátyánk kizárólag népszerű törtélnelmet próbál írni, de hát nem nagyon megy neki. (Egyébként most már valami más néven az IRA-ról is adott ki "szakkönyvet".)

Képzelheted megdöbbenésem, amikor Földi "Tankkönyv" c. művét olvastam - több év II. vh-s (német) makettező tapasztalattal... Már akkor megállapítottam, ha már lop a szerző, legalább precíz, szakmai forrsáokból tenné...

Vájett Törp 2009.11.03. 11:25:30

Mond vkinek vmit ez a név: Stefan Niemayer?
Hadtörténeti szerző, szakterülete a II. vh., szinte nincs olyan vonatkozása, vagy mellékhadszintere, amiről a illető ne írt volna könyvet. Alapos forrásfeltárásra támaszkodó, ugyanakkor a szélesebb olvasóközönség számára is emészthető opuszok ezek, minden CBA-ban, Reálban stb. óccón kaphatók.
Egyszerűen kolosszális!

nitro1 2009.11.03. 12:03:07

Azt meg tudja mondani valaki, hogy mire jó a költészet? Illetve bocs, nem is ez akart lenni a kérdésem, hanem inkább ez: miért kötelező tanulni róla? Vagy hogy jobban általánosítsak: miért kell a művészetről tanulni? Úgy értem, akit érdekel, az nyugodtan foglalkozzon vele, de akit nem, annak minek erőltetni? Van valami társadalmi haszna? Egyébként mielőtt sok követ dobnátok, megjegyzem, vannak olyan művészetek, amik érdekelnek engem, csak nem érzem indokoltnak kötelezővé tételüket. Most már jöhetnek a kövek. :-)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.03. 12:29:11

@nitro1: a művészet a világ megismerésének egyik módja. A tudomány a másik. Egyiknek sincs közvetlen társadalmi haszna, ha eltekintünk attól, hogy a világ megismerésének vágya minden emberben benne él. Kiben jobban, kiben kevésbé. Már gyermekkorunkban is mindkét megismerési formával találkozunk: meséket mesélnek nekünk (művészet) és kibelezzük a plüssmacit (tudomány). Olykor a kettő össze is kapcsolódik, azt a plüssmacit belezzük ki, amelyik pár perccel ezelőtt még "mesélt" nekünk.
Azt azonban ma már senki nem állítja, hogy akár művészi, akár a tudományos megismerés könnyű lenne. Ezért tanítják, ezért kell tanulni. Még akkor is, ha se tudós, se művész nem lesz az emberek többségéből. De ahhoz, hogy könnyebben igazodj el a világban, hogy megtaláld a helyed benne, hogy ne csupán terelhető birkaként bégess, jó, ha ismered a művészi és tudományos eredményeket. Nem biztos, hogy boldogabb leszel, mint a lelki szegények, de az esélyed, hogy teljesebb legyél, nagyobb.

A 20. század egyik francia gondolkodója (a neve nem jut eszembe, pedig nagyon kedvelt filozófus volt a diákmozgalmak idején) írta "Nyílt levél Istenhez" című művében, hogy ha hallgatom a zenét, de nem értem, az pont olyan, mintha egy meztelen nőnek csupán az árnyékában gyönyörködhetnék.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.03. 13:51:12

Írtam egy szép hosszú hozzászólást, és eltűnt. :-(((((

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.03. 13:54:05

@nitro1: Arra jó, hogy tanítják, hogy eligazodj a világban, és tudd, hogy melyik film/zene/könyv/kép/előadás stb. ér valamit, és melyiket akarják veled megetetni csupán anyagi haszonszerzés vágyából.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.03. 14:37:24

@psmith: na, szerintem nem fugg ossze az, h. szereti a konyveket, es meglepodik nemere irasan. ugyanis en is szeretem a konyveket, es meg egy darab nemeret nem olvastam, de Stephen Kinget se, pl...nem mondom, h. sose olvastam irodalmilag igenytelen konyvet, de van par, amit azok, akik nem igazan ertene az irodalomhoz, azt hiszik, h. fu, aki szeret olvasni, olvassa oket, pedig nem. mert szart sem ernek...

anyabanya44 2009.11.03. 14:42:09

@nitro1: Ugye ezt nem komolyan kérdezted???
Nem kell feltétlenül tanítani! Szerintem azoknak sem hiányzik az életéből, akik a Maunika show-ban fellépnek.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.03. 14:42:32

@nitro1: gondolom, te nem hallgatsz zenet,nem olvasol, nem nezel filmeket. azoknak sincs vegul is semmi tarsadalmi hasznuk...

anyabanya44 2009.11.03. 14:45:27

@Strici:
Robert Escarpit. Kiadta az Európa 1966-ban

ergerberger 2009.11.03. 15:13:21

@Strici: A viccet sikerült elbasznod.
Itt van egy olyan változata, amiben ül a poén:

Lengyelország felszabadulásának 30. évfordulójára a párt pályázatot ír ki a festőművészek között, hogy fessenek egy festményt, amely kifejezi a két nép megbonthatatlan barátságát, a szocializmusba vetett rendíthetetlen hitét,
és legyen a címe: "Lenin Lengyelországban".
A pártbizottság elégedetten nézi a beérkezett műveket, amelyeken Lenin szónokol, agitál.
Egyszercsak meghökkenve állnak meg az egyik festmény előtt, amin egy ruhátlan férfi és egy ruhátlan nő éppen a népszaporulat elősegítésén fáradoznak.
Azonnal odahozatják a festőt.
- Maga festette ezt a képet, festő elvtárs?!
- Én.
- De kicsoda ez a férfi?!
- Anatolij Lunacsarszkij, a kulturális népbiztos.
- És ez a nő kicsoda?!
- Nagyezsda Krupszkaja, Lenin felesége.
- De elvtársam! Hol van Lenin?!
- Lenin? Hát Lengyelországban!

ergerberger 2009.11.03. 15:24:23

És egy bónusz:

Mórickáék osztályában az a feladat, hogy a gyerekek mondjanak olyan történetet, amiben látszik Lenin elvtárs jószívűsége. Móricka feláll, és azt mondja:
- Lenin elvtárs egy padon ült a ligetben. A közelben gyerekek játszottak, akik hangoskodásukkal zavarták Lenin elvtársat. Lenin elvtárs felállt, és elzavarta őket a picsába.
- Na de, Móricka... hát hol világlik ki ebben a történetben Lenin elvtárs arany szíve? - kérdezi a tanárnő. Mire Móricka:
- Hát közéjük is lövethetett volna!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.03. 15:24:38

@ergerberger: Így jobb, kétségtelenül. Bár Dzserdzsinszkij nagyobb kapás, ezt meg Te ismerd el! :-)))

ergerberger 2009.11.03. 15:24:58

És egy bónusz:

Mórickáék osztályában az a feladat, hogy a gyerekek mondjanak olyan történetet, amiben látszik Lenin elvtárs jószívűsége. Móricka feláll, és azt mondja:
- Lenin elvtárs egy padon ült a ligetben. A közelben gyerekek játszottak, akik hangoskodásukkal zavarták Lenin elvtársat. Lenin elvtárs felállt, és elzavarta őket a picsába.
- Na de, Móricka... hát hol világlik ki ebben a történetben Lenin elvtárs arany szíve? - kérdezi a tanárnő. Mire Móricka:
- Hát közéjük is lövethetett volna!

ergerberger 2009.11.03. 15:26:39

És egy bónusz:

Mórickáék osztályában az a feladat, hogy a gyerekek mondjanak olyan történetet, amiben látszik Lenin elvtárs jószívűsége. Móricka feláll, és azt mondja:
- Lenin elvtárs egy padon ült a ligetben. A közelben gyerekek játszottak, akik hangoskodásukkal zavarták Lenin elvtársat. Lenin elvtárs felállt, és elzavarta őket a picsába.
- Na de, Móricka... hát hol világlik ki ebben a történetben Lenin elvtárs arany szíve? - kérdezi a tanárnő. Mire Móricka:
- Hát közéjük is lövethetett volna!

uni1002 2009.11.03. 15:35:39

Soha nem kedveltem Adyt. Sötét, zavaros, unalmas verselemzések, ha véleménykülönbségem van a tanárral, a mondanivalóról, én húzom a rövidebbet, muszáj szeretni,/legalábbis a suliban/ mert ha nem, akkor nekem annyi.
Szóval, rendesen elvette a kedvem az irodalomóráktól. Bezzeg a tudományos -fantasztikus regényeket /anglomániásoknak sci-fi/ bezzeg mély lenézéssel lektűrnek nyilvánítva meg sem lehetett említeni, azért is kiolvastam a városi könyvtár ezirányú készletét. Akkoriban a leginkább a szovjet írók művei voltak elérhetők, később jöttek a Zsoldos, Nemere és a többi magyar mű.
Nemerével semmi bajom, máig leköt, ha a kezembe kerül némely könyve a kezdetekről. Ő abból él, hogy ír, nem lehet minden műve egyformán jó, válogatni kell közülük.

nitro1 2009.11.03. 15:38:20

@Animacs: Ez mind mind szórakozás, amit említesz. Miért kötelező tananyag a szórakozás?
@miriamele: Ki mondja meg, hogy valami "ér"-e valamit? Hadd én mondjam már meg, hogy valami nekem ér-e valamit. Akkor is, ha az tucatalkotás, vagy "szakértők" által el nem ismert valami, és akkor is, ha az egy "neves" művész műve. Hogy más mit gondol róla, az nekem kevésbé számít.
Stricinek is válaszolok majd, de most mennem kell.

uni1002 2009.11.03. 15:44:14

@ergerberger: Másik verzió: /ahogy én ismerem/
... a gyerekek a Kreml udvarán fociztak, és a labda berepült Lenin dolgozószobájának a csukott ablakán.
Lenin felállt a karosszékéből, felkapta a labdát, és mosolyogva visszadobta a gyerekeknek...
A többi mint fent...

ergerberger 2009.11.03. 15:51:06

@uni1002: eredetileg én is ilyen formában hallottam, de a neten találtam a Mórickás verziót, és megtetszett, hogy jóféle keretet ad a poénnak.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.03. 16:03:15

@nitro1: A különböző társadalmakban különböző az értékrend. Az, hogy mi a társadalom értékrendje, azt szokták megmondani a "megmondók". Pl. hogy mire érdemes figyelni, amikor egy műalkotás a kezedbe kerül. Nem valamiféle szentségről van itt szó, a jó oktatás lényege, hogy "nem sértődik meg", ha másként gondolod. Ezért tanított jól az én tanárom. Mert ezt nem lehet másképp, csak alaposan, csak úgy, hogy a mű lényegét és egyszersmind minden apró részletét elemzed. Hogy közel kerülj hozzá, még ha nem is fogod szeretni.

A műelemzés megtanulása nemcsak a művészi alkotások megismerését segíti, hanem mindenfajta elemző munkát is. A kicsiből a nagy, a nagyból a kicsi, az általános és az egyedi, a fontos és a lényegtelen, a törvényszerű és a véletlen...

psmith 2009.11.03. 17:29:16

@Animacs:
"en is szeretem a konyveket, es meg egy darab nemeret nem olvastam, de Stephen Kinget se, pl...nem mondom, h. sose olvastam irodalmilag igenytelen konyvet, de van par, amit azok, akik nem igazan ertene az irodalomhoz"

Nyilván mindenkinek saját maga az etalon. Én imádok olvasni, de mindenevő vagyok. Vörös rózsa könyvek, lektűr, versek, ponyva, hivatalos irodalom, stb. minden jöhet.

És nem szégyellem magam se Nemere, se Puskin, se Orwell vagy Golding olvasása miatt.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.03. 19:17:13

@nitro1: mert felnőttkorban már, de valakinek előtte is, a versolvasás is a szórakozás kategóriába tartozik...én az irodalomórákat végigolvastam, (a verseket a szövegkönyvben, vagy hogy hívták), a legelső padban ülve, a tanár nyilván látta, egyszer sem szólt érte...szórakozásból olvastam. és most is szórakozásból töltöm le őket, ha már itt nem férek magyar nyelvűekhez.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.03. 19:20:31

@psmith: nem így értettem. én nem azért nem olvastam sose Nemerét, mert szégyellni kéne érte magam, egyszerűen eszembe sem jutott. viszont olvastam pl. Danielle Steelt (keresztanyám nyerte valami hülye pályázaton, én meg mivel betűmániás vagyok, elolvastam - nem kellett volna, de az most mindegy).

csak arra akartam rávilágítani, h. azért, mert valaki szeret olvasni, még nem biztos, h. ismeri az épp divatban lévőket. lehet, h. én is meglepődtem volna, mert ahogy mondom, sosem olvastam Nemere könyvet. annak ellenére, h. szeretem a könyveket, és olvasok is sokat. mégsincs fogalmam se a stílusáról.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.03. 19:31:30

@Animacs: Elküldöm Neked az Ady szerelmeit, hogy mnegismerd. :-))))

A Tyne folyó déli partja 2009.11.03. 20:37:32

@Strici: ide ki? mikor épp sztrájkolnak a postások?:)
ha majd egyszer hazamegyek, körülnézek, hátha van otthon Nemere (de szerintem nincs. merthogy arról tudnék. esetleg keresztanyámnál. neki még nagyobb könyvtára van, amit én fogok örökölni, mivel a családban nagyjából egyetlen olvasó vagyok....de szerintem ott sincs, azt is átnéztem már párszor.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.03. 20:51:01

@psr6: aha. többet adnak el belőle, mint Adyból. na és? fogadjunk,h. X. botrányhős énekesnő (nem írok neveket, nem igazán vagyok járatos benne) "műveiből" is többet adnak el (vagy töltik le), mint Mozartéból. akkor X. énekesnő tehetségesebb? nem igazán. csak jobban nyomatják az emberre...

psmith 2009.11.03. 22:12:38

@Animacs:
Gondolom nem szereted a sci-fi-t. Mert Nemere az elején szinte csak azt írt.

De akkor helyette tutira ment Szilvási és Berkesi. :))

Esetleg krimiben a Hód.

psmith 2009.11.03. 22:16:14

@Animacs:
Mert azok másra valók. Kocsiban, háttérzenének szinte csak könnyűzenét hallgatok. Nekem oda nem illik Mozart. Még a Pink Floyd se.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.04. 05:26:41

@nitro1: Nem mondják meg, megtanítják, hogy ki tudd választani. Tényleg nem fogalmazok érthetően?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.04. 05:28:18

@nitro1: És még egy, igen, meg kell tanulni szórakozni is, mert még azt hiszed, hogy az is szórakozás, ha a gyerekek közé lőnek. A példa a viccből való.

respecta /01 2009.11.04. 10:48:07

Felmenőmnek igaza volt: olvass, hogy ki tudd választani majdan a neked valót! Mert választani akkor tudsz, ha képes vagy már olvasni. Bár addigra a könyv talál meg,nem kell válogatnod. Jó móka. De csak idővel.
Jártam úgy, hogy egy soklapú az utolsó oldal egyetlen mondatáért vált kedvencemmé.
Nem vagyok meg Ady nélkül (sem), de nem tanári segédlettel. Régen tudom, hogy mázlim volt...

nitro1 2009.11.04. 13:32:56

@Strici: Részben egyetértek, de csak akkor, ha az általad definiált "jó oktatás" lenne igaz mindenütt.
@miriamele: Tehát valamennyire értékrendet próbálnak formálni? Ez érthető, ugyanakkor hadd én döntsem már el, hogy pl. szerintem mire gondol a költő, ne legyen kötelező megtanulni másvalaki véleményét, mert az "mérvadó".

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.04. 13:58:56

@nitro1: igen, értékrendet próbálnak formálni, azzal, hogy megmutatják, mi értékes, és mi nem. Azt hiszem a 9.-es magyar anyag elején ez van. Hogyan lehet megkülönböztetni az értékes műalkotást a gagyitól.
Véleményt formálni kötelező. Ha tudsz egy műről, akár a tanárétól eltérő szempontok szerint, véleményt formálni, már "átmentél az érettségin".
(persze "mi ez a nagy sz...?" nem vélemény)

A Tyne folyó déli partja 2009.11.04. 14:13:32

@psmith: igen, nem igazan olvasok sci-fit.szilvasit viszont kamaszkoromban imadtam, sot, ha otthon vagyok, most is azokat szoktam elovenni olvasni alvas elott...pedig szinte kivulrol tudom a szoveguket:)

A Tyne folyó déli partja 2009.11.04. 14:15:43

@psmith: de van akinek meg igen. pl. a nagymamam testvere kizarolag komolyzenet hallgat a kocsiban. ha forditok, olvasok, vagy barmi olyasmit csinalok, amihez figyelni kell, en is megvalogatom, h. mit hallgatok (altalaban a radiot, vagy olyan zenet, ami "semleges", tehat nem kell figyelni a szovegere).

A Tyne folyó déli partja 2009.11.04. 14:16:39

@respecta /01: na igen, en ugy vagyok vele, h. akkor is vegigolvasom, ha nem tetszik, ha mar elkezdtem, hatha lesz benne valami...

A Tyne folyó déli partja 2009.11.04. 14:17:56

@miriamele: szerintem nitro meg nem tart ott (fejlodesben, marmint), kulonben nem kerdezne ilyeneket:)

nitro1 2009.11.04. 15:15:36

@Animacs: Csak próbálom feszegetni a humán tudományok alapjait. :-)
süti beállítások módosítása