HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Internetet a birkának!

2009.12.14. 11:07 Strici

Mielőtt a lényegre térnék, elárulom, hogy ezt a posztot MS Office 2010 béta programban írom; egyrészt jövő októberig ingyér van, másrészt ugyanolyan, mint a 2007-es, csak angolul beszél. Szóval, okosodom.

Okosodtam a múlt hét végén is, mert a budapesti Kossuth klubban részt vehettem a Közösségi Termelők Országos Értekezletén. A rendezvényt egy nemrég alakult egyesület, a MEBAL szervezte - ennek olyanok a tagjai, akik még véletlenül se gondolják, hogy a parlamenti pártok között baloldali is található.

Ezen a tanácskozáson tartott előadást Aparhant polgármestere is.

Aparhant Tolna megében fekszik, Bonyhád közelében. A községet 1940-ben hozták létre két település, Apar és Hant egyesítésével. Apar elődjének, Apornak az első okleveles említése 1314-ből származik, ekkor három nemest tiltottak el a birtok és az itt található Szűz Mária-kolostor használatától.

A prépostsággal rendelkező település a török hódoltság idején teljesen elpusztult, a 18. század elején a környékbeli településekhez hasonlóan német betelepülők népesítették be ismét. 1945-ben bukovinai székelyek telepedtek le a faluban.

A 40. Magyar Filmszemlén, 2009-ben mutatták be az Aparh@nt.hu című filmet, amely a településnek az elmúlt években történt fellendülését meséli el, köszönhetően a falut 1990 óta elsöprő támogatottsággal vezető Szűcs György polgármester szigorú önkormányzati gazdálkodásának és európai uniós pályázatainak.

A polgi megakadályozta a kis létszám miatt fenyegető iskolabezárást, és elérte, hogy minden tanuló ingyen kaphat könyvet és ingyen étkezhet az iskolában, továbbá hogy diákjainak legtöbbje nyolcadikosként letegye az ECDL számítástechnikai vizsgát, valamint az iskolában kiépített nyelvi labor segítségével az alapfokú nyelvvizsgát is.

Az általános iskolásoknak havi 8 000 Ft, a közép- és felsőfokú intézményekben tanulóknak havi 15 000 Ft támogatást nyújtanak; a gyerekek kétévente ingyen mehetnek táborozni. Ingyenbusz szállítja be a vidékieket a környező településekről, valamint a szekszárdi úszásoktatásra. A logopédiai foglalkozás is díjmentes.

A település lakóinak kb. 5%-a cigány. A romák diszkriminációjának felszámolásában szerepet játszott az életkörülmények javítása mellett az is, hogy a megkülönbözetést alkalmazó családoktól a falu megvonja a támogatást. Munkanélküli segélyt vagy szociális támogatást nem adnak, munkát viszont biztosítanak például úgy, hogy az önkormányzat által működtetett szolgáltatásokban dolgoznak az emberek. Lényeges, hogy az önkormányzat nem szervezi ki a szolgáltatásait, nem hoz létre cégeket, azok mind-mind az önkormányzat tulajdonában vannak. Nem tőkés társaságok, nem magánbulik, nem pénzmosodák.

A szennyvizet ingyen szállítják el a helyben kiépített tisztítóba (a lakókat megkímélve a csatornázási költségektől), az állatoknak pedig olyan átvevő-, gyűjtő- és pihenőhelyet építettek ki, amely az országban elsőként teljesíti az uniós előírásokat.

A szegényebbek ingyen kapnak számítógépet, és az újonnan épült önkormányzati tulajdonú lakások bérlése havonta 15 000 Ft-jukba kerül.

Mindezen eredményeiért Szűcs György polgármestert 2007-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatával.

Aparhant egyik titka, hogy a képviselő testületben egyetlen párt sem rúg labdába, mindenki független jelölt volt – bár nyilván lehet tudni, hogy kinek milyen a világnézete.

Engem azonban leginkább az a találékonyság varázsolt el, amellyel a polgármester a település internetjét valósította meg. Mint elmondta, Aparhant dimbes-dombos település, és mert a legolcsóbbnak a mikrohullámú (drót nélküli) internet bizonyult, két tornyot is kellett volna építeni, hogy minden háztetőről látszódjék a mikrohullámú rendszer. A mikrohullám ugyanis úgy terjed, mint a fény, tehát csak ott van összeköttetés, ahol az adó és a vevő látja egymást.

Tornyot ugyan könnyű építeni, ám az építtetést hosszadalmas eljárással lehet csak engedélyeztetni. A mikrohullámú toronyépítés ugyanis a Hírközlési törvény hatálya alá is tartozik, ezért – egyéb sóhivatalok mellett – a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz is be kell nyújtani a terveket. Minden egyes engedélyeztetési lépés legalább 30 nap – feltéve, hogy nem jön közbe valami. A polgi és testülete azonban úgy gondolta, nincs idő ennyit várni, ezért mégsem építettek mikrohullámú tornyokat.

Építettek azonban mást: zászlótartó tornyot, kettőt is. A zászlótartó torony engedélyeztetése ugyanis pillanatok alatt megtörténhet. Ha pedig már áll a torony, és lobog rajta a zászló derekasan, akkor lehet engedélyt kérni arra, hogy a zászló mellé a mikrohullámú rendszert is fölszerelhessék. így is történt.

A 2 MB/s sebességű, kizárólag önkormányzati tulajdonban levő hálózat előfizetési díja mindössze 1 000 forint. A település lakosságának már kb. 70%-a internet előfizető, s aki úgy gondolja, hogy csak időnként internetezik, az megteheti az iskolában ingyen. Miként ingyenesek az idősek számára tartott tanfolyamok is.

Arra a kérdésemre, hogy az állítólag szegény önkormányzatok közül éppen Aparhant miért tud igy működni, a polgi azt válaszolta, hogy azért, mert nem lopnak. Szigorú pénzügyi elszámolási rend van, az ő aláírása nélkül egyetlen forintot sem szabad elkölteni. Diktatúra ez? Lehet. De Szűcs István sem a polgármesterségből él. Ezt a megbizatást tiszteletdíjért látja el, főállásban a suliban tanít matekot és fizikát.

Az is érdekelt, hogy ha ilyen olcsón tudnak minternetet szolgáltatni, miért nem csinálnak országos céget, leverve a Magyar Telekomot, az UPC-t és a többieket. Mindenki jól járna. A válasza az volt, hogy azért nem, mert egy ilyen olcsó internethez a helyi szakemberek lelkesedése is szükséges. Gyanítom azonban, hogy főként azért nem, mert a nagytőke ezt már nem engedné – hamar tönkre tenné őket. Így is gyakran látják vendégül az ellenörző hatóságokat.    

Példaértékú, amit Aparhanton csinálnak? A többi polgármester szerint aligha. Mert ugyan kb. ezer polgit hívtak meg a tanácskozásra, a másik előadón kívül egy se jött el.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr821596980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2009.12.14. 11:53:11

Basszus! Ez annyira jellemző erre a rohadék országra! Ha jót csinálsz kinyírnak, ha rosszat, felfelé buksz.
Már köpni sincs kedvem.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.14. 12:06:31

Azt hiszem, az a kulcsszó, hogy nem lopnak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2009.12.14. 12:19:12

Ez király.Kár,hogy kevés ilyen hely van az országban.:((

Marcellusca 2009.12.14. 12:37:38

@Kartal (aki beleszól):
Nem kedvem, hanem már nyálam sincs, hogy köphetnék.

Egyébként, le a kalappal a polgi előtt!!!!

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.14. 14:05:35

Már tegnap sem értettem, hogy ez miért nem érdekelt egyet sem az ezerből.Miriamele adta meg a választ?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.14. 14:24:42

@miriamele:

Ja, ez ritkaság sajnos.

De az tényleg nagyon jellemző, hogy a többiek tojnak rá.

Lacibetyár 2009.12.14. 18:40:59

a mai internets, mobil telefonos világban, miért kellett volna 1000 polgármesternek összejönni, amit el lehet mondaniöt percben? mindenki értekezni akar, konferenciákra járni, otthon meg nem halad a munka. milyen iőtartamú volt az összeövetel? hát az őrségből nem biztos, hogy megéri ennyiért elutazni pestre!
szóval, ha akarom, jó dolog a pályázati pénzek kratív felhasználása, ha akarom, akor ördögi terv, 40 milláért kilátó dombot csináltatni, a környezet rendbetételével együtt.
hmmm....érdekes meglátás.
nem az ünneprontás miatt, de egy kis faluban sok mindent meg lehet csinálni, amit egy nagyobb városban már nem. ahol látják egymást az emberek, jobban odafigyelnek mindenre. egy idő után mg elkezdenek számolgatni, ki,mennyit tett bele a közösbe, és onnantól megkeseredik minden.
sok családban sem működik egymás önzetlen segítése és nem biztos,hogy mindig a politika a hibás.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.14. 18:47:49

@Lacibetyár: Tényleg,ez nem érdekes ma,hogy valahol jól mennek a dolgok.Mindenki maradjon otthon ,és végezze a dolgát. Úgy,mint eddig.
Van egy kedvenc mondásom: Ha évekig mindent ugyanúgy csinálsz,és azt várod,hogy egyszer csak más lesz a végeredmény,akkor bolond vagy.

Lacibetyár 2009.12.14. 18:57:15

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
ha a meghívókon benne volt, kik lesznek az előadók, milyen témákban, akkor előtte felhívták, hogy mit is akar mondani, mert nincsen ideje senkinek egy órás protokollért több órát utazni!
gondolod, hogy nem tudják egymást felhívni telefonon, esetleg skypolni, hogy ne a falu pénzét költsék?
a kis települések nagyon is jól irmerik egymást, a nagyobbaknál meg nem működik ez a közösségi szemlélet, mert a lkosok is emberek, többféle érdekekkel, véleményekkel.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.14. 18:59:53

Egyáltalán nem tartozik ide.
Mindjárt kiveszem az utolsó tepsi mézeskalácsot a sütőből. Esik a hó, és mennyei béke van.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.14. 19:02:44

@miriamele: Te milyen rendes vagy!!De mézet már szereztem.

a_tom 2009.12.14. 19:23:05

Érdekes hogy megoldható ilyesmi, ráadásul válság idején.
Ha nem volt idejük és pénzük a konferenciára a polgármestereknek, akkor gondolom ezt jelezték és más formában kérték az információkat...

mldrv 2009.12.14. 19:31:31

@Lacibetyár: igen úgy látszik, ide is kell egy ünneprontó :) gratulálok, hogy felvállaltad ezt a hálátlan szerepet :)

de azért jó lenne, ha egyszer végre nemcsak negatív hozzászólást olvashatnánk tőled :D

PS: én is erősen az internet mellett vagyok, ugyanakkor szerencsésnek tartom azt, aki tud élőben is találkozót csinálni és azt élvezni. sokkal jobb.

Kodomo 2009.12.14. 19:41:13

Nálunk volt ilyen terv évekkel ezelőtt. Akkor azért tettek le róla, mert volt olyan ellenérv, hogy ha az önkormányzat szolgáltat olcsóért kedvezményes netet, az beavatkozás a piacba, hátrányba taszítva más, üzleti alapon szolgáltatni akaró céget.
Úgy hallottam, hogy Bp. egyes kerületeiben is volt ilyen kezdeményezés és ott a fenti indok miatt, csak nagyon lassú netelérést valósítottak meg.

Bumm 2009.12.14. 22:12:39

Nem tudja valaki, honnan lehetne letölteni az Aparh@nt.hu című filmet?

Én is hallgattam a MEBAL netes rádióján a polgármester előadását a Kossuth Klubból. Teljesen lenyűgözött a polgármester kreativitása. De jó lenne szaporítani az ilyen jó fejeket.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2009.12.15. 17:16:30

@Lacibetyár: Miért is kéne megosztani a többiekkel hogyan is lehetne jól csinálni valamit.Tök fölösleges.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2009.12.15. 17:17:21

Dehát itt is kell egy ügyeletes farok...

_John_Doe_ 2009.12.16. 05:59:48

Azt azért tegyük hozzá, hogy az erőfeszítések ellenére, folyamatosan csökken a lakosság száma, 10 év alatt kb 10%-al. :(

T.A. 2009.12.16. 06:56:06

Véleményem szerint Magyarországon azért nem lehet ezt megcsinálni, mármint országos szinten, sok kis településen, mert:
1.: Egy kis település akkor kap figyelmet, ha valakit meglincselnek ott, üldözik a cigányokat, romákat, felvonul a gárda.
2.: Egy kis település akkor kap figyelmet, ha a helyi önkormányzatnak politikai érdekében áll az, hogy mindenki rájuk figyeljen.
3.: Magyarországon a legtöbb önkormányzat nem indít saját kezdeményezést, mert:
3a.: Senkinek nem áll érdekében.
3b.: Senkinek nem lesz belőle pénze.
3c.: Senki nem ad rá pénzt.

Az a baj, hogy Magyarországon a legtöbb polgi úgy lesz polgi, hogy valaki azt mondja neki, legyél te a polgi, és jól jársz vele. És miután megválasztja őt a falu népe, hiszen megígért mindent, utána megépül egy Tesco, egy Auchan, esetleg keresztülvezetnek a falun egy országutat, oda terelik a kamionokat, és persze a polgi kurva jól jár vele, mert tömik a zsebét. A "felnőttek". Mert a "felnőttek" azt csinálnak, amit akarnak.
Gratulálok Aparhant polgármesterének, hogy őt nem a pénz hajtja, vagy legalábbis egyelőre nem. Remélem, hogy így is marad, és nagyon remélem, hogy az összes politikai párt békén hagyja Aparhantot, és nem veszi bele az undorító, néphülyítő kampányaiba.

grin 2009.12.16. 14:11:37

Még egy ünneprontó leszek, mert bár mérgelődni egyszerűbb, de:

wififalu.blog.hu/

hu.wikipedia.org/wiki/Wifi-falu

Marr 2009.12.28. 23:58:42

Mikor jegyzi már meg mindenki, hogy ingyen nem létezik?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.30. 15:22:58

@Strici: Kérlek,nézz át a blogomra,
"Ellopják az anyósom" címmel megírtam a gondom .Valaki mondjon valami épeszűt,mert én negatívan elfogult vagyok. Utálom az egész bandát.
kösz
süti beállítások módosítása