HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Miért vonul ki a Google birka Kínából?

2010.03.19. 22:48 Strici

Az elmúlt hónapok egyik vezető informatika-politikai híre, hogy a barátunk összeveszett a Kínai Népköztársaság vezetőivel, és ezért megszünteti a Google kínai érdekeltségeit.

Az összeveszés oka az, hogy bizonyos oldalakat a kínai kormányszervek tiltatni akarnak, vagyis azt szeretnék, hogy azok a google.cn keresőoldalon ne jelenjenek meg.

Kínában jelenleg kb. 400 millió internet-előfizetőt tartanak nyilván, és a számuk folyamatosan nő. A Google tehát a világ legnagyobb internetes piacáról kíván távozni. Méghozzá úgy, hogy a google vezérkara  „elfelejtette” tájékoztatni az üzlettársait, befektetőit.

Kína persze nem marad kereső nélkül, és nemcsak a Microsoft Bing nevű keresőjét lehet az országban használni, hanem a piacvezető Baidu nevűt is, ami kínai fejlesztésű és tulajdonú szolgáltatás.

Megvizslattam hát,hogy a Baidu megtalálja-e a blogomat. Beírtam hát a böngészőm címsorába, hogy baidu.cn, majd miután megjelent a címoldal, azt is, hogy birka nép:

(A kép itt nézhető meg: http://www.takrad.hu/keppek/01.htm )

 A találati listán az első lett az én blogom:

(A kép itt nézhető meg: http://www.takrad.hu/keppek/02.htm )

A kínai cenzúra számára tehát nem vagyok tényező. Gondoltam, tegyünk egy durvább kísérletet, legyen a kérdés a Tienanmen téri vérengzés. És máris megjelent a wikipédia erről szóló magyar nyelvű oldala:

(A kép itt nézhető meg: http://www.takrad.hu/keppek/03.htm )

Nem tudom persze, hogy ha mindezt kínaiul írnám be, mi jönne ki, de gyanítom, hogy miként az előző rendszerben mi is tudtuk hallgatni a Szabad Európa Rádiót, úgy a kínaiakat se kell félteni, ha információra van szükségük.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a Google most is úgy viselkedik, ahogy számos USA-beli hatalmaskodó szokott: ha valami nem úgy van, ahogy ő gondolja, vagy megsértődik vagy szétbombázza az országot.

Kerül, amibe kerül.

Mindezt a demokrácia és a sajtószabadság nevében.

Mindezzel lejáratva a demokráciát és a sajtószabadságot.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr871853531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uni1002 2010.03.20. 05:48:42

www.origo.hu/techbazis/internet/20100316-par-heten-belul-leallhat-a-kinai-google.html

Szerintem itt nem a Google, hanem a kínai kormány a hunyó. Ha egy cég ekkora piacot akar ott hagyni, annak nyomós okai lehetnek. Inkább a kínai Cenz ura gondolkozhatna el azon, hogy hiába a gazdasági nyomulás, a világ filléres kütyükkel való elárasztása, filléres munkaerő által /bár már hallottam kínai cégről, aki Magyarországra helyezi a gyártást, a még olcsóbb munkaerő miatt/, mindent azért ők sem tehetnek meg.
A sajtószabadságot nem a Google járatja le, hanem azok, akik mindenáron korlátozzák az információk szabad áramlását a saját országukban.
Ha jól emléxem, itt nálunk is volt egy cég, amelyik anno lenyúlta a google.hu címet, és évekig a saját címére irányította a keresést.
Ezért csak google.com/hu formában lehetett használni a magyar nyelvű lapot. Aztán a bíróság rendet tett.
Inkább azon aggódnék komolyabban, mikor tradicionális magyar márkák pl. Tungsram, Orion, stb. nevével ellátott készülékeket szétszedve kiderül, hogy bizony mind a Mennyei Birodalomban, vagy Török földön terveztetett, és kivitelezett tömegtermékről van szó. Itthon meg dühöng a munkanélküliség.

a_tom 2010.03.20. 08:06:36

A Google eddig engedte cenzúrázni a kereséseket Kínában, ami ugye nem igazán fér össze a "Don't be evil" mottójukkal. A folyamatos támadások a jogvédő szervezetek részéről sem tett jót nekik, és most hogy feltörték pár kínai emberi jogi aktivista levelezését, a megbízhatóságuk is megkérdőjeleződött. Egy olyan szolgáltatásnál ahol az emberek a legszemélyesebb dolgaikat tárolják, ez nem túl jó. Erre volt a lépésük hogy akkor mostantól nincs cenzúra. Kína ebbe nem ment bele.

Én még sértődést nem tapasztaltam cégek részéről, szerintem ez sem az. De még az is jobb lenne mint újra lemenni kutyába a nagyobb hatalomnak, több pénznek és újra engedni a cenzúrát.

a_tom 2010.03.20. 08:28:51

@Strici:
Csodás cikk volt...
Károkat okoz a Google kivonulása, nem is olyan rossz az a cenzúra, sőt talán még jó is? MÍÍÍVAAAN???
Végülis ha így nézzük a nácik kivonulása Lengyelországból jelentős károkat okozott az ottani kemenceépítőknek meg a ciángázgyártóknak, azok a táborok nem is voltak olyan rosszak, sőt munkahelyeket teremtettek, segítettek a föld túlnépesedési problémáján...

A Tyne folyó déli partja 2010.03.20. 11:24:41

@uni1002: szerintem is. kétlem,h. a google ilyen marhaságért, h. "összeveszek" kivonulna, másrészt az miért jó neki? harmadrészt, marad neki elég...

Kartal (rezervált) 2010.03.20. 12:24:18

Nekem csak kínai izéket dobott ki, hiába kerestem vele... :P :D

uni1002 2010.03.21. 13:23:58

www.stop.hu/articles/article.php?id=632202

"A Google közelmúltbeli viselkedése sajnálatos módon azt mutatja, hogy a cég nem csupán üzleti tevékenységének bővítésére törekszik Kínában, de egyben aktív szerepet játszik a kultúra, az értékek és eszmék terjesztésében is" - áll a pekingi kommentárban. A szerzők gyorsan leszögezik: "nem tisztességes dolog a Google részéről, ha megpróbálja ráerőltetni saját értékrendjét és internetes mércéjét Kínára, amelynek megvannak a maga időtálló hagyományai, kultúrája és értékei"

Hiszen már a kínaiak 2000 éve interneteznek, a saját mércéjük szerint. :-))
Az ügy rettenetesen hasonlít arra, mikor a nyolcvanas évek elején, újságírók a magyar sajtóban a magyar népet védték a műholdakon sugárzott nyugati értékrendtől. Bár akkoriban közelről még nem is láttak ilyen adásokat, de rettenetesen aggódtak a lelki üdvünkért. Némelyik még máig írogat, de egészen másképpen.

uni1002 2010.03.23. 12:05:16

"Beváltotta ígéretét a Google, és megszüntette keresőmotorja kínai verziójának cenzúrázását. A vállalat hongkongi szervereire irányítja át a felhasználókat, ahol elérhetővé teszi kínai szolgáltatásait. Híradások szerint a Google lépése felbőszítette a kínai kormányzati köröket, így nem zárhatóak ki a retorziók sem."

www.hwsw.hu/hirek/44195/google-kina-szolasszabadsag-cenzura.html

Dühösek a kínai elvtársak, mi az, hogy csak úgy bármire lehessen rákeresni...

A Tyne folyó déli partja 2010.03.23. 21:16:37

@uni1002: rákényszeríti az értékrendjét? mióta? nem kötelezi őket arra, h. átvegyék, a keresés a lényege...nem a reklám.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.03.24. 13:09:31

@uni1002: Ja, ja. Ha magyar gyártású DVD-ét akarsz venni, akkor Magnavox-ot vegyél! Ez tulajdonképpen Philips gyártmány, és rá van írva: Made in Hungary.

A Google mellett teszem le én is a garast, pláne a kínai elvtársakkal szemben.
süti beállítások módosítása