HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka és a hóesés

2010.01.28. 14:02 Strici

Megint esik a hó.

Gyerekkoromban én is szerettem a hóesést. Mert lehetett szánkózni, hógolyózni, lehetett örülni végre a télnek. Önszántából a tél nem barátkozik: komor és hideg. Nincs is jól megcsinálva a világ, hiszen nyáron süt sokat a nap, amikor amúgy is meleg és világos van.

Kamaszként gyakran álmodoztam arról, hogy egyszer, egy erdei tisztás közepén lesz egy kis faház, amelyben összebujunk majd, a kandallóban pattog a tűz, odakint pedig nagy pelyhekben hull a hó. És akkor örök hűséget fogadunk egymásnak, és boldogok leszünk.

Majdnem valóra is vált az álom. Igaz, nem az erdő, hanem a szülői nagy ház udvarának közepén volt az a kis ház, és nem kandalló volt benne, hanem gázfűtés. Amikor haza kellett volna mennem, véletlenül lekéstem az utolsó buszt.

 – De nagy szélhámos vagy Te – mondta a szerelmem –, de nincs semmi baj, tudom, hogy az ágyba kívánkozol velem, fogunk is szeretkezni,  csak előbb még nézd meg ezt a csodát!   Mert a testemre már régen nem fogsz emlékezni, de ha esik a hó, majd mindig eszedbe jutok.

Leoltotta a villanyt, két kis széket húzott az ablak elé, átölelt, megcsókolt, (bátorítón meg is jegyezte,hogy kezdő létem ellenére milyen jól csinálom), és órákon át néztük, ahogy a lelkünk részévé válik a sok-sok hópihe.  

Pár évtized múlva az egyik télen  olyan sok hó esett, hogy a lakótelepi szaporítókból alig lehetett kijutni a Szentendrei útra. A bátrabbak utakat tapostak a hómezőbe. Az egyik ilyen út egy dombocskán vezetett át, szinte mindenki azon járt a HÉV-ig. Ám amikor elolvadt a hó, kiderült, hogy nem dombocska volt az, hanem egy Polski Fiat.

 És megint elmúlt néhány év, nem is tudom, mennyi. Várt rám valaki nagyon. Korán el is indultam hozzá, tudtam, hogy nem szereti, ha kések. Volt hát időm a busz pályaudvarán kergetőzni a hópihékkel, gondoltam, összeszedek belőlük egy csomót, és majd jókat nevetünk, amikor a vizes kezemmel átölelem őt.  Aztán indult is a busz, cammogott szép tempósan, ám a felüljáró tövében meg is állt. A sok hótól sokáig nem tudott kapaszkodni, vissza-visszacsúszott, kaparták a kerekek a havat, én pedig már-már zokogtam, mert tudtam, hogy késni fogok, és hogy nagy baj lesz ebből.

Lett is. Soha nem kiabált annyira velem, mint akkor.  Sírt, nagyon belülről, nagyon keservesen sírt, hiába bizonygattam, hogy nem én tehetek róla, nem tudtam megnyugtatni. Csak azt tudtam, bármennyire lázadt is a lelkem, hogy vége van. Hogy nemsokára már másikat fog várni.

Esik a hó.

Mostanában nincsenek hótörténeteim. Nektek, birkák, mi jut eszetekbe úgy hirtelen?    

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr221709046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.01.28. 14:19:53

az az ominozus "kisdombos" tel az 1986-87 fordulojanak tele lehetett..

akkor volt iszonyat nagy hoeses, a (nep)hadsereg tisztitotta az autopalyakat a legenda szerint harckosialvazra szerelt sugarhajtomuvekkel...

váj mí 2010.01.28. 14:20:12

Spec nekem az, hogy anno te írtad a Romana-Júlia-Tiffany-Szívhang féle nőcis kiadványokba a sztorikat :P

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.01.28. 14:20:50

@az igazi Sipi: Valószínűleg. Még új volt a lakótelep.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.01.28. 15:05:17

A 86-87-es télen vártam a másodikat, az első éppen elmúlt két éves, és nem lehetett letenni a hóba. Jöttem hazafelé dolgozdából, hoztam haza az éthordóban az ebédet a szüleimnek, felszedtem elsőszülöttemet a bölcsiben, felültettem a nyakamba. Hál' istennek, kitűnően lovagolt, nem kellett fogni a lábát. Na, 6-7 hónapos terhesen, a gyerek a nyakamban, cucc a kezemben, találkoztam egy akkor pályakezdő kolléganőmmel, aki könnyesre nevette magát rajtam. Biztos nyújtottam egyfajta látványt. Akkor azt kívántam, hogy sose legyen gyereke. Azóta még elméletben sem merek átkozódni.
Egyébként a következő tél is emlékezetes volt, amikor nagyapja húzta a szánkón a másodszülöttet, és elhagyta a hóban. Még szerencse, hogy piros bundazsákja volt, így meglátta, amikor rájött, hogy nagyon könnyen szalad a szánkó. A kincsem, meg ott vigyorgott a hóban, egy hangja nem volt.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.01.28. 15:07:08

@miriamele: Elcsúsztam egy évvel. A 85-86-os volt az első történet tele, és a 86-87-es a másodiké.

Kartal (rezervált) 2010.01.28. 20:08:54

Hogy minek írsz ilyeneket... még meghatódok.

respecta /01 2010.01.28. 22:09:25

Mindig imádtam a havat!
Örök vágyam, hogy erdőben, autentikus lovas erdei szánon, bebugyolálva hallgatagon hallgatni a csengőt nagy pelyhek között haladva...

Első emlékem, hogy apukám énekelve húzza a szánt tovább (engem elhagyva) egy folyó partján...
Aztán a Lomnici csúcs, mely 1x mutatta meg magát teljes, napfényes valójában 3x2 hét alatt...
Az a szépség leírhatatlan!
Meg 1984. februárban az udvaron álló hatalmas tuja lehajolt a földre a hó alatt...akkor már néhány hetes elsőmmel aggódtunk barátnőmért, akit katonai jármű vitt szülészetre vendégségből...
És a hatalmas hóemberek; az udvari ezüst, amit közösen készítettekkel díszítettünk...
Hol vannak már ilyen havak...?!

Rabyn 2010.01.28. 22:36:56

Három nagyon szép havas élményem van. Az egyik még középiskolás koromból, amikor 4 óra alatt annyi hó esett, hogy belepte a várost, és éppen volt nálam fényképezőgép, hát felmentem a várba és fényképeztem, és közben szólt a fülembe a Pán Péter filmzenéje, és nagyon jó volt a hóban táncolni.

A másik az idei télhez kötődik, amikor az első nagy hó leesett. Rossz kedvem volt és lementünk sétálni a kutyával meg a párommal a hóesésbe, és a templomkertben hócsatáztunk és szaladgáltunk és nevettünk.

A harmadik még kislánykoromban történt, lehettem vagy 6 éves, és apával és pár barátjával felmentünk éjszaka a normafára szánkózni, és eltörött a faszánkónk, és amikor már mindenki nagyon fázott akkor beültünk valami helyre ahol zsíroskenyér volt és tea, és társasjátékok.

Persze van még sok havas emlékem, de ez a három ami nagyon kedves a szívemnek.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.01.28. 23:15:01

Megkövezhettek.Utálom a havat,a telet.
De a hóesés gyönyrű,innen,a faházam ablakából.
Srici,meghívlak egy hónéző hétvégére,ha ragaszkodsz a faházas érzéshez!!
Gimi 4. osztályában télen a Bükkben voltunk 4 napot kirándulni.Gyönyörű volt,a legjobb bulink volt.A pálya mellett főztünk,és egyetlen ép szánkót sem hoztunk haza.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.01.29. 09:06:27

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: Én is gimiben voltam először télen kirándulni. Addig azt hittem, hogy csak nyáron lehet.
Milyen egyszerű az élet, amikor az ember gyerek. A nyár kirándulásra való, télen maximum az udvaron lehet szánkózni. (lehetett)
Egyszer egyedül szánkóztam a kaputól a hajtatóig. Tovább is volt út, de arra csak nyáron jártunk.
A hóesésre és a korai szürkületre pontosan emlékszem, és arra is, amikor apám hazajött és mentem be vele. Ne falusi méretekben gondolkodva képzeljétek el. Egy 12 hektáros szőlőtábla közepén laktunk. Nemcsak a gyerekkori magamnak volt hatalmas.

Gukker 2010.01.29. 11:44:31

@az igazi Sipi:
Nem legenda, Csehszlovák Tatra alapra szerelt hőlégsugaras mentesítő kocsi (TZ-74). Vezettem olyat Kiskőrösön a Vegyvédelmi ezrednél.
Amikor Szaddám a 90-es évek elején begyújtotta a kőolaj kutakat a magyarok TZ-kkel mentek ki. Egyszerűen elfújták a lángot.

uni1002 2010.01.29. 14:23:04

Mi jut eszembe? Zuhogó hóesés, egy utcasarok Moszkvában, és tölcséres fagyit nyalok, télikabátban...

A Tyne folyó déli partja 2010.01.30. 10:29:46

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: itt meg ma reggelre esett egy csomó (legalábbis Angliához képest). tegnap is elkezdett sűrűn hullani, de elolvadt. az esti megmaradt. mondjuk, amilyen hideg volt tegnap, érthető. pedig már azon gondolkodtam, h. biciklivel megyek dolgozni, olyan szépen elolvadt.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.01.30. 20:02:17

@Animacs: Gyönyörűen esett,egy órát,aztán abbahagyta,de megmaradt,mert hideg van.
Mennyit kell biciklizded a munkahelyedig?

nyíregyházi betti 2010.01.30. 20:15:04

@Gukker: Off.Először kiröhögték őket mert elég furán nézett ki az a szerkezet, de később világhíresek lettek, annyira jól sikerült az oltás. Úgy emlékszem, csak annyit kértek cserébe, hogy olyan szállásuk és ellátásuk lehessen, mint az amcsiknak. Nem tudom, megkapták-e, de de az biztos, hogy büszkék voltunk rájuk.On

A Tyne folyó déli partja 2010.01.31. 11:48:57

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: nem sokat.igazából nem is éri meg, mert ugye kiöltözve nem igazán tudok biciklizni, dombon felfele kell menni, és meg kell kerülnöm az épületet, mert a tároló hátul van, én meg a főbejárat felől mennék, át is kell öltözni, és amit megspórolok a biciklivel menéssel (ami a dombon felfele menetel miatt nem sok), elvesztem az átöltözéssel. és gyalog is csak negyedóra:) csak egy sötét parkon át vezet az út (mármint, most sötét, még egyelőre, télen), azt rövidíteném le a biciklivel.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.02.01. 17:22:46

A legnagyobb szakadó hóban jártam székesfővárosunkban, és meg kellett állapítanom, amit már többször megállapítottam, hogy ha netán fatornyos városomban lenne akkora eltakarítatlan hó, és akkora káosz, akkor felgyújtanák a polgármesteri hivatalt. Mikor a Keleti Pályaudvaron uralkodó állapotokat szerencsésen magunk mögött hagytuk, és röpke két óra múlva meg is tettük azt a száz kilométert, hazaértünk a rendezettség és nyugalom, a letakarított utcák, és síkosságmentesített járdák honába, azért megállapítottuk az öreggel, hogy szép a hóesés.

mokkaczuka 2010.02.02. 22:29:42

Ugyan birka nem vagyok, de - már bocsika - nekem az jut eszembe, hogy ez a faszszopó tél odébb tolhatná már a biciklit a gecibe. Gyűlölöm, gyűlölöm! Negyven fokot, szicíliai klímát és tengert és pálmafákat akarok, most rögtön, még ma!

A posztod különben király, én csípem a romantikát.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.02.07. 14:13:11

Állítólag a mai 30+ cm még smafu. Szerdán kb még ugyanennyi jön.
Porcukros a világ!!!!

Rókakígyó 2010.02.07. 14:24:27

Én, mint a legutolsó birka a tüzet rakom, ha esik a hó.
süti beállítások módosítása