HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Büdös birka

2011.06.11. 08:41 Strici

Nyolcadikban tanultuk irodalomból József Attilát. Az volt a házi feladat, hogy képzeljük el a gyermek József Attila lakását. Mivel elég sok nyomorlakást láttam kicsi koromban a Csikágóban (Budapest egyik legnyomorultabb részén), valami olyasmit írtam le, hogy sötét szoba-konyha, vécé a folyosó végén, koszos macska. Amikor édesapám elolvasta a dolgozatomat, a szemembe nézett, és csak annyit mondott: József Attiláék nem voltak koszosak. A szegénység nem koszos és nem büdös.  Elszégyelltem magam. Néhány nappal később valamelyik történelmi tárgyú magyar filmben láttam, hogy az uraság szellőztetett a kastélyában a parasztok küldöttségének távozását követően.

Büdös cigány, büdös zsidó, büdös paraszt, büdös román, büdös kulák, büdös melós, büdös libsi, büdös nigger, büdös komcsi…

Ha valakit meg akarunk bélyegezni, az büdös. Meg koszos. Ismételjük csak így: Koszos cigány, koszos zsidó, koszos paraszt, koszos román, koszos kulák, koszos melós, koszos libsi, koszos nigger, koszos komcsi… Ugye, megy ez nekünk? Hát még így: Büdös-koszos cigány; büdös-koszos zsidó; büdös-koszos paraszt, büdös-koszos román, büdös-koszos kulák, büdös-koszos melós, büdös-koszos libsi, büdös-koszos nigger, büdös-koszos komcsi… Tökéletes.



























A tisztaság és a jó illat a kulturáltság egyik fontos ismérve.  Civilizált ember nem koszos és nem büdös. Ha például izzadósabb típus, neki is kellemetlen a saját testszaga. Ezért rendszeresen és alaposan mosakodik, fogat mos, oly természetes ez, hogy nem is kell mondani.

Civilizált ember nem koszos és nem büdös. Ezért például füstmentes cigarettát szív, és az autója is bazsarózsa illatú égésterméket pöfékel a levegőbe, nem kormot. Ja, bocs. Az a kosz és az a bűz más. Aha. Más, mint a mosdatlanság okozta undor, amellyel szemben törvényesen is föl kell lépni – tisztán nevelői célzattal.  Például meg kell vonni a koszosoktól és büdösöktől a segélyt, és bármely hivatalnoknak hatósági jogkört kell adni, hogy ellenőrizhesse a büdösök bugyiját, nem-e kakisan-e tette-e be-e a komódba-e.

Vannak történelmi tapasztalataink is, hiszen kizárólag a civilizált, vagyis árja faj érdekében terelték zuhanyozóba a koszosokat és büdösöket.

Hogy már megint rossz a példa? Hogy igenis legyenek követelmények azokkal szemben, akik segélyt kapnak? Hogy csak egyszer kellene elviselnem a villamoson egy büdös, koszos és hangos társaságot, máris másképp beszélnék?

Ja, ismét bocs. A hangosat eddig kifelejtettem. De bevallom, én is menekülök, amikor mosdatlan ember  ül mellém a metrón.  De nem azért igyekszem távolabb kerülni, mert szegény. Vagy mert cigány, stb. Legalább ennyire taszít, ha tramplinaccsága illatfelhője keveredik az ő izzadságszagával.

És mindennél jobban hánytat a szellemi és lelki trágyaszag. Az a bűz, amely pl. Várbalog község önkormányzatának rendeletéből árad. Korábban nem is tudtam, hogy létezik ilyen falu, amelynek címerében ártatlan fehér angyalka libeg egy sárga virág – vélhetően büdöske – fölött. Érdemes megnézni a település honlapján!  A polgármesterné, Némethné Járdán Krisztina és az ő testülete hozott olyan szabályokat, amelyeket undor nélkül nehéz végigolvasni. Ezért csak két részletet idézek a visszamenőleges hatályú (!) „Várbalog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól” című fekáliából, amelyben az élettér kifejezés is visszaköszön:

(5) A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására köteles az alábbiak szerint különösen:

az általa lakott ingatlan vonatkozásában, a lakószobákban az egészséges személyiségfejlődéshez szükséges minimális személyes élettérnek (minimum 6 m2/fő) biztosítottnak kell lenni,

az ingatlanban lakó összes személy vonatkozásában a személyi higiénia biztosítása rendszeres tisztálkodás által, valamint a személyi ruházat folyamatos napi szintű tisztántartása és tiszta helyen való tárolása szükséges.

(6) A jogosultság feltételeként e rendelet (5) bekezdésében foglalt szabályok betartását az Önkormányzat a polgármester, a körjegyző, illetve az általuk megbízott személyek útján ellenőrzi a gyermekjóléti és gyermekvédelmi (jelző)rendszer tagjainak bevonásával és jelzéseinek figyelembevételével.

E rendeletet az Alkotmánybíróságon támadta meg az Eötvös Károly Intézet Az intézet munkatársainak tudomása szerint az országban számos önkormányzat fogadott el ehhez hasonlót, ezért az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatukban "arra biztatjuk a közvéleménynek a szegények ügye iránt elkötelezett tagjait, hogy akár a mi indítványunkban foglalt érvelést felhasználva, támadják meg az általuk ismert más önkormányzatok hasonló rendeleteit".

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr922974662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyabanya44 2011.06.11. 09:37:07

Tehát: Ha együtt élek a 2 gyerekemmel, azok társával, gyermekeikkel 50 nm2-en mert nem tudnak maguknak lakást venni, akkor nem vagyok jogosult semmire, és még meg is alázhatnak azzal, hogy ellenőrzik a fehérneműm tisztaságát. Aha, értem. Megoldás: Jó szülő kirakja a kölkét az utcára gyerekestül férjestül,akkor jogosult. Tudod, a munkahelyemen hány olyan gyerek van, ahol több generáció él együtt, mert a fiatalok sem tudnak lakást venni?Sőt munkát sem nagyon találnak. Elég rossz ez nekik így is,de még ezért büntetni is..... Ettől függetlenül egyik gyerek se koszos, büdös.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.06.11. 12:57:54

ez a rendelet a putris cigányokra vonatkozik, nem a fehér emberre. milyen kár, hogy a büdösek nem olvassák a rendeleteket.

anyabanya44 2011.06.11. 14:14:23

Jaaaa? Bocs, nem tudtam. Én azt gondoltam, hogy rendeletek, törvények egyformán vonatkoznak mindenkire.

Kartal (rezervált) 2011.06.11. 18:01:50

@anyabanya44: ne légy naiv. Ez itt nem az az ország.

@Strici: kihagytad azt, hogy "büdös náci" és "büdös fasiszta", amit a BÜDÖS libsik és BÜDÖS bibsik kiabálnak mindenkire, aki nem pontosan ugyanúgy gondolkodik mint ők, a szabad gondolat hívei...

Egyébként VALAMILYEN SZINTEN egyetértek a rendelettel. Egy rokonomnál jártamban láttam, amint a szomszédban lakó BÜDÖS cigányok vécé hiányában - amit a kertben lehetne ásni is, de az munka lenne - nejlon zacskóba sz.rnak, és átdobálják a rokon kertjébe. Aztán kiröhögik. Leh.gyozzák a ház falát. Részegen, beszipuzva fetrengenek a járdán a kapu előtt. A több tízmilliót érő hatalmas házat nem lehet eladni, nem ér kettő forintot sem. A szomszéd BÜDÖS cigányok miatt. Szóval az ilyen rendeletek olvastán eszembe jut, hogy igenis, jó lenne az így élő, mocskot, járványt terjesztő BÜDÖS rohadékokat megzabolázni.

Amúgy sem dolgoznak, egész nap ráérnek, legalább a lakókörnyezetüket tartsák rendben azért, hogy ELTARTSUK őket. Ez lenne a minimum. Ha erre sem képesek, akkor kénytelenek leszünk saját egészségünk védelmében, járványveszélyt megelőzendő kényszeríteni őket. Ez van.

Strici, legközelebb arról írj bejegyzést légyszi, hogy milyen diktatórikus, szemét dolog minden gyereket iskolába kényszeríteni, amikor ők sokkal szívesebben játszanánk tanulás helyett...

Bocs, de ez szerintem demagóg írás volt.

Egyébként meg: nézz már utána légyszi a koncentrációs táborok történetének!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.06.11. 19:01:41

@Kartal (rezervált): Te sem fogod sosem megérteni, hogy a szomszédban lakó nem cigány származásaként büdös. Ha bárki kárt okoz a szomszéd házában, az bűncselekmény, tehát feljelentést tehetsz akár te is. Szóval jó volna látni a konkrét ügyben a feljelentés szövegét, a bizonyítási eljárást, az eljárás lezárásáról szóló határozatot vagy végzést. A törvény arról is szól, mi a teendő a járványveszély megelőzése érdekében, és aki ezt nem teszi meg, az valóban kényszeríthető rá. Ezek egyébként gyorsan lebonyolítható eljárások, és - ha valóban ezeket és nem valami mást - hajt végre az állam, akkor az emberi méltóságot sem sértik. Tudtad-e például, hogy ha nem mégy el tüdőszűrésre, a rendőrség már másnap elvihet a gondozóba?
A koncentrációs táborok történetét elég jól ismerem, kösz.

Kartal (rezervált) 2011.06.11. 19:23:13

@Strici: feljelentés... tudod mit mondanak a rendőrök? Majd ha vér folyik... és egyelőre csak fekália folyik, vér nem.

Egyébként hol élsz? Úgy kellett beutalót kuncsorogjak az orvostól tüdőszűrésre, és ott még fizetnem is kellett, hogy megcsinálják a vizsgálatot. Ez konkrétan most tavasszal történt.

Jó, ne cigányozzunk, bár amit mostanában tapasztalok velük kapcsolatban a hétköznapokban, azzal már nagyon tele van a tököm.

A rendelet lényegével akkor is egyetértek. Ha közpénzen tartunk el valakit, a minimum kellene legyen, hogy rendben tartja a lakókörnyezetét. Láttad a filmet arról a családról, amelyik egy panelbe költözött be, és pár héten belül elöntötte a házat a csótány, patkány, bűz, eladták a kádat, a bejárati ajtót, kitépkedték a falból a vezetékeket... és a rendőrség letojta az egészet, hiába jelentették fel őket. Amikor pár napra elmentek valamerre, a szomszédban lakó nyugdíjas nénik bementek, lefertőtlenítettek mindent, egy vödör férget-bogarat vittek ki a lakásból. Amikor a család visszatért, feljelentették a néniket, mert távollétükben bementek a lakásukba. Ennyit a rendőrségről. Ja, bocs, ez rossz példa volt, itt is cigányok voltak a büdösek és koszosak... francba!

Azok a rohadt tapasztalatok, csak azokat tudnám elfelejteni, akkor én is felháborodnék egy ilyen rendeleten. Amíg azonban segélyeséket nap mint nap látom, büdösek, koszosak, beszólogatnak a feleségemnek, kötekednek velem részegen, addig én is köpök rájuk, és úgy védem meg magam, ahogy tudom. Akkor is, ha neked ez nem tetszik.

Ja, táborok. Akkor tudnod kell, hogy a történelem folyamán NEM csak árják hoztak létre megsemmisítő táborokat, ebben igen sok náció jeleskedett az angoloktól az oroszokig. Mégis CSAK az árjákat emlegetted...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.06.11. 19:38:54

@Kartal (rezervált): Igen, olvastam a törvényjavaslatot. Nincsenek illúzióim, hogy tág tere lesz az önkényeskedésnek.

Ha a szóbeli feljelentést nem fogadják el a rendőrök, akkor ajánlott, tértivevényes levélben kell megtenni. Én is jártam már így. A rendőrök is félnek, nem tudják, mikor vagy miért rúgják ki őket.

A tüdőszűrés ingyenes és kötelező, ha ezért fizetned kellett a tüdőgondozóban, kérlek, küldd el a bizonyítékokat, és akkora ügyet csinálok belőle, amekkorát még én sem láttam. Akkor fejek fognak hullani. Nekem a TBC kérdése a szívügyem

Mint azt már sokan leírták, a náci táborok abban különböztek minden mástól, hogy iparszerű népirtás folyt bennük.

Sok filmet láttam már elképesztő helyzetekről, és ismétlem sokadszor: konkrét ügyekben konkrétan kell eljárni.

adflexum 2011.06.11. 19:39:57

@Kartal (rezervált): A megsemmisítőtábor (Belsec, Sobibor, Treblinka), és a koncentrációs tábor az nem ugyanaz.
Az utóbbiakhoz valóban volt közük másoknak is,(Kitchener, Sztalin), de a másikról csak egy valami jut eszembe.

adflexum 2011.06.11. 19:44:02

@Strici: Saját részemre (évenként), a tüdőszűrés ingyenes, de ha a munkáltatónak kell ( pl e.ü. könyvhöz), akkor tényleg fizetni kell.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.06.11. 19:45:38

@adflexum: Amelyet a munkáltató köteles fizetni.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.06.11. 19:50:38

@adflexum: Jobban utánanéztem: A munkáltatónak kötelessége elfogadni az egy évnél nem régebbi szűrővizsgálat eredményét. Ha ezt nem teszi, akkor az ő költségén kell elvégezni a szűrővizsgálatot.

adflexum 2011.06.11. 19:53:14

@Strici: Bár, ha jobban belegondolok, ennek semmi értelme. Ha évente egyszer úgyis kötelező, többször pedig nem is ajánlott, miért kell bárkinek is fizetni, nem? Ugyanaz a lelet jó mindenhova...(Bocs az offért)

flea 2011.06.13. 10:48:00

@Strici: emlékeim szerint a tüdőszűrés újabban csak egy adott kor felett ingyenes és kötelező (talán 30?). Ha szívügyed, szerintem járj utána, valószínűleg elég gyorsan kiderül.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.06.13. 10:56:22

@flea: Igen, de kicsit ellentmondók a szabályok. :-(((

egy nagyi 2011.06.13. 17:24:11

Strici: ami önkormányzatunk elég jómódú így a
városunk polgárainak a kötelező tüdőszűrés költségeit állja.
Valóban, ha munkához kell fizetni kell érte.Pár évvel ezelőtt műtét előtt kellett mennem- tehát,ha
beutalnak-akkor sem kellett fizetni.DE magánúton bármikor térítéssel elvégzik a szűrést.
Egyébként a közgondolkodás, s lám már a törvények
is nem felemelni akarják a leszakadókat, hanem még
nagyobbat rúgnak beléjük.

adflexum 2011.06.13. 20:21:34

@egy nagyi: A kötelező tüdőszűrés költségét nem kell állni az önkormányzatnak, tudniillik azért kötelező, mert ingyenes.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.06.13. 21:37:17

@egy nagyi: Tényleg alaposan megnéztem azóta. Egyetlen esetben kell fizetnie a dolgozónak: ha 14-18 éves közötti, és olyan munkakört tölt be, amihez kell a vizsgálat. Ilyen pl. az élelmiszer-eladó. De az árufeltöltő pl. nem.

egy nagyi 2011.06.13. 23:31:16

adflexum: miután több településből álló kistér-
ség vagyunk és az egyik városban tüdőkórház van, s
ott történik a szürés így hozzájárul az önkormányzat.Egyébként többféle prevencíós szürést
is rendeztek már a városunkban a hozzájárulásukkal.
Csak attól félünk,hogy a jövőben ez nem lesz így
Megjegyzem ebben az országban még senkit nem vontak
felelősségre, mert nem ment el szűrésre,pedig úgy
szólt a hír, aki nem megy el százezer Ft-ra meg-
bűntetik.Ha meghalsz nincs kiadás,ez az új forra-
dalmi vívmány.

Büszke_troll 2011.06.19. 04:57:28

@anyabanya44:
50 négyzetméteren 8 ember élhet, e rendelet szerint. Vagyis ti, két gyereketek és "társai", ez idáig hat. Plusz egy-egy unoka.

Ha ti ennél is jobban szaporodtok, az bizony nem normális. Helyeslem, hogy az önkormányzat próbál gátat szabni. Fogd fel, hogy egy gyereknek a normális élethez bizony szükségletei vannak. Élelem, gondoskodás, stb. Ilyen az is, hogy legyen élettere.

Persze egyszerűbb toszni és a kölykök felnevelésének finanszírozását másra bízni, de legyen már elég. Ilyen körülmények között a szegénység csak újratermeli magát.

És ha az emberek idióták, saját maguk ezt nem tudják felfogni, akkor majd az önkormányzat dolgozói rákényszerítik.

Büszke_troll 2011.06.19. 05:16:48

"nem is tudtam, hogy létezik ilyen falu, amelynek címerében ártatlan fehér angyalka libeg egy sárga virág – vélhetően büdöske – fölött."

Tavaszi hérics az a virág, te barom, az angyalka pedig valószínűleg egy galamb.

Egyébként én is szörnyűnek tartom a rendeletet. Szörnyű, hogy 2011-ben még van olyan aki számára nem természetes, hogy csak annyi gyereket csináljon, amennyit minimális szinten el tud tartani. Hogy legyen a házban és az udvaron szeméttároló edény. Hogy ne kínozza az állatait, beadassa a veszettség elleni oltást. Hogy télen megtisztítsa a háza előtti járdát a hótól, hogy takarítsa a lakását és magát és ne szarjon az udvarra.

Mondjuk ezeket mind figyelmen kívül hagyhatná az ember, ha a majmok között élne, de közösségben ez nem így van. (Szerintem még a majmok között sem.)

Büszke_troll 2011.06.19. 05:22:36

@Strici: "Mint azt már sokan leírták, a náci táborok abban különböztek minden mástól, hogy iparszerű népirtás folyt bennük."

Gondolom ez marhára megnyugtatja azokat akiket nem iparszerűen, hanem csak ad hoc népirtottak.

macamuca [IHUN] 2011.07.02. 19:25:42

".... a lakószobákban az egészséges személyiségfejlődéshez szükséges minimális személyes élettérnek (minimum 6 m2/fő) biztosítottnak kell lenni, ...."

Tehát nem a lakás teljes alapterülete osztva a benne élők számával = min. 6 nm. Hanem a szobák alapterülete/lakók száma. Hm. Ez alapján jópár panelban éldegélő, ott 45-60 nm.-en 1-2-3 gyereket nevelő sem lenne jogosult a segélyre, mármint ha általános lenne e helyi rendelet alkalmazása.
Ezzel tehát nem értek egyet: az, hogy ki mekkora lakásban él, az pénz kérdése (mekkorát vett vagy bérel). Pénztől függő dolgot feltételül szabni olyannak, aki segélyre szorul: abszurd.
A másik kitétellel viszont egyet értek: a lakókörnyezet rendezetten és tisztán tartása idő és munka kérdése. Nem kerül pénzbe az, hogy az udvaron nem dobálja szerteszét az elromlott, megrongálódott használati tárgyait, a napi hulladékot (zacskók, papírszemét, stb), ingyen lekaszálhatja a saját udvarán és a kapuja előtt a füvet, a vályogból épült házak repedéseinek rendbehozásához sár (!!) kell (sokáig éltem ilyen házban: évente javítva, meszelve, 1 zsák mésszel kívül-belül kimeszeltem = rendben volt, tiszta volt. De utáltam a meszelést, mert nem a legkönnyebb meló...): egyszóval a rend és a tisztaság elvárása ellen semmi kifogásom. Aki helyi rendelet nélkül is rendben tartja a házát-udvarát, azt miért bántja egy ilyen rendelet? Aki nem, az tán így rákényszerül, hogy ráérő idejében a trécselés, sörözgetés, stb mellett némi munkát is végezzen. Otthon, saját magának csinálva rendet.
(ja: amúgy én is hoztam helyi rendeletet, mely a rendre és a tisztaságra vonatkozik, természetesen szankciókat is tartalmaz, mégpedig a tulajdon édes egy kölkömmel szemben: saját szobáját ő tartja rendben, és ő is takarítja, a mi szobánkat mi -én és a zapja-, a többit pedig közösen, tehát elvárom, hogy pld. kádat-WC-t súroljon, seperjen, felmosson, továbbá egyéb házimunkákban is részt vegyen (panelban élünk). Amennyiben hibádzik a helyi rendelet betartása általában véve, illetve az aktuális napi feladat nincs elvégezve, akkor nincs barátnőzés, nincs tv, net, stb, hanem van azonnali munkapótlás, plusz morcosság részemről és süket fül a tervbe vett fagyizás-pizzázás-stb dotálása iránt -szintén részemről-. Fura, de működik a helyi rendeletem, noha be kell ismernem, hogy 100 %-os: még mindig előfordul, hogy szólnom kell, mert magától nem végzi el. De javuló tendenciát mutat.
...)

macamuca [IHUN] 2011.07.02. 19:41:55

Tüdőszűrés: amíg kötelező volt, addig akár rendőri felvezetéssel is előállítható volt az egyén. Kötelező mivoltából adódóan ingyenes is volt. Az 1 évnél nem régebbi eredményét általában elfogadták a munkáltatók is, ha mégsem, akkor a munkaköri alkalmassági vizsgálathoz előírt bármilyen szakvizsgálathoz hasonlóan ennek költségét is a munkáltató viselte. Ez most is így van.
Most már nem kötelező. Ha bemegyek bármelyik tüdőgondozóba, akkor időponttal vagy azonnal (ez változó) ingyen elvégzik. Magánrendelőben fizetős (bár inkább magánkórházat kellene írnom: rendelőkben nem igazán van ilyen árú és kihasználtságú berendezés).
Nemrég hallottam valamelyik tv-kanális hírműsorában, hogy egyik megyénkben (é.-k.-mo.) ismét kötelezővé tették a tűdőszűrést. Merthogy megemelkedett a TBC-s esetek száma....
Persze, ennek semmi köze a szegénységhez, alultápláltsághoz. (és a személyes, testi hygiénia hiányához). Csak úgy leírtam.... Majd mindjárt helyrehozza (ezt is) az elinduló közmunka. Elvégre havi cirka 30 ezer nettóból (nagvonaló vagyok, mert a 4 órás közmunka nettó bére nincs ennyi...) lehet úgy táplálkozni, hogy bírja az ember a fizikai melót, bármilyet. Nomeg a rezsire-egyébre is telik. De ez már más lapra tartozik, nem a tüdőszűrő-tárgykörbe.

Tehát: nem kötelező, de ha kéred, ingyenes.

macamuca [IHUN] 2011.07.03. 12:09:45

"Tehát: nem kötelező, de ha kéred, ingyenes."
Visszavonom.
Helyesen: nem kötelező, és 40 év fölöttieknek ingyenes. Mármint ott, ahol én voltam. A többieknek fizetős, kivéve:
"Az egészségbiztosító tájékoztatása szerint a tüdőszűrés akkor ingyenes, ha az ÁNTSZ azt járványügyi helyzet miatt kötelezően elrendeli, továbbá, ha a háziorvos a beteg vizsgálata során szükségesnek tartja egy esetleges tbc-s fertőzés meglétének kizárását és ezért a beteget beutalja a tüdőgondozóba, ahol a kapott beutaló alapján a vizsgálatot elvégzik.

Mindazon esetekben, amikor nem az előzőekben leírtak alapján - járványügyi okból kötelező szűrés, vagy beutalóval diagnosztikai célt szolgáló szűrés - kerül sor a szűrésre, a szűrés térítésköteles az azon résztvevő számára."

www.168ora.hu/cikk.php?cikk=23587

Reactor 2012.06.15. 14:57:22

A cigányok 99%-a büdös, ugyanúgy ahogy a 99%-uk bűnöző. Amíg ez meg van nekik engedve, a helyzet semmit nem is fog változni.

Lehet nyugodtan naccizni. Start!

Reactor 2012.07.07. 16:20:19

Ne is. Még a végén érvelned kellene.
süti beállítások módosítása