HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Az elfojtott birka

2009.10.30. 07:53 Strici

Olyan bolond vagy
Szaladsz
Akár a reggeli szél
Még elüt valamelyik autó.
Pedig lesikáltam kis asztalomat
És most
Tisztábban világit kenyerem enyhe fénye.
No gyere vissza, ha akarod
Veszek takarót vaságyamra
Egyszerü, szürke takarót.
Illik az
Szegénységemhez, aki szeret téged
És az Úr is szereti nagyon
És engem is szeret az Úr
Nem jön soha nagy fényességgel
Nem akarja, hogy elromoljanak
Szemeim, akik
Nagyon kivánnak látni téged
És nagyon szépen néznek majd terád
Ha visszajössz
Vigyázva foglak megcsókolni
Nem tépem le rólad a kabátot
És elmondom mind a sok tréfát
Mert sokat kieszeltem azóta
Hogy te is örülj
Majd elpirulsz
Lenézel a földre és kacagunk
Hangosan, hogy behallatszik szomszédunkba
A szótlan, komoly napszámosokhoz is behallik
És fáradt, összetört álmukban majd elmosolyodnak ők is.

(József Attila: Olyan bolond vagy)

 

18 éves korom óta hetente legalább egyszer eszembe jut ez a vers. Volt, hogy loptam belőle, szerelmi vallomásom részévé tettem néhány sorát; volt, hogy támaszként használtam a reménytelenség leküzdéséért vívott ilyen-olyan csatáimban. Volt, hogy csak egyszerűen rácsodálkoztam, hogy milyen szép.

Legutóbb tegnap villant be ez a költemény, amikor a pályakezdők és diplomások munkaügyi központjában ácsorogtam négy órán keresztül, jóllehet, adott időpontra hívtak.

Lejárt ugyanis az álláskeresési támogatásom, ettől kezdve – ha nem találok munkát – a hatvanadik életévemig az állam gondoskodik rólam, havi bruttó 28 000 forintnyi támogatással. Megkérdeztem az ügyintézőmet, hogy nem lehetne-e ezt az összeget célszerűbben felhasználni? Például úgy, hogy az 50 év feletti munkanélkülieket tízes csoportokra osztják. Egy-egy ilyen csoport tagjainak nevét papír cetlikre írják, a cetliket bedobják egy kalapba, és akinek a nevét kihúzzák, az havi 280 000 forintot kaphat. Így tíz helyett csak kilenc ember hal éhen.

Nade, nem ezért jutott eszembe a vers, hanem azért, mert a központban várakozó több száz ember között volt egy lány, akinek a sorszáma éppen akkor jelent meg a kijelzőn (bingó!), amikor néhány percre elhagyta a várótermet. Amikor visszajött, tanúskodtam, hogy őt már szólították kegyelmesék, hadd ne kelljen ismét sorszámot húznia. De azért évődtem vele kicsit:

- Látod, nem kellett volna kirohannod a pasidhoz, nyugodtan behozhattad volna ide őt is! Eggyel többen vagyunk itt vagy kevesebben, mindegy már.
- Be is hoztam volna, ha lenne pasim. De melyik pasinak kell egy munkanélküli lány?

Már fűztem is volna őt, hogy ha húsz éves lennék, akkor például nekem bejönne, mert tetszik az okos kis arcocskája a jól választott szemüvegkerettel, de a leány végre bemehetett az ügyintézőjéhez, így sajnálatosan rövidkére sikeredett a flört.

Azon járt az agyam, hogy vajon ez a lány és a többi pályakezdő tudja-e, hogy azért olvasunk verseket, hallgatunk zenét vagy nézünk művészfilmeket, mert erőt tudunk meríteni a művész életszeretetéből, mert meg kell tanulnunk reménykedni a humánum erejében, mert eddig még mindig akadt „fehérek közt európai”.

Nem hiszem, hogy manapság gyakorta merengünk ilyesmin. Hiszen pillanatonként érnek minket olyan impulzusok, amelyek értéktelenségünket erősítik, és közben arra buzdítanak, hogy legyünk értékesek.  Folyamatosan szembesülünk azzal, hogy mindenről lehet beszélni – és semmit nem lehet elérni.  

Induljunk ki például a szexuális forradalomból! E forradalom gyökerei a 19. század közepéhez kapcsolódnak, amikor végképp lelepleződött a „polgári erkölcs” képmutató jellege. A szexuális monogámságot azonban az törte szét, hogy az első, és különösen a második világháború következtében riasztóan kevés lett a férfi, tehát sok-sok millió nő kényszerült özvegyen a házasságon kívüli nemi életre. A múlt század hatvanas éveire aztán megszűntek a szex közbeszédbeli tabui, a bokakivillantó hosszú szoknyát kiszorította a mini, a fátylat a feltűnő smink. A strandokon a bikini vonzotta a férfiak tekintetét, majd lassan eltűnt a felsőrész – és az alsórész is. Mindez bevonult a tömegmédia világába, a legálissá vált pornó részévé vált, a pornó pedig – mint tudjuk – a prostitúció marketingje. Napjainkban ott tartunk, hogy nem lehet médiaszemélyiség az a nő (és egyre inkább az a férfi), aki nemi szerveinek közmutogatását nem engedélyezi.

Mit is lát tehát a modern kor embere? Azt, hogy a szex korlátlanul szabad.  Hiszen korlátlanul szabad róla beszélni. Csakhogy… nem mindenkinek adatik meg, hogy a szexbombákat meghódíthassa. Ám mivel a vágyat egy pillanatig se hagyják lankadni, a felpiszkált egyén két dolgot tehet: vagy megerőszakol valakit, vagy – egyre nehezebben ugyan, de – elfojtja a vágyat. S itt ördögi kör alakul ki: minél erősebb a késztetés, annál erősebb az elfojtás. S ha az elfojtás sikeres, még erősebbre tekerik a szexuális izgatást azok, akiknek a kezében az ehhez szükséges eszközök vannak. S ha még ez se lenne elég: ha önmagától, a biológiai öregedés következtében szunyókál a vágyakozás, nesze neked Viagra! Élj iparszerűen, futószalagon…

Innen már csak egy ugrás az élet többi területe: Ha nem fogyasztasz, ha nem vásárolsz folyamatosan bármi áron, ha nem veszel föl hiteleket, nem vagy ember. Tehát vagy betörsz az áruházba, és ellopod a lapos tévét, vagy – ha elfojtod a vágyaidat, mert nincs pénzed – tudomásul veszed, hogy nem érsz semmit, hogy felesleges vagy.

S itt tegyünk egy apró kitérőt, mert még mindig sokan nem értik, mi a hitelcsapda lényege. Nem az, hogy az emberek erejükön felül költekeznek. Hanem az, hogy a hitelnek nincs fedezete a hitelt kibocsátó részéről. A hitelre is megvásárolható áru csereértéke (ára) mesterségesen magasabb, mint a tényleges használati érték vagy – különösen – a közgazdasági értéke (az áruban megtestesülő holt és élő munka ára + az értéktöbblet). Ha nem lehetne hitelre vásárolni, nem lehetne ilyen magas az árszint, nem keletkezhetne extraprofit. Kiváltképp így van ez a szinte csakis hitelre megvásárolható ingatlanok esetében. A hitelek visszafizetésének azonban fedezetének kell lennie, ekkor a pénz már valódi pénz, amelyhez többnyire úgy juthat a hitelt törlesztő, ha dolgozik, termel, értéket állít elő. Mivel azonban az új érték előállítása során leértékelik a munkaerejét (vagy nem is veszik igénybe), nem jut elég igazi pénzhez, nem tudja fizetni a túloldali felértékelés következtében magas törlesztő részleteket.

Most pedig térjünk vissza a vágykielégítés és a vágyelfojtás közötti feszültségre! Régen felismert törvény, hogy minden feszültség megszűnni „igyekszik”. A társadalmi feszültségek megszűnésének egyik változata a kisülés, vagyis a rombolás, pusztítás, az agresszivitás kiélése.  De nemcsak ösztönösen lehet rombolni. Lehet azt tudatosan is. Csupán ideológiát és célpontokat kell teremteni a pusztításnak, és a tömegek máris a náluk még gyengébbeket, a megbélyegzetteket fogják legyilkolni, ellopni a megsemmisítettek eszközeiket is, hogy azután értékesítve azokat, időlegesen megvásárolhassák a vágykielégítés eszközeit.

S ha a tárgyi eszközök megvásárolhatók, miért ne lennének megvehetők az emberi eszközök is? Vagy miért ne lehetnének eladhatók?  Napjainkban egyre több a kényszerprostituált, aki a létfenntartás – önmaga és környezete fenntartása miatt válik kitartottá. S egyre masszívabb, egyre gátlástalanabb, egyre érzéketlenebb az a vagyonos réteg, amelyiknek az életviteléhez szorosan hozzátartozik egy-egy minden paraméterében kiváló „gésa” szeretete. Többnyire „monogám” kapcsolatról van szó, a gazdag férfi vagy nő megad mindent vágyai kielégítőjének, cserébe az másnak nem adja el magát.

Gyakran akár össze is költöznek egymással a felek. (Jelzem, egyébként is divattá vált a gyors, még az ismerkedési korszakban történő összeköltözés, mert az együttlét olcsóbb, mint külön-külön lenni, és különben is kell a biztonság, a másik birtoklása, ellenőrzése, megtartása. Van hozzá ideológiai is: lakva ismerik meg egymást az emberek.) A szerető mindig is státusszimbólum volt, de itt nem csupán erről van szó, hanem mintha nem is lenne más lehetőség a vágykiélésre az egyik oldalon, a lét fenntartására a másikon. Megdöbbentő, milyen magától értetődővé váltak a kiszámított együttlétek. A karrier-tanácsadó „szakkönyvek” teljes természetességgel tárgyalják az érdekkapcsolatok kiépítésének furfangjait, néhány hete az egykor nívós gazdasági hetilap is mellékletet is szentelt az emberi viszonyok üzleti kapcsolattá silányításának. A népek meg majszolták, mint a műmézet.

Mert akkor vagytok sikeresek, birkák, ha mindenben megfeleltek az üzleti világnak – akár eladóként, akár vásárlóként. És csak annak feleltek meg.

Miért, maradt még más is?

 

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr121485806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.10.30. 11:24:53

Azért azt tegyük hozzá, h az érdekkapcsolatok nem a modern idők szüleményei, régebben is a gróf gróffal házasodott, vagy kitagadta a család. Fölbirtok házasodott földbirtokkal.Legalább nem voltak álszentek.

flora.a 2009.10.30. 11:51:33

Nekem az az érzésem e sorok, illetve néhány utóbbi hozzászólásod olvastán, hogy kedves Strici, nálad most jött el a tavasz-érzés:)A pénz felé húzás mindkét nemnél fennállt régen is, max. a nők kevésbé voltak elítélve emiatt.

Nagyon sajnálom viszont hogy nem találsz állást... ez szörnyű.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.30. 13:06:51

@igaziatommaki: Sőt. A nem érdekkapcsolatok a modern kor szüleményei. Régen a házassághoz nem szerelem volt szükséges, hanem vagyon. A nagyon szegények között pedig testi egészség, munkabírás. Hogy az egészség külső kifejezése a szépség, az másodlagos volt. Jó dolgos, jó táncos fiú és lány feljebb is nézhetett (eggyel) a saját "kategóriájánál".
Persze, nem is akarta senki, hogy a férje/felesége legyen az az egyetlen ember, akiben minden szükségletét megtalálja. És ez a tévhit nagyon sok embernek teszi tönkre manapság az életét. Kellenek rokonok, barátok, ismerősök, szűkebb és tágabb közösség, ne akarjunk már mindent attól a szerencsés szerencsétlentől megkapni.
És azt meg ki mondta, illetve ki az, aki elhiszi, hogy a másik, meg persze én is, örökre fiatal, feszes és tettre kész marad? Nagyon sok mindent mondanak a mai társadalomban, annyiszor, hogy szinte elhisszük, de csak szinte,mert ha belegondolunk, tudjuk, hogy mi az igazán fontos, és mi nem.

uni1002 2009.10.30. 17:02:27

Nyugdíjhoz fiatal, munkához öreg. A végtelenül aljas képmutatása a rendszernek, hogy lök valami összeget, /hiszen európa vagyunk/, ami semmire sem jó, és elhiteti az ifjakkal /és a kevésbékkel/, hogy ez legalább kétszázezer forint, és azért kevés a fizetése, mert a munkanéküliek elisszák a lóvét.
Még csak meg sem kísérlik a valóságot látni.
Egyszer megpróbáltam összeszedni a szociális minisztérium honlapjáról, hogy mi az igazság egy bajba került átlag család esetén, az állítólag felvett százezres segélyekkel, elkeserítő dolgok jöttek ki. Le is írtam pár topikon, azonnal letámadtak, hogy nem igaz, többen a saját szemükkel látták a postán állítólag, hogy többszázezres összegeket vesznek fel a szomszédai, miközben neki 70 ezer munkabérből kell a gyereket etetni.
Itt már a tények, a valóság nem számít...

Evil One 2009.10.30. 21:49:15

Ez egy jó írás, legalábbis eredeti.

Amúgy a rendszert nem változtatod meg: a rendszer változtat meg téged. Ezzel kell beérni, vannak olyanok akiknek ez látszólag megy.

A Tyne folyó déli partja 2009.10.30. 23:39:23

@miriamele: az a baj, h. szerintem pont ez az, h. sokan nem gondolnak bele, hogy mi igazán a fontos.

A Tyne folyó déli partja 2009.10.30. 23:41:42

ja, és az tényleg nem ideológia, h. lakva ismerni meg a másikat...példa erre a tesóm barátnője, akivel nagyon jóban voltunk még amíg nem laktunk együtt, és nem kellett a lakás minden szegletében az ő szerteszéjjel hagyott holmijaiba botlanom...

igaziatommaki 2009.10.31. 07:27:17

@Animacs: Ez így igaz. Stricinek már meséltem, h 7 hó udvarlás után összeköltöztem 1 fiúval, aki teljesen más arcát mutatta, hamarosan vége is lett a kapcsolatnak. Tapasztalatnak jó volt.
Amúgy ha heti 1-2X találkoztok, mindenki az ünneplő arcát mutatja,lehet színészkedni, a hétköznapok arca pedig nem ez.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.31. 08:27:43

@igaziatommaki: ha van valami, ami fárasztó, akkor az, hogy a "szebbik" arcát mutassa az ember. Vagy fogadjon el olyannak, amilyen vagyok, és persze viszont, vagy ha ez nem megy, akkor ne raboljuk egymás idejét.

igaziatommaki 2009.10.31. 11:06:43

@miriamele: Na ez az, én sosem szoktak álarcot viselni, de mi van, ha a másik igen, ráadásul nem is tudok róla?! ezért jó, ha összeköltöznek, mert akkor kiderül...

A Tyne folyó déli partja 2009.10.31. 12:51:07

@igaziatommaki: bizony. látod, a barátom is azért szakított velem, mert szerinte nem illünk össze. magyarra lefordítva: ő folyton keres (az előzőek se tartottak soha tovább 6-7 hónapnál), csak belemegy valamibe, mert gondolja, hátha (anélkül, h. szerelem lenne mögötte), aztán néhány hónap után rájön, h. ja, mégse...de miért? nem tudja elfogadni a másikat olyannak, amilyen, mert nincs mögötte mély érzelem, csak a "hátha ő lesz az" gondolat.

A Tyne folyó déli partja 2009.10.31. 12:51:41

@igaziatommaki: de az se biztos, h. ő tud róla, mármint a másik, aki álarcot visel..lehet, h. nem is tudatosul benne.

Rabyn 2009.10.31. 22:30:33

A munkakereséshez: Biztosan én forgok rossz körökben, de az a tapasztalatom, hogy lehet munkát kapni. (igaz ahhoz kell tudni legalább egy nyelvet is a magyaron kívül) Bár nem könnyű, de lehet. Mert a minimálbér is több mint a munkanélküli segély.

A másik az összeköltözés: Érdekes... Egyszer az a baj, hogy a felek túl hamar költöznek össze, máskor pedig az ha több év után. Na most akkor mi is a jó pontosan?

igaziatommaki 2009.11.01. 08:50:20

@Animacs: Pont a bnőm van így! 5 éve társkeresőzik a neten, 3 hónapos kapcsolata 1 db volt, az összes többi pár hetes.Ő is folyton keres, sosem volt még szerelmes (36 éves), mindig belemegy a dologba, mert hátha...
Már ismerem az egész forgatókönyvet:megismerkedés, képcsere, msn, telefon, 1-2 tali, 1-2 sexhétvége, oszt jön a következő, mert egyikük sem törli magát az oldalról.:-)))))))))Már 60 felett van a szeretői száma, mondtam neki legalább kérjen pénzt a sexért, akkor legalább gazdag lesz....

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.01. 11:22:17

@igaziatommaki: Nekem is van ilyen fiatal ismerősöm. Azt hiszem egy képbe szerelmes, és ahhoz hasonlítja az összes számba vehető jelölteket. Illetve az igazi baj ott lehet, hogy nem meri magát adni, mert nem akar sérülni. Pedig anélkül nem megy.És persze, az is lehet, hogy nem találkozott még azzal a bizonyossal. Egy másik, nálam jóval idősebb, ismerősöm ötvenéves korában találkozott álmai lovagjával, házasodott vele össze, és azóta is boldogan élnek. Egy dolgot bán csak, hogy gyerekei nem lettek.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.01. 12:22:04

@miriamele: na, az én volt barátom is ilyen, biztos, h. egy kép él előtte, kipróbál mindenkit (legújabb indok a miértre, h. miért szakított velem: túl különleges vagyok...basszus, nem pont az lenne a lényeg, h. azért vagy valakivel, mert neked ő különleges? ennyi erővel akárkit leakaszthat a szögről, nem?), aztán, mivel nem szerelmes, pár hónap múlva rájön, h. ezt meg azt nem tudja elfogadni a másikban. nem hát, mert ésszel gondolkodik.

igaziatommaki 2009.11.01. 15:03:41

@Animacs: így soha nem is lesz szerelmes, persze kérdés, h a szerelemre egyáltalán szükség van-e( amellett, h jó érzés), mert a szerelmi házasságok is fel szoktak bomlani 2-3 év múltán, sőt még előbb, mint a racionális alapú házasságok.

igaziatommaki 2009.11.01. 15:06:18

@miriamele: Nekem ez a bnőm azt szokta mondani, h nem tudja mi a baj: augusztusban olyan pasit szedett fel, aki jóképű, jótestű, kedves, udvarias, jó munkája van, pénzes (neki ez is számít), jó volt vele az ágyban, azt 6 hétig tartott, a bnőm kirakta, azt mondta nem tudja miért, minden tökéletes volt, de kellett neki az új, azóta 4 pasin van túl...most épp az 5-kel van ismerkedési fázisban.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.01. 16:39:54

@igaziatommaki: én is ezt mondtam neki...hogy tán meg kéne várnia,míg szerelmes lesz, nem csak a "hátha bejön"alapon váltogatni. de szerintem nem is tudatosult benne.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.01. 18:28:50

@igaziatommaki: Talán egyszer ki kéne próbálnia egy kifejezetten szegény, lepukkadt, vén kriplit is. Hátha bejön, hiszen ilyen pasija még nem volt.

2009.11.01. 19:14:03

@igaziatommaki:
"Nekem ez a bnőm azt szokta mondani, h nem tudja mi a baj"

Az ilyen hölgyekre mondták vidéken, hogy "nem kurva ő, csak egy kicsit torkos a pinája". Várjuk a barinőd elérhetőségeit... :))

Rabyn 2009.11.01. 19:17:29

A tökéletes pasikkal az a baj, hogy tökéletesek. Ahogy a tökéletes nőkkel is.
Unalmasak:D

igaziatommaki 2009.11.02. 10:59:33

@tff: Tudod az a baj, h az ilyenek alapján ítélik a ffiak az összes nőt kurvának és már nem tudják értékelni azt, akire a sex-szel 1-2 hónapot várni kell, mikor van olyan, aki szírre-szarra odaadja a testét, de jéghideg marad, egy csomó pasi sérült miatta, akik viszont a normális nőkön vezetik le a sérülésüket...

igaziatommaki 2009.11.02. 11:00:38

@Strici: Azokra rá se néz, neki csak 188 feletti, izmos, gazdag, buta (!) csáveszek jönnek be. Intellektuelek meg nem buknak rá. OLvasni se tud....

psmith 2009.11.02. 14:47:24

@igaziatommaki:
Szépen kérlek, ne írd hogy sex: ilyen magyar szó nincs.
"egy csomó pasi sérült miatta, akik viszont a normális nőkön vezetik le a sérülésüket..."
Azok sem normálisak. Normális ember nem bosszulja meg az a következőn, az előző által okozott sérüléseket.

psmith 2009.11.02. 14:50:29

@igaziatommaki:
"neki csak 188 feletti, izmos, gazdag, buta (!)"

Ne izélj már, és ennyi 188 (cm) feletti, izmos, gazdag férfi létezik?!
Szerintem lassan végigveszi őket és kezdheti előről. :))

igaziatommaki 2009.11.02. 14:53:04

@psmith: az összes online társkeresőn regisztált.Nem is tudod mennyi ilyen van! Ráadásul egyszerre 5-6 pasit mozgat, h mire vége az egyiknek, már ott legyen kéznél a következő.

igaziatommaki 2009.11.02. 14:53:52

@Strici: Azt elfelejtettem mondani Neked, h a szemüveges ffiakat (és nőket is) lenézi, mondván ők rokkantak.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.02. 15:12:55

@igaziatommaki: És mit lép a kontaktlencsét viselőkre?
:-)))))

igaziatommaki 2009.11.02. 15:18:39

@miriamele: azt nőnél 1 fokkal jobbnak találja, de már többször mondta, h neki nem kéne szemüveges ffi, mert az rokkant, a nőt meg csúnyává teszi a szeüveg.Én is szemüveges vagyok(kontaktos), dehát nála szebb úgyse létezik. :-P

psmith 2009.11.02. 18:25:16

@igaziatommaki:
már a +188 cm-es testmagasság is jelentős szűkítő tényező (férfiak 3-4%-a), ezenkívül izmos, gazdag...

Szinte biztosan ezrelékekben mérhető az eredmény.

psmith 2009.11.02. 18:48:52

@psmith:
Mondjuk Budapest és környéke népessége 2 millió fő. (Gondolom ez a vadászterület)
A fele férfi. [1 000 000]
A korban hozzáillő kb. 15 évnyi sáv kb. 22%. (pl 25-40 éves korosztály) [220 000]
Magasság miatt kiesik a 96%, marad [8 800].
A gazdagság nem tudom mit jelent neki, de legyen ötből egy a gazdag, akkor marad [1 760]
Ha a fele izmos [880].

És akkor még csak ezek a kritériumok szerepeltek.
Szerintem lassan a végére ér, kezdheti az elejéről.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.02. 21:49:03

@psmith: nem megbosszulja, viszont ha sérült, lehet, h. önkéntelenül is zártabb lesz, aztán meg azt unja meg az új...a hidegségét. ami viszon attól következett be, mert mikor adta magát,megbízott az illetőben, az meg kihasználta...

A Tyne folyó déli partja 2009.11.02. 21:50:30

most miért tűnt ela kommentem???

A Tyne folyó déli partja 2009.11.02. 21:51:33

nem jelennek meg a hozzászólásaim!! megyek is.
süti beállítások módosítása