HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Málnás segélypor vitaminnal

2009.11.20. 22:57 Strici

Ha a társadalom jól működik, akkor senki nem szorul segélyre. A segély egyébként is a közösségi gondoskodás megalázó formája, mert a rászorultságot igazolni kell, a segélyezést kérő mindenféle nyilvántartásokba kerül, bélyeget hord magán, hogy szegény, hogy beteg, hogy valamiért nem teljes értékű tagja a társadalomnak.

Ha a társadalom jól működik, akkor az alapszolgáltatások – a társadalombiztosítás, a gyermekgondozás, a lakhatás, a tömegközlekedés, az élelmiszerek egy része, az oktatás – vagy ingyenesek, vagy mindenki számára megfizethetők. Ezt hívják a feltételek egyenlőségének, ami közel nem azonos az esélyegyenlőséggel, hanem sokkal több annál.

Ha a társadalom jól működik, akkor az alapszolgáltatások fedezete a közösség egészének munkája, mert van munkája mindenkinek, aki dolgozni akar, mert mindenki (közvetlenül vagy közvetetten) értéktermelő munkát végez, s mert a munkaerők összessége által létrehozott értéktöbblet egészének vagy egy részének elosztása is közösségi szinten történik.

A feltételek egyenlőségén alapuló értéktöbblet-elosztás pazarlónak tűnik ugyan, de sokkal kisebb pazarlás, mint a piaci verseny által előidézett termékfelesleg, vagy mint a szándékosan fogyasztásserkentő, szándékosan rontott minőségű termékgyártás.

Ráadásul a feltételek egyenlőségén alapuló alapszolgáltatás juttatásokkal nehezebb (nem lehetetlen) visszaélni. Nyilvánvaló, hogy csupán azért, mert – mondjuk – a villamoson nem kell jegyet váltani, nem fognak az emberek éjjel-nappal villamosozni, hiszen a zebrán sem rohangálnak éjt nappallá téve, pedig (még) nincs zebrahasználati díj.

A feltételek egyenlősége egyszersmind a létbiztonság feltétele is. Hogy milyen szintű a létbiztonság, azt két tényező határozza meg: a gazdaság fejlettsége és a gazdasági-társadalmi folyamatok közösségi ellenőrizhetőségének, irányításának színvonala.

Ha a társadalom működésében zavarok keletkeznek, ha az egyensúly felbomlik, ha a folyamatokat nem a közösség ellenőrzi és irányítja, akkor a feltételek egyenlőségét először az esélyek egyenlősége (vagy az erről szóló jogállami szájtépés) váltja föl,  majd a léthelyzetek alapján történő diszkrimináció.  Fordítva is értelmezhetnénk a dolgot: a társadalom fejlődése először a diszkriminációt szünteti meg, majd az esélyegyenlőség helyébe a feltételek egyenlősége lép.

Ám az elmúlt két-három évtizedben világszerte felváltotta a társadalmi gondoskodást a kizárólagos öngondoskodás ideológiája, hiszen „nincs ingyenleves”.

És persze ismét megjelentek – amúgy az egyre alacsonyabb színvonalú – segélyezési formák is.

A segélynek két alapformája van: a pénzbeli segély és a természetbeni segély. A pénzbeli segély azért jó, mert a segélyezett arra költi, amire akarja, csakúgy, mint az, aki nem szorul segélyre. Igen, akár kábítószerre vagy kurvákra is költheti, és ez meg baj. A szegénység kultúrájának megváltoztatása azonban nem a segélyezési rendszer feladata, ugyanis nem a szegénység kultúráját kell megszüntetni, hanem a szegénységet.

A természetbeni segély előnye, hogy jó esetben valóban az alapszolgáltatásokat támogatja, a létfenntartást segíti – pl. hozzájárul a profitérdekek miatt irreálisan magas villanyszámla csökkentéséhez, ezzel persze konzerválja az irreálisan magas profitot. Rossz esetben gyenge minőségű vagy lejárt szavatosságú termékeket – eladhatatlan vackokat – osztogatnak. Még rosszabb esetben kifejezetten segélyezési célokból vesztegetési mechanizmusok segítségével ócskaságokat gyártatnak, amelyek árát – jó nagy vállalati nyereségtartalommal – a közösséggel fizettetik ki.

És aztán jön a rizsa, hogy aki segélyt kap, örüljön, ne pofázzon!

Másfél évtizeddel ezelőtt rövid ideig önkéntesként tevékenykedtem a Létminimum Alatt Élők Társasága nevű civil szervezetben. Én ugyan nem a segélyekkel, hanem a LAÉT sajtójával foglalkoztam, de sosem felejtem el azt a péntek délutánt, amikor egy kopottas ruhájú, tiszta, borotválkozott férfi kopogott be a LAÉT ajtaján. A szegénység ugyanis nem azonos a kosszal.
 

– Éhes vagyok – mondta –, jön a hétvége, nincs mit ennem.
– Későn érkezett, uram – felelte az azóta elhunyt, legendás hírű Andrea, a LAÉT csodálatos elnöke –, elfogyott a májkrém-konzervünk, legközelebb hétfőre ígért szállítást az áruházlánc az aznap lejáró szavatosságú, de még ehető konzervekből.

A férfinak potyogni kezdtek a könnyei.  Gyorsan összedobtunk néhány száz forintot, hátha hétfőig kitart, és nagyon szégyelltem magam. Andrea kicsit enyhítette a helyzetet, mert mindannyiunknak kent egy szelet zsírosdeszkát, és főzött egy hatalmas kanna teát, hogy a férfi ne koldusnak, hanem vendégnek érezze magát.

Aztán fordult a kocka, pár hete a mi családunk is fölkerült a „rendkívül hátrányos helyzetűek” listájára, volt környezettanulmány, be kellett gyűjteni egy csomó igazolást (erről e blogban írtam már régebben), és jött is a telefon a családsegítőtől, hogy átvehetünk egy nagy élelmiszer csomagot.

Fogtam hát a kulit, elballagtam az osztogató helyre, ahol először is négy papírt kellett papíronként három helyen aláírnom.  Kicsit körülnéztem, kik a sorstársaim, többekkel el is beszélgettem. A néphit szerint „hagyományosan segélyből élők” mellett mindenféle népség jött: főként olyan családok tagjai, ahol mindkét szülő már tartósan munkanélküli.

De mi is ez a segélycsomag?

Nagyon szép neve van: Az Európai Unió élelmiszersegély programja. Idézem: „Az unió által finanszírozott akció idén már negyedik éve működik hazánkban, s annak minden megyéjében. Tavaly mintegy 8,4 millió kilogramm élelmiszert osztottak szét közel 2000 településen, több mint 800.000 rászoruló számára. A rászorulók körébe tartoznak a kisnyugdíjasok, a létminimum közelében élők, hátrányos helyzetű gyermekek, munkanélküliek és hajléktalanok. Bármely települési önkormányzatnak lehetősége van a programban való részvételre. A program végrehajtását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Feldolgozott Termékek Intervenciós Osztálya koordinálja.”

A termékek gyártására, illetve szállítására pályázni kell.

A csomagban van kristálycukor, durumtészta, liszt és – most értünk el a mai poszt témájához – „Instant sovány tejpor alapú málnás italpor vitaminnal”; a továbbiakban segélypor. Itt jegyzem meg, hogy minden  csomagoláson szerepel az EU segélyprogram felirat, ezeket a termékeket legálisan árusítani  lehetetlen.  A segélypor nagyon nehezen olvasható címkéje szerint a készítmény összetevői: sovány tejpor (45%), cukor, savópor, szőlőcukor, szárított gyümölcspor (alma és málna 3,5%), sűrítőanyag (na-karbox, metil-cellulóz), aroma, színezék (céklavörös), csomósodásgátló anyag (trikálcium-foszfát), valamint vitaminok: C, B6, B1, B2, B12.  Az italpor zsírtartalma mindössze 7 ezrelék, gyakorlatilag nulla, aminek az az oka, hogy a sovány tejport teljesen fölözött tejből készítik, mert így tovább áll el. Amúgy önmagában nem nagyon szokták alkalmazni a sovány tejport, inkább a cukrászati készítmények (pl. fagyi) része, vagy például ha otthon sütünk kenyeret, akkor az adalékanyagok és vitaminok nélküli változat kicsit homogénebbé teszi a tésztát. A tejport segélyezési célra leginkább háborús időkben használják. Ott, ahol nem repülőgépről kell ledobni a cuccost, inkább sűrített tejet adnak, noha azt drágább előállítani. Az uniós kiírás azonban kétségtelenül sovány tejpor alapú készítményekről szól.

A segélypor gyártója a  rábapatonai Tutti kft, amelytől az idén 370 millió forint árú segélyport rendelt az MVH.

Családunk érzékszervi tesztjei során a halványrózsaszínű segélyporból készült, oldás után opálosan fehér lészerűség kifejezetten ihatónak bizonyult, hiszen nedves, bár semmilyen málnaízt nem lehetett fölfedezni. Inkább ahhoz a készítményhez hasonló az íze, amit terheléses vércukor vizsgálatkor kell meginnia a betegnek. Valószínű, hogy erről a szőlőcukor tehet, ami vízben oldva embert próbáló vegyszerré nemesül. Ám a segélypor alattomos jószág: nem fogyasztáskor, hanem fogyasztás után hat. Ekkor bugyog föl valami tömény málnaérzés, amit azonban kisvártatva elnyom a fura, tartósítószerre vagy gyógyszerre emlékeztető, viszont mindenképpen hosszú időn át érezhető utóíz. Gyanítom, hogy ez a B6 vagy a B12 vitamin bosszúja. Kétségtelen azonban, hogy ha egy pohárkányi, az előírásnak pontosan megfelelően hígított – 20-22g italporhoz 1,3-1,5 dl szobahőmérsékletű vagy forró (max. 80 C-os) ivóvizet adunk, és oldódásig keverjük – segélyport kortyolgatás nélkül felhajtunk, aznap aligha akarunk már más tápanyagot magunkba kényszeríteni. Az is magától értetődő, hogy minden segélyezett beruházott már patikamérleget.

Felhívtam hát a Tuttit – mint a Kisalföld című újságban olvasható, szociális kérdések iránt is érzékeny vállalkozást –, hogy megtudjam, hogyan készül ez a segélypor; meg arra is kíváncsi voltam, mennyit kaszálnak rajta. Mindenki meg is sértődött, azt a választ kaptam, hogy ahelyett, hogy örülnék… És hogy eddig még mindenki hálás volt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kommunikációs és sajtóosztályának munkatársa már készségesebb volt, át is küldte a vonatkozó jogszabályok jegyzékét. A hivatal csak a pályázat lebonyolítását végzi, a terméket, annak ízét nem vizsgálja. Kerner Melitta kolléganőm továbbküldött egy roppant hosszúnevű intézményhez, amelyik az állami ízlelőbimbókat biztosítja.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság (ÉTbI) Élelmiszeranalitikai Nemzeti Referencia Laboratóriumának megbízott vezetője, Beliczay Sándorné elmondása szerint az élelmiszerek érzékszervi vizsgálatait a laboratórium akkreditáltan végzi. A laboratórium a tejport annak érzékszervi vizsgálatakor az előírásoknak megfelelően por és ital formájában is minősíti. 

 

Az említett tejpor érzékszervi vizsgálatára laboratóriumukba ez idáig megbízás nem érkezett.

 

Hogy ezek után a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Feldolgozott Termékek Intervenciós Osztálya az Európai Unió nevében miért éppen a Tutti kft.-vel szerződött…?

 

Birkák, van tutti válaszotok?       

 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr971540844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.21. 06:55:40

Van. Biztos ott van valaki, akit ilyen-olyan okból helyzetbe kellett hozni.
Bár ilyen dolgok Magyarországon nincsenek, vagy én tudom rosszul?
Azért vesztettem el a munkahelyemet két évvel ezelőtt sok társammal egyetemben, hogy egy narancsszínű valakit üzleti helyzetbe hozzanak. Nos, narancsszín narancsszínű karriert egyenget, a nyelvoktatás szervezését családtagjai végzik 0% hatékonysággal. Eredmény: a diákok nyelvoktatása egyáltalán nincs megoldva.
Olyan iskolák sincsenek Magyarországon, ahol csak két dolog nem számít, a diákok és a tanárok. Minden más fontos.
Hogy is lehetne. Én tudom rosszul.

a_tom 2009.11.21. 08:50:07

A segélyezett mostanában nem embernek számít hanem valami állatnak, növénynek. Vagy még annak sem, hiszen sokkal jobban bánunk a kóbor kutyákkal, macskákkal, fákkal is. (Tegye fel a kezét aki az utóbbi 10 évben megsajnált legalább 2 hajléktalant, esetleg még segített is) Hányan tartanak hobbiállatot az otthonukban, szeretik őket, játszanak velük, adnak nekik "ingyenebédet" ellenszolgáltatás nélkül, az állatkák egy percet nem dolgoznak.
Ebből kiindulva te nem élelmiszert hanem takarmányt kaptál. Nem tudom arra más e az előírás, de a profit logikája azt diktálja mivel nem haszonállat vagy, nem fizetsz vagy dolgozol érte, tökmindegy milyen az íze, ha megeszed ha nem, semmivel sem lesz kisebb a bevétel.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.21. 08:54:13

Valamelyik évben (Noé előtt, még ifjú volt a demokrácia) az összes iskolásgyereknek jótékonysági céllal adtak "pingvines édességet". Az én gyermekeim hazahozták, mert elolvasták rajta, hogy hetekkel azelőtt lejárt a szavatossága. Ment a kukába bontatlanul. Nesze neked jótékonyság

a_tom 2009.11.21. 09:07:55

@miriamele:
Azon csodálkozom hogy a meséket miért nem írták még át, hiszen a királynő is jótékonykodott mikor INGYEN mérgezett almát adott hófehérkének. A tisztességes családból származó gyerekeknek is joguk van felkészülni a versenyre! Hol itt az esélyegyenlőség? :)

igaziatommaki 2009.11.21. 09:24:15

A sok B-vitamin az idegekre hat: lenyugszol tőle, plusz nem megy beléd a kullancs...:-)
Úgy tudom a kutyatápokat is bevizsgálják, mielőtt piacra dobják. Vagyis a segélyezettet már kutyába se veszik.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.21. 10:15:31

@igaziatommaki: Rengeteg kutyás ismerősöm megkóstolja,mit ad a kutyájának.

_Molly 2009.11.21. 12:20:50

Aha. A nincstelenekből, betegekből, sérültekből sokan élnek jól. Egy magasztos indok és egy dagadt pénztárca, van is ennél szebb érzés? :(((
---
Az a zsíroskenyeres történet gyönyörűséges volt. Hirtelen nem értettem, hogy miért mindannyitóknak ken kenyeret... most meg szégyenkezem, hogy miért ilyen lassú az agyam. :(((

psmith 2009.11.21. 13:17:13

Szégyelljétek mind magatokat.

uni1002 2009.11.21. 17:47:13

57-ben mi is kaptunk egy svájci segélycsomagot, de abban nagy doboz tejpor, /a fémdoboza máig csavarok tartójaként szolgál/ nádcukor, cukorka, és néhány viseletes pulóver volt.
Németországi nagynéném, mikor sok év után hazalátogatott, meg volt döbbenve, hogy ami ruhákat ők ingyen a segélyező szervezeteknek adnak, az nálunk a turi boltokban kapható jó pénzért.
A munkanélküliekre, az elesettekre, a szegényekre hatalmas iparágak épülnek.
A semmire sem jó felnőtt átképzés, a segélypor, az EU segélypénzeinek lenyúlása.
Alapítványok a beteg gyerekekért, ahol a begyűjtött 1 millióból 800ezer állítólag telefonra, gépkocsira ment el.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.21. 20:20:20

@uni1002: Elolvastam. Libazsíros kenyeret ettem vacsorára, zöldpaprikával. (Márton-napi liba kisütött zsírja, paprika a piacról.) Ehettem volna hozzá kertben termett, itthon eltett csemegeuborkát is, de nem tudok a zöldpaprikának ellenállni.
A lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszert esszük.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.21. 20:46:57

@a_tom: mi rendszeresen elvittük otthon a a feleslegessé vált ruhákat a hajléktalanoknak. és rendszeresen vettem a Flasztert vagy mit ugyanattól a bácsitól. aki, mint egy "igazi" hajléktalan nyilatkozta egyszer egy interjúban, nem is hajléktalan. erre írta a bácsi a választ, h.igen, a barátnőjénél lakik, és igen, még autója is van. egy ősrégi Trabant...

uni1002 2009.11.22. 12:48:06

@miriamele: Már a liba zsírjának a kisütésekor is keletkeznek olyan vegyületek...:-)
Azért, jó étvágyat kívánok hozzá:-)
Volt valaha egy öreg doki, a rádióban osztogatta a tanácsokat /neve nem jut eszembe/ az mondotta, hogy minden élelmiszerben van káros anyag, akár éhen is halhatnánk, egészségesen, ha nem akarjuk mérgezni magunkat.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.22. 14:23:20

@uni1002: igen, szerintem is. sőt, a volt barátom szerint már az se jó, ha saját magad termeszted, mert a föld is rossz, a rá eső esőben is méreg van, stb. úgyhogy vagy mérgezed magad, vagy éhenhalsz...
viszont elolvasva a cikket, én meglehetősen jól járok, mivel nem eszem húst, a cikkben meg szinte csak arról írtak...tejet meg csak kávéba, azt is ritkán, inkább tejpor. tudom, mesterséges, de sokáig eltart, és nem kell kétnaponta cipelnem:)

kara99 2009.11.23. 07:32:11

@Animacs: Jajj ne, mielőtt a vegaságról, meg a mérgező kaják kivédéséről okosodnánk, tán nézzünk el erre a honlapra: ketesaruk.hu
Aztán utána el lehet gondolkodni azon, hogy az itt található átlag napi 12-15 mérgező kaja miért áll meg a határon a hosszúnevű intézmény illetékes elvtársai szerint. (Megáll a fenét, csak hát mindenki ellenérdekelt az info közzétételében, a honlap támogatásában. Még az is lehet, hogy itt is találok fikázókat, mondván, ez meg mit spamol itt, milyen honlapot?)

kara99 2009.11.23. 07:48:20

Strici Úr! Csak a birkanépet lehet így megmérgezni:
ketesaruk.hu
No, ezt blogpolja meg, ha van rá késztetése és nem ellenérdekelt!

A Tyne folyó déli partja 2009.11.23. 19:39:06

@kara99: pont arról beszéltünk, h. minden mérgező, az is, amit te termelnél meg saját magad, mert a földben,esőben is az van. akár éhen is halhatsz.

kara99 2009.11.23. 19:53:24

@Animacs: Éppen arra készülök...:)
Mert hogy a fenti lap fennmaradásában mindenki ellenérdekelt, kivéve a nem túl birka nézőimet.
Nincs sok, napi néhány száz...

nyíregyházi betti 2009.11.24. 14:10:58

Magyarország gazdag ország. Mindenesetre nem annyira szegény, hogy tartós munkanélküliként uniós segélycsomagra szoruljanak azon polgárai is, akik 2-3-4 évtizeden át fizették a közterheket. Valami itt nagyon el van fuserálva.

Strici, évtizedeket dolgoztál, tanultál, a nejeddel együtt. Komolyan mondom szégyen ami itt folyik de nem a Te szégyened, hanem azoké akik élnek mint marci hevesen abból, amit a lakosságtól leraboltak.

Vajon miért egyszerűbb lealázó segélycsomagot és ínségsegélyt osztogatni ahelyett, hogy megállapítanának Neked és a hozzád hasonló helyzetben lévőknek egy méltó nyugdíjat???

A németországi rokonom élete folyamán gyári munkásként sokszor volt munkanélküli, de soha nem merült fel, hogy ne tudná fizetni a háromszobás lakásrezsijét. Amikor pedig elérte az 57 éves életkort (akkor már több éve munkanélküliként) nyugdíjazták. Nem szorul segélyre s ha teheti kevés bérért alkalmi munkákat vállal. Nem él jól de nem is kerülhet olyan kilátástalan helyzetbe mint ami egy magyar emberrel bármikor előfordulhat. :-(((

Blafit 2009.11.24. 15:26:37

@igaziatommaki: halkan mondom, hogy egy húsüzemi (nagy tradiciójú , híres termékeket gyárt, egy külföldi élelmiszeripari cég tualjdonolja és döglődik) volt kollégám, átkerülve egy másik még híresebb (egy olasz molnár által feltalált levespornak köszönheti az egyik márkanevét, és saját hallhatatlnaságát) céghez, állateledelt gyártani.
Ami az első cégnél még jó volt, az nem mindig ment el kutyakajának, ami még szoszo volt jó az embernek azt szigorúan ki kellett dobni/ nem lehetett legyártani a négylábúaknak. Ki volt akadva, olyan ellenőrzésen esett át a termék.

@uni1002: Meg sárgacsekkre, kísérő levélre, hogy adakozz (a nyomda és dtp puszi pajti lehet,rádió-gate/ ortt /pártok után szabadon)

Blafit 2009.11.24. 15:50:08

@uni1002:" a baromfipárizsi?

Az a legalsó kategória, az első probléma vele az, hogy a baromfit nem csontozzák…"
de csontozzák, viszont az utolsó húsfcnit is leszedik róla, van olyan csontozógép ami összenyomja a csontot hosszában, és közben a húst letépi róla, a maradékot ollózzák /késsel lenyesik.

"Extrudálják. Nagy nyomáson a hús folyékonnyá válik, és el lehet választani a csonttól. A húspép 1 vagy 2% csonttörmeléket tartalmazhat."
"Centrifugálják"(bár van néha "húsdaráló" is ) gyk, kegyetlen büdös is tud lenni, attól függően, hogy melyik részéről jön a baromfinak a hús.
Csont meg van benne és spéci röntgennel ki lehet mutatni a közepes nagyobb darabokat, az automata meg löki is ki (olyan kb mint az iszapleválasztó a fűtésnél) a talált darabokat, hússal együtt (újraszeparálás jön)

"Ha a baromfipárizsit a bőrével dúsítják, akkor a sertés- és marhapárizsit mivel lehet?"
"Tejfehérjéből készült kazeinátokat, és szójafehérjét."
Az első ugye igen jó fésűnek, a másik meg mindenféle étel fő adaléka ízre kínézetre is hús( kötözött lapockákban is több olcsóbb fajta van...tele szójával meg adalékkal.)- de sokat fogyasztva belőle, főleg férfaknál, növeli a hirtelen szívhalál kockázatát.

Gyümölcslébe meg jut a darazsakból és egyéb bogarakból, amúgy én is megiszom.Egy helyre jut:)))))))

A Tyne folyó déli partja 2009.11.24. 21:45:43

@kara99: te amúgy nem érted a lényeget. én ugyan nem beszélek mérgező kaják kivédéséről, csak megemlítettem,h. a cikkben főképp húsról van szó, azt meg én nem eszem (és nem azért, mert mérgező, meg nem is ideológiai szempontok miatt, hanem mert már háromévesen sem bírtam megenni, egyszerűen undorodtam tőle. és azóta se múlt el.)
kivédeni meg nagyjából sehogy se lehet, h. ne egyél mesterségeset, mindenfélével kevertet, stb. ahhoz az kéne, h. saját magad termeld, lehetőleg a saját magad által ellenőrzött földön, köpüld a vajat, gyárts sajtot, stb. 8 óra munka mellett (esetleg plusz panellakásban) ki a fenének van rá ideje, energiája, meg pláne ki ért hozzá?

A Tyne folyó déli partja 2009.11.24. 21:46:39

@uni1002: de itt is ez van, beadod a megunt cuccot a charitybe, ingyen, ott meg eladják. igaz, jóval olcsóbban.

nyíregyházi betti 2009.11.24. 23:26:03

@Animacs: A pártállamban az angol zászlóról a Beatles jutott az eszembe, most pedig a turi.

Van szerencsénk ebben az EU jólétben csak a rongyosboltok portálján találkozni a nemzeti zászlajukkal.:-(

kara99 2009.11.27. 16:05:58

Igen, tényleg. És ami még nagy különbség, hogy ezek, mármint az angol zászlót méltán használók - még nemzetnek nevezhetők. Ők meg merik tenni, hogy saját elszúrt kajáikról is jelentést küldjenek, ez itt jól látható, ha valaki bejelöli a beküldőt Egyesült Királyságként:
www.ketesaruk.hu/elelmiszer/
( a mai napig 2381 eset), de mi 30 év alatt sunyítottunk, mint szar a fűben...
Illetve nem mi, hanem az adófizetők pénzén eltartott ilyen, meg amolyan "biztonsági" szervek.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.27. 20:05:55

@kara99: a saját elszúrt kajáikról? nincs is nekik másmilyen...ha ismernéd az angol konyhát, tudnád, miről beszélek.

uni1002 2009.12.08. 11:51:10

@miriamele: Gulyásnak, vagy pörköltnek? :-))
süti beállítások módosítása