HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Kápót a birka népnek!

2009.08.10. 07:25 Strici

Valamikor régen, az államszocializmusból a kapitalizmusba történő fordulat tájékán, sokan azt hitték, hogy ha kitör a verseny, akkor az ostoba, korlátolt, tudatlan vezetők helyét dinamikus, hozzáértő, okos, felkészült, demokratikus vezetők veszik át.

Ennek a gyagya hitnek az alapja az volt, hogy az álomvilágban élők úgy tudták: az elkülönült piaci szereplők közötti szabad verseny arra készteti majd a tulajdonosokat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a beosztottjaikból, vagyis hogy szorgalmas, igyekvő, önálló, talpraesett, sokoldalú, együttműködő munkatársakkal - tehát ilyen főnökökkel - vegyék körül magukat.

A magyarországi rendszerváltás azonban nem alulról kezdeményezett, nem társadalmi mozgások által generált folyamat volt, hanem kívülről irányított-vezényelt átalakulás, amelyben jelentős szerepet játszottak az állami tulajdont „kinövő”, azt magántulajdonná lopó késő-kádári technokraták, az állami nagyvállalatok vezetői, a külföldi befektetői csoportok, a bankárvilág, a valahonnan hirtelen felbukkanó hazai nagy magánvállalkozók és a vezető gazdasági állami bürokrácia.

A későbbiekben részleges, de döntő elitcsere történt: a magyarországi újkapitalizmushoz vezető konkrét elitcserét az államszocializmus belső ellentmondásainak felhalmozódása mellett a nemzetközi nagytőkének a munkával szembeni korlátlan előrenyomulása (a munkaidő abszolút és relatív növelése), a globalizáció “idézte elő”.

Továbbgondolva a hit összeomlásának okát, lényeges, hogy a rendszerváltás után gyorsan kiderült, hogy a piaci verseny a szabadság sokszínű birodalma helyett erősen koncentrált és központosított, monopolizált, továbbá kisebb-nagyobb válságokkal küzdő nemzetközi terepen folyik, egy olyan világrendszer szabályai szerint, mely világrendszerben Kelet-Európa kis országai csupán esetleges nyersanyagkészletükkel és olcsó, többnyire szakképzetlen, rövid élettartamú bérrabszolgáival, ágyútöltelékeivel játszhat szerepet. (A különlegesen szakképzett kelet-európai munkaerőre leginkább agyelszívás és az országból történő „önkéntes” kivitel formájában van szükség.)

Ebben a szereposztásban a nemzetközi tőke érdekeit „szabadon választott” bábkormányok,  a konkrét tőkét (a tulajdonosokat) rabszolgahajcsár típusú vezetők képviselhetik a legeredményesebben.

Hiszen nem az a cél, hogy a vezető vezessen, vagyis szervező és irányító képessége legjavát nyújtva megértesse a dolgozóval, hogy a vállalat termelési folyamatában hol a helye. Miként az se cél,   hogy a dolgozót bevonja a döntései előkészítésébe;  hogy a dolgozónak az ő (szak)képzettségének és személyiségének megfelelően részletezve, a dolgozó nyelvén magyarázza el a feladatokat. Továbbá az se a dolga, hogy   ha kell, akár észrevétlenül is   segítse a dolgozó és ezáltal kettejük munkáját. Különösen nem kötelessége, hogy alkotó közösséget teremtsen és működtessen; hogy rendszeresen értékelje és jutalmazza a jobb, a  szakszerűbb munkát.

Nem az a feladat, hogy a lustában meglássa a leleményest, a szórakozottban a lényegre összpontosítót, a kevésbé okosban a szorgalmasat, a töprengőben a lelkiismereteset, a kellemetlenül kötekedőben a megbízhatót - felismerje tehát munkatársaiban az egyedit, az értékeset, s  ezáltal mindegyikükben együtt: a kiemelkedőt.

A vezetőnek húsz év óta egyetlen érdemi feladata van: a végrehajtás. Végrehajtatni a – ki tudja, hol és miért, milyen megvesztegetési folyamatokkal körítve született – döntéseket.  Megfélemlítéssel, zsarolással, kényszerítéssel, megszégyenítéssel, kiközösítéssel lenyomni a csapatnak hazudott, valójában az egymástól gondosan elszigetelt, információktól megfosztott dolgozók torkán azt, amire éppen parancsot kapott. Mindezt persze látványos külsőségek: magánhasználatú cégautók, magas költségtérítések, arcpirító fizetések, prémiumok, végkielégítések, udvari luxuskurvák mellett.  És mint a banánköztársaságokban szokás, a vezetői helyeket gyakorta nem a rátermettség, hanem az üzleti-rokoni kapcsolatok határozzák meg.

A birka nép pedig hajbókol a mindenkori hatalomnak, örül, ha jóval áron alul kelletve sikerült bármilyen formában (akár alkalmazottként, akár vállalkozóként) eladnia magát, s önmaga eladásának érdekében eladná a saját anyját is – hiszen a kényszerrel takarózva kibújhat a döntés felelőssége és az ellenállás, a változtatni akarás közösségi kötelezettsége alól. Mindig is ezt csinálta.

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr201299654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.10. 09:58:13

Semmit nem tudtam meg, amit eddig nem tudtam volna.

tucka 2009.08.10. 10:12:38

A románok így románok úgy, azoknak legalább volt vér a pucájukban.
Mi ezt érdemeljük, nincs az sehol megírva, hogy a magyar nemzetnek örök.

Szájtépő birka nemzet vagyunk mi.
Volt egy külföldre kivándorolt magyar aki megjárta a II. világháború táborait, az ő szavaival valahogy így hangzott "A magyarokat onnan lehetett megismerni a táborokban, hogy állandóan veszekedtek ..."

Azért nincs itt nagy nemzetiségi üldöztetés, mert a magyar egymást marja, másra nem is jut ideje.

krtek 2009.08.10. 10:20:28

stimt.

Tehát szögezzük le: Alapjában véve nem a tipikus defaultrohadék politikus az oka, ha egy ország szarba kerül. Ők csak a kispályás haszonélvezők, szaros végrehajtók. Az igazi felelős aki a háttérből eteti a politikust és a balfasz nép aki gyűlésre jár ragyogó arcal tapsolni és éljenezve (most aktuálbirkáéknál az igenezés volt a menő)örülni annak, hogy akinek tapsol az hülyére szopatja. Az hogy melyik kicseszett párthívő birkacsordáról van szó éppen az tök mind1. Ebenguba.

Lassan eljutunk oda, hogy (a holdudvart kivéve)simán hülyének nézhető az, aki ma kishazánkban szavazni megy. Minek?

nyíregyházi betti 2009.08.10. 10:36:42

Ééééééén, csak bééééégetni tudok Veled együtt Strici, mert azt írtad le, amit már húsz éve én is bééégetek.

Marha, (bocs, de nem birka) „mázlim” volt a sereggel, mert ott nemcsak nagykanállal kaptuk az eszmét az átkosban, de az országban a rendszerváltás elején elsők között löktek ki minket tömegesen, végkielégítés nélkül, a saját (egyes) munkatársaink undorító, önsorsromboló hőzöngése közepette, a nagy magyar semmibe.

Pár hónappal a köztársaság kikiáltása előtt be kellett mennem egy üres irodába és elolvasnom 32 katonatiszt friss hitvallását a szocializmus és annak eszméi mellett. (Jegyzetelni tilos volt.) Nem értettem, hogy ezek az emberek, hogyan élhettek az akkori Magyarországon? Mintha nem láttak volna belőle semmit. Ma sincs válasz arra, ki és miért találta ki, hogy nekem ezt el kell olvasnom? Hej, ha akkor lett volna egy digitális fényképezőgépem, vagy egy fénymásoló a kezem ügyében! Ez a kis esemény is a rendszerváltás része volt.

Aztán a főelvtársakból egyik pillanatról a másikra főkapitalisták lettek. Ugyanazoktól az emberektől hallhattuk a trendi szlogent ezerrel, hogy "ez bizony már KAPITALIZMUS", akik közvetlenül előtte még az elvtársi agitációs és propagandamunkájuk eredményeként építgették eredményesen a karrierjüket. Több százunkat kirúgtak, de egyetlen olyan kolléga sem volt az elbocsátottak listáján, aki az utolsó MSZMP párbizottság tagjaként dolgozott. Működött a vörös segély, a belső kör számára. Ezért nem tudtam én felhőtlenül örülni ennek a nagy társadalmi átalakulásnak. A régi rendszer sem volt tökéletes,szükség volt a változtatásra, de ilyen hipp hopp eldobni az értékeit, hiba volt, mert az új világban még sötétebb idők vártak ránk.

Meggyőződésem, hogy ez a hűbelebalázs módon, esztelenül véghezvitt kelet-európai átalakulás alapozta meg a mostani világválságot. A fejlett országok túl gyorsan és meggondolatlanul tarolták le piacainkat, tették a tömegek életét kilátástalanná. Most ők is isszák ennek a levét. Hátha tanulnak belőle. Hátha megértik, hogy mi itt keleten is civilizált európai polgárok vagyunk, akiknek megalapozott igényük van a jog és létbiztonságra, a humánus elbánásra. Nem abban látjuk a szebb jövőnket, hogy a pénz és karrier ígéretével ámított saját utódaink kegyetlen vadkapitalista megnyilvánulásaitól szenvedve éljük le a hátralévő életünket.

Hahó, emberek! Itt mi demokratikus, szociális piacgazdaságot, fogyasztói társadalmat, békét, biztonságot szerettünk volna húsz év alatt elérni. Vajon miért nem valósulhatott meg?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.10. 12:00:02

@nyíregyházi betti:
Csak egyetérteni tudok veled. 90 óta egyre nagyobb a maszatolás.

váj mí 2009.08.10. 12:06:32

@tucka:
Ezt azért gondolt át még egyszer. A romániai rendszerváltás sem volt más, mint kívülről, felülről irányított folyamat (igaz, későbbre lett betervezve, Ceausescu nagyon nem mérte fel a helyzetet a Tőkés üggyel, ha felmérte volna, talán még túl is élik Elenával). Sajnos, véráldozattal járt :(. Az "új" politikai elit meg gyakorlatilag a másodvonalbeli kommunistákból került ki, elég csak a 2 és1/2 (!) mandátumot megért Iliescu elnökre gondolni, aki a '80-as években esett ki a Géniusz pixiséből, és "lefokozták" a iasi műszaki könyvkiadó igazgatójává. De ez csak az elnöki példa, az ország vezető politikusai ebből körből kerültek/kerülnek ki (igaz, ma már nem akkora hányadban).
Gazdaságilag meg, 5 hónapig szabadrablás folyt az országban. Nem voltak törvények, teccik érteni? A FDSN a szocialista Románia törvényeit hatályon kívülinek nyilvánította, a "szabad, demokratikus" választások meg májusban történtek. Szét is vertek, loptak mindent, amit lehetett. S bár ott nem a multik bérrabszolgáztatnak, legalábbis nem olyan formában, ahogy Strici írta le a magyarországi helyzetet, de jelen vannak. Nagyon sok, jól működő, nyereséges vállalatot vásároltak fel, majd bezárták őket, hogy ne jelentsenek konkurenciát az ő termékeiknek, amivel bejöttek az ottani piacra.

a_tom 2009.08.10. 14:34:07

Az a gond hogy nem muködünk együtt hatékonyan. Minden közösség lényege az hogy együtt könnyebb. Egysébgen az erő.
A problémákat közös erővel könnyebb leküzdeni, a terheket, kockázatokat jobb megosztani mint az egyénnek belerokkanni, a közösségnek elveszíteni egy hasznos tagot. A sikereket is jobb közösen élvezni, együtt örülni.

Érthető hogy a (puha)diktatúra, utána az embereknek elege lett a rendszerből, a pártgyűlésekből, örsgyűlésekből,
űttörőcsapatokból, szakszervezetekből, munkásőrségből, stb.. de ezeket nem váltották fel új "civil" közösségek. Egyedül nagyon kiszolgáltatott az ember, erre dobtak még pár lapáttal a versenyszellem és az egyéni szabadság túlhangsúlyozásával. Egymás hátán taposva igyekeztek az emberek a nyugati életszínvonalat elérni.

Ráadásul nálunk sajnos komoly hagyománya van az okoskodásnak is. Azt értem ez alatt hogy az ilyen pszichopták az egyedüli okosnak hiszik magukat számtalan cáfolat ellenére is, és ha van valaki aki másként gondolkodik az automatikusan csak hülye lehet. Vita, észérvek, kompromisszum kizárva. Mostanra ez a fajta (nem)gondolkodás egyfajta életforma/életérzés lett, ami felülír mindent(udvariasságot, békés egymásmellett élést, józan észt, törvényeket, bármit). De mivel a "jó vezetők" ebből a rétegből választódnak ki, sajnos például szolgálnak a többi normálisabbnak is. Az ilyen egyének értelemszerűen eleve képtelenek bármilyen autonóm közösségben részt venni, sőt egyenesen ellenségnek tekintik, hiszen ahol mindenkinek lehet szava ott kisebbségbe kerülhet az önző hülye.
Oszd meg és uralkodj! Ma is érvényes, ennyi év után sem látjuk be, és nem tanulunk belőle...

Szép lassan mostanra minden szervezetbe beépültek a pártok(és a mögöttük álló szervezetek), úgyhogy már szinte lehetetlen bármi rendszerellenest, önállósodást kezdeni szervezni, mert csírájában ellehetetlenítik. A választási rendszer is rossz, új pártnak nem sok esélye van bekerülni. Igaz hogy van szólásszabadság, de mivel övék a média is, hiába szól valaki, úgyse hallja senki. 10-50 ember, mint itt a blogon nem váltja meg a világot.
Nagy szerepük van a kereskedelmi TV-knek is. Hihetetlen gagyi szemetet adnak, amit úgy tálalnak hogy komoly függőséget okoz. Túl sokat nézzük a TV-t, elhülyülünk ahelyett hogy valami értelmeset csinálnánk együtt. Nagyon keveset sportolunk, művelődünk, tanulunk, vagyunk együtt a családdal, barátokkal. Mindenhonnan a rossz híreket halljuk, azt látjuk hogy reménytelen a helyzet, semminek nincs következménye, nincs mit tenni, ezért;
- belefásul sok ember, elszigetelni magát, nem foglalkozik semmivel csak saját magával.
- keres valami megváltót, aki majd megsegíti. (Vagy valamelyik pártot akik ugyan lejáratták már magukat párszor, de biztos jobbak mint a másik,
vagy valamelyik rokon/ismerős tesz szivességet másik szivességért cserébe, természetesen kizárólag törvénytelen és tisztességtelen módon.)
Persze egyik változattól se lesz jobb...

Nem tudom mi lehet a megodás, az alulról felépülő autonóm közösségek szép lassan majd érvényesíthetik az akaratunkat, de ez még rengeteg idő, ha egyáltalán elkezdődik valaha. Én már kidobtam a TV-t, próbálok barátságosabb és megértőbb lenni a körülöttem levőkkel, és soha töbet nem támogatok olyat aki egyszer már átvert(pártból is van a parlamenti 4-en kívül még vagy 10-15).

tucka 2009.08.10. 21:46:54

@váj mí: értelek és el is hiszem, akkor nem marad más mint, hogy ölbe tett kézzel nézzük, hogy szétrabolják az országot.
Lehet meggondolják magukat és megjön a lelkiismeretük...ühüm.

váj mí 2009.08.11. 10:41:02

@tucka:
Ezt én egy szóval sem mondtam ám, csak épp a román példa nem volt a legjobb. Hogy mit kellene tenni azért, hogy Magyarország ne a szellemi gyarmat legyen? Hmmm.. hát, kérlek, ha én ezt tudnám, én lennék a miniszterelnök ;)
süti beállítások módosítása