HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Már egy hete vagyok roma

2009.09.29. 22:07 Strici

Mint korábban olvashattátok, úgy döntöttem, hogy roma leszek, mert a kormányfő megígérte, hogy 200 romát fognak foglalkoztatni a közigazgatási intézményekben.

Itt a link, ha érdekelnek Titeket az előzmények:

http://birkanep.blog.hu/2009/09/23/tegnap_ota_en_is_roma_vagyok

Mivel nagyon piszkálta a csőrömet, hogy mennyire is felkészültek az illetékesek a dologra, először a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központot hívtam föl a múlt héten, ahol azt mondta egy kedves hölgy, hogy őket is váratlanul érte a bejelentés, senki nem tud semmit, de a kérdéseim jogosak.

Ezt követően a kérdéseimet a Kormányszóvivői Irodának telefonon tettem föl, majd írásban is megismételtem:

.....................................................................

Kedves kollégák!

Tegnap beszéltem az egyik munkatársnőjükkel, aki ígéretet tett arra, hogy a kérdéseimre gyors választ kapok.

Időközben meggyógyult a PC-m, ezért megismétlem - és eggyel ki is egészítem - a kérdéseket, de ha már dolgoznak a többi öt válaszon, ami úgy gondolom, nem különösebben komplikált, hiszen a közleményük előtt nyilván hónapokon keresztül végeztek hatástanulmányokat, akkor első lépésként megelégszem az öt kérdésre adható válasszal is.

Tehát:

1. Hogyan jött ki a 200-as keretszám? Miért nem pl. 191 vagy 210?

2. Hogyan rehabilitálják a közigazgatási költségek csökkentése ürügyén kirúgott köztisztviselőket, közalkalmazottakat?

3. Ki számít romának, milyen igazolásokat kell beszereznie annak, aki romaként akar álláshoz jutni?

4. Csak fiatal romák juthatnak-e álláshoz, mert a közlemény két bekezdése ebből a szempontból ellentmondásos, s ha igen, ki tekinthető fiatal romának?

5. Mi van akkor, ha a 200 helyre 15 ezer jelentkező vagy még annál is több lesz?

+1: Ha korábban elbocsátottak a közigazgatásból romát, őt visszaveszik? Ha őt igen, akkor a többieket miért nem? Ha az elbocsátottak között volt roma is, honnan tudják? Milyen egyéb nyilvántartás van Önöknél még az emberekről a nemzetiségi-etnikai hovatartozásukon kívül? (Pl. világnézet, hobbi, betegségek, stb.)?

.....................................................................

Kaptam is egy emilt Halmai Zsófiától, az iroda munkatársától, aki szerint az alábbiak a kérdésemre adott, a Kormányszóvivői Iroda álláspontját tükröző válaszok:

„A kormány a diplomával rendelkező roma munkavállalók előtt álló akadályok lebontása érdekében egy olyan komplex, szakmai és anyagi segítséget nyújtó programot dolgozott ki, amely segíti a diplomával rendelkező romákat a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben.

A programban résztvevők kiválasztására nyílt pályázatot ír ki a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ. A KSZK a szakmai kompetenciák, a rátermettség alapján fogja kiválasztani azokat a roma szakembereket, akik részt vehetnek a programban.

A pályázat minden diplomás roma szakember előtt nyitva áll, a programban való részvétel nincs korhatárhoz kötve. A pályázóknak természetesen ugyanazon kiválasztási procedúrát kell teljesíteniük, mint bárki másnak, aki állást kíván vállalni a közigazgatásban.

A pályázók versenyvizsgára való felkészítését és vizsgáztatását a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) végzi. A KSZK gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is – a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével.

Az etnikai hovatartozásról nyilvántartás nem áll rendelkezésre. Romának az számít, aki annak vallja magát, így az elmúlt években – a romák számára meghirdetett pályázatok esetében – alkalmazott gyakorlatnak megfelelően a pályázók önkéntes nyilatkozatot csatolnak a pályázathoz etnikai hovatartozásukról.

A pályázók nem jelenleg alkalmazásban álló köztisztviselők helyére kerülnek be, hanem olyan, a szakmai tudásuknak, képzettségüknek megfelelő helyen fognak elhelyezkedni, ahol betölthető álláshelyek vannak és igény van szaktudásukra. A betölthető álláshelyekkel kapcsolatos igényfelmérés jelenleg is zajlik.

A pályázatban résztvevőkre azért nem vonatkozik a létszámstop, mert a program uniós finanszírozásban valósul meg, így a pályázók kiválasztása és első éves – támogatott – munkabérének kifizetése is uniós forrásból történik.

A kritériumok között nem szerepel feltételként a korábbi, államigazgatásban eltöltött idő.”

.....................................................................

Azonnal felhívtam Halmai Zsófiát, és közöltem vele, hogy ezek csak részben válaszok a kérdéseimre. Az első bekezdés például a korábbi rizsa ismétlése, és higgye el, tudok olvasni, felesleges volt beidézni ismét. Továbbá nem azt firtattam, hogy akik most dolgoznak a közigazgatásban, azokat kirúgják-e majd, hanem azt, hogy akiket már kirúgtak, és a helyükre másokat vesznek föl – csak azért, mert a mások romák –, hogyan fogják rehabilitálni. Halmai szerint azért volt a félreértés, mert a „kirúgott” szó nem egyértelmű.

Halmai nem tudta értelmezni a „hogyan jött ki” kifejezést sem, ezt is tisztáztuk egymással, vagyis, hogy miként az általános iskolában számtan órán, itt is egy levezetést kérek.

Írtam hát neki egy újabb emilt, mert megígérte, hogy néhány napon belül választ kapok a most már pontosított, egyértelművé tett kérdéseimre:

.....................................................................

Kedves Halmai Zsófia!


Köszönöm az eddigi válaszokat, és a biztonság kedvéért összefoglalom a vitatott kérdéseket:

1. Önnek az a véleménye, hogy egyetlen példa sem lesz arra, hogy korábban már mások által betöltött állásokat, olyan munkakörű állásokat, ahonnan létszámcsökkentés miatt rúgtak ki valakit, most be fognak tölteni. Azonban az igények felmérése még folyik.

2. Kérem annak a levezetését, hogy hogyan jött ki a 200 fő. A teljes, részletes matematikai levezetést kérem. Tehát milyen bemenő adatokkal dolgoztak (az adatok fajtái,  mérőszámai és mértékegységei) és milyen algoritmust használtak (algoritmus neve, főbb paraméterei, beállítása, stb.), hogy a végeredmény hajszálpontosan 200 fő lett, se több, se kevesebb? Hogy ne legyen közöttünk félreértés, ha pl. valamilyen alapbérrel számoltak, akkor az adatfajta az alapbér, a mérőszám pl. 100 000, a mértékegység pl. Ft.

3. Mi történik akkor, ha a 200 helyre nagyon sok, 15 ezer vagy akár 150 000 jelentkező lesz? Milyen infrastruktúrával, milyen személyi állománnyal, milyen algoritmusokkal, milyen módszertannal rendelkezik a pályázatok sokaságának érdemi feldolgozásához a KSZK, hogy határidőre végezzen a 200 fő kiválasztásával, egyetlen percet sem késve, legyen akár ilyen sok is a pályázó?

.....................................................................

Vártam hát a választ, ami az ígért határidőre meg is érkezett:

„A program részleteinek kidolgozása jelenleg is folyamatban van. A program megvalósításnak folyamatáról a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatni fogja a magyar sajtó képviselőit.”

.....................................................................

Hát basszus! Még ha el is fogadnám a választ (persze, nem), akkor is: nem ezt kérdeztem! A 200 fő meghatározása nem a megvalósítás folyamatának a része. Mégis azoknak lesz igazuk, akik szerint ez az egész csak a pályázat kidolgozóinak és a pályázati anyagok elbírálóinak lesz jó, mert az ő zsebük tömődik majd tele.

Már megint.

 

94 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr701416940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.30. 06:27:44

Az átverés az elejétől fogva világos. Én csak azt a jószándékú fiatalt sajnálom, aki pályázik, mert ebből nem lesz semmi. Ne legyen igazam.

a_tom 2009.09.30. 09:16:35

Nem kizárt hogy lesz belőle valami, bár amekkora hülyeség, szerintem elhúzzák a tervezgetést a kormányváltásig. De az szinte biztos hogy ha meg is valósul valahogy, érdemi eredménye nem lesz.

Strici, ha nem csinálsz linket az URL-ből, legalább ne hívd úgy ;)
OFF:
Amúgy te is olyan vagy mint egy hivatal, már megint nem válaszolál a 2 héttel ezelőtti levelemre(szept 16). Blogot fogok rólad írni! :D
Amit küldtél linket megnéztem, köszi, érdekes, tanulságos volt.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.30. 09:21:11

1. Jogos.
2. Nem müxik. Ui. mint kiderült, az előző ico-t nem hagyja törölni, az újat emiatt nem engedi be.
Mán talizni kéne... :-)

psmith 2009.09.30. 09:58:34

Strici nevű "újságíró",

oké, hogy tudsz olvasni, de a gondolkodás is megy?
"A pályázatban résztvevőkre azért nem vonatkozik a létszámstop, mert a program uniós finanszírozásban valósul meg"
Gondolom 200 cigányra kaptak pénzt. Ezért 200 az a kétszáz.

igaziatommaki 2009.09.30. 11:52:51

Oké, ha írásos nyilatkozatot adok arról, h romának vallom magam, akkor pályázhatok???

russell 2009.09.30. 12:01:55

@psmith: Az oké, hogy gondolkodni tudsz, de az értelmezés is megy?
"A pályázatban résztvevőkre azért nem vonatkozik a létszámstop, mert a program uniós finanszírozásban valósul meg"
Gondolom 200 cigány MUNKAHELYTEREMTÉSÉRE kaptak pénzt. Vagy csak simán fogják őket fizetni a havi 320e Ft-s fizetéssel és munkába sem kell járniuk??

Lesz valós munkájuk vagy ez is egy újabb bújtatott segély?

_Molly 2009.09.30. 12:52:55

@psmith: Igen ám, de csak 1 évre!

"A pályázók kiválasztása és első éves – támogatott – munkabérének kifizetése is uniós forrásból történik."

Ebből következik, hogy
1. A béren kívüli juttatásaikat (BKV éves bérlet, ruhapénz, üdülési csekk, étkezési jegy: ezeket MINDEN köztisztviselő kapja) mi fizetjük, a magyar költségvetésből;
2. Amint lejár az 1 év, ennek a 200 embernek az összes költségét mi álljuk (munkabér, cafeteria és a teljes munkahelyi infrastruktúra)

_Molly 2009.09.30. 12:57:19

Egyébként az egész alapötlet (Bajnai magyar Obamát akar) ott hibádzik, hogy Obamák nem egyszerűen feketékből (romákból stb.) lesznek, hanem becsvágyó, agilis, politizáló, tömegeket maguk köré gyűjteni képes feketékből (romákból stb.).
És nem aktatologató állami hivatalnokokból.
Szerintem.

_Molly 2009.09.30. 13:02:45

Jut eszembe, van még1 veszélye a dolognak. Az újonnan fölvett roma - ha van egy kis esze - a politikai bizonytalanság és a társadalmi (munkahelyi) ellenérzések miatt simán elmehet GYES-re.
Nos, akkor akár 10 évig is nem uniós pénzből fog ezután élni, miközben a státuszt meg már jól lefoglalta...

_Molly 2009.09.30. 13:04:19

@igaziatommaki: Igen!

"Romának az számít, aki annak vallja magát, így az elmúlt években – a romák számára meghirdetett pályázatok esetében – alkalmazott gyakorlatnak megfelelően a pályázók önkéntes nyilatkozatot csatolnak a pályázathoz etnikai hovatartozásukról."

Bárki pályázhat.

_Molly 2009.09.30. 13:17:07

Hopsz, ezt most találtam:

"A projektet a kormány (...) európai uniós forrásból finanszírozza. A program összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja egyebek mellett a résztvevők
- vizsgára felkészítését,
- a vizsgáztatás költségét,
- a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó
-- utazás,
-- szállás
-- és ellátás költségeit.

(100 millió/200=500 ezer Ft./fő a kiválasztás költsége.)

A pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van."

(Ha jól számolom: 1 milliárd/200 = 5 millió/fő/év.)

igaziatommaki 2009.09.30. 13:31:28

@_Molly: jól értem, h a romáknak kvázi ingyenes a közig. versenyvizsga? a többi embernek meg nem, ugye...

a_tom 2009.09.30. 13:34:37

Ha egyáltalán lesz ebbből valami, akkor is kizártnak tartom hogy elég lesz bemondani hogy valaki roma. De hogy balhé lesz belőle az biztos...

Itt olvastam egy érdekes gyakorlatot, pont az ilyen helyzetekre: index.hu/belfold/2009/09/02/tamogatas_fejlesztesek_cigany/

"Az általános iskolások 2008–2009-es tanévben évi huszonöt-harmincezer forintra, a gimnazisták negyvenezer forintra pályázhattak, és előnyben voltak azok a tanulók, akiknek a helyi cigány kisebbségi önkormányzat (CKÖ) ajánlást adott. A közalapítvány így akarja kivédeni, hogy nem cigányok is jelentkezzenek az ösztöndíjra, ez az eljárás mégis aggályos, mert az CKÖ-nek nincs joga arra, hogy eldöntse valakiről, hogy cigány-e, vagy sem."

_Molly 2009.09.30. 13:36:55

@igaziatommaki: Nekik MINDEN - ahogy én látom :(

Ezt most találtam:
"Tavaly a Cigány Önkormányzat (CÖK) által szervezett Lépj egyet előre programban tizenhárman vehették át Oroszlányban a nyolcadik osztály elvégzését igazoló bizonyítványt, s most többen ismét iskolapadba ültek; a cél immár az érettségi – közölte az Önkormányzati Sajtószolgálat.
Rajnai Gábor polgármester és Danó Ibolya, a CÖK elnöke köszöntötte csütörtökön azt a tíz fiatalt, akik a Lengyel József gimnázium esti tagozatán kezdték meg négyéves tanulmányaikat. Mint elhangzott, a cigányok érdekképviselete, ahogyan eddig is, a jövőben is támogatja a romák tanulását, legyen az alap, vagy középfokú.

A mostani kurzus résztvevői – amennyiben sikerrel érettségiznek – a közigazgatásban (!!!) próbálnak meg elhelyezkedni, ahol bizony népességi arányukat tekintve – hasonlóan a rendőrséghez - kevesen dolgoznak."

Baromi sok üres munkahely lehet a közigazdaságban...

igaziatommaki 2009.09.30. 14:10:11

@_Molly: Hát eddig nem utáltam a romákat, most ezentúl fogom őket, meg minden munkanélküli fogja őket, mert nekünk semmilyen lehetőség nem ad az állam. tudjuk, nekünk el lehet innen húzni....

igaziatommaki 2009.09.30. 14:16:34

@a_tom: Jah, a CKÖ az ugye, akiket le lehet fizetni!:-))) akkor meglesz az a roma igazolás...

a_tom 2009.09.30. 14:19:52

Ne vicceljetek, ha megvalósulna ez a program még ezzel is jócskán mínuszban vannak.
Igen, itt most talán kapnak 200-an kedvezményt, másik 1millió helyen meg diszkriminálják őket és esélyük sincs. Szinte mindenhol máshol mi vagyunk előnyben.
Az más kérdés hogy általában se nekik se nekünk nincs elég munkahely, de ezért ne egymást utáljuk.

_Molly 2009.09.30. 14:34:51

@a_tom: Nem tudom persze, mert nem értek hozzá, meg statisztikákat sem ismerek (vannak egyáltalán?), de szerintem eddig sem a diplomás értelmiségi romákat diszkriminálták: azokat, akik kulturáltan viselkednek, öltözködnek és beszélnek.

Én eddig úgy tudtam, hogy azok nem kapnak állást, és azokat nem fogadja be a többségi társadalom, akik olyanok, mint a Mónikasóban, meg az aluljáróban, meg a nyóckerben.
TÉNYLEG nem tudom. Volt már olyan, hogy tanárnak, orvosnak, ügyvédnek, óvónőnek, rendőrtisznek vagy HR-esnek nem vettek föl valakit ezért? Sőt, eddig a közigazgatásban is az előítéletek miatt volt kevés diplomás roma? :(

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.30. 14:49:11

@_Molly: Mindegyik kérdésedre "Igen" a válasz. Romákat sehová nem vesznek föl, ha választhatnak.

igaziatommaki 2009.09.30. 14:51:08

@a_tom: engem is diszkriminálnak minden helyen, mert az nem létezik, h én lassan 1 év óta nem vagyok jó semmire...1 állásra sem...még aki 3 általánost végzett, az is jó vmire...engem meg mindenhonnan elutasítanak, sőt még azt se, mert be se hívnak, nem is válaszolnak....

igaziatommaki 2009.09.30. 14:52:23

@a_tom: engem is diszkrimálnak mindenhol, mert az nem létezik, h 1 éve nem vagyok jó semmire, pedig, aki 3 általánost végzett az is jó vmire...

_Molly 2009.09.30. 15:07:15

@igaziatommaki: Jah. A munkaterror blogon egy HR-es ki is fejtette, hogy ő kövéreket sem vesz föl, mert ha ennyire nem képes odafigyelni magára...

_Molly 2009.09.30. 15:19:13

@Strici: Nem tudtam :( Lehet, hogy én vagyok túl vaksi, de nekem nincs rá szemem, hogy ki roma. Észre sem szoktam venni ilyesmit. Persze ha nagyon sötét (mármint szellemileg), akkor föltűnik. (Jó HR-es lehetnék;P)

De bárhogyan is, azzal én akkor sem értek egyet, hogy a közigazgatásban kell ezt a legális "csókosgyártást" elkezdeni, ami közismerten a korrupció melegágya. ("Tesókám, ugye csak nekem elintézed?"...)

Inkább adnék plusz bérkeretet a jól végzett roma diplomások alkalmazóinak, és mondjuk a kutatóintézetekbe terelgetném őket vagy ápolónak (egészségügyi fősuli). Olyan helyekre, ami presztizsnövelő. Biztos, hogy erre nem lehetett volna uniós munkahelyteremtő támogatást kérni?

Ja, bocsi, akkor a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ nem jutna plusz zsozsóhoz...

igaziatommaki 2009.09.30. 15:34:59

@_Molly: 1 helyen meg a főnök csak türkiz szemű csajt keresett asszisztensnek.forrás:mhelyiterrorblog :-)

_Molly 2009.09.30. 15:39:56

@igaziatommaki: Tényleg, emlékszem!

Lehet, hogy az ilyen felzárkóztató programok helyett inkább az esélyegyenlőségi törvényt kéne betartatni?? (Több próbajelentkezés, több próbaper, több cégbírság?...)

2009.09.30. 15:46:43

@_Molly:
(BKV éves bérlet, ruhapénz, üdülési csekk, étkezési jegy: ezeket MINDEN köztisztviselő kapja)

Kurvára nem így van, nem tudom, mi a forrásod, de ez csak egyes minisztériumoknál igaz.

2009.09.30. 15:51:09

@Strici:
És azt honnan tudni, hogy _egyértelműen_ a roma nemzetiség volt az elutasítás oka?

_Molly 2009.09.30. 16:02:48

@tff: ... és a minisztériumi háttérintézményeknél, amiből több száz is van.

Közalkalmazottaknál nincs ennyi ajándék, azt tudom, max. étkezési utalvány. Ők a mostohagyerekek.

De ezen kívül a közszférában hol nincs ekkora cafeteria? Kíváncsi vagyok.

_Molly 2009.09.30. 16:30:27

OFF: "A minisztériumokban a válság miatt elrendelt összköltségvetési spórolás ellenére megkezdték az egyik legdrágább irodai szoftvercsomag, az MS Office 2007 bevezetését, jóllehet ezt egyelőre az EU egyetlen tagállamában sem tudta kilobbizni az amerikai szoftveróriás."

"ráadásul a csomag a korábbi verziókkal korlátozottan kompatibilis. Ezért a zökkenőmentes kommunikáció érdekében – ha már elkezdték – mindenhol végre kell hajtani az átállást, ami a beszerzésre fordított milliárdok mellett rengeteg oktatási költséggel járna, és újabb évekre blokkolná az olcsóbb lehetőségek bevezetését."
(index.hu/belfold/2009/09/30/a_sporolas_nagy_ervagas_lenne_az_allam_bevasarlo_cegenek/)

psmith 2009.09.30. 16:38:27

@_Molly:
Imádom mikor valaki hülyeségeket ír, mint te most.

"(BKV éves bérlet, ruhapénz, üdülési csekk, étkezési jegy: ezeket MINDEN köztisztviselő kapja)"

"Családtagom" köztisztviselő: se BKV bérlet, se jegy, se semmi utazási hozzájárulás.
Se ruhapénz.
Üdülési csekk? Hol élsz te? Nincs. Nem is volt.
Étkezési jegy. Na ez igaz. Havi 6000 Ft.

Azon kívül kötelező havi 50 óra túlóra, bruttó 10000 (tízezer) forintért. brutto 200Ft/óra.
A takarítónőm többet keres, pedig neki se diplomája, se nyelvtudása, se nem dolgozik hétvégén.

Úgyhogy drágám lehet leszakadni a köztisztviselők miliókat keresnek témáról.

igaziatommaki 2009.09.30. 16:45:12

@psmith: attól függ hol? bnőm: minisztérium: kajajegy, bkv, üdülési, ajándékutalvány, egészségbizt kártya, vonatkedvezmény, ruhapénz és idén már volt jutalom is húsvét táján...neki nincs túlóra...
Nem lehet általánosítani, mert van ahol semmi juttatás nincs, máshol meg minden :-)

mldrv 2009.09.30. 17:10:17

@psmith: jah az lehet h nem mindegyik kapja... de azért akadnak :) ismerősöm rakás ruhapénzt, kulturális hozzájárulást és üdülési csekket kap :) (meg még 1-2 dolgot). és csak semmi túlóra :) összességében nettó 170e-t kap pénzben 1 év munkaviszony után és 100e körüli értékben van a cafeteria. a te családtagod hol dolgozik és milyen munkakörben?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.30. 17:27:06

@tff: Minden olyan esetben, amikor EBH-s vagy bírósági ügy lett a dologból, kiderült, hogy tényleg.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.30. 18:48:24

@psmith: nekem anno, mikor köztisztviselő voltam, fizették a bérletet (nem BKV, tudod, "vidék:)", de lehet, h. csak X. százalékát, nem emlékszem már.
volt ruhapénz is, kaja asszem nem.
és a fizetés nem volt rossz, legalábbis, amelyik táblába én tartoztam ott, nem, mert diplomás bér, meg járt hozzá felsőfokú nyelvvizsgapótlék.

psmith 2009.09.30. 19:53:55

@igaziatommaki:
@mldrv:
@Animacs:

Kedveseim, melyik mondatom nem állta meg a helyét? Mind igaz, ellentétben @_Molly: "A béren kívüli juttatásaikat (BKV éves bérlet, ruhapénz, üdülési csekk, étkezési jegy: ezeket MINDEN köztisztviselő kapja) mi fizetjük, a magyar költségvetésből" hozzászólásával.

Akkor meg m i a probléma? Igen van minisztériumi léhűtő ismerősöm, ők valóban sokat kerestek. (Csak két évnél régebbi infóm van róla.)

A köztisztviselők többsége azonban vidéken dolgozik, főleg nem minisztériumban. Az ő általuk kapott juttatások meg sem közelítik a minisztériumokban dolgozókét, főleg nem az általatok hitt fizut.

_Molly 2009.09.30. 20:43:50

@psmith: Ha gorombáskodsz, azzal nem jutunk előbbre. Ezt kérdeztem:
"De ezen kívül a közszférában hol nincs ekkora cafeteria? Kíváncsi vagyok."

Erre nem válaszoltál. Melyik köztisztviselői munkakörben kötelező havi 50 óra (tehát több, mint 6 teljes nap) túlóra? Hogy vidék, azt már tudjuk. De milyen munkakör?
(Mielőtt hozzám vágnád a papucsodat: ez ismét egy kérdés volt.)

2009.09.30. 20:51:37

@_Molly:

Erre egyszerű a válasz: tudtommal a minisztériumokon kívül szinte _sehol_. :))

_Molly 2009.09.30. 20:54:43

Nem teljesen OFF:
"A napokban az oktatási tárca úgy tájékoztatott: megrovás fegyelmi büntetést és írásbeli figyelmeztetést kapott a minisztérium több munkatársa, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése."
"Borovszky Tímea az ügyről korábban újságíróknak azt mondta: (..) a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy "pitiáner összeg" átadására kért-e valakit."
(index.hu/belfold/2009/09/30/gyanusitott_lett_az_okm_foosztalyvezetoje/)

Ő Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium roma integrációs
titkárságának felfüggesztett vezetője:
www.delmagyar.hu/forum-kepek/211/B2107591.jpg

2009.09.30. 21:10:02

@a_tom:

A CKÖ helyében én simán felismerném a dologban rejlő üzleti lehetőséget, és mint Nigéria az ötezer dolláros diplomataútlevelével, a CKÖ is némi önzetlen támogatásért elkezdhetne igazolásokat gyártani arról, hogy autentik roma a pályázó. :))

Ez a csatolt nyilatkozat, hogy én kérem roma vagyok, egy vicc. Szerintem úgy fogják majd nézni a jogosultságot, hogy olyan tag-eket keresnek a pályázatokban, ami főleg romákra jellemző: húsz testvérke, mindkét szülő munkanélküli/rokkantnyugdíjas, szabolcsi/borsodi lakhely stb. Erre tudok tippelni. Vagy esetleg már rég megvan a 200 szerencsés nyertes. :)

_Molly 2009.09.30. 21:22:57

@tff: Vagy a roma szervezetektől kérnek ajánlást. 70 ember már meg is van:

"Hetven jelentkezési lappal érkezett a miniszterelnök a Romaversitas Alapítvány tanévnyitójára."

"A Romaversitas egyik hallgatója ezért szóba is hozta, hogy leendő munkahelyükön ujjal fognak mutogatni majd rájuk mint "díszcigányokra". Bajnai Gordon erre azt válaszolta: megpróbálnak megadni minden segítséget, hogy ezeket a konfliktusokat tompítsák, de hangsúlyozta azt is, hogy akik bekerülnek e programba, úttörők lesznek."

Hát úttörők már biztosan nem lesznek! Tudtommal Borovszky Tímea is roma...

_Molly 2009.09.30. 21:30:05

"A cigány szakkollégium
A 12 éve működő Romaversitas Alapítvány a felsőoktatásban tanuló cigány fiataloknak nyújt ösztöndíjakat és szakkollégiumi segítséget. Idén 51 diák kezdi meg az évet a szakkollégiumban. A hallgatók között nemcsak romológiát vagy szociális munkás szakot végzők vannak, hanem jogi, orvosi és közgazdaságtudományi karra járó fiatalok is. A korábbi évfolyamban végzettek közül az egyik hallgató a Közép-Európai Egyetemen tanul tovább, egy másik diák pedig New Yorkban folytatja tanulmányait."

2009.09.30. 22:05:40

@_Molly:
Akkor az eddig hetven+tőlünk két jelentkező (Strici+Maki). Még mindig van hely. :))

_Molly 2009.09.30. 22:19:52

Oszt ha majd bekerülnek, remélem, gondolnak majd ránk is :)
A tesókra;P

psmith 2009.09.30. 22:34:57

@tff:
2007, 2008,2009
csak ezekben az években volt kötelezően elrendelt túlmunka.

És nem a minisztériumban.

2009.09.30. 22:52:27

@psmith:
A válaszomat speciel a cafeteriás kérdésre szántam, nem a túlmunkára vonatkozóra. :)

_Molly 2009.09.30. 23:17:02

@psmith: Hát az adóhivatalnál lehet, h. nincs cafeteria, de fejenként 400 ezres jutalom viszont igen:

"az adóhatóságnál a jutalom legkisebb összege általában négyszázezer, a legmagasabb négymillió forint volt. Az APEH valamennyi munkatársa kapott prémiumot."

"Tavaly az adóhivatal 41 milliárd forinttal többet szedett a tervezettnél, így 16,896 milliárd forintot oszthatott szét az alkalmazottai között – áll a cikkben."

Forrás: www.jogiforum.hu/hirek/19852

Bocsi, de akkor mégsem sajnálom a köztisztviselő családtagodat, amiért nem kap ruhapénzt és utazási bérletet...

psmith 2009.09.30. 23:22:31

Azt se tudják mi az a cefeteria. :)

De, most komolyan, ilyenek csak pesti állami kupiban és multiknál létezik.

Én például a kultúra utalványról egy mai homár posztig nem is hallottam.

Ez a blogbejegyzés az előzővel együtt egy hülyeség. Végre elindul valami. Erre megy a fikázás.

Hogy választják ki őket? Remélem úgy mintha én lennék a kiválasztó.
Jelentkezik egy helyre Strici is, meg még néhány hozzá hasonló, és egy cigány is,
akkor Striciéket elküldöm a vérvörös fenébe, a cigányt meg felveszem. És honnan állapítom meg ki a cigány? Hát szemre. Ha egy disconál ki tudják őket szúrni, gondolom fog menni egy hivatalnál is.

Itt a pc nevében mindenki hülye lett? A cigányokat sajna külsőre nagy valószínűséggel ki lehet választani.

_Molly 2009.09.30. 23:26:32

@psmith: Miért írtad, hogy "se ruhapénzt" nem kap a családtagod? Azt az APEH-esek is kapnak:

Egy adóhivatali dolgozó levele az 'Utca Emberéhez':
"Havonta kapok 6.000 Ft hideg étkezési utalványt, és évente egyszer kapok kb. 70.000 Ft ruhapénzt."

Forrás: www.kozszolga.hu/hirek/egy-kis-felvil%C3%A1gos%C3%ADt%C3%A1s-az-utca-ember%C3%A9nek

Azért így már nem olyan rossz az a havi jövedelem... én pl. szívesen elfogadnám ;P

psmith 2009.09.30. 23:54:09

@_Molly: sőt, képzeld még fizetést is kapnak.
Senki nem kérte hogy sajnáld, elég ha nem beszélsz hülyeségeket.

psmith 2009.10.01. 00:08:41

@_Molly:
"Miért írtad, hogy "se ruhapénzt" nem kap a családtagod? Azt az APEH-esek is kapnak:"

Azért írtam, mert NEM kap.
De ha kapna ruhapénzt, az lenne havi 5800 Ft? Meg a 6000 étkezési utalvány.

Tudnám miért nem épít házat belőle...

Te meg soha se keress jobban!

igaziatommaki 2009.10.01. 08:27:09

@psmith: Hihihi.. a szomszédban lakó albérlő full-cigánynak néz ki, fekete bőrű, fekete, cigányos haj, fekete szem....DE! nem az...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.01. 09:50:55

Tájékoztató a

„Romák közigazgatásba történő bekerülését támogató programról”

pályázók részére

A „Romák közigazgatásba történő bekerülését támogató program” elsődleges célja, hogy elősegítse
a diplomával rendelkező romák bekerülését a központi közigazgatásba és a központi közigazgatás
területi szerveihez, valamint hozzájáruljon határozatlan idejű köztisztviselői jogviszonyban történő
foglalkoztatásukhoz.

A program európai uniós támogatás igénybevételével törekszik arra, hogy a közigazgatás különböző
területein megteremtse a roma szakemberek alkalmazásának feltételeit. A Kormány szakmai
álláspontja szerint olyan szakmai műhelyekre és szakemberekre van szükség a közigazgatásban,
amelyek nemcsak a romák esélyegyenlőségének horizontális érvényesülésén dolgoznak, hanem
egyszersmind megoldandó szakpolitikai feladatokká tudják alakítani a stratégiai elképzeléseket.

A program koordinálását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (továbbiakban: SZMM), továbbá a
Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (továbbiakban: KSZK) végzi.

A program keretében a résztvevők minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy sikeresen tegyenek
eleget a közigazgatásba történő bekerülés szigorú követelményeinek, és képesek legyenek
köztisztviselőként helytállni, ezért 250 fő felsőfokú végzettséggel rendelkező, roma származású
magyar állampolgár tehet versenyvizsgát térítésmentesen (amennyiben a versenyvizsgára bocsátás
általános követelményeinek1 megfelel és jelentkezése sikeres lesz). A sikeres versenyvizsgázók közül
egy külön foglakoztatási pályázat keretében 200 fő kaphat köztisztviselői kinevezést.

A programra jelentkezni 2009. október 1-től 2009. október 15-ig regisztráció után a
tavoktatas.kszk.gov.hu/ilias3/goto_kszk_svy_3494.html címen, egyénileg, elektronikus úton
lehet.

1
A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény szerint versenyvizsgát tehet az a magyar állampolgár, aki
büntetlen előéletű, cselekvőképes és legalább középiskolai végzettséggel rendelkezik.

2
A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény szerint törvény szerint központi államigazgatási szerv
pályakezdő köztisztviselőt 2008. január 1-től főszabályként csak angol, francia vagy német nyelvből államilag elismert
nyelvvizsga birtokában alkalmazhat.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.01. 10:03:55

Tájékoztató folyt.
A jelentkezés lezárása után, a pályázók által megadott adatok alapján kerülnek kiválasztásra azok
jelöltek, akik a közigazgatási versenyvizsga felkészítőn és vizsgán vehetnek részt (túljelentkezés
esetén a következő szempontok jelentenek előnyt: közigazgatási tapasztalat, a megszerzett diplomák
száma, a diploma(ák) minősítése, doktori képzésben való részvétel, tudományos fokozat, a
megszerzett nyelvvizsgák szintje és száma).
A résztvevők első lépésként a közigazgatásba kerüléshez szükséges versenyvizsga felkészítő
tanfolyamon és vizsgán vesznek részt (várhatóan 2009. november hónapban). Az itt felmerülő
költségeket (szállás, ellátás, utazás, tanfolyam- és vizsgadíj) uniós forrásból biztosítjuk, tehát a
résztvevőket nem terhelik.
A sikeres versenyvizsga letétele után a jelöltek a foglalkoztatók által meghatározott feladatkörökre
kiírt álláspályázatokon vesznek részt, 200 fő kerül kiajánlásra a foglalkoztatók részére. A
köztisztviselői kinevezéshez a foglalkoztatói igényeknek való megfelelés is szükséges, ezért ezen
személyek foglalkoztatására csak sikeres álláspályázat után, előreláthatóan 2009. január 1-től
kerülhet sor.
A képzéssel és a foglalkoztatással kapcsolatos igényeket a program koordinátorai a jelentkezési lapon
mérik fel, azonban ez nem jelenti azt, hogy minden tekintetben a megjelölt igények alapján tudják
összeállítani a képzési programot és a foglalkoztatást.

_Molly 2009.10.01. 10:25:29

Ez így - összességében - elég korrektnek tűnik.
Kivéve az "előreláthatólag" meg a "nem jelenti azt, hogy minden tekintetben" fordulatokat, ami szerintem inkább szépirodalmi, mint törvényi szóhasználat.

De ha 200 többdiplomás, tudományos fokozattal bíró, több nyelvből is felsőfokút szerzett ember kerül a közigazgatásba, az olyan nagy kárt talán nem tehet az országnak. Kérdés, mennyi lesz közülük valóban roma?

Kartal (rezervált) 2009.10.02. 13:55:12

Ez nagyon jó! Ezentúl olvaslak :)

A Tyne folyó déli partja 2009.10.02. 19:51:30

@psmith: én "vidéken" dolgoztam köztisztviselőként, ahol kaptam ezeket. és nem minisztériumban:)

psmith 2009.10.02. 21:36:35

@Animacs: és ez most melyik mondatomra volt ellenérv?

respecta /01 2009.10.03. 09:56:26

Amikor előnyökről beszélünk, kimondható/leírható a cigány, roma kifejezés.
Az Alkotmány kérdéses szakaszát vizsgálva a legfelsőbb taláros testület is kimondta, hogy a pozitív diszkrimináció (pontosítva az alanyt) emberi jog (lényegében) - egyet is értek, elfogadható számomra.
Köztörvényes bűnelkövetők esetében a származás kiejtése/megnevezése/leírása elítélendő és tilos.
Akkor is, ha egyértelmű, akkor is, ha bizonyítottan jellemző emberek egy csoportjára (nem genetikailag persze). Vagyis tényeket "hallgatunk el" azért, mert emberek egy csoportjára érvényes vagy adott ügyet vizsgálva evidens.
Kettős mérce...

psmith 2009.10.03. 13:56:05

@igaziatommaki:
Nyilvánvaló, hogy ez a kétszáz cigányos program azért készült, hogy a hátrányos helyzetben lévő cigányokon segítsen, másrészt talán példát mutassanak a többieknek is, érdemes tanulni.

Ebben az esetben viszont csak az számít cigánynak akit a környezete annak tart. A többieket (mivel nem néz ki cigánynak) nem éri a munkavállaláskor hátrányos megkülönböztetés.

Tehát én, -pc ide, pc oda-, csak azt venném fel aki cigánynak néz ki.

2009.10.03. 14:41:25

@psmith:
"Cigánynak néz ki" - milyen szempontok szerint? Bőrszín, hajszín, öltözködés, beszéd, viselkedés? Ez elég szubjektív lenne, akkor kéne valami egységes skála a vitás esetek elkerüléséhez, nem? Gondolok itt olyanra, hogy pl. barna bőr +1, göndör haj +1, szotyit köpköd az interjú során +2, megfejeli az interjúztatót a stresszinterjúnál +5 stb. Ilyesmire gondoltál? :o)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.04. 10:56:12

@tff: én is láttam már szőke, fehér bőrű cigányasszonyt. Még szeplős is volt. Viszont viseletben volt, ment a többi ugyanolyan öltözetű sötéthajú társnőjével a piacra.
Valaki hiányolta a viseletben járó lányokat. Vannak még, főleg "vidéken". (ami jelen esetben Székesfehérvár.)

psmith 2009.10.04. 15:02:39

Mi a fenét nem lehet ezen érteni? Ha nem néz ki cigánynak (kinézet, ruha, beszéd, viselkedés) akkor nem éri semmilyen hátrányos megkülönböztetés munkafelvételnél a származása miatt, tehát felesleges pozitív elbírálásban részesíteni.

2009.10.04. 19:21:06

@psmith:
Tudtommal a Harmadik Birodalomban is voltak kezdetben ilyen próbálkozások, hogy külső jegyek alapján próbálták meghatározni, hogy ki árja és ki nem, de ez a módszer ott sem igazán vált be. :))

psmith 2009.10.04. 23:58:57

@tff:
Ki a fasz mondott ilyet?

Képzeld az USA-ban is ránézésre állapítja meg a rendőr hogy valaki fekete, keleti vagy kaukázusi.
Sőt, most biztosan meg fogsz lepődni, szociológusok is "ránézésre" állapítják meg, ki a cigány.

snorbi 2009.10.05. 09:42:43

"hol betölthető álláshelyek vannak és igény van szaktudásukra. A betölthető álláshelyekkel kapcsolatos igényfelmérés jelenleg is zajlik."

Nem az van, hogy mindenhonnan embereket bocsátanak el?!? Nehogy már olyan szaktudása legyen ennek az utcáról beeső 200 cigánynak, ami az elbocsátott több ezer ember közül senkinek sem volt meg!

"A pályázatban résztvevőkre azért nem vonatkozik a létszámstop, mert a program uniós finanszírozásban valósul meg, így a pályázók kiválasztása és első éves – támogatott – munkabérének kifizetése is uniós forrásból történik."

Hát igen, az első éves.
De ha belegondolunk, akkor _határozatlan_ munkaidőre veszik fel őket, vagyis az 1 év leteltével megint a mi adónkból vonnak el pénzt erre is.

És még csak kirúgni sem lehet majd őket, hisz bármikor hivatkozhatnak arra, hogy diszkriminálják őket...

psmith 2009.10.05. 11:13:24

@snorbi:
arra gondoltál már, hogy az egy év alatt valami értéket fognak előállítani?

2009.10.06. 17:49:33

@psmith:
Miért, a közigazgatásban állítanak elő egyáltalán bármiféle értéket? :))

_Molly 2009.10.19. 18:28:52

Ma jelent meg:

"Ötszáz pályázat érkezett a kormány által meghirdetett roma köztisztviselői programra, jelentette be hétfőn a Parlamentben Teleki László egykori romaügyi államtitkár."

"Éppen ezért az eredeti tervekkel szemben nem 250 pályázónak teszik lehetővé a köztisztviselői versenyvizsga letételét, hanem az összes arra alkalmas jelentkezőnek, Teleki becslése szerint 350-400 pályázónak."

"...csak bízni tudnak benne, hogy a pályázatra valóban romák jelentkeztek."

"Teleki szerint főleg jogászok pályáztak, és nagy, 25-30 százalék a doktori fokozattal bírók aránya - ez némileg ellentmondásos, hiszen a jogász diploma egyben doktori fokozatot is jelent. A többiek Teleki elmondása szerint főleg huán területről érkeztek, ő ide sorolja a személyügyi szervező végzettségűeket is."

Forrás:
index.hu/belfold/2009/10/19/nagy_siker_a_roma_koztisztviseloi_program/

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.02. 08:11:03

Eddig eredményesen szerepeltem a pályázaton - értesítettek illetékesék. Ingyenes közigazgatási versenyvizsgát tehetek, és megkaptam a távoktatási anyag első részét is.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.02. 15:14:38

@Strici: Végén még bekerülsz, aztán hogyan fogsz kommentelni? :-))))
Off, azaz messze áll a témától, de végre kaptam járógipszet. Mégis szép az élet!!!!!!!

psmith 2009.11.02. 18:55:05

@Strici:
gondolom ha nem látják és nem buksz le, akkor lopni is szabad

psmith 2009.11.02. 18:57:48

@Strici:
azt "járó gipsz"-nek hívják.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.02. 18:58:12

@psmith:

1. Én bejelentettem a dolgot előre, nyilvánossága is van... Viszont senkit nem károsítok meg. Ugyanis a vizsgán bárki részt vehet, aki az alapfeltételeknek megfelel. Az identitás pedig a kisebbségi törvény szerint szabadon választott.

2. Az, hogy a vizsga egyébként pénzbe kerül, aljasság. Ja, és nekem is pénzbe kerül, mert erkölcsi bizót is be kell szerezni.

psmith 2009.11.02. 19:07:44

@Strici:
"Én bejelentettem a dolgot előre, nyilvánossága is van..."
Hol jelentetted be? A pályázatban írtad, hogy nem vagy cigány vagy itt a blogon, esetleg telefonon, élő szóban?
Ugye érted, hogy a kettő nem ugyanaz.

Nézd, megértelek, kegyetlen dolog a munkanélküliség, az ember mindent megpróbál ami nem ütközik a saját erkölcsi szabályaival.

De azért mélyen magadban érzed, hogy ennek a lehetőségnek a szellemével pont ellenkezőt teszel?
Belegondoltál, hogy lehet olyan cigány, aki a hozzád hasonlók miatt nem fog munkát kapni?

Mi az a "bizó"?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.02. 19:13:27

Hogy mennyire nem gondolták végig az egészet,arra egy apró példa:

A pályázatra történő jelentkezés során ki kellett tölteni egy internetes regisztrációs lapot, amelyen meg kellett jelölni, hogy a vizsgára történő felkészítés során nappal vagy este akarok-e iskolába járni. Felhívtam a KSZK igazgatóját, hogy azt miért nem lehet választani, hogy egyikre sem, miért kötelező tanfolyamra járni? Nagyon rugalmas volt a pasi, mert pár órán belül megváltoztatták a kérdőívet, és két új pont lett rajta: a távoktatást is lehetett választani és azt is, hogy egyáltalán nem akar részt venni a képzésben valaki.

Mivel érdekel a tananyag, én a távoktatást választottam.

A ma kapott értesítés szerint egyáltalán nem lesz se nappali, se esti tanfolyam, kizárólag távoktatás lesz, mert - idézem - "az uniós projektek sajátos pénzügyi szabályozásaiból adódóan, valamint a közbeszerzési törvény előírásait figyelembe véve a KSZK a versenyvizsga felkészítő tanfolyamot csak távoktatásos (e-learning) formában, tutori támogatással tudja megrendezni."

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.02. 19:15:39

@psmith: bizi. :-)))
Igen, belegondoltam. De nem is annyira a munka kapása érdekel, hanem ennek a lufinak az egész folyamata. Természetesen, ha állást ajánlanak majd föl, azt csak úgy fogom elfogadni, hogy nem másvalaki rovására.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.02. 19:17:49

@psmith: A regisztrációs lapon NEM volt olyan kérdés, hogy cigány vagyok-e. Meg is lepődtem ezen. A regisztrációs lap alapján bárki jelentkezhetett, ismétlem, nem volt feltétel az etnikai hovatartozás, erről nem kellett nyilatkozni sehol.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.02. 21:18:08

@Strici: nem, de én már legalábbis próbálok benne járni. Viccesen megy.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.02. 21:38:46

@tff: na, akkor én néhány lesült képem alapján megfelelek! a kék szem kizáró ok?
(régen, mikor még jártam egy chat oldalra, és volt kép, a Balaton-átúszás után készültet tettem fel. simán lecigányoztak, de volt, aki megkérdezte,h. néger vagyok-e...ugyanazon kép alapján. pedig annak azért nem tűnök.

psmith 2009.11.02. 22:41:59

@Animacs:
Faszért nem jelentetted fel?!

Ilyen kérdést NEM TEHET FEL!

A Tyne folyó déli partja 2009.11.03. 14:31:58

vajon most miert nem latom a kommented, amire reagalni akarok? (meg amig le nem tiltjak ezt a blogot is a hulye angolok a munkahelyemen:)
szoval: psmith: mar miert jelentettem volna fel, egy chaten elhangzott artatlan kerdes volt, nem egy allasinterjun...az illetonek meg a nevet se tudtam volna, es nem volt semmi hatso szandeka vele.

psmith 2009.11.03. 17:38:14

@Animacs:
Érezd benne az iróniát!

psmith 2009.12.02. 07:53:04

Tegnap (2009.12.01.) volt egy érdekes riport a Kossuth rádióban (12 óra 30 perckor kezdődött) az etnobizniszről.

real1.radio.hu/kossuth/

Itt még ma is meghallgatható.

A blog írója magyarázhatja a bizonyítványt, szánalmas, erkölcstelen amit csinál.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.17. 16:04:48

Olvastam rólad a Népszabadságban!
Várom a bejegyzést. Azért az gáz, hogy nem volt fogadás utána. És a foglalkoztatás csúszását sem értem. Csak nem fog ez is elpárologni, mint oly sok nagy csinnadrattával beharangozott intézkedés?

respecta /01 2009.12.18. 22:28:22

A vizsgabizonyítvány utáni közös "tablókép" BG-nal...mennyi büszke arc! (mondjuk lehetnek is, annyi kieső arányában). Azonnal tudtam, hol keresselek a fotón.

lüke 2010.01.20. 20:07:24

" Anyám kún volt, az apám félig székely,
félig román, vagy tán egészen az.
Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz."

hmmm ez még hiányzik...............na meg az igaz is
vagy csak az i tűnt el:)
süti beállítások módosítása