HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Birkák vizsga előtt

2011.04.22. 10:00 Strici

Amikor suliba járunk, életünk egyik legizgalmasabb része a vizsga. Különösen azok a vizsgák maradnak meg bennünk, amelyek meghatározhatják további sorsunkat.

A szakképesítést adó (OKJ) vizsgára bocsátás feltétele, hogy a leendő szaki vizsgamunkát – korábbi, szép elnevezésével mestermunkát – adjon be. Vannak szakmák, ilyen a hangtechnikusé,  ahol öt alkotást is el kell készíteni.

A műveket természetesen értékelni kell, ami például azt jelenti, hogy – 40 vizsgázót feltételezve – 40*25-30 percnyi hangfelvételt kell végighallgatnom, és három oldalnyi szempont alapján pontoznom őket. Ezek a minősítések szerencsére nem összehasonlító jellegűek, tehát nem azt kell megállapítanom, melyik a szebb, jobb, izgalmasabb mű.

Most azonban – bevallottan még a műélvezkedés kezdeti szakaszában, amikor a munkák felének csak a borítóját láttam – két kiváló alkotás kerül a kezembe, és e kettő más-más felfogásban készült. A feladat az volt, hogy egy számítógépes játék reklámklipjéhez kellett hangot készíteni. Hogy milyet és milyen felfogásban, az a leendő vizsgázóra – előkelőbben, a „sound designer”-re - lett bízva.

Az egyik változat magabiztos, pontosan és néhol hűvösen követi a képi tartalmat. A másik változat inkább asszociatív, de helyenként talán kicsit kevésbé takkra vágott. Én mindkettőre maximális pontszámot adtam – ami egyébként nem jelent túl sokat az eszement vizsgafolyamat egészének szempontjából, mert ez a tétel a 23(!) vizsgarész egyikének csupán ötöde, maximális pontszám esetén is csak 0,86%.

Eszembe jutott azonban, hogy ha ezen munkák – és csakis ezek – alapján kellene eldöntenie egy cégnek, hogy melyik alkotót alkalmazza – továbbá feltételezzük, hogy nem egy ostoba HR-es pofázik majd bele az ügybe, valószínűleg nem is értesítvén a pályázókat arról, hogy be se hívja őket –, mit is tennék. Én már kitaláltam. És Ti?   És miért is? De alapos indoklást kérek ám!
 
1. változat 
 
 
2. változat
 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr782846904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabyn 2011.04.22. 10:20:00

Nekem mind a kettő tetszik, de a második kicsit jobban hasonlít az "általános" számtechjátékok bemutatójának hangulatára.
De honnan szerezték meg hozzá a hangokat? Nem a zenére, hanem az egyéb hangeffektekre gondolok, amikor én keresek ilyesmit sose találok.:)

tengelykezű 2011.04.22. 10:30:28

én behívnám mind a kettőt, egy projekttel megbíznám őket, és megversenyeztetném. vagy, ha jól megy, fölvenni mind a kettőt.
hangokat lehet vadászni a netről, de nem egyszerű, ezekben a videókban részben vannak hangminták, illetve változó arányban, de nagy részben saját effektek, hanghatások. én is vizsgázó birka vagyok, tudom melyik kihez tartozik. :) mind a kettőben nagy arányban saját gyártású effektek vannak.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.04.22. 14:50:40

az első túl hűen követi az eredeti trailert; elég fantáziátlan. gargaj zenéje inkább egy scenedemóba illik, nem egy trailerbe.
a második pedig elkoptatott klisékkel (zongoraszólamok) operál, és a foley-t saját nyivogásával helyettesíti.

van még videó?
süti beállítások módosítása