HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Börtönbe a birkákkal!

2009.09.30. 23:08 Strici

Bűn és bűnhődés – az emberiség történelmének egyik leggyakrabban változó tartalmú, de elég régóta létező fogalompárja. A társadalom által bűnnek számító cselekményekért a bűnösnek büntetés jár, a büntetés miatt a bűnt elkövető bűnhődik.

A különböző társadalmakban különböző cselekményeket tekintenek bűncselekménynek. A középkorban bűntettet követett el, aki szerint a Föld kering a Nap körül, a korai angol kapitalizmusban bűnözőkké váltak a bekerített földekről elkergetett parasztok, a XX. század hatvanas éveiben az USA néhány tagállamában fajtalankodásért ítélhették el azokat, akik szájjal elégítették ki egymást, és sok helyen még ma is a bűncselekménynek számít a homoszexualitás vagy a művi terhesség-megszakítás, legyen annak indoka bármi is.

A büntetés tekintetében – általában – enyhülést tapasztalunk a civilizáció fejlődése során. Ennek az az oka, hogy egyre kevésbé gondoljuk azt, hogy a bűnöző örökre bűnöző marad. A büntetés pedagógiai célja már nemcsak a bűntől való elrettentés, hanem a bűnöző „visszavezetése” a normális társadalomba.

A büntetési tételek nagysága folyamatos vita tárgya. Ott, ahol a bűncselekmények száma magas, a társadalom általában alacsonynak, elégtelennek találja a büntetés mértékét, s ritka az olyan elmélyült gondolkodás, amely másutt keresi a bűnözés növekedésének okát. A közvélemény szerint Magyarországon is enyhék a büntetési tételek. Pedig inkább csak arról van szó, hogy az igazán jelentős – főként a súlyos gazdasági – bűncselekményeket elkövetők megússzák. Így pl. az eddigi legnagyobb kárt okozó bűncselekmény, az olajszőkítés elkövetőinek cselekménye a büntethetőséget kizáró elévülés miatt maradt büntetlenül – eltekintve azoktól, akiket a maffia meggyilkolt, mert járt a pofájuk. Amúgy pedig… ha vett már részt közületek valaki büntető eljárásban, hirtelen soknak is tűnik a büntetés olykor.  

A modern társadalmakban a bűnözők a büntetésüket büntetés-végrehajtó intézményekben töltik le. Ezeket összefoglaló néven börtönöknek hívjuk. A börtön elkülöníti a bűnözőt a becsületes emberek világától, megvédi a társadalmat e veszélyes lényektől. A szabadság súlyos korlátozása pedig – állítólag – jótékony hatással van a bűnözőre. Már csak amiatt is, mert a börtönben – vagy a börtönnel szerződést kötött üzemben – dolgozni is kell. Érdekes ez ám! Egy olyan társadalomban, amelyben két alapvető osztály van, a börtönben csak az egyiknek az „értékrendje” érvényesül, a dolgozóké. A tőkéseké soha. Vagy mégis? És ha igen, milyen módon is jut érvényre a tőke értékrendje?

Ezzel foglalkozik egy oroszországi kiadvány szeptemberi írása, amelyet parányi rövidítéssel adok most közre:

Amerika szövetségi és magánbörtöneiben jelenleg kétmillió embert tartanak fogva. E mutató szerint az USA világrekorder. Mint maguk az amerikai újságírók írják, „az emberiség történetében még nem volt olyan társadalom, amely ennyi polgárát tartotta volna börtönben”. Ebben az országban félmillióval több az elítélt, mint Kínában, noha itt a lakosság a kínainak csak az ötöde.

Honnan ennyi ember, akiknek csak rács mögött van helyük? A keresletet a börtönipar diktálja.

„A bebörtönzöttek magánbérlése provokálja a törekvést az emberek bebörtönzésére. Az elítéltek munkájából pénzt szerző korporatív részvénytulajdonosok lobbiznak a hosszabb időre szóló ítéletekért, hogy biztosítsák maguknak a munkaerőt. A rendszer önmagát táplálja”, mondja olyan labouristák kutatása, akik szerint a börtönrendszer „a náci Németország utánzása a kényszerített rabmunka és a koncentrációs táborok vonatkozásában”.

A „börtönipari komplexum” befektetői a Wall Street-en találhatók és köztük van az amerikai korporációk krémje: a Motorola, a Microsoft, az IBM, a Compaq és mások. Ők lelkesen fogadták a szivárványos perspektívákat, felfedezve a majdnem ingyenes börtönmunkát. Ennek a félmilliós iparágnak saját kereskedelmi kiállításai, kongresszusai, honlapjai, internetes katalógusai vannak. Reklámkampányokat folytat, tervező, építő cégei, beruházási alapjai, épületüzemeltető és élelmiszer-ellátó vállalatai vannak, továbbá fegyveres őrsége és filcbevonatú cellái az engedetlenek számára. Mint a „Left Business Observer” írja, az USA börtönipara gyártja a katonai sisakok, egyenruha-szíjak, páncélmellények, azonosító kártyák, ingek, nadrágok, sátrak, hátizsákok és kulacsok 100%-át. A katonai felszereléseken és ruházaton kívül, a börtönök termelik a szerelő szerszámok 98%-át, a golyóálló mellények 46%-át, a háztartási technika 36%-át, a fülhallgatók, mikrofonok, megafonok 30%-át és az irodabútorok 21%-át, valamint repülőipari és orvosi berendezéseket és sok egyebet.

Az elítéltek munkájának köszönhetően az USA újra a befektetéseket vonzó hellyé vált, ami még nemrégen csak a harmadik világ országainak a kiváltsága volt. Mexikóban a határ közelében bezártak egy szerelő üzemet, és átvitték a kaliforniai „St. Quentin” börtönbe. Texasban egy gyárból 150 munkást bocsátottak el, és szerződést kötöttek a „Lockhardt” magánbörtönnel, ahol most az áramköröket szerelik. Oregon állam kongresszusának az egyik tagja a Nike korporációhoz fordult, sürgetve egyik gyáruk áthelyezését Indonéziából ebbe az államba, magyarázva, hogy „a gyártónak itt nem lesznek szállítási problémái, és biztosítják számára a börtönmunkát”.

Az elítéltek munkájának a kihasználása a legnyereségesebb üzletnek bizonyult. Az üzlet érdekeit hűségesen szolgáló állam pedig növekvő mennyiségben szállítja neki a szabadságától megfosztott, majdnem ingyenes munkaerőt. A rendszer a rabtartás és a rabszolgatartó társadalmi rend új formájához érkezik. Az oroszországi kapitalizmus perspektívái ebben az értelemben is a legragyogóbbak, hiszen Oroszország a második helyen van a bebörtönzöttek számát tekintve.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr911419614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.10.01. 08:24:45

Ezzel azt akarod mondnani, ha munkát akarok, kerüljek be a börtönbe? végülis van benne perspektíva...kaja, ágy, fűtött cella, TB (!), börtönorvos, könyvtár, tanulási lehetőség, munka...

_Molly 2009.10.01. 11:02:57

@igaziatommaki: Csak egy a baj: azok az évek nem számítanak bele a nyudíjba :(
Bár igaz, ha évekig munkanélküli vagy, az sem :(
najóakkómennyünk! ;P

igaziatommaki 2009.10.01. 12:04:00

@_Molly: nyugdíjra egyáltalán nem számítok!!!lehet, meg se érem, lehet, addigra 102 év lesz a nyugdíjkorhatár, de a legvalószínűbb, hogy egyáltalán nem lesz nyugdíj!

_Molly 2009.10.01. 12:55:34

Azért azt nem bánom, hogy a börtönökben dolgozni kell, bár úgy tudom, ez inkább kiváltság, mint kötelező. De az ideális az lenne, ha a befolyó összeget a károsultak kapnák és nem üzleti vállalkozások tollasodnának meg belőle. Ez a poszt így eléggé horrorisztikus!
Én különben még az ingyenes képzéseken is ki tudok akadni. Most asszem a viszkis kommunikáció szakra "jár" valamelyik egyetemre. Illetve hozzá jár a börtönbe a tanár.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.01. 19:51:15

Már reggel akartam írni, hogy megáll az ész, de most is aktuális.

a_tom 2009.10.02. 09:29:32

Az a fő gond a börtönökkel hogy tele van bűnözőkkel :) Bezárnak valakit egy időre, és mikor kijön, veszélyesebb a társadalomra mint volt.
Szerintem alig van eredmény az átnevelés terén, inkább csak időhúzás, elterelés az egész rendszer. Mégha kicsi is a bűne, ha magától meg is javul, akkor is belekerül egy körförgásba ahonnan nehéz kimászni.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2009.11.11. 17:21:37

Nem az amerikaiak találták fel a spanyolviaszt. Az orosz elvtársaknál a gulagot nemcsak emerek elzárására használták, hanem az ingyenmunkaerővel építették a kommunizmust.
A magyar börtönrendszerrel az a legnagyobb baj, hogy egy rab ellátása, őrzése több adóforintba kerül, mint egy egyetemistára fordított költség.
süti beállítások módosítása