HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka dinnyét zabál

2010.08.14. 22:42 Strici

A görögdinnyét nem lehet enni. Azt csak zabálni lehet. Feltéve, hogy a dinnyének dinnye íze van, nem pediglen tök.

Egyesek tudni vélik, hogy a jó dinnyét kopogtatással ki lehet szűrni a rossz dinnyék közül. És valóban: ha a kopogtatást követően jó a dinnye, akkor van a naugye. Ha nem jó, olyan nincs, mert ha lett volna ilyen eset, azt följegyezték volna.

Néhány évvel ezelőtt a dinnyét meglékelték, és ha a lék ízlett a kuncsaftnak, akkor meg kellett vennie. Ha nem ízlett, a dinnyét kidobhatta a kofa. De – mint minden értelmes hagyomány – a lékelés is kiment a divatból. Minden bizonnyal azért, mert a magyar dinnyét fölváltotta a spanyol és ki tudja, honnan való. Meg aztán újabb tenyészetek is piacra kerültek: az ovális dinnye, a csíkos héjú dinnye, a sárga belű dinnye, a kasztrált (mag néküli) dinnye – a klasszikus, sötétzöld, napérlelte részén sárga héjú dinnye szinte már nem is létezik. Pedig az az igazi dinnye, nem más.

A dinnye egynyári növény. Néhai édesapám dinnyét is próbált előidézni egykori telkükön. A sok magból összesen egy kelt ki, és két év alatt ez az egy elérte egy kisebb citrom méretét.

A dinnye három részből áll: a héjból, a magokból és a dinnyéből. A dinnyét – mint említettem volt – dinnyével kell zabálni, mégis akadnak, akik kenyérrel eszik. Az ilyen elvetemültek különben mindent kenyérrel esznek; valószínűleg ők ihlették a költőt, amikor a Hajmási Péter szövegét vetette papírra: Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér.

Pedig a dinnye magába’ jó. Vékony szeletekre vágva harapdálja ki az ember a dinnyét, patakocskában csurg a lé a mezítelen testen, hiszen a dinnyét kánikulában zabáljuk leginkább, jól lehűtve a jégszekrényben vagy a kút mélyének hűvösében. A magokat pedig odaköpjük, ahová lehet. Vagyis szanaszét. Vannak persze perverz szokások, miszerint egyesek karalábévájóval gömböcskéket formálnak a dinnyéből.  Sokáig tart vájni; a vájóasszony – mert férfiember ilyen ostobasággal nem fárasztja magát – büszkén tekint a művére, melyet a gyülekezet szemvillanásnyi idő alatt fölzabál, és kérdőn néz a páradús levegőbe: lehetne-e egy rendes szelet dinnyét enni végre?

Az igazi dinnyének vastag héja van, amelyből darabolás, hámozás, szirupban főzés és fűszerezés után befőtt (vagy kompót?) nyerhető. Sokáig eláll, akár évekig is, mert olyan émelyítőn édes, hogy szinte ehetetlen. De ha már elfogyott az összes cseresznye, barack, magozott(!) meggybefőtt, az ember ezt is megeszi, mert amúgy finom.

Érdemes említést tenni a dinnye áráról is, amely ha magas, akkor a dinnye a polcokon rohad, ha viszont alacsony, akkor a termelő dobja a szemétbe vagy az Auchan elé. Máma a Sparban vettem dinnyét: az ártábla egyik oldalán 79, a másik oldalán 69 forintba került kilaja.  Mivel a törvény szerint az alacsonyabb ár érvényes, nyilván 69-ért vettem. 7,5 kilós volt, asszem, még van belőle egy kicsi. Nagyon jól sikerült dinnye, mingyá megyek is zabálni, csak feltöltöm ezt a posztot.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr572222223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2010.08.14. 23:52:12

Na, ez az írás most éppen nem hiányzott.:(
Ugyanis egész nyáron nem ettem egyetlen dinnyét sem, pedig nagyon, de nagyon szeretem, és ma is itt járt a lakótelepen az árus, aki a kombija hátsó részéből árul - általában - olcsó gyümölcsöt, de a görögdinnye kilója nála ma is 140 forint volt. Így aztán ismét elmaradt a Nagy Dinnyezabálás.:(
A piac meg sajnos túl messze van a cöpekedéshez, mert - és ez sajnálatosan kimaradt a posztból - a dinnye nemcsak nagyon finom, hanem legalább annyira nehéz is.;P

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.08.15. 07:43:14

A dinnye tényleg nagyon nehéz, de ettől függetlenül vétek szupermarketben venni, mert még akkor is, ha magyar dinnyét veszel, 90%-os érettségi állapotban kerül a konténerbe, és vagy beérik, és akkor jó, vagy tök marad és akkor úgy jártál.
Piacon, ismerőstől venni a legjobb dinnyeforrás. Persze Medgyesegyházán a termelőtől még jobbat kapsz.
Istenem, egyszer telehoztam a Suzuki hátulját Medgyesről dinnyével. Akkora dinnyezabálást te még nem láttál. Kisebbikem és én közös erővel megettünk egy tizenhatkilós dinnyét egy délután. Ne tudd meg, meddig feküdtünk utána sóhajtozva, és persze félpercenként jártunk budira.
Mert a másik legjobb részét kihagytad, a dinnye gyógynövény. Ha valakinek, mint nekem is, estére kelve bedagad a bokája, egyen napközben dinnyét, semmi mást, és a felesleges víz természetes úton távozik. Persze este egyen rendesen és ne dinnyét, akkor aludni is tud, nem kell félpercenként járkálnia. Most én is dinnyét fogok enni reggelire. Szigorúan gyógyászati szempontból.
Életem párja, aki nagy szakértője a dinnyének, azt mondja, hogy a kopogtatás félrevezető tud lenni, a dinnye színe a döntő és ha a szárán van, akkor a kacs szárazsága.
Jövőre mi is próbálunk dinnyét termelni, remélem, sikerül.

Rabyn 2010.08.15. 13:14:30

Én késsel és kézzel eszem a dinnyét. Nem szeretem harapni, ahogy a többi gyümölcsöt sem. (A barackot is felvágom). Tegnap egy barátnőm késsel-villával ette a dinnyét az esküvőn. Nagyon meglepett.:)
Idén szerencsém volt, csak jó dinnyéket fogtam ki, egyik sem volt lőrinces vagy savanyú/ízetlen.
A dinnye finom.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.15. 16:20:59

te, a meggybefőtt nem két gyé?
a dinye mézédes és szabolcsi. magyarán tirpák. az a legtutibb.
a kopogtatás meg magyar szokás; külföldön hülyén néznek rád, ha kopogtatsz.

nyíregyházi betti 2010.08.15. 16:39:37

@Bachterman: Bizony ám, épp most termeltem be egy nagy adagot. (Késsel, villával.) Öregapám vásárolta a mellettünk lévő Sparban. Pont olyan dinnye volt, mint amit Strici leírt. Mivel a dinnyelékelés nem higiénikus, apám kopogtatással választotta ki a legmegfelelőbbet. Remekül sikerült, pedig már közelebb van a kilencvenhez mint a nyolcvanhoz és mindkét fülére nagyon rosszul hall. Megkérte egy középkorú férfi, hogy neki is kopogtasson egyet, de apu nem vállalta a felelősséget. A kopogtatási tudománya csak a saját családja által elfogyasztott dinnyék esetében működik. :-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.15. 21:46:28

@nyíregyházi betti: elvileg a héj "pengéséből" meg lehet mondani a víztartalmát, és ebből az érettséget. bár én ezt csak úgy hallottam, mert én nem eszek dinnyét. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.16. 13:16:14

A dinnye jó. Kanállal kell enni, egyszerre egy felet, akkor nem folyik szanaszét. Ha főétkezésként szolgál, akkor elfogadható a kenyér, egyébként magában.
Aki a magot köpködi, kerülgeti, az hülye. Nagyon lassítja az evést, izé, zabálást, SEMMI problémát nem okoz megéve, és aki olyan aktívan rágja a dinnyét, hogy a magot kettéharapja, az amúgy sem tudja, hogy kell enni.

IrishOak 2010.08.18. 12:30:12

nyam,nyam:-D megyek is, van a hűtőben-tegnap hoztuk vidékről.(szüleim vették egy dinnyeföldön)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2010.08.24. 21:16:31

Egyszer egy egyetemi szabadföldi zöldségtermesztés gyakorlaton egy nagy, jászladányi dinnyetermesztőnél rákérdeztem, hogy miért nincs már az általam is nagyon kedvelt sötétzöld héjú dinnye a piacokon, csak igen ritkán. Az volt a válasz, hogy a héja vékonyabb, és nehezebben eltartható, főként, hogy a dinnyét éretten kell szedni, nem utóérő a termés. Ráadásul az új fajtákat termeszteni is könnyebb, ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és oltani is jobban lehet őket tök alanyra, ami nagyobb gyökértömeget, és ennél fogva jobb szárazságtűrést is jelent ennél a különben igen vízigényes növénynél. A görögdinnyének egyébként nem a napérlelte részén sárga a héja, hanem a talajjal érintkező részén.

flea 2010.09.03. 11:24:03

"finom a görögdinnye,
igazi kéj, ha szájamba jut
valami furcsa okból
nekem a sárga nem ízlik úgy
meg a héja se tetszik,
csúnyán ragyááás,
de a görög az szép,
nem vitás"

egyebet nem tudok elmondani, kéremkapcsojjaKI :)

Intizar 2012.07.01. 21:00:33

A dinnye magját az ember elropogtatja, lévén finom. Nahát!
Egyébként dinnyét ugyan nem kóstoltam még kenyérrel, de a szőlő nagyszerű úgy, egyetlen hátránya, hogy olyan igazi, ropogós-foszlós magyar fehér kenyér kell hozzá, amelyet egyébként sose veszek, mert nincs hol, valamint mert a teljes kiőrlésű egészségesebb.
süti beállítások módosítása