HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka, a minisztérium és a West Balkán

2011.01.27. 06:20 Strici

A birkák esetünkben azok a diákok, akik hangtechnikusok szeretnének lenni, sőt, azt is szeretnék, ha államilag elismert, úgynevezett OKJ-s szakképesítést igazoló bizonyítványuk is lenne erről. Ehhez pedig vizsgázniuk is kell néhány hónap múlva, egy kétéves képzés lezárásaként.
 
A vizsga nagyon sok részből áll; ennek egyik része a szóbeli. Lássuk hát, hogyan is néz ki egy ilyen szóbeli vizsgakérdés, amelyre előre föl lehet készülni, hiszen ezért nyilvános a tétel:
 
„Felépül a hangrendszer
Készítse el egy rock együttes hangosításának részletes rendszerét négy változatban!
A koncert egy ifjúsági klub pincehelyiségeiben van, aminek a befogadó képessége 300 fő, belmagassága 3 méter. A színpad 50 cm magas, 5 méter széles és 3,5 méter mély. A keverőállás a színpaddal szemben van a terem túlsó falánál. A zenekar felállása: jazzdob készlet (2 felső tom, 3 felső réztányér), 3 rototom, bassusgitár, elektromos gitár 2 fajta gitárkombóval, ének. A gitárosok vokáloznak. 
Az egyik változatban passzív hangsugárzókat kell használni, a másik változatban aktív hangsugárzókat kell használni, a harmadik és negyedik változatban a szomszédos helyiségeket is hangosítani kell a passzív vagy az aktív hangsugárzókkal. A színpad terméhez a szomszédos helyiségeken át lehet eljutni. 
Dolgozza ki pontosan, hogy milyen tulajdonságú eszközöket használna, azok darabszámát, pontos elhelyezésének szempontjait, a kábelezést, a kábelfajtákat, a csatlakozókat, a kábelek vezetésének lehetséges fajtáit, a mikrofon és hangsugárzó állványokat, a rögzítéseket, az eszközök védelmét. Vegye figyelembe a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat. Válasszon keverőasztal fajtát, részletesen dolgozza ki a hangutakat és a csatornák beállítását, a kisegítő eszközöket, azok beállításának szempontjait. Adja meg a hangkép kialakításának szempontjait. A négy változat közül a vizsgabizottság választ.”
 
Mivel nem a lényeghez tartozik, a feladatban szereplő szakkifejezéseket kivételesen nem magyarázom meg, s tekintsünk most el attól is, hogy egy ilyen feladat technikai megoldásának elkészítése és ismertetése – ráadásul négy változatban – a vizsgaelőírások szerinti 45 perc alatt biztosan lehetetlen. Aki ezt a feladatot – és persze a többit is – kitalálta, biztosan nem mérte föl, hogy egy valóban ennyire részletes és pontos rendszerterv kidolgozásához egy teljes nap is kevés. 
 
Összpontosítsunk inkább arra, hogy a feladat szerint – idézem ismét – „Vegye figyelembe a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat.” A feladatleírásában pedig az szerepel, hogy „A színpad terméhez a szomszédos helyiségeken át lehet eljutni.”
 
Ez azt jelenti, hogy az esemény fő helyszíne nehezen közelíthető meg, át kell menni a vécén is (az ugyanis az előírások szerint kötelező helyiség), nincs kerülőút, nincs olyan másik bejárat, amelyen keresztül a zenekari és technikai cuccokat be-ki lehetne szállítani, és – főként – nincs menekülő útvonal. Ha tehát valami miatt áramszünet lenne a pinyóban, a koncertteremből kizárólag a többi helyiségen (büfé, ruhatár, klotyó) keresztül lehetne kijutni, a pánik miatt esetleg halálra taposva néhány embert.
 
A feladat szerinti koncertet megrendezni  tehát tilos, a leendő hangtechnikusnak egyetlen feladata van: megtagadni a munkát és azonnali hatósági vizsgálatot kérni az ifjúsági klub működtetőivel szemben.
 
A vizsgafeladat szerinti körülmények – és ebben a tekintetben a minisztérium jó érzékkel választott „életszerű” feladatot – egyáltalán nem számítanak kivételnek. A probléma az, hogy az ilyen élethelyzetet a minisztérium munkatársai természetesnek tekintik, föl sem vetődik bennük, hogy a hatályos rendelkezések szerint törvénysértő és életveszélyes állapotot előidéző esemény ne lehessen megoldandó vizsgafeladat.  Kérdés, hogy ha a vizsgázó – az egyébként szintén vizsgarésznek számító "Hangtechnikusi etika"  című tantárgyra hivatkozva – valóban nem készít rendszertervet (ráadásul négy változatban), megkapja-e majd a jelest?
 
Ti mit adnátok és kinek? 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr112617172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EOX The Selector · http://eoxtheselector.blog.hu/ 2011.01.27. 09:54:41

A Feladatban nem annyi szerepel összesen, hogy "színpad terméhez a szomszédos helyiségeken át lehet eljutni." Ebben nincs említés a menekülő utakról. Pl. ha a PeCsa kistermére gondolok, az is hasonló adottságú.
A hangmesternek nem kell a menekülő utakat biztosítani. Annyi dolga van, hogy a cuccai ne legyenek útban normál üzemben és katasztrófahelyzetben sem, Tudjon egy pontról áramtalanítani, stb, stb, stb.
Az tény, hogy egy ilyen feladatot kidolgozni télleg kb 8 óra munka.
Kidolgoznám a feladatot top down. EGy szinpadi elrendezést meg lehet rajzolni ennyi idő alatt. Kb. 20-22 mikrofon és egy 16+8 vagy 24+8 csatornás keverő, stagebox, miegymás.
Alkatrészlistát nyilván nincs idő írni.

syklist · http://hanglepel.wordpress.com/ 2011.01.27. 14:28:34

Azért ez elég nagy sarkítás. Nem hiszem, hogy a hangtechnikus feladata lenne azt megítélni, hogy menekülőútvonalak szempontjából biztonságos-e a hely (nem tudom, de nem hiszem). Szerintem ez más hatóság feladata leellenőrizni, pl. még az engedély kiadása előtt. Az itt említett munkavédelmi szempontok szerintem is inkább arra vonatkoznak, hogy pl. ne a terem közepén menjenek a kábelek, amiben esetleg fel lehet bukni.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.28. 21:37:44

a feladatból csak a rototomot kellett megguglizzam. faszagyerek-e vagyok? :P
az uniformizált, tudást fejbe tölcséren beöntő, empirikus oktatást én sem szeretem, de nem tudok helyette jobbat.

nyíregyházi betti 2011.02.01. 07:37:06

"Ti mit adnátok és kinek?"

A minisztériumnak mindenképpen intőt adnék. (Talán nem lehet véletlen, hogy egyre több ismerősöm szeretné a gyereket külföldön taníttatni valami jó szakmára.)

Strici tanárbácsinak jelest mert tudom, hogy jó kezekben vannak a diákjai. Nem fogja tönkretenni az életüket azzal, hogy leosztályozza őket a minisztérium hülyesége miatt de az biztos, hogy örök életre bevési az agyukba:
A civilizált ember kötelessége más élőlények biztonságáról is gondoskodni.
Aki ezt nem teszi, annak a szigorú hatóságokkal és az igazságszolgáltatással kell szembenéznie.

Remélem, hogy a West Balkánban elkövetett bűntettnek példamutató következménye lesz.

Zeck 2011.02.08. 10:03:42

Nem durva ez a feladat 45-pre, nem kell mindent leírni úgyis csak szóbeli, elég egy vázlat a többit úgyis tudod agyból.
Az én melóhelyemen minden rendben van, nem egy multimilliomos hely de amikor kértem hogy a biztonság kedvért legyen egy Co-s tűzoltókészülék a hangpultban következőnap ott volt. Nem minden szórakozóhely swindlis.

2011.02.10. 22:09:20

Csak nekem furcsa, hogy egy rockegyüttes hármas rototomot meg jazzdob-készletet használ?
süti beállítások módosítása