HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Az élő birkák

2010.11.01. 09:39 Strici

– Miért vagy olyan szomorú, Kohn? – kérdezi Weisz
– Szegény Grün meghalt, őt gyászolom.
– De hiszen mindig azt kívántad, bárcsak dögölne meg az a Grün
– Na ja. De azt sosem kívántam, hogy haljon is meg.

Ma az egész család kimegy a temetőbe – írta az egyik korán ébredő barátom, s mielőtt megkérdeztem volna, miért is teszi ezt, beugrott, hogy hiszen a halottak napja van máma.
 
Pontosabban, mindenszenteké van ma, de ilyenkor szokás temetőbe járni.
 
Én nemcsak ma, egyébként sem nagyon járok temetőbe. Nem azért, mert képmutatásnak tartom az egészet – egyébként csakúgy, mint számos más ünnepet, ezt is képmutatásnak tartom -, nem valamiféle lázadásból, hanem mert nem érdekelnek a halottak. Noha gyakorta álmodom néhai szeretteimről, még beszélni is szoktam róluk, a halottakkal nincs dolgom. Ők ugyanis már semmin nem tudnak változtatni.
 
Dolgom az élőkkel van. Veled, akinek ígértem valamit, és még nem teljesítettem. Vagy Veled, aki nekem ígértél valamit, és még nem teljesítetted. 
 
Számon kérni csak az élőktől lehet. Lehet? Szinte mindenki megsértődik, ha az ember megkérdezi, miért… Például, miért gondoltad meg magad? Miért nem szóltál? Miért csaptál be? Ha igazán jó veszekedésre vágyódunk, nyugodtan kérdezzünk ilyeneket, garantált a hatás. 
 
Pedig mennyivel egyszerűbb lenne elnézést kérni, netán megtenni azt, amit megígértünk. És akkor mehetne tovább az élet. És akkor még az életünk során begyógyulnának a sebek.
 
Ám még ennél is egyszerűbb szemére hányni egykori rokonunknak, barátunknak, ismerősünknek: Miért hagytál itt engem?
 
Tényleg. Miért is? 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr512413002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eccerüvagyok 2010.11.01. 10:44:34

Vannak dolgok, amiken nem lehet változtatni, legfeljebb elfogadni, beletörődni.
Viszont a temetkezési szokásaink már igen idejétmúltak. Gyászolni lélekben kell, mindenféle már-már teátrális humbug nélkül. Totál pénzkidobás, az égvilágon semmi értelme, plusz ha belegondolunk, hogy szeretteink maradványait a kukacok hordják széjjel...képletesen.
Van még néhány hasonlóan ócska szokásunk, de szerintem ahogy változik a világ, szép lassan megváltozik a viszonyunk is ezekhez a dolgokhoz.

Igaziatommaki2 2010.11.01. 11:27:55

@eccerüvagyok: DE fogyasztói társadalom van. Ilyenkor el lehet adni jó pénzért mindent: virágot, koszorút, mécsest, giccses műanyag elemmel világító mécsest (most ez utóbbi a trend-állítólag, darabja 700Ft!).Ahogy Valentin-napkor a szivecskéket, rózsákat, pink plüss macikákat....

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.11.01. 22:55:23

a temetők mindig is a még élő rokonok kivagyiságáról szóltak.

Rabyn 2010.11.02. 11:54:34

Szanticskán, ahol táborozni szoktunk van egy temető. Kb. 10-15 sír van benne. Nagyon érdekes volt végigmenni és megnézni őket. Ha jól emlékszem az 50-es évek óta nem temetnek már oda senkit (főleg, hogy a falu elnéptelenedett és mára csak üdülőfalu, illetve táborhely). Ebből a szempontból nekem mindig érdekesek voltak a temetők. Kik éltek arrafelé, meddig éltek, ápolják-e a sírjukat stb.

Tegnap este megnéztük, hogy itt ahol lakom van-e temető és ha igen hol. Kiderült, hogy nincsen, mert jelenleg a 7-es busz buszfordulója van ott, ahol régen a temető volt, már csak a kőkerítés maradt meg belőle.

eccerüvagyok 2010.11.02. 18:48:14

@tff:
Testvérem... ez fasza. Nagyon fasza.

MPL firstlady 2010.11.03. 18:56:51

nem szabad úgy elválni senkitől, se öt percre, se egy napra, se semeddig, hogy megbántod a másikat, marad benne vagy benned tüske.

lehet, hogy már nem lesz időd feltenni a kérdést se, hogy miért?
és nem lehet helyrehozni a dolgokat.

ezt még a nagyanyám mondta kiskoromban...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.11.04. 07:01:00

@MPL firstlady: Teljesen igaza volt. És azt nem tette hozzá, hogy úgy kell élni, mintha minden nap az utolsó volna? Nekem egy pillantás kellett a tükör másik oldalára, ehhez a bölcsességhez, pedig nagyanyám nekem is elmondta.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.04. 20:24:28

@miriamele: ezzel csak az a baj (mert sajnos, vagy nem, én ilyen józan, földhözragadt vagyok), hogy akkor pl. nem megyek be dolgozni, mert nehogy már az életem utolsó napján dolgozzak, nem végzek semmi kötelező tevékenységet, mint diákoknak tanulás, leckeírás, háziasszonyoknak házimunka, stb. nem gyűjtök pénzt akármire (mondjuk számlákra, de akár nyaralásra is, mert minek), semmi ilyesmit nem csinálok, csak olyat csinálok mindig, amihez kedvem van. viszont kétlem, hogy ez így hosszú távon működne...

kisa 2010.11.05. 19:04:05

Úgy gondolom, hogy az élet utáni "élet" ugyanolyan üzlet lett, mint az élet előtti, vagy a boltosok legnagyobb örömére importált Bálint-nap. Halottak napján vidéki temetőben voltam, egyszerűen elképesztő az a kivagyiság, ami zajlik. Kezdődik már a sír kiválasztásánál, döbbenetes értékek vannak egy-egy síremlékben, de ami ilyenkor, halottak napján megy, az elképesztő. A rokonság már napokkal előtte hordja a kocsideréknyi a virágot, amelyek vagy elfagynak egy-két napon belül, vagy nem. És persze nem elég a szolid gyertya: muszáj ilyen-olyan mécsesnek lenni, természetesen minél nagyobb, csicsásabb, annál jobb. Láttam olyan sírt, amelyiken szerény becslésem szerint legalább százezer forintnyi virág, mécses, koszorú, miegymás volt.
Szánalmas.
Az igazi emlékezés nincs naphoz kötve, és mélyen legbelül érezhető csak. A külvilágnak szóló pózolás talmi, értéktelen vacak csupán.
süti beállítások módosítása