HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Minimálbéren a birka nép

2009.08.24. 00:10 Strici

Egy eu-s felmérés szerint a minimálbér 13-szor akkora Luxemburgban, mint Bulgáriában. Azon húsz ország között, amelyben van minimálbér, Magyarország a 16. helyen áll.

A „majd a piac mindent megold” hívei szerint nincs is szükség minimálbérre: a munkaerő, az emberi élet olyan, mint a koton, ha megtelt vagy kilyukadt, el lehet dobni, különben is, hogy mennyiért dolgozik valaki, az attól függ, mennyit ér a munkáltatónak az ő munkája. Hulljon ki a férgese, aki nem rendelkezik valamilyen különleges tudással vagy kapcsolattal, az nézze meg magát, mert ő tehet róla. A pályakezdőre, a kisgyermekes anyukára, az idős emberre pedig igazán nem lehet tekintettel a munkáltató, velük az államnak kell törődnie – mellesleg abból az adóból, amelyet a vállalkozók jelentős része nem fizet be; a másik, szintén jelentős része pedig kedvezményt kap belőle.

A minimálbér hívei szerint a munkaerő piac egyrészt speciális piac, mert emberekről van szó, másrészt nem is piac, mert nem piac az, amelyiken csak kínálat van, kereslet viszont alig létezik. Ez azt jelenti, hogy a felek nem piaci szereplők, hanem az egyik fél diktál, a másik fél beletörődik. Ezért legalább minimális mértékben védeni kell a munkavállalót. Nézzük, mit jelent ez védelem, hogyan alakult a minimálbér összege, hiszen a minimálbér akkor éri el a célját, ha szerény mértékben is, de emberhez méltó életet biztosít:

1998.01.01-1998.12.31.  19.500,-Ft

1999.01.01-1999.12.31.  22.500,-Ft

2000.01.01-2000.12.31. 25.500,-Ft

2001.01.01-2001.12.31. 40.000,-Ft

2002.01.01-2003.12.31. 50.000,-Ft

2004.01.01-2004.12.31. 53.000,-Ft

2005.01.01-2005.12.31. 57.000,-Ft

2006.01.01-2006.12.31. 62.500,-Ft

2007.01.01-2007.12.31. 65.500,-Ft

2008.01.01 -2008.12.31. 69.000,-Ft

2009.01.01-től 71.500,-Ft

Hozzáteszem, hogy az érettségizettek és diplomások minimálbére magasabb.

Látható, hogy a legnagyobb ugrás 2001-2002-ben történt, utána alig változott az érték évente, és 11 év alatt csupán 3,66-szorosára emelkedett a minimálbér.

Hogy meg lehet-e élni a minimálbérből, tehát hogy a minimálbér mellett érvelők elérték-e a céljukat, arra az egyik lehetséges választ akkor adhatjuk, ha létminimum számításokat végzünk.

A KSH-ban 1991-től végeznek létminimum számításokat. Az első számítás alapja az 1989-es háztartás-statisztikai adatbázis volt. A fogyasztói kosár az élelmi­szerekre épült, azonban a számítás a többi szükséglet (lakásfenntartás, kultúra, stb.) értékösszegét közvetlenül a háztartás-statisztika tényszámaiból vette. A háztartás-statisztika önkéntes adatszolgáltatáson alapul, felöleli Magyarország minden lakott helyét, és  több ezer személyt választanak ki szép képletek segítségével.

Az 1991-ben az 1989-es bázison kiszámított minimumértékeket a KSH 1989-1994 között a fogyasztói-árindexekkel minden évben megnövelte. Ezt a gyakorlatot 1994 decemberével megszüntette.

Aztán egy év szünet következett, aminek okáról bölcsen hallgatnak.

1996-tól újra indult a KSH létminimum-számítása, de már nem az árindex-növelt gyakorlatot követve, hanem az élelmiszer-fogyasztási nor­matíva által meghatározott mennyiségeknek, az aktuális árakon számított értékösszegével azonos mértékű élelmiszert fogyasztó háztartások összfogyasztása lett a létminimum. Ez a mondat így elég tömény, de hát a tudományhoz nem érthet mindenki; sörös lónak nem való az ügető. A végeredmény azonban a statisztikához semmit nem konyítókat is meggyőzheti:

Az így számított létminimumérték mintegy 40%-kal kisebb lett az árindexszel növeltnél.

Hoppá!

A KSH tehát olyan statisztikát készít, amilyet akar – illetve, amire megrendelést kap. Miért is szakszerűtlen a KSH gyakorlata? Azért, mert egyrészt a csekély jövedelmű néprétegek nyilván az átlag alatti mértékben és az átlagtól eltérő összetételben fogyasztanak, de semmiképpen nem fogyasztanak jóval az átlag fölött, így a norma szerint fogyasztók összes fogyasztása (az átlag) nem lehet jellemző a legszegényebbek fogyasztására,  így a létminimumhoz sincs sok köze. Tehát miután a normának megfelelő összetételű és mértékű élelmiszerfogyasztás nem valósult meg, ezzel egy – lényegében elméleti - struktúrára vetített értékösszegre történő hivatkozás megkérdőjelezi a mérés életszerűségét, másrészt a létminimum környékén élők életszínvonalának általában gyors, zuhanásszerű csökkenése, a fo­gyasztás szerkezetének megváltozása során az értékek leromlanak a „társadalmi erőnlét” (szerény, de társadalmilag elfogadott/eltűrt életvitel) jellemzőiről a „fizikai erőnlét” (éppen életben maradás) felé.

Hogy okosodjatok kicsit (meg én is): A létminimum élelmiszerkosara közepes fizikai igénybevétel esetén fedezni hivatott a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelménynek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Tehát nem minimumról, hanem optimumról van szó. Aktív korú személynél a normatív élelmiszer-mennyiség többek között napi 81 g fehérjét (ezen belül 32 g állati fehérjét), 83 g zsírt, 356 g szénhidrátot, 800 mg kalciumot, 3500 mg káliumot, 13 mg vasat, 60 mg C-vitamint kell tartalmaznia. (Megjegyzem, gyanús ez a magas káliumbevitel-igény, tudjuk, hogy a konyhasó kiváltása kálium-kloridra nagy erők műve, és nagyon káros. De ez is egy másik történet.)

Más. A KSH létminimum-számításai - ahogy én értelmezem - a lakásfenntartási költségeknél az egyik legjelentősebb tételt nem veszik figyelembe, azt, hogy az ország lakossága eladósodott, tehát kiadásainak sokszor legnagyobb része a hiteltörlesztés., amely közel sem mindig felelőtlenség, hanem a minimális életfeltételek biztosítása miatt keletkezett.  (Persze, a lakosság közel nem olyan mértékben adósodott el, mint az állam, de ez is más kérdés.)

Nem csodálkozhatunk hát, hogy a 2008-ra vonatkozó KHS-számítás szerint a létminimum 66 271 forint, ami lényegében megfelel a tavalyi minimálbér összegének. Ez volt a cél: addig bűvészkedni a számokkal, amíg igazolhatóvá válik az alacsony minimálbér.

Illetve: minden mesterkedés ellenére nem is olyan jó ez a szám. Ez ugyanis az egy főre eső érték, tehát ha egy négytagú családban a két szülő csak minimálbért kap, akkor a család éhezik, és gyorsan halmoz föl adósságokat. És akkor még a munkanélküliekről szó sem volt.

A minimálbérnek vannak azonban más következményei is ott, ahol a minimálbér alacsony. Az első „csupán” egy életérzés: a minimálbér azt sugallja, hogy nem érsz Te semmit, kegyből azért kapsz egy kis fizetést, amiért „pofa be” a neved, gürizhetsz látástól mikulásig, és legyél hálás ezért is.

Már ha megkapja a minimálbért a dolgozó. Egyik ismerősöm mesélte, hogy a fia egy benzinkúthoz ment el dolgozni, minimálbérre volt bejelentve, mindkét hónapban alá is írta a fizetési jegyzéket, de a zsét nem kapta meg. A főnök közölte vele, hogy az a pénz az övé, hiszen ő fizeti a terheket az államnak. Csak a jatt a srácé, ha nem tetszik, nem kell itt dolgoznia. Hát nem is dolgozott ott tovább.

De lássuk, mi történik akkor, ha a valóban csak minimálbért kereső dolgozó betegállományba megy! Ilyenkor egyre csökkenő táppénzt kap, ami a törvényhozók szerint arra ösztönzi őt, hogy mihamarabb meggyógyuljon. Minél kevesebb táppénzt kap valaki, annál hamarabb gyógyul meg. A táppénzcsökkentés tehát valójában orvosság, ami a beteg érdekeit szolgálja, tulajdonképpen az összes gyógyszergyártó és patika bezárhatna.

Ha az előző bekezdés bölcs humánuma nem győz meg bennünket, és azt mondjuk, hogy a minimálbér sem elegendő a megélhetéshez, akkor nem nehéz belátni, hogy ennek 60-70%-a nemhogy segítené a gyógyulást, hanem a hiányos táplálkozás, a drága  és egy  idő után megfizethetetlen gyógyszerek hiánya, majd a fűtetlen lakás, a kikapcsolt elektromos áram miatt út a hajléktalanságba, a halálba.

Az persze közös társadalmi hazugság-játszmánk, hogy a nem tőkeerős vállalkozások csődjét jelentené, ha a teljes munkaerő-árat bér formájában fizetnék ki. A minimálbér fölötti rész tehát zsebből zsebbe megy. S mert a pofátlanság, a kapzsiság határtalan, ott is zsebibaba van, ahol a vállalkozás akkor se menne csődbe, ha rendes bért fizetne, és elszámolná a túlórákat is. Csak akkor a fent említett benzinkutas főnöknek a havi – becsült – húszmillió forintos tiszta nyeresége jelentősen csökkenne. (Nemcsak egy benzinkútban utazik.)

A minimálbér fölötti zsebbe dugott résszel a dolgozó is jól jár, hiszen nem fizet adót, az meg, hogy alig lesz nyugdíja, nem érdekli. Hiszen most még úgy gondolja, hogy a nyugdíjas ingyenélő.  Mindenki ingyenélő, aki nem termel maximumon, csak ő nem az. Ezt hitették el vele.

Mondom, közös társadalmi hazugság minden, ami a minimálbért körülveszi, s amelyhez vastagon hozzájárul, hogy az állam elhatározta: nem ellenőrzi azokat a „vállalkozásokat” amelyek hajlandók a minimálbér terheinek a kétszeresét is befizetni. Ha jól értem.

Ha jól értem, mi birkák szeretünk hazudni mind.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr691333466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.24. 07:46:37

Ez tényleg durva. Minimálbérből nem lehet megélni, mást meg nem lehet kapni, és zsebbe dugott rész sincs, viszont ha túlórázol, azt elviszi az adó. Ez a párom helyzete.
Közben fű alatt elindultak az árak felfelé. Figyeljétek meg.

igaziatommaki 2009.08.24. 08:27:19

@miriamele: Észrvettük, rezsi felment, ruha, cipő drágább lett-megjött z őszi kollekció, a boltban uazért egyre többet hagyunk ott a pénztárnál.
Strici, azt még tedd a cikkedhez, h az átlagkereset itthon nettó 120.000FT, azaz kb.428 euro, Bp-en az átlagbér 535 euro.
És most elárulom Nektek mennyi az átlagkereset Moszkvában (igaz nem egész Oroszo, csak moszkva): 3000 euro nettó!!!Kicsit leköröztek minket.A forrás Gyima barátom, akinek viszont még ez a pénz se volt elég, ezért kiment Rotterdamba és most nettó 5000 eurot keres...mint bevándorló, az őslakosok uis ennél többet tesznek zsebre. németo-ban a hr vezetőnk 10.000 eurot keresett, az már megközelíti a BKV-s Eleonóra fizetését. :-)Ne számoljátok át Ft-ba, mert zokogni fogtok!

uni1002 2009.08.24. 09:14:22

@igaziatommaki: "itthon nettó 120.000FT"
A környékünkön a fenekét verné valaki a földbe, az örömtől ennyiért. Városunkban például egy nagy német multi, Európában 300 felett van a boltjainak száma, 10 év munkaviszony után az eladójának kemény 72 ezer forintot fizet, azért hogy az illető szakirányú technikus, és ezért elvárják hogy a kedves vevőnek szaktanácsot is adjon. Napi 12 órás műszakban. Mindenki úgy tudja, hogy ők hozzák az ejrópai munkakultúrát...

igaziatommaki 2009.08.24. 09:25:22

@uni1002: Igen, tudod az átlagkereset úgy jön ki, h a 4milla nettót kereső, meg a nettó 50et kereső bérét,meg azok bérét, akik még dolgoznak... kumulálják és megkapnak 1 átlagot, ez nem azt jelenti, h mindenki ennyit kap, ez csak 1 tájékoztató adat.

uni1002 2009.08.24. 09:36:11

@igaziatommaki: Szerintem a moszkvai átlagkereset adatod valami félreértés lehet, rákerestem, mert a Google a barátom:-) és ezt találtam egy Kárpátaljai magyarnyelvű fórumon:
"Szemléltetésül: ha Budapest Nagykörútján akarunk lakni, egy 70 négyzetméteres, felújítandó lakást kihozhatunk 18-23 millió forintból. Moszkvában egy hasonló lakás több mint tízszer ennyibe kerül a Tverszkaján (az ottani nagykörúton), ráadásul egy sztálini házban, ami majdnem panelt jelent. 3 millió forint négyzetméterenként; ehhez képest a moszkvai átlagkereset csak 25 ezer rubel (1 rubel 7 forintot ér)."
Ez 653 eurónak felel meg. 175 ezer forint.
www.karpataljaforum.net/viewtopic.php?t=335

1980-ban dolgoztam ott, a kiküldetési díjunk volt havi 470 rubel, /szállodát a cég fizette/ az orosz munkatársak 120-150rubelt kaptak, a Nemzetközi Újságíró Központ igazgatója 250rubelt, ő mondta.
A 3000 ezer euró erős túlzás.

a_tom 2009.08.24. 09:54:15

Én úgy látom, az a szomorú valóság hogy a minimálbérből mégiscsak meg lehet élni. Nem a klasszikus emberhez méltó életet, de életben lehet maradni. Tudja ezt a kormány és a vállalkozó is, ha a munkás éhenhal akkor nem termel profitot. Egy ideig le lehet cserélni másikra, de aztán az is elfogy. Sőt az éhenhalás ellen van az emberben természetes életösztön, és azt már nem hagyná, fellázadna. De úgy tűnik ami most van azt még hagyjuk, abban reménykedünk hogy majd valaki megsegít... Kenyér nem sok van, de cirkuszt azt kapunk eleget.
Az értelmiség, média, politikusok, stb. szítják a feszültésget, természetesbarna-magyar szolibarna/rózsaszín-magyar ellen, "jobboldali" "baloldali" ellen, belföldi külföldi ellen, városi vidéki ellen, értelmiségi fizikai ellen, vállalkozó alkalmazott ellen, fiatal idős ellen, biciklis autós gyalogos ellen, végtelenségig lehetne sorolni, valahogy már meg is szoktuk hogy valami ellenében tudunk csak gondolkodni.

Viszont VÁLTOZTATNI, TENNI valamiért csak összefogva, együtt lehet; Egy fecske nem csinál nyarat. Egységben az erő. Oszd meg és uralkodj! stb...

Az emberek, csoportok különbözősége természetes, mindenhol így van, de normális helyeken ezt nem problémaként, a bajok forrásaként fogják fel(sőt még ki is használják az ebből fakadó pluszt). Nem ez a fő probléma, ez csak elterelés, mégis ezen rágódunk nap mint nap.
Át kéne alakítani a gondolkodásukat, elfordulni azoktól akik mossák az agyunkat. Jók ezek a tényfeltáró cikkek, az ilyen blogok, csak valahogy több emberhez kéne eljuttatni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.24. 10:05:49

@igaziatommaki: Ez nem igaz. A barátod alighanem valami olyan szakmát tud, ami nagyon keresett, ezért kapott ott 3000 eurót, de ez nem az átlagkereset... Még a köztudottan jól fizető Írországban sincs annyi, havi 3000 euró már igen-igen jó bérnek számít ott is (nálunk a 25 embert vezető áruházigazgató kap annyit).

Persze ez nem menti a mi rendkívül alacsony bérszínvonalunkat. Mikor anno mondtam, hogy én otthon heti 12 óra munkával havi 600 euró nettót vittem haza, s ez jó pénznek számított, nem hitték el. Ez heti kb. 140 euró, nos, az Íreknél a minimálbér 8,65 euró/óra, ezt szorozd be negyvennel, s kijön, hogy egy teljes munkaidős minimálbéres is keres kb. heti 340 eurót (nettó). Az más kérdés, hogy mostanában nagyon-nagyon nehéz állást találni...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.24. 10:12:10

@a_tom: Jó felvetés, ebből hogyan lehet megélni? Nos én a párommal élek együtt kint, heti 140 euró a lakbér, a rezsi leosztva kb. heti 25, a kaját meg ki lehet hozni kényelmesen heti 30-ból. A ruha olcsóbb, mint Magyarországon, leosztva számoljunk heti 5 euróval. Ez heti 200 eurós kiadást feltételez, s kb. reális is, s mindezt mondom, két személyre. Ezt tessék összevetni a 40 órás heti 340-es fizetéssel (per fő, ha mindkét félnek van teljes munkaidős állása, ami azért nem ilyen egyszerű, mert itt nagyon kedvelt a részmunkaidő!)... a munkanélküli segély amúgy valahol 190 euró körül lehet, tehát az is biztosítaná a megélhetést.

A magyar viszonyokra a számítást lásd a posztban... aki Írországban dolgozik, az megél, gond nélkül, akár egy dolgozó családtag pénzéből is. Sajnos Magyarországon ez nem mondható el...

igaziatommaki 2009.08.24. 10:29:06

@Droli: Nem tudom, nekem Gyima mondta, mondjuk ő fizikus, még rá is kérdeztem, h csak ő keres-e annyit, vagy átlagbér és azt mondta átlagbér, nagyon megugrott idéntől az átlagbér-persze a gáz-olaj-uránium-arany és egyéb bányák bárói fizetésével együtt értendő ez is. Az igaz, h Moszkvában a lakás 3-4X-ese a Bp-inek.

A Tyne folyó déli partja 2009.08.24. 19:33:16

@igaziatommaki: szerintem azért, mert mivel ő ennyit keres, és valószínűleg sose keresett sokkal kevesebbet/nincsenek a környezetében keveset keresők, azt hiszi, h. ez átlagbér...
otthon is előfordul az ilyen, meg itt is. a múltkor volt az újságban egy cikk, h. hogyan kerüld el az adósságokat, és egy olyan csajt mutattak be, aki évi 28ezer fontot keres. nos, nálunk a főcsoportvezetőm keres 30-at...
aki meg kezd, az 12ezerről indul. minimálbérből kb. annyi jön ki, és az még itt is elég kevés, viszont tény, h. ha nem fizetsz lakáshitelt/rezsit, hanem csak egy szobát bérelsz egy többszobás házban, akkor simán megélsz belőle. északon, Londonban tuti nem.

2009.08.24. 22:02:16

Strici, írtam a levlistára.

teddybear01 2009.08.25. 11:05:21

Engem azért érdekelne az érettségizettek és a diplomások minimálbére is. Mármint mennyinek kéne lennie. Mert sok hely van, ahol az általad leírt összeget sem fizetik ki.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.26. 08:36:16

@Strici: Bocsi, tévedtem, 2008-ban 110 400 forint volt a diplomás minimálbér.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.26. 08:38:37

@Strici: Máris visszavonom: Csak terv volt az emelt minimálbér, az utolsó pillanatban visszavonták. Bocs. Két bocs.

flea 2009.08.27. 15:50:40

@a_tom: "ha a munkás éhenhal akkor nem termel profitot. Egy ideig le lehet cserélni másikra, de aztán az is elfogy."

Ennek a közeledtekor jön habozás nélkül (legalábbis nemzetközi vállalat esetén) a termelés más országba költöztetése, mert ott "jobb a munkaerő ár/érték aránya".

2009.08.30. 11:17:02

@a_tom:
"Sőt az éhenhalás ellen van az emberben természetes életösztön, és azt már nem hagyná, fellázadna."

mno.hu/portal/659277

Ez a néni nem lázadt fel. :(

Tavikagyló 2009.09.03. 14:39:18

A szakmunkás minimálbér 2009-ben 87.000,- Ft. A diplomás minimálbér mint olyan elvileg létezik de csak "ajánlás" szinten. Elvileg 110.400. Viszont nem kötelező megadni egyiket sem ha nem kell a végzettség a munkavégzéshez. Pl. titkárnő 3 diplomával, vagy fodrász elmegy a Tescoba árufeltöltőnek.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.16. 10:49:47

@igaziatommaki: na látod ezt sosem értem, miért kell minket Moszkvával, meg a fejlett nyugati országokkal összehasonlítani...vagy bármelyik európai országgal?:D

Feröer-Szigetek, Húsvét-Szigetek, Csád, Tűzföld, Antarktisz...vagy bocs ez utóbbi is lehagyott minket:D

Kata24 2009.11.16. 10:51:01

Igen, a diplomás minimálbér nem kötelező (max. talán az állami szférában), de a versenyszférában eszük ágában sincs megadni. Nálunk 2 fajta minimálbérre vannak bejelentve az emberek (72, ill. 88 ezer...). Nekem van diplomám, de "természetesen" én is 72-t kapok...
süti beállítások módosítása