HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka és a festék

2010.06.02. 06:03 Strici

Tán csak a kréta fehérebb az arcánál. Vagy a papír, amin – az iskola pecsétjén és az ő nevén kívül – semmi nincs még. Legalább harmincadszor olvassa már a vászonra vetített kérdéseket, és minél inkább felfogja őket, annál fehérebb az orcája.

Nagyon szép a lány, művészi hajlamú és okos is, de ettől még neki is vizsgáznia kell.

A legnehezebb azt volt megtanulnom, hogy miközben tanítok, ne csak a lányokat bambuljam az osztályban. Biztosan el is pirultam olykor, ámbár a legelső órámon a szívatás megedzett. Ugyanis egyből bedobtak a mélyvízbe, a szerződéskötés másnapján már videotechnikát kellett tanítanom.  Amint elértem a katedráig, láttam ám, hogy a második padban egy párocska hevesen csókolózik, és lesi, mit fogok csinálni. Természetesen az egész osztály nekik szurkolt. Én meg – mintha föl se tűnt volna – arról kezdtem beszélni, hogy a mozgókép állóképek sorozata. Úgy lesz a sorozatból mozgókép, hogy két állókép vetítése közben elsötétül a vászon, mintha sűrűn pislognánk. Hiszen ha pislantunk egyet, észre sem vesszük, mert az agyunk az előző és a következő képekből összeállítja a kieső képet. Viszont – fordultam a párocska felé – a vén, tapasztalt kujonnak higgyétek el, hogy smárolni csak csukott szemmel az igazi. Kitört a röhögés, s noha a szerelmesek – immár behunyt szemmel – csókolóztak tovább, feloldódott a feszültség.

Odalépek a lányhoz. – Írj már valamit – mondom neki –, mert nem fogod tudni befejezni.

Zavartan lehajtja a fejét. Tudom, hogy tehetséges, csak ez a szakma nem érdekli őt annyira. És a magyar közoktatás áldásos tevékenysége miatt az alapismeretei is hiányoznak.

Sokszor én is lehajtottam a fejem. Például akkor, amikor az egyetemen a professzor nemcsak meghúzott, hanem ráírta a vizsgalapomra is, hogy „Abszolút nem tud semmit.” Onnan volt szép nyerni.

A magyar állam mindenkinek lehetővé teszi, hogy az első szakképesítést ingyen szerezze meg. Alapvetően jó dolog ez, hiszen egy termelő gazdaságban szükség lenne sok-sok művelt szakemberre. A magyar gazdaság azonban a rendszerváltás óta beteg; iparát és mezőgazdaságát szétverték. Szándékosan, tudatosan, módszeresen. Ezt a diákok is tudják, s azt is tudják, hogy az OKJ-s végzettségükkel aligha tudnak majd elhelyezkedni. A szakképzés a munkanélküliség elrejtése, néhány további kedvezménnyel, mint pl. az egyetemi felvételinél 30 pont, a tanulói közlekedési bérlet vagy a diákigazolvány. A diákigazolvány sok mindenre jó.

35 évvel ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karának negyedéves hallgatói megpályázhatták, hogy az NDK-beli Ilmenau városka műszaki főiskoláján (ma már egyetem) végezhessék el a nyári szakmai gyakorlatot. Természetesen eszünk ágában se volt az ottani suliban tölteni négy hetet. Annyira nem, hogy az első napon reggel 8 óra helyett délután egykor mentünk be a rektorral való találkozóra. A rektor borzalmasan ideges lehetett, mert üvöltözött rendesen. Mi persze eljátszottuk, hogy egy szót sem értünk az egészből, csak hajtogattuk, hogy „Nincs festék”. A „nicht verstehen” (nem értem) magyarosított változata ez, miként a Hippodrom a Hyppolité. Addig-addig mondtuk, hogy nincs festék, amíg sikerült megállapodnunk, hogy aznap még kegyeskedünk ugyan megnézni az iskolát, de aztán hagyjanak békén minket, mert tulajdonképpen nyaralni jöttünk.

Négy héten keresztül tehát szabadok voltunk, rengeteg sört ittunk, felfújt szobrokat készítettünk az automatában 20 Pfennigért (kb. 1 Ft) vásárolható kotongumikból, és szórtuk a pénzt. Rengeteg zsetonunk volt, annyi ösztöndíjat kaptunk, mint egy NDK-beli szakmunkás negyedévi fizetése. A reggelit, az ebédet és a vacsorát pedig csaknem ingyen osztogatták a menzán. A „kelet-európai Párizs”-ból érkező aranyifjak a helyi lányok (lásd még: Brünhilda, avagy a germán tehén) körében is kapósak voltak, szóval, éltünk, mint Marci Hevesen.     

Történt pedig, hogy egyikünknek eszébe jutott: ha már úgyis itt vagyunk, nézzük meg a virágkiállítást Erfurtban! Némi hezitálás után – lehet-e ott sört inni – felszálltunk hát az emeletes vonat (nekem van olyanból modellvasutam, beee, világítós, beee) emeletére, és átadtuk magunkat a táj gyönyörűségeinek plusz sör. Az idillt szakította meg egy, a porosz időkből visszamaradt érces női hang:  – Fahrkarten bitte! (Kérem a jegyeket!)

Úgy tettünk, miként ez otthon szokás. Észre se vettük őt, hiszen föl nem merült bennünk a vonatjegy megváltásának igénye. Ám a nő egyre durvábban próbálta értésünkre adni, hogy nem tágít, így kénytelenek voltunk megszólalni: Nincs festék! A kalauz megint sipított valamit immár elvörösödve, de mi következetesen ismételtük, hogy nincs festék, nincs festék, nincs festék. Amikor már látszott, hogy a következő állomáson le akar szállítani minket, az egyik társunk elővette a BME által kiállított, lepecsételt, és csak magyar nyelvű szöveget tartalmazó, kis zöld kartont.

– Das ist ein Diákigazolvány – tolmácsoltam kettőjük között, mert a csoportban én tudtam legjobban németül. Kisvártatva mindannyiunk kezében ott volt az igazolvány, és kézzel-lábbal bizonygattuk, hogy mi ezt azért kaptuk, hogy az összes szocialista országban ingyen utazhassunk. Amikor aztán elhangzott Honecker elvtárs (a korabeli pártfőtitkár) neve is, a zord kalauzné megrezzent, elővette a táskájából a Német Birodalmi Vasutak (tényleg ez a szó szerinti fordítás) bélyegzőjét, és az összes diákigazolványra nyomott egy pecsétet. Ettől kezdve mindenhová ingyen utaztunk, jártuk a múzeumokat, és vettünk igénybe minden kedvezményt, amit csak lehetett. És mindenütt pöcsételtek egyet.

Kimegyek az osztályból, hadd higgyék, puskázhatnak kedvükre. Pedig jól tudjuk, csak az képes puskázni, akinek van már valami fogalma is a tudományról. Ráadásul a dolgozat, amit három órán keresztül írhatnak, hét tantárgy vizsgája egyszerre, s ezt lesúgni-kipuskázni képtelenség.

Azt hittem, nem veszi észre, hogy puskázom. Jó kis puska volt, programozott, vagyis szűz aggyal is meg lehetett volna oldani vele bármilyen példát. Így, hogy elvette, én is csak néztem egykor a fehér lapot. Aztán megkérdezte, hogy hányast szeretnék. Mondtam, ha megoldható volna egy elégséges…

– Megadom magának, de ígérje meg, hogy a nyáron tanul, és szeptemberben beszámol az ismereteiről.
– Tanár úr, én egyet megígérhetek: biztosan nem fogok tanulni a nyáron. Én úgy utálom ezt a tárgyat…

Átengedett.

– Most már mindenki adja be a dolgozatot, lejárt az idő! – szólalok meg álszigorúan. A lány kezembe ad másfél oldalnyi írást. Olyan ártatlanul néz rám, hogy erre még én se voltam képes soha.

– Szerinted ez hányas? – kérdezem szadizva kissé. Nem válaszol.
– Na figyelj! Ha megígéred, hogy a nyáron egy árva szót sem tanulsz, viszont szeptembertől hajtás, akkor ez most egy béla.  Különben az OKJ-s vizsgán meg fogsz bukni.

Hirtelen kipirul az arca, egy gyenge „megígérem” el is hagyja a száját, és már iszkol kifelé, hogy az őszi félév kezdetéig eszébe se jusson az iskola.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr62049819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.06.02. 06:53:15

Tegnap nekem is volt ilyen emberem. Mármint, aki a jól begyakorolt, mindenki számára könnyen megoldható feladat helyett üres papírt adott be. Fogalmam sincs, mi játszódik le az ilyen emberke lelkében, de örülök, hogy én sohasem kerültem ilyen helyzetbe. Iszonyú érzés lehet, hogy tudod, begyakoroltad és leblokkolsz úgy, hogy semmi nem tud kizökkenteni belőle.
Próbáltam én is mindent, megmondtam az első megoldást, viccelődtem, mondtam neki, menjen ki vizet inni, semmi. Semmi és semmi. Mit lehet ajánlani ennyire leblokkolós embernek? (Fiú a szentem)

manyuska 2010.06.02. 07:45:19

Ezek a gyerekek beteljesítenek valami feléjük irányuló elvárást. Valószínűleg a szüleik kimondatlan "nem vagy te jó semmire" gondolatait. Nekem is volt diákom, aki mindig üres papírt adott be, még ahol csak a véleményüket kértem, ott is, miközben kimondottan jó kapcsolatom volt vele, tehát nem a "sztrájkolunk" esete forgott fenn.

manyuska 2010.06.02. 08:19:17

És ha kisebb alkalmakkor látszik, hogy van, aki semmit se tud írni, meg lehet kérni az olyanokat, hogy rajzoljanak valamit. Egész más érzés hülyén végigülni egy tesztet, kínosan nézelődve, és aztán semmit beadva, mint ha közben azért csinál, és aztán be is ad valamit az illető. Nyilván nem fontos vizsgahelyzetekre vonatkozik az ilyen, de sokat old a feszültségen.

Rabyn 2010.06.04. 21:20:27

A csúcs puskázó ebben a félévben az egyik csoporttársam volt szigorlaton (szigorlaton... eszembe nem jutna puskázni...)
Szóval puskázott, ami nem lett volna baj, de egy másik lány puskáját használta, és nem tudta elolvasni, ezért annyi baromságot írt, hogy ihaj. A tanár meg is jegyezte, hogy ez a jegyzet úgy néz ki mintha nem tudta volna elolvasni a saját puskáját.
A baj csak az, hogy ez olyan tudás amit elvileg hasznosítani fog, ha tanítani megy.

Rabyn 2010.06.04. 21:21:05

Mert más az ha valaki olyan tárgyból puskázik, amit valószínűleg az életben soha többet nem fog használni, és más ha olyanból ami elvileg a szakmájába vág.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.06.05. 07:13:44

@manyuska: Az én emberkém is állandóan rajzol, könnyes, közhelyes mangaszerű rajzokat, amelyeket mindig megdicsérek, pedig feláll a hátamon a szőr tőlük, és legszívesebben vennék neki egy doboz színes krétát, hogy rajzolja ki magából az érzéseit, és ne szorítsa magát egy gyötrelmes kalodába.

manyuska 2010.06.06. 13:58:45

@miriamele: Az enyimek sokkal jobbakat rajzoltak:) Pl. hajléktalan hóember házaspárt:)
süti beállítások módosítása