HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka és a vidámság

2010.06.27. 11:05 Strici

Szemre hányt az egyik barátom, hogy miért írok az utóbbi időben mindig szomorút. Megígértem neki, hogy legközelebb egy vidámat írok.

Sokat törtem a fejemet, mi is legyen ez.  Szerencsére, tegnap este rábukkantam egy Oscar Wilde-nek tulajdonított mondásra: „A cinikus ember mindennek tudja az árát, de semminek nem tudja az értékét.”

Azért lettem vidám ettől a mondattól, mert lám, mégis létezik – és úgy látszik, minden korban létezik – hol pici patakként, hol főáramlatként az a gondolkodás és cselekvés, amely nemcsak a piaci logikát követi, hanem valami sokkal tágabbat, emberibbet, szebbet és kedvesebbet.

Itt jut eszembe: Olvastátok valaha is a piaccal kapcsolatban, hogy szép? Nem az épületre gondolok – a Vámház körúti csarnok szemet gyönyörködtető, a Lehel téri piac ronda –, hanem a piac működését illetően.  Vagy azt, hogy a piac kedves? Na jó, van olyan piac, amelyik az ember szívéhez nőtt. Akár még egy internetes piactér is válhat kedvessé.

Ilyen lehetett a Bolt a Marson nevű internetes bolhapiac is, amelyet néhány lelkes ember hozott létre akkor, amikor a Vatera és a TeszVesz új, közös tulajdonosai új lenyúlásokat – például a feltöltési díjat – ­találtak ki, megdrágítván az aukciókat.

A Bolt a Marson nem számított föl ilyen-olyan füstadókat; a cél a közösségi típusú működtetés volt. Létrehozói abból indultak ki, hogy mindenkinek a minél olcsóbb cserebere az érdeke.  Ám nem számoltak azzal, hogy az alapvetően piaci alapon működő társadalmi rendszer lényegéhez tartozik a bűnözés is: mint azt szűkszavú közleményükben olvashattuk, „A Boltamarson webáruházat egy szűk kisebbség sorozatos csalása és a havi rendszerességgel előforduló rendőrségi ügyek miatt bezárjuk, a lelkesedésünk teljesen elpárolgott.”

Lehet most bezzegelni, hogy na lám, az igazán életképesek azok a vállalkozások, amelyek nyereségérdekelt alapon működnek, ott ki tudják védeni a bűnözést.  Ám érdemes utána nézni, hogy növekvő árbevételek és adókedvezmények ellenére hogyan is alakult a két piacvezető cég nyeresége!

A TeszVesz évekig veszteséges volt, először 2008-ban lett nyereséges: 139 millió forint bevétel 13 millió forintot eredményezett. Még érdekesebb a Vatera, ahol nőtt az árbevétel és csökkent a nyereség: 2007- ben 283 millió Ft árbevétel 13 millió Ft, 2008-ban 541 millió Ft árbevétel mindössze  1,7 millió Ft nyereséget hozott.  Ez utóbbi mindössze 3 ezreléket jelent. Vajon hová tűnt a többi zseton? A reklámokra ment el? Netán a honlap fejlesztésére? Ez utóbbiról jut eszembe, hogy álláshirdetés címen többnapi munkát igénylő próbafeladatot kérnek a jelentkezőktől, akiknek az ötleteit ellopják.

Vagy itt van a legutóbbi fájlcserélő razzia. Nem azokat buktatták le, akik emelt díjas sms-ért tették lehetővé a fájlcserét, ugyanis mértékadó források szerint a fizetős fájlcserélők tulajdonosi köre részben azonos halmazt alkot a mindenkori hatalom képviselőivel.

De akkor mitől vagyok mégis vidám? Hát attól, hogy noha a „piac” állandóan a tőke társadalmának egyedül üdvös lehetőségét nyomja a képünkbe éjjel-nappal, 200 francia várostól Szencsenig egyre többen és egyre bátrabban mondják: Elég volt.  Elég volt ebből a cinizmusból. Ha nem is fizetitek meg a munkánk értékét, legalább magasabb árat adjatok a munkerőnkért! Önmagatokat szorítsátok meg, ne minket!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr272113116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.06.27. 19:50:05

valahol olvastam, hogy a piacgazdaság hamarosan végleg kivérzik. ha jól emlékszem, "szabadság és biztonság" volt a poszt címe.
én nem sajnálom a vadkapitalistákat. dögöljön meg mind.

életfa · http://polgarmesterpilisszanto.blog.hu 2010.06.30. 10:36:16

Például a mi blogunkban is olvashattad.

Rabyn 2010.07.01. 13:36:36

A kisemberek többsége már régen cserekereskedelemből él:)
Van aki tárgyakkal üzletel, van aki szívességekkel.

Egy barátom, amikor házasodott, a menyaszony táncnál nem pénzt kért, hanem azt, hogy írjunk fel egy papírra egy szívességet, amit megtennénk nekik.
A végén felolvasták őket, gyerekfelvigyázóból nem lesz hiányuk, ha egyszer eljön az ideje:))
süti beállítások módosítása