HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka és az intim fasiszták

2010.10.23. 17:59 Strici

Hát basszus! Napok óta gondolkodom, hogyan is nevezzem azokat a férgeket, akik roppant kegyetlenséggel teszik tönkre a lelkünket, és most egy pillanat alatt megvilágosodott az elmém: ők az intim fasiszták. Életemnek egy bizakodóbb időszakában már illettem őket ezzel a megjelöléssel. Akkor még azt gondoltam, közösen meg tudjuk fékezni őket.

Robert Ray Lifton arról is értekezik a Náci orvosok című, hazánkban 1997-ben megjelent művében, hogy egy normális társadalomban lelkileg is normális emberek kerülnek döntéshozói beosztásba, ezzel szemben a náci Németországban szándékosan pszicho- és szociopatákat „jutalmaztak meg” hatalommal. Mert ők jobban teljesítenek, ha ölésről van szó. 

Ha megnézzük, hogy a rendszerváltás kezdete óta kik voltak-lettek például Magyarország urai, akkor legalábbis kételkednünk kéne abban, hogy a polgári demokrácia valóban érdemben különbözik-e a fasizmustól, és ha igen, akkor Magyarországon polgári demokrácia lett-e vagy valami más? 

Elegendő arra gondolnunk, hogy milyen mértékben (sokszorosára) nőtt az erőszakos bűncselekmények száma a rendszerváltás előtti időszakhoz képest, s mennyire vált általánossá az emberekkel szembeni brutális terror – legszembetűnőbben a munkahelyi hr-hóhérok, a modern kápók közreműködésével és megdicsőülésével. De persze nemcsak a munkahelyek váltak félelmetessé, hanem minden olyan hely, ahol csőszködni, házmesterkedni, vagyis bántani lehet.

Ilyen terep – s talán a legérzékenyebb terep – a párkapcsolatok területe is. Félreértés ne essék: a fasiszta, fasizmus kifejezést ebben az esetben nem „a tőke totális diktatúrája” értelmében használom, csupán érzékeltetni akartam, hogy egy olyan társadalom, amely alapvetően nem az alkotó egyének önkéntes közösségeinek szabadságára, hanem a megfélemlítésre (pl. munkanélküliség) alapul, az ilyen társadalom szükségképpen termeli ki az intim fasisztákat.

Minél rohadtabb ugyanis a társadalom, annál inkább próbálkozunk azzal, hogy legalább a magánéletünk legyen tiszta, éteri, idilli vagy miafasz. Hogy akinek megpróbáljuk a kezébe tenni a közös életünket, az megvédjen minket, sőt, a szeretett ember segítsen abban is, hogy megtanuljunk védekezni.

Csak hát – mint oly sokszor leírtam már – félelemben nem lehet szeretni. Lehet álmodozni, még gyönyörű verseket is lehet írni, mint pl. Radnóti tette volt, de szeretni, ténylegesen szeretni nem lehet.  S mert úgyszólván kizárt az igazi szerelem (aminek nem mond ellent, hogy a koncentrációs táborokban is születtek szerelmek, még gyermekek is; jól gázkamrába is küldték aztán mindeniket), annál inkább törekszünk a tökéletes szerelemre. S hiszünk bele mindenféle szélhámosokba, különösen pedig az intim fasisztákba.

Azokba, akik remekül adják elő a megértőt, a segítő készet, ráadásul oly magabiztos a fellépésük, hogy nem is lehet vitás: megtaláltuk az igazit. De ha csupán szélhámosok lennének, akkor még meg is tudnánk békélni velük. De nem. Ők a lehető legmélyebbre másznak a lelkünkbe, szétcincálják, védekezésre képtelenné tesznek minket, hiszen éppen a lelki immunrendszerünket semmisítik meg. Hogy mire föleszmélnénk, már függővé váljunk tőlük, s ha bármit is művelnek velünk, ne tudjuk elküldeni őket a picsába. Hiszen szeretjük őket, és biztosan van mentség a viselkedésükre.

Hogy mindez miért jutott éppen most ismét az eszembe? Azért, mert egy olyan történetet hallottam, ami minden eddiginél elképesztőbb. 

A történet női szereplője annak rendje s módja szerint belezúgott egy – gondolom – sármos pasiba. Már hónapok óta jártak együtt, a pasi soha nem sietette a történéseket, úgy viselkedett, mint egy igazi úr. Gondosan pátyolgatta a nő lelkét, mindenben megértette őt, sőt, még azt is megértette, amit a nő ki sem mondott. Ideális férfi volt, ide a bökőt! A sok-sok séta, beszélgetés, csók, stb.  után közelgett a pillanat, hogy a két ember együtt töltse az egész hétvégét. A pasi számára természetesen nem volt titok, hogy a nő nagyon szegény. Ezért felajánlotta a segítségét.

Vagyis.

Azt mondta a nőnek, hogy egyhónapos visszafizetési határidővel hajlandó kölcsönt adni, hogy abból a nő fedezni tudja kettőjük első hétvégéjének költségeit.

Szerencse, hogy a nő kirúgta az állatot. Az utolsó erejével kirúgta, mielőtt megpusztult volna.

Ám amióta elmesélte nekem a történetet, többször kitört belőlem az üvöltő dervis. Hogy ilyen nincs. Hogy ilyen nem lehet. Hogy talán az lehetne egy humanista világ legfontosabb törvénye, hogy az ilyen intim fasiszták bűnei ugyanúgy elévülhetetlenek legyenek, mint a politikai fasisztáké. És a legszigorúbban kéne büntetni őket. Csak azt nem tudom, hogy az ilyen érzéketlen patkányoknak mi fáj egyáltalán.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr812393527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyíregyházi betti 2010.10.24. 09:30:37

"az lehetne egy humanista világ legfontosabb törvénye, hogy az ilyen intim fasiszták bűnei ugyanúgy elévülhetetlenek legyenek, mint a politikai fasisztáké."

Nem lesz. Pontosan az áldozatok miatt. Az élet minden területén elszaporodott intim fasiszták éppen a szegény, kiszolgáltatott emberek utolsó előtti mentsvárát, a szégyenérzetet lovagolják meg. A szégyenérzet sokakat felment attól a kötelességtől, hogy figyelmeztessék embertársaikat a veszélyre. A munkahelyi intim fasiszták pl.éppen azért tudnak sikeresen működni mert a legtöbb ember nem meséli el a kollégáinak, mi történt ott bent az irodában vele. Inkább élvezettel figyeli, hogy mással is megtörténik. Naugye...

A magánéletbeli intim fasiszták pedig azért tudnak működni mert sokszor nincs is kit figyelmeztetni, hiszen a következő áldozat nem tartozik az ismeretségi körünkbe vagy ha igen, nem hiszi el, hogy az a "tökéletes" ember mire képes.....

Éppen ezért gratula a hölgynek, hogy volt ereje elmesélni Stricinek ezt a tanulságos történetet.

Pista bá' 2010.10.25. 10:42:38

Nos, hogy kritikus éllel véleményezzem a posztodat: jól írsz, mint általában, érvényes a problémafelvetés, mert tényleg vannak a posztban szereplőhöz hasonló emberek, akik itt élnek közöttünk és megmérgezik a mindennapi életünket. Ők szerintem emberi mivoltukat valahol, valamikor maguk mögött hagyták és ezt minél több emberben tudatosítani kell velük kapcsolatban. És igen, felháborító a történet... És igen, egyre több manapság az ilyen ember. Erre fel kell hívni mindenki figyelmét.

Eddig a jó része a kritikámnak. Ami számomra csökkenti a poszt értékét, az a nácizás (fasisztázás). Az az esetedben megfigyelhető tendencia, hogy valahányszor komolyabb társadalmi visszásságokra mutatsz rá, azonnal elkerülhetetlenül jön a nácikkal való párhuzamba állítás. ÉS EZ RÉSZEMRŐL NEM EGY NÁCI APOLÓGIA. Fura is lenne ez egy másik zsidótól.

Azt írod: "Robert Ray Lifton arról is értekezik a Náci orvosok című, hazánkban 1997-ben megjelent művében, hogy egy normális társadalomban lelkileg is normális emberek kerülnek döntéshozói beosztásba, ezzel szemben a náci Németországban szándékosan pszicho- és szociopatákat „jutalmaztak meg” hatalommal. Mert ők jobban teljesítenek, ha ölésről van szó."

Az általad idézett R.R. Lifton, aki nem mellesleg brooklyn-i zsidó családban született, ugyanezt a hibát követi el. Pedig ő - lévén amerikai - nem is igazán találkozott a saját életére kihatóan a nácizmus negatív oldalával.

Lássuk be: a legfőbb döntéshozói pozíciókba nagyon ritkán (szinte soha) nem kerülnek normális emberek. Vagy a legtöbb társadalom sosem normális? Lehet választani...

Nem kizárólag a nácizmus sajátja, hogy az ilyen pozíciókba szociopaták, illetve pszichopaták kerülnek. Ez egy általános tendencia. Ezt kellene felismerni. Kim Dzsong-Il pszichopata. Pol Pot pszichopata volt, csakúgy, mint Sztálin. A másik oldalon szerintem pszichopata volt Ariel Sharon is, de ifj. Bush esetében is érdekes dolgokat mutatna ki egy ilyen jellegű vizsgálat, ha valakinek lenne bátorsága elvégezni. Francia és olasz példákat is sorolhatnék. Lenne vajon magyar is? Úgy vélem, igen.

Komoly angol nyelvű lapokban, mint pl. a National Examiner jelentek meg cikkek, amelyek rámutattak arra, hogy ÁLTALÁBAN sok a hasonlóság a politikusok és a sorozatgyilkosok / pszichopaták gondolatvilága között. Meglepő? Bár nem tudsz angolul, de azért itt az angol forrás: www.examiner.com/law-enforcement-in-national/serial-killers-and-politicians-share-traits

Emellett a hasonló vonások nem csupán a politikusokra, hanem általában a komolyabb vezetőkre is igazak. Az az állítás, hogy a mai társadalmunk kulcspozícióiban (ez vonatkozik mind a gazdasági, mind pedig a politikai szférára)nagyobb részt komoly pszichopata vonásokkal rendelkező emberek ülnek, nos, ez egy cseppet sem légből kapott állítás.

Na. Ennyit szerettem volna hozzátenni. Az összes mondanivalód akkor megy el a rossz irányba, amikor a legkomolyabb társadalmi igazságtalanságok kapcsán automatikusan és mindig a nácik jutnak eszedbe. Persze, pszichopaták voltak, ki tagadná? De ha mindig CSAKIS VELÜK, meg a holokauszttal példálózol akkor, ha igazán felháborító dolog jut az eszedbe, akkor azzal a többi pszichopatát "mented fel". Azokat, akik ma is itt élnek közöttünk.

Kár az egyébként roppantul érvényes mondanivalód értékét ezzel a hatásvadásznak vélt "nácizással" devalválni. Találsz te kurrensebb példát is, ha igyekszel.

P.S.: Tegnap többen megnyilvánultak a MT Blogban, hogy milyen jó lenne, ha visszatérnél oda. Bár én nem vagyok napi látogató, ennek ellenére szerintem is színesebb lenne az a mostanában ellaposodó blog.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.10.25. 13:12:56

@Pista bá': Köszönöm a hosszú és alapos hozzászólásodat.

Amikor arra a jelenségre kerestem jelölést, amiről írtam, tehát a másik kihasználásán túlmutató, látszólag öncélú lélekrombolást akartam meghatározni úgy 15 évvel ezelőtt, az egyik barátomnak és nekem szinte azonnal a politikai fasizmussal hasonló párhuzamok jutottak az eszünkbe. Nemcsak a származás okán, hanem a tömegszerű előfordulás miatt is.

Abban igazad van - ezt írja Lifton is egyébként -, hogy nemcsak a náci Németország alkalmazott tudatosan döntéshozói pozíciókban pszichopatákat. Ha még emlékszel a könyvre, ő Mengele személyiségét elemezve jutott arra a következtetésre, hogy normális esetben a pasi legfeljebb egy középszerű, talán ártalmatlan körzeti orvos lehetett volna. Lifton azonban arra kíváncsi, és e kíváncsiságának bemutatása érdekében mutat be sok százoldalnyi dokumentumot, hogy miért váltak tömegesen gyilkossá azok, akik éppen az élet védelmére és gyógyítására esküdtek föl. Lifton maga is elismeri - és ezen a ponton lett az ő műve sokkal több a fasizmus-pszichologizálók sokaságának alkotásainál -, hogy ez a kérdés korántsem csupán pszichológiai probléma, hanem társadalmi-gazdasági okok sokasága teremt olyan helyzetet, amikor egy "nép lelke megromlik".

Ez a kérdés kényesebb annál, mint amilyennek első pillanatra tűnik, ugyanis csábító innen levezetni a kollektív bűnösséget. Az elmúlt 60 év története azonban azt bizonyítja, hogy a kollektív bűnössé nyilvánítás nem segítette a dolgok tisztázását.

Ugyanakkor számomra továbbra is az a kérdés, hogy az intim fasiszták (ha tudsz jobb szót, örülnék) olyan mértékű térnyeréséért, amilyet ma hazánkban látunk a közéletben, a munkahelyeken és a magánéletben, mennyire vagyunk mindannyian felelősek (birkák), de ezen túlmenően a közös tapasztalat milyen módon ösztönözheti a közös cselekvést az intim fasizmus ellen.

PS.: A Munkahelyi Terror blog szerintem betöltötte a szerepét, s nem az én hiányom miatt, hanem a változatlan formában való - leginkább piaci szempontok miatt kompromisszumokat kötő - túlélése miatt laposodhatott el.

Gukker 2010.10.25. 15:43:52

Az még semmi. Csinálhatott volna belőle kurvát is. Azt hiszem volt is egy ilyen francia film (ha megszakadok, sem jut eszembe a címe), amiben a férfi úgy behálózza a nőt, hogy az egy percig sem gondolkodik amikor a pasi elküldi strichelni. Aztán a csaj barátnőjét is; és mindkét nő fülig szerelmes a férfiba.

MPL firstlady 2010.10.25. 16:03:53

no kérem, az ilyen pasi b@sszon egyedül.

finomabban nem tudtam megfogalmazni.
én kérek elnézést.

NRG44 · http://althir.org 2010.10.25. 20:55:28

kár, hogy az igazi magyar "fasiszták" Jézus követői, rossza hasonlat.

Pista bá' 2010.10.26. 02:37:55

Korrekt.
De nézd meg ezt!
Ha van zsidó antiszemita, akkor ő az.
90 éves, világ életében Jeruzsálemben élt.
Amit mond, azt én sajnálatosnak tartom, és akkor még enyhén fogalmaztam.

Kell tudni hozzá vagy héberül, vagy angolul.

Nézzétek:

www.speedyshare.com/files/24875164/download/defamation%20part.avi

Emerenz 2010.10.26. 17:13:51

@Pista bá': Amiről beszél, arról Arno Gruen is sokat írt, magyarul "A normalitás tébolya" című könyve jelent meg:
www.konyvbarlang.hu/index.php?sid=urVbPFO1g8g8xRf&me=040&te=38723

Ő is sok náci vezetőt és politikust elemez, mikor arról ír, hogyan alakul ki a nyugati világ destruktív oldala, elég meggyőző.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.26. 18:41:27

Strici! A MT blogon próbálom magyarázni a crowdsourcing/tömeges kiszervezés hátrányait, de nem értik. Főleg azért, mert magyarul csak olyan info van róla, ami nagyon bölcs és modern dolognak tartja, pedig ha valami végletekig kiszolgáltatottá teszi a munka elvállalóit, akkor ez az. Légy szíves, segíts!

Igaziatommaki2 2010.10.26. 19:38:22

Én meg azt nem értem mi a jó az intim fasisztának? Az, h megaláz embert? Vagy energiavámpír? mitől lesz nekem jobb, ha másokat megbántok?

Amúgy, ha tudnátok, h bizonyos körökben (tudod kikre gondolok Strici!!!), szinte csak pszichopaták, meg patológiás esetek kerülnek magas poziba.És emberek életével játszadoznak. A szörnyű, h még csak fel se fogják a hatalmuk és visszaélésük következményeit.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.26. 20:52:00

@Igaziatommaki2: Az én vezetéselméletem: Mindig a szemét úszik felül. :-)))))))))))

Igaziatommaki2 2010.10.26. 23:17:04

:-))) csak nem old meg semmit.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.31. 21:42:51

Strici a kérdésed:" számomra továbbra is az a kérdés, hogy az intim fasiszták (ha tudsz jobb szót, örülnék) olyan mértékű térnyeréséért, amilyet ma hazánkban látunk a közéletben, a munkahelyeken és a magánéletben, mennyire vagyunk mindannyian felelősek (birkák), de ezen túlmenően a közös tapasztalat milyen módon ösztönözheti a közös cselekvést az intim fasizmus ellen." - KIrály kérdés! Nekem pedig van rá válaszom: Óriási mértékben vagyunk felelősek. Minden pillanatban, amikor a csendes hallgatóság, vagy a szégyenteljes szemlesütő, esetleg néma fejcsóválók szerepét játsszuk el. Ugyanis abban a pillanatban, amikor nem kérjük ki magunknak akármelyik konkrét esetet is hangosan és teljes érthetőséggel - máris engedélyt adtunk a másik félnek az elkövetésre... hallgatás-beleegyezés alapon. Persze tudjuk, hogy félteni valónk van és azért cselekszünk így - de ez a legnagyobb hülyeség amit elkövethetünk magunk ellen. Mivel azonban a hülyeséget is szeretjük másokkal megosztani... ezért így cselekszünk inkább, mint hogy vállalnánk a lehető legegyszerűbb mondatot: - nekem ez nem tetszik! ... és innen már tutira rákérdeznek, hogy hogy képzelem én ezt? és akkor lehet a kritikát megfogalmazni. Ja! Fájdalmas lehet a kimenetel, de nem hasonlott meg az ember gyereke... és megmarad benne az a morális alap, hogy legközelebb is bátran ellent tudjon állni az erkölcstelenségnek. Igaz, ehhez semmi vaj nem lehet a füle mögött :) - az is igaz, hogy nagyon tudják utálni érte az illetőt, de megéri, mert egyben a csodálatát is kivívja azoknak, akik csak szeretnének ilyenné lenni. És ha már csodálják, akkor lehet, hogy hasonlítani is akarnak majd rá... de legalábbis eszükbe jut, hogy vannak még olyan emberek, akiknek igazuk van és igazuk mellett ki is állnak... hátha nekem is sikerül - és ez is gördül tovább... akár el is terjedhet. Évek óta vártam arra, hogy ne legyek egyedül a szókimondásommal (nevezzük így)... és mostanra látom, hogy annyira szar lett a helyzet, hogy igenis egyre többen vannak, akik ki merik mondani a morál általános hiányát, sőt! Rá is tudnak mutatni a kellő pillanatban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.31. 22:02:15

Hogy miért terjedt ennyire el az erkölcsi slamposság, sőt az erkölcs megtagadása már inkább jellemző? Mert olyan ocsmány felfogás uralkodott el minden téren, amihez alkalmazkodni kellett a legtöbb embernek, mert egyszerűen mémekben terjedt a média és az egész "kultúra" által, ráadásul egyben személytelenné lett egész világunk. Elég ugye sms-t írni- meg felmondó levelet küldeni, vagy egyszerűen nem is válaszolni az állást megpályázónak, akik általában vért izzadnak valamiért... szóval nem kell a szemébe nézni annak, akit éppen kinyírunk. És itt jöhetnek a fasiszták, a lágerben pozícióhoz jutók - ugyanis azonossá tették a szerencsétleneket egy csuklóra tetovált számmal különböztetve meg őket "csak" - elembertelenítették az áldozatot, vagy katonaruhába bújtatták a másik oldali áldozatot, és ott is megszüntették a személyiséget. Ez a fő bibije az egész informatikai világnak, hogy kódolttá változtatták a személyes kapcsolatokat. Hogy ne kelljen a másik embert embernek nézni. Ezt csinálta a multi is. Ezt csinálta az osztályok létszámának emelése: ismeretlenné és távolivá degradálta a munkatársat, a tanítványt... és a társkeresők ugyanígy működnek a neten. Nem emberrel állsz szemben! Hanem egy köztes géppel, adattal, számmal, darabbal... lelketlenné váltak a kapcsolatok. És ilyen lelketlen világban ki a fene tudja a másik emberben felfedezni a szépet, a jót, a hasznosat, a hatékonyat, a hasonlót, a kielégítőt? Senki. Egy dolgot tud csinálni ez a teljesen elbunkósodott ember: saját magát akarja szeretni. Keresi magának az elfogadható pillanatokat - azokat hajtja minden áron, és nem tudja, hogy mi nem okés mégsem... ezért aztán a másik embert teszi maga alá, süllyeszti mélyebbre, hogy ő maga "emelkedettebbnek" látszódjék. És ebben a hülye játékban teljesen elfeledkezik minden másról,, ami valaha az emberséghez hozzátartozott magától értetődően. Ma az emberség a legnehezebben megszerezhető valami az emberek életében. Hiánycikk - mondhatnám, és ezt pótolják mindenféle anyagi természetű dologgal: pénzzel, aranylánccal,autóval, párttal, szeretővel, "egzotikus" utazással és pozícióval elsősorban,mert azt mégis emberek elnyomásával lehet elérnie az illetőnek... a tárgyak ugye nem fognak soha benyalni senkinek a valagába :) csakis a másik ember teheti ezt meg valami okból kifolyólag... hogy szerethető legyen? hogy legyen egyáltalán valaki a közelében, aki hozzá szól?...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.31. 22:11:21

A felhatalmazás kérdése... :) mert a politika most épp ezt sulykolja a szerencsétlen emberekbe, hogy ha nem álltál ellent, akkor mindenben neked (Orbánnak) lehet igazad és Ő "érted" (végre! valaki értem, miattam... de jó! észre vagyok véve! el vagyok hívva egy hétvégére... én vagyok az Ő szavazója)cselekszik... Ha-ha-ha! A legnagyobb átverés! Mert csakis az történik, hogy hozzájárul valamihez, amitől magának jót remél... és azt szokás mondani, hogy meg is kell érte "dolgozni" - azaz be kell hódolni azért, hogy valamit tegyen a másik "érted"... Érted? :) és általában nehezen megy ez a megértés :), valahogy mindig ráfarag a jóhiszemű de mégis seggnyaló áldozat.
süti beállítások módosítása