HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Közigazgatási versenyvizsgára fel!

2009.08.11. 06:23 Strici

Versenyezni jó, vizsgázni meg rossz. Az állami kényszerből előírt, közigazgatási versenyvizsgáról viszont Sydney Pollack remekműve,  „A lovakat lelövik, ugye?” című film jutott az  eszembe.

A film arról szól, hogy a nagy gazdasági világválság idején táncversenyt rendeznek, amelynek nevezési díja is van, és a verseny során nemcsak táncolni kell, hanem megalázóbbnál megalázóbb próbáknak teszik ki a versenyzőket. Többnyire munkanélkülieket, akiknek az egyetlen esélyük ez a verseny; egyetlen esélyük, hogy ők táncolnak legtovább, még ha beledöglenek is. És aztán mindannyian beledöglenek, mert még a győztes páros sem kap semmit, hiszen a szervező levonja a költségeket a nyereményből.

Most is válság van, most is sok a munkanélküli, most is sokan vannak, akik utolsó fillérjeiket is beáldoznák, ha volna értelme.

A sajtóban megjelent közlemények – a Magyar Távirati Iroda alapján – nagyjából így mutatják be a közigazgatási versenyvizsgát:

A vizsgázóknak alkotmány- és jogi ismereteikről, közigazgatás-tudományi felkészültségükről, társadalomismeretükről, gazdasági és pénzügyi tájékozottságukról, valamint emberi jogi, etikai és adatkezelési tudásukról kell számot adniuk. A vizsgán nemcsak a pályázók tárgyi tudását, jogszabályi ismereteit, hanem készségeit, képességeit is ellenőrzik. A vizsgát azért nevezik versenyvizsgának, mert a munkáltató, bár erre nem kötelezett, de az elért pontszám alapján dönthet arról, kit vesz fel egy adott pozícióra. 

A vizsga első része egy teszt, amellyel a vizsgázó tárgyi tudását mérik fel; majd esszét kell írni, ezzel a helyesírás, a stiláris készség és az informatikai ismeretek ellenőrizhetők; végül a vizsga szóbeli részén a kommunikációs készségeket, az érvelési technikát, a lényeglátást és a problémakezelési képességet értékelik.  A köztisztviselői pozíciók betöltéséhez korábban csupán általános követelményeknek kellett megfelelni, mint például a büntetlen előélet.

A vizsgára felkészítő tanfolyam is indul, hagyományos tantermi és online formában egyaránt. A versenyvizsga díja 2009-ben 19 325 forint, ám az a jelölt, akit később felvesznek valamelyik közigazgatási szervhez, visszakapja a vizsga díját – olvasható a vizsga hivatalos honlapján, a http://kiwi.kszk.gov.hu webcímen.”

Mielőtt még megnéznénk a honlapot, érdemes elgondolkodni azon, milyen verseny az, amelynek eredménye szart se ér. Ugyanis ha nem kell figyelembe venni, akkor ki versenyez kivel? És mi van, ha mindenki azonos pontszámot ér el? Akkor 2*15 perc hosszabbítás van, és nemcsak esszét kell írni (ami művészi publicisztikát jelent), hanem portrét is kell festeni a vizsgabizottság elnökéről?

Az is kérdés, hogy milyen módon kérik föl a vizsgáztatókat (ötszáz főt), ha köztisztviselői létszámstop van, és ennek értelmében semmilyen – hangsúlyozom, semmilyen – tevékenység nem szervezhető ki sem részben, sem egészében.

Noha a vizsgadíjból le lehet 50% kedvezményt könyörögni, sehol egy számítás, hogy hogyan jött ki a 19 325 forint? Munkanélküli ezen a jogcímen egyébként sem kérhet engedményt, s arról sincs szó, hogy mi van azzal a szegény sorsú emberrel, akinek nincs még feleennyi pénze se. Bár már látom lelki szemeim előtt a bankok hirdetéseit: Most vegyen föl hitelt versenyvizsga díjra, THM csak 9 500%!

A köztisztviselői versenyvizsga tehát vagyoni alapon történő diszkrimináció, amin az se enyhít, hogy akinek a létszámstop ellenére, tehát csalással sikerül elhelyezkednie a közigazgatásban, annak – mily megható – kegyeskednek visszafizetni a zsét.

Lehet persze nem komor drámába is foglalni a dolgot, ha éppen vicces kedvünk van. Talán ismeritek azt a történetet, amikor Kohn sorsolást rendez a lováért.  A sorsjegy ára 1 000 forint, a lovat az nyeri meg, akinek a nevét Kohn kihúzza a kalapból. Rengetegen vesznek sorsjegyet, hiszen 1 000 forint egy paripáért a hülyének is megéri. A szerencsés nyertes pedig – hogy, hogy nem – Kohn legjobb barátja, a Grűn lett.

- Te Grűn – hívja félre Kohn a barátját – én visszaadom az ezresedet, neked bevallom,  hogy a lovam már régen megdöglött.

- És mi lesz a többiek kártalanításával?

- Miért, a többiek nyertek valamit?

Szóval, nincs itt kitalálva semmi új, mégsem dobban együtt a szívem azokéval, akik kocsmakultúrák simlijeit emelik jogállami szintre.

És akkor most vessünk néhány pillantást az imént említett honlapra!

A címlap bal oldalán néhány  – hangsúlyosan jelzem, kizárólag férfi – öltönyös futóbolond száguld felénk, akik közül az élen rohanónak sem sikerül áttépnie a célszalagot, ekkora hőségben bohócnak beöltöztetve ez nem is kívánható.

A szöveges intelmekből megtudjuk, hogy a lényeges dolgokat csak egy speciális regisztrációt követően tekinthetjük meg. Nem is lenne ezzel semmi baj, hozzászoktunk már, hogy nálunk a nyilvánosság a titkolózást jelenti.

Amikor azonban megnyitottam a regisztrációs űrlapot, köpni-nyelni nem tudtam. Nem elég, hogy minden személyes adatunkat meg kell adnunk, még az adószámunkra is kíváncsi az állam. Milyen adatbázist farigcsálnak uraságék már megint? Milyen jogon kér az állam valamit, ami már megvan neki?

Ha netán azt hinnénk, hogy nem fenyegetnek, betűhíven idézem a honlap jogi nyilatkozatának legaljasabb bekezdését (a KSZK a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ rövidítése):

„Minden megjegyzésen, észrevételen, visszajelzésen, ötleten és egyéb olyan javaslaton, amely a KSZK részére került kinyilvánításra, beterjesztésre vagy felajánlásra a KÖZIGAZGATÁSI VERSENYVIZSGA elektronikus információs rendszer használatával kapcsolatban (együttesen: az "észrevételek"), az észrevétel eljuttatása révén a KSZK korlátlan és kizárólagos felhasználási jogosultságot szerez. Bármilyen észrevétel kinyilvánítása, beterjesztése vagy felajánlása tehát azt jelenti, hogy az összes vagyoni típusú szerzői jogra és az észrevételekben lévő egyéb tulajdonjogokra vonatkozó, minden jogot, jogcímet és érdekeltséget a KSZK-ra ruháznak át. Így a KSZK minden ilyen - az észrevételekkel kapcsolatos - jog, jogcím és érdekeltség kizárólagos tulajdonosává válik, és azok használatában semmilyen módon nem korlátozható sem kereskedelmi, sem pedig egyéb értelemben. A KSZK - a forrás megjelölésével- korlátozás nélkül jogosult az Ön által bármilyen céllal beterjesztett észrevételek felhasználására, többszörözésére, közzétételére, átdolgozására, belőlük feldolgozások létrehozására, nyilvánosságra hozására, nyilvánossághoz közvetítésére és forgalmazására anélkül, hogy Ön részére ezért bármilyen módon ellenszolgáltatást kellene nyújtania.”

Eltekintve attól, hogy a fenti bekezdésben akkorát vándorol az alany, hogy a fogalmazója nemhogy versenyvizsgán, hanem érettségin is csak fizetett kegyből mehetne át, itt arról van szó, hogy a KSZK fenntartja a jogot a szellemi termék ellopására. Kufárkodhat vele, benevezheti zenésített feldolgozását a Győzike show-ba – mert úgy gondolja, hogy megteheti. Ez a nyilatkozat vastagon törvénysértő, jogilag semmisnek tekinthető.

Ám a kíváncsiság nagy úr: miután átestem a technikailag is "kiforratlan" regisztráción, megnéztem, van-e tantermi vizsgafelkészítőre jelentkezési lehetőség, mert olvashattuk, hogy ezt is ígérte a KSZK. Egy frászt van.

Van viszont ingyenes felkészítő anyag, amit értékes részei ellenére is inkább kukából kivett, összegányolt hablatynak tekinthetünk, s amelyhez – sajnos – komoly szerzők adták a nevüket, nyilván jó pénzért.

A felsőfokú vizsgára felkészítő kiadvány például tényként kezeli, hogy Magyarországon legalább félmillió cigány ember él, holott erre vonatkozóan máig nincs hiteles statisztikai, népszámlálási adat.

Egy másik részben a társadalmi osztályról azt állítják, hogy az elsősorban gazdasági, másodsorban politikai kategória, pedig ez pont fordítva igaz. De lehet, hogy a szerzők valami alapfokú brossúrára emlékeznek csupán, abból is csak minden tízedik sorra.  Arról nem is beszélve, hogy éppen az elmúlt 30 évben miként változott, árnyalódott e fogalom tartalma.

Egyébként is a zagyva – esetenként bizonyíthatóan szándékosan hazug, társadalmi rendszereket összemosó – fogalomhasználat jellemző a tananyagra, s ami egy köztisztviselőknek szánt anyagban súlyos hiba: keveri a szervezetet a szervvel és a szerveződéssel. 

Kiváló viszont például az EU-ról szóló fejezet, talán az egyetlen, amelyben kizárólag tények szerepelnek.

A honlapon arra is van lehetőség, hogy egyes vizsgakérdéseket megismerhessünk. S itt elszabadult bennem a pokol. Ostoba kérdések sokasága tárult elém, sok esetben hamis, félrevezető válaszokkal. Példaként csupán egyet idézek, mert sajnálom a helyet:

„Válassza ki a lehetséges válaszok közül az egyetlen helyes választ arra, hogy az emberi cselekvéseknek, magatartásoknak milyen lehetséges koordinálása van! 

a)  Politikai koordináció.

b)  Érdekegyeztető koordináció. 

c)  Piaci koordináció.

d)  Katonai koordináció.

e)  Etnikai koordináció.”

Ismét tekintsünk el attól, hogy a feladvány alkotója agyihormon-fékező fogalmazásgátlót vett be, összpontosítsuk a figyelmünket a lényegre!  Na, mit gondoltok, melyik az egyetlen helyes válasz? Ehhez persze tudnunk kell, mit tekintünk „emberi cselekvés”-nek. Mert innentől könnyű válaszolni, gondoljatok csak arra, hogy milyen cselekedettel kezditek a napot, és azt hogyan koordináljátok?

Na ugye, hogy egyből kijött! Mert mi mást is csinálnátok reggelente, mint kiugorván a puhapihe ágyikóból, máris rohantok a piacra a kofákhoz bekoordinálni egy kupica szatmári szilvát?

Igen, a „c” a helyes válasz, okosak vagytok, elvileg lehettek köztisztviselők, csak perkáljátok le a 19 325 forintot!

Mert a birkákat ugyan nem lövik le, de alaposan megkopasztják.

Utóirat:   Telefonon felhívtam a KSZK-t, ahol éppen – véletlenül, persze, véletlenül – szabadságon vannak a nyilatkozásra jogosultak. Megígértem, hogy e blogon nyilvánosan teszem föl a kérdéseket, és majd ők válaszolnak. Kérlek hát Titeket, szóljatok hozzá, kérdezzetek Ti is – aztán ígérem, nyilvánosságra hozom az összes választ. Bár a legegyszerűbb az lenne, ha méltóságosék itt válaszolnának.

82 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr341301962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.08.11. 08:10:14

Oké, kérdéseim:
1. a már bent dolgozó köztisztviselőket is megszűrik a vizsgával, vagy csak azon embereket, akik most jelentkeznek?
2. A vizsga csak a központi közig. szervekre vonatkozik, vagy a helyi önkorm-khoz jelentkezőkre is?Pontosan kikre?
3. Mi van azokkal, akik közig. szakvizsgát tettek? elveszik az a vizsga? Vagy, akinek már van nem kell vizsgáznia?esetleg plusz pontot kap?
4.Hogy biztosítják azt, h a vizsgakérdéseket a csókos (akinek nyernie kell) nem kapja meg előre, így előny élvezve a többiek előtt? Őrzik, mint az érettségi tételeket?
5. Hogy jött ki a pont 19.325 Ft? Kik kapják ezt meg, milyen felbontásban?
6. Mit csináljon az a munkanélküli, aki havonta már csak 15-20 ezer Ft kap és nincs sehonnan jövedelme, viszont az az őrült ötlete támad, h szívesen lenne köztisztviselő? Ha több helyre is jelentkezik az illető, egyszerre pl. 3-ra, akkor 3X a fenti összeg??? Meddig érvényes a vizsga eredménye? Pl. Ha elérek 100ból 86 pontot és ez a KüM-be való bekerülésemhez kevés, de az Apehhoz én nyernék ezen pontszámmal, akkor átvihető a pontszám?

igaziatommaki 2009.08.11. 08:15:46

7. Csak a diplomásokat, vagy az érettségizett leendő köztisztviselőket is kötelezik a versenyre?
8. Miért élveznek előnyt a jogászok, pénzügyesek a kérdéssornál, mint aki mondjuk biológia szakosként pályázna az OM-be. Vagy a tárgyi tudás tesztelése azt is jelenti, h megkérdezik mikor volt a karlócai béke, mi a papucsállatka rendszertani besorolása?
9. A kérdések, amit már Strici is feltett: hogyhogy nem kell figyelembe venni az eredményét? adatbázis kinek- minek?
10. Hülyék maguk???Hülyék maguk???

2009.08.11. 08:16:00

Nekem nem egyértelmű, egy adott pozira lehet pályázni versenyvizsga nélkül is, és csak az állás elnyerése után (próbaidő alatt) kell letenni a vizsgát, vagy már eleve a pályázatnak is feltétele, hogy legyen a jelentkezőnek versenyvizsgája? Ha igen, akkor a letett versenyvizsga meddig érvényes?

"mert a munkáltató, bár erre nem kötelezett, de az elért pontszám alapján dönthet arról, kit vesz fel egy adott pozícióra"
Vagy éppen nem veszi figyelembe, és felveszi pl. a legszimpatikusabbat, pontszámtól függetlenül? Nem úgy tűnik, hogy így sok értelme lenne a vizsgának. :)
Hogyan történik az értékelés? Csupán pontozás van, minősítés nélkül, vagy osztályozzák is az eredményt? Ha nem köteles figyelembe venni a munkáltató az eredményt, akkor lehet olyan is, hogy 0 pontos/ nem eredményes vizsgát letett jelentkezőt vesz fel a maximálisan teljesítő helyett?

2009.08.11. 08:22:11

"A vizsga első része egy teszt, amellyel a vizsgázó tárgyi tudását mérik fel."

Mihez képest? Vasedényhez képest? :) Csak mert nem ugyanolyan tárgyi tudásra van szüksége a munkavégzéshez egy APEH-jogásznak, a Testnevelési Egyetem sportoktatójának, meg egy általános iskola tmk-s szakijának, ez elég könnyen belátható.

igaziatommaki 2009.08.11. 08:23:30

@tff: "Vagy éppen nem veszi figyelembe, és felveszi pl. a legszimpatikusabbat, pontszámtól függetlenül? Nem úgy tűnik, hogy így sok értelme lenne a vizsgának. :)"

Igy van. Jelentkezik 100 versenyző, az 2 milla, majd a végén felveszik az egyetlen lehetséges embert: államtitkár úr cuki kis unokahúgát.Miért van az az érzésem, h csak a pénzbeszedésről szól? válság idején így mutat példát a közszféra? még a végén a hülye multik is bevezetik, h nem elég, h 6 körön át fárasztják a jelöltet, de még fizessen is a jelölt, h aztán a végén ne vegyenek fel senkit, vagy a csókost vegyék fel.

nyíregyházi betti 2009.08.11. 08:28:16

Én már csak attól félek, hogy ezzel a versenyvizsgával előbb utóbb kiszelektálják azokat a köztisztviselőket, akikbe még szorult némi emberség. Az ilyen szivatós versenyeztetés -nem nehéz megjósolni-, ki fogja termelni a felfelé nyal, lefelé tapos típusú ügyintézőket. Na, és ki van legalul? Az ügyfél.

A kereskedelemben is ugyanez játszódik le. Ahol nem becsülik meg az eladókat, ott rosszul jár a vásárló is.
Csak annyi a különbség, hogy az ember pillanatok alatt átmegy egy másik boltba, de másik hivatalt már sokkal nehezebb találni.

Azt sem értem, hogy mi a jó búbánatnak jártunk suliba, ha felnőtt korunkban már lassan azt sem hiszik el rólunk, hogy képesek vagyunk egy mondatot leírni?

2009.08.11. 08:32:27

@igaziatommaki:
Mint a viccben a két munkáltató: - Te fizetsz az alkalmazottaknak a munkájukért? Mert én már nem.
- Már hónapok óta én sem.
- És így is bejárnak hozzád is ingyen dolgozni?
- Igen.
- Te bazmeg, nem kéne ezektől belépődíjat szednünk?

Különben is, Maki, te nem jó emberekkel barizol, tessék szépen az operabálra elmenni, megismerkedni az államtitkár úrral (mégcsak nem is kell jóban lenned vele, elég, ha kefélgettek), aztán téged fognak felvenni az unokahúg Micike helyett, és meg van oldva a versenyvizsga. :)) (Vagy inkább :(( ?)

igaziatommaki 2009.08.11. 08:37:22

@tff: Én dolgoztam 5 évet a közigben anno, most már semmiért se mennék oda és még csak nem is a versenyvizsga miatt. :-)

igaziatommaki 2009.08.11. 08:39:51

@tff: Hm... lehet, h ezentúl államtitkár úr is közbeszerzést/versenyt ír ki a farkára és hajrá csajok versenyezzetek...:-) Vagy már látom a prostik hirdetését az expresszben: 1 alkalom 20 ezer-közig. versenyvizsgára gyűjtök.

bore_out 2009.08.11. 08:58:08

Nekem is lenne egy kérdésem:
Ha valaki leteszi a vizsgát, akkor az "örök élet"? Mint a jogsi? Vagyis érdemes letenni majd jó lesz valamire valamikor alapon?

a_tom 2009.08.11. 08:58:12

Mi lenne ha egyszerűen előírnák hogy milyen OKJ szakma megléte a feltétele az állás betöltésének? Akkor lehet lenne értelme az ilyen iskolákat/tanfolyamokat elvégezni...
Aki nem rendelkezik előképzettséggel, az vagy elmegy és megszerzi, vagy - ha annyira sürgősen kell a munkaerő vagy nincs más jelentkező - képzettség nélkül is megpróbálhatja a vizsgát jelképes összegért vagy ingyenesen...

Xx19e Ft azért hogy valaki lefénymásolt pár papírt, felügyeli a vizsgát majd utána kijavítja? Mennyi "munka" lehet ez, 1.5 óra? Ha 20 fő vizsgázik egyszerre az kb 250.000/óra ha csak 1 én még akkor is vállalnám 19.000-ért...

2009.08.11. 09:50:23

Én attól tartok, ezzel azt fogják elérni, hogy belterjes lesz a közigazgatás...
Úgy értelmezem ezt a hülyéskedést, hogy ez a vizsga előkövetelménye annak, hogy egyáltalán felvegyenek egy helyre... Azt pedig nem hiszem, hogy sokan vállalnák, hogy vagy sikerül-vagy nem alapon belevágnak ebbe a vizsgába, hacsak előre nincs lezsírozva az állás...
Tudomásom szerint az alap-/szakvizsga nem évül el, hanem ezeket felváltja a versenyvizsga, amit bizonyos időközönként ismételni is kell.

p_pitypang (törölt) 2009.08.11. 09:54:05

OFF

Bréking nyúz!

Kiürült az államkincstár, ezért pár napot csúszik a nyugdíjak utalása. (Banki forrásból hallottam) Vajon ez a közszférás fizetéseket is érinti? Meg a többi szoc. juttatást is?

váj mí 2009.08.11. 10:57:04

Én csak arra lennék kíváncsi -a fenti kérdésekre adandó válaszokon kívül-, hogy ezek a "vizsgadíjnak" álcázott sápok milyen számlára folynak be? Az összegek felett ki/mi rendelkezik? Ezeket mire fordíthatja? (Ha valaki azt válaszolná, hogy a vizsgák" megszervezésére és lebonyolítására, azt először körberöhögöm, aztán jól bokán rúgom, mert nem szeretem, ha hülyének néznek :P).

igaziatommaki 2009.08.11. 11:03:41

@p_pitypang: ez komoly? a hírekben nem mondják be?

_Molly 2009.08.11. 11:38:41

Bár eléggé felhúztam magam ezen az aljas ötleten (versenyvizsga), egyelőre csak egy technikai kérdést tennék föl az illetékeseknek:

A vizsgára való jelentkezés feltétele-e az erkölcsi bizonyítvány? Avagy azt az apró információt, hogy ennek megléte nélkül úgysem veszik föl a pályázót a közszférába, csak akkorra tartogatják, miután majd sikeresen levizsgázott?...

_Molly 2009.08.11. 12:04:41

Remélem, időben szólok: esszéírást vállalok!

Kiszámoltam, pontosan 19.325 forint/esszé alapáron tudom megcsinálni. + bekötés, + postaköltség.

(Akit a látszámstop ellenére mégis fölvesznek közig. állásba, annak visszafizetem.)

a_tom 2009.08.11. 13:13:17

Az még eszembejutott hogy bár nem tudom konkrétan, betűről betűre mit jelent a "köztisztviselői létszámstop", De általánosságban ha meg van határozva egy maximális létszám attól még lehet felvétel. Mindíg van 1-2 ember aki halálra dolgozza magát, nyugdíjba megy, kilép, kirúgják, stb. Ezeket időnként pótolni kell.

2009.08.11. 13:31:44

@a_tom: Attól létszámstop, hogy ELVILEG betöltetlen vagy megüresedett pozícióba sem lehet embert felvenni. A gyakorlatban szerintem lesz kiskapu, de ebben az esetben nem a versenyvizsga fog dönteni... Az csak ahhoz kell, hogy meglegyen a papír és ne lehessen belekötni, hogy hiányzik.

_Molly 2009.08.11. 16:34:52

Ez a regisztrációs adatbekérés-dolog egyébként az Önkormányzatok (hivatalok) egyik szégyenletes foltja. Még ma is, ha bármilyen igénylőlapot kitöltesz papír alapon, alá kell húznod a megfelelőt: hajadon - elvált - házas stb.

Ezeknél megállt az idő. Nem ismerik az "egyedülálló" és "regisztrált élettárs" meghatározást.

No meg minden kérvényhez be kell írni a szem.ig. számot, TAJ-számot és adószámot, plusz ugye a lakcím, anyja neve, holott ezen adatok egyike-másika önmagában is elég lenne a kérelmező egyedi azonosításához, de kettő biztosan.
Ráadásul a Hivatal saját hatáskörében bármikor lekérheti a többi hivataltól a további infókat - már ha kíváncsi lenne rá. De általában nem, egyszerűen csak szereti gyűjteni a kliensek személyes adatait. Majd csak jó lesz valamire-alapon...

_Molly 2009.08.11. 16:44:46

"A vizsga első része egy teszt, amellyel a vizsgázó tárgyi tudását mérik fel; majd esszét kell írni, ezzel a helyesírás, a stiláris készség és az informatikai ismeretek ellenőrizhetők..."

KÉRDÉSEM:
Basszus, milyen szintű informatikai ismeretek derülnek ki abból, ha a vizsgázó wordben legépel egy szöveget? Hogy ő tud kövér betűt is csinálni, ha akar?

2009.08.11. 22:06:19

@_Molly:
Hát, hacsak nem informatikai témáról kell írni azt az esszét, akkor tényleg nem sok. :)

_Molly 2009.08.12. 08:50:50

Na, ennyit a közszféra létszámstopjáról:
www.profession.hu/allas/301464

"Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal
Okmányirodája munkatársat keres Okmányügyintéző
munkakör betöltésére. "
(2009. augusztus 12.)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 14:21:13

A KSZK főigazgatójának titkárnője közölte, hogy a főigazgató úr csak akkor hajlandó reagálni a kérdésekre, ha azokat postán(!) adjuk föl neki. A főigazgató úr az adófizetők pénzéből jól megfizetve sem ismeri az internetet, tehát el lehet gondolkodni azon, mire képzik ténylegesen a leendő köztisztviselőket. Az intézmény több munkatársával beszélgetve - akik megpróbálták elérni, hogy a főigazgató válaszoljon a kérdésekre, illetve legalább beszéljen velem -, folyamatosan meggyőződtem arról, hogy a KSZK-ban terror uralkodik, rossz lehet ilyen vezető irányítása alatt dolgozni.
És ez a pofa a mi pénzünkből, közpénzből kapja a fizetését.

a_tom 2009.08.12. 14:59:34

@Strici:
Szerintem azt nem ő dönti el hogy milyen módon teszed fel a kérdést. (Vagy már erre is csináltak valami törvényt???) Veheted úgy hogy megtagadta a válaszadást.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 16:46:01

@a_tom: Tudnotok kell hozzá, hogy tényleg mindent megtettek a beosztottjai, hogy válaszoljon. Azt üzente a pasi, hogy blogokra ő nem válaszol. Ez azért ciki, mert a többi dolgozót hazudtolta meg. A legutolsó üzenete az volt, hogy csak hivatalos szervnek válaszol.

Igen, úgy tekintem, hogy a főúr megtagadta a válaszadást, és kurvára nem érdekel, miért. Gyanítom azonban, hogy néhány kérdésre - pl. miért pont annyi a vizsgadíj, vagy miért kérdeznek hülyeségeket a vizsgán - akkor se válaszolt volna, ha az ENSZ főtitkára kérdezi. Gyáva, piti figura. Ennyi.

a_tom 2009.08.12. 17:09:18

@Strici:
Szerintem el van tévedve az illető. Fel kéne világosítani hogy nem blogok kérdeznek, meg nem a posta, hanem emberek. Állampolgárok, akikért neki kéne dolgozni, akiktől a fizetését kapja. Mindenkinek véges a türelme, a birkáknál is van egy határ.

_Molly 2009.08.12. 17:29:59

Kis sunyi szargombóc.

És igen, nem blogokra válaszol, hanem nekünk. Meg a jövendő versenyvizsgázóknak. Tudnia kéne, hogy tájékoztatási kötelezettsége van. De gondolom, ő is tudja, h. vaj van a füle mögött.

Most mit tudsz lépni?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 17:33:55

@_Molly: Ne hidd, hogy ezzel megúszta az ürge. :-)) Csak most a holnapi posztot írom a létszámstopról.

LouiS 2009.08.12. 18:53:30

Emberek! Azért itt valamiféle tévedés is van! Minden tiszteletem a blog írójáé, de:

attól, hogy valaki blogot vezet, még nem újságíró!

Ahhoz pedig mindenkinek - igen, még a közszereplőknek, sőt az adófietők pénzéből fenntartott intézmények ilyen-olyan embereinek is - megvan a joga, hogy azt mondja: nem nyilatkozom! Vagy azt, hogy írásban feltett kérdésekre szívesen válaszolok! Ezen nem kell csodálkozni, kérdezz meg újságírót, vagy sajtóst! Én dolgoztam mindkét pozícióban, úgyhogy kb. van fogalmam arról, hogy milyen az, amikor kérdezni akarok, és milyen az, amikor engem, vagy az általam képviselt szervezetet akarják kérdezni.

Fogalmam sincs, hogy te mit csináltál, de azért erős a gyanúm, hogy felütötted a telefonkönyvet/megnézted az impresszumot, tárcsáztad a számot... Bemutatkoztál? Elmondtad, hogy ki vagy? Vagy csak szimplán Strici voltál, a birkanep.blog.hu írója? Szerinted ha én, LouiS felhívnám mondjuk a Miniszterelnöki Hivatalt és azt mondanám, hogy Bajnai Gordonnal szeretnék beszélni, mi lenne a válasz? Vagy mondjuk a BKV-nál Kocsis Istvánnal? De gyanítom, hogy Barack Obama sem elérhető csak úgy az átlag amerikainak... Pedig ők aztán fenemód büszkék a mindenféle szabadságjogaikra!

Hogy blogos példát hozzak: a bkvfigyelo szerkesztője, Gál Mihály felvállalja a nevét, írásban (is) kérdez - és meglepő módon még választ is kap!

Szóval barátilag azt tanácsolom, hogy ragadj tollat, billentyűzetet és írd meg "szíved bánatát"!

_Molly 2009.08.12. 19:17:54

És írd a végére te is, hogy
"Minden megjegyzésen, észrevételen, visszajelzésen, ötleten és egyéb olyan javaslaton, amely a KSZK részére került kinyilvánításra, beterjesztésre vagy felajánlásra a KÖZIGAZGATÁSI VERSENYVIZSGA elektronikus információs rendszer használatával kapcsolatban (együttesen: az "észrevételek"), az észrevétel eljuttatása révén EZ A BLOGOS CSAPAT kizárólagos felhasználási jogosultságot szerez. "

És hajrá! Ne add fel! :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 19:21:08

@LouiS: Attól még, hogy valaki blogot vezet, nem újságíró ugyan, de mivel a nyilvánosságnak szánja az írásait, óhatatlanul közírói minőségben jelenik meg.

Ha kicsit elmélyedtél volna a sajtótörténetben, tudhatnád, hogy sokan használtak a polgári nevüktől eltérő nevet. Te például mióta tudod, hogy Diurnust Bodor Pálnak hívják?

A gyanúd egyébként nem megalapozott, természetesen a rendes nevemen is bemutatkoztam, de hangsúlyozom, ez egyáltalán nem kötelező. Különösen így van ez az internet világában; az internet ezen sajátosságáról én írtam Magyarországon első ízben tanulmányt, ami 1999-ben jelent meg az Internet Figyelőben, és én tartottam erről első ízben előadást a III. Anyanyelvi Konferencián.

Ettől még sajtójogilag (1986. évi 2. tv.) én vagyok a felelős mindazért, ami itt megjelenik. Hozzáteszem, hogy az elmúlt 41 esztendőben nem volt velem szemben folyó sajtóper.

Tévedsz abban is, hogy a kérdések nem lettek írásban feltéve. Íme, itt vannak írásban feltéve, csak el kell olvasni őket. Ráadásul a címzett intézménye vállalta, hogy válaszol.

A BKV figyelő szerkesztőjét vagy Gál Mihálynak hívják, vagy nem - és vagy választ kap, vagy nem. Nagyon sokáig nem kapott választ. Miféle diszkrimináció, hogy megjelenési helytől függően válaszol-e valaki vagy sem?

És nem és nem és nem! Egyetlen fillért sem fogok költeni pöffeszkedő hatalmasságok kedvéért postabélyegre. Van más megoldás, az ügy időközben átkerült a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 19:23:51

@_Molly: Na a felhasználási nyilatkozat pedig az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosánál landolt.

2009.08.12. 21:04:52

@Strici:
"És nem és nem és nem! Egyetlen fillért sem fogok költeni pöffeszkedő hatalmasságok kedvéért postabélyegre."

Tessék portózva feladni. :)

LouiS 2009.08.12. 21:14:42

@Strici:

Szia! Köszönöm a részletekbe menő tájékoztatást. Nem akarok vitatkozni, sem minősíteni, sem semmi hasonlót, de azért kikívánkozik belőlem, hogy a Diurnus írói álnév azért nem egyenlő a Stricivel (ha már a szavak eredeti jelentését nézzük). És speciel tudtam, hogy BP egyenlő Diurnus (ahogy pl. jópár blogger igazi énjével is tisztában vagyok - sőt, személyesen is ismerem őket). Kókay professzor úr - isten nyugosztalja - előadásait pedig köszönöm, szorgalmasan látogattam.

Abban viszont - hangsúlyozom: szerintem - tévedsz, hogy amit a blogodban leírtál, az az intézményhez szólna! Ebben a formában - szerintem - meg lehetne tölteni a teljes internetet azzal, hogy mennyi bajunk van az országgal, a szomszéd Béla bácsival, stb. Válasz jönne rá? Ettől persze szép kezdeményezés, és tényleg drukkolok neked, hogy vélt vagy valós igazad bizonyítást nyerjen! De az is lehet, hogy én a birkák közé tartozom? :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 21:55:55

@LouiS: Nem az utolsó szó jogán, csak azért, hogy a kép teljes legyen: a főigazgató minden munkatársának megtiltotta, hogy bármilyen kérdésre és bárkinek válaszoljanak. Egyedül ő és a helyettese válaszolhat. Mivel pedig én ezt a blogot adtam meg nekik, és nem az egész internetet, sőt, még a megjelenés előtt szóltam, még azt is elmondtam, hogy szerintem gyalázat, ami ebben a kérdéskörben történik - tehát nem alakoskodtam -, ÉS megígérték, hogy érdemben válaszolnak, sőt a honlapjukon is rajta van, hogy válaszolnak minden kérdésre... Szóval, nem vitatom, hogy mindenkinek joga van hallgatni, kivéve, ha kifejezetten neki, aki közpénzből él(ősködik), címzik a kérdést, mert ő az illetékes.

Az azonban érdekelne, hogy amikor szóvivő voltál valahol, miért nem válaszoltál volna nekem, ha úgy mutatkoztam volna be, hogy Strici vagyok? Mi okod lett volna a diszkriminációra? Miféle gőg?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 22:01:25

@LouiS: Hogy egészen világos legyen: magyarországon is törvénybe iktatták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amely szerint mindenkinek joga van az információhoz. Ráadásul demokrácia nevű izé van, amelyben nem számít se származás, se nem, se életkor, se név, se ÁLNÉV, se rang, se pozíció...
Ez a blog is persze bizonyítja, mennyire nem igaz az egész. De bizonyítani csak úgy lehet, hogy úgy tesz az ember, MINTHA lenne. Úgy kérdez, olyan nevet választ... direkt.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 22:02:03

@Strici: Basszus. Magyarország. Természetesen M-mel.

LouiS 2009.08.12. 22:17:59

@Strici: Ne haragudj, nem fogalmaztam egyértelműen. Nem voltam szóvivő, csak a sajtókapcsolatokat kezeltem (szép magyar szóval menedzseltem). Nyilatkozattételi jogom nem volt, de a gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy jött a megkeresés, ha élőszavas válasz kellett, akkor egyeztettünk, és az arra jogosult (elnök-vezérizgató, helyettesi (3db)) elmondta, amit kellett. Ha nem ragaszkodtak az élőszavas válaszhoz, akkor megkerestem az érintett terület vezetőjét (vagy, ha nem volt rá szükség, megírtam a válaszlevelet), azt jóváhagyta a fent említett 4 nagy egyike és ment a válasz. Kb. ugyanez volt a felállás a sajtóközlemények esetén is. A lényeg, hogy én voltam a kapocs az intézmény és az újságírók között.

Ezzel arra akartam rávilágítani, hogy a legtöbb helyen szigorú szabályok vannak arra, hogy ki és mit mondhat. Lehet ezt diktatúrának nevezni, de ellenkező esetben elszabadulna a káosz. Gondolom a te munkahelyeden is van főnök (ha te vagy az, akkor jó neked), és nyilván nálatok is vannak hasonló alárendeltségi szabályok. Lehet, hogy én több ilyen helyen dolgoztam, és ezért nem tűnik fel nekem? Passz. De pl. egy szerkesztőség is hasonló módon épül fel, nem?

A névvel kapcsolatban csak annyi, hogy nekem aztán semmi bajom nincs az írói álneveddel (persze furcsa), de - hogy a kérdésedre is válaszoljak - képzeld el azt a szitut, hogy megkeresed a céget/a mostanit/akármelyiket, hogy ez és ez érdekel. Az titkárnő/sajtós/én elmegy a vezérhez, akinek az első kérdése az, hogy ki érdeklődik? A válasz: Strici... Na, ezek után szerinted mi a következő kérdés/reakció?


Azzal egyetértek, hogy törvénybe iktattuk az Emberi Jogok... nevű szépséget. De! A lelked mélyén te is tudod, hogy ami abban szerepel, azt sajnos sehol, de sehol ezen a kerek világon nem tartják be... Ugyanakkor abban is igazad van, hogy ez ellen tenni kell.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 22:26:06

@LouiS: Miért szabadulna el a káosz? Ha az emberek képben vannak, akkor nem mondanak hülyeséget. Az én szűkebb hazámban az utolsó két évet kivéve mindenki szabadon beszélhetett, írhatott, ideértve engem is, pedig soha főnök nem voltam. Miért ne tehettem volna meg? Hiszen ha van véleményem, és azt nem fejthetem ki, akkor alkotmányos jogaimban korlátoznak.

Egyébként éppen ebben az ügyben -amikor már viszont mindenkinek be kellett fognia a pofáját - nyertem hatósági eljárást: a hatóság kimondta, hogy a cég törvényt sértett, mert a személyes szabadságom korlátozásával (!) is és más módon is próbálta szankcionálni a főnökeimnek nem tetsző véleményem nyilvánosságra hozatalát. Az indoklásban az is szerepelt, hogy ha valóban sértettem a cég jó hírét, akkor miért nem fordultak bírósághoz?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 22:52:57

@LouiS: Még valami: tegyük föl, hogy szigorúan szakmai választ kért valaki, élő adásban. Ha csak a főnökök válaszolhattak, én ilyen esetben két szakmai kérdéssel azonnal hülyét csináltam belőlük, és el is mondtam volna, hogy amit mondtak, miért eget verő ostobaság. Ilyenkor kénytelenek lettek volna a témához valóban értőre bízni a válaszadást, és ráadásul úgy, hogy a főnökök az interjúalany közelében se lehettek volna.

Hidd el, értek ehhez - soha nem főnököket szólítottam meg, ebben az esetben is a szakértőkkel kezdtem, csak megtiltották.

LouiS 2009.08.13. 10:04:47

@Strici: Szia! Egész egyszerűen azért lenne káosz, mert előfordulhat, hogy a táplálkozási lánc alján lévő versenyző olyan dolgot (is) elmond, amit esetleg nem lenne szabad (teszem azt, nem látja át az egész folyamatot, és lehet, hogy a mondadójával többet árt az egész ügynek, mint amennyi hasznot hozna.

Más. Félig elolvastam az új posztod (a jegyzőig jutottam). És kicsit ismerős volt a szaksajtóstól kapott válasz (mármint a stílus, amiről írtam itt neked).

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.13. 15:16:03

@LouiS: Nagyon is fontos, amit írsz. Nem véletlenül írtam, hogy HA a cégben mindenkit jól tájékoztatnak, HA a belső tájékoztatás emberi, érthető, magyarosan fogalmazott, HA bárki (ismétlem, bárki) láthatja a cég összes folyamatát, ha akarja, ÉS a dolgozó - még a legalacsonyabb poszton levő is - úgy érzi, hogy az ő munkája fontos, stb., AKKOR mitől kéne félni? Tegyük föl, hogy termelő cégről van szó, és mondjuk, kutyagumit gyárt. Biztos vagyok benne, hogy arra a kérdésre, hogy mitől vált gumivá a kutya, a fejlesztő többet, jobbat, szakszerűbbet tud mondani, mint a tápláléklánc csúcsán levő, a kutyagumihoz mélységeiben nem értő góré.
Ehhez azonban az szükséges, hogy aki a nagyérdemű kedvéért álnaiv kérdéseket tesz föl a szakértőnek, tudja ám, hogy mi is az a kutyagumi.
Ha majd továbbolvasod a posztot, megismerkedhetsz azzal a módszerrel, amelynek lényege a felkészültség. A jegyző egyből észrevette ezt, a minisztériumi lány meg nem.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.13. 15:23:57

@LouiS: Hogy a kutyagumi példánál maradjunk: egyszer egy (nyugat)-németországi kutyagumi gyárban arról volt szó, hogy az ő kutyagumijuk nem szakad el, csak nyúlik, nyúlik... Büszkén odaadták a kezembe, hogy próbáljam meg elszakítani. Azt nem tudták, hogy én Magyarországon előzetesen két héten keresztül teszteltem a különböző kutyagumikat, azt hitték, hogy csak egy csóró keleti firkász érkezett ide, aki elájul majd a luxusszállótól, ahol bélszínt kap uzsonnára. Én viszont tudtam, hogy hogyan kell úgy megrántani, hogy szakadjon. Sőt, azt is elmondtam, hogy miért szakad, milyen anyagszerkezeti hibát fedeztem föl. Meg még azt is hozzátettem, hogy persze ennek a hibának a mindennapi használat során nincs jelentősége. Na ettől kezdve indult az érdemi munka, és eltűnt az összes főnök... Csak hárman maradtunk: a szakember, a tolmács és én. A szakértő boldog volt, hogy végre valakit tényleg érdekel, amit csinál. Jól járt a cég meg én is? Azt hiszem, igen, különben nem hívtak volna többé oda.

LouiS 2009.08.13. 18:17:57

@Strici: :) Tetszik a példád! De hogy kukacos maradjak, meg aztán MAgyarországon vagyunk, ahol minden túlbonyolítanak: mielőtt telefont ragadtál és kérdéseidre választ szerettél volna kapni, elolvastad a versenyvizsgáról szóló határozatokat, kapcsolódó törvényeket, mittudoménmégmit? Abszolút laikusként kérdezem (de nyilván valahol szabályozva van egy ilyen folyamat is, annak meg írásos változata is van).

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.13. 20:14:29

@LouiS: Naná! Az egész honlapot elolvastam, rajta van egy csomó minden, így a vonatkozó joxabályok is.

GergyeEszter 2009.11.11. 11:33:22

@Strici: valószínűleg nem olvastál el figyelmesen mindent és kronológiailag sincsenek nálad rendben a dolgok.
A versenyvizsga valóban új dolog, az EU miatt kell Mo-n is alkalmazni. (Eddig is volt közigazgatási alapvizsga és szakvizsga, most versenyvizsgának hívják.)
Az ára a minibálbér 25%-a.
A veresnyszférából a közigazgatásba átpártolók - amennyiben nov.30-ig kinevezik őket - mentességet élveznek a vizsga alól, csakúgy, mint azok akik jelenleg is a közigazgatásban dolgoznak és legalább 5 éves a szolgálati viszonyuk.
A versenyvizsga bevezetésének semmi köze a közigazgatási létszámstopphoz, ami egyébként nem vonatkozik a közszféra egészére. Vannak teljesen jogos kivételek.
A KSZK ugyanolyan munkahely, mint bármelyik másik, tehát a munkatársak nem nyilatkozhatnak, csak a "mikrofon engedéllyel" bírók.
A KSZK nem hatóság, végrehajt.
Ezek nem titkos dolgok, szerintem bármelyik versenyvizsgát bonyolító intézmény szívesen ad felvilágosítást.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.11. 11:43:25

@Petyke_: Tévedsz. Azóta sem kapok érdemi válaszokat a KSZK-tól, bár nagyon jó, emberi viszony van köztem és némely beosztottak között.
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint minden embernek joga van az információk kutatásához, átviteléhez, megismeréséhez bármilyen formában, határokra való tekintet nélkül és zaklatások nélkül.
Továbbra sem tudom, hogyan jön ki a versenyvizsga ára. Miért annyi? Van ám most számos új gond is a versenyvizsgákkal, előbb-utóbb megírom azokat is.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.11. 11:44:21

@Petyke_: MIÉRT A MINIMÁLBÉR 25%-a? Hogy értsed.

GergyeEszter 2009.11.11. 12:28:26

@Strici: azért, mert ez még bevállalható s nagyjából befedi a költségeket is.
Nem mondtam, hogy nincs gond a versenyvizsgával. A lényeget nem értetted. Szapulod a KSZK-t, bár jóban vagy az ottaniakkal, mégsem tudod, hogy a KSZK végrehajt és nem hoz kormányrendeletet.
Nem tévedek. Eléggé képben vagyok.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.11. 12:48:50

@Petyke_: Mik a költségek? Részletes bontásban kértem tőlük, nincs olyan, hogy nagyjából. Közpénzről van szó, kötelesek fillérre pontosan elszámolni vele. És olyan rovat, hogy egyéb.

Továbbá: Ha a KSZK-nak nem tetszik, le lehet mondania az elnöknek, lásd: ORTT.

KINEK vállalható be ez a zsé? A már minden ellátásból kiesett munkanélkülinek?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.11. 12:51:04

Helyesbítek: Olyan rovat, hogy "egyéb", nincs.

GergyeEszter 2009.11.11. 13:14:42

@Strici: infrastruktúra biztosítása, vizsgáztatók díja, zenés felár, akármi. Az a véleményem, hogy egy hőzőngő, uszító, álentelektüel vagy, aki nem képes komplex gondolkodásra, ellenben a saját véleményét tényként tünteti fel.
A versenyvizsga kötelező, próbáld meg végiggondolni, hogy mennyibe kerülne neked -hiszen a közalkalmazottak a te verejtékes munkával megkeresett pénzedből tartatnak el, tényleg,most éjszakás vagy?- ha nem kellene érte fizetni és mindenki menne versenyvizsgázni.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.11. 13:17:45

@Petyke_: Tehát, hogy értsd:

Van-e emberekre szükség a közszférában? Van. Akkor ne vagyoni cenzussal oldják meg a felkészítést, hanem az állam vállalja magára a költségeket.

Azt meg végképp nem hiszem, hogy a honlapon a kizárólag férfiakat ábrázoló fotót a kormányrendelet írta elő. A KSZK által honlapkészítésre felkért "csókosoknak" nyilván fogalmuk sincs ilyesféle érzékenységekről, a cég igazgatója meg leszarja.

Amikor a Helwett Packardnak bíráltam egy igazi, az e-learning szabványoknak megfelelő oktatási anyagot, és felfedeztem, hogy az egyik modulban kizárólag férfiak szerepelnek a képeken, azonnal utasítást adtak a cserére, és meghatódtak, hogy Magyarországon ez milyen fontos.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.11. 13:24:11

@Petyke_: Nem mindenki menne versenyvizsgára, csak azok, akiket a közszférában akarnak alkalmazni. Tehát megfordulna a folyamat: szükség van öt oktatásszervezőre a KSZK-ban, mondjuk. Pályázat, feltételek, stb. Kiválasztanak - nyilvános elbírálással(!) - tíz alkalmasat a 70 ezer jelentkezőből. Ezt a tízet küldik vizsgára. És a vizsgaeredménytől függően(!), a legtöbb pontszámot elérők közül alkalmaznak ötöt.

GergyeEszter 2009.11.11. 16:18:26

@Strici: szerintem az ott dolgozó ismerőseidtől érdeklődd meg a KSZK kiválasztási folyamatát és osszad meg másokkal is itt. A statisztikai hivataltól pedig kérdezd meg, hogy nő, vagy férfi dolgozik-e több a közigazgatásban.

Golan Trevize · http://nagydaniel.wordpress.com/ 2009.11.22. 21:19:19

Ebben a formájában nem tetszik nekem ez a közigazgatási versenyvizsga. Több benne a bürokrácia meg a ráfordított energia mint a haszna. Szerintem ezzel a magyar központi-igazgatás, saját magáról állított ki, megint egy rossz bizonyítványt. Ezt azért kell leszögeznem az elején mert a tananyagban nem lesz benne :) Valamint nem tartom etikusnak hogy pénzt kérnek érte.

Már túl vagyok az első felháborodási hullámon, és kezd érdekelni miből fogok vizsgázni hamarosan, elkezdtem olvasgatni az oktatási segédanyagot, melynek nagy része úgy gondolom általános műveltséghez tartozik és benne is van az iskolai tananyagban. A különböző fejezetek színvonala elég eltérő, nem koharens. Az első a Társadalomismeretekről szólt és tetszett, érdekesnek találtam, de volt már felháborítóan gyenge fejezet is. (csak egy példa 46 oldal " számos alternatíva... ...feltárt alternatívák száma" ??? alternatíva = kényszerű választás két lehetőség között! szerzőnek)

Összességében gyorsan lehet vele haladni olvasmányos.

Ezek az első benyomások.

TikiG 2009.11.27. 12:57:44

Küldenék néhány infót a díjjal kapcsolatban a homály feloszlatása végett:

"A versenyvizsga díja

A versenyvizsga díja a köztisztviselői illetményalap (38.650 Ft.) 50 %-a 19.325 Ft, melynek költségét a vizsgázó viseli.
Az írásbeli vizsgarész díja a köztisztviselői illetményalap 20 %-a 7.730 Ft.

A szóbeli vizsgarész díja a köztisztviselői illetményalap 30 %-a 11.595 Ft.

Vizsgabizottsági elnök és a két tag díja a szóbeli vizsgarész 20 %-a, 2.319 Ft/fő.

Az írásbeli dolgozatot javító vizsgabizottsági tagokat az írásbeli vizsgarész díjának 10 %-a, 773 Ft/fő illeti meg.

A vizsgabiztost az írásbeli és a szóbeli vizsgarész díjának 5-5%-a illeti meg, 387 és 580 Ft/fő.

A KSZK-t az írásbeli vizsgarész 10 %-a (773 Ft), és a szóbeli 5 %-a (580 Ft), a vizsgaszervezőt a fennmaradó összeg (9.276 Ft) illeti meg.

A vizsgázónak a vizsgadíjat a részvizsgák megkezdése előtti 3. munkanapig kell, hogy befizesse.

A vizsgaszervezőnek a megmaradó bevételt a rendszer működtetésére kell fordítani és félévente elszámolni a KSZK felé (pl. terembérlet, számítógépek cseréje, közreműködők díjazása)."

Forrás: A közigazgatási versenyvizsgvizsgáról
a Kormány 126/2009. (VI. 15.) Korm. rendelete

Ajánlom mindenkinek elolvasásra, mert hihetetlen módon fel lehet világosulni belőle. Pl: mi a célja, kinek kell letenni, kinek nem, 5 évig érvényes, stb...

Amúgy én dec 1-én megyek majd az írásbelire, mert egy megpályázott álláshoz már most kérik!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.27. 16:39:19

@TikiG: Még mindig nem tudni azt, hogy MIÉRT PONT ENNYI????

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.27. 16:41:30

@TikiG: Azért a vizsgaszervezőnek ez kurva jó pénz. Igaz, ő dolgozik a legtöbbet. De vigyázz! Az esszénél a helyesírást is értékelik, és helyesen úgy írják, hogy december 1-jén.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.27. 16:42:33

@TikiG: Ja, és nincs írásbeli dolgozat, esszé van. Hónapok óta ezen (is) vitatkozom a KSZK-val.

TikiG 2009.11.27. 17:13:37

@Strici: Köszi, tudom, majd jobban vigyázok a helyesírásra:)

Amúgy most van időm nézegetni a nyelvtani szabályokat, mert épp nem megjeleníthető az oldaluk, ahonnan tanulni kellene...

Auris 2009.11.29. 22:12:52

Azt hiszem némi félreértés van több kommentező társam esetén is.
A versenyvizsga nem arra szolgál, hogy egy konkrét álláspályázat esetén összemérjék a tudásukat a pályázók. Szó sincs erről.
A versenyvizsga pusztán egy előfeltétel ahhoz, hogy pályázhass. Ugyanúgy, mint a büntetlen előélet és a magyar állampolgárság, vagy az iskolai végzettség.
Tehát az egész célja nem az, hogy a pályázók között a felkészültség alapján kelljen választani...
(Bruhaha...)
Ez gyermekeim a magyar valóság. Itt megint egy újabb lehúzásról van szó. Hiszen sokan akik megcsinálják a vizsgát soha nem fognak bekerülni a közigazgatásba. Viszont a vizsgadíjat beperkálták. Aztán a szerencsésebbek elhelyezkednek a magánszférában, a még szerencsésebbek megfogadják "jóemberünk" tanácsát mivel "el lenet menni külföldre... Tessék, el lehet menni."
De a legrosszabbul azok járnak, akik már benn vannak a közigazgatásban és teljesen feleslegesen megcsináltatják majd velük az átsorolásukhoz.
(Értsd: ha középfokú végzettségű köztisztviselő lediplomázik, szakvizsgáznia kell, aminek előfeltétele a versenyvizsga - ami teljesen értelmetlen, hiszen a kettő tematikailag lefedi egymást)
Nos ez utóbbi is alátámasztja, pénzszag terjeng....
Tessék menni tanfolyamokra, vizsgákra és tejelni, tejelni, tejelni....
Jól jár állambácsi is és persze azok is akik a tanfolyamokat szervezik.
No meg a vizsgáztatásban meg a rendszer kialakításban részt vevő személyek asztalára is lehull néhány morzsa....
Aztán meg felvesznek akit akarnak!!!! Bruha-ha-ha-ha-ha-ha! Verseny a javából! Nekem megint levizsgáztak. Nagy büdös egyes!

Kellemes felkészülést mindenkinek!

Auris 2009.11.29. 22:30:05

@Petyke_: "(Eddig is volt közigazgatási alapvizsga és szakvizsga, most versenyvizsgának hívják.)"

Kedves Petyke, ez nem fedi a valót!

A szakvizsga továbbra is megmarad, lásd:
Köztiszviselői tv 25. § (8): "Közigazgatási szakvizsgát az az I. besorolási osztályba sorolt köztisztviselő tehet, aki közigazgatási versenyvizsgát tett vagy az alól mentesült, közigazgatási szervnél szerzett legalább kétéves gyakorlattal rendelkezik és részt vett a jogszabály által meghatározott felkészítő tanfolyamon."

Tehát szakvizsga továbbra is van, és a versenyvizsga nem e helyett, hanem e mellett jött létre. Ráadásul a szakvizsgához külön (kötelező) tanfolyam van, külön vizsgadíjjal. A versenyvizsga ennek előfeltétele.

Szépen csengő magyar forintokért! A versenyvizsga semmire sem jó, bár az általános műveltség kétségtelenül nő tőle!

silkent (törölt) 2010.01.02. 18:01:40

Kérdéseim a versenyvizsgával kapcsolatban:
1, Én 1 évig, határozott munkaviszonyban dolgoztam a közigazgatásban (előtte máshol 15 évet összesen- mindenhol ált. 1-2 évet) - így most ~16 év közigazgatási munkaviszony után erre a sz*rságra vagyok kötelezve???? :-o
2, 4 diplomám van, 3felsőfokú, 2 közép nyelvvizsgával...újabb kérdésem: erre a sz*rságra vagyok kötelezve???? :-o
3, Műszaki vonalon mozgok (statikus) - a munkakörömnél fogva soha, sehol nem kellett "jogászkodnom" - adódik tehát a köv. kérdésem kérdésem: erre a sz*rságra vagyok kötelezve???? :-o
4, akkor ez egyenlő esélyek mentén esetleg nem csak társadalomismeretek, jogi ismeretek stb. mentén haladva esetleg egyszerű rácsostartó eredő erőjének kiszámítása is van ebben a sz*rban...???? (a kérdés csak költői)
5, már a neve is jó "versenyvizsga" - milyen "verseny" az, ahol a példánál maradva összeeresztem Cseh Lacit Tóth Verával??? :-o
Kb. ezek miatt van, hogy dunát lehet rekeszteni felsőbbrendű fajként magukat tekintő jogászokkal, kommunikációs szakosokkal, PR menedzserekkel, - dolgozó, v. szakmailag kiváló tudású mérnöknek pedig senki nem megy el....minek??? minimálbérért a közigazgatásba, és előtte még ilyen szemét módon le is húzzák, plusz még "versenyeztessék"????

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.01.03. 10:20:55

@silkent: Jól látod. És igen, ha megszakadt a közigazgatási jogviszonyod, vizsgáznod kell.

silkent (törölt) 2010.01.03. 18:15:04

@Strici: gyakorlatilag nem új a kérdésem de feltenném az illetékeseknek:
Az építési engedélyek kiadása ugyebár jegyzői hatáskör. 20 éves szakmai tapasztalattal (műszaki ellenőr, tervező) nekem ugyebár kell tennem versenyvizsgát - mert hát "közigazgatási gyakorlat, jogrendszer ismeret" elengedhetetlen stb.
Kérdésem lenne, hogy akkor egy jegyző is tesz építész-műszaki szakvizsgát....??? (költői kérdés) - mert ugyebár jogilag úgy adnak ki határozatokat, hogy sztm. f*ngjuk sincs, mit is adnak ki...gyak. úgy mintha pl. egy vízvezeték szerelő egyszercsak orvosi praxist nyitna....
Egy. ez sokszor látszik is...
De persze fontosabb, hogy egy mérnököt belekényszerítsünk a "jogászkodásba" - érdekes módon a műszaki szakemberek soha nem erőltetik rá az emberekre hogy műszaki helyzetet megoldjanak - mert tudják, hogy 1, nem az Ő feladatuk 2, nem érdekli őket 3, vagy nem az Ő szakterületük...pont azért van a mérnökképzés, és a mérnökök, hogy a műszaki jellegű kérdéseket megoldják.

Fordítva ez már nem működik...valahogy minden jogász, közgazdász, P+R, média, kommunikációs, HR-es, büfé-, könytár-, stb. szakos "okostojás" úgy érzi, hogy Ő mindenhez ért...ami még nem is lenne baj, csak bele is szólnak---még ezt is elviseljük, tűrjük valahogy (kifelé inkább röhögünk rajta), de még számon is kérnek abból másokon - amiért épp Ők vannak.....amit Ők tanultak éveken át, amiben dolgoznak....
Félreértés ne essék - leteszem a versenyvizsgát - hogy miért? - csak mert kell....nem nekem, mert a kutyát nem érdeklia továbbiakban, én sem fogom tudni mire használni -sztm. a wc-falra kiszegezem...
Csak hát igen, elképzelem magam, ahogy igazi "versenyvizsgázóként" beülök a jogász mellé... Egyenlő pályák, egyenlő esélyek....200m vegyes...az első pályán Cseh Laci, a kettesen Tóth Vera....
És utánna ha állást nyerünk a közigazgatásban: a jogász felsőbbrendű fajként max. aláírja az építési határozatokat, én meg mérnökként minimálbérért közvetlen építem országunkat....

Ergo: fiatalok- ne menjetek mérnöki pályára....

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.01.03. 21:17:08

@silkent: Noha én nagyon nem szeretem ezt a vizsgát, és még többször is fogok írni róla, hiszen már átestem a megmérettetésen - másutt már megjelent, hogy 300 pontból 273-at kaptam -, azért valamiben nem teljesen van igazad. Egy átlag-állampolgárnak is jó, különösen, ha diplomás, ha ismeri a közigazgatás rendszerét, ha tudja, mikor és hogyan lehet jogorvoslatot kérni közigazgatási határozatokkal szemben - mint ahogy a munkajogot sem árt ismerni. Sőt, sokkal kevesebb okostojást tartanánk el, ha tudnánk, milyen jogaink vannak.

Ugyanakkor az is jó lenne, ha a humántudorok nem lennének büszkék arra, hogy nem tudnak becsavarni egy fénycsövet a foglalatba. Az okítási rendszer egyik fő hibája, hogy az öntudatos állampolgári léthez szükséges ismereteket még készségszinten se adja meg.

silkent (törölt) 2010.01.04. 17:12:47

Szia imét...
Néhény személyes kérdésem lenne:
1, Neked milyen végzettséged van?
2, Milyen álláshoz, miért kellett közig. vers. v. tenned?
3, Mikor, hol csináltad? Miből áll a vizsga?
4, Ilyen felkészítőn voltál? Megvannak még esetleg az anyagaid...-érdekelnének...

A személyesség miatt sztm. folytassuk privátban:
narameihkla@citromail.hu

r_kata 2010.01.06. 17:20:35

hello!
akkor most Strici, Te megcsináltad ezt a vizsgát?
bocsi még nem volt időm végigböngészni a blogot!
előre is köszi, Kata

bazsy7 2010.02.15. 15:07:59

@Strici:
Szia! Én most megyek szóbelire pénteken. Az nagyon nem tetszik, hogy semmi tétel, vagy kérdéssor sincs megadva, se az, hogy hogy fog ez kinézni...
Ha nem lenne nagy probléma, kérlek oszd meg velem a tapasztalataidat!
bazsy7@freemail.hu

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.02.15. 17:16:15

@bazsy7: A szóbelitől ne félj, az nagyon könnyű! Ha minden tesztkérdésre tudod a választ, sikerülni fog!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.02.15. 17:17:45

@bazsy7: Ja,egyébként úgy néz ki, hogy kapsz öt témakört egy nyomtatott papíron, és három ember előtt felelsz. Segítőkészek, kedvesek, és egyébként is, legalább 20 percig gondolkodhatsz. Nem nagyon kérnek számon adatokat és dátumokat.

Dupi 2010.03.16. 18:07:55

Hali !
Segítsetek légyszike, ha valakinek megvan kinyomtatva a versenyvizsga tananyaga, szeretném kölcsönkérni.
Előre is köszi. Vagy esetleg tudja valaki, hogy honnan lehetne beszerezni ? El szeretném végezni, talán így a közférába el tudnék helyezkedni. Talán ????????????? Egyébként, milyen nehéz, vagy könnyű ? Érdemes jelentkezni a felkészítő tanfolyamra ?
Segítségeteket előre is köszönöm.
dupikati@freemail.hu

viktorred 2010.03.27. 09:20:52

@Dupi: Tanfolyamra járni nem érdemes!
Az anyag letölthető a Kiwi oldalról. A közép és felsőfok 400-400 oldal + 1000 tesztkérdés. A teszt könnyű, csak egyszer át kell olvasni megoldással együtt és berögződik a sokszor egyértelmű válasz. Amit pedig nem tudtál volna azt meg azért könnyű megjegyezni.
Én egyszer végigolvastam a 800 oldalt, utána a legfontosabb részeket kihúztam, majd átrágtam magam a teszteken. Vigyázz sok válasz hibás! Ezeknek utánanézel és már megy is. Az "esszéhez" kellett egy kis szerencse. Minden tantárgyból legyen 2-3 témakör ami nagyon jól megy. Az esszék címei alapján sok minden ráfűzhető.
A szóbeli egy beszélgetés, ahol ha elég talpraesett vagy, akkor sima ügy. Én 252 pontot szereztem egy hónap (napi kb. 2 óra) tanulással. Sok sikert!

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.04.01. 15:06:06

29-én eldöntöttem, hogy jelentkezem, 7-én írásbeli.

És csak a felsőfokú anyagot olvasom/tanulom.
A Kiwin lehet gyakorolni a teszteket témakörönként. Az nagyon nagy segítség.

Majd beszámolok, mit alkottam :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.04.01. 17:03:09

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér): Rosszul teszed. Egy csomó kérdés csak a középfokúból derül ki. Mert ez is hülyén van csinálva.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.04.01. 19:36:49

@Strici:
hát azért izé ... 800 oldal 7 nap alatt ölég sok. De akkor letöltöm azt is, egye rosseb :)
süti beállítások módosítása