HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Több fényt a birkáknak!

2009.09.04. 00:22 Strici

Sajtótájékoztatóra azért megy az ember,

mert meghívják,
mert találkozhat a kollégáival,
mert érdekli a téma,
mert adnak ingyér enni.

Minél több rossz hír kering a házigazdáról, annál valószínűbb, hogy a tájékoztató végén pazar táp vár, és különösen akkor van erre esély, ha állami vezető is méltatja az eseményt.

Az átkosban az úgy volt, hogy ha átadtak egy ABC áruházat, akkor a párttitkár a szalag átvágásakor a szocializmus építésének mérföldköveként jellemezte az új kereskedelmi egységet, amelyben a dolgozó nép egyre nagyobb választékban válogatva elégítheti ki a szükségleteit, újabb csapást mérve a Nyugat pazarló imperializmusára.  

Napjainkban a fogyasztói igényekre hivatkozni nem elég. Fejlettebbek lettünk, kell még valami bónusz, például a környezetvédelem magasztos ügye.

A környezetvédelem az Európához tartozás alapkövetelménye, egyszersmind csalhatatlan mércéje is. Folyik is a verseny, hogy ki a környezetért legtöbbet tevő.

Itt vannak például a kompakt fénycsöveket gyártók. Ők olyan sokat tettek, hogy elérték: az EU fokozatosan megszünteti a hagyományos izzólámpák gyártásának és forgalmazásának engedélyezését. Persze most, hogy már megszületett a döntés, most, amikor már nem lehet mit tenni, egyre-másra jelennek meg értekezések arról, hogy a fénycsövek zúgnak, villognak, rövidebb az élettartamuk, mint amit állítottak róluk, és a fényük sem olyan barátságos, mint a hagyományos izzóké. Legalábbis az olcsóbbak ilyenek, a drágábbak viszont sosem térülnek meg. Ami még ennél is fontosabb: a hagyományos izzólámpa semmilyen környezetszennyező anyagot nem tartalmaz, viszont a kiégett kompakt fénycső veszélyes hulladék. Radioaktív sugárzó fénypor és higany van benne. Hangsúlyozom, csak az utóbbi időben beszélhetünk erről, korábban a birkákat senki nem tájékoztatta, nem tájékoztathatta.

Amikor tegnap délben a budapesti Hősök terén beültünk a sajtó munkatársait szállító mikrobuszba, már tudtuk, hogy egyrészt csodára számíthatunk majd, másrészt nem egy szem száraz pogit fogunk kapni, mert az esemény főszereplője a környezetvédelmi államtitkár lesz.

Az is bejött, hogy a Dunakesziig vezető úton jót cseveghettünk egymással a szakma állapotáról, felemlegethettünk régi nagy médiasztorikat is – amin főként az értendő, hogy ki mikor és hol mennyit volt képes piálni, szó szerint értelmezve a „korlátlan italfogyasztás”-t.

De aztán begördült a parkolóba a mikrobusz, és elénk tárult – idézem a sajtóanyagot – "a TESCO közép-európai legzöldebb áruháza". Viszonylag gyorsan elhangzottak a nyitóbeszédek (közben láttuk, hogy már terítenek), átestünk a szalag átvágásán is, majd üzemlátogatásra indultunk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, hogyan akarja csökkenteni a felére a TESCO a károsanyag-kibocsátást.  

Hát mi tagadás, be van vetve itt minden. A tetőn napkollektorokat helyeztek el, ezek kb. úgy működnek, mint a hétvégi telkeken az esővíz-gyűjtő tartályok, amelyekben a nap melegíti a levet.

Ugyancsak a tetőkön, valamint a homlokzaton napelemek sorakoznak, amelyek napenergiából elektromos áramot termelnek. A napelemek megtérülése kb. tíz év, és ha még ezután is működnek, akkor valóban megérte alkalmazni őket. Attól persze tekintsünk el, hogy a gyártásukhoz felhasznált adalékok erősen rákkeltő hatásúak.

A dunakeszi áruházban használnak továbbá hőszivattyúkat is, amelyek a föld alsóbb rétegeinek melegével fűtik az épületet.

Az eladótérben a hűtőbútorokat (ládákat, szekrényeket) elhúzható ajtókkal szerelték föl, ezek következtében a hűtött ételek didergetéséhez 40%-kal kevesebb energia kell. Hozzáteszem, hogy a lakótelepünkön levő Spar (leánykori nevén Plus) áruházban már tíz évvel ezelőtt is ilyenek voltak a hűtőládák, s arra is jól emlékszem, hogy noha a mi családunk 1961-ben vásárolta az első Lehel hűtőszekrényt, már annak is volt ajtaja.

Az igazi újdonság azonban a világítás megoldása, s ezzel vívta ki a március 3-án átadott áruház az elsőbbséget. Azt mondanom se kell, hogy a mesterséges fényforrások nem izzólámpák, hanem fénycsövek vagy fényt kibocsátó félvezetők (ledek).  Ám hogy igazán nagyot lehessen takarékoskodni, a TESCO – ellentétben a Bolondfalváról szóló népmesével, amelyben a buta paraszt teknővel viszi a világosságot a házba – tehát a TESCO, s itt most elérzékenyülök, mert valahogy föl kell készíteni titeket a csodára, vagyis a TESCO feltalálta az a b l a k ot. 

Na? Hittétek volna?

Van tetőablak is, oldalablak is. Amikor a műszaki igazgatótól megkérdeztem, hogy ha az ablakokon is gyün be a fény, akkor miért világít az összes fénycső, az volt a válasz, hogy a fényszabályozó automatika rendszer még nem készült el a megnyitóra.  Meg is jegyezték a kollégáim, hogy már megint minek szólaltam meg…

Ja, még. A fogadás valóban sok finomságot tartalmazott, nekem különösen a csokiöntetes süti ízlett. A legyek nem voltak ilyen válogatósak, mert belőlük is volt bőven.

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr121358572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabyn 2009.09.04. 00:40:13

:DDDDDDDD
Az a szopacs az újtípusú izzókkal, hogy nem minden foglalatba jók. Nekem speciel a lámpáim felébe szerintem nem jók. (ilyen pl az előszobavillany amit még kicserélni is macerás)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.04. 06:22:17

Életemben egyszer voltam egy ilyen repi alkalmon, ahol megkóstoltam egy fantázianevű, igen dekoratív szendvicskét. Arra nem sikerült rájönnöm, hogy mi van benne, viszont három napig olyan beteg voltam tőle, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. Remélem más is evett belőle, és nemcsak az én érzékeny gyomrommal volt a probléma.
Szalmonellafertőzést kívánok annak is, aki a kompakt fénycsövet kitalálta.

a_tom 2009.09.04. 09:24:48

Várjunk csak, a csokissütiért cserébe neked nem valami Tesco-t méltetó cikket kellett volna írnod? Ez a hála? :)

"a TESCO közép-európai legzöldebb áruháza" Erről az IKEA jutott eszembe, annak mindegyik áruháza a legkékebb. Emlékszem mikor építették itt az örsön és valamiért nem sok itt lakónak tetszett a kibaszott nagy kék bunker. A közvetlenül szemben lakókkal tárgyaltak is hogy majd lesz annál a falnál amit az ablakból látnak valami burkolat, meg növények, stb.. Jó sok éve volt már, asszem egy másfél méterre felkúszott csenevész borostyán, ami beborítja a fal kb 5%-át lett a megoldás.

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.09.04. 10:10:00

Mi is lecseréltük a legtöbb izzót, mert iszonyatos villanyszámlánk van - a gond az, hogy a legtöbb lámpabúrába bele sem fér az energiatakarékos izzó, úgyhogy azt búrástul kell lecserélni...

Egyébként tényleg elfelejtjük néha, hogy a természetes fény (lenne) a legjobb... Amerikában jártam anno, egy afféle igazi "amerikai típusú" családi házban, ahol a fürdőszoba a ház belsejében volt, természetes fényforrás nélkül - pontosabban csak azt hittem, ugyanis amikor megpróbáltam lekapcsolni a villanyt, akkor a háziak közölték, hogy nem tudom, ugyanis a mennyezeten látható, lámpatestnek vélt kerek valami valójában egy tetőablak. :)

a_tom 2009.09.04. 10:22:35

Dolgoztam egy ideig optikusként egy bevásárlóközpontban. Szerintem az összes üzlet közül pont ott volt a legrosszabb a világítás(pedig a többi se piskóta)..
Túl sok, erős volt a fény, és persze hogy kékesfehér, vibrálós fajta. Biztos kiszámolták a marketingesek hogy ettől majd több szemüveget vesznek a népek.
Sajnos én eléggé érzékeny vagyok erre is, úgyhogy nem voltam túl boldog ott(bár tény hogy vettem egy szemüveget) :)

_Molly 2009.09.04. 17:22:27

Ez jó! A higanyos hőmérőt éppen azért tiltották be, mert higanyos. Az ugyanilyen égőt meg kötelezővé teszik?

Egyébként azokon a helyeken, ahol állandóan föl-lekapcsolgatjuk a fényt, ott állítólag a legolcsóbb energiatakarékos sem térül meg, mert előbb kipurcan. :( És állítólag fényerősség szabályozásra sem alkalmas.

Kinek a bulija lehet ez az egész?

Gratulálok az új bejegyzéshez Strici!

mldrv 2009.09.05. 08:29:35

természetes fény rlz, faltól falig ablakok. :)

azért még így is elkeserít, hogy csökkennek a választási lehetőségek... és valóban, oda kell figyelni melyiket veszed, az olcsók megdöglenek 2 hónap alatt.

bore_out 2009.09.05. 09:29:48

"Van tetőablak is, oldalablak is. Amikor a műszaki igazgatótól megkérdeztem, hogy ha az ablakokon is gyün be a fény, akkor miért világít az összes fénycső, az volt a válasz, hogy a fényszabályozó automatika rendszer még nem készült el a megnyitóra. Meg is jegyezték a kollégáim, hogy már megint minek szólaltam meg…"

Ezen a részen kifeküdtem. :DDDDDDD

uni1002 2009.09.05. 19:21:32

Van egy dolog, amiről nem szoktak beszélni az energia takarékos lámpákkal kapcsolatban.
Óriási nagyfrekvenciás zavart okoznak, a környezetben. Némelyik gagyibb példány képes egy vasbeton panelházban is több emeleten tönkre tenni a rádiózást. Általában közép, és hosszúhullámon, de a "jobb" darabok még az URH CCIR sávban is zúgnak.
A drágább darabok valamivel kevésbé zavarnak.
Mikor hobbimmal, az antik tranzisztoros rádió javítással foglalkozom, muszáj a 23W-os "modern technikát" lecserélni az asztali lámpában egy hagyományos 75W-os égőre, ami steril,nincs benne elektronika, mellette még a gyenge adókat is hallani, /ha a szomszéd nem zavar a lámpájával/.
Ahogy tért nyernek az energia takarékos lámpák, és az /indukciós főzőlapok,-a legdurvább zajforrás/ úgy önti el az étert a rádiófrekvenciás szemét.

nyíregyházi betti 2009.09.06. 16:05:43

Az energiatakarékos kompakt fénycsövek remekül szuperálnak a nyolcvanas éveiket taposó szüleim hetvenes években vásárolt csillárjában. Őket nem tudtam a helyi világításra rábeszélni, mert az egész szobában világosságot akarnak. Ez a lámpatest E27-es (normál) foglalattal, és olyan szép nagy üvegburákkal rendelkezik, melybe tökéletesen belefér egy méretesebb fényforrás is úgy, hogy nem lóg ki belőle. A kilencvenes évek közepén vett 3 darab (méregdrága) TUNGSRAM kompakt fénycső 6 évig szolgálta őket! Sajna azóta sűrűbben váltogatjuk a kompakt fénycsöveket, gondosan figyelve a megfelelő színhőmérsékletre, úgyhogy ebben az esetben sikerült átállni e „modern” (egészségtelen és környezetszennyező) fényforrásra.


Nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy belefér a kompakt fénycső a régi lámpájába. A megfelelő méretű és hosszú élettartamú körteformához hasonlító kompakt fénycső pedig megfizethetetlen egy alacsony jövedelmű ember számára. Amennyiben mégis összekuporgatja a kisméretű fénycsőre, vagy a legenergiatakarékosabb led-es fényforrásra valót, szomorúan kell megbékélnie azzal, hogy nagy valószínűséggel, kevesebb fényerővel kell ezután beérnie.

Az elhíresült 244/2009/EK rendelet itt olvasható.

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:076:0003:0016:HU:PDF

Nekem a 6-os táblázat keltette fel az érdeklődésemet. Ez segít némileg a klf. fényforrások összehasonlításában, amennyiben a csomagolásra ráírták a fényáramot (lm). Előfordul azonban, hogy ezt a fontos paramétert elfelejtik közölni velünk a gyártók, vagy olyan pici betűkkel írják rá, hogy nem olvasható. Éppen ezért célszerű olyan helyen vásárolni, ahol található segítőkész eladó, aki segít a választásban. /Pl. Abban a barkácsáruházban, ahol én dolgozom, hozzám bátran fordulhatnak a vásárlók./

Akinek nem tetszik a fénycső, választhat halogénvilágítást is. Ebben a napocskához hasonló módon izzik a wolfrámszál majdnem ugyanúgy, mint a hagyományos izzókban. Mai tudásunk szerint nem tartalmaz környezetszennyező anyagokat.

Ja, hogy átlagember számára már-már áttekinthetetlen választékban piacra került halogénizzók többsége irányított fény,(szpot) hm… A szobám plafonján én biztos nem fogom általános világításként használni, mert határozottan úgy érzem, hogy árt a szememnek. Sokan mégis kedvelik. Az viszont előny, hogy várhatóan valamivel magasabb az élettartama a hagyományos izzóénál és ha egy tárgyra (és nem a szemünkbe!) irányítunk egy halogén szpot lámpát, csodaszép élményben lesz részünk.

Azt kell mondanom, hogy nem valami nagy lumen :-)) volt aki kitalálta, hogy az emberiséget megfosztja a hagyományos izzóktól. Minden fényforrásnak meg van az előnye és a hátránya. Miért nem hagyják az embereket szabadon választani? A vásárlók kegyeiért folyó versenyben előbb utóbb úgy is átvették volna az újabb fejlesztésű lámpák a régiek helyét, ha igaz az a propaganda miszerint minden tekintetben jobbak a hagyományos izzólámpánál. Nagyon úgy tűnik, ez a döntés rendkívül elhamarkodott volt és emiatt többet árt, mint használ.

Cseppet sem csodálkozom azon, hogy a napi megélhetési gondokkal küzdő tömegek nem dobják ki régi lámpáikat, s nem térnek át tömegesen a szupertrendi lámpatestekre és fényforrásokra.

Csak birka módon tűrik, hogy már megint elvettek tőlük valamit.
:-((

teddybear01 2009.09.07. 11:14:06

@uni1002: Minden műszerész normál izzót, esetleg kriptonost használ a munkahely megvilágítására. Amennyiben jól akar látni. Ezek a kompakt fénycsövek fénye vibrál, és a fényspektrumuk is eltér a napfényétől. Tönkre megy a szemed, ha ezeket használod!

nyíregyházi betti 2009.09.08. 08:50:13

Van itt még valami birkaság ezzel a halogén izzóval kapcsolatban.

Megveszi a honpolgár az olcsócsillárt, vagy a drágábbat, mindegy. Kell bele ugyebár E14-es vagy E27-es, (a jó öreg Edisonról elnevezett) "minyon" vagyis kis ill. normál foglalatú izzó.

A megfizethető energiatakarékos ronda, kilóg a burából. Erre az esetre szoktam ajánlani a hagyományos izzót fényerőszabályozóval. (Utóbbit úgyis csak egyszer kell megvenni, s én általában olcsón is tudok adni.) Úgysem kell állandóan díszkivilágítást rendezni a szobában. De mi lesz akkor amikor a sima izzók eltűnnek a boltok polcairól? A dimmer,(fényerőszabályozó) nem tudja működtetni az olcsó kompakt fénycsövet, a szabályozható kompakt fénycső pedig még nem kapható, ill. ha mégis, irreálisan magas az ára.

Megoldás:
Majd vesznek a népek halogénizzót (jóval drágábban) és azt szabályozzák. Közben pedig igyekeznek abba bele sem gondolni, hogy a halogénizzó legfőbb előnye, a halogén körfolyamat következményeként létrejövő magasabb élettartam csak akkor érvényesül, ha az izzó az eredetileg előírt magas hőfokon működik. (Ez így van megalkotva.)

Leszabályozott üzemmódban kb. ugyanannyi élettartam várható el tőlük, mint a sima izzóktól. (kb.1000 óra) Arról sem beszél senki, hogy ezen halogének minden üzemmódban jócskán termelik ugyanazt a hőt, ami miatt a hagyományos változat kiűzetett a választékból.

Mi történik? Vesz a birka jó drágáért halogént és használja sima izzóként mert spórolni akar.:-((

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.08. 09:12:42

@nyíregyházi betti: Azért még egy apróságot én is hadd fűzzek hozzá!

A hagyományos izzó 1000 órás élettartama nem ám Istentől való. Hanem mert szándékosan elrontották, hogy égjen má' ki.

Az Auchanban most 23 Ft egy hagyományos, viszik, mint a czukrot.

Az Index tesztje szerint meg még a drága kompakt se olyan hűdejó.

index.hu/tudomany/2009/09/08/bonctermet_varazsol_a_lakasbol_a_kompakt_fenycso/

nyíregyházi betti 2009.09.08. 09:44:44

@Strici: Igen, arról már ifjúkoromban hallottam, hogy a világ nagy izzólámpa gyártói gazdasági érdekből egyeztek meg az 1000 órában. Közelebbit nem tudok erről az összeesküvésről.

Valamikor a kilencvenes években vásároltunk egy un. hosszú élettartamú hagyományos izzót. 3000 óra volt ráírva várható élettartamként. Úgy tűnik, mintha egy kissé alá lenne fűtve. Látható, hogy hosszabb az izzószála a szokásosnál.(Kár, hogy a doboza ki lett dobva.)

Vettem nemrég kiárusításkor egy rusztikus asztali lámpát, abba tettem bele, de csak ritkán használom. Szeretném, ha megmaradna sokáig az utókornak.....

nyíregyházi betti 2009.09.08. 10:36:03

@Strici: Elolvastam a cikket amit ajánlottál. Nagyon életszerű. Hasonlókat mindnyájan tapasztaltunk eddig is. Ennek tudatában választottunk. Önként. Ezután kényszerűségből fogjuk ezt tenni.

Én pl.egy led-es GU10-es "izzóval" világítom meg a gépem billentyűzetét,(nem tudok vakon gépelni) de papírról olvasni még a méregdrága szemüvegemmel sem szeretek mellette. Nemcsak kicsi a fénye, hanem irányított is, tehát nem világít be egy átlagos újságoldalt. Idegesítő, viszont nem káros az egészségre és szinte meg sem pöccinti a villanyórát. Nyugodtan el lehet mellette aludni. Emellett van még itt a közelemben egy háromcsöves kompakt fénycső papírolvasáshoz. Egyre ritkábban kapcsolom be mert mostanság legtöbbször a képernyőről olvasok.
Így csökkentem a kompakt fénycső okozta esetleges egészségügyi kockázatokat.

A kompakt fénycsőt vásárlók sokszor kérnek tőlem olyan "neon izzót", ami azonnal bekapcsol. Az olcsó kompaktok esetén ez is egy nagy átvágás mert ezekből kihagyják a ptk-t, emiatt kevesebb az élettartamuk.

Én személy szerint, ha tehetem a lassú bekapcsolású kompakt fénycsöveket választom mert remélhetőleg a várható élettartamuk hosszabb.

Kár, hogy mifelénk nincsen az "Osaaan" hiper, de van a másik, akiről a fenti posztot írtad. Tegnap ott vettünk 9 ft/darab áron 15 W-os TUNGSRAM parfümizzókat,(hűtőbe,sókristály lámpába stb.)

Most is megyek, hátha be tudok spájzolni olcsón még több fajta hagyományos izzóból.:-))))

teddybear01 2009.09.08. 18:11:30

@nyíregyházi betti: A ledes lámpa ugyanúgy vibrál, mint a kompakt fénycső. A kisugárzott fényének spektruma nem folyamatos, hanem a három alapszínt adja, ezért a színes dolgokat nem színhelyesen látod a fényében.
Olvasáshoz, varráshoz, finomabb munkákhoz ugyanúgy nem jó.

nyíregyházi betti 2009.09.08. 18:25:09

@teddybear01: Ezért használom csak billentyű megvilágításra. A fehér ledek, (legalábbis amit én meg tudtam venni) uv sugárzók, csak nem látszik rajtuk. A chipjén van a fénypor. Ez abból látszik, hogy kikapcsolás után látható egy kis utánvilágítás.

respecta /01 2009.09.08. 18:25:43

@Strici: + dicséretet kapsz, ha megírod, hol tudnék utána olvasni a Lux, meg mit tudom én minek az arányához, mert a munkahelyemen leváltják az almatúrákat (talán így nevezik) és nem hajlandók mérnöki szakvéleményt kérni a fénycsövek db/lámpa/minőség...arányáról. Mi pedig szeretnénk jól látni a kötelezően előírt 65éves korig tartó munkavégzésünk során.

@a_tom: az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkor jó lett volna abban a szalagházban lakni, amit említettél: nem jártak rosszul az ott lakók (persze a növényke az valóban átverés).

Nekem az fáj a legjobban, hogy a fényerőszabályzós dizájnos lámpa/olvasólámpámat 1x ki kell dobnom :-( azt hallottam, nem létezik belevaló új és nem szaladtam spejzolni sajnos.

nyíregyházi betti 2009.09.08. 18:42:54

@respecta /01: Fordulj a céged hivatásos munkavédelmi szakemberéhez. Ha nem tudod ki ő, keresd meg a munkavédelmi képviselőt, s hívd fel a figyelmét a problémára. Ő biztosan segíteni fog. Ha mégsem lenne elég a fény az armatúra csere után, használj helyi világítást és ha szükséges, megfelelő szemüveget.

respecta /01 2009.09.08. 19:36:11

@nyíregyházi betti: Kösz' betty! Csak az a baj, hogy nem ilyen egyszerű...jobb lenne alátámasztott tényekkel (számítással) előállnunk (meg kiállnunk magunkért).

nyíregyházi betti 2009.09.08. 19:50:10

@respecta /01: Valóban nem egyszerű, ezért mondtam a munkavédelmi szakembert. Neki ismernie kell az adott munkahelyet, hiszen ezért fizetik. Végszükség esetén kérhettek az ommf-től is segítséget.

Nekem nagyon imponál, hogy kiálltok magatokért. Sok sikert.

psmith 2009.09.12. 18:27:56

Engem a hulladékkori környezetszennyezésnél jobban érdekel, hogy használat közben miként bánik a szememmel.

Az energiatakarékos izzóknál lehet látni egy jelölést pl.: 827/2700

Az első szám jelöli, hogy milyen az "izzó" által kibocsátott fény miatti színhűség (a 9xx a maximum, tudtommal), a második pedig színhőmérsékletet.

Ollózva máshonnan:

A kompakt fénycsövek dobozán rá szokták írni a színhőmérsékletet. A hagyományos izzónak 2700-3200 K (Kelvin) a színhőmérséklete, a fénycsöveknél is van több színhőmérsékletű. A 2700 K hasonlít a hagyományos izzóéra, az 5600 K inkáb kékes, hidegebb fényt ad (mint a régi "neoncsövek")

Ami nagyon fontos ,legalábbis a számomra az a színhőmérséklet és a színhűség.Erre minden energia takarékos égőnél figyelj oda.(hideg fehér ,meleg fehér) .biztosan láttál már több fajta neoncsövet világítani egyszerre.Ahol nem ügyelnek rá látszik hogy az egyik fehér az "kék" a másik pedig "sárga".Ezt az érték általában 2700-6500 ig szokták használni (2700 a sárgás izzólámpa 6500 a kékes a napfény színe , ha nem tévedek.) Egy szobába mindkettőt alkalmazva igen zavaró.A 6500 ast ne válaszd ha a szobába nem csak a napfényt akarod kiegészíteni mert nagyon "hideg"
A színhűség pedig azt mutatja meg hogy a dolgok színe (pl fényképezésnél biztosan látszik) mennyire tér el a valóságostól.
Ha energiatakarékos égőt veszel min a 8xx sorozatot de ha lehet 9xx eset válassz az utána lévő két szám két 0 val kiegészítve a színhőmérsékletet adja.

teddybear01 2009.09.12. 18:45:10

@psmith: A fénycső működési elve miatt nem folyamatos spektrumú fényforrás. Színhűségről így nem beszélhetünk. Még a hagyományos izzólámpák esetében is csak egy-két fajta van, amellyel a napfény spektrumát úgy-ahogy utánozni lehet.
süti beállítások módosítása