HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Az amcsik is kínaiul beszélnek

2009.08.09. 06:52 Strici

Szencsen (sznoboknak: Shenzhen) Hongkong mellett, a dél-kínai Kanton tartományban található, lakossága megközelíti a 13 milliót. A múlt század ’70-es éveinek vége óta a külföldi működőtőke-beruházások központja, a leggyorsabban fejlődő kínai város, és Sanghaj után a legforgalmasabb kínai kikötő.

Az elmúlt 20 évben a külföldiek több mint 30 milliárd dollárt fektettek be gyárakba, a kínaiakkal közös vállalatokba. Szencsen a kínai városok versenyében 2008-ban a második helyet foglalta el.  A ténylegesen megvalósult külföldi befektetések meghaladták a múlt évben a 4 000 millió dollárt, ami 10,5%-os növekedést jelent. Szencsenben 180 ezer vállalkozás  és 200 ezer kisebb magáncég, üzlet működik – ez utóbbiakat nem tekintik „igazi” vállalkozásnak az ottaniak.

Környezetvédelmi beruházásai miatt Szencsent az ENSZ kitüntette a Zöld város címmel.

Egyebek mellett ezt tudtam meg a múlt csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen, amit az Aquaprofit nevű magyar részvénytársaság tartott abból az alkalomból, hogy kínai-magyar vegyesvállalati formában, vízügyi tanácsadó cégként betörtek a szencseni  piacra. Nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint a város iható vezetékes vízhálózatának a megteremtése.  Ismétlem, 13 millió emberről van szó, egyharmaddal többről, mint hazánk lakossága.

Azt is megtudtam, hogy Kínában eddig mindössze néhány tucat magyar cég próbálkozott sikerrel, miközben Magyarországon több ezer kínai vállalkozást tartanak nyilván.

Az Aquaprofit sikerének egyik titka a sajtóbeszélgetés házigazdái szerint az, hogy alkalmazkodtak a kínai fél szokásaihoz. Mert bár Kínának továbbra is az üzlet a célja, és ebből a szempontból kapitalistább, mint Magyarország, az üzletnek vannak feltételei. Ha valaki Kínában akar eredményes lenni, akkor meg kell ismernie e hatalmas birodalom kultúráját, történelmét, hagyományait – és meg kell tanulnia kínaiul. Így tett az Aquaprofit is: két éven keresztül tanultak a vezetői kínaiul és mutatták magukat sokszor Szencsenben, hogy kapcsolatokat építhessenek ki.  Mert ugyan sokan tanulnak Kínában is angolul, ám a majdani vízügyi beruházásokat megvalósító szakmunkások nem értenék sem az angol, sem a magyar beszédet. Különben is, hogyan nézne ki, ha egy vállalat főnöke nem beszélne a dolgozók nyelvén? Sokkal olcsóbb néhány embert megtanítani kínaiul, mint az egész várost angolul vagy magyarul.  Az üzlet alapja amúgy is a bizalom – hogy is bízhatok abban, aki tőlem akar valamit, és még a nyelvemet se beszéli?

Érdekes, hogy az angol vagy amerikai cégeknek még így is megéri Kínába tőkét fektetni. Mert azt is megtudtam ezen a – tudom, reklámcélú – beszélgetésen, hogy nemcsak a magyarok tisztelik meg a kínaikat, hanem az amcsi górék is kínaiul beszélnek. És ez nem kegy, hanem természetes.  És ne tessék nekem azzal jönni, hogy Kína nagy, meg hogy oda önként akar menni a tőke, nálunk meg könyörögni kell neki, meg hogy nem Kína tartozik az USA-nak, hanem fordítva.  Mert talán tetszenek emlékezni arra médiatörténetileg páratlanul felemelő pillanatra, amikor az olimpiai játékok megnyitójának közvetítésekor a Magyar Televízió üdvöskéjének, Baló Full-HD Györgynek egyik első mondata valami ilyesmi  volt, hogy „Büdös van”. És mintha az egész magyar sajtó azon buzgólkodott volna akkortájt, hogy hátha elkúrnak valamit a pekingiek, és mégse jön a hájtekk sárga veszedelem.  Mostanában is azt tapasztalom, hogy titkon azt szeretnénk: Kína is menjen csődbe a gazdasági világválság hatására. Hát nem fog, sőt, újabb és újabb központi termelésélénkítő, környezetvédelmi és vidékfejlesztő-életminőség javító programok születnek.

De ha már a sportnál tartunk: 2011-ben Szencsenben rendezik meg a nyári Universiadet.  A rendezvény egyik látványossága az a kiállítás lesz, amit kínai és magyar gyermekrajzokból állítanak majd össze. A díjnyertes rajzokat a már említett vegyesvállalat könyv formájában is meg fogja jelentetni, és számít arra, hogy világszerte sokan fogják elolvasni a kísérő szöveget is. Mit gondoltok, milyen nyelvű lesz ez a szöveg? Kínai? Magyar? Netán angol? Kár találgatni: mind a három.

Szóval… Nem lehetne nálunk is így? Mindig olyan nyelven, nyelveken beszélni, amiken meg is értjük egymást erőszak, pöffeszkedés, elnyomás és birkamód-megalázkodás, szenvedés nélkül . Barátságból, üzleti érdekből, meg csak úgy.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr961297631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucka 2009.08.09. 09:58:32

Igazad van Strici sok szempontból, attól függetlenül én ebben a globalizációban hiányolnám egy közös nyelv meglétét.

Azt is megnézném, hogy a milyen vezetők és hogyan tanultak meg kínaiul írni :), az írás is a kínai kultúra része, de még hogy.
Ez is mutatja, hogy itt nem az udvariasságról van szó hanem a pénzről.Odaállítottak pár barmot az amcsik akik makognak vmit kínaiul, reklámduma.

Nagyon igazságtalan, hogy sok jó szakember azért nem tud érvényesülni, mert nem tud kellőképpen angolul (arról nem is beszélve, hogy angolul makogó kókler bandát alkalmaznak inkább), de ha te egy cég alkalmazottja lennél és az 5. nyelvet kéne megtanulnod azért, hogy érvényesülj majd meggondolnád magad.

váj mí 2009.08.09. 11:42:43

@tucka:
Ha megfizetnék a nyelvtudását, biztos nem gondolkodna sokat. ;)

Különben meg ehhez a Magyarországon-sem-ártana-ha-így lenne témához, csak annyit Strici, hogy ahogy elnézem itt még sokáig nem lesz így. Hányszor, de hányszor történt meg, hogy miután ékes magyarsággal elbeszélgettünk (mondhatni tárgyaltunk) xyz-vel, a beszélgetés közepén/végén ártatlan bociszemekkel megkérdezte, hogy "Ön/Te ugye akkor román (vagy)?" . Az, b+, az :P Most ilyen hülyéknek mit lehet mondani? Igaz, én leginkább állást kerestem, lehet az volt a baj ;)

2009.08.09. 12:08:35

"az amcsi górék is kínaiul beszélnek"

Nem lehet, hogy az amcsi cégek eleve kínai származású vezetőket delegálnak oda? Elég sok kínai él az USA-ban, úgy nem kunszt. :)

2009.08.09. 12:16:58

@váj mí:
"Ön/Te ugye akkor román (vagy)?"

Hát bakker, ez egy külön bejegyzést érdemelne a birkablogon. Nincs még a világon egy olyan nép, amelyik ennyire ellenséges lenne azon honfitársaival, akik voltak olyan pechesek, hogy Mo. felosztása után a határ rossz oldalára kerültek. Hogy ez mennyire köszönhető a politikusainknak (ld. 23 millió román munkavállaló fogja elözönleni az országot), és mennyire az emberek beállítottságának (bár ez utóbbiban is szerepe lehet a cucializmus agymosásának).
Ami vicces még, hogy ha elvontpicsa-társaságban a tibeti nép elnyomásáról és fegyveres felkeléseiről beszélsz, azzal egyetértenek, és trendi vagy. Ha felhívod a figyelmüket a környező országok magyarüldözéseire, akkor fasiszta rohadék. :(

váj mí 2009.08.09. 12:25:52

@tff:
Hát talán megérdemelne egy külön bejegyzést is akár. Bár én már rég csak röhögök rajta.
Különben nincs nekem azzal bajom, hogy hol születtem, ha azt kérdi/mondja "Ön/Te ugye akkor romániai (vagy)?", az teljesen oké. De asse okoz lelki törést, ha lerománoz. Elvégre állampolgárságilag stimmel is ;).

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.08.10. 12:32:51

"Így tett az Aquaprofit is: két éven keresztül tanultak a vezetői kínaiul és mutatták magukat sokszor Szencsenben, hogy kapcsolatokat építhessenek ki. "

Le a kalappal előttük!

Pár éve egy magyarországi japán cégnél dolgoztam, ahol az egyik japán főnök is tanulgatott magyarul, ami számomra nagyon szimpatikus volt.

Szencsen: helyesen "Sencsen" (sh=s)
süti beállítások módosítása