HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Koldus-szegény királyi gazdagon

2009.08.16. 07:31 Strici

Sok évvel ezelőtt történt, hogy a BNV-n járva megláttam egy egykori évfolyamtársamat, barátomat, esküvői tanúnkat.  A cég, amelyet képviselt, számítógépek gyártásával foglalkozott, ő volt a magyarországi ügyvezető igazgató.   Akkor még nem tudtam, hogy az Apple-Macintosh gépek egyes szakértők szerint más minőséget jelentenek , mint az IBM PC-k,  a 386-osok korszakában jártunk, amikor még legfeljebb C64 volt otthon.

Egykori barátomtól kértem egy számítógépet egy civil szervezet számára.  Nem adhatok – mondta – , a cég támogatási elveibe nem fértek bele.  Megrántottam a vállam, elvagyunk mi számítógép nélkül is.

Pár hónap múlva a médiahajón találkoztunk ismét.  A hajó oldalán hatalmas Apple-lepedő feszített, a reklámhely ára sokszorosa annak a gépnek, ami a mienk lehetett volna.  A volt barátom öltönyben, nyakkendőben, ahogy úri helyen illik, állt a fedélzeten, és mivel senki nem akart beszélgetni vele, megszólított:

- Ne haragudj a múltkoriért, de tényleg nem segíthetek.

- Ne hülyéskedj már, megoldottuk a kérdést, a Soros Alapítvány egyik pályázatán nyertünk, és vettünk három gépet. Megértem, hogy Nektek almás lepedőre kell a pénz, de a számítógép különben se létkérdés, nem fontos.

- Hogyhogy nem fontos? Most indul az internet, amelynek segítségével az információ fénysebességgel terjedhet.  Ha írsz valamit Budapesten, azt pár másodpercen belül New Yorkban is olvashatják.

- Ez igaz, de nézzük csak…  Kb. négyszáz  évvel ezelőtt élt Londonban egy üzletember, aki leírt egy papírra négy sort.  Aztán még négyet.  Aztán még négyet, végül még kettőt. Érdekes forma ez, túllép a klasszikus képleten,  de a pasi rájött arra, hogy nagyon megy neki ez, és százötvennél is többet írt belőle. Nem is akarta megjelentetni ezeket a verseket, nem rajta múlt, hogy 1609-ben mégis kiadták őket - kalózkiadásban.  Aztán telt-múlt az idő, szép komótosan telt-múlt, évszázadok kellettek ahhoz, hogy Shakespeare szonettjei bekerüljenek a magyar középiskolai tankönyvekbe is. Csak valahogy ezek az évszázadok azt is bizonyították, hogy ezek a szonettek túlélnek társadalmi rendszereket, világháborúkat, mert valami olyat mondanak el a legmélyebb érzéseinkről, aminek nincs köze a terjedési sebességhez.

Amit viszont most írsz Budapesten, és amit New Yorkban pár másodperc múlva olvasnak is, az meglehet, nem is ér többet pár másodpercnél, azután törölhető.

- És a szabadság? Hogy nem vagy helyhez és időhöz kötve?

- Milyen szabadságról beszélsz? Kinek a szabadságáról? Nézz már magadra! Nézz már körül! Te itt díszelegsz ünnepi ruhában, mert Neked kötelező a megjelenés a lepedőddel, és rettegsz, hogy nem szól hozzád senki, mert a többiek most éppen nem Veled vannak elfoglalva, hanem azzal, hogy megfőtt a debreceni, és egymást lökdösi a nagy magyar elit, mintha sosem evett volna, úgy tolong mustárkolbászt zabálni. És aztán se fogja érdekelni őket a lepedőd, miért is érdekelné, mert ahogy múlik az idő, egyre részegebbek lesznek – figyeld majd meg, este tízkor, mielőtt kikötünk, hagyományosan eléneklik,  a „Zsú, Zsú, Zsú, mutasd a picsád, nincs-e benne lapostetű, baszod az anyád”-at, és vihogva nyúlkálnak a pincércsajok lábai közé.  Ez a szabadság? Az a szabadság, hogy egy lakótelepnek elegendő élelmiszert dobnak ki a végén a szemétbe?

Szabadság… Itt rettegsz ebben a drága felszerelésben, Te nem zabálsz, mert az amerikai főnököd egy fénysebességgel átküldött levélkében fogyókúrát írt elő Neked, és fosol, hogy tudod-e hozni az értékesítési mutatókat, mert ha nem, néhány hét múlva fénysebességgel ki vagy rúgva…

Én meg itt vagyok, egy szál kertészfarmerben, ajándék belépőjeggyel, mondhatni, dísz-szakadtként legitimálom ezt a cirkuszt, és önként nem zabálok, mert még nem vagyok éhes, majd Visegrádon, ott jó szokott lenni az őzpörkölt. Itt vagyok, mert évente egyszer szeretek jót röhögni rajtatok, ennyi nekem is jár. Ez az én szabadságom, a „leszarom” szabadsága.  És Shakespeare-t idézek Neked, és lehet, hogy majd egyszer beledöglök, de az utolsó pillanatban még mindig leszek annyira szabad, hogy előtte még akár meg is ölhetlek Téged, van egy rossz hírem:  észre se fogja venni senki, mert már most sem hiányzol senkinek, mint ahogy én sem. -

Egykori barátom elsápadt, szabályos halálfélelem ült az arcára. Akkor még nem tudhattam, hogy a jóslat beteljesül: három hét múlva távoznia kellett a cég éléről.

Azóta sok-sok év telt el. Vele nem találkoztam többé, médiahajó sincs már, különben sincs igény az úri murik legitimálására, az internet pedig mindennapjaink részévé vált. És a volt barátomnak lett igaza:  „jobb helyeken” nem az számít, mit tudsz és mit csinálsz. Egy hónappal ezelőtt egy ismerősöm a jelenlétemben kezdett ki az utcán egy pasival, mert annak karján meglátott egy – állítólag – milliókat érő órát. Azóta megtudtam, hogy akin ilyen időmérő van, az bejáratos lehet – és csak az ilyen lehet bejáratos – a szent üzleti világba.

De azért…  Amikor csak úgy, minden rangkórság nélkül vagytok szerelmesek, és valami nagyon szépet szeretnétek mondani, de úgy érzitek, a saját szavaitok kevésnek bizonyulnának, eszetekbe juthat még:

 

Az vagy nekem, mi testnek a kenyér
s tavaszi zápor fűszere a földnek;
lelkem miattad örök harcban él,
mint a fösvény, kit pénze gondja öl meg;
csupa fény és boldogság büszke elmém,
majd fél: az idő ellop, eltemet;
csak az enyém légy, néha azt szeretném,
majd, hogy a világ lássa kincsemet;
arcod varázsa csordultig betölt,
s egy pillantásodért is sorvadok;
nincs más, nem is akarok más gyönyört,
csak amit tőled kaptam s még kapok.

Koldus-szegény királyi gazdagon,
részeg vagyok és mindig szomjazom.

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr621311482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ameliox 2009.08.16. 10:28:30

Nekem is van játékrolexem Kínából.

igaziatommaki 2009.08.16. 10:47:51

Nekem nemrég volt a kezemen egy 3millió Ft-os óra, de ettől még nem szerettem bele a pasiba, aki pár percre kölcsönadta. Azért az óra szép volt. Pasi meg öreg és randa. Hiba gazdag, a lelke is randa. Fizet azért, h ne kerüljön fel a 100 leggazdagabb magyar listájára. Erdőben építkezett, körülvette bástyával a házát(úszómedencés villáját), h senki se lásson be. Retteg, este gyógyszerrel alszik el.
Igaz, én meg attól rettegek, h mikor leszek hajléktalan. :-(

uni1002 2009.08.16. 10:48:28

Nekem eredeti is kínai van, a Lidlből.
A híres No-Name Ltd. cég gyártotta, és mindenhova beengednek vele...

uni1002 2009.08.16. 11:02:14

@igaziatommaki: Mindenkiben meg lehet találni a jót. Például ebben a pasiban a vagyonát:-)

váj mí 2009.08.16. 12:35:20

@igaziatommaki:
Szóval, akkor megfogadtad a már emlegetett fejvadász vagy karrier-tanácsadó vajki javaslatát, és elkezdtél "értékes" kapcsolati hálót építgetni? ;) Jövőre mécc Operabálba? :D

psmith 2009.08.16. 13:06:13

Mer' aki gazdag az automatikusan gonoszlelkű.

Aki szegény, annak a lelke mint egy tiszta lepedő. Itt van mindjárt strici.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.16. 15:00:51

@váj mí: épp ezt akartam írni Makinak viccből :)
Amúgy a bátyám középdrága órákat árul, igenyöst Svájcbul. ;)

2009.08.16. 16:16:44

@Utcamacska:
Ha meg tudjuk oldani okosba, lehet vennék tőle egy taiwani modellt, akkor talán én is sikeres leszek, és rábukik a cuccra egy-két érett harmincas üzletasszony. Ha érted, mire célzok. :)

igaziatommaki 2009.08.16. 16:29:12

@váj mí: nem, őt már régóta ismerem. Ő gazdag, de nem befolyásos. :-(

váj mí 2009.08.16. 17:37:57

@igaziatommaki:
Akkor csak az Operabál figyel majd be. Ott majd építkezhecc ;)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.16. 18:35:16

OFF Új blogot ajánlok a figyelmetekbe:
kibaszos.blog.hu

a_tom 2009.08.16. 18:43:28

@igaziatommaki:
"gazdag, de nem befolyásos"
Ezt kifelytenéd nekem? Sokat gondolkodtam ez hogy lehetséges, de nem tudok rájönni :)

váj mí 2009.08.16. 18:56:04

@a_tom:
Beztos nem egy közéleti típus, és Maki szerint pöppet paranoiás is ... így meg pénzzel sem túl eccerű ;)

2009.08.16. 20:56:09

@váj mí:
Ha gazdag, nem kell közéleti típusnak lennie, elég feleségül menni hozzá, aztán kicsit katalizálni az örökséghez vezető hosszú utat... :)

váj mí 2009.08.16. 21:00:27

@tff:
Ez igaz, csak kár, hogy nem az én ismerősöm, hanem a Makié. Úgyhogy nála a labda, meg a nagy lehetőség ;)

psmith 2009.08.16. 21:21:30

Olyan szép ez, megérdemli hogy eredetiben is betegyük:

LXXV.

So are you to my thoughts as food to life,
Or as sweet-season'd showers are to the ground;
And for the peace of you I hold such strife
As 'twixt a miser and his wealth is found;
Now proud as an enjoyer, and anon
Doubting the filching age will steal his trea-
sure;
Now counting best to be with you alone,
Then better'd that the world may see my plea-
sure:
Sometime, all full with feasting on your sight,
And by and by clean starved for a look;
Possessing or pursuing no delight,
Save what is had or must from you be took.
Thus do I pine and surfeit day by day,
Or gluttoning on all, or all away.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.16. 22:51:44

@psmith: Van egy nagyon szép, nem Szabó Lőrinc általi, a 19. század végén készült fordítása, CD-ROM-on úgy 10 évvel ezelőtt jelent meg, de nem találom.

GentleSpecter 2009.08.17. 02:35:56

Kurvajó ez a blog... Csak ennyi... Komolyan!

igaziatommaki 2009.08.17. 07:33:38

@váj mí: 67 éves, ronda, mint a bűn, stílusa elviselhetetlen, amúgy meg nős, és bár van bnője évek óta, esze ágában sincs elválni.Naná, majd a vagyont megosztja!

Kata-Kata 2011.01.24. 22:27:44

17 éves korom óta ez a kedvenc versem. Szebben azóta sem írta le senki a szerelmet!

cseszlovák · http://cseszlovak.tumblr.com/ 2011.01.27. 14:08:21

Mézfehér

Tényleg az vagy, a test meg a kenyér
tényleg a fűszer, a föld, a zápor
csillagszemű, bűvtáncú, mézfehér
én meg akárki, akármi, akárhol
Az elme, a fény, a boldogság megvan
még ha csak egyszer is beszéltünk róla
Tudom, hogy menni kell utánad, mert ha
nem teszem, minden reménytelen volna
Agyamban lüktet arcod varázsa
a pillantásod megsebez, éget
érintésed a kígyó marása
nem tudlak mégsem feledni téged
Gazdag a koldus, a király szegényebb
Légy a királya egy szegénylegénynek

www.versdal.eoldal.hu/cikkek/nincs-megadva-rovat/pecsi_marcell_versei
süti beállítások módosítása