HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Segélylesés kéthetesen

2009.08.21. 00:59 Strici

Sokan hiszik azt, hogy a segélyeket a rászorultaknak csak úgy osztogatják, direkt azért, hogy a dolgozó népet nyomorgassák. Nézzük tehát, hogy egy önkormányzati segélykérelemhez a segélykérő űrlap kitöltésén kívül milyen igazolások és kimutatások szükségesek:

 I. A háztartás jövedelmi viszonyait tanúsító igazolások:

 1.) a háztartásban élő, rendszeres jövedelemmel rendelkező személyeknek a kérelem jellegétől függően a kérelem benyújtását megelőző három hónap vagy egy hónap nettó jövedelméről igazolás (táppénz ,GYES ,GYED is),

2.) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző adóbevallással lezárt időszakról illetékes állami adóhatóság által kiállított hivatalos igazolás. Az adóbevallással még le nem zárt időszakról a könyvelő, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi nyilatkozata az időszak alatt szerzett nettó bevételről.

3.) nyugdíjasok esetében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyév januárjában kiküldött értesítése, melyben szerepel a január elsejétől megállapított ellátás összege és típusa, valamint a legutolsó nyugdíjszelvény, vagy bankszámlakivonat (Az értesítőt évente csak egy alkalommal kell becsatolni). Ideiglenes özvegyi nyugdíj folyósítása esetén az erről szóló határozat másolatát,

4.) álláskeresők esetében az álláskereső juttatást megállapító határozat fénymásolata, és az utolsó csekkszelvény. Álláskereső juttatás megszűnése esetén a megszüntető határozat másolata,

5.) álláskereső juttatásban nem részesülők esetében a Munkaügyi Központ igazolása a
nyilvántartásba vételéről, valamint arról, hogy foglalkoztatást elősegítő támogatásban, illetve álláskeresési támogatásban nem részesül.

6.) alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottak esetében az alkalmi munkavállalói könyv kérelem benyújtását megelőző 12 hónapról szóló oldalainak másolata,

7.) rendszeres szociális segélyben, ápolási díjban részesülőknél, - amennyiben azt nem Hivatalunk folyósítja, - az utolsó postai csekkszelvény, vagy bankszámlakivonat,

8.) ha a háztartásban kiskorú gyermek van, igazolás a családi pótlék összegéről, esetlegesen igazolás az árvaellátásról,

9.) 16 éven felült gyermek(ek) esetében az oktatási intézmény igazolása a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról, egyetemi, főiskolai hallgatónál az ösztöndíj összegéről, illetve szakképzésben résztvevők esetében a szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatásokról is,

10.) amennyiben a 16-20 év közötti gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel sem rendelkezik* szükséges mellékelni a Munkaügyi Központ igazolását arról, hogy foglalkoztatást elősegítő támogatásban, illetve álláskeresők támogatásban részesül-e,

11.) ha a kérelmező elvált, a válásról, gyermek elhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló bírósági végzés fénymásolata, illetőleg igazolás a bírósági eljárás megindításáról, illetve a végrehajtásról szóló jegyzőkönyv fénymásolata. Igazolás a tartásdíj összegéről (postai szelvény fénymásolata, vagy nyilatkozat két tanú aláírásával),

12.) A 2.), 4.), 5.) és 10.) pontokban foglalt esetekben a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapról szóló büntetőjogi nyilatkozat, az alkalmi munkából szerzett jövedelemről,

13.) A GYES-ben vagy GYET-ben részesülők esetében büntetőjogi nyilatkozat, hogy munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezik-e.

 II.   Vagyonnyilatkozat

 III.   Energiafogyasztási támogatásához szükséges iratok:

1.) A beadást megelőző 1 téli (januári-, vagy februári) és 1 nyári (júliusi-, vagy augusztusi) elszámolási időszakról szóló részletes villanyszámla, átalánydíjat fizetők esetén a beadást megelőző havi számla.

2.) részletes Főtáv számla az 1.) pontban hivatkozott elszámolási időszakokról


A kimutatások, igazolások, dokumentumok az egyes szervezeteknél számítógépben vannak. A számítógéphez nyomtató csatlakozik, a dokumentumokat szépen ki is nyomtatják.


 
Ha több jogcímen igényelhető segély (ne ám nagy pénzekre gondoljatok, csak havi 4-5 ezer forintra), akkor annyi példányban nyomtatják ki, ahány jogcímen kér segélyt a rászorult. Az így előidézett papírokon szereplő adatokat az önkormányzatban szépen bepötyögik (nem szkennelik és szövegfelismerik) a számítógépbe, méghozzá annyiszor, ahány jogcímen kér a rászoruló segélyt.


 
Aztán elbírálják, és kiküldik az értesítést. A benyújtástól az értesítésig több hónap is eltelhet.

 A papírgyűjtési verseny – különösen nyáron, amikor az iskolák zárva vannak – hetekig is eltarthat. Ráadásul a dokumentumok egy része állami/közigazgatási szervnél van, ahonnan az önkormányzat emilben is átkérhetné azokat.


 
Az egyik ilyen állami szervnél jártam az ünnepek előtt, a családi pótlékról igazolást kérni. A Magyar Államkincstárról van szó, a budapesti Árpád-hídnál.


 
Az előtérben sorszámot osztogattak. Negyvenkét ember volt előttem, volt hát időm nézelődni, kik is várnak papírra. A várakozók többsége nő volt, tehát édesanya, akik közül sokan magukkal hozták a kicsiket is, mert nincs kire hagyni őket napközben. Az államkincstár részben fel is készült erre, mert van pelenkázó helyiség is.


 
Az apróságok többsége babakocsiban szundikált, köztük egy egészen pöttömnyi baba is, akit mindenki csodált, mert éppen kéthetes volt. Csöndesen szunyókált a nagy melegben mindaddig, amíg el nem jött a táplálkozás ideje. Ekkor anyuka megkért minket, hogy egy kicsit forduljunk el, mert szoptatni szeretne.


 
Szóval. Miért is nem lehetne, hogy a szükséges igazolásokat – az állampolgár felhatalmazása esetén – az igazoló szervek elektronikusan küldjék el az önkormányzatoknak?


 
Miért kell szenvedtetni, megalázni az újszülötteket is már, és miért kell hülye helyzetbe hozni, feleslegesen terhelni a fontosabb munkára is alkalmas állami alkalmazottakat?  


 
Aki még mindig azt hiszi, hogy segélyt kérni - és különösen, segélyből élni - öröm, gondolkodjon már el egy kicsit, ha kérhetem.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr351326737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyíregyházi betti 2009.08.21. 06:59:37

Jó, hogy leírtad. Sosem fogom elfelejteni, hogy kétségbeesett, reménytelen munkanélküliként milyen sok primitív megjegyzést kellett eltűrnöm azoktól, akiknek szerencséjük folytán halvány lila gőzük nem volt, hogyan is megy ez.

Jellemző, hogy baj esetén ezek az emberek szoktak 1-2 hónap alatt összeomlani, vagy olyan marhaságot csinálni "válságkezelés" címen, ami még mélyebbre taszítja őket.

Szoc. segélyben még soha nem részesültem, de úgy tudom, hogy a segély ellenében a saját tulajdonú lakásra hagyatéki bejegyzést tesznek. (Amennyiben az adott önkormányzat megszavazta.)
Különösen azoknak megalázó ez, akiknek nincsenek kiskorú gyermekeik,(gyermek révén kapott segély kizárva) és több évtizedes munkájuk során minden megkeresett fillér után lerótták a közterheket.

Megmentették a "hazát" anno a kamatadónak nevezett össznépi lenyúláskor, soha nem volt egyetlen elmaradásuk sem a hiteltörlesztés és közüzemi díjak befizetésekor, s nem laknak luxuskégliben, csak egy szerény lakásban.

Tulajdonképpen ezzel a helyi önkormányzatok pont azokat a lakosokat szipolyozzák, akik életük folyamán tisztességgel teljesítették állampolgári kötelességeiket, mégis túl az ötödik X-en szembe kell nézniük az öregkori elnyomorodással.

Vagy rosszul tudom?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.21. 07:41:14

Volt egy időszak, amikor sarjak jogosultak voltak kedvezményes iskolai ebédre. Hogy mit másztam össze a szükséges papírokért, először, míg megadták, pedig én diplomásként, kitartó anyatigrisként, és még ráadásul tanárként megtehettem, hogy napokat és hivatalbéli órákat töltsek ezzel a szép és nemes feladattal nyár közepén. De már akkor megjegyeztem, hogy szerintem pont azok a gyerkőcök fognak kiszorulni a rendszerből, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, mert nem könnyű bejárni a hivatali utat, még annak sem, aki tudja, mire van szükség, hát még annak, aki nem.
De a végén még azt is el tudtam intézni, hogy ne az általános iskolájukban érvényesíthessék a jogukat, hanem abban a középiskolában, amelyben én is tanítottam (szemben volt) és továbbra is együtt ebédeltünk a menzán. Ó milyen szép idők is voltak azok. És a kaja is jó volt. :-)))))

igaziatommaki 2009.08.21. 08:07:22

Én munkanélküliként (mikor már csak kemény nettó 20at kaptam a 4.hónaptól), beszereztem a papirokat, sorban álltam a zsúfolt önkorm. szoc. irodájánál, kitöltöttem a pluszban ott adott papírokat (még jogászként se volt könnyű), újra beálltam a sorba, majd 3 hét múlva kijött vki környezettanulmányra a lakásomba, nemtom mit akart ott felmérni, h nincs-e rejtett Picassom, vagy műkincsem? miután megállapította, h tényleg 1 lepukkant panelben élek, rá még 1 hónapot kellett várnom és jelentem kaptam kemény 10ezer Ft rendkívüli segélyt...De sokan voltak ott az irodában, akik nem tudták melyik rubrikába mit írjanak, annyi hülye kérdés volt, de tényleg. Én CSAK nőkkel(35 felett) találkoztam és pont aznap, mikor mentem, mind munkank-i volt, 1 nyugdíjas néni volt csak. És zömében rendkívül segélyt kértek, meg rezsitámogatást.

igaziatommaki 2009.08.21. 08:09:32

A cigányozóknak üzenem, hogy 1 cigánynak kinéző ember sem volt ott!!!És biztos vagyok abban is, h akik ott velem kértek 1 se italozásra fogja költeni!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.21. 08:39:44

Szerényen bejelentem, hogy elkészült a birkanép paródiája is a blogparódián.

blogparodia.blog.hu/2009/08/21/birka_nep_kutyakhaki

Fogadjátok szeretettel, s egy szavát ne vegyétek komolyan! :-)

a_tom 2009.08.21. 08:55:53

A sok papír azért kell mert ezzel mérik a munkát. Ha sok papírt nyomtatott tele az ügyintéző, a hivatal, akkor sokat dolgozott. Ha sokat dolgozott akkor jár a prémium, a végkielégíés, akkor fel lehet venni még 10-20 ismerőst...

Aki dolgozott irodában az például ismeri azt az íratlan szabályt hogy tilos végigmenni a folyosón üres kézzel, mindíg legyen nálad egy halom papír és dosszié, mert ebből látják hogy dolgozol és nem lógsz... Ha tele az iróasztalod papírhegyekkel az nem azt jelenti hogy semmit nem végzel el, hanem hogy megszakadsz a munkától, stb...

Ugyanez vonatkozik az ügyfélfogadásra, ha minél több különböző hivatalba kell befáradni, ott minél többet várni, az azt igazolja hogy nagy szükség van sok hivatal fenntartására hiszen mindíg tele vannak.

A várakozásról mindíg eszembe jut amikor egyszer olyan szerencsém volt hogy bementem a K&H bankba és egyetlen ügyfél sem volt. Ennek ellenére 10-15 percet várattak. Ha nem épp azért mentem volna hogy megszűntessem a számlámat ...

uni1002 2009.08.21. 10:20:12

@a_tom: Ez az én szakmámban úgy működött, hogy a dolgozó, rengeteg műszert a raktárból kihoz, lehetőleg sok-sok, digitális világító kijelzővel, képernyővel, feltornyoz az asztalon, csomó mérőzsinórt beledug, és mikor főnök jön, gondterhelt arccal, vastag dokumentációkat lapoz. Főnöknek gőze sincs hogy mit lát, úgyse ért hozzá...
Mikor főkönyvelő közeledik, piros dossziéval, az irodaépület felől, az nem ellenőrzés, hanem roncs forrasztópákákkal seftel, és nekem kellene azokat javítgatni...

uni1002 2009.08.21. 10:31:21

Talán ez ide illik, bár soha nem éltem meg ilyet, de át tudom érezni a levélíró elkeseredettségét...

www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/olvasoi-level-a-remeny-rabjai/cn/news-20090821-09333089

2009.08.21. 13:01:26

@uni1002:
Ráadásul ilyenkor jönnek a karrier tanácsadók a csoda ötleteikkel, hogy ilyenkor is legyél lezser, magabiztos, határozott, kedves, ne törjenek le az elutasítások...

anyabanya44 2009.08.21. 14:10:34

Egyszer régen, nagyon régen, én is kértem volna segélyt, mert már a lakhatás is bizonytalan volt. beballagtam az önkormányzathoz, átirányítottak a családsegítőbe. Ott egy huszonéves, karmokkal rendelkező cicababa fogadott, aki azzal kezdte a "segítést", hogy a kezembe nyomott egy paksamétát, írjam fel, mennyiből élek, mire költöm, és egy hónap múlva majd együtt átnézzük, kiválogatjuk a fölösleges kiadásokat, és eldönti, kaphatok-e bármit is. Minden tételt fel kellett volna írnom, a wc papír márkájától a tej márkájáig. Baromira megalázó volt.
Közöltem vele, már most meg tudom mondani mennyiből élek, és mire gondol, mit küszöböljek ki: a villanyszámlát, vagy a fűtést, esetleg a gyereknek vásárolt tanszereket? Aztán szépen eljöttem. Azóta sem láttam.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 15:10:38

A papírnak már rég vége kéne, hogy legyen. Szerintem ezügyben az ősbűn Sólyom hülyesége volt az egységes személyi szám megszüntetéséről, illetve további azonosítók felvételéről.
Ideális eset az lenne, ha az összes hivatal hozzáférne minden adathoz, a jogvédők hülyesége ellen az a jó megoldás, hogy a magyarország.hu vagy ilyesmi címen belépve te is hozzáférsz minden adatodhoz, amit az állam tárol rólad.

doberman 2009.08.21. 15:37:47

@peetmaster: jó írtad Sólyomról. A másik nagy bűne az volt, amikor az ő vezetése alatt az Alkotmánybíróság iszonyú jogi nyaktekeréssel levezette, hogy a komcsi gyilkosságok miért nem miniősülnek emberiség/emberiesség elleni -el nem évülő- bűncselekménynek.
Jogi egyetemen többször is el kellett olvasnom, mire nagy hüledezve megértettem ezt a jogi "mestermunkát". Azóta tudom, hogy bizonyos jogágak -alkotmányjog, nemzetk. jog- a többinél is sokkal inkább a politika szolgálólányai.

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.08.21. 15:56:47

Srici, a MÁK honlapján ez szerepel:

"Családtámogatási ügyeiket postai úton is intézhetik, amennyiben a szükséges iratokat, illetve - a fenti kivételektől eltekintve - az iratok másolatát megküldik a lakóhely szerint illetékes regionális igazgatóság címére!"

Szóval nem kötelező ám sorbaállni... én van, amit postán intéztem, szülés után közvetlenül pedig a férjem ment be.

A poszt első feléhez pedig: azt soha nem fogják tudni megfogni, aki a segélyek mellett feketemunkából él - és itt most nem azokat kárhoztatom, akik így élnek, hanem a rendszert, amelyik egyáltalán nem ösztönöz munkára, a munkáltatókat pedig nem kényszeríti a munkavállaló bejelentésére...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.21. 17:30:50

@hummingbird: csakhogy van, akinek postára sincs pénze, viszont van ideje.

psmith 2009.08.21. 18:33:23

@Strici: ha van ideje, akkor meg mi a probléma?

Veronka 2009.08.21. 21:24:04

Nem csak segélyért kell az államkincstárba járni.. Mióta nincsenek céges csp kifizetések, évente min 3x, de legközelebb akkurátosan strigulázom, mert van egy érzésem, hogy többször is, szóval kell kérnem papírt arról, hogy még mindig van 3 gyerekem, mert e nélkül az iskola nem hiszi el. Az előtted sorban állók egy része is ilyen lehet..

A munkahelyemen, öt perc alatt kiadták annó ezt az értelmetlen papírt, most meg fél napokat vész igénybe...
Mekkora lehet a társadalmi kár, ennek hiányától nem tudom, mert büntetőjogi felelősségem tudatában írom alá, hogy van 3 gyerekem, de azért a MÁK papír is kell :((

nyíregyházi betti 2009.08.22. 06:18:19

@anyabanya44: Az a baj, hogy az ilyen műkörmös tyutyuk hiába végezték el a főiskolát, nem tanultak meg disztingválni.Teljesen mindegy, hogy éppen egy multi teljhatalmú "főnökasszonyaként" trónolnak, vagy kétségbeesett emberek utolsó mentsváraként szoc.munkásként akarják megtanítani a szerencsétlent a nem létező pénze beosztására. Hatalmat kaptak, s uralkodni akarnak. Az az egyszerű tény sem hatol be agyacskájukba, hogy abból a pénzből amit az illető kénytelen beosztani, ebben az országban akkor sem lehet megélni, ha az őáltala preferált wc papírt használja a rászoruló. Nincs is nagyobb élvezet számukra, mint a szarban lévő ember "nevelése".

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.22. 06:36:00

@nyíregyházi betti: szerintem az emberek nem szándékosan szívatják a másikat, hanem butaságból. Eszükbe sem jut, hogy amit ők kitaláltak/csinálnak a másikat bántja. Nem embernek, hanem a munkájuk tárgyának nézik az ügyfelet/beteget/gyereket stb.
És mint tudjuk, a fa nem sikít, amikor az esztergagépbe rakják.

nyíregyházi betti 2009.08.22. 07:16:29

@miriamele: A butaság, az stimmel, de gyakorta párosul kifejezett rosszindulattal. Én akkor vesztettem el az állásomat, amikor a munkaügyi központok sem régen működtek. Akkoriban még normális ügyintézők próbáltak segíteni emberi hangnemben. Aztán elindult a kontraszelekció. Megesett, hogy kénytelen voltam egy hozzátartozómmal bemenni, mert senki nem hitte el nekem, hogy az állam által fizetett közszolga milyen durván, fenyegetően bánik a munkanélkülivel, vagyis velem.
A családsegítőben is találkoztam anno még abszolút normális ügyintézővel, aki nem akarta bemagyarázni a delikvenseknek, hogy bűnösök azért mert segítségre szorulnak. Valóban segíteni akart és segített is. Szerencsére én nem szorultam rá az anyagi segítségükre, de emberségből sokat tanultam. Láttam, hogy még egy hihetetlenül leépült hajléktalan is emberi lény, akit nem volna szabad magára hagyni, még akkor sem, ha valóban követett el olyan hibákat, ami miatt ilyen sanyarú sorsot kell megélnie. Ma már ez a hölgy nem dolgozik ott.

_Molly 2009.08.22. 13:03:06

És amikor a távhő-támogatás igényléséhez (mivel nulla ft jövedelmed van) már MINDEN elvárt iratot és igazolást becsatoltál, akkor az ügyintéző diadalmasan(!) felvonja a szemöldökét, majd feláll az asztaltól és távoztában odaböki:

"A lakás adásvételi szerződése is kell!"

(Nabaszki...)

átokrátokboszorkányok 2009.08.23. 09:14:00

Megértem a felháborodásod, de szerintem ez sem pusztán fekete vagy fehér. A minap jártam egy ilyen osztályon. Nem segélyért, egyéb ügyben. Tucatnyi ember várakozott, a legtöbbről látszott, hogy esze ágában sincs dolgozni. Voltam a Munkaügyi Központban is. No, ott egyikkel sem futottam össze....érdekes.

A fenti lista pedig elég hosszú, de ha belegondolsz, az átlag segélyt kérő:

1. nem álláskereső
2. alkalmi munkavállalási kiskönyve nincs
3. a 16 év feletti gyerek tuti nem tanul
és még sorolhatnám.

Tisztelet a kivételnek, akik felháborodását jogosnak tartom. A bürökrácia pedig tényleg szánalmas. Csak ott a sok de....

uni1002 2009.08.25. 17:09:34

@átokrátokboszorkányok: Te milyen léleklátó vagy! Emberekre csak ránézel, és azonnal megmondod, hogy
1. ki nem akar dolgozni
2. alkalmi munkavállalási kiskönyve nincs
3. a 16 év feletti gyerek tuti nem tanul??
4. Stb.
Biztos van ilyen is, de ez lenne az átlag segély kérő?
Eszedbe sem jutott, hogy aki segélyt kér, annak a regisztrációs ideje lejárt a Munkaügyi Központban, és ezért nem is fogsz ott találkozni vele, mert ott már nincs dolga?
Hogy miért megy segélyt kérni? Mert lehet ez végső lehetőség, hogy éhen ne haljon esetleg.
Szerinted mire elég az a max. 28ezer forint, aminek olyan szigorúak a feltételei, hogy akárki meg sem kaphatja?
Ebbe roppan bele a költségvetés?
süti beállítások módosítása