HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Újra munkatáborok

2009.08.23. 08:46 Strici

Tegnap a Munkahelyi terrorban azt írtam az egyik hozzászólásomban, hogy az ügynöki munkánál is van lejjebb.

Günter Wallraff (akkor még nyugat)német újságíró a 80-as években - mikor már túl volt a portugál jobboldal puccsterveinek és a Springer-sajtó mocskos hírcsinálásának belülről történő leleplezésén - török vendégmunkásnak álcázva magát egy ideig köztük dolgozott, majd „élményeiből” megírta megrázó leleplező regényét „Legalul” címmel.

Az alábbi történetet egy magyar roma írta le, akinek még álcáznia sem kellett magát, hogy a magyar kapitalista poklot megismerje. Az írást szerkesztés és a benne levő nyelvi-fogalmazási tökéletlenségek kijavítása nélkül az Indymédiaban megjelent cikk utánközléseként tettem föl ide is. Nagyon hosszú, de olvassátok el! Az írásban szereplő Csépány és Társa kft. honlapja: http://www.csepanymatra.hu/

...............................................................

A kiválasztott helyszín eklatáns példája annak a totális kiszolgáltatottságnak amelyet a párialétre kárhoztatottak szenvednek el el mai „munkatáborban”. Ez egy konzerv üzem amelyet a CSÉPÁNY ÉS TÁRSA Kft müködtett Gyöngyösön.

Azzal a valósággal kell ma a koncentrációs táborok kora után 50 év elteltével szembesülni, hogy egy gyöngyösi konzervgyárról, illetve Kft -ről, méginkább kistőkésről és a kistőkést kiszolgáló „kápókról”, amolyan cigány kisvállalkozókról van szó. Lényegében munkakiszervezéséről, amelynek során a cég kiszervezi a munkát szerencsétlen kapaszkodóknak, kóklereknek stb. akik aztán totálisan kizsákmányolják azokat akik egyébként arra sem érdemesek, hogy a munkaerőpiaci viszonyok között legálisan kizsákmányoltak legyenek.

Az alkotmányos és az emberi jog bizony itt nem működik. Mi több, ezek mérnek megsemmísítő csapást az egyszerű állampolgárra, a kenyérért küzdő nyomoroncra az amerikanizált demokrácia jegyében.

Azt mondom, a feketegazdaság áldozatairól, küzdelmük körülményeiről számolok be. Olyan konkrét esetről, amely során egy esetet vázolok, de ezreket, tízezreket érint.

Az egy esetet közölnöm - úgy érzem - kötelességem, sőt kell, azért, hogy az igazságra ezen eset kapcsán is fény derüljön. Félelemdiktatúrában élnek emberek tízezrei, amely ma túlnő a fasizmus megfoghatatlan veszélyén, de létezik a szociális gettó, kvázi előkészítve egy embercsoportot a lassú halálra, amelyet a mai magyar kapitalizmus okoz, helyesebben a rendszerváltás utáni politikai, társadalmi helyzet. A félelem az éhségtől, a megfagyástól, s mindez már az állati ösztönökkel zsigerből működő túlélési reflexekkel. Bármennyiért, bármilyen módon, csak megélhessek alapon, dolgozni, robotolni képesek emberek. 50 éve a nácik vagonokban hurcolták az ilyeneket munkatáborba, most maguktól mennek. Kénytelenek, nincs más választásuk.

Az előbb vázolt gondolatok egy helyzet tragikus voltából fakadnak, amely mindig azzal kezdődik ma, hogy van az éhségpusztulástól rettegő és van az ezt kihasználó munkást szervező, a kápó, amely mögött ott a kis, nagy és multinacionális tőkés, amely maga az embertelenség. Mindennek eklatáns példájaként a munkatábor amelyet bemutatok. A gyengébbik nemhez tartozva, mondom, emberfeletti volt az élmény, és egy napot ott eltöltenem, mint kezdő zsurnaliszta.

Hogy, hogyan működik az egész?

Nos ebbe a gyöngyösi munkatáborba úgynevezett „alvállalkozók”, kóklerek szedik össze idénymunkára az embereket.

A nyomortelepeken a nyomorgó emberek szinte versenyeznek, egymást gyilkolni képesek, ha az úgynevezett vállalkozó megjelenik. Pláne ha az ráadásúl cigány!

Mindenki dolgozni szeretne?

Igen.

Hogy mennyiért, az nem számít, az írni, olvasni is alig tudó, ellenőrizhetetlen „példavállalkozónk” valójában üzleti kókler, aki egy másikkal is verseng, attól függően „állapítja” meg a szerencsétlenek bérét, és fizet, ahogyan a szerencse-játéktermekben éppen nekik a szerencse forgott. A tétet fedezi a cégtől elnyert munkadíj, az emberek bére, persze benne a haszon.

A cég is versenyezteti őket, amely a munkát adja, az nyer, aki jattol. Ezért egy cégnél több ilyen kókler van versenyben, hiszen a jatt, a pénzvisszafizetés csak úgy, zsebbe többfelől érkezik mondjuka Kft vezetőjének. Mondta el egy „fül” a cigány vállakozó környezetéből aki mit sem sejt a titok kiszivárgásáról.

Az emberek munkaereje ebben az esetben is olcsó, de a csalóknak, kóklereknek, a demokrácia kegyeltjeinek jól jövedelmező áru. Az adott cég minél olcsóbban akarja a munkát elvégeztetni, kifizetni a „koponyákat” a vállalkozónak kell, az ebből is leszedi a sápot, és igen, a dolgozónak marad az aprópénz.

Aprópénz?

Megalázóan aprópénz és munka közbeni ellátás, úgy ahogyan valamikor pl. Auschwitzban volt.

Még ezért is verekednek az emberek, hogy éhen ne haljanak.

Ez bizony a szociálfasizmus, amelyben a szocfasiszták az állam és a cégek, a demokrácia kápói, min-mind. A kápók azok, akiknek szintén nem számít az emberélet, csak a pénz, hogy aztán esténként a szerencse- és játéktermekben a szerencsétlenek fizetését is kockára tegyék.

Nos, egy napot „sikerült” töltenem egy ilyen munkatáborban, Gyöngyösön, a sok közül:

Reggel 4 óra 30 perc. A munkásszálláson, 70 négyzetméteren közel 50 ember van bezsúfolva. A szállás rögtönzött gipszkartonfala választja el a nőket és a férfiakat. Kempingágyak, kétujjnyi szivaccsal, zsúfoltság, se fogas, se szekrény, de még az 50 embernek csak 4 rozoga lomból kiszedett szék adatik. Egy zuhanyzó és egy sötét, kivilágítatlan WC van. Szakadt, sovány, reménytelen arcú emberek sürögnek-forognak, nagy a tolongás, a tisztálkodás, no és az emberi biológiai szükséglet miatt türelmetlen sorbaállás. Mindenki igyekszik, hiszen a napi 3800 Ft bérért, 1000Ft kosztpénzért igen nagy a harc. Fiatalok fásultan reménytelen arca az idősebbek aggodalmas tekintetével párosul. Ezek az emberek a szociális gettóból jönnek és a szociálfasizmus rabjai ebben a munkatáborban. Nehezen, de mindenki bejut a WC-be és a zuhanyzóba, az ágyak megigazítására nincs is idő, az majd este vacokként várja őket. A munkahely két és több kilométer gyaloglás után érhető el.

A helyszín, amelyről szó van, a szocialista rendszerben óriási üzem volt itt, most egy szegletében működik két gyártósor.

A hűtőház és a raktárak, amelyek egykor zsúfoltak voltak, üresen tátongnak. Azért a főbejárat impozáns feliratának váza megvan, csak a családi vállalkozás neve törpül el rajta. Csépány és Társa Kft.

Az emberek rögtönzött munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás(szerű) tájékoztatót hallgatnak végig. Láthatóan nem figyelnek oda, az előadókon látszik a fásultság, csak amolyan slendrián módon teszik kötelességüket. Persze hogy a berendezésre és a gyártott termékre figyeljenek a „hallgatók”, azt bizony igen csak kihangsúlyozzák. Munkavédelmi eszközök, és kellékek?

Ugyan! Mint azt kérdésemre az előadók elmondják, csak úgy csendben, nincs idő apróságra, nem ez itt a lényeg.

A csoport végül feláll a beosztás alapján a gyártósoron, konzerv fog készülni. Látszik a gyártósoron, hogy elavult, a technológiája egyszerűen nevetséges. Mivel az emberek újak, még némi türelem érződik a művezető részéről, aki megjegyzi a csoportvezetőnek: ” Ez a betanulási ütem csak egy óra hosszáig tarthat, az emberek egy-egy helyen, mint induláskor, nem maradnak hárman, ketten, stb., csak amíg betanulnak.

A cég emberei egymás közt meg is egyeznek: Figyeljetek a gyártósor sebességére, észrevétlenül srófoljátok maximálisra.

Elindul a munka, az üvegadagolónál három ember serénykedik.

A targonca betolja a raklapnyi üveget. 1410 befőttesüveg van fóliával betekerve rajta. A futószalagra kell őket rakni, de előbb le kell fejteni a fóliát, a raklapot ki kell vinni, stócolni és a fóliát tekercsbe kötni. Egy műszakon 54 000, tehát több mint 50 raklapnyi üveg megy be. A futószalagra úgy kell folyamatosan adagolni, hogy nem lehet hézag az üvegek között. A cég embere közli, hogy itt is csak két ember lesz. Közben a fólia lefejtésére szolgáló eszköz - egyszerűen egy kiskés, filléres - eltörik. A munkás azonnal kér egyet a cég emberétől, aki: - Mit gondol, a cég egyebet se fog, csak kést vásárolni önnek? Így a munkás az éles pengével dolgozik. Kérdem tőle, mit szól ehhez? Megjegyzi: Ó semmit, a szocializmusban ezek a mai tőkésemberek mindig két szerszámot kértek, ha egyáltalán dolgoztak akkor is, mert az egyiket hazalopták, ebből van ma a cég, a másikkal csak dolgozgattak, most ezekből a lopott eszközökből élnek.

Elmosolyodok a munkás fanyar kesergésén.

A válaszon elgondolkodok, és azon, hogy egy egyszerű ember milyen tisztán és világosan látja a helyzetet.

Bent a gyümölcsfelöntők a 12 kg-os ládákat folyamatosan emelik, öntik, az asszonyok válogatják és bizony amíg az kész konzerv lesz, a „verkli” folyamatosan megy, megállás nélkül. Reggel 6 órától 10 óráig folyamatosan, csak 10 perc szünettel. Szinte szédelegnek a szabad munkarabok, leülni nincs hova, csupa víz minden. Délelőtt egy 10 perces szünet van. A munkafelügyelő gyorsan, a 8. percben már int, gyerünk-gyerünk. Délig aztán csörögnek az üvegek, zakatolnak a szalagok, a továbbító masinák, a zaj és a monoton, de szüntelen munka szédítő. Délben az emberek egy öltözőbe bezsúfolva próbálnak helyet találni, hogy egyenek, Versenyt esznek az idővel, hiszen csak 20 percük van. A kápó már a 15. percben szól, igyekezni kell, van, aki állva evett, van, aki nem evett, hiszen az 500 Ft előleg kevés, mit lehet abból enni. Újra csörög-csattog a verkli, az emberek a délutáni cigiszünetre már szinte szédelegnek. A délutános váltó művezető - egy nő - olyan, hogy bátran kiállítanám versenybe az egykori, legjobb auschwitzi hajcsárral.

Az a hír járja róla, hogy smasszer volt 30 évig egy börtönben. No igen, jegyzem is meg magamban, ez az alkat illik egy munkalágerbe. Odamegy az üvegadagolókhoz, akik a délelőtti művezető megelégedését váltották ki, hiszen gyorsan betanultak. Odaköszön a három sürgő-forgó emberhez, elmondja nekik, hogy bizony, amit és ahogyan csinálnak, csak matatás, ezt a munkát csak ketten fogják végezni, és félretolva a dolgozókat nagy hévvel adagolja az üvegeket.

- Látják, ezt egy ember is csinálhatja!

Majd észrevéve az emberek kaján mosolyát, szinte ordításra vált. - Önök még nem tudják, mi a munka!

Majd odébbáll.

Hogy a folyamat menjen, az adagolás, a dolgozóknak valóban kapkodniuk kell, miközben a fúria ordítozik. Felidegesednek az emberek, de fegyelmezett türelemmel erőt vesznek magukon. Eltörik egy üveg a kapkodás miatt, elvágja az egyik kezét. Ekkor a hajcsár: - Na, ráadásul még vigyázni se tudnak! Elmegy végre. A vérzés a kézen a vizes munka miatt hamar eláll. Megjelenik e cég egyik embere, dícséri a három meg nem álló embert. Miközben kérdi a sebesült, hogy ha bevágta a kezét, azt beírják-e a baleseti naplóba, mint ahogyan azt reggel az oktatásnál mondták. Erre a válasz: - Uram ha beíratja, máris mehet haza, ha nem tudja csinálni, egy másik azonnal felváltja és maga mehet. A sérültünk megérti a megalázó helyzetét, vált és azonnal szabadkozik, hogy nincs semmi baja és szüntelenül pakolja az üveget tovább. Bent érem utol a smasszer teremtést, már a késztermék bálázónál. Ott kiabál, provokálva azt, aki egyelőre rá sem figyel. Egy fiatal suhanc végzi a dolgát, csomagol és a raklapnyi készterméket, amelyen 1410 kész üvegbefőtt van, úgy mozgatja, járja körül, hogy alig látni a kezét. Fóliáz, szalagpántol, cimkéz. Egyszóval annyi műveletet csinál, hogy ha nem látnám, el sem hinném, hogy ezt így lehetséges csinálni. Láthatóan zavarja a dolgozót egy idő után ez a nem is emberi teremtés, nőnek meg pláne nem mondható, de mégis a gyengébbik nemhez sorolandó állati teremtés. Igazi smasszer típus. A dolgozó fiatal, alig 18 éves srác, zavartságában eltörik egy üveg, a dolgozó fiatal belelépett egy nagyobb üvegszilánkba, a cipőtalpa kettéválik. A hideg is átfut rajtam, isteni szerencse, hogy a lábába nem került, a szorgalmas fiatal fiúnak. Ez a hajcsár, női mivoltát megtagadó ridegséggel rákiabál: - Nem tud vigyázni, nem tudott megfelelő bakancsot venni? Hogy lehet ilyen felelőtlen?

A fiatal fiú marcona képpel ránéz, de olyannal, hogy magam is megijedek. A smasszer, a hajcsár elmegy. A srác folytatja a munkát, szinte mezítláb. Délután holtfáradt mindenki. Keresik a helyet, ahova leülhetnek, ki rágyújt, ki sóhajt, az asszonyok biztatgatják egymást. Nézem az órát, a 7. percnél már indulni kell. Ez így meg fél hatig. Utána a fúria ordibálása veszi át a gépek zaját, az üvegek fülsüketítő csörömpölését. - Takarítani, ezt rakják ide, azt hozzák oda, s a parancs szinte nem szűnik. Az emberek összeszedelőzködnek, és a szállásig csendben leróják a több kilométert. A zsúfolt szálláson mindenki zuhanyozni igyekszik, nagy a sorbanállás. A WC előtt szintén. A vacsorát mindenki a saját otthonról hozott tányérjába kapja, ki egy rozoga asztalnál, ki pedig a vackán ülve eszi meg. Aztán mosogatnak. Megborzongok, átfut rajtam az egykori munkaerkölcs, a munkásvédelem és még sorolhatnám, és a mostani összehasonlíthatatlan helyzet.

Kérdezem magamtól, ez az a demokrácia, amelyet a rendszerváltók ígértek?

Persze, hogy nem, hiszen éppen az Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc-félék élnek az ilyen körülmények között dolgozó emberek verejtékéből, szenvedéséből.

A folyosón beszédbe elegyedek egy marcona, de rettenetesen mérges fiatalemberrel.
- Miért ideges? - kérdezem tőle.
- Miért, miért, én egy másik csoportban vagyok, már hetek óta itt vagyunk, egyik nap rettenetes hajtás, a másik nap meg itt a szálláson kell dekkolni - feleli elkeseredetten.
- Ez miért olyan különös baj, hiszen kipihenheti a hajtást? - a válaszra gondoltam, de mégis provokatíve teszem fel a kérdést.
- Hölgyem - feleli - tegnap 4800 Ft ért gályáztam, abból 1000 Ft előleget megettem, maradt 3800 Ft, és most, hogy csak itt voltam, ebből a 3800 Ft-ból megint megettem 1000 Ft ot, hiszen enni kell. Vagy nem?
- De, igen – felelem - Hogyan tovább?
- Hogyan ?
Úgy, hogy 4 csoport van, mindegyik egy napot dolgozik, egyet nem. Ha dolgozunk, akkor a belünket kihajtják, ha nem, akkor itt költjük el a pénzt.

A helyzet azonnal igazol. Ugyan is a szállásadógazdája jelenik meg. Megkérdezi az embereket, hogy a koszttal, amit vacsorára ad, meg vannak-e elégedve és közli, a bolt, ahonnan vásárolnak, mindenkinek ad hitelt.

Nagyon elszomorodok, hiszen itt totális kizsákmányolás folyik.

Egy másik dolgozót, egy középkorú hölgyet szólítok meg.
- Ne haragudjon, ha dolgoznak, akkor minden nap ilyen hajtás van, amilyet ma láttam?
- Hó – feleli - még nagyobb!
- Régen van itt? - kérdezem.
- Már tavaly is idejártam. De mondja, kedves - fordítja a kérdését vissza - miért kérdi, csak nem itt dolgozik?
- Hát nem látta, én is dolgozom, és azért kérdem, mert kíváncsi vagyok, hogy mire számítsak.
A hölgy megnyugodva, szinte szaporázta a szót.
- Haj, ha tudná, hogy ezért a pénzért mennyit kell hajtani. Én azt mondom magának, kösse fel a fehérneműt.
- Védőfelszerelést csak ma nem kaptunk vagy később se adnak?
- Mit gondol kedves, hát hol él? Itt ilyesmi nincs, hazaküldik, ha baleset éri. Védőfelszerelés, no hiszen, - nyújtja meg a mondókát és legyint, s miközben távozik, még mormolja:
- Ha a vállalkozó nem játsza el a pénzt a fizetés előtt, akkor számíthat pénzre, egyébként nem.
- De nem követelik tőle?- követem.
- Kitől kedves, kitől? Hát nem tudja, hogy kivel, kikkel nem lehet ujjat húzni? Hát hiszen ezek testvérek, egymással összejátszanak. Aj, jobb a magunkfélének csak meghunyászkodni, ha élni és enni akar.
- Akkor mégis miért dolgoznak neki?
- Miért, miért - kiabál vissza, de már indulatosan -, mert a húsz év alatt lecsupaszítottak minket, hogy koldusként alamizsnáért alázkodjunk.

Meg kell mondanom, hogy ebben a gyárban én 25 évvel ezelőtt iskolalátogatáson voltam. Minden dolgozón színes speciális, vízálló, vágásmentes gumicsizma volt és mindenki védőkesztyűben tette a dolgát. Arra is emlékszem, hogy akkor volt annyi a fizetés 8 órára, mint most 12 -re.

A mostani gépek az akkoriakhoz képest kimustrált, Noé-korabeli ócskavasak. Akkor mosolyogva mesélték a dolgozók, hogy egy-egy munkafázison mit csinálnak, most mord, marcona, ingerült arcok robotolnak, valóban úgy, és olyan morális helyzetben, mint amilyenről olvastam. Az egykori náci munkatáborok bejáratán ott volt a felirat:
A MUNKA SZABADDÁ TESZ!

Számoljunk csak!

A cég kiadja a munkát, a mi esetünkben a „vállalkozó” dömpingben egyezik meg, az 5 hónap. Naponta egy emberre „X”, havonta 30 x „X” Ft-t kap Ebből a szállást fizeti ki, amely most éjszakánként/fő 500 Ft, és a bér, amely a napi kosztpénzzel 4800 Ft havonta alig az „X” 15%-a. A vállalkozó haszna tehát egy fő után igen busás. Egy hónapi haszna 34 fő után? Alig merem kimondani.

500 Ft-ból ma egy ilyen megfeszített munka során, mondjuk egy fiatal 18 - 20 éves ember milyen élelmet vehet reggelire, és ebédre? A vacsorát, melyet a munkaerőt eladó, elkótyavetyélő ad, olyan, hogy se higiéniájában, se minőségében, a mennyiségében pláne nem megfelelő, így hát a rabszolga az említett kóklerkör húsboltjába kényszerül hitelezni. Mennyi is valójában egy ember fizetése, megvan-e a 3800 Ft 12 órára?

Ha netán egy dolgozót, mondjuk a mai viszonyoknak megfelelően legalább napi, azaz 12 órára 8 000 Ft összegben fizetne ki étkezéssel együtt, a haszon még akkor is tetemes lenne. Csak vajon ebből a mérhetetlen haszonból hány millió származik vissza a munkaadó cég egyes vezetőjének?

Visszaszármazik?

Ki alkuszik ma csak úgy ingyen, mondja a „fülünk” a vállalkozó bizalmasa.

Mi manapság 3800 Ft a 12 órás munkáért, amelyből a dolgozó, ha dolgozni akar és magát megóvni, még lábbelire, és másra is költ, nem beszélve a tisztálkodás, mosás és egyéb alapszükséglet fedezéséről. Számolva a ténylegesen hazavitt pénz egy főnél nem több, mint napi 3200 Ft. No és ha még valóban a szükségnek megfelelően akar táplálkozni és a felajánlott hitelre vásárlásba bele megyen?

Csakhogy még ezt sem kapják meg. Az eset kapcsán tovább kutattam. Megtudtam, hogy a kisvállalkozó kápók a bér felét fizetik ki általában, és azoknak, akik túlságosan követelőznek, akik veszélyesek a biznisz számára, a másik felét. Persze a bizniszelő cigány vállalkozók végülis egy kis üzleti maffia, amely joggal hivatkozik, ha bajba kerül arra, hogy mindenütt vannak kapcsolatai. Ebben a bizniszcsapatban egy volt rendőr is ott van, a hivatkozásuk alaptalan. Félhet is az, aki erről szólni mer.

Talán már én is!

Mit tesznek, felgyújtják éjszaka a házamat, hogy pusztuljak benne együtt a családommal?
Talán, félek, de nem ijedhetek meg.

Bizony gyász ez az egész ország úgy, tokkal, vonóval, ahogyan van. Szégyen, ami megvalósul, s amire a hatalom „taktikusan” nem figyel fel, ez a valóság nem több, nem jobb, mint amit egykor egy őrült, a történelem és egy nép szégyene leirt a MEIN KAMPF-jában!

Na, ma ez is Magyarország, ez is hungarikum, mint a háromszínű lobogó, mint pedig a lyukas háromszínű trikolor. Amely országban nem csak évek óta felderítetlen, cigányokat sújtó gyilkolás folyik és ájtatos államfői sajnálkozás, hanem lassú agóniája mindazoknak, akik áldozatai a rendszerváltásnak, s ne tagadjuk, ezek a párialétre kárhoztatott cigányok.

A szégyen pedig egy kapitalista országé, amely még nem ébredt, hogy végülis gyarmat.
Többek között gyarmat, azaz rabszolgatartó a Csápány és Társa Kft, oly módon, mint egykor a Dél-amerikai kávé és banán ültetvényes idegen úurak.

117 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr541332100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jurganov 2009.08.23. 11:48:31

@respecta /01: fegyelmet csak a félelem szül. szomorú, de ez van.

uni1002 2009.08.23. 12:10:19

Hiába olvasom, nem értem, hogy jönnek ide a cigányok, kedves fórumozó tagtársak?? Hiszen ez bőrszíntől függetlenül bárkivel előfordulhat. A városunkban pontosan egy ilyen mentalitású cég telepedett meg, nem magyar, hanem az olasz maffia vidékéről, albániából leselejtezett gépekkel. A polgármesternéni lelkendezett, hogy jön a megváltás, a nyugat, aztán kiderült hogy a legocsmányabb kizsákmányoló vállalkozás tulajdonképpen. Dolgozott ott cigány, nemcigány, lényeg hogy a fent említett konzervgyár szanatóriumnak tűnik hozzájuk képest, a főnöknő pedig kedves nővérnek ahhoz a huszonéves olasz csajhoz képest, amely élet és halál ura volt a szalag mellett. Szó szerint, a hibás prés miatt megsérült dolgozót, egy kis kötözés után úgy zavarta vissza melózni, a csapágyakat kötelező volt kézzel beverni, mikor a dolgozó beszerzett egy gumikalapácsot, mert feldagadt a csuklója, a fent említett olasz mineknevezzem "hölgy" ordítva kicsavarta a kezéből. Van egy pont, amikor az ember már az életét kezdi félteni, mert megtalálta a tulaj nevét a cégközlönyben, és ezt véletlenül elfecsegte. Mesélhetnék, de minek, egyeseknek úgyis az a fixa ideája, hogy ilyen helyen csak a kisebbség dolgozhat, pedig bárki oda kerülhet, ha úgy adódik...

respecta /01 2009.08.23. 12:18:13

@uni1002: "kedves fórumozó tagtársak?" :-)))))

uni1002 2009.08.23. 12:27:47

@Jurganov: Ne haragudj, de olyan vagy mint az a bizonyos Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe. Az itt felvetett munkahelyi körülményeknek semmi köze a cigánykérdéshez. Az lehet egy másik poszt témája. Ez ami az országban végbemegy a munkahelyeken, mindenkit sújt, több -kevesebb mértékben. Akár multi, akár echte magyar cég, az embereket bérrabszolgának tekinti. A római gályán legalább rumot osztottak az evezőrabszolgáknak, ha a kapitány vízisízni akart, itt már csak egy szűk réteg megmilliárdosodásáról van szó.

uni1002 2009.08.23. 12:30:47

@respecta /01: Bocs, valahogy kezd az agyam elszállni, hogy itt mindenki a cigányokra gondol, pedig, a rabszolgaság börszínre nem válogat:-)

Jurganov 2009.08.23. 12:34:02

@uni1002: ööööö...elolvastad a cikket? a kommenteket? vagy csak úgy írkálsz.
amennyiben eddig nem tetted volna, kérlek olvasd el, értelmezd és utána reagálj. köszi :)

respecta /01 2009.08.23. 12:37:43

@uni1002: azt írtuk mi is, amit te egyébként ( megszólítás változatlanul tetszik, régen hallottam, no...)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.08.23. 12:53:52

nagy szarban vagyunk, ez már nem is Balkán, ez már Délkelet-Ázsia...

váj mí 2009.08.23. 13:04:55

OFF Kurvára zavar ez a kápózás meg fasisztázás. Te Strici, ilyen íráskészséggel meg a szakmai alapok legcsekélyebb ismerete nélkül lehet ma Magyarországon valakiből újságíró???? ON

A leírt munkakörülmények meg valóban embertelenek. Aki pedig ebből is kizárólag cigánykérdést kreál, az hülye.

Kristl 2009.08.23. 13:09:17

Örülök hogy végre valaki rálelt az igazi nácikra az országban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.23. 13:11:25

Tudod, mi a baj ezzel a történettel, Strici? Szerintem tele van "nagyításokkal". Nem, nem a történet hitelességét kérdőjelezem meg, inkább egyes részleteit.

Pl. "70 négyzetméteren közel 50 ember van bezsúfolva". Ezt azért képzeld el, ágyak, négy rozoga szék, meg közlekedő is kell az ágyak közé... Vagy az is gyanús, hogy a "magyar roma", aki ezt elmeséli, kísérgeti a műszakvezetőt. Vagy akkor hogyan járja végig az üzemet, s hogyan meséli el ilyen részletesen az egészet? Vagy akkor hogy is van ez a nagyon kemény, megfeszített munka? Szóval kicsit zavaros ez a történet nekem, szerintem arról szól, hogy a "magyar roma" elmesélte a feltételezhetően rossz munkakörülményeket, az újságíró meg szépen kiszínezte a sztorit.

Mindenesetre jó lenne a másik felet is meghallgatni.

sertésmájkrém 2009.08.23. 13:11:33

Ez van srácok, Kínában vagy innen kicsit keletebbre megcsinálják még olcsóbban. Ha a szállítási költséggel is olcsóbb lesz akkor nem lesz ilyen munka se.
Azzal kell versenyezni ami van, ott még ennyi norma sincs, szarnak a környezetvédelemtől kezdve a biztonságig _mindenre_. Több bérért, nagyobb biztonságért már nem éri meg csinálni. Különben a teszkóban nem fogjátok tudni megvenni, mert megrendelik máshonnan.

Logan Grimnar 2009.08.23. 13:12:08

7 év ballib kormányzás után idáig jutott ez az ország...

sertésmájkrém 2009.08.23. 13:12:54

@sertésmájkrém: A másik az, hogy lehet találni jobb munkát, csak érteni kellene valamihez. Ha valaki nem csak gányolni tud, akkor napi 2x ennyiért bőven elviszik melózni.

zsoltix 2009.08.23. 13:22:33

Ez a szàmolgatàs kicsit hatàsvadàsz az ìràsban.Kb. ilyen: -Mennyi fizut kapsz havonta? -40ezret. -Ne mondd màr! -Szàzat kapok, csak a többi elmegy kajàra,meg rezsire. -Ja, akkor mègsem csak 40-et kapsz.

svdkert 2009.08.23. 13:31:46

ha ez igaz akkor nagyon nagy baj van ebben az országban, ha nem az csak ciki.

2009.08.23. 13:34:01

@sertésmájkrém:
"A másik az, hogy lehet találni jobb munkát, csak érteni kellene valamihez."

Sajnos ez a mai helyzetben egyáltalán nem biztos. :(

states 2009.08.23. 13:36:16

Addig, amíg a cigányság döntő többsége a legelemibb együttélési normák betartására sem képes, addig nem érdekelnek semmiféle szociális sirámok. Amíg azt látom, hogy a körúti villamospótló buszon üldögélő 10-10 éves cigány kölykök azzal szórakoznak, hogy leköpdösik a le-felszálló nagyjából velük egyidőseket. Vagy olvasom a tanár-, mentős, orvosveréseket, hallgatom a házunkat pokollá tevő cigány család éjjel-nappali üvöltözéseit, tanúja vagyok naponta közterületeken az antiszociális magatartásuknak, addig senki ne jöjjön nekem a munkanélküliségi adatokkal, a hátrányos helyzettel, statisztikai adatokkal. Mert nem érdekelnek. A felsoroltaknak ugyanis semmi közük ezekhez a jelenségekhez.

Pipas 2009.08.23. 13:43:59

A fizikai munka szar bír lenni. Iskolába kellett volna járni, megtanulni programozni vagy mondjuk könyvelni. De persze jó magyar szokás szerint sokkal egyszerűbb rinyálni, hogy milyen szar is nekem, mer megmondták, hogy tanulj fiam, mert szar sem lesz belőled, aztán nem tanultam és pont az lett velem, amit mondtak.

Persze az is felmerül bennem, hogy ha egy sebész vagy egy fizikus egyetemi adjunktus 120 ezret visz haza havonta, egy betegápoló meg mondjuk 90-et, akkor mégis mennyire számíthatnak a segédmunkások?

torró 2009.08.23. 13:44:47

Az ilyen állapotok nálunk sajnos már majdnem természetesek?! Had mondjam el hogy a mi falunkban gyakorlatilag nincs roma, de semmilyen munka lehetőség mármint cég formátum nem létezik. Az eredmény: a fiatalok fele városba vagy külföldre ment.Akik itt maradtak azoknak egy része börtönben,lopásokért! A másik része pedig éppen szabadon, de visszakészülőben, oda! És egy se roma! Tehát fel lehet tenni a kérdést: merre felé is tart ez az ország? Miközben derék vezetőink a jól végzett ország vezetésétől elfáradva vonulnak vissza száz milliós végkielégítésekkel. Ja! Természetesen vérig sértve érzik magukat ha netán valaki meg meri kérdezni hogy mi a faszomra van pofájuk ezt felvenni!!
Na b....tok meg ez itt Magyarország! Megcsináltuk! Meg!

itoh 2009.08.23. 13:48:15

Egy kezdő egyetemet végzett angol tanár ismerösöm egy bp.-i szakközépiskolában kapott állást.Feltétel 26 óra leadása( a törvényes 22 -vel szemben),fizetés netto 86 ezer forint.Az itt emlitett emberek fizetése havi 22 napot számolva 105.600 FT.Miröl beszélünk?

uni1002 2009.08.23. 13:48:59

@Jurganov: A cikkben 6x szerepel a "cigány" szó.
Szerintem ez a kizsákmányolós típus teljesen bőrszínfüggetlen. Ha behelyettesítenénk "német" "olasz", vagy "magyar", vagy "multi", szóval, de akár ki is hagyhatnánk a megjelölést, a nyomor, a kétségbeesett, végtelenségig kizsákmányolt dolgozók, a munkakörülmények ugyan azok. Pl. a német multikról még mindig az van elterjedve, hogy ők hozzák a munkakultúrát, a munkavédelem, a fizetések, nagyon jók. Ebből már szinte semmi nem igaz, évek alatt egyre mélyebbre süllyednek. És ebben partnerek a hazai hatóságok is, akiket könnyű megvenni. Miközben büntetik a kis cégeket, ezeknél a nagy cégeknél furcsa módon nem látnak és nem hallanak.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.08.23. 13:52:00

a szerző elfelejtette eldönteni mit szeretne írni és mi a célja az írással.
tényfeltáráshoz sok a népmesei elem, sok a túlzás.
az sem ártott volna ha előtte elmegy még 3-4 helyre ahol nem szegény romák, hanem szegény akárkik vannak.
a munkaadó soha nem róbert bácsi, adott körülmények közt adja a munkát és kész. ha neki nem éri meg munkavédelmi felszerelést biztosítani, mert kisebb lesz a haszna (a kicsi mindig relatív) akkor nem ad. ha nem tudja így üzemeltetni a lágerét, akkor majd kezd másba. lényeg a megfelelő profit.
a leleplező riport kétélű fegyver. jó esetben (igen kicsi hányad) segít a munkavállalók körülményeinek javításán, rosszabb esetben megszünteti a lágerlehetőséget is. nos ez utóbbi esetén visszaküldeném közéjük a kedves szerzőt, magyarázza el nyugodtan a éhbér nélkül maradt embereknek milyen jó hogy segíteni próbált.

más. értékrend kérdése, nálam ez a munka (és főleg a munkások) sokkal 'feljebb' állnak az erkölcsi ranglétrán, mint a bevezetőben említett 'ügynökök'.

Jurganov 2009.08.23. 13:53:13

@Pipas: mielőtt nagyon belemerülsz...kell egy kenyér mert éhes vagy. mit csinálsz? leprogramozod? ha mindenki programozó lesz akkor hova is jutunk? azért mert valaki kétkezi munkát végez még nem alsóbbrendű mint te vagy más. a programozó végzettséggel is kitörölheted ha nincs rá munka. mehetsz kapálni, zsebben a diplomáddal.ismerek fizikai munkást aki 7 nyelven ír és beszél. ezt elég kevés diplomás mondhatja el magáról. tehát kicsit óvatosabban az ilyennel. :)

Jurganov 2009.08.23. 13:56:08

@uni1002: remek. akkor már csak a kommentek elolvasása és értelmezése van hátra. :)

ajánlanám figyelmedbe az 1-6 kommenteket, mint kiemelten a cikk és a magyar valóság közötti összefüggéseket taglaló hozzászólásokat.

uni1002 2009.08.23. 13:57:22

@Pipas: Ha mindenki könyvelő, meg programozó lenne, ki fogja kikalapálni az autómat a szervízben. Az is fizikai munka. Egy autószalonba kerestek munkafelvevőt, és karosszériást. Karosszériás 1 ember jelentkezett, munkafelvevőnek mindenféle felsőfokú végzettséggel több mint százan, akik majd a számítógép mellett szerveznék szegény kalapácsoló ember munkáját:-)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.23. 13:59:10

Index-címlapra került a blog!

Mindenkinek még egyszer! Az írás kezdő - úgy gondolom, még tanuló - újságíró lánytól származik. A tényfeltáró újságírás ritkaság, sok gond van ezzel az írással, de legalább felvetette a dolgot, és legalább Ti is reagáltok rá.

Nem a cigány a lényeg. A helyzet.

Ja, és mielőtt számolgattok, minden másnap dolgozhatnak a "rabok".

stefan75 2009.08.23. 14:10:52

Nyilván van kizsákmányolás meg pocsék munkahelyek, de itt valami nem stimmel.

Ez az egész poszt nagyon zavaros. Egyszer naponta 4800Ft, máskor havonta 4800Ft, nem mindegy.

A 25 évvel ezelőtti bérekről (havi 2-3000Ft) láthatóan fogalma sincs annak, aki írta.

A matekról se, csak összevissza vagdalkozik valami számokkal, amikből nem jön ki semmi.

A szegénységről se. Napi 1000 forintból elég komolyan lehet kajálni, ha valaki nem a McDonalds-ban költi el. 500Ft nem elég reggelire? Ne hülyéskedjünk már. Vajaskenyér, párizsi, tej 200-ból is megvan, és az még messze nem a legalja.

Bölcsész-e írta?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.23. 14:14:46

@Strici: A tényfeltáró újságírás nem abból áll, hogy másodkézből hallottunk valamit, s azt kész tényként tálaljuk. Állítom, a leányzó a környéken sem járt. Legalább megkérdezhette volna a másik felet, vagy odaírhatta volna, hogy nem nyilatkoznak. Ez a bajom, Strici, hogy a fentit tényfeltáró újságírásnak adják el.

Mint írtam, a történetben van pár olyan dolog, mely megkérdőjelezi a valódiságot. Ezzel az a baj, hogy a lényegi rész valódisága is megkérdőjeleződik. Én készséggel elhiszem, hogy ebben a gyárban a munkakörülmények kritikán aluliak, meg a vezetők tapló rabszolgahajcsárok, de ha a tulaj beperli a szerzőt hitelrontásért, s megcáfolja a nyilvánvalóan gyenge pontokat, akkor a tőkés győzött.

Mindenesetre ez nem neked szól, Strici, inkább a jelen nem lévő írónak. Egyetértek veled, nagyon jó, hogy kiraktad a történetet, mert legalább felvetődik a kérdés: biztos, hogy minden rendben megy ebben az üzemben? Ráállhatna egy komolyabb újságíró is a témára, vagy egy forgatócsoport, s elnézhetne oda, hogy mi van ott.

noncapisco (törölt) 2009.08.23. 14:16:12

A minimál bér úgy netto 5800 Ft most.

Namost akkor.... a napi 4800 Ft,
az CSAK havi 21 munkanappal is ugye
...100 800 Ft mégpedig NETTO !!!

Ennyiért, sőt jóval kevesebbért dolgozik
nagyon sok ember ebben az országban.

Tehát a bérezés jónak mondható.

A szünetekkel sincs semmi baj,
megfelel a munka törvénykönyvének.

A munkavédelem az már lehet kérdéses...
...de arra sok helyen nem adnak manapság.

Igen a szalag melleti fizikai meló
fárasztó..ez van...nem csak itt.

Sajnos az ország lakónak naygobb fele
nem ismeri a szegény 1/3 élet körülmeényeit

...és ha véletlenül találkozik vele
hát rácsodálkzik, mint cikk író is.

Igen a DOLGOZÓ emberek nagyrésze ilyen maximálisan kihajtott módon melózik.

Ők nem ráérő irodisták, nem is állami vagy önkormányzati alkalmazottak, akik talán bele is halnának, ha tényleg folaamtosan dolgozniuk kéne....mondjuk a munka idejük legalább felében.

Pedig rájuk férne egy kis ilyesmi tréning...mert már akkor sírnak-rínak, ha a napi 2 órát meghaladja a tényleges munkájuk...

Szóval nincs ebben a cikkben semmi újdonság.
Melo ezerrel és adócsalás ezerrel...ennyi.

noncapisco (törölt) 2009.08.23. 14:17:22

A minimál bér úgy netto 5800 Ft most.

Helyett (elíródott) netto 58000 Ft/hó
Azaz napi 2800 Ft körül..

Jurganov 2009.08.23. 14:21:50

@Strici: grat a kikerüléshez.
a tényfeltárásnál én egyetlen dolgot várok el. szavahihetőséget. a lány ezt nagyon nem adja, bár már az is valami ha írni mer egy ilyen témáról, hiszen MO-n nem szokás.mondjuk inkább arra voksolnék, hogy szerette volna kissé feltupírozni a cikkét. kár volt, de majd kinövi(reméljük).

minden másnap-15x4800= 72000. nem rossz pénz, akármennyire is annak van beállítva. megint saját példa: 24 munkanap, 2 műszak, szakmunka(hegesztés), minőségi és mennyiségi követelmény= 63000-65000 ft.
vagyis napi 2625-2710.
ez a mai vidéki valóság.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.08.23. 14:22:27

"A cég emberei egymás közt meg is egyeznek: Figyeljetek a gyártósor sebességére, észrevétlenül srófoljátok maximálisra."
Aki ezt írta nem járt még gyárban (,vagy hazudik). A sor sebessége nem kívánságműsor, hanem a technológia szabja meg. Mehet a futószalag kétszer olyan gyorsan is, de csak azt éri el, hogy kétszer akkora rés van a termékek között. Ha egy üveg megtöltése 30 másodperc, akkor az 30 másodperc, akkor is, ha a főnök türelmetlen.

Nem bírtam végig olvasni, túl sok a mesemotívum. Elhiszem, hogy szar meló, nem is fizetik meg, a vezetés is szemét, de süt róla, hogy max. csak a fele igaz.

kvadrillio 2009.08.23. 14:23:19

Azért nem kell elfelejteni azt, hogy ennek eléréséhez kemény 20 év kellett.
De elértük ! Rabszolgatartó társadalommá változtattunk.
Az is gaz, hogy vannak ennél jobb munkahelyek is: például Igazgatótanácsokban, Felügyelőbizottságokban ! Csóóókosoknak, természetesen !
A többieknek marad a gályarabság. Ezt is meg lehet szokni, csak nem érdemes.
Mindnyájan tudjuk azt, hogy minden változik, minden megváltoztatható.
És persze, mindennek eljön az ideje ! :)

egyszer.

vénkujon 2009.08.23. 14:23:58

"Igen a DOLGOZÓ emberek nagyrésze ilyen maximálisan kihajtott módon melózik.

Ők nem ráérő irodisták, nem is állami vagy önkormányzati alkalmazottak, akik talán bele is halnának, ha tényleg folaamtosan dolgozniuk kéne....mondjuk a munka idejük legalább felében."

...ez tök igaz.

emellett azér indulhat az apekgecik kommandója, meg a munkaügyibügyi felügyelet...oszt hengereljenek ezen a faszom helyen is. hamá' így felvetödött.

sankó panza 2009.08.23. 14:29:41

Sajnos ez nem új keletű probléma...Én is jártam Kecskemétre a baromfi feldolgozóba napi egy ezresért 150km-ről igaz 15 éve.Azóta se változott semmi.Itt a Tescoban ahol dolgozom eLadóként van olyan üzlet ahol egy bódé előtt ülsz 11 órát és 2700-at fizetnek (kb 250Ft-os órabér)Fasza mi? Az ilyen rabszolgatartó vállalkozásokat azonnal bezáratnám. Ha nem tud rendes pénzért foglalkoztatni, zárjon be vagy meressze ott a seggét a kedves tulajdonos úr

kvadrillio 2009.08.23. 14:31:38

@noncapisco

Ennyiért, sőt jóval kevesebbért dolgozik
nagyon sok ember ebben az országban.

Tehát a bérezés jónak mondható."

Ööööö...., neked jó ez ! havi 100.800 Ft ???

Amikor a Gyurcsány 234.000 Ft-ot költ naponta ??? !

Havi 100 ezer í rezsire nem elég !

Hol élsz te , a középkorban ???

Nem ! Rabszolgatartó társadalomban.:(

Newclass 2009.08.23. 14:32:03

Nemcsoda, hogy címlapra került a blog. Amibe szegény cigány- rohadt magyarok párosítás szerepel, az mind oda kerül. A cigányok által elkövetett aljasságokról bezzeg nem írnak. Amúgy 3 diplomával keresek napi 8 e Ftot, és még csak maradjak is csendben! Itt a vadkeleten ez még csak nem is olyan alacsony fizetés...

Floyd · http://www.gazmegfek.hu 2009.08.23. 14:34:20

Sokan még fősuli, egyetem mellett is vállalnak ilyen munkát. Kipróbáltam én is nem a levegőbe beszélek, és tényleg esztelen szopatás. 8 órás műszak, balesetvédelem oktatás nulla, holott műanyag fröccsöntő gépeket kellett kezelni, amik egész károsak tudnak lenni az egészségre. Szünet akkor ha valaki megsajnált és beállt helyetted, ez kb 2*10 perc volt a óra alatt. Ja és persze egy óra után már basztattak a normával...
És mi jól fésült szemináriumon tátott szájjal figyelő arcok voltunk. Szóval mindegy ez, srácok itt már csak megdögleni lehet.

sourcerror 2009.08.23. 14:37:42

@légycsapó: "Évente több ezer milliárd forintra rúg az adócsalások és a korrupció mértéke, és ezt nem csak az "új tőkések", hanem az egyszerű emberek hozzák össze. Számla nélkül, feketén, svarcban... Ennyi ménkű sok pénzből bőven lehetne tisztességes munkahelyeket fejleszteni, tisztességes béreket fizetni. Akkor az ilyen rabszolgatartók nem rúghatnának labdába."

Te idióta, munkahelyet adóból kell teremteni, ugye?

hapcika 2009.08.23. 14:38:57

@noncapisco: Írtál valamit, de nem tudod, hogy mit! Ha elolvastad volna, tudnád, itt bizony 12 óra munkáról van szó. A min.bér 8 órás munkát takar. Akkor most jó a bér, vagy sem? A szüneteket a munkatörvénykönyv szabályozza, ami azt jelenti, hogy nem 20 perc, hanem 40 perc jár a 12 órára. Ami az utolsó harmadát illeti a kommentednek, azt nagyon ne hangoztasd, mert még egy "fehír embernek" is kinyilik a bicska a zsebében. Nagyon nem szereti senki a főnök "s.ggnyalóit".

fullánkhegyező 2009.08.23. 14:39:46

Jól írta itt valaki,ebben az országban szinte mindenkit megaláznak a munkahelyén.Olvastam itt rosszul öltözött diplomásról Német leányvállalatnál,kezdő angoltanár 110 ezres béréről,eltévedt majd helyretett "programozóról".Ez valóban nem cigánykérdés.Alföldön járva láttam ahogy reggelente a dolgozni akarókat rabszolgaként veszik.
Ez bizony megalázás.
A feleségem munkahelyet keresett,villamos alpképzettségű szakmája van és dolgozott is benne."Próbamunkaként egy kis panelra 3 db ellenállást kellett beforrasztani.Az alig 19 éves "kápó"azt mondja:" nem elég egyenesen állnak az ellenálláslábak".(Ja a feleségem akkor már elmúlt 19,de attól még a technológiát ismerte)
Ez bizony megalázás.
Én magam egyedi gépeket agyaltam ki és valósítottam meg,amik ma is ketyegnek valahol az országban, mindezért a brutto órabérem 500 Ft volt a 16670.utolsó munkanapomon.
Ez bizony megalázás.

sch.old 2009.08.23. 14:40:46

Mert ugye:

"A targonca betolja a raklapnyi üveget. 1410 befőttesüveg van fóliával betekerve rajta. ...
Egy műszakon 54 000, tehát több mint 50 raklapnyi üveg megy be."

Nyilván azért, mert 50 x 1410 az egy kis szám. Ha az ember 4:30-kor kel a munkásszálláson, ahol 70 négyzetméteren 50 ember van (mint Auschwitzban - Istenem) nyilván elfárad az oknyomozásban, és olyankor már egy pár százalék hiba belefér.

Vagy csak nem szereti valaki ezt a Csépányt, vagy hogy hívják.

2009.08.23. 15:06:06

@légycsapó: Tulajdonképpen egyetértünk. Nekem -mivel full alkalmazotti jogviszonyban állok- nem nagyon van mérlegelési lehetőségem az adóbefizetés tekintetében, fizetésem 50%-át azonnal forwardolom állambácsinak, a maradék 35%-ot egyéb úton pl; vásárlásnál, melyet semmilyen formában nem tudok visszaigényelni, visszakapni. Nekem fáj, hogy ezek az adóforintok nem oda kerülnek ahova kellene. Egy szavam nem lenne, ha minden befizetés után épülne egy parkoló, keletkezne egy korházi ágy, kevesebb lenne az államadósság, úgy ámblokk bármiben kicsit jobb lenne ennek a tetves országnak a helyzete. De az a baj, hogy amíg ez a rendszer működik, és az emberek beletörődnek a sorsukba, a véres verejtékkel megkeresett forintok után befizetett adó, ablakon kidobott pénz. Nem hittem volna, hogy valaha ezt mondom, de ha lenne választási lehetőségem, hogy adóval terhelt fizut kapjak, vagy feketén kapjam a teljes fizetésemet, azt hiszem nem kérdéses, hogy mamár az utóbbit választanám. Nem azért mert ilyen romlott ember vagyok, hanem azért, mert jelen pillanatban nem az ország profitál belőlem, hanem kivételezett üzleti körök.

Egyetérünkt azzal, hogy ez a rendszer rossz, és előbb utóbb visszanyal a fagyi, de a tisztogatást fentről kell elkezdeni, a magunk szintjén, és az összképet tekintve sem fog semmi változni azzal, hogy befizettem-e becsülettel az adót vagy nem.

Nem akarok vérmes politikai háborút csinálni itt, de jövőre remek lehetőséget fog kapni az ország arra, hogy olyan politikai pártra szavazzon, aminek nem nagyon volt köze az elmúlt 20 esztendő történéseihez, és úgy tűnik ?? valóban változást akar ebben az országban. (persze sokak szerint radikális módon) Be kell rá húzni az ixet, első lépésben. Bárhogyan is, de a jelenlegi vezetést irmagostúl ki kell gyomlálni a közéletből, és a kassza mellől.

hapcika 2009.08.23. 15:10:43

A min.bért 8 órás munkára szabták, de mindenki automatikusan ide érti a 10, 12, 14, és 16 órás munkát is. Na, ez a rablás! 12 óráért annyit, mint 8 óráért. Azután számolta e már ki valaki, hogy mennyi a haszon, ha nem fizet a munka után tb-t, eü hozzájárulást, nem fizet adót a dolgozó után, stb? Belegondolt már valaki abba, hogy mennyire sajátmaga ellen beszél az, aki csak cigánykérdést lát az ügyben. Nagyon sok itt az "öltözői harcos proletár", az olyanok akik életükben nem emelték fel a fejüket és soha nem mondták meg véleményüket a főnöknek, de itt a neten nagyon bátrak a névtelenség mögé bújva. Mo-on a multik legalább adnak fizetést, szabadságot, üdülésit, igaz dolgozni is kell, de a magyar vállalkozó csak munkát ad és ha nem fogadod el a feltételeket, ott van több százezer határontúli magyar, aki feketén is vállal munkát.

KommentR 2009.08.23. 15:15:36

A feleségem reggel fél hatkor indul el itthonról és este hatra ér haza munkából. Még nem volt olyan hónap, amikor a bére elérte volna a hatvanezret. De örülünk mi is, hogy ez a lehetőség is egyáltalán létezik. Ez év elején sajnos mi is voltunk olyan helyzetben, hogy a család bevétele a nullát közelítette hónapokon keresztül. Valamiért eszünkbe sem jutott sírni és szociális segélyért indulni, hanem felmértük tartalékainkat és kiszámoltuk, mik a lehetőségeink. Hónapokon át napi ezer forintból gazdálkodtunk. És minderre voltunk négyen.
Tehát tudjuk, mit jelent naponta (nem másodnaponta) tizenkétórázni, tudjuk mit jelent nem egy egészséges embernek hanem négynek napi ezerből megélni, tudjuk mit jelent nem érezni estére válladat, derekadat... Pedig magyarok vagyunk...
És még egy mellékes gondolat: ahogy féllábú embernek nem célszerű maratoni futásra nevezni, úgy ilyen színvonalú helyesírás- és fogalmazás-készséggel sem kellene éppen újságírásra adnia valakinek a fejét.

uni1002 2009.08.23. 15:23:38

@Lord_Valdez: Bizony van ilyen. A szalag végén egy sebességszabályozó, és azt szépen tekeri fel a művezető. Az általam korábban említett olasz maffia cégnél, ez így volt. Aki nem tudta a gyorsított ütemet tartani, /a szükséges technológiai időt a kutya sem nézte/ az ebédidőben rádolgozott, hogy ne legyen ordítozás, vagy kirúgás a vége. Attól is függött, hogy melyik munkát sikerült kikapnod a sorban. A jobbak a haveroknak jutottak. Munkavédelmet, szerszámokat alig kaptak, aki bevitte a sajátját, /pl gumikalapács/ azt elszedték tőle. A görkori csapágy préselő gép régen elromlott, kézzel kellett a helyére verni napi sok százat.
Öt perecel a munkaidő vége előtt jelölték ki, hogy kik maradnak mindent újraválogatni, mert állítólag selejtet csináltak. Egyszer, mikor már kezdett a lázadás kitörni, túlórapénz helyett kaptak egy szelet pizzát. Ezek nem a fantázia termékei, hanem a magyar valóság.

Yasashi Tanuki 2009.08.23. 15:33:22

A nagybátyámmal kb. ugyanezt csinálták végig egy asztalosüzembe, amig ki nem rúgták mert megromlott az egészsége. Nem cigány - a munkahelyi rabszolgaság bőrszínfüggetlen Magyarországon.

betyár (törölt) 2009.08.23. 15:41:37

Jól számolom, hogy havi nettó 100 000 ft-ról van szó? Mert gondolom, járulékokat nem fizetnek. Napi 4800 nettó - ennyit nem kap egy kezdő tanár vagy orvos.

KommentR 2009.08.23. 15:43:50

@uni1002: A jó kis B......n! Magával a céggel ott sincs gond. Sőt! Kimagaslóak a juttatásaik és a munkavállalók részére biztosított körülmények. Ha már egy alvállalkozót fogtál ki, akkor részvétem... :D

fullánkhegyező 2009.08.23. 15:51:13

Floyd!
"Ja és persze egy óra után már basztattak a normával...
És mi jól fésült szemináriumon tátott szájjal figyelő arcok voltunk."
Jót tett az üzemi gyakorlat?Jól megtanultad ,és alkalmazod mit kell csinálni a melóssal pár órai munka után?

Watchman 2009.08.23. 16:19:27

Hatásvadász, demagóg ostoba hazugság... Szomorú, hogy ezt ennyien csont nélkül elhiszik. Ha van is benne igazságmag azt sajnos már nem lehet kihámozni a kommunista ideológiából, és az átlátszó hazugságok közül. Ha tényleg újságíró írta, akkor szégyellje magát, a szakmája szégyene! (Bár... nálunk lehet, hogy a megtévesztés már alapkövetelmény...)

RaszP. 2009.08.23. 16:21:22

indymédia, már itt komolytalan. nyomják is a szokásos szociálfasizmus, demokrácia, tőkések, munkatábor hülyeséget.

nem tudom komolyan venni pedig a téma komoly. modern kori rabszolgaság.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.23. 16:33:19

Nem tudom, mi ezzel a gond.
Verseny van, kapitalizmus, a világ így működik, csak a körülmények és az arányok mások.

Tessék kimenni Ázsiába körülnézni, a cuccok, amit sokan itthon is hordanak, az olcsó elektronikai termékek, stb. alighanem még rosszabb körülmények közt és kevesebb bérért dolgozó emberek munkájával készülnek.
Sokszor ezek neves nyugati cégek beszállítói.

A fogyasztói társadalom ez is, csak egy kicsit a másik oldalról.

Gyökszi68 2009.08.23. 16:38:01

Minden második mondatban auschwitz,kurva unalmas már......

Mike36 2009.08.23. 16:40:38

@torró: így van
ez szegénységi és nem romakérdés
mindenestrre a cikkel most feljeletette a céget
ergo lesz ott ellenőrzés hamarosan
és azon egy rendőr nem fog tudni segíteni

fullánkhegyező 2009.08.23. 16:43:24

Watchman!
"Hatásvadász, demagóg ostoba hazugság... "
Hazugságnak nem nevezném,nert az a szomorú valóság (tisztelet a kevés kivételnek),de hogy hatásvadász az biztos.Kezdő versenyző lehet az írója,és óriási megdöbbentő élményként írja le amit látott,vagy akart láttatni.Még a való életben nem nagyon járt.
Legközelebb felkérik,csináljon oknyomozó riportot egy tiszta munkahelyen.Elmegy egy laboratóriumba ,ahol tudományos módszerrel vizsgálják a humáneredetű anyagok lebomlását.
A kisérő a technológia első állomásánál magára is hagyja.A mi kis újságírónkkis levegőkapkodás után belesutttogja a diktafonjába.
Jé hiszen itt szarral dolgoznak!

váj mí 2009.08.23. 16:51:24

@Strici:
A kezdő kislánynak nincs egy szerkesztője, aki a kápózást-fasisztázást-mein kampfozást kivágja a faszba?
Ami még nem világos a cikkből. Ő maga járt ott? Ha igen, beállt melózni egy napra? Vagy csak elkapott pár embert, hogy meséljenek már? (Nem kötözködés, csak kíváncsi vagyok, mivel az írás nem egyértelmű)

Az index címlaphoz meg gratulálok. :) Meg is lepődtem rendesen, amikor megláttam a kommentek számát ;)

Mike36 2009.08.23. 17:07:54

@fullánkhegyező: az arroganciádat nem nézve megjegyezném, hogy ez nem a való élet csak egy szelete
és így van, mivel lövésünk sincs mi megy a vidéki nyomorban, ha valaki leírja nekünk akkor ő a geci

miért van az hogy Mo-n mindig arra haragszotok, akik elmondják az igazat?
aki meg elköveti a dolgokat, "ez természetes!", "mindenki ismeri a valóságot minek arról irni!", "hazudik!" felkiáltasokkal illetitek

tán csak nem hasonló munkakörülményeket biztosító gyárat üzemeltetsz? csak nem maffiamódszerekkel dolgozol?

Mike36 2009.08.23. 17:08:49

@váj mí: de véded a céget te is
fizetett munkatárs vagy te is?

Watchman 2009.08.23. 17:14:38

@fullánkhegyező: Nem tudom, hogy megtörtént-e, de szerintem a szerző sosem hagyta el az ELTE BTK kampuszát, és az egészet csak kitalálta. Túl sok benne az átlátszó hazugság. Pl. a párbeszédek így biztos nem hangzottak el, de az is vicces, hogy "álruhába bújt" újságíróként szabadon grasszál a melósok mellett, ahelyett, hogy ő is dolgozna, mint a gép.
A tulajdonos hasznát boncoló, de konkrét számokkal nem dobálózó, orbánozó/gyurcsányozó demagógia sem dob túl sokat a hitelességén, meg hogy szerinte 25 éve magasabbak voltak a fizetések, és jól felszerelt üzemekben dolgoztak a melósok, ja persze.

fullánkhegyező 2009.08.23. 17:17:40

Mike36 !
Valamit nagyon nem olvastál el ,vagy nem nézted az írásjeleket.Talán olvasd az elejéről és összeáll ki az arogáns!
Nem haragszom egyébként arra, aki megírja az igazságot. Sőt!

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.23. 17:18:05

Amit ezzel a "riporttal" lehetne tenni, az az, hogy valaki megcsinálhatná újra, megíhatrná rendesen. Például kiderítené, legálisan kapják-e a melósok a pénzt, konkrétan mennyit is, és azt is mellé kellene tenni - csak azért, hogy 5 év múlva is jelentsenek valamit a számok -, hogy mennyi manapság egy kiló kenyér illetve egy irodista bére. Mennyit szakít egy munkásközvetítő, mennyit keres hivatalosan valamint a kenőpénzekből az, aki felbéreli a közvetítőket. Satöbbi.

2009.08.23. 17:21:37

@Mike36: Senki nem vonta szerintem kétségbe azt, hogy a történet valós, vagy legalábbis valóságos alapokon nyugszik. Ez van mindenhol magyarországon, még a budapesti multinál is, csak itt nem a szalag mellett mérik stopperrel az embert, hanem számítógépe mellett ülve grafikonon ábrázolják hányszor ment ki szarni, vagy büfébe. A munkafelügyelőt meg itt HR vezetőnek hívják egykutya, a módszerek is, meg a bérezés is.

A biztosítékot az csapta ki, hogy már megint a romákat kell sajnálni ebben a történetben, holott ez (sem) őket diszkrimináló dolog, egységesen szopik mindenki, aki alkalmazott valahol.

Mike36 2009.08.23. 17:22:18

nekem spec ugyanannyi volt a bérem 2008-ban mint 2001-ben, mondjuk én voltam a marha miért nem léptem le előbb
de én nem rabszolgaként dolgoztam, és vidéki sem vagyok

zsoltix 2009.08.23. 17:23:07

Dolgoztam màr szerelöszalagon gyàrban, napszàmoskènt reggeltöl estig tüzö napon a hatàrban, légkondis irodàban szàmìtògèpen, mindig azt utàltam, amit èpp csinàlok. Nem azèrt dolgozik senki, mert fùde jò a munka. Nem sirànkozni kell, basszus, hanem dolgozni. Engem ilyen ìràsok nem tudnak meghatni,max. azokat,akik sosem dolgoztak mèg ilyen helyen. 10 ève nagyobb èrtèke volt 30ezer forint havi fizetèsnek, mint most 70-80 ezernek. De hülye az,aki azt hiszi,hogy akkor sokkal frankòbb munkahelyek voltak. A francot. A pènz vàsàrlòèrtèke csökkent. A munka ugyanolyan szar maradt.

Mike36 2009.08.23. 17:25:15

@Jankove: dolgoztam multinál 8 évet, hát nem tudom, nem mondhatnám hogy rabszolgatartás volt
persze voltak határidők, meg minden tegnapra kellett, meg hétvégén is volt, hogy be kellett menni, de azt ki is fizették, le lehetett csúsztatni, igaz itt sem szalagnál dolgoztam hanem egy banknál

Mike36 2009.08.23. 17:27:44

@zsoltix: de
ki lehet fogni olyan munkát is amit szeretsz csinálni, a kolléágákkal is jóban vagy.
érzésre meg olyan, hogy szereted, van sikerélményed, tényleg jó bejárni, és pluszban még pénzt is adnak érte :)

Mike36 2009.08.23. 17:28:56

@fullánkhegyező: jó mondjuk aaz írást egy kezdő csinálta, a romantikus részeken tásiklotta, mint ahogy a számolgatáson is

Bobby Newmark 2009.08.23. 17:32:55

@tff: "
"A másik az, hogy lehet találni jobb munkát, csak érteni kellene valamihez."

Sajnos ez a mai helyzetben egyáltalán nem biztos. :( "

Hidd el, hogy ha _tényleg_ értesz valamihez, és jól, akkor ez a mai helyzetben is tuti.
Egy bölcsész diploma, vagy egy érettségi nem az "értesz valamihez" kategória, ezt kéne felfogni.
20 év gyakorlat a bürokráciában _sem_ az.

váj mí 2009.08.23. 17:36:25

@Mike36:
Ezt most nem egészen értem. Kifejtenéd, légy szíves?

2009.08.23. 17:44:29

@Mike36: Én 5 évet húztam le neves biztosítónál informatikai vonalon, értsd ahogy mondom: beleőszültem. Sosem volt vége a munkaidőmnek, alig léptem ki az épület ajtaján, már csörgött a telefonom, éjjel, nappal, ünnepnap, hétvége, nem számított. Cserébe sosem kaptam dicséretet, csak lebaszást. Ha késtem 5 percet megjegyezték, ha túlórát nyomtam, az természetes. Azt hiszem ilyen a modernkori rabszolgatartás multi módra. Ja és hozzá kell tennem, még kivételezett helyzetben is voltam, mert szakágamra nem találni minden bokorban embert. A pénz nem volt rossz, de lelkileg felőrőlt 5 év után bedobtam a törölközőt.

2009.08.23. 17:49:14

@Bobby Newmark: "Hidd el, hogy ha _tényleg_ értesz valamihez, és jól, akkor ez a mai helyzetben is tuti."

nem feltétlenül. Ahhoz olyan cég is kell, hogy támogassa, ha el akarsz merülni valami szakterületen. Mamár inkább mekkmester kategória a nyertes, mindenhez egy kicsit, de nagyon semmihez. Univerzális munkaerővé válni...

Jurganov 2009.08.23. 17:51:34

@Bobby Newmark: igazából félve kérdem meg: mi módon fogsz érteni valamihez ha mint pályakezdőt azonnal elhajtanak? mondjuk leszel zabhegyező. elvégzed a sulit, beadod a cv-t ahova tudod éééés ahonnan jön válasz az is az, hogy " sajnáljuk, de..." elmész máshova dolgozni mert kell a pénz, és 10 év múlva a tudásod már sokkal kevesebb mint amikor végeztél. vagyis mi a megoldás?
abban mondjuk igazat adok neked, hogy amennyiben kiemelkedően jó vagy valamiben(és van egy kisebb/nagyobb mázlid is) akkor lesz jó munkahelyed ahonnan nagy eséllyel téged rugnak ki utoljára(esetleg megbecsülnek, bár én nem hiszek abban, hogy van ilyen mh, de sokan állítják).

@Mike36: igen, bár szerintem létezik olyan meló bár pierre woodman-nál is véges az álláslehetőség :)

Watchman 2009.08.23. 17:58:11

@Jurganov: Talán el lehet kezdeni egyetem alatt is nézelődni. Elmenni gyakornoknak diákmunkára, de nem a mekihez, hanem egy kiszemelt céghez, ami a szakmádba vág, ahova esetleg később is mennél. De van jogász ismerősöm is nem is egy, akik egyetem alatt nem dolgoztak, utána mégis egyből lett munkahelyük (nem is rossz) mindenféle nepotizmus nélkül. (Ez kb. 4-5 éve volt, tehát nem pont a válság alatt, de a jogi szakma már akkor is iszonyúan telített volt.)

váj mí 2009.08.23. 18:11:16

@Watchman:
Én például a magyarországi pályakezdők szemszögéből nézve, kifejezetten jónak találom a gyakornoki melókat. Ez egy nagyon nagy segítség azoknak a pályakezdőknek, akik nem büfészaknak tekintik az egyetemüket.

Jurganov 2009.08.23. 18:11:37

alapvetően igazad van, én magam mindig is csodáltam azokat az embereket aki így kézben tartják az életüket. én nem vagyok ilyen sajnos. ez van :)

Jurganov 2009.08.23. 18:17:07

azért mondjuk ha nem csak az egyetemet nézzük, hanem az oktatás más szegmenseit is, pl a szakemberképzést akkor kicsit változnak a lehetőségek. :)

Blogger Géza 2009.08.23. 18:28:48

Jáááj, dógózni ke', mert nem adnak már segílyt??

Ez borzalmas!!!

Ennél már csak az állandó tragikomikus auschwitzozás a borzalmasabb, ami átlengi ezt a cikket. Mi köze egy konzervüzemnek Auschwitzhoz, pff...

zsoltix 2009.08.23. 18:32:42

@Mike36: Na ja, jò munkahely meg jò pènz, van akinek összejön mindkettö,az a szerencsès. De ha vàlasztanod kellene, hogy miniszterelnök legyèl havi 1 forintèrt, vagy vècèpucolò 10 millàèrt, melyiket vàlasztanàd? :)

Bobby Newmark 2009.08.23. 18:40:39

@Jurganov: "mi módon fogsz érteni valamihez ha mint pályakezdőt azonnal elhajtanak?"

Mondjuk olyan szakmát választasz, ahonnan nem hajtanak el pályakezdőként.
Az nem azért van ám, mert utálják a kezdőket, hanem mert akkora túljelentkezés van, hogy ha már választani lehet, akkor már inkább a tapasztaltak kellenek.
Tanulj hiányszakmát, és nem lesz ilyen gondod.

Egyébként minek jársz felsőoktatásra, ha elvárod, hogy az "érteni valamihez" státuszt majd a munkahely adja meg?

Jurganov 2009.08.23. 18:54:53

@Bobby Newmark: már nem járok felsőoktatásra sajnos, régóta csak egy megfáradt munkásdroid vagyok.

amúgy meg nem az "érteni valamihez"-en van a hangsúly, hanem az általad említett "IGAZÁN" jó vagy valamiben. és azt a tudást nem kapod meg a suliban, a specifikációt mindig a munkahelyen kell elsajátítanod. és ahhoz, hogy valóban annyira jó legyél valamiben specializálódnod kell. erre gondoltam.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.23. 19:09:35

@Mike36:
És? Mi a különbség?
Európában tán nem a profit az elsődleges, és minden más csak sokadik szempont?
Ilyen egyszerű.

Persze amelyik ország már elég gazdagságot harácsolt össze (nyilván mások kárára, lásd gyarmatosítás), ott már lehet szociális háló meg szociális érzékenység meg satöbbi.
Ez itt kérlek még mindig a vadkapitalizmus.

Bobby Newmark 2009.08.23. 19:14:49

@Jurganov: Elbeszélünk egymás mellett akkor...

Ezzel nagyjából egyetértek, amit írtál.

De nem minden szakmában van ez így, hogy _kizárólag_ a tapasztaltak kellenek, hogy már specializáltnak kellene lenned, hogy egyáltalán felvegyenek.

Én pont arról beszélek, hogy olyan szakmát kellene választani, ahol ez nem elvárás, mert nincs olyan rettentő túljelentkezés. Tehát reálisan választani szakmát, nem pedig anyuci vad elképelései alapján...

Természetesen fiatalokról beszélek, ha te már nem ez a kategória vagy, akkor nemigen tudok mit hozzáfűzni, viszont akkor neked már megvan a tapasztalatod, specializációd, nem?

2009.08.23. 19:25:11

@Mike36:
Itt nem a Csépány Kft.-ről van szó! A cikkből egyértelműen kiderül, hogy ők kiadják a melót alvállalkozóknak (vagy esetleg munkaerőt kölcsönöznek rajtuk keresztül), onnantól kezdve az alvállalkozók szervezik a munkaerőt, munkát, munkavédelmet, intézik a fizut stb. Mindezek ellenére az egész cikk a Csépányra van kihegyezve, még véletlenül sem azokra a - cikkíró szerint is romák által működtetett cégekre - amelyeknek az egész helyzet köszönhető. Ezt a cikk írója is elismeri:
"Lényegében munkakiszervezéséről, amelynek során a cég kiszervezi a munkát szerencsétlen kapaszkodóknak, kóklereknek stb. akik aztán totálisan kizsákmányolják azokat akik egyébként arra sem érdemesek, hogy a munkaerőpiaci viszonyok között legálisan kizsákmányoltak legyenek."

2009.08.23. 19:27:41

@Strici:
"Ha majd gyakorlottabb lesz a szerző, nyilván jobban fog élni a riportkészítésnek azokkal az eszközeivel, amelyek megmutatnak és kevésbé azokkal, amelyek ítélkeznek."

Először inkább az általános iskolai szintű helyesírást és stilisztikát kéne elérnie, és máris sokkal komolyabban venné mindenki.

Jurganov 2009.08.23. 19:33:31

@Bobby Newmark: persze, van pár dolog amivel lehet növelni a jó munkahely esélyét ezek főként azok amiket említettetek is, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy kitűzni egy célt és azt elérni tűzön-vízen át.(persze mivel általánosságban beszélünk a dologról még mindig ott van a rengeteg szakmunkástanuló fiatal akik kicsit más helyzetben vannak-csak érdekességképpen említem)

a specializációmról meg annyit, hogy az eredendően rossz körülményeimet szívós kemény munkával, kitartással és szaktudással sikerült sokkal lejjebb küzdenem magam :)

Mike36 2009.08.23. 19:45:49

@tff: én mint cég, felelek az alvállalkozóimért
ergo ha nem bántja a szemem az, amit az alvállalkozóim művelnek, hanem csak mosom kezeimet, akkor bizony hogy hibás vagyok én is

Mike36 2009.08.23. 19:48:08

@tff: arról nem beszélve, hogy milyen körülmények között, milyen emberek, készítenek élemiszerterméket. Az élelmiszer bizalom. Hogy bizzak meg ezek után a Csépány Kft. termékeiben?

Jurganov 2009.08.23. 19:55:37

@Mike36: az építőiparból hamar kikopnál :)

psmith 2009.08.23. 21:01:19

Ha a multi zsigerel ki, azt nem érzi rabszolgatartásnak az egyszeri magyar dolgozó, mert nem látja haszon felhasználását.
De ha a magyar vállalkozó vesz egy szaros audit, rögtön rákiabálják.

index.hu/gazdasag/vilag/2009/08/23/17_millio_forintot_keres_egy_brit_bankar_havonta

duncan 2009.08.23. 22:49:11

remélem a bige nem lesz végül újságíró
baj lenne, ha a gyerekeimnek majd ilyen szintű írásokat kellene olvasniuk pár év múlva

Rabyn 2009.08.24. 00:51:58

A napi 1000 forintos kajához: HA ezen a nyáron minden napra jutott volna ezer forintom kajára, boldog ember lennék...

A tanuláshoz: Nem hiszem, hogy az embereket korbáccsal üldöznék el az iskolából, sőt állambátyó még segíti azt aki tanulni akar, feltéve, hogy jól tanul. (ösztöndíj, ami elég kevés de több mint a semmi)

A kizsákmányolós munkához: Ajánlom, hogy aki nem hiszi el az nézze meg a diákmunka ajánlatokat. Szórólapozás a tűző napon 350es órabérét 8 órában. Röhej. De ezt is elkapkodják gyorsan mert nyáron is enni kell valamiből. (mert nyáron se ösztöndíj, se diákhitel se szoctám se semmi...)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.24. 07:39:02

@Rabyn: nem mindegy, hogy hol költöd el az ezer forintodat kajára. A vállalati boltban, gondolom, hogy közel s távol nincs más, ahol minden négyszer annyiba kerül, mint egyébként, vagy az általad választott, megfizethető árú egységben.
Ebben még ez is gáz.
Jelzem, faluban, ahol egy bolt van, rohadt drága minden.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.02. 13:19:56

@uni1002: Jaja, ez egy meglepően jó összeállítás.
süti beállítások módosítása