HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Birkagyerekek egymás közt

2009.09.16. 08:13 Strici

Még csak keveseknek volt internetük (internetjük?), amikor egy lelkes leányfalusi házaspár közösségi portált készített a Harry Potter első kötetének magyarországi megjelenése alkalmából.  Volt ezen minden, amit akkortájt a műről tudni lehetett, és persze gyorsan meg is alakult a Harry Potter Club (HPC), meg lett igazi HPC-tábor is néhány hónap múlva a földön is játszható kvidiccsel, meg minden. Az igazán fontos azonban a HPC cset volt, amelyen – a betárcsázós modemek csigalassúságával és állandó szakadásával – este 10-től (később este 6-tól) reggel 6-ig csacsogtak egymással az ifjú rajongók. Lehet felháborodni, hogy kialvatlanul mentek másnap iskolába, de csak a felnőttek példáját követték – a kedvezményes időszak 150 forintos telefontarifája bagollyá változtatta az ország internetező részét; a Harry Potterben amúgy is szerepel egy hóbagoly.

Ezen a cseten ismerkedett össze a 12 éves fiú és a 11 éves lány. Minden este ott gubbasztottak a gép előtt, és dobogó kis szívükkel várták, hogy leírhassák egymásnak a két legfontosabb mondatot:

Szeretlek.

Hiányzol.

Egy idő után kevésnek bizonyult a virtuális szerelem: a két gyermek találkozni akart egymással. A fiú meghívta a Fertődön lakó lányt a budapesti panelbe. Ám a lány szülei pedofil ürgére gyanakodtak, s hogy az ottani szülők megnyugodjanak, a fiú apja telefonált Fertődre (99-es körzetszám, 3-as díjszabás, kerül, amibe kerül). A hosszas beszélgetés eredményeként megállapodtak abban, hogy először a fiú utazzon a lányhoz, de szigorúan szülői kísérettel. A fiú csodálkozott egy kicsit ugyan, hogy minek anyut is cipelni, sokszor vonatozott már egyedül, de a megbeszélt vasárnap délelőttjén megjelentek a lányos háznál. A fiú még arra is képes volt, hogy öltönyt vegyen föl, azt az öltönyt, amit iskolai ünnepség alkalmából sehogy nem lehetett ráimádkozni. Mi több: nyakkendőt is kötött, mert igazi férfi megadja a módját az első randinak.  Egy puszi kíséretében átadta a szál virágot a lánynak, amit egész úton szorongatott a vonaton. Nem mondhatnánk, hogy a lány szülei repdestek a boldogságtól, nem is hagyták, hogy öt percnél tovább kettesben legyenek a szerelmesek, ám ez az öt perc is elég volt ahhoz, hogy megbeszéljék egymással: a következő vasárnap jön a lány Pestre. Azt már nem tudták megbeszélni, hogy hány órakor, mert elkészült az ebéd: a fertődiek alaposan kitettek magukért – s úgy tartja a legenda, hogy a kis hölgy is csinos ruhában volt.

A fiú boldogan érkezett haza, és hogy akkor is tudjon beszélgetni a lánnyal, amikor nincs net, megkapta élete első mobilját. Így aztán napközben is jöttek-mentek az sms-ek a legfontosabb két mondattal:

Szeretlek.

Hiányzol.

Hétfőn még türelem volt, kedden már jobb volt kerülni a témát, szerdán már kissé feszültté vált a hangulat, amikor az apa megkérdezte az ő fiát, hogy hány órára kell a fiúnak mennie a pályaudvarra? Csütörtökön erre a kérdésre izzóvá vált a levegő. Pénteken este – amikor a fiúhoz majdnem orvost kellett hívni, úgy cirkuszolt szegény –  az apa  elhatározta, kezébe veszi a dolgot, és ismét telefonált Fertődre (99-es körzetszám, 3-as díjszabás, kerül, amibe kerül):

– Jó estét kívánok! A lány anyjával beszélek?
– Igen, mi a probléma?
– A fiam vasárnap óta várja, hogy mikor jönnek Pestre. Biztosan jönnek? Mert nálunk nem terem a kertben az ennivaló, nem mindegy, hány személyre vásárolunk.
– Persze, hogy jövünk!
– De hánykor?
– Azt még nem tudjuk.
– Asszonyom, ezt nem lehet két gyerekkel művelni, a fiam egész este üvölt. Tehát hánykor?
– Jaj, ezt még nem tudjuk, meg kell beszélni a lány apjával, mert ő még nem tud az utazásról, majd visszahívjuk önöket.
– Nem, asszonyom. Most adjon választ, megvárom. Kerül, amibe kerül.
– Egy pillanat… megkérdezem az uramat.

Az apa türelmesen és mindenre elszántan várt. Húsz perc múlva (99-es körzetszám, 3-as díjszabás) megszületett a válasz. Szombaton a fiú anyja felvásárolta a budapesti Nagycsarnokot, majd egész nap főzött; kellemes (büdös) zsírszag lepte el a panelketrecet. Vasárnap reggel a fiú az őrületbe kergette a virágárust, és a legszebb virágokból kötött hatalmas csokorral – nameg, az édesanyjával, mert egyedül ne menjen ki, mondták a fertődi szülők –, már fél órával korábban kimetrózott a pályaudvarra. Természetesen öltöny, nyakkendő, hajnalban vasalt fehér ing. Ja, majd’ elfelejtettem: sajátkezűleg pucolt cipő.

És megjött a vonat.

És leszállt róla a lány az édesanyjával.

És a fiú és a lány elpirulva egymásra néztek.

És kitört a boldogság.

És amikor a fiú át akarta adni a lánynak a csokrétát, a lány anyja hűvösen ennyit mondott: – Nincs sok időnk, mert 15 perc múlva megy vissza a vonat Szombathelyre. A lány bátyja hétfőn kollégiumba megy, és még össze kell csomagolni neki.

A fiút önkívületi állapotban hozta haza az anyja. Amikor kicsit megnyugodott, az apja beszélgetni kezdett vele arról, hogy mi is történt.

Hát az történt, hogy kétfajta kommunikációs mód van.

 Az egyik, aminek a lényege, hogy mindent kimond. Ha kérdeznek, válaszolunk. Ha kétségeink vannak, mi kérdezünk. Addig kérdezünk, amíg választ nem kapunk. Addig mondjuk a magunkét, amíg úgy hisszük, a másik szóról-szóra megértette. Mi vagyunk a felelősek azért, hogy a másik megértette-e a mondandónkat.

A másik kommunikációs mód lényege, hogy nem szavakkal beszél, hanem érzékeltet. Érzékeltetjük, hogy mit akarunk. Az érzékeltetésből jöjj rá önmagadtól, mi a helyzet, ne kelljen mindent a szádba rágni.  Te vagy a felelős azért, hogy megértsd a mondandónkat.

Namost.  Ha mindkét résztvevő azonos módon kommunikál, akkor nincs semmi gond. De ha eltérően, akkor van olyan tényleg rettenetes dráma, mint amilyen most következett be. A fertődiek azzal, hogy nem mondtak időpontot, érzékeltették, hogy nem akarnak jönni. Te viszont azt vártad, hogy vagy mondjanak időpontot, vagy mondják ki, hogy nem akarnak jönni. Ezt tanultad tőlünk. Erre azonban ők  képtelenek voltak, ők mást tanultak, nem értették, hogy Te miért nem érted. Őszintén szólva,  mi sem értettük őket, mert annyira akartuk anyuval, hogy az első szerelmetek felhőtlenül és sokáig tartson.  Így aztán az egyik fél rákényszerítette a másikra az akaratát, a saját kommunikációs módját. Ám a kényszer tartósan nem eredményes: eljöttek ugyan, de el is mentek. Ők is rosszul érezték magukat és mi is. Ők is büntettek, mi is. Te persze most azt érzed, hogy a lány nem szeret Téged, mert nem lázadt föl a szüleivel szemben, és nem maradt itt Veled. Te bezzeg elszöktél volna tőlünk, ha nem engedtünk volna el a lányhoz. Nálunk az a szokás, hogy lehet szabadnak lenni, de akkor vállalod a következményeit. Az a kislány azt tanulta meg, hogy el kell titkolnia a vágyait, szót kell fogadni, és akkor a szülei megvédik őt. Két különböző felfogás, stílus. Ha felnőtt leszel, igyekezz olyan társat és barátokat találni, akik a Te nyelveden beszélnek! Ők lesznek a legfőbb bizalmasaid, akik szeretni fognak Téged, mert nem kell majd folyton-folyvást magyarázkodniuk. Ha felnőtt leszel, igyekezz jobban megérteni a más nyelvet beszélők üzenetét! Ők lesznek a legjobb ismerőseid, akik szeretni fognak Téged, mert díjazni fogják a figyelmességedet.

A fiú és a lány nem találkozott többé. A HPC-cseten se írogatták egymásnak a két legfontosabb mondatot. Az az első mobil sincs meg már. És egy hétig nagyon finomakat és mindenből nagyon sokat ettünk.

 

112 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr631385524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.09.16. 10:02:08

Végre leírtad, már vártam! Szenzációs!!!

psmith 2009.09.16. 10:17:11

"Mert nálunk nem terem a kertben az ennivaló, nem mindegy, hány személyre vásárolunk."

Bazdmeg, vidéken sem terem, termelni kell. HP és 150 forintos kedvezmény úgy a kilencvenes évek vége, kétezres eleje lehetett. Akkor már bőven volt hűtő, fagyasztó a háztartásokban, nem értem miért a cirkusz a készülődéssel. Ha nem jönnek sem romlik meg az étel.

A fenti időben én már bőven nem engedtem volna útjára egyedül egy 12 éves gyereket, főleg hogy szerintem Fertődre csak átszállással lehet eljutni.

"Ha mindkét résztvevő azonos módon kommunikál, akkor nincs semmi gond. De ha eltérően, akkor van olyan tényleg rettenetes dráma"
Nem, akkor sincs mindig rettenetes dráma. Csak annyit kell felfogni, hogy az emberek különbözőek, nem pont úgy gondolkoznak mint mi. Ismerj meg másokat! Próbálj meg belebújni az ő bőrükbe! Persze ehhez kell az empátia...

Végezetül én annyit mondtam volna a gyermeknek:
mi rohadtul liberálisak vagyunk, mivel minden úgy jó ahogy mi gondoljuk,
ők meg ilyen maradiak, mert azt hiszik, hogy minden úgy jó ahogy ők gondolják.

2009.09.16. 14:54:50

"Ha mindkét résztvevő azonos módon kommunikál, akkor nincs semmi gond. De ha eltérően, akkor van olyan tényleg rettenetes dráma, mint amilyen most következett be."

A kommunikációnak csak nagyon kis részét képezi a kimondott, szóbeli közlés, de a többi rész még ezt is felülírhatja. Fiús apuka nem tudta, vagy nem akarta tudomásul venni, hogy a lányos anya kerülő válasza elég egyértelműen - de tapintatosan - jelzi, hogy számukra egyáltalán nem fontos a dolog, valószínű, hogy nem is jönnek. Fiús apuka szerintem helyes, diplomatikus reakciója a következő lett volna: "- Jó, akkor kérem jelezzenek vissza, ha már tudják, hogy pontosan mikor jönnek, addig nem is főzünk több személyre." Labda átadva, csak várnia kellett volna, ha csütörtök este sem szólnak még vissza, akkor elég egyértelmű a szitu. Ehelyett fiús apuka tapintatlan volt, és kiprovokált magának egy ilyen megalázó helyzetet. Nem értem, mi volt ebben a jó, bár ki tudja, a vadász is csak szopni járt a medve barlangjához. :)

Lakle 2009.09.16. 18:48:29

Gratulálok! Ilyen érdekes és különleges történetet régen olvastam már. Nagyon jól megfogalmazza az emberek közti különbséget.

a_tom 2009.09.16. 22:48:24

@tff:

Részben egyetértünk, főleg abban hogy fiús apuka kissé túlerőltette a dolgot, azt viszont vitatom hogy egyértelmű és tapintatos lett volna a lányos anyuka. Ráadásul utólag könnyebb okosnak lenni, ott akkor élesben nem volt ez ennyire átlátható.

Például vannak akik úgy jelzik hogy nem akarnak beszélni valakivel hogy sose veszik fel a telefont ha kijelzi az illető számát(volt egy hasonló esetem, rendkívűl bosszantott). Mivel mindíg ezt csinálják, a környezetükben is ezt látják, úgy gondolják ez egyértelmű. Pedig rengeteg más oka is lehet, például elromlott/elvesztette/beesett a szekrény mögé és nem tudja kiszedni a készüléket, a vonal rossz, nincs térerő, lemerült az aksi, számot cserélt, elutazott nyaralni, elköltözött, vagy semmi komoly csak elütötte egy kamion és kómában van, stb...
Ami az egyik szerint egyértelmű az a másiknak egyáltalán nem az, reálisan pedig mindennek lehet több oka, értelme is.

Természetesen van helye a metakommunikációnak, gondolatolvasósdinak, sejtetésnek, akár a kegyes hazugságnak, ha ez jó valakinek és másokat nem sért. Az is elfogadható ha valaki kényszer hatására beszél rébuszokban.
Azonban azt látom hogy sokan inkább gyávaságból, lustaságból, sznobságból bújnak ezek mögé. Vagy mások rosszszándékú félrevezetése céljából élnek vele.
Amitől egyenesen hányok, azok a (főleg politikusok) olyan általánosságokkal teletűzdelt, tulajdonképpen semmitmondó de burkoltan célozgató mondatai amik bárhogy érthetőek. (többnyire somolyognak mikor sikerül egy ilyet kiböfögniük mert büszkék magukra, ettől még undorítóbb) Mindenki azt gondol bele amit akar, és ha számonkéri valaki rajta, akkor "természetesen" rosszul értelmezi, akármit is gondolt (persze megint semmi konkrét cáfolat).

Ha valaki nem akarja kimondani, inkább szeretné hogy kitalálják a gondolatait az eddig még rendben van, de ha a másik fél nem tud róla, nem érti vagy nem fogadja el a játékszabályokat akkor be kéne látni hogy ez nem működött, és más módon kell konkretizálni.
Lehet játszani az álszentet hogy "nem az én hibám hogy nem érti, én elmondtam", pedig de. Ha egy angollal magyarul próbálkozunk és azt a nyelvet nem beszéli akkor egyrészt felesleges az erőlködés, másrészt ez nem feltétlenül az ő hibája.
Ha valaki tényleg azt szeretné hogy megértsék, akkor úgy kell mondani hogy a másik felfogja. Ha a sokkal egyértelműbb, megszokottabb szóbeli közlés helyett mást utat választ az üzenet átadására, akkor vagy a szavaknak kell annyira semlegesenek, semmitmondónak lennie hogy kénytelen legyen az ember a többi jelet figyelni, vagy a metakommunkáció legyen annyira erős, egyértelmű(a vevőnek is) hogy az ellentétes jelentésű verbális közlést felülírja.

Ellenkező esetben ez nem másfajta kommunikációs mód, esetleg másfajta közlési mód(hiszen nincs kommunikáció ha az üzenet nem ér célba) de én inkább úgy hívom; átverés.

Amúgy jó volt elképzelni a gyerekeket, biztos aranyosak voltak. Én valamiért nem voltam ilyen szerelmes 10 évesen, vagy csak nem emlékszem, vagy nem is voltam 10 éves :)

2009.09.17. 00:43:57

@a_tom:
Tökéletesen kifejtetted, a "tapintatos" szót le is cserélném arra, hogy anyuka el akarta kerülni a nyílt konfrontációt, nem feltétlenül tapintatból. Én az ilyen jellegű "lekoptató közléseket" akkor látom helyénvalónak, ha esetleg a nyílt közlés bántó lehetne.
Pl. ha egy randevú végén a fiú így búcsúzik: "Majd hívlak valamikor, ha lesz egy kis időm, mostanában elég elfoglalt vagyok", az sokkal szebb módja a lezárásnak, mint az, hogy "Figyi, a neten letagadtál magadról 15 kilót, büdös vagy, a gondolkodásod olyan, mint egy 15 éves picsáé, légyszi felejtsük el egymást." Jó, ez sarkított példa, és nem is mondom, hogy az ideális megoldás, nyilván vannak átmenetek a kettő között.

Lacibetyár 2009.09.17. 07:24:29

Hát ez az egész sztori jellemző stricire. meg sem próbálja megérteni a másikat, csak megmagyarázza a fiának, hogy őt milyen faszán nevelik, eg kis önfényezés kell, a másik meg hülye módon neveli a lányát.
Namármost, ha az én "vidéki" lányom összejött volna neten egy "beképzelt pesti" nickkel, én is gyanakodnék. Szerintem a kezdés volt elhibázott, hiszen az illem is azt diktálná, hogy a fiú menjen először a lányhoz, legalábbis én is így tettem annó. Jogosan gondolhatják, hogy ez a "metakommunikációs" szarvashiba jellemző lehet a fiús családra, gyenge kezdés után erős visszaesés várható.
A viszontlátogatás eröltetése, a pestiekre jellemző felsőbbrendűségi tudatttal, erőszakossággal "hogy mikor jönnek Pestre. Biztosan jönnek? Mert nálunk nem terem a kertben az ennivaló, nem mindegy, hány személyre vásárolunk" meg végleg eltoltáok az egészet.
A lányo szülők mindig is jobban védik a gyereküket, mint a fiús szülők, akik megengedőbbek. Nekem mindkettőből van, ezért jól átom magamon a különbséget.
Amikor megszületik agy fiú, mit mond az apja:Na fiam szép kukid van, remélem sok lányt fogsz vele boldoggá tenni az életben. Egy lány apja soha nem mondja a lányának: Na lányom szép nunid van, remélem sok férfit fogsz boldoggá vele.
Persze, lehet strici, hogy te a lányodat eleve ágybetétnek szántad.
Tehát a sztoriban a fiús szülők jól elintézték a fiúk bimbózó szerelmét. Nem értették meg a lányos szülők finoman lekoptató szövegét, csak a magukét fújták. Az meg, hogy az affér után nem is kíkésrelte meg a "forrón" szerelmes fiú, akit persze a felvilágosult szülei az önállóságra neveltek, hogy önállóan tartsa a kapcsolatot a lánnyal, igazolja a lányos szülők kezdeti fenntartásait.
Azért írtam az elején, hogy jellemző stricire, mert nem akarja érteni a válaszokban érezhető árnyalatokat, csak akkor nyugodt, ha kimondják neki, büdös vagy, bunkó vagy, paraszt vagy, menj a picsba. Ezek nyílt kimondásától meg a jóérzésű, művelt többség tartózkodik. Persze a kocsmában, 5 sör után már természetes ez a kommunikáció, illetve ez a szintű kultúra büfög fel strici száján is, amikor lekurvaanyázza a másikat. Persze szilárd a meggyőződése, hogy csakis neki lehet igaza.
Ha olvassa a lány ezt a posztot, hálát adhat az égnek, hogy egy kiállhatalan apóst került el.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.17. 11:52:56

@Lacibetyár:
Számomra a hangsúly az emberek eltérő kommunikációján és a kulturális különbségeken van. Hiszen beszélhetünk úgy egy dologról, hogy nem értjük egymást....

Lacibetyár 2009.09.17. 13:02:47

@bezzegszilvia: A kommunikáció különbségeket a való világban én is érzem és meg is élem, de ami visszataszító az egészben, hogy az egész történet úgy volt tálalva, ahol a jó, igaz, őszinte nevelés lenne a rossz, hazuggá neveléssel szembeállítva, ami durva leegyszrűsítés. Erre értettem, hogy a módszer jellemző stricire.
Azt próbáltam ecsetelni, hogy egy lányos szülő mindig jobban fogja félteni a lányát, mint a fiús szülők a fiaikat. Nekem mindkettő van, tudom miről beszélek. Pláne, ha csak éppen 11 éves.
Ez független a neveléstől, de ez a fórum nem arra való, hogy ilyen komoly dolgokat beszéljünk meg. ez a birkaságról szól, ahol persze a főpásztor maga strici. Mindenki más csak bégető birka lehet.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.17. 16:24:41

Mindenki vegye komolyan akárhány éves gyermeke, akármilyen nemű szerelmét, mert lehet, hogy ő lesz az egyetlen, akitől egy pohár vizet kérhet halálos betegen.

Ha nem drámázzuk túl ennyire, van aki az óvodás szerelmével házasodik össze, és ha a szülők bután álltak a dologhoz, egy életre ellenséget szereztek a családba, pedig 'pótgyereket' is szerezhettek volna.

domdodom69 (törölt) 2009.09.17. 17:08:59

Lehet, hogy gyári hibás vagyok, de nem vagyok képes csak fehéren és feketén látni a dolgokat. Valóban létezik ez a kétfajta kommunikációs mód és bevallom én sokáig az érzékeltetős csoportba tartoztam. Bár mostanában hajlok a nevezzük a nevén a dolgokat stílusra, azért úgy gondolom, némi empátia elfér ehhez is. Mert csodálkoznék, ha a történetben szereplő apuka valóban nem sejtette volna a húzódozást (tök mindegy az oka). Ha valóban semmit nem érzékelt a másik fél távolságtartásából, akkor sajnos "gyári hibás" lehet a vevőkészülék. Ez is egyfajta fogyatékosság... Ha viszont érzékelte, hogy probléma van, de úgy tett mintha nem lenne, mert "nem mondták", akkor megint csak az empátiával van probléma. Megkönnyíthette volna a másik családnak a "nem" kimondását és ezzel a saját fiának is könnyebbé tehette volna a helyzetet. Szerintem.

respecta /01 2009.09.17. 19:33:15

A történet magja annyira aranyos...meg az első (halálos) szerelem kora kb...köszönöm is a bátyámnak, hogy anno éppen akkor nem egy Melani nevű kislányba volt, de nagyon...

Az jó, hogy komolyan lett véve az ügy, de azzal a kategorikussággal nem nagyon szimpatizálok, hogy fehér meg fekete. Hiszen ott van az intuíció, az empátia, a tanult viselkedés, a környezet mintái és egyebek. A kulturális eltérések figyelmen kívül hagyása alapvető hiba.
Másrészt egy fiús és egy lányos szülő egészen másként viszonyul helyzetekhez. Aztán meddig/hogyan vagyok/legyek benne, és legyek-e egyáltalán benne szülőként egy helyzetben. Életkortól függetlenül. Saját (felnőtti) döntésből pláne!

A Tyne folyó déli partja 2009.09.17. 20:53:36

@psmith: na, itt egyetértek veled mindenben.
amúgy, nekem inkább fordítva voltak gondjaim (bár ezt inkább a fiú-lányos topikba, a mire gondolszba kellett volna írnom.)
pl. a barátom, aki akkor még csak haver volt, szervezett egy magyartalálkozót, és azt mondta, hatkor kezdődik az étteremben (ilyen kajálós volt), hétig leszünk ott, és utána elmegyünk még valahova. nos, én ezt szó szerint vettem, és mondtam, h. ok, a tesóméknak nem jó, mert hatra érnek haza, mire az étterembe érnének, nem is lesz már ott senki. erre ő, h. dehát nem kell azt ennyire szó szerint venni, nem is kezdődik el hatkor, csak később, stb...
ugyanez, megbeszéltem valakivel, h. X. órakor jön hozzám. (fiú, előtte párszor elmondta, h. ő nem szokott késni.) másfél órával a jelzett időpont után jött, mondván, h. nála a 6 óra azt jelenti, h. fél hat és nyolc között majd valamikor...köszi!

A Tyne folyó déli partja 2009.09.17. 20:57:53

még egy kommunikációs dolog. haverom itt dolgozott Angliában egy ideig, én fordítgattam neki dolgokat. egyszer otthagyta az egyik munkahelyét, aztán visszament volna, de akkor már tudta, h. max. két hónapot fog az országban tölteni. olyan levelet fordítottam neki, amit az előző főnökének írt, akivel állítólag haverok voltak, gondolván, hátha visszaveszi dolgozni. de konkrétan ezt nem mondta ki, hanem rizsált összevissza arról, h. mit csinált, mióta elment, meg hát nem igazán van most pénze, meg munkája, dehát ő csak két hónapig marad, hát ugye akkor nem is érdemes addig munkát keresnie, ő nem is akarja, h. visszavegyék. és azt várta, h. ebből a volt főnök majd kihámozza, h. baromira kell neki ideiglenesen valami munka, és visszaveszi...mikor konkrétan azt írta le, h. áh, nem zavar, mert hamarosan elhagyja az országot...

A Tyne folyó déli partja 2009.09.17. 21:03:12

azért most újra elolvasva egy apróság szerintem sántít. nehogy már valaki felvonatozzon Pestre Fertődről, akármilyen okból is, úgy, h. a megérkezéstől 15 perc múlva visszaindulást tervez...akkor már körülnéz, csavarog, akármi, elvégre nem a szomszédból jött, nehogy már több órát, párszáz kilométer utazzanak azért, h. fordulhassank is vissza..

psmith 2009.09.17. 22:24:30

@Animacs: dehogynem. Velem többször is előfordult, hogy leautóztam Budapestre, negyedóra alatt elintéztem amiért mentem és nyomás vissza.

Semmi városnézés, se Halászbástya, se egy fürdő, de még az Állatkertbe se mentem el...

Rabyn 2009.09.17. 22:59:33

Animacs: pedig hidd el így volt...
A fiús-lányos szülőkhöz: biztos mi vagyunk az UFOk de én sosem éreztem, hogy jobban féltenének mintha fiú lennék. Sőt.

És nem nem ágybetétnek szántak:)

Lacibetyár 2009.09.18. 07:28:07

@Animacs: Miért gondolod, hogy mindenki hasraeseik, ha a nagyfaluba utazik? Egy vidéki "parasztnak" kötelező mindig városnéző túrára indulnia?
A lányos anyuka ennyit megtett a lányáért, ha vasutas volt esetleg, az utazás ingyen volt, csak az idő ment el. Mentek, jöttek és kész.
Ez az egész sztori egy hoppon maradt fiú esete, apja szokásos csúsztató stílusában előadva, társadalmi problémává feltúrbózva és hülyeségekkel teledűzdelve. A végső konklúzió persze az, hogy Ő milyen faszán neveli a gyerekeit! A feljelentősdit és ferdítést már sikeresen elsajátították, ők a szép, új jövő generációja.

a_tom 2009.09.18. 11:01:57

Azért vegyük már figyelemre hogy nem felnőtt szerelmesek mennek háztűznézőbe egymáshoz, hanem Harry Potter rajongó gyerekek "netes ismeretség alapján"!!! szerelmesest játszanak.
Lehet hogy furcsa ha egy 12 éves gyereket elengednek egyedül a szülők, lehet a fiúnak kéne először menni a lányos házhoz, lehet az apuka kicsit erőszakos vagy sértő volt, de ez akkora tragédia? Ez már feljogosítja őket hogy átverjék és felesleges költségbe verjék a másik családot? A két ártatlan gyereket is meg kell jól büntetni ha már úgyis ott vannak kéznél? Hoppon maradt a fiú? A lánynak ez nyílván ajándék volt, mi?

Mi van ha az apuka nem direkt nem akarta érteni a határozatlanságot, nem provokálni akarta őket, csak éppen nem értette? Veletek még sosem fordult elő hogy félreértettetek valamit? Ha olyan a gondolkodása, neveltetése, környezete hogy hiányzik ez a képessége, akkor mi van? Ha valakinek nincs lába és nem tud járni akkor ki kell rúgni a kerekesszéket alóla? Na nehogymán itt közlekedni akarjon!

Ismétlem, nem volt annyira egyértelmű ez az "elutasítás". Például van egy ismerősöm aki ha néha vendégségbe jön, akkor kínszenvedés kicsikarni belőle még azt is hogy délelőtt/délután/ebéddel készüljünk e vagy ne, a párja is jön e a gyerekekkel, csak beugranak 5 percre vagy maradnak tovább? Jönni akar ő tutira, nem erőltetjük a meghívást(sőt inkább ő szól hogy ráér ekkor és ekkor, és át tudna jönni), jól érzi magát ha itt van, csak éppen kényelmesebb lenne így neki.

Amúgy nem értem hogy jött a képbe a lányok féltése, mitől kéne félteni? A 12 éves srác elveszi a szüzességét a varázspálcájával és teherbe ejti 5 perc alatt míg a szomszéd szobában ott a két család? Bele sem merek gondolni miféle orgiákra képesek ezek a kis perverzek az iskolai óraközi szünetekben vagy lyukas órákban! Jobb is ha féltjük őket és eltiltjuk mindentől, a helyett hogy felvilágosítanánk és józanságra, önállóságra, felelősségre nevelnénk. Igaz hogy nem lesz élete, de az tuti hogy ezt az apróságot leszámítva semmi baj nem éri majd.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.18. 12:43:29

@a_tom:
Egyetértek, számtalan esetben elbeszélünk egymást mellett. Még a legjobb ismerősök között is előfordul, nem hogy két idegen közt!
Ráadásul a történetben telefonon beszéltek, nem látták egymás testbeszédét.

flea 2009.09.18. 18:06:42

Szerintem jó poszt.
Aki fekete-fehéret, meg "mi vagyunk a jók, ők a rosszak"-ozást lát, annak szemészt és/vagy pszichológust tudok javasolni, esetleg azt, hogy ne igyon annyit. ;)
(Mindezt annak ellenére ill. amellett, hogy valószínűleg tényleg leeshetett volna előbb is a tantusz. Ami azonban mindenkivel előfordul.)

A Tyne folyó déli partja 2009.09.18. 18:22:23

@Lacibetyár: éppenhogy nem gondolom. pont ez az, h. engem is irritál a pestiek beképzeltsége...
csak logikusan gondolkodva elég nehéz elképzelni, h. valaki utazik párszáz kilométert 15 percért, lehet az Szombathely meg Debrecen közt is, vagy akárhol, nem kell feltétlenül pesten lennie.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.18. 18:32:22

@Animacs: amúgy a beképzelt pestiekről pont eszembe jutott valami, bár nem tartozik teljesen ide, azért leírom.
két dolog is, évekkel ezelőtt, mikor még otthon laktam, és szoktam csetelni, volt olyan párszor, h. akivel beszélgettem, pesti volt, és kérdezte, mikor megyek fel, h. találkozzunk. (semmi nem volt, csak gondolom ismerkedni akart, én meg csak beszélgetni.)
mondom, nem tervezem, h. felmegyek. mire ő(k): de hát valamikor csak jössz, nem? mondom, nem, minek mennék? mire ő(k), hát de nem szoktál feljönni csak úgy? egyszerűen képtelenek voltak felfogni, h. nem, nem megyek fel csak úgy, és ezt más városbeliekkel soha nem tapasztaltam, a pestiek viszont úgy álltak hozzá, h. hát oda mindenki jár, csak úgy, szórakozásból. hogyne.

a másik: Kapolcson voltam, a Művészetek völgyén egyik évben. az tőlünk kemény 40 kilométer. a Balatonátúszás pont beleesett a művészetek völgye tíz napjába, és arra is akartam menni, ez fontos a sztori szempontjából.
az úszás előtti nap este sétálgatva, nézelődve elkezdett velem beszélgetni egy emberke. (azt nem kérdezte meg, h. hova való vagyok.) mondtam neki, h. igen, szoktam ide jönni, tavaly is voltam, meg lesz a balatonátúszás, megyek rá másnap. mire megkérdezte, h. csak ezért a kettőért szoktál lejönni minden évben? mondom, hova lejönni, honnan? mire ő: miért, nem pesti vagy?? totál egyértelműnek vette, h. a művészetek völgye az kizárólag arra van, h. a pestieket szórakoztassa, más nem is jár oda, (ott meg gondolom főleg nem laknak), kizárólag pesti ott mindenki...

A Tyne folyó déli partja 2009.09.18. 18:35:04

@psmith: jó, lehet, h. mert én smucig vagyok, de én sajnálni szoktam az időt meg a pénzt azért, h. párszáz kilométert utazzak oda 10 perc miatt. vagy akkor több intézendőt szervezek be arra a napra, amiért megéri felmenni. valahogy nem szeretek 4 órát utazni azért a 10 percért.
nem a nagyfalu miatt, ahogy lacibetyár mndja (amúgy meg ki nem állhatom pestet....), hanem, h. megérje az időt meg a pénzt.

a_tom 2009.09.18. 18:38:48

@Animacs:
Mit csodálkoztál ezen, a kultúra az értelmiség kiváltsága, azok pedig Pesten élnek. A vidékiek parasztok akik a földet túrják, más nem érdekli őket :)

A Tyne folyó déli partja 2009.09.18. 19:21:09

@a_tom: :) az is, aki amúgy városban lakik? ja, persze, egy pestinek az is:)
én amúgy megkérdeztem az illetőtől,h. ugyan miből gondolja, h. én Pestről jöttem, mire azt mondta, azt hitte ismer látásból valami ottani szórakozóhelyről. de elég zavarban volt, szerintem ezt ott találta ki, amúgy eszébe se jutott, h. nem a főváros vonult le kizárólag Kapolcsra.
érdekes, a zalaegerszeginek első kérdése az volt, h. honnan jöttem, csak a pestieknek nem jutott eszébe...

hasonló eset szokott történi a Balatonon is, odajöttek emberkék a strandon (gyakran jártam egyedül), beszélgetni kezdtünk, és akkor jött a kérdés, h. "és mióta vagy lent?" mondom, délután kettő óta. "de nyaralni?" mondom, májustól szeptemberig...mert az eszükbe se jutott, h. a környéken is lakhatnak emberek, sőt a városban/faluban is, akár a szomszéd utcában...

a_tom 2009.09.18. 21:25:40

@Animacs:
Itt az elméletem hogy miért mentek fel 15 percre.

Elejétől fogva nem voltak szimpatikusak a pestiek valamiért. Nem is akarták viszonozni a látogatást, ezért nem konkretizálták. Pesti apuka viszont kicsikarta belőlük a megerősítést hogy mennek, és még az időpontot is(Ugye már ez alatt is szivatták a 20 perces várakoztatással telefonban. Szerintem ezzel simán egyenlítettek, vagy még túlzás is volt).
De ez nem volt elég, végképp berágtak, ezt nem lehet annyiban hagyni, a csatát elvesztették, de a háborút nekik kell megnyerni. Azt a bosszút eszelték ki hogy ha már ugye többször is megígérték hogy mennek, akkor nem bújnak ki ez alól hanem megmutatják a pesti bunkóknak, ők tartják a szavukat. Viszont azt nem ígérték hogy ott is esznek, tehát hagyták hogy a pestiek felkészüljenek, aztán odamentek és a képükbe vágták hogy túljártak az eszükön.
Azon a pár apróságon ugyan átsiklottak hogy
- a ráutaló magatartás megvolt a részükről, nem ellenkeztek az ebéd ellen a telefonban,
- később sem szóltak oda hogy mégsem tudnak maradni,
- az egész találkozó lényege; hogy a gyerekek tudjanak kicsit együtt lenni meghiúsult,
- szinte felesleges volt rászánni az időt és pénzt az utazásra,
de hát mi ez ahhoz képest hogy végül legyűrték a másikat és jól megleckéztették.
-------------------------

Természetesen a vidéki városokban élők is földművesek, esetleg még tarthatnak disznót vagy tyúkokat. Olvasni se tudnak csak számolni, de csak addig amennyi állatuk vagy ahány hektár földjük van. :) Ebben az országban ami nem Budapest az mind vidék. Elképesztő hogy van ilyen szavunk hogy "vidéki város", és még a hivatalos kommunikációkban is használják. Nem tudom létezik e mégegy ilyen hely, vajon egy chicagoi, liverpooli, barcelonai, frankfurti lakosra is úgy gondol az ottani fővárosi mint elmaradott parasztra aki csak azért él ott a középkori sötétségben mert szerencsétlen és buta elköltözni? :)

psmith 2009.09.18. 22:32:43

A történetnek van egy egyszerűbb olvasata is. A kiskisasszony közel sem volt annyira szerelmes, mint a kisgavallér.

psmith 2009.09.18. 22:37:56

@a_tom:
OFF az offhoz
"Elképesztő hogy van ilyen szavunk hogy "vidéki város""
Tudnád mit összeleveleztem az indexesekkel, a néha megjelenő kérdőíveikben szereplő "vidéki város" meghatározás miatt.
Egyszerűen nem tudják felfogni, hogy a Budapest, város, község, külföld tökéletesen elegendő.
A legértelmesebb válasz amit kaptam, "de hát mindenki így mondja" volt.

psmith 2009.09.18. 22:51:11

@Animacs: Valószínűleg a negyedóra alatt történő esemény van olyan értékes, hogy megérje a négy óra (nem annyi) utazást.
Vagy már nem rohansz, nem érdekel mi mennyi időbe telik. Én képes vagyok több órát gyalogolni oda vissza egy szép virágért, pedig az sokkal fárasztóbb, mint autózni.

anyabanya44 2009.09.19. 09:23:14

Lehet, én látom rosszul, de itt aki leginkább a kislány volt a vesztes. Végül is,elindultak vele, csak a felnőttek baromsága miatt kútba esett az első szerelem. Én ezt valószínűleg ezt nem tettem volna meg a lányommal. Nem értem, hogy ha annyira nem akartak menni, miért indultak el, hitegetve a gyereket, hogy találkozhat a kis sráccal. Megnézném én azt az apukát, aki engem arra kényszerít, hogy kilométereket utazzak a lányommal, és hagyjam, hogy higgyen egy találkozásban. Szóval szerintem itt anyuka volt a legnagyobb barom.

anyabanya44 2009.09.19. 09:26:22

Igaz, én megmondtam volna egyértelműen, hogy nem akarok menni. Miért olyan nehéz nemet mondani? Tapintatból? Az sokkal szarabb, ha az ember lánya elhisz valamit, ami nincs is. Akkor inkább legyen velem tapintatlan, de őszinte. Azt értem.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.19. 19:18:40

@Animacs: Igen, egyszer Szegeden voltunk nyaralni, és visszafelé vettük a jegyet balatonparti lakóhelyünkre. "De jó maguknak, nyaralni mennek." mondta a pénztáros. "Dehogy, nyaralásból megyünk hazafelé." mondom én. "Maguk a Balaton partján laknak?" csodálkozott a pénztáros. Igen, jelenleg másik 25 ezer emberrel egy városban. A gyerekkori lakhelyem, az igen, az volt valami. azon a szintén Balaton-parti településen csak 150-en laktak!
Emberek! Laknak a Balaton mellett is. Szegény emberek, gazdag emberek, kukások, hajléktalanok, értelmiségiek, kétkezi munkások, gazdálkodók stb, úgy mint máshol. :-)))))))))))))))

a_tom 2009.09.19. 19:46:23

Aki a Balatonnál lakik az egész évben nyaral. Viszont nem zavar be a felhőtlen pihenésbe hogy a disznókat minden nap meg kell etetni? :D

A Tyne folyó déli partja 2009.09.20. 20:20:37

@psmith: es atirtak? amugy nekem is volt vitam pestivel arrol, h. szerintem a megyeszekhely az nem videk...
es amugy nekem se lenne tul nagy dolog felmenni pestre, 120 kilometerre van (marmint otthonrol, nem innen:), es surun jarnak buszok, de akkor is.
@miriamele: en egyszer egy haveromat hallottam telefonalni, szinten a strandon, aki eredetileg az en szulovarosombeli, de akkor mar evek ota pesten lakott. mondja a srac a telefonba, h."itthon vagyok, megyek a strandra". kovetkezo mondataÉ "nem nyaralok, otthon vagyok..." mert el se tudta az az illeto se kepzelni, h. ott is laknak.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.21. 06:33:28

@a_tom: Nem lehet disznót tartani, nyaralóövezet. Még csirkét se. Persze, hülyén is venné ki magát a második emeleten. :-)))))))))))))))))

psmith 2009.09.21. 09:25:58

@Animacs: "se lenne tul nagy dolog felmenni pestre"
Felmenni?
Hát hol a fenében van az a Pest, talán az Olympuson?

"es atirtak?"
Azt nem, de a következőben már nem volt benne a vidéki.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.21. 20:01:15

@psmith: nekem felfele van Pest, mert tőlem északra van:) (északkeletre)

de erről az jut eszembe, mikor egy filmben közölték, h. LEmennek Miskolcra, Pestről...nézzenek már rá a térképre.

psmith 2009.09.21. 21:10:01

@Animacs: szerintem, mind a lemegyek az Antarktiszra, vagy felmegyek Nordkappra hülyeség. Más helyekre az ember elmegy, elutazik. Fel vagy le lehet menni hegyre, völgyre, kilátóra, bányába, stb.

A felmegyek Pestre, vagy lemegyek Zamárdiba magában hordozza hogy az egyik magasabbrendű, mint a másik.
(Felmegyek a miniszterhez!)

a_tom 2009.09.22. 10:06:18

@psmith:
Az még lehet hogy a kilóméterkövek számozása Budapestről indul, ott a nulla, és kifelé növekszik. Mondjuk ebből hogy lett fel-le, és miért a negatív irány a fel, azt nem tudom :)

De amúgy tényleg valami hierarchikus rendszer lehet az alapja. Sok szervezet ha egy épületen belül működik, akkor a legtöbb hatalommal rendelkezők vannak a legfelső szinteken. Ahogyan a miniszter, a király, az Atyaúristen is fent trónol. A szamárlétrán is felfelé kell mászni, karrier is felfelé ível.
Ebben az országban szinte minden centralizált, az összes állami szervezet, és rengeteg országosan működő cég legmagasabb szintje, központja Budapesten van. Tehát ha ebben az irányban indul el valaki felfelé, szinte mindíg Budapesten találja magát végül.

Ez az ügyintézésből átterjedt az élet más területeire is, nyilván semmi értelme annak hogy felmegyek meglátogatni valakit, vagy lemegyek nyaralni, de azért nem akkora tragédia. Szerintem a legtöbb embernél ebben nincs lenézés, csak megszokás.

psmith 2009.09.22. 10:11:48

@a_tom: Faszt nincs.
Vagy bocs. Biztosan igazad van. Nyilván ha niggernek hívok egy afroamerikait, abban sincs lenézés, csak a Rémusz bácsi meséi óta erre áll rá a szám.

a_tom 2009.09.22. 11:32:05

@psmith:
Azt írtam a legtöbb emberben nincs. Nyílván nincsenek statisztikáim, ez csak abból a vágyamból jön hogy szeretném hinni a többség nem idióta :)

Amúgy velem is előfordul hogy a feketéket(afroamerikaiakat, afromagyarokat, afrosvédeket) négernek hívom, de nem azért mert a gyapotföldön a helyük :) Gyerekkoromban túl sokat hallotam ezt a szót, akkor nem tudtam hogy ez sértő számukra. A 80-as években az amerikai "kultúra" ezen része hozzám nem ért el. A cukorka is negro volt, latinul nigro egyszerűen annyit jelent fekete.
Nem mondom hogy teljesen egyetértek azzal hogy egy szó szitokká válhat ha sokat használják negatív értelemben(szerintem ezzel a szitkozódók nyertek és a nyelv veszített), de elfogadom amíg nincs jobb ötletem és kedvem küzdeni ellene :)

A cigány szót is jobban szerettem régen mint a romát. Kimondani is szebb, nyíltabb, dallamosabb, ízesebb, "magyarosabb". Nekem a cigányról a cigánypecsenye, cigánykaraván, a cigányzene, a cigányviccek, a cigányvajdák, a tábortűznél táncoló tüzes cigánylányok jutnak eszembe, a lókupecek, kosárfonók, vályogvetők, teknővájók. Amiket régebben olvastam regényekben, láttam filmeken.
A romáról meg kb a mai cigány, a szegénység, iskolázatlanság, munkanélküliség, bűnözés, diszkrimináció, bűnbakkeresés, a politikai hercehurca.
Nekem a roma a negatívabb.

Amit már megszoktam és nekem alig kötődik hozzá negatív tartalom, néha kicsúszik tényleg akaratlanul.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.22. 11:54:00

@psmith: tudom, nekem is bántja a csőrömet, csak biztos "tudat alatt" így jött ki. meg mondom, tőlem tényleg felfele van:)
még egy vicces eset. egyik barátnőm volt barátja mondta mikor a lányhoz mentek, Pécsről Veszprémbe, h. "lemegyünk Veszprémbe..." térképen felfele van, nem főváros, h. esetleg magasabbrendű lenne, sőt, mindkettő megyeszékhely, akkor miért is? tán mert Pécs nagyobb?:)

psmith 2009.09.22. 11:57:41

@a_tom:
egy kifejezés attól sértő, hogy akire használják sértőnek érzi.
Tehát szarni rá, hogy a legtöbb embernél ebben nincs lenézés.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.22. 11:57:53

@a_tom: szerintem magyarul nem is sértő a néger. egyszerűen annyit tesz, h. fekete. ennyi erővel a négercsók is sértő kifejezés? sőt,a negro is...:)
a nigger az más, mert az pejoratív, de magyarul szerintem nem.
ugyanaz, amit később írsz a cigány szóról, akkor már betilthatnák a cigánypecsenye szót is, pl...

amúgy a felmegyek, lemegyek témáról jutott eszembe még valami. Itt ugye London a főváros, a legtöbb ember mégis LEmegy, meg baromira délen van:) hiába főváros, senkinek nem jut eszébe (magyarul) azt mondani, h. felmegyek Londonba, mert elég vicces lenne.

flea 2009.09.22. 18:50:49

Jó, akkor offoljuk menthetetlenül szét ezt a posztot! :)

A fel meg a le nálam például többnyire úgy működik, hogy nagyobb helyre "fel", kisebbre "le" (kivéve, ha a kettő közel van, mert akkor inkább "be" a nagyobb helyre, majd "ki" a kisebbre). De ez sem mindig igaz, mert Budapestről Londonba vagy New Yorkba a nálam megátalkodottabbak se mennek "fel"... Ennek nyilván semmi köze se az északi irányhoz, se a tengerszint feletti magassághoz, se a felsőbbrendűséghez. Bár a túl sok bunkó fővárosit látott, "vidékkomplexussal" küzdők nyilván akkor is ezt fogják belelátni, ha már nem is lesz ilyen szóhasználat egyáltalán. ;)

A "vidéki város" témát meg komolyan nem értem. Mi a sértő abban, hogy "vidék"? Én úgy tanultam az iskolában (a fővárosban...), hogy van a főváros, meg a vidék. Egyszerűen ezt jelenti a szó. Ha azon menne a felháborodás, hogy földművesvárosnak, vagy tanyavárosnak, vagy Isten háta mögötti taplók és tajparasztok városának mondanak helyeket, azt még csak érteném...

A főváros-vidék felosztásnak meg nagyon is van értelme Magyarországon, ahol Budapest egy kétmillió közeli (agglomerációval majdnem két és fél milliós) vízfej, az utána jövő legnagyobb település meg a 200 ezret is alig üti meg. Egyszerűen sokkal látványosabb (bár nem feltétlen nagyobb) a különbség még a budapesti és a debreceni (miskolci, győri stb.) életforma között is, mint Debrecen és mondjuk az alföldi tanyavilág között. Gondoljunk például arra, hogy mennyi sansza van Budapesten egy olyan autósnak, aki máshol tanult vezetni - akár városban -, és először jár ott... de ez csak ezer lehetséges példa közül egy.

(Amikor egyesek nem fogják fel, hogy a 2 és fél millió is csak azt jelenti, hogy minden 4 magyarországi lakosból 1 való Budapestre vagy környékére, az nyilván szánalmas - erre kár is szót vesztegetni.)

psmith 2009.09.22. 20:19:34

@flea:
erről beszéltem. Az ilyen (törölve) mint te. Nem pesten tanultam vezetni, de sosem volt gondom vele. (Palermo, Nápoly viszont egy rémálom.) Ne hidd már hogy ott szarjátok a spanyolviaszt! Laktál már fővároson kívül? Akkor meg milyen összehasonlítási alapod van?

Más életforma? Miről beszélsz? Más életforma a városi és a falusi között van, nem egy pesti és nagyvárosi között.

Nődd már ki a pestkomplexusodat!

nyíregyházi betti 2009.09.22. 22:13:04

@psmith: "Más életforma a városi és a falusi között van, nem egy pesti és nagyvárosi között."
Így igaz.

flea 2009.09.23. 00:01:49

@psmith: rád akkor fogok ezt követően először reagálni, amikor:

- visszaveszel arcból legalább annyit, hogy már nem képzeled, hogy 1 komment alapján keresztüllátsz a másikon (most épp rajtam)
- nem személyeskedsz
- és elnézést kérsz, amiért korábban ezt tetted.

(Konkrétan: "az ilyen (törölve) mint te", "ne hidd már, hogy <saját f@sságod, amit nem tudom, honnan szedsz>", "nődd már ki a pestkomplexusodat". A komment úgy 40%-a, de amit írtam, arra a többi is csak épphogy reagál...)

Értelmes reakció, valaki?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.23. 06:33:04

@flea: legviccesebb, hogy pár helyen ahol laktam, akárhová mentél, vidékre volt.
-Hol van XY?
- Vidékre ment.
- Konkrétan hová?
-Hát Pestre, a minisztériumba.

psmith 2009.09.23. 09:13:23

@flea:
:DDDDDDDDDDDDD
Sírva fakadtam amiért nem fogsz a hozzászólásaimra reagálni. MI LESZ MOST ISTENEM?!

(tövábbra is reagálni fogok, ha még ilyen kapitális baromságot írsz be, mint "sokkal látványosabb (bár nem feltétlen nagyobb) a különbség még a budapesti és a debreceni (miskolci, győri stb.) életforma között is, mint Debrecen és mondjuk az alföldi tanyavilág között". És én továbbra sem sértődöm meg, ha te érvek helyett 'csúnya vagy, mert csúnyát mondtál' stílusú válaszokat adsz.)

flea 2009.09.23. 14:44:42

@miriamele: ez érdekes, lehet, hogy a "vidékre ment"-nek ez lenne az etimológiája?
Van benne logika: ha messzebb megy valaki, akkor át kell mennie a "vidéken"...

Mondjuk ha valahol ez a szóhasználat, akkor még meg is értem, ha fennakadnak, mikor vidékinek nevezik őket vagy a városukat, hiszen náluk ezekszerint ez azzal egyenértékű, hogy ők "messze" vannak (az implicit világközepétől, ami a beszélő lakóhelye).

A Tyne folyó déli partja 2009.09.23. 20:05:09

@psmith: na, én is ezt akartam kérdezni. miben más az életforma két város között, könyörgöm? nagyobb a szmog, meg a tömeg? hú, de jó!
elég baj az, h. azt tanulta a suliban, h. van a főváros meg a vidék. naná, h. Pesten tanulna...

A Tyne folyó déli partja 2009.09.23. 20:08:29

@flea: nem azért sértődnek meg, hanem azért, mert eleve az feltételezik, h. színház, mozi, kultúra, könyvtár, szórakozóhely, akármi csak pesten van, ahol a "vidéki" lakik, ott nincs, semmi sincs. lásd a fenti példámat Kapolcsról.("hát nem pesti vagy?")
gyakorlatilag egy kalap alá veszik a nem-Pest várost egy picike faluval.

psmith 2009.09.23. 22:20:09

@flea: Hogy ne csak a 40%-hoz szóljak hozzá:
"A főváros-vidék felosztásnak meg nagyon is van értelme Magyarországon, ahol Budapest egy kétmillió közeli (agglomerációval majdnem két és fél milliós) vízfej, az utána jövő legnagyobb település meg a 200 ezret is alig üti meg."

hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_legnagyobb_agglomer%C3%A1ci%C3%B3s_t%C3%A9rs%C3%A9gei

Érdekes hogy Budapestet (Budapesti agglomeráció - 2.421.831 lakos) felülbecsülöd,
a többi várost meg alul.
(Debreceni nagyvárosi településegyüttes - 237.888 lakos)
Ez az például ami "a 200 ezret is alig üti meg."

(Miskolci agglomeráció - 216.470 lakos)
(Szegedi nagyvárosi településegyüttes - 201.307 lakos)

psmith 2009.09.23. 22:35:57

És hogy miért is idegesítő a vidékizés. Mert félreértésre adhat okot.
Mai index cikk:
"Az Ipsos internetes felmérése szerint minden második autós túl gyorsan hajtott, egytizedük átment a piroson. A záróvonal átlépése alapvetően vidéki jelenség - áll a jelentésben."
Mire gondol flea? A debreceni, pécsi és szegedi autósok, mint állat lépik át a záróvonalat.

És mi az értelme a valóságban? Az utolsó mondatból kiderül:
"A záróvonal átlépése alapvetően vidéki jelenség – a lassú járművek megelőzésekor fordul elő."
Vagyis vidéki úton, országúton fordul elő.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.24. 07:21:34

@Lacibetyár: érdekes, én viszont bunkó pesti parasztként ha elutazom vidékre, megnézem a helyet, ahova megyek, hamár odamentem. tudom, bennem a hiba. a történet meg szerintem két kommunikációs stratégia szélsőséges sarkítása. akár megtörtént, akár nem, a példa látható belőle. és látható az is, hogy ez hova vezethet. konkrétan leszarom, megtörtént esetről van-e szó, ugyanis tanmesének viszont ideális.

psmith 2009.09.24. 10:16:44

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:
Gondolom akkor vagy ott először.

Én viszont már egyszer rááldoztam két hetet a családdal, hogy megnézzük Budapestet, éppen ezért nem fogom újra végigjárni ha ott van dolgom.

És még mielőtt megkérdezed, igen, Magyarország sok-sok települését is végiglátogattuk már. Többször is. De ha mondjuk Debrecenben van dolgom, nem fogok újra elzarándokolni a Nagytemplomhoz.

flea 2009.09.24. 12:34:14

@psmith:

(az off témához képest is mega-OFF, előre is elnézést mindenkitől!)

Oké, akkor tegyük fel, hogy van értelme beszélgetnünk, és vegyük sorra:

"az ilyen (törölve) mint te": értelmetlen személyeskedés, "köszönjük, Emese", felütésnek pont jó...

"Ne hidd már hogy ott szarjátok a spanyolviaszt!": először is nem Bp-en lakom (bár sokat laktam ott), tehát nem is hihetném, legalábbis azt nem, hogy "szarjuk"... másrészt meg sosem hittem ilyet, maga a felvetés is a te szövegértési képességeidet dicséri - lövésem nincs, miből szűrhetted ezt le.

"Laktál már fővároson kívül? Akkor meg milyen összehasonlítási alapod van?": okosan megelőlegezted a (helytelen) nem választ... Másrészt nem értem, hogy a véleményem helyességén mit változtat az, hogy hányféle helyen laktam már. Washingtonban se voltam, mégis tudom, hogy ott van a Fehér Ház, sőt azt is, hogy néz ki. A bangalore-i életstílusról meg órákat tudnék mesélni neked (és 1 szó hülyeség se lenne benne), miközben nem jártam ott sem.

"nődd már ki a pestkomplexusodat": kiindulva abból, hogy melyikünk lett ideges olyan dolgoktól, amit a másik nem is mondott, van egy tippem, melyikünk lehet a komplexusosabb. Mindenesetre nekem úgy van "pestkomplexusom", ahogy te leszel a következő római pápa, barátom. :)

"érvek helyett 'csúnya vagy, mert csúnyát mondtál' stílusú válaszokat adsz": na ez teszi fel a koronát az egészre. Tudod, én nem neveztelek téged semminek, (törölve) vagy anélkül, nem adtam helyetted válaszokat kérdésekre, meg nem kezdtem el az általam vélt komplexusaidat analizálni, szóval megint csak felmerül a kérdés, hogy az érveléstől melyikünk van távolabb. De egyszerűsítsük a dolgot: mutass 1 db érvet abból, amit az itt idézett okosság előtt mondtál nekem! (A "kapitális baromság" nem érv, hanem minősítés. Még az is lehet, hogy igaz, de beszélni nincs róla mit. Ezen kívül még van 1 mondatod, ami úgy kezdődik, hogy "Más életforma...", érvet ez sem tartalmaz, bár a véleményedről legalább elárul valamit.)

"Sírva fakadtam amiért nem fogsz a hozzászólásaimra reagálni. MI LESZ MOST ISTENEM?!", "nem fogok megsértődni": újabb félreértelmezés, de legalább illik a sorba. Nem képzelem magam a világ legfontosabb emberének, és nem sértődtem meg, csak utálom arra el***ni az időmet, hogy egy 250 leütéses hozzászólásra 1500 leütésben kelljen elmagyaráznom, hogy "b*****, nem is azt mondtam, olvasd már el". Különösen akkor, ha az illető még személyeskedik is, mint az első válaszodban te.

Na, ezt most elküldöm, aztán vissza a csak egyszeres offhoz egy következő kommentben...

flea 2009.09.24. 13:11:19

@psmith: én szinte kizárólag angol wikit használok, és ott egy olyan oldalt találtam, ahol Bp-nél oda volt írva az agglomeráció mérete (24-gyel kezdődött, és úgy írtam, "MAJDNEM két és fél milliós", tehát bár kerekítettem, de jeleztem, merre), a többi magyar városnál meg nem. Debrecen lakossága így 21... lett, ami kb. 5%-kal több a 200 ezernél, erre mondtam, hogy "alig üti meg".

Ez hiba volt részemről (ti. Debrecen adatát agglomerációval együtt nem kikeresni), de megint nem értem, hogy mi a jelentősége, ami miatt érdemes rajta fennakadni. Mindenképp az a helyzet, hogy Budapest lakossága egy nagyságrenddel nagyobb, mint az utána következő legnagyobb hely lakossága. A fel- meg lekerekítésnek akkor lenne jelentősége, ha azt képzelném, hogy minél többen laknak valahol, annál jobb ott... de már miért gondolnék ilyen baromságot? Eszerint a világ öt legjobb helye (ha csak a várost vesszük) Mumbai, Sanghaj, Karacsi, Delhi és Isztambul, vagy (ha az agglomerációt is) Tokió, Szöul, Mexikóváros, New York, és Kairó. Aha...

"'A záróvonal átlépése alapvetően vidéki jelenség - áll a jelentésben.'
Mire gondol flea? A debreceni, pécsi és szegedi autósok, mint állat lépik át a záróvonalat."
Na, ezúttal majdnem sikerült eltalálni, de azért továbbra is javasolnám, hogy az én véleményemet hadd én mondjam el. Helyesen: flea ezt olvasva arra gondol, hogy az indexesek már megint f***ságot írtak, mert ez azt jelenti, hogy a debreceni, miskolci és győri autósok mint állat, lépik át a záróvonalat - miközben kizártnak tartom, hogy vidéken (nem megsértődni!) többet szabálytalankodjanak az emberek, mint pont Budapesten.

De ahogy írod, a záróvonal-átlépős szituációt nem a település mérete, hanem a lassú jármű jelenléte hozza létre. Tehát a probléma nem a "vidéki" szóban, hanem a cikkíró fogalmazási képességeiben keresendő. (Megfordítva a példát, akinek egy cseppnél több esze van, budapestiként sem sértődik meg azon, ha azt hallja, hogy "a repülőjáratok lekésése jellemzően fővárosi jelenség". Legfeljebb körberöhögi azt az idiótát, aki ezt így fogalmazza.)

De akkor térjünk vissza a lényeghez, ami szerintem az, hogy van-e létjogosultsága a "vidék, vidéki" szavakat arra rendszeresíteni, hogy "fővároson kívüli", illetve van-e ebben valami sértő. Az én szubjektív tapasztalatom velem azt a kapitális marhaságot mondatja, hogy Budapesten vagy Szegeden élni nagyobb különbség, mint Szegeden vagy bárhol máshol az országban. (Debrecent kéne írnom, de látom, csak arról lehet véleményem, amiről tapasztalatom is van...) Nem azért, mert Szegeden is mindenkinek meg kell etetni a tikokat reggelente, már mondtam, hogy aki ilyet gondol, az hülye. És nem is azért, mert Budapesten annyival JOBB. (Konkrétan sok szempontból kicsit jobb, sok más szempontból nyilvánvalóan rosszabb, nálam éppenséggel az utóbbiak többet is nyomnak a latban. Szeged, Pécs, Debrecen, Kecskemét, Sopron, Kőszeg, Keszthely egytől egyig rokonszenvesebb helyek Budapestnél. Ezt normális esetben nem kellene leírnom, de akkor jössz megint a "persze, ti fingjátok Pesten a passzátszelet" baromsággal...) Nem tudom közvetlenül megragadni, hogy mi teszi a nagy különbséget, bár példákat tudnék sorolni napestig, de számomra egyértelműen nagyobb, és erősen azt gyanítom, hogy sok más ember számára is, innen alakult ki a "vidék" ilyen jelentése, minden lenézés nélkül.

Aztán a hülyék meg lenézik "a vidékieket", de hülyék vannak mindenütt, le kell sz@rni őket. Más hülyék meg jönnek a "bunkó pestiekkel", azokat is... (Most még azt is ideírnám, hogy "sőt, még arra is ráhúzzák, aki nem is az", de az már majdnem ugyanaz a személyeskedés, amiről az előbb írtam le, hogy mennyire utálom. ;o))

flea 2009.09.24. 13:41:01

@Animacs: a kapolcsi példád az valahol a nevetséges és a szánalmas között van, de nekem azért nincs az a tapasztalatom, hogy Budapest kizárólag ilyen emberekkel van tele...

Ugyanakkor pedig az is tény, hogy van egy rakás dolog, ami csak Budapesten van az országban. Nem éppen szórakozóhely, villamos, kórház, vagy könyvtár (hmmm, a fonyódi könyvtárat de szeretem), de például pár évvel ezelőttig valamirevaló repülőtér nem volt máshol (tudom, szigorúan véve Ferihegy sem Budapest, hagyjuk most ezt), Zeneakadémia-, MűPa-, Operaház-kaliberű helyek sem nyüzsögnek másfelé, nemigen tudok egynél több komoly színházzal rendelkező várost másikat, külföldi fellépők ha egyáltalán bejönnek az országba, akkor Budapesten lehet látni őket, Bajnokok Ligája-meccsre alkalmas stadion se igen van máshol ugye, és a felsőoktatással is az van, hogy a többi városban az érdeklődési területedtől függ, hogy van-e helyben megfelelő képzés (de ha van is, a legtöbb dolgot Budapesten oktatják a legjobb minőségben, ha felvesznek, általában érdemes odamenni). Nagyobb cégek oda telepítik a legtöbb képzett munkaerőt vonzó központjukat, tehát pl. ha a munkaerőpiacon akarsz választékot, mert olyan szerencsés vagy, hogy keresett szaktudással rendelkezel, akkor is ott jársz a legjobban. Ez mind-mind nem Budapest érdeme (ill. nagyobbrészt nem is érdem, hanem állapot, pl. színházak száma), nem is a vezetéséé, főleg nem azoké, akik pont oda születtek, de közben mondjuk a Miskolcon végzett gépészmérnöknek intellektusban a bokájáig sem érnek. Egyszerűen a város méretéből és az egyébként idegesítő vízfej voltából következik, illetve részben abból is, hogy régiós viszonylatban is nagy város Budapest. (Egyszer utánanéztem, a Budapestnél egyértelműen nagyobb lakosságú városokat Budapesttől vett távolságuk (légvonal) szerint sorbarakva Róma az első, Kijev a második - >800 km! Bizonyos források szerint Varsó és München (500-550 km körül), sőt egyesek szerint Bécs és Bukarest lakossága is nagyobb, más források szerint viszont nem.)

Ja, és asszem metró is csak Budapesten van, ezen meg leginkább jókat lehet röhögni bármely más településről nézve :), csakúgy, mint a mindennapos agyament méretű dugókon, meg pár hasonlón. A légszennyezésről, a BKV-ról mint egészen egyedien budapesti "jelenségről", a buzik, biciklisek és egyéb boldogtalanok felvonulásairól meg ne is beszéljünk, az ünnepnapokon könnygázfürdőzőkről meg végképp ne... (Utóbbi műfaj ugyan nem annyira specifikusan budapesti, csak az utóbbi időben, amióta vidéken (nem megsértődni!) már nem verődnek össze elegen.)

psmith 2009.09.24. 14:45:07

@flea:
"Nem tudom közvetlenül megragadni, hogy mi teszi a nagy különbséget, bár példákat tudnék sorolni napestig, de számomra egyértelműen nagyobb, és erősen azt gyanítom, hogy sok más ember számára is, innen alakult ki a "vidék" ilyen jelentése, minden lenézés nélkül."

Pedig de.
Kérlek sorolj már fel párat!

A következőben, ha jól értem, próbálsz.
"szórakozóhely, villamos, kórház, vagy könyvtár"
Szeged, Debrecen, Miskolc minddel rendelkezik, Pécsen, Győrben nincs villamos.

"Zeneakadémia-, MűPa-, Operaház-kaliberű "
Több komolyzenei koncerten (és operán) voltam a saját városomban a elmúlt évben.

"pár évvel ezelőttig valamirevaló repülőtér nem volt máshol"
Valamire való most sincs. Pesten sem. Sőt nincs gyorsvasút se (TGV, ICE, AVE) amit én szomorúbbnak tartok.

"külföldi fellépők ha egyáltalán bejönnek az országba, akkor Budapesten lehet látni őket"
Ennek nem minőségi, hanem mennyiségi okai vannak. Külföldi fellépők persze szoktak fellépni máshol is mint Budapesten, de nyilvánvalóan nem az aktuális sztárok. Magyarországon nem laknak annyian, hogy megérje nekik ide jönni.

"legtöbb dolgot Budapesten oktatják a legjobb minőségben"
Ez így egyszerűen nem igaz, bár közel áll a valósághoz. De lényegi eltérés nem hiszem, hogy van egy SZOTE vagy egy SOTE végzett között.

"Nagyobb cégek oda telepítik a legtöbb képzett munkaerőt vonzó központjukat"
Ez igaz. De mit várunk egy olyan országban ahol a köcsög alkotmánybírák Esztergomig nem bírnak elmenni...
De mondjuk pont ezek a központok amik jól felhúzzák az embert. Ott ugyanis azonos (vagy kevesebb) munkáért magasabb fizetéseket kapnak, mint az ország más területén.

Értem én, máshol lehet egy nyomorult call centert akár Indiába is költöztetni, nálunk csak a fővárosba.

Nem győztél meg. Budapest nagyobb, több emberrel, de semmivel nem másabb. Egyetem, színház, könyvtár, étterem, koncert, mozi, bevásárló központ, dugó, szmog, repülőtér, helyi közlekedési vállalat, biciklis felvonulás, tüntetés, kórház, mozgólépcső, lift, nagysebességű internet a többi magyar nagyvárosban is van. Ellentétben egy magyar faluval.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.24. 14:50:20

@flea: aztan miert nevetseges es szanalmas a kapolcsi pelda? illetve, igaazd van, az. azoknak a pestieknek, akik azt hiszik, csak ok vannak, mashol semmi nincs.
a tobbi meg egy az egyben baromsag, egyreszt eleg baj az, h. minden pesten van magyarorszagon, masreszt meg, nezd mar meg az orszag meretet. itt sincs minden varosban repter, metro se, sot, tudtommal metro kb. 3 helyen van, London, Tyne and Wear megye, meg Manchester (vagy Liverpool, passz). nincs minden nagyvarosban.

amugy elmeselheted nekem pl. ha ennyire tudod az eletmodokat, h. milyen is pl. a Balatonalmadiban lakok elete. (csak mondtam egy peldat a sajat kornyekunkrol, nem is a sajat varosomrol)
hallgatom.

flea 2009.09.24. 16:02:48

@psmith:
"szórakozóhely, villamos, kórház, vagy könyvtár"
Ezt pont arra írtam példaként, amiről a hülyék azt képzelik, hogy nincs Budapesten kívül, pedig van. Még oda is írtam a fonyódi könyvtárat példának, szal ne mondd, hogy nem fogalmaztam érthetően...

"Több komolyzenei koncerten (és operán) voltam a saját városomban a elmúlt évben."
Nyilván nem úgy megy ez, hogy ahol nincs MűPa, ott koncert sincs, de te is érzed a különbséget aközött, hogy neked kell a szabadidődet ahhoz igazítanod, amikor éppen van koncert, vagy megy a dolog úgy is, hogy "szombatra még nincs programunk, nézd már meg, mire lehetne elmenni". A magamfajta közepesen kulturált lusta disznó például, ha előre kell betervezni az ilyesmit, sohasem jutna el sehova. (Illetve szemléletváltást igényelne a dolog.)

"lényegi eltérés nem hiszem, hogy van egy SZOTE vagy egy SOTE végzett között"
Az orvosihoz pont semmit nem értek, de nem azt mondtam, hogy mindent Budapesten oktatnak a legjobban, hanem hogy a legtöbb dolgot... Valószínűleg minden szakterületről tudsz mondani egy-egy olyan vidéki intézményt, vagy legalább szakot, ami vetekszik a megfelelő budapesti képzéssel. De _minden_ csak Budapesten van, és olyan dolgok is vannak, ami nincs máshol.

Kiragadnám még ezt a mondatodat:
"Ennek nem minőségi, hanem mennyiségi okai vannak."
A felsorolt összes különbségnek alapvetően mennyiségi okai vannak, de az okok nem tartoznak ide, csak a különbség ténye és mértéke. Lakosságszámban egy nagyságrenddel lejjebb menve annak az oka is pusztán mennyiségi, hogy Markotabödögén nincs kórház... akkor ott sincs lényegi különbség életmódban?

(Amúgy Ferihegy nagyon is valamirevaló reptér, és a debreceni szerintem 5-10 éven belül korrekt kis regionális reptér lesz, amitől ha elvitatod a "valamirevaló" jelzőt, jogos felzúdulás lesz a jutalmad :) A külföldi fellépők meg nem csak azért nem jönnek ide, mert kevés a lakosság, hisz akkor Bécsbe még úgy se mennének... De ez most lényegtelen.)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.24. 16:10:49

@psmith: amúgy az ilyen minimalista látogatásokat csak a közeli, unalomig ismert helyekre tervezem be, hamár vonatra szállok, az nem 20 km, és hagyok időt bambulni, sétálni, stb. igaz, a közvetlen környezeten kívül nyilván jóval ritkábban fordulok elő. annak köszönhetően, hogy máv/volán a barátom - amennyire azok utasbarátok, annyira - és nem az ótó, nem is nagyon tudnám máshogy tervezni, de nem is akarnám. belém ivódott, hogy a közvetlen környezeten kívüli területre utazva nem rohanok annyira, hiszen félig-meddig kikapcsolódás. főleg, hogy javarészt az ismerőseimmel tartom a kapcsolatot így; és engem még azért neveltek :-)

flea 2009.09.24. 16:19:50

@Animacs:

"aztan miert nevetseges es szanalmas a kapolcsi pelda? illetve, igaazd van, az. azoknak a pestieknek, akik azt hiszik, csak ok vannak, mashol semmi nincs."
Még szerencse, hogy pont ugyanezt mondtam. De ha szeretnéd, vitatkozzunk még róla. :)

A többi meg egy az egyben baromság? "Elég baj az, hogy minden Pesten van Magyarországon"... és ki mondta, hogy nem az? Hadd mondjam el huszadszor is, nem arról beszélünk, hogy minek KÉNE lennie, hanem hogy mi VAN - okoktól és létjogosultságtól függetlenül. Nyilván azért van Budapestnél a reptér, mert nagyváros, de attól még a tény az, hogy ott van, máshol meg nincs. Ebből következik az a különbség, hogy aki Budapesten él, az 2-3 óra alatt felszállhat egy repülővel az általa választott úticél felé, aki meg mondjuk Pécsett, annak ugyanez kb. két órával tovább tart. Ettől a pécsi nem lesz se rosszabb ember, se kevesebb, sőt Pécs se lesz rosszabb hely, csak bizonyos dolgok másképp működnek. Muszáj mindent ilyen szinten aprópénzre váltanom, hogy ne szelektíven olvasd, és arra reagálj, amit mondok?

A metrót meg pont arra mondtam, hogy különbség ugyan, de szerintem pont felesleges. Budapesten a kisföldalatti a muzeális értéke miatt, a 3-as meg forgalmi szempontból is jó, de a piros és pláne az épülő(?) 4-es hótt felesleges. (A pirosat azért építették a ruszkik - vasúti nyomtávval! -, hogy atomháború esetén a Duna alatt könnyen összeköthető legyen a Keleti és a Déli pályaudvar.) Ezt is sikerült szelektíven olvasni. Persze csinálhatjuk azt, hogy én koptatom a billentyűzetet, te meg kimazsolázod belőle azokat a szavakat, amiket kis felületességgel lehet úgy is értelmezni, hogy agyatlanul istenítem Budapestet, aztán sommásan azt válaszolod, hogy egy az egyben baromság, csak semmi értelme.

psmith 2009.09.24. 19:36:43

@flea:
"Nyilván nem úgy megy ez, hogy ahol nincs MűPa, ott koncert sincs"

Igazad van. Nálunk nincs palota, csak ház. :((
Harcsa Veronika, Bartók Táncszínház, KLAZZ (Babos Gyula, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, stb.), EXPERIDANCE.
Csak néhány az ehavi fellépőkből. Tudom ez mind gagyi. Elárulom nem tudtam még ezekre sem mind elmenni. (időhiány.)

"de te is érzed a különbséget aközött, hogy neked kell a szabadidődet ahhoz igazítanod, amikor éppen van koncert, vagy megy a dolog úgy is, hogy "szombatra még nincs programunk, nézd már meg, mire lehetne elmenni""
Vazze, ezzel valóban új információt adtál, most már ezt is tudom. Pesten a színház látogatókhoz igazítják az előadás kezdetét, és nem ők azt, hogy mikorra érjenek oda.
Gondolom ez csak a pestieknek működik, mert én valahányszor ott voltam időre kellett mennem. :(
Azt már nem is említem, hogy nem hogy aznap, még azon a héten sem sikerült vennem jegyet. Biztos félretették a pestieknek.

Több ember, több színház. De ettől még nem érzem a lényegi különbséget Budapest és mondjuk Debrecen között.

Debreceni reptér. Sajnos gyakorlatilag halott. Néhány éve? voltunk vagy hárman a Müncheni járaton...
Most van tán heti 5 járat.

A méretbeli különbségen azt értem, hogy Szegeden gyakorlatilag minden van ami Budapesten, ellentétben Katymárral.

Ha nekem 500 kötetes könyvtáram van, neked meg 5 ezer kötetes, az nem akkora különbség, mint az én 500 kötetesem és egy könyvnélküli között. Érted?

psmith 2009.09.24. 19:46:33

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:
Semmi gond, más életstílust élünk, én sokkal mobilabb vagyok. És a hatodik Muncheni karácsonyi bevásárlásnál már nem nézem meg mondjuk az Allianz Arenat (igen számomra az is érdekesség volt), főleg hogy nem érdekel a foci.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.24. 19:46:53

@psmith: na igen, nem tudom, miért képzelik a pestiek, h. más városokban nincs program...amúgy az én szülővárosomat is sokan szidják, odavalósiak, h. jaj, itt semmit se lehet csinálni, érdekes, én sose unatkoztam, milliónyi dolog volt, míg egyetemre jártam, mentem mindenhova (utána meg már lényegesen kevesebb idő jutott rá...) de volt táncklub, mozik (nem hetente egyszer, hanem mindennapra jutott valami klub), idegen nyelvű előadások, kiállítások, nyáron utcazene, Gizella-napok, komolyzenei fesztivál, stb. aki panaszkodott, egyszerűen nem vette a fáradtságot, h. egyáltalán megnézze a programot, volt olyan, h. már napok óta tartott a belvárosban az utcazenefesztivál, mire az egyik ilyen panaszkodós ismerősöm megkérdezte, h. miért, van valami a városban? pedig nem is kellett hozzá különösebben körülnézni, ott volt az orra előtt...csak sokan szeretik szidni azt, ahol vannak, h. máshol biztos jobb.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.24. 19:57:12

ja, a netről jut még eszembe (most, h.elolvastam psmith hozzászólását is), anno, mikor szoktam csetelni, előfordult olyan is, h. valaki (naná, h. mindig pestiek) csodálkoztak, h. nem onnan netezek...mert hát internet is csak ott van, nem?

psmith 2009.09.24. 20:02:56

@flea:
"aki Budapesten él, az 2-3 óra alatt felszállhat egy repülővel az általa választott úticél felé, aki meg mondjuk Pécsett, annak ugyanez kb. két órával tovább tart."
Lehet hogy rövidebb idő alatt érek Ferihegyre, mint valaki Nagykovácsiból.
Persze ez már kekeckedés volt, elismerem Pécsről több idő, mint Budapestről.
És Vecsésről rövidebb, mint a belvárosból.

De ennyi hozzászólás után, még mindig zavar a vidékizés, meg a lemegyek Miskolcra. Nem győztél meg.

psmith 2009.09.24. 20:43:29

@Animacs:
mikor pár éve nyaraltunk valahol (külföldön) a gyerek összeismerkedett pér más magyar gyerekkel. Az hogy ki hol lakik nem került szóba, egészen az utolsó napok egyikéig.
Akkor is a következőképpen:
-Ti hányadik kerületben laktok?

A másik gyereknek egyértelmű volt, hogy mindenki Budapesten lakik. Kb. olyan elképzelésük van a Pesten kívüli Magyarországról, mint egy USA farmernek.

flea 2009.09.25. 10:38:07

@psmith: oké, most már úgy érzem, átmentünk kötözködésbe, és néhány mondatomat szándékosan érted félre... ez az előadás kezdetét a "pestiekhez" igazítós tipikusan ilyen. Az egész kultúrtémában az volt a mondandóm lényege, hogy nagyobb városban rendszerint nagyobb választék van. Sokkal nagyobb városban sokkal nagyobb. Tehát pl. pont nem kell gyúrnod arra, hogy időben jegyet szerezz (amit írtál), mert valamire, ami még minőségben megfelelő lesz, fogsz jegyet kapni... esetenként az utolsó pillanatban is. És ez a "nagyobb választék" kifejezés még egy csomó más területen is lefedi a különbségeket (munkaerőpiac, oktatás, vásárlás).

Apropó, engem meg pl. az irritál, hogy Budapest egyeseknek Pest. Ami szép abban a városban, annak 70-80%-a Budán van, és mellesleg az ott töltött időm túlnyomó részében Budán is laktam... hangulattól függően, ha valaki megkérdezte, hogy "pesti vagy?", néha azt válaszoltam: "nem, csezdmeg, budai"... Viszont attól, hogy irritál, még nem mondom azt, hogy megalázó, vagy bunkó dolog lenne ez...

Nem győztelek meg, persze, és te sem engem, de az ok egyszerű: érzelmi síkon megy a vita, és az érzéseidet ugyan győzködhetem.

Kicsit arra számítottam, hogy leírsz olyan város vs. falu különbségeket, amik szerinted látványosan lényegesebbek, mint az eddig tárgyalt Bp/más város különbségek... Vagy legalább valami olyasmit mondasz, hogy "az, hogy két életmód között mekkora a különbség, az szubjektív, lehet, hogy te nagyobbnak érzed az ugrást Budapest és Szeged között, de ezzel Magyarországon többnyire csak a budapestiek vannak így, és ez mindenki mást idegesít".

Mondjuk még ez esetben is csak odáig jutunk el, hogy a Budapest/vidék felosztás létjogosultságát megkérdőjelezzük. De mindaddig, amíg a vidék szó okkal vagy ok nélkül azt jelenti, hogy nem Budapest, addig a "vidéki város" kifejezés egyszerűen nyelvtanilag helyes, és nincs semmi sértődni való rajta. Tényleg, aki ezen megsértődik, annak mit jelent a "vidék"? Falut? És akkor ha vidéki várost mondok, akkor az olyan, mintha azt mondanám, hogy olyan város, ami tulajdonképpen falu?

A Tyne folyó déli partja 2009.09.25. 19:43:38

@flea: "város-falu közti különbség" amire utalt psmith. h. a városban ugyanúgy van színház, könyvtár (de szerinem ez faluban is), helyijárat, stb.
Abudapest-Pest meg szerintem egyszerűen rövidítés.

psmith 2009.09.26. 00:45:17

@flea:
"De mindaddig, amíg a vidék szó okkal vagy ok nélkül azt jelenti, hogy nem Budapest,"

Neked. És a hozzád hasonlóan gondolkodóknak.
Ahol szocializálódtam, ott a "vidék" szót egyfajta természeti területre használtuk.
Lehet ház is akár vidéken, de elmaradhatatlan mellette a természet. Csörgedező patak, füves lankák, fák. Valami olyasmi terület ami a Majálisban látható.
www.dumaujvaros.hu/index.php?t=getfile&id=20518&private=0
www.otka.hu/images/ups/1205.jpg

Lényeg az, ha az ember vidéken van, a természetben van, lassabban nyugodtabban él.

Miskolc belvárosa biztosan nem jut eszembe, ha azt hallom, vidék.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.26. 11:40:29

Azt mondta az uram ma reggel, egy régebbi munkahelyére utalva: "nem érte meg vidéken dolgozni."Szerintetek hol dolgozott?
És persze nem érte meg, mert 100 km-re van a jelenlegi "világ közepétől".

flea 2009.09.26. 14:23:08

@psmith: ha a gondolkodásmódomat azzal azonosítod, hogy a vidék szónak milyen jelentését nevelték belém gyerekkoromban, akkor nem csoda, ha gyakrabban sértődsz meg, mint indokolt lenne...

Érdekes, a "lassabban, nyugodtabban él" nekem például szentendrei barátaimmal kapcsolatban is mindig feltűnő volt (pedig azt zsigerből egyikünk sem nevezné vidéknek). A természetközelben élés nyilván nem jut eszembe semelyik városról.

Ha már asszociáció: a "vidék" szót hallva nekem először az jut eszembe, ahogy a vonat ablakán kinézve erdősávokkal tagolt búzamezőket látok. (De ebben nem a látvány a lényeg, hanem hogy a vidék az olyan messze van, ahová vonattal megy az ember. Ebben hasonlít a miriamele által említett szóhasználatra, ahol minden vidék, ami nem helyben van.)

Azt így értem, hogy a "vidéki város" kifejezés benned miért hívja elő az olyan budapestiekkel kapcsolatos élményeidet, akik azt képzelik, hogy máshol nincs élet, de azért rögtön el is könyvelni, hogy valaki kizárólag azért fogalmazhat így, mert ő is ilyen... hááát, elég komplexusgyanús reakció. (Mondjuk még azt is megértem, ha vannak komplexusaid; amit érintettél, hogy Budapesten ugyanazért a munkáért magasabb fizetést lehet kapni - és nem csak annyival magasabbat, amennyivel drágább az élet ott -, na ez például tényleg hülyeség.) Csak ezt ne tekintsük racionális következtetésnek, mert baromira nem az.

@miriamele: ha 100 km a világ közepétől, az csak Szolnok lehetett. ;)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.26. 20:28:30

@flea: Menjél körbe a világ közepétől 100 km-es körzetben, ott fogod megtalálni a "világ közepét", már ahonnan az uram a 100 km-t mérte. Szolnoktól nyugatabbra van :-))))))))))))))))))))))))))))))

flea 2009.09.27. 12:53:29

@miriamele: akkor viszont arra kell gyanakodnom, hogy a világ közepe mondjuk Kecskemét (netán Paks vagy Veszprém), a vidék viszont szinte biztosan Budapest. :)

psmith 2009.09.27. 15:29:57

@flea:
"Igen, egyszer Szegeden voltunk nyaralni, és visszafelé vettük a jegyet balatonparti lakóhelyünkre. "

flea 2009.09.27. 16:21:58

@psmith: igaz, igaz! És 25000-es város. Akkor az nyilván Siófok. :) (És a 100 km is így a legpontosabb, azt hiszem.)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.28. 07:26:34

@flea: nyertél!!!!!! És a vidék Budapest volt. :-))))))))

A Tyne folyó déli partja 2009.09.28. 19:45:21

@psmith: bizony. sőt, még lakótelepek is vannak ám azon a bizonyos (pestiek szerinti) vidéken:)

A Tyne folyó déli partja 2009.09.28. 19:46:47

@flea: nem komplexus. tapasztalat... amúgy meg pont leírtad a vidék szó jelentését. az elvonuló mezők,erdők, stb...és nem "más város, mint Pest."

A Tyne folyó déli partja 2009.09.28. 19:50:21

izé, hol van a világ közepe? én ugyan tudom miriamale lakhelyét (megnéztem iwiwen:) de hol írta vki, h. 25 ezres város? azt nem találom. csak mert van ám más város is a Balaton partján...
ja, ez a másik. ezt is mindig pestiektől hallottam. hogy a "Balaton", az nekik Siófok...pedig eleve két partja van, és elég hosszú ahhoz, h. több város is elférjen a partján...

flea 2009.09.28. 21:15:10

@Animacs: ha egyszer én és a környezetemben már-már statisztikailag jelentős számú ember soha nem gondolt olyanokat, amire "ugrotok" itt többen, viszont a vidék szót a "nem főváros" értelemben tanulta meg használni, akkor ez a "tapasztalatod" a legjobb esetben is hibás általánosítás.

A Balaton meg nekem pl. vagy 10 település (tudom, nem annyi van, nekem annyihoz van kötődésem), de egyik sem Siófok... olyan embert még nem is láttam, akinek csak Siófok. (Elhiszem, hogy van, de hogy ez jellemző lenne...?)

flea 2009.09.28. 21:17:27

@Animacs: a 25 ezer a psmith által is idézett @miriamele: hozzászólásban van.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.29. 19:26:39

@flea: ja, megvan:)
a Siófok kérdésre: jellemző. nemcsak pestiektől, máshonnan valóktól is hallottam olyat, h. Balaton=Siófok. pl. mondtam h. megyek strandra, mire az emberke rögtön arra asszociált. pedig én az északi partról vagyok...sőt, nem is közvetlen a partról, de az a 15 kilométer nem számít túlsokat:)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.30. 06:32:48

@Animacs: Gyerekkoromban Badacsonyban laktam. Kaptam is érte eleget, akárki kérdezte.
De ennél viccesebb, hogy a lányom Pesten bliccelt, és elkapta az ellenőr. Nem szép dolog, tudom. Megkérdezték tőle a nevét és a lakcímét, mondja őszintén, XYZ, Siófok... . Mire az ellenőr, Ne bolondozzon kérem. A lányom persze bocsánatot kért és mondta, Kovács Anett, Budapest.... Ezt szépen felírták, nyilván el is küldték a csekket...

mldrv 2009.10.13. 17:37:43

@flea: le sem tagadhatnád, hogy tényleg nem bp-i vagy! emiatt a mondatod miatt: "de a piros és pláne az épülő(?) 4-es hótt felesleges." ez egy rohadt szar vicc volt, ugye tudod? ;) kikérem magamnak, hogy a 2-es metró felesleges. :O biztosan azért döbbentettél meg ennyire, mert ahol lakom, ott bizony a 2-es metró van legközelebb, sok tipikus célpontom is elérhető vele, és bizony igencsak hasznos néha, hogy nem vmi buszon kell szenvedni a dugóban... bár amúgy imádom a buszozást :) csak hát van, amikor az időtényező fontosabb.
a metró egyáltalán nem felesleges dolog, sőt. más európai nagyvárosokban sokkal jobban kiépített a hálózat, szégyen h itt nem annyira. a 4-es se lesz felesleges, bár meg fogom siratni a 7-es buszcsaládot. de leginkább azt várom h a 2-es metrót meghosszabbítsák (meg felőlem a többit is), tök jó lenne :)

flea 2009.10.13. 17:41:28

@mldrv: nem azt mondom, hogy kár, hogy ott van, de kiváltható lenne (lett volna) sokkal olcsóbb és éppoly hatékony megoldásokkal. Ez a 2-esre nagyjából, a 4-esre pedig fokozottan igaz.

Azt se feledjük, hogy más európai nagyvárosokban csak a konkrét belváros alatt megy mélyfúrású metró (vagy ott sem), egyébként nagyságrendekkel olcsóbban épülő kéregvasút-hálózat van (lásd pl. Párizs). Persze ehhez az is kell, hogy ne mindenhol 1500% legyen a beépítettség, mint Budapesten, úgyhogy azt elismerem, hogy már a feltételek sem igazán adottak...

mldrv 2009.10.13. 17:46:35

@flea:
1. jah, én soha nem hívom bp-t pestnek. biztos mert én sem pesti vagyok. egyszerűen budapest nemcsak pestből áll, kész. és én is szoktam úgy válaszolni erre a hülye kérdésre (pesti-e vagy?) úgy, h nem, budai. :)
2. amikor szegedre megyek (egész gyakran kell), akkor csak azt mondom h megyek ;) biztos mert nem pesti vagyok :P de nem tűnt fel nekem soha, hogy mások úgy mondják h lemennek (bár most hogy mondjátok, majd biztos észre fogom venni a jövőben). vagyis esetleg azt mondtam már h pl balatonra lemegyek de ott konkrétan a nyaralásról van szó, nem egy konkrét városról/faluról :) (siófokon meg már ezer éve nem nyaraltam, ott inkább kiskoromban sokat. legközelebbre keszthelyt néztem ki :) )
3. igen, a mennyiség sokkal nagyobb bp-n, mint máshol... én ezt szeretem, ehhez szoktam, de tudom h sokan meg nem kedvelik. és akkor mi van? nem kell ettől se pestkomplexusnak, se vidékkomplexusnak léteznie. ezt mindig furának találtam, bocs h nem értem.
szóval tényleg más bp, mint más városok, de azért a falu még inkább másabb... ott abszolúte semmi sincs általában! (ezzel nem akarok senkit megsérteni, aki falun lakik.) tehát nem értek egyet azzal, hogy nagyobb lenne a különbség bp és város között, mint város és falu között.
sokféle vélemény, még ha elkésve is egy része, így szép a világ;)

mldrv 2009.10.13. 17:47:43

@flea: ok, hogyan váltanád ki a 2-es metrót? ez tényleg érdekel :) más városokkal kapcs barcelonával és londonnal van a legtöbb tapasztalatom, elég nagy részben föld alatt mennek a metrók (sajnos párizsban soha nem jártam még :(:( )

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.13. 17:56:08

@flea: Nem úgy van az ám!

A mélyvezetésű földalatti előnye, hogy az alagúttól függetlenül bármit lehet csinálni a felszínen. Tehát csak a megállók szólnak bele a felszíni rendezésbe. Ezért távlatilag megéri a mélyvezetésű. (Meg van ennek biztonságpolitikai oka is.)

Ami Budapestet illeti, igen, legalább még további öt metró hiányzik. Hiányzik az 1-es metró és a gödöllői HÉV összekötése, a 3-as befejezése Káposztásmegyerig, az 1-es elvitele Kelenföldig, és így tovább. Célszerű lenne legalább Békásmegyerig föld alatt vezetni a HÉV-et, hiányzik a metrókat összekötő metró is.

Csakhogy nálunk a metróépítés addig biznisz, amíg nem készül el.

Az én példaképem a moszkvai metró. Egy-egy állomás között van felül busz, és trolibusz is. A metró két megállója között nagy a távolság, a busz két megállója között kisebb, a legsűrűbben pedig a troli áll meg.

Bár a berlini S-Bahn/U-Bahn hálózat nem mélyvezetésű, de aki nem akar kocsiba szállni, bárhová eljuthat e hálózat segítségével.

flea 2009.10.13. 18:05:51

@mldrv: Londonban a metróhálózat 55%-a felszíni, a maradéknak is túlnyomó része kéreg alatti. A 11-ből 4 vonalnak (Circle, District, H'smith&City, Metropolitan) nincs is mélyfúrású szakasza egyáltalán.

A 2-es metró Déli-Astoria szakasza kizárólag az óvóhelyek meg a Déli-Keleti potenciális vasúti összekötése miatt éri meg, ezeken a pontokon alig van olyan viszonylat, ahol ne lehetne hasonló idő alatt eljutni A-ból B-be a metrón kívüli infrastruktúrával, miközben a járatokat minimálisan vagy egyáltalán nem kell sűríteni. (Esetleg a "négyeshatost" lehetne körbevezetni a 61-es vonalon a körtérig és mindkét irányba végtelenítve járatni, csak hogy ne szálljanak annyian át a Moszkván.) Ilyen viszonylat pl. a Kossuth tér-Batthyány tér, de ennek a jelentősége kb. 0. A képviselők, országházi dolgozók nem annyira járnak metróval, ugye...

A Keletin kívüli szakasznak van értelme, de oda nem metró, hanem a gödöllői HÉV meghosszabbítása kellett volna (így is, úgy is felszíni ill. kéregvasút mondjuk, itt legalább nem dobtak ki pénzt, bár azt az elmebajt, hogy az Örsön feleslegesen gyalogolnak át tömegek, így is nehéz megérteni). A Keleti és az Astoria között pedig ott a "7-es buszcsalád", amire amúgy is átszáll az Astorián a fél metró.

flea 2009.10.13. 18:12:05

@Strici: értem én, hogy mi a jó a mélyvezetésűben, például nem szeretnék kéregvasút mellett lakni :) De ha összehasonlítod a költségeket, akkor Budapesten nem létezik, hogy az jön ki, ésszerű a 4-es. A 2-esre csak azt mondom, mint metró felesleges, a járulékos hasznaival (biztonságpolitika) talán épphogy van értelme. (Persze azt is számítva, hogy tudtommal komoly szovjet segítséggel épült.)

A Tyne folyó déli partja 2009.10.13. 22:06:31

@Strici: az eddigi legjobb közlekedés az volt,a berlini S-Bahn. igaz, tesómnak sikerült lefoglalnia egy olyan szállást, ahova pont nem ment, de amúgy tényleg szuper.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.13. 22:53:52

@flea: Tekintettel arra, hogy én egykor a Déli pu közelében laktam, alig vártam, hogy ne a 60-as villamossal kelljen átzötyögni az Erzsébet-hídon. Próbáltál Te már csúcsforgalomban átjutni az Erzsébet-hid pesti hídfő és a Blaha között bármivel? Naugye! A 2-es metró a legkihasználtabb éppen a Déli és a Keleti pu. között. Más kérdés, hogy a Déli pu-Moszkva tér megállót össze lehetett volna vonni, de ismétlem, az egyik eredeti terv szerint Kelenföldig járt volna a cuccos. Egy jó metróhálózatnál NINCS gyorsabb!

flea 2009.10.13. 23:07:32

@Strici: azt nem vitatom, hogy ha már ott a metró valakinél, akkor az jól (esetenként nagyon jól) jár vele. De ha pártatlanul nézed abból a szemszögből, hogy abból a pénzből mi mindent lehetne megcsinálni, akkor szerintem nem olyan egyértelmű. De mindegy, én igazából a 2-esen nem vagyok annyira kiakadva, a négyes a totál közröhej. (Akkor is az lenne, ha terv szerint és időre épülne.)

mldrv 2009.10.14. 05:43:23

@flea: nem ismerem egész londont, én többnyire a vonalak olyan részén mentem ami föld alatt volt. kivéve azt amelyik kimegy amershamig, mert ott szálltam meg egyszer. az persze h felszínen megy az út nagy részén, mert ott elővárosi HÉV szerepét tölti be kb :)
ja most esik le h a kéreg alatti neked másféle metrónak számít. nekem nem, mert nem vagyok közlekedésmérnök, a föld alatti az föld alatti, akárhol is van pontosan :D

a déli-astoria szakasszal kapcsolatban bocsánat, de nem értünk egyet. hogyan jutok a moszkva tértől a deák térre átszállás nélkül és időgarantáltan? :) nekem ez egy tipikus útvonal pl. de a moszkva-astoria vagy moszkva-keleti is simán megéri. a moszkva-batthyány is (nehogy te engem feltuszkolj a szar kis 39-es buszra :)) ). az egyetlen ahol tényleg redundáns az a moszkva-blaha :)) lemértem egyszer és a 4-6-os villamossal nem tartott tovább az út, ha hozzáadtam a mozgólépcsőzést.
tényleg abszolút nem tudom felfogni h szted a 2-es metró miért lenne kiváltható felszíni járatokkal SŰRÍTÉS NÉLKÜL és UGYANANNYI IDŐ ALATT. képtelenséget írsz, bocsi.

a keletin kívüli szakaszról meg, engem pont ez a része nem izgat, felőlem akár ne is létezzen :) de ugyanakkor meg tudom érteni h másoknak meg az a fontos, mert nem moszkva hanem örs felől jönnek be a városba! arról nem tudok nyilatkozni h a tömeg mekkora része jön a HÉV felől, és mekkora része a kb 20 másik buszjárat felől, mert nem járok ott gyakran (de azért tudom h rengetegen jönnek 61-es vagy 76-os buszcsaláddal). hát ennyi.

mldrv 2009.10.14. 05:46:53

@flea: "Esetleg a "négyeshatost" lehetne körbevezetni a 61-es vonalon a körtérig és mindkét irányba végtelenítve járatni, csak hogy ne szálljanak annyian át a Moszkván"

ez előbb kimaradt - de ööö ezt most nem egészen értettem. a 61-es villamos moszkva és móricz közötti szakaszát kiváltanád a 4-6-ossal? szép ötlet csak kár h nekem (és sokan másoknak) ekkor viszont át kéne szállnom, mert én a 61-es másik végállomásáról jövök sokszor (ami ugye már régóta nem a moszkva tér, hanem kijjebb sokkal). :)
nem olyan eccerű ez a közlekedéstervezés :))

mldrv 2009.10.14. 05:49:09

@flea: ja, a biztonságpolitikai célzás nem világos... óvóhelyként való használatra gondolsz? hátreméljük h arra sose lesz szükség :)))
amúgy meg egészen biztos vagyok benne h a 2-es metró rég kiváltotta/visszahozta a ráfordított költségeket. az idő pénz.
a 4-es meg kiválthatná, ha nem lenne manapság ekkora a korrupció... de valszeg így is ki fogja, egyszer, sokára.

mldrv 2009.10.14. 05:51:12

@Strici: jaj, 60-as villamos. tényleg volt olyan? mikor? :) asszem most a fogaskerekűt akarják elnevezni 60-asnak :))) tök fura.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.14. 08:36:50

@mldrv: A Lékay János térről indult, és a Keletinél volt a végállomása. Csuklós villanyos volt, aztán amikor fölszedték a síneket az Erzsébet-hídon, akkor még járt egy ideig a hídig, aztán kihalt.

A Fogaskerekűt már egy esztendeje 60-asnak hívják. Csak azt nemtom, hogy 60-as mi? Villanyos? Busz? Trolibusz?

Azzal indokolták az átnevezést, hogy mindennek legyen száma. Én akkor megkérdeztem a békávét, hogy a Hapci vizibusznak mi a száma? Meg a Libegőnek? Meg a Siklónak?

flea 2009.10.14. 14:18:14

@mldrv: az óvóhelyek most valóban nem tűnnek olyan fontosnak, de amikor a kettes épült, akkor azért ez jó okkal volt nyomós érv. Párezer kilotonna rá volt irányozva Budapestre is, tuti, ami tuti alapon. És mintha említettem volna, hogy azért is épült a Keleti és a Déli között (vasúti nyomtávval, vasúti kocsikhoz is alkalmas méretű alagúttal) a cucc, mert így kevés munkával összeköthető lett volna a föld alatt a két pályaudvar - vagyis a vasúti hidak lebombázása esetére is maradt volna egy gyorsan üzembe állítható logisztikai vészmegoldás. Ennek kapcsán beleépítették azt az idétlen alakú kurflit is a Batthyány-Moszkva-Déli szakaszon, ami biztosítja, hogy ne mondjuk az Alkotás útra, hanem tényleg a Déli vágányaihoz vezessen ki az alagút, ha kell. (Aminek fényében még az eddiginél is sokkal érthetetlenebb, hogy mi a fészkes fenéért nem teszik ezt meg és járatják Kelenföldig vagy még tovább a kettes metrót. Aligha kerülne a dolog a négyes költségvetésének 5%-ánál többe.)

Hogy a nyomtáv mennyit számít, arról elég, ha annyit mondok, hogy az alagútfúrás költsége az átmérő harmadik hatványával arányos. Vagyis 10%-kal kisebb átmérőjű alagút 27,1%-kal, 20%-kal kisebb átmérőjű 48,8%-kal olcsóbb. Nem tudom, mennyire vagy magas, én eléggé, és már a kocsik méretéből lehet tudni beszálláskor, hogy van-e a vonalnak mélyfúrású szakasza - azokban a kocsikban csak középen tudok egyenesen állni.

A kéreg alatti megoldás nagyságrendekkel olcsóbb. Pontos számokat nem tudok, de te is el tudod képzelni, hogy a felszínről kiásni az alagutat, lefektetni bele egy tetszőleges méretű betoncsövet, aztán betemetni kissé egyszerűbb és sokkal gyorsabb (még a közművek újbóli lepakolásával, újraaszfaltozással együtt is), mint lefúrni akárhány méter mélyen, magad körül építeni a betoncsövet menet közben, és bohóckodni kifelé a kiásott cuccost valahogy. Hogy a föld alatti vízfolyásokról meg egyéb hasonló nyalánkságokról már ne is beszéljünk.

A kiválthatóság, szükségesség mérlegelésénél ne ess abba a hibába, hogy a mai járatokat figyelembe véve nézed az összképet. Jó, hogy az elmúlt közel 40 évben nem erőltettek olyan felszíni vonalakat, ami a metróval párhuzamosan megy, hisz a halál se utazna rajta, mikor metró is van. Ezért a "szar kis 39-esek" járnak a Batthyányra, a metró előtt nyilván nem ez volt (heh, nem éltem még akkor...), és metró nélkül ma sem ez lenne. Strici is kérdezi, hogy hogyan jutnék el a Március 15-e térről a Blahára, és a válasz nagy valószínűséggel az, hogy villamossal, vagy akár a kéreg alatt végigvezetett gödöllői hévvel, mert az járna ott :) (Ebben az esetben még az is lehet, hogy az M0-s déli szakaszainak átadása előtt az ország keleti és nyugati "fele" közötti forgalom legalább 80%-át bonyolító Erzsébet híd már jóval korábban bedugulással fenyeget és megsürgeti az M0 projektet, ami szintén ránkfért volna - finoman szólva.)

(Közlekedésmérnök amúgy én sem vagyok, csak mérnök, és van okos és évtizedek óta a szakmájában dolgozó közlekedésmérnök barátom...)

flea 2009.10.14. 14:19:00

@mldrv: volt 60-as busz is, ezekszerint az is megszűnt? Ez a 60-as fogaskerekű ez tényleg közröhej...

flea 2009.10.14. 14:22:38

@flea: "Nem tudom, mennyire vagy magas, én eléggé, és már a kocsik méretéből lehet tudni beszálláskor, hogy van-e a vonalnak mélyfúrású szakasza - azokban a kocsikban csak középen tudok egyenesen állni."

... ebből kicsit kimaradt, hogy: Londonban. :)

mldrv 2009.10.14. 16:46:42

@flea: nagyon érdekeseket írtál :)
mélyfúrású vs kéreg alatti, annyi volt a félreértés, hogy nem gondoltam, bármivel jobb lenne az előző (és nem is preferálom, a lényeg nyilván az h föld alatt menjen, ahogy megoldható legolcsóbban). hallottam már róla, hogy az utóbbi olcsóbb. sajnos ennél sokkal többet nem is konyítok a témához :)
én sem éltem a metrók ideje előtt :), de azért el tudom képzelni, hogy nem baj az, ha nem egy kis buszon kell dugóban várakozni a belvárosban. (én éppen ezért a belvárosi szakaszokat érzem leghasznosabbnak, bár nemcsak azt, elvégre manapság már kb. mindenhol van dugó..)
villamos nem rossz, de elveszi a helyet, ill. van ahol nem is lenne neki hely. meg lassú is, utálom! :))

a 60-as busz megszűnt meg nem is. van helyette 160-as és 260-as, nem olyan rég forgatták fel az egész számozást egy csomó vonalon...

mldrv 2009.10.14. 16:52:48

@Strici: villamos. de a BKV oldalán nem fog működni a bkv.hu/villamos/60.html link, mégpedig azért nem, mert "villamos" helyett "egyeb". ez azért vicces ;) (legalábbis nekem, aki hozzá van szokva ahhoz, hogy a menetrendekhez a közvetlen linket gépeli be.) viszont a villamosok közé van téve.
süti beállítások módosítása