HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka fája

2009.10.21. 13:43 Strici

„Ne bántsd a fát, hisz ő is érez,
szép gyöngéden nyúlj a leveléhez,
ágát ne törd, lombját ne tépd,
hagyd annak, ami szép. Épnek, szépnek.”

Emlékeztek rá? Ezzel a kis versrészlettel kezdődött. Ezt mondogatta nekünk édesanyánk, ez szerepelt az olvasókönyvben is.  Az idén 150 esztendős Benedek Elek írta, az a mesemondó, aki mindent tudott a gyermeki lélekről. Így azt is tudta, hogy akkor szeretjük meg a természetet igazán, ha a saját lelkünket képzeljük bele.

Mert nem értünk van a természet, de úgy éljük meg, mintha értünk lenne.  Benedek Elek éppen ezért nem tanulmányokat idézett elő a környezettudatosságról pályázati pénzekből, hanem verseket és meséket írt.

Itt van például ez a fa. Amikor negyed századdal ezelőtt lakást kaptunk, dönthettünk, hogy melyik panelketrecbe költözünk a három felkínált közül, és mi azt választottuk, ami előtt ez a szép, nagy fűzfa áll. Ha kinézünk a szaporító ablakán, kitágul a világ általa. Nyaranként, amikor ti megdöglötök a hőségtől, ő vigyáz a szobánk hűs levegőjére, sokkal tökéletesebb, mint bármely, méregdrága klímaberendezés. Igaz, nem működik zajtalanul, mert temérdek madár csiripelése ébreszt hajnaltájt. Mert nemcsak ez a fa, a mi lakótelepünk is a legszebb a világon! Mielőtt az első házakat átadták, még dombot is építettek rá, hogy hatalmas, piros csúszdájuk lehessen a gyerekeknek, meg hogy legyen hol szánkózni télen. Kezdetben nagyon sok volt a gyerek, hosszú sor állt a csúzdánál mindig.

Itt van ez a fa, mintegy másfél méter átmérőjű és már ötemeletnyi magas.  A gyerekeink ezen tanultak meg fára mászni, ők azt mondják, beszélgetni is lehet vele. S bár lebetonozták körös-körül, hogy legyen hely autóparkolónak, ő csakazértis kizöldell minden tavasszal. Szeretjük őt, és érezzük, hogy ő is szeret bennünket. A lebetonozás törvénysértő volt, de az önkormányzat mégsem indított eljárást, nem állította/állíttatta vissza a fának kedvező, eredeti állapotot. Inkább hagyta, hadd szomjazzon akár évtizedekig a fa.

Mint minden fa, ez a fűzfa is öregedni kezdett. Ahogy a lakótelep is. Talán emiatt bontották le néhány évvel ezelőtt a csúszdát; sokkal kevesebb lett a gyerek. Kérgesedett a fa törzsének alsó része, s ettől sokkal komolyabbnak nézett ki. Derekasan állta a viharokat, a hirtelen időjárás-változásokat, nem hajlongott a szélben nagyon, és csak néha hullajtott el egy-egy ágat, esze ágában se volt kidőlni, kárt okozni.

Szép ez a fa.

Mégis bántani akarták őt.

Úgy kezdődött az egész, hogy másfél hete, szombaton megjelent egy nagy, piros tűzoltó kocsi, olyan, amilyet nagy-nagy tüzekhez küldenek ki; s benne öt tűzoltó.  Mint a tűzoltóság szóvivőjétől megtudtam, igaz volt a sejtésem: a nagy vihar után hívta ki a tűzoltókat a társasházi intéző bizottság pénzügyi ellenőrző testületének egyik tagja, a Közöstyúk, aki valamiért mindig utálta ezt a fát (meg a világ összes kutyáját), és azt állította, hogy életveszélyes, azonnal ki kell vágni. A tűzoltóság azért küldött ekkora autót a kivágásához, mert kisebb nincs neki. És azért öt embert, mert hátha szükség lesz ennyire.

Amikor az erkélyről megláttuk a tűzoltókat, és meghallottuk, hogy ki akarják vágni a fánkat, rábeszéltek (nem kellett győzködni nagyon), hogy menjek le a harc mezejére, s védjem meg a fát. És én lementem. És én megvédtem. Puszta szájjal    öt tűzoltóval, egy nagy, piros tűzoltóautóval és a Közöstyúkkal(!) szemben.  Aki sipákolt, amikor a fakivágási engedélyt kértem tőle. Azon a vékony, éles hangon sikított, amit a szoláriumban adnak ki magukból a nők, ha valaki véletlenül dupla fokozatra kapcsolja a kvarcot. Az is igaz, hogy a főtűzoltó zavarában lökdösni kezdett engem, de aztán megállapította, hogy a fa nem életveszélyes, néhány korhadt darabkát plasztikai műtét jelleggel – meg hogy érezzem, nem feleslegesen jöttek ki –  levágatott róla, majd a népes különítmény szirénázás nélkül, csendben eltávozott. Megjegyzem, a tűzoltók feszült magatartása indokolt, csak a hivatástudatuk az oka, hogy még dolgoznak.  

A tűzoltóság szóvivője szerint, ha a fa életveszélyes lett volna, a tűzoltók kötelessége lett volna kivágni őt. Azonnal. Minden külön engedély nélkül.

Soha nem láttuk olyan szépnek a fát, mint azon a szombaton. Büszkék voltunk rá. Örültünk egymásnak. Hosszú idő után volt értelme az életnek. Hősnek éreztem magam, különben joggal, mint egyébként mindig. Vagy mint Aljosa, a derék pionír, aki egy kézzel állította meg a vonatot (Orosz nyelv az általános iskolák hetedik osztálya számára, Tankönyvkiadó, 1965.).

Ám hat napra rá, múlt pénteken, újabb, immár kertészeti nehéztűzérség jelent meg.

Megölték a fát.

Szakszerűen.

Szétnyiszálták. Mázsányi darabokra.

Sitty-sutty. Mire a népek hazaértek, már csak a föltrancsírozott darabokat látták. És a fa tövét, mert oly erős és nagy gyökerei kuszálkodhatnak a föld alatt, amiket tán csak kirobbantani lehet.

Bőgtünk. Lementünk, simogattuk a maradványokat. És még jobban bőgtünk. Fölmentünk, kinéztünk az ablakon, tekintetünk kereste a fát, és bőgtünk. Néhány napig reggelenként is bőgtünk, amikor arra ébredtünk, hogy eltűnt a fa.

Felhívtam hát az önkormányzatot, hogy elkérjem a fa kivágását indokoló szakvéleményt, ami azt követően született meg, hogy a Közöstyúk nem hagyta annyiban. Korábban egyébként már másoknak is útjában volt a fa. Noha az önkormányzatnak nem volt meg az irat, a műszaki osztály munkatársa elmesélte, hogy mi minden indokolta a fa kivágását, és megígérte, hogy két napon belül átkéri a szakvéleményt. Meg is tette, íme (személynevek nélkül):

„Tisztelt Műszaki Osztály!

2009. július 10-én, fasorfenntartási munka megrendelésben az alábbi problémával kerestek meg. … bejelentő szerint az ott lévő fűzfa törzse el van korhadva…

Helyszíni bejárásomat követően az alábbi észrevételt tettem. Elsősorban ráismertem arra a fűzfára, amelyet már egy évvel korábban ápolásban részesítettünk; 2008. június 18-i, fasorfenntartási munka megrendelésben már mint a ’tűzoltók által félig kivágott fűzfa rendbetétele’ szerepelt, melyet 2008. július 16-án ifjítási munkával el is végeztünk.

Észrevétel: a fent megjelölt ingatlan előtt álló fűzfa egészségi állapota, az előző évi munkálatok ellenére jelentős mértékben megromlott; a korona kb. 80%-a elszáradt, a törzs talajhoz közeli részén taplógombák jelentek meg, továbbá a vastagabb, fás részeken elszórtan korhadások voltak láthatók. A fentebb sorolt bélyegek külön-külön, sőt együttesen is azt jelzik, hogy a növény a következő évben már az őszi idényt nem érte volna meg, melynek okát leginkább a gyenge egészségi állapoton kívül a helyszíni adottságokban – kicsi zöld felület, hatalmas burkolt felület, valamint a fai adottságokban – a fűzfa rendkívül vízigényes élőlény – kereshetjük.

Néha előfordul, hogy egy-egy fát akkor is kivágásra ítélünk, hogyha nem teljesen száraz, vagy nem jelent közvetlen balesetveszélyt, de ezt minden esetben megfelelő körültekintéssel, konzultációt követően tesszük meg. 2009. október 15-én, helyszíni bejáráson … műszaki ellenőrrel közösen megtekintettük a fát és közös megállapodásra jutottunk, hogy megtartása nem indokolt.

Amennyiben tényleg zöldterület kezelésről, zöldfelület ápolásról beszélünk; a kivágást követő új csemete ültetésével valóban ennek fényében munkálkodunk.

A fűzfa kivágása szakmailag indokolt volt.

Tisztelettel:

………………

fasorfenntartás vezető

Garden Kertészeti és Erdészeti Szolg. Kft.”

A szakvélemény elolvasását követő beszélgetésen az önkormányzat ügyintézője és az ő főnöke is elismerte, hogy a kötelező műszeres vizsgálatot – az úgynevezett FAKOPP-ot – nem végezték el, és ezzel ismételten törvényt sértettek. Pedig éppen ilyen vitás esetekben lenne különösen szükség a FAKOPP-ra:

„Bár a fák szemrevételezéssel történő vizsgálata a gyakorlott szakember számára sokat mond (törzs állapota, sérülések, sebek mértéke, lombkorona formája, aránya), mégis pontos képet a fák állapotáról, az akusztikus tomográf segítségével kaphatunk. Az élő fák vizsgálatára kifejlesztett műszerrel mért adatok nyújtanak támpontot a faápolás további szükséges beavatkozásaihoz, azok mértékéhez.

A favizsgálat e korszerű módszere a hangterjedés sebességét méri a fában. Minden fajnak megvan az optimális értéke, amelytől való eltérés, ez esetben az érték csökkenése korhadásra utal a fa belsejében. A korhadást, fehér és barna korhasztó gombák okozzák, melyek közül a barna korhasztó gomba a felelős a faanyag cellulóz tartalmának, – ez továbbítaná a hangot – elbontásáért. A hangterjedés sebességének csökkenéséből állapítható meg a törzs belsejének károsodása. A fában lévő üregek és korhadások levegővel teltek, amelyen a hang jóval lassabban terjed, mint a tömör testben.” – olvashatjuk a vizsgálat leírásában.

Végül is nem tudom, az volt-e az önkormányzat legégetőbb feladata, hogy elpusztítsa a fát. Talán attól féltek, hogy ha mégis rázuhan valakire egy darabkája, fizethetik a kártérítést. Csak azt tudom, hogy lehetett volna szólni, hogy búcsút vehessünk a fától; például még egyszer felmászhassanak rá azok, akik vele nőttek föl. Vagy utoljára körbevehessük őt egymás kezét fogva, és énekelhessünk neki: Bújj, bújj, zöld ág…

Így viszont a felháborodott teleplakók azt pletykálják, a Közöstyúknak kell a fa helye, hogy az autóját tudja hol parkoltatni. De ez nem igaz. Oda nem fér be egy autó. Egy robogó elférne ugyan, ám azt már nincs hová láncolni, mert kivágták a fát.

Bölcs fa a miénk. Nem jelenti föl az önkormányzatot. A halálát követően a jövőnek adta át a testét. A héten birtokba vették a szétfűrészelt törzsmaradványokat a gyerekek; vidáman ugrálnak, csatákat vívnak rajtuk, órákon át. Megint sok gyerek van ám a lakótelepen, nem is mindenki fér föl egyszerre a fára.

Ahogy elnézem a kisiskolások kacagó, kipirult arcát, érzem, hogy a fa lelke a szívükbe költözött.

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr551465373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.21. 14:15:10

Most ősszel szerettem volna facsemetéket ültetni a ház mögött levő üres területre, ahova 20 éve terveznek garázsokat építeni, erre eltörik a lábam.
Szedjétek ki a tuskót, és ültessetek új fát, de egyeztessetek előtte a kertészekkel, mert nem minden fa városálló, és vannak allergizáló fajták is. Én kajszi- és cseresznyefát ültettem volna, de szerintem Budapesten nem lehet gyümölcsfát ültetni.

ivonah 2009.10.21. 14:38:55

Szerintem az csúszda és nem csúzda.

SteveXtra 2009.10.21. 15:44:04

Én csak arra lennék kíváncsi(ha a már szabad szemmel is láthatóan taplóval (farontó gomba) fertőzött, és amúgy is törékeny ágrendszerű fűz) egyik több mázsás ága netalán a cikkíró valamelyik fát sirató gyerekére esik, akkor is ebben a formában születik-e meg ez a cikk?
Vagy netán, akkor azért lennének felelősségre vonva az önkormányzat és a vele szerződésben álló kertészeti cég emberei, hogy miért nem vágták ki időben?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.21. 16:04:35

@SteveXtra: Számos fénykép készült a kivágott fáról - csak nem tudom feltölteni -, ami bizonyítja, hogy szabad szemmel láthatóan nem volt beteg a fa.

bozót 2009.10.21. 17:38:20

A FAKOPP-os vizsgálat sajnos nem kötelező (ezzel foglalkozom).
A vizsgálatkor hang terjedési időt mérünk, nem sebességet.
A sebesség számolt adat.
A korhadt, elhalt, odvas terület nem, vagy csak nagyon kis mértékben vezeti a hangot. Ekkor a hang az egészséges területen át hosszabb úton jut el az érzékelőhöz. A végeredmény relatív hangsebesség csökkenés. Ebből állapítható meg az elhalt, gyengült keresztmetszet aránya.
Más:
Ha a fán gomba termőtest jelenik meg, az egyértelműen arra utal, hogy a gomba már nagy mennyiségű cellulózt vagy lignint bontott le a fában. A fa stabilitása csökkent.

Rabyn 2009.10.21. 20:20:54

Jól tudom, hogy KÉT fát kell egy fa helyére ültetni?
Legalábbis mi így tanultuk.

respecta /01 2009.10.21. 22:14:20

Hm!
Miért csak a fájdalom tud megcsendesíteni embereket...
Szinte hallom , ahogy Közöstyúkkal harcolsz/érvelsz. Hp nélkül, ebben biztos vagyok.
Egy ekkora fa...Meghatódtam, na!
Más okból, de megéltem hasonlót és hasonló kötődéssel. Oda tud csapni, hisz annyi év és egyebek.

Persze többféle okból lehet látszólag galádul elpusztítani fát. Egyszer harcoltunk a mh előtt lévő több db-ért, amíg nem mutatták meg a szakemberek a kivágott törzseket. Nem hittünk a szemünknek: nem volt belsejük valami fertőzés miatt. Azonnali pótlásuk meg is történt.

"Ha kinézünk a szaporító ablakán..." -ez akkora :-)

bozót 2009.10.22. 09:13:00

@Rabyn: Nem jól tudod. A helyére csak egyet érdemes, de csak akkor, ha ott a fának jó lesz. Nincs túl közel hozzá másik fa, épület, egyéb építmény stb.
A fapótlás mértékét általában az adott önkormányzat helyi rendelete szabályozza. Ennek nagysága a kivágott fa törzsátmérőjének valahányszorosával azonos. Azaz 40 cm átmérőjű fa kivágásakor másfélszeres szorzójú pótlási kötelezettség esetén 1,5*10=15 db 4 cm átmérőjű szabvány faiskolai fát kell ültetni. Azt, hogy beteg, kiszáradt fa esetén mi a helyzet, szerintem szintén a helyi rendelet szabályozza. Ebben az esetben akár igaz is lehet a két darab.

nyíregyházi betti 2009.10.22. 09:33:33

www.youtube.com/watch?v=z7-gWR0m5lI

A városban élő művészek, megajándékoztak bennünket ezzel a szép városdallal. Nagyon jól hangzik a hit meg a homok, de az utóbbi években inkább a beton vette át a főszerepet, tájidegen pálmafákkal, rém drága rozsdamentes acélból készült szörnyszülött szökőkúttal.

A városközpontot és az egyik legrégebbi (Jósaváros) lakótelep központját már eu-s pénzből betonhumanizálták. :-(

A jósavárosi lakótelepen lévő mesterséges, szépen parkosított dombra pedig budapesti vállalkozók vetettek szemet, szórakoztató üzletközpont céljából.

Ezen a Robinson dombnak nevezett területen rengeteg fa van veszélyben!

Körülötte sok-sok ezer ember lakik a betonrengetegben, s csak tehetetlenül figyelnek, amikor meglátják a földmérőket.

Nem tudhatják, mikor jönnek a buldózerek letarolni a természetet.

www.tisztas.eoldal.hu/fotoalbum/robinson-domb-park/robinsom--domb/25

respecta /01 2009.10.22. 09:47:31

@Strici: Nemrég tudtam meg, hogy a fűz az allergén fák egyike. Ez nem lehetett a harc oka ma, amikor annyi ember... Közöstyúk erről nem tett említést, fülrágási okként?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.22. 09:52:26

@respecta /01: Nem, de na adj ötleteket neki. :-)))

a_tom 2009.10.22. 13:10:41

Legalább építenek a helyére egy mini-bevásárlóközponot?

De az allergia is érdekes dolog. Lassan kiderül hogy minden élőlény allergiát okozhat, csak ki kell irtani ezeket és máris élhetünk vidáman a beton, üveg, fém, műanyag világban teljesen egészségesen. Persze azért szükséges lesz egy rakás drága gyógyszert(bocs, vitamint) megennünk hogy "kihozzuk magunkból a maximumot".

psmith 2009.10.22. 13:35:13

@bozót:
ez az egy hozzáértő hozzászólás volt. A többi csak károgás.

@Strici: "Számos fénykép készült a kivágott fáról - csak nem tudom feltölteni "
Ne izélj már! Még egy ilyen internet guru sem, mint te?!

Esetleg feltöltöd a fáról készült képeket egy ingyenes helyre, például ide:

media.proxnet.hu/

aztán a posztból linkeled.

Ja, linkelni sem tudsz...

respecta /01 2009.10.22. 19:34:34

@psmith: Állj elő a farbával, ne csigázz minket: te strici vagy? Vagy felhatalmazott minőségügyi ellenőr egy énblogon?

psmith 2009.10.23. 01:38:13

@respecta /01:
drága respecta/01, ezek pontosan olyan jobbító szándékú hozzászólások, mint strici hozzászólásai ladyb honlapjához.

Ahogy a szólás mondja (talán ez pont ide illik):
Más szemében a szálkát, magáéban a gerendát sem.

(Strici, egyvalamit tisztelek benned: hogy nem törlöd ki a hozzászólásaimat)

respecta /01 2009.10.23. 08:36:37

@psmith: Ne már! Kizárt, hogy nem tudod, egyetlen szóra mögöttesére reagáltam...:-)
A ( ) -n írottakon meg csodálkozom.

igaziatommaki 2009.10.23. 12:21:44

Ez nagyon szép volt. Ígértél írást a Bp-vidék ellentétről is...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.21. 09:01:03

Van új fánk! Kicsi, aranyos, nem parkolót csináltak a régi helyére.

Új fa, máris szeretünk Téged!

a_tom 2009.11.21. 09:09:06

@Strici:
Hurrá :) Milyen fajta?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.21. 09:13:05

Nincsenek levelei, de akkor se tudnám...

respecta /01 2009.11.21. 09:50:32

@Strici: :-))
Kerítsétek körül, ha sok a kutya arrafelé. Nem szereti egyik végterméküket...

nyíregyházi betti 2010.05.28. 15:37:11

@Strici: Tegnap nem messze tőlünk viszont igen, pedig ott a parkoló az üzlet mögött, könnyedén lehet ott parkolni.

Ma délelőtt láttam a helyszínt, rettenetes. :-(((((((

Spontán tiltakozás is kialakult tegnap, de minden hiába.

www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/fakat-vagnak-ki-a-temetonel---idos-holgyek-sirva-tiltakoznak/cn/news-20100527-03120169

Nézd meg a videót is, nagyon szomorú. :-(((((

A népnyelv Gólyaábécének hívja mert itt tanulnak a jövő boltosai és nem messze tőle található egy nagy kereskedő suli. Most aztán megtanulják a jövő kereskedelmi szakemberei, hogy hogyan is kell forgalmat növelni! Vagy inkább csökkenteni?

Mindenesetre én ezt a boltot és az üzletláncot is sokáig el fogom kerülni, de lehet, hogy örökre.

Nagyon gyakran járok arra, de sem a fákat, sem a síró, tiltakozó néniket nem fogom elfelejteni.
süti beállítások módosítása