HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka és a szirén

2010.07.30. 10:38 Strici

Csakhogy nem lehet nem elcsábulni. Ha a szirén megérint, ha a hangja az agyadig hatol, menthetetlen vagy.

Hogy miért éppen a hangja? Miért éppen az ének? Talán, mert a hangról, az énekről elhiszed, hogy őszinte. Mert azt gondolod, a hang az egyéniség olyan jellemzője, ami nem hazudhat.  Akinek kedves hangja van, az nem lehet gonosz. Az nem fog téged becsapni, cserbenhagyni, átverni, megalázni.

Persze, már az első néhány hang után fölfedezhetnéd a hamisságot. De annyira szeretnél hinni benne, oly igéző az egész játék, hogy félreteszel minden aggályt, és rohansz, és egyfolytában csak a hangját hallanád. Különösen, amióta föltalálták a telefont, a mobilt és társait.

De valóban a vesztedbe rohansz-e? Nem inkább arról van-e szó, hogy bár szétégsz egy szirénnel történt viszonyban, ám ha valami csoda folytán túléled a kapcsolatot, olyan energiákkal is dúsulsz, amelyek nemcsak rombolnak, hanem fel is szabadítanak?

Kétségtelen, hogy a szirén katalizál. Ha például zenekritikusként hallgatnánk meg Domján Edit bármelyik dalát, kiderülne, hogy bizony komoly gondok vannak a hangtisztasággal és az előadói eszközökkel egyaránt.


És mégis: ha meghalljuk ezt a hangot, rabul ejt. Minél többször halljuk, annál inkább. Mert van benne valami különös, valami nem evilági, valami, amiről mi nem merünk beszélni, mert nagyon fájna.

A szirén beszéltet téged. Minden titkodat kifürkészi, mindent megért, és úgy tesz, mintha együttműködne veled. E kibeszélést érzed úgy, mintha felszabadulnál. S e beszélgetések, együttlétek végén mégsem szabadnak, hanem kifosztottnak, megalázottnak, gyengének érzed magad.

Ha túléled. Mert segítenek a barátaid, a rokonaid, a kedvesed.  Különösen az utóbbi tud sokat segíteni, ha van olyan nemes lelkű, szeret téged annyira, hogy az elvesztésed miatt érzett fájdalmán fölül tud emelkedni, s azzal hitegeti magát, nem lesz több ilyen.

De te nem örülsz a segítségnek. Mert az lehet, hogy a szirén hangjától meg lehet menekülni. Ám a hallgatásától soha.

Persze, erre sem én jöttem rá, hanem Franz Kafka. Valószínűleg sok volt a csönd körülötte.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr352186659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisa 2010.07.30. 12:52:26

És hogy hívjuk a borzongató férfihangokat? Szirénahang?
Bács Ferenc, Csernák János.

kisa 2010.07.30. 12:56:53

Amúgy gratula, nagyon szép.
Furcsa dolgok ezek, hogy egy emberben mi kap meg, mire kattansz. A hang tényleg az egyik legfontosabb. Gyakran eltűnődöm azon, hogy egyes orgánumok "viselői" mellett hogy bírják ki a körülötte élők. Én pl asszem megőrülnék, ha nap mint nap hallgatnom kéne.
süti beállítások módosítása