HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A kitartott birka

2010.08.21. 16:20 Strici

Én viszont soha nem fogom elfeledni ezt az elemi erejű kitörést. Nem tudtam, milyen érzékeny pontot érintek ezzel. Eszembe nem jutott, hogy a kérdésem ilyen érzelmeket korbácsolhat föl. Azt hittem, ő is azt látja a metrón ülő emberek arcán, amit én láttam. A kétségbeesést, a befelé fordulást, a fásultságot, a kilátástalanságot – a nyomort. Ilyen arcokat először Nyugat-Berlinben észleltem még a rendszerváltás előtt valamelyik S- vagy U-Bahnon, vagyis az ottani magasvasúton vagy földalattin. S nem gondoltam, hogy pár év múlva nálunk is így lesz. Mert bár a berlini hálózat sokkal kiterjedtebb, mint a budapesti, egyes szakaszain csak vendégmunkások és ágról szakadt turisták utaznak. Aki teheti, gépkocsiba száll.

Akárcsak nálunk. Az egyre romló tömegközlekedés Magyarországon is a legcsóróbbak „kiváltsága”. Természetes hát, hogy itt láthatjuk a szegénységnek azt a tükröződését, amitől a nő menekült. Menekült, tehát „följött” Budapestre, és kezdett ismerkedni módszeresen és egyre eredményesebben az aranyifjúk körével. Ahová amúgy nem könnyű bejutni, de ő vékony volt, görögösen egzotikus arcú és elszánt.

Hamarosan megtalálta hát azt a cégvezetőt, aki tetszett is neki, és akitől ruhákat, ékszereket és gyereket is kapott. Mondhatjuk, ez utóbbi nem a pasi ötlete volt, de mit számít egy kis füllentés a nagy szerelemben? S mert a pasi úgy tudta, hogy a nő védekezik, ő boldog gondtalanságban élvezte az együttlétek gyönyörét. A pasi valóban szerette a nőt, tehát – noha eredetileg még nem tervezte – feleségül vette a szerelmét. Boldogan is éltek, amíg… na nem. Nem haltak meg. Csupán két dolog történt: egyrészt a nő iskolába kezdett járni, hogy papírja is legyen arról, látott már számítógépet. Jóhiszeműen azt is mondhatjuk, szomjazta a tudást, és valóban: mindig mindenből ötösre vizsgázott. Senki nem mondta, hogy buta lett volna. Másrészt ugyanez a nő megszegte az ilyen kapcsolatok alapszabályát, hogy tudniillik sem öregedni, sem hízni nem szabad. Szó se róla, kívánatos volt ő vénségére, vagyis 22 évesen is, meg a súlyfölösleg sem eredményezett még kellemetlen úszógumit, de már látszott a tendencia. Így aztán a férj kezdeményezte, hogy váljanak el.

De nem váltak el. A nő ugyanis néhány hét alatt beruházott egy szeretőt, aki az egyik nagy szállodalánc tulajdonosainak egyike volt – s ezzel bölcs meggondolásra ösztönözte a férjet. „Gyere vissza” könyörgés, kegyes megbocsátás…

De miről is van szó tulajdonképpen? Arról, hogy ki így, ki úgy szeretne feljebb kerülni. Mert nyomorban élni rossz, még csak nem is romantikus. A félelem megeszi a lelket – adta filmjének címéül Fassbinder. Talán ezért vált lelketlen számítóvá a nő. Fél, hogy visszacsúszik oda, ahonnan már nincs lejjebb. S ezért hárít mindent, ami az általa hátra hagyott világról szól. Ő nemcsak tanulmányozta, hanem meg is élte, milyen, ha valamire nincs pénz, és azt reméli, hogy pénzért mindent megkaphat. Sokan – nagyon sokan – meg is támogatják ezt a vélekedést, lásd pl. a „nincs ingyenebéd” cinizmusát. Ami egyébként arról szól, hogy fizess mindenért kétszer, s pusztulj el, ha erre nem vagy képes.

Kitartottnak lenni tehát nem biztos, hogy jó, de nagyon kényelmes. S ha okos a kitartott, még a függetlenségét is megteremtheti. Mint például az a másik nő, aki egyszer a lakáshirdetésünkre megjelent nálunk, s közölte, hogy készpénzben kifizeti a lakás árát azonnal, nem is kéri olcsóbban, csak minél hamarabb bonyolítsuk le az ügyletet. Ugyanis a szeretője azt kívánja, hogy mindig a közelében legyen, ne kelljen utazgatni vagy motelszobát foglalni, ha kettyinteni való kedve van. Ezért a nő vegyen egy lakást – természetesen a tulajdonos a csaj lesz –, kerül, amibe kerül. Azon a szinten tízmillió se nem oszt, se nem szoroz. Irigykedtem is, hogy miért nincs nekem elég jó pinám.

Ám ha nem vigyázunk, bármikor kitartottakká válhatunk. Rengeteg olyan házasságot ismerünk, ahol az egyik fél attól retteg, hogy mikor vágja a másik a pofájába: „Örülj, hogy itt lehetsz, itt minden az enyém”. S ez még akkor is így van, ha ilyen mondat soha nem hangzik el. Maga a helyzet őrjítő.   Néha pár nap is elég ahhoz, hogy kialakuljon ez az érzés.  Hiába tudtam pl., hogy az ismerősöm a szíve teljes szeretetével hívott meg úgy egy kirándulásra, hogy minden kiadás fedezetét vállalta, én – miközben persze jól éreztem magam attól, hogy a szállodai pincér emberszámba vett – titokban el-elsírtam magam, hiszen egy ilyen turnét soha nem tudnék megfizetni.

Pedig akkor még nem sejtettem, hogy lesz ennél sokkal rosszabb is.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr132237401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blackwitch Willow 2010.08.21. 16:43:00

gyomor is kell azért hozzá, meg eleve olyan személyiség. nem mindenki imádja, ha kitartott.
én meg asszem elcsesztem már huszonévesen:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.21. 18:53:12

ez a kitartottság érdekes téma. mennyivel könnyebb más faszával verni a csalánt, és csak sunát tartani a pénzért... felfoghatjuk egyfaja luxuskurvának is az ilyen embereket.

de az örökérvényű tilos hízni és öregedni dolog kicsit aggasztó.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.08.21. 22:14:14

@Bachterman: Most mit mondjak. A szerelem örök.Az igazi 90 évesen is az igazi, és öttonnásan is.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne figyeljünk oda magunkra, hanem azt, hogy nem a külsőn múlik. Illetve, ha igen, akkor rég megette a fene az egészet.
Az említett eset tényleg kitartottság, de az igazi kapcsolatokban sem lehet patikamérlegen méricskélni azt, hogy mi az enyém, és mi a tiéd, mert akkor is megette a fene az egészet.
Adni sem könnyű, de elfogadni, az igazán nehéz. De egy igazi kapcsolatban meg kell tanulni mind a kettőt. (mert másképp... lásd, mint fent.)

MPL firstlady 2010.08.21. 23:39:05

kitartottnak lenni kiszolgáltatottság szvsz.

hogy kell-e ehhez gyomor? hát kinek mit bír:)

az első olyan gondolatra, amikor valaki mérlegelni kezd fejben, akkor ott vége van az egésznek, ahogy felmerül, még ki sem mondja, volt rá ok vagy sem.

de ismerek valakit aki két évig játszott a gondolattal, mire kimondta, szerinte mi az övé. az a két legszarabb éve volt, utána meg még rosszabb, mert természetesen a másik fél pont nem úgy gondolta.

2010.08.22. 10:58:17

"Irigykedtem is, hogy miért nincs nekem elég jó pinám."

Ez a probléma ma már műtéttel orvosolható. :))

_Molly 2010.08.22. 11:48:16

Végül is nézőpont kérdése...
Jane Austen regényeiből lehet tudni (nemrég volt a tévében az Értelem és érzelem, nagyon jó film!), hogy régen a nemesi családok lánygyermekei nem dolgozhattak, ha mégoly szegények voltak is. Létszükséglet volt jó partit csinálni, gazdag férjet fogni.

Szerintem egy csomó szülő ma is ezt sulykolja a lánygyermekébe, főleg, ha az az átlagosnál szebb. És nem azért, mert a nő nem dolgozhat, hanem mert ha gyereket akar, akkor valószínűleg nem lesz lehetősége dolgozni. A munkáltatók - mint tudjuk - nem szeretik azt a nőt, aki még nem szült (tehát bármikor terhes lehet), és azt a nőt, aki már szült (mert a gyerek a bármikor beteg lehet).

Egy felelős nő manapság tehát megnézi, hogy kit választ apának, és lehetőleg olyannak szül gyereket, aki majd gondoskodni is tud róla.

Ezzel prostituálja magát? Nem feltétlenül, hiszen az agy különös jószág. Hamar meg tudod győzni magad arról, hogy ami neked hasznos, az tulajdonképpen szerethető is (kognitív disszonancia). A kiszolgáltatottságot meg át lehet konvertálni biztonságérzésre...

Kár, hogy ezzel minden vívmányt, ami a nők egyenlőségéről szólt, lassan sutba lehet dobni.:(

A Tyne folyó déli partja 2010.08.22. 13:22:39

@_Molly: na jó, de azért a poszt nem egészen ilyen "kitartottságról" szól. hanem arról, amikor konkrétan nem is akarja valaki nagyon törni magát, hanem csak bele akar ülni a készbe, az ő szépségéért és fiatalságáért cserébe.
ez különbözik attól, mikor úgymond muszáj ezt tenni, mint amikor nem dolgozhatott a nő, és kénytelen volt jól férjhez menni, hogy nem haljon éhen.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.08.22. 18:04:11

@Animacs: Maradhatott is a fiútestvérei nyakán. Ezért volt akkora csapás, ha egy családban csak leányok születtek.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.08.22. 18:08:53

Ja, Magyarországon azért más volt a szokás. A leányokat fiúsíthatták, és akkor örökölhették a családi vagyont, már ha volt. Ha nem volt, akkor a Noszty Vilma útja is járható volt, azaz férjhez ment egy idős, gazdag úrhoz, és bizonyos fiatalembert (régen olvastam már, elfelejtettem a nevét) az öreg Noszty beajánlott jószágigazgatónak.
Olvassátok el a Noszty-fiú esetét Tóth Marival. Tanulságos, most még inkább, mint középiskolás korotokban.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.22. 20:41:30

@miriamele: esetleg elmehetett nevelőnőnek. mint Jane Eyre. igaz, ő árva volt, nem nagyon volt más választása.

amúgy, na igen, ha már jane Austennél tartunk, a Büszkeség és balítéletben is ez az anyuka legnagyobb gondja, hogyan is adja férjhez a lányait.

nyíregyházi betti 2010.08.23. 07:32:26

@Animacs: Pontosan. Mindig is voltak ilyenek. Szokás ezt azért "ügyesen" leplezni. Pl. A jólszituált, alkalmi munkákat szabadidejében elvállaló diáklányról senki nem gondolná, hogy a csinos kis lakását, tisztes középosztálybeli életét, kocsiját, nem a szülei finanszírozzák, hiszen ők szegényebbek a lányuknál. Legfeljebb néhány közelebbi rokon, ismerős nem érti, hogy a leányka a suli mellett hogyan tud magasabb életnívón élni mint a körülötte élő, sok évtizede dolgozó emberek....
süti beállítások módosítása