HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A túlélő birka

2009.08.27. 20:08 Strici

Mint már volt szó róla, az emberiség - e nemes faj  - a rendkívül jó alkalmazkodó és változtató képessége miatt maradt fenn és szaporodott el az egész földön, nem azért, mert testfelépítése olyan nagyon erős lenne.

Az alkalmazkodás egyik legismertebb fajtája a túlélés. Túlélésről akkor beszélünk, amikor a helyzet nagyon kedvezőtlen, és ezt a kedvezőtlen, ráadásul gyakorta nem is tudni előre, meddig tart időszakot kell valahogyan kibírni. Ilyen kedvezőtlen helyzet lehet egy klímaváltozás, egy háború vagy akár egy iskolai dolgozatírás is.

A túlélésnek két fajtája van: a közösségi és az egyéni túlélés. Noha a cél mindkét esetben ugyanaz, a jellegzetességei szinte teljesen ellenkezők.

A közösségi túlélés – mint a neve is mutatja – arról ismerszik meg, hogy a közösség egészét éri támadás, ezért ha ezt felismeri a közösség, akkor összefog a támadás ellen. Ilyen támadás lehet, amikor egy-egy népcsoport vagy akár nemzet megsemmisülése a tét.

A közösségi túlélés során a közösség egyrészt rejtőzködő sajátosságokat mutat, másrészt kirívó sajátosságokat. E két magatartásban az a közös, hogy folyamatosan fenntartják a közösség értékeinek – nyelv, világnézet (vallás), művészet, hagyományok – illegális vagy éppen látványosan mutogató folyamatosságát, képviseletét, átörökítését.

Hangsúlyozom azonban, hogy ilyenkor a közösség egészének a túléléséről van szó, tehát nem minden egyes személy túléléséről.

Sőt, a közösség túlélése érdekében a közösség be is áldozhat személyeket, gondoljunk Dugovics Titusz védőháló nélküli ugrására, Zrínyi kirohanására vagy akár nagyobb csoportok önfelrobbantására. Az ilyen áldozatok nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is erősítik a közösséget, hiszen hősképzés történt, és a hősök beépülnek a közösség értékrendjébe, értékei közé. A túlélés érdekében nemcsak személyeket, hanem – átmenetileg – bizonyos értékeket (másodlagos értékeket) is be lehet áldozni. Ha például a közös vallás előírja, hogy az emberi élet a legfontosabb – ez az ún. főérték -, és azt is előírja, hogy tehenet vagy disznót nem szabad enni – ez a másodlagos érték -, akkor mégis szabad disznót vagy tehenet enni, ha különben éhen halna a közösség tagjainak lényeges hányada, vagy ha a közösséget a túlerő e másodlagos érték feladására kényszeríti.  Ez nem jelenti azt, hogy a közösség fejlődése vagy némely civilizációs változások nem módosíthatják egy közösség értékrendjét, hiszen az alkalmazkodás azt is jelenti, hogy felismerjük a bekövetkezett változásokat. Ennek azonban nem a túléléshez van köze.

A közösségi túlélés általában távlati jövőképpel is rendelkezik, hiszen a túlélésnek az értékrend (bővített, fejlődő) visszaállítása is a célja.

Az egyéni túlélés akkor válik társadalmilag is meghatározó formává, amikor a közösség olyan alacsony közösségi tudatot birtokol, már oly mértékben felbomlott, hogy még a veszélyt sem ismeri föl.

Ilyenkor az egyén kitör a közösségből, könnyedén megtagadja a közösség értékeit, rombolja a közösség értékeit és kohézióját, szembefordul a közösséggel (lásd: kápók), kollaborál a közösséget pusztítókkal.

Az egyéni túlélés során nem cél – vagy legalábbis nem elsődleges cél – a közösség túlélése, előfordul, hogy az egész közösséget beáldozzák emberek a saját túlélésük érdekében. Az egyéni túlélés nem termel példaképeket, nincs hősképzés. Sőt, egy ilyen állapotban létező közösség kitaszítja magából azokat, akik a többiekért is hajlandók tenni valamit. Példáinknál maradva: Zrínyi ámokfutó volt, Dugovics felelőtlen, a kamikazek elmebetegek.  Vagy hogy trendi példát mondjak, az a menő, aki csupán pénzért dolgozik, nem hűséges a munkahelyéhez, stb.

Az egyéni túlélésnek általában nincs jövőképe, hiszen azt az egyén életének védelmén kívül semmi nem motiválja.

Magyarország társadalmára az elmúlt negyed században szinte kizárólag az egyéni túlélés volt a jellemző. A rendszerváltás óta nem látunk olyan kohéziós erőt, amely a magyar nép vagy annak bármely csoportja (szándékosan nem nemzetet vagy nemzetállamot írok) közösségi túlélését mutatná.

De hát van-e valóban fenyegetés? Akarja-e bárki is megsemmisíteni a magyar népet? Nem, nem akarja. Ma nincs olyan valódi erő, amely föl akarná számolni e nép kultúráját és értékeit. Hiába tettünk meg oly sokat azért, hogy e népet utálják a szomszédjai, nem érünk annyit, hogy megtámadjanak minket.

Ám tegyük föl fordítva a kérdést: Akarja-e valaki megtartani a magyar népet? Fontosak vagyunk-e mások számára? Nem, nem vagyunk fontosak. Hiába tagadjuk meg egyre gyakrabban a nyelvünket, hiába törleszeszkedünk, hiába vannak – vagy inkább voltak – kiemelkedő sikereink, nem érünk annyit, hogy megtartsanak, hiszen napjainkban alig állítunk elő saját hozzáadott értéket, mások szolgálói vagyunk, önként, ha nem is mindig  angolul dalolva.

Ez utóbbi azonban felér egy támadással. Most akkor mi lesz? Ti hogy élitek túl? Túlélitek? Mi hogy éljük túl? Túléljük?

És elég, ha túléljük?

 

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr971342656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.08.28. 09:40:01

Túlélni? Megélni? Elélni? Elél a kutya is... Csakhogy az élet több a létezésnél.
Ilyen értelemben pedig a magyarság már halott.Kiveszett az önvédelmi reflexünk. 1848-ban még harcoltunk a német szó ellen, ma bemész 1 multiba...és rájössz, h nem Mo-on vagy, mert ha lehet hivatalos nyelv a német/angol, ha nem használhatod saját hazádban a saját anyanyelvedet hivatalos dokumentum írásakor-olvasásakor sem- az gáz. Hogy senki se lázad ellene-még gázabb.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.28. 09:55:17

Nem a nyelveken kellene elverni a port. A közösség hiányzik, de azért, mert olyan birkák vagyunk, hogy nem építjük a saját közösségünket sem, sőt, szétromboljuk őket. Mikor találkoztatok a barátaitokkal, látogattátok meg az unokatestvéreiteket, régi iskolatársaitokat stb?
Mert én ezer éve. Megyek, és felhívom a gyerekkori barátnőmet.

igaziatommaki 2009.08.28. 11:00:01

@miriamele: az csak 1 példa volt, én magam beszélek nyelveket. de attól még nem fogadom el azt, h saját hazámban nincs jogom használni a saját anyanyelvemet.
OFF:
Apropó Miriamele! te érted a kemény texasi amerikai akcentust? mert engem tegnap hívott a jenki, 15 percet dumcsiztunk, de annyiszor vissza kellett kérdeznem mit mond, mintha kisiskolás szinten lennék angolból, pedig már szakmai videokonferencián is angoloztam egy csomót, igazgatósági üléseket vezettem angolul, de ez a fiú úgy beszéli..ha a nyelvvizsgán ő mondaná a szöveget a magnós szövegértésnél, nem biztos, h vki is szerezne pontot.

igaziatommaki 2009.08.28. 11:00:47

@miriamele: ez csak 1 példa volt. Jómagam beszélek nyelveket, de attól még fölháborít a tény!

váj mí 2009.08.28. 12:32:10

Kissé sötét ez a jövőkép, már ami a magyar nemzetet illeti. Az én meglátásom szerint, kifejezetten üdítő, hogy a nacionalizmus, mint olyan nem jellemző vonása a magyar "birka népnek".

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.28. 12:58:01

@igaziatommaki: Nem, de nem gáz visszakérdezni. Az amerikaiak felfogják, hogy más más akcentussal beszél. A felsőfokú nyelvvizsgánál lehet némi akcentus a magnóhallgatásnál. Gyúrni kell rá. Az internet korában nem olyan nehéz.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.28. 13:00:55

@igaziatommaki: Már miért ne használhatnád????
Beépülnek agyalágyult kifejezések az angol nyelvből is. Ráadásul teljesen más jelentéssel. A kedvencem a playback, ami magyar szó, mert angolul úgy hívják a színpadi tátogást, hogy "lip-synching"
De ezer más példát mondhatnék a löncshústól a pulóveren át a Norbi update-ig.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.28. 14:02:04

@miriamele: Tévedsz. a plébekk gyűjtőfogalom a hang- és videótechnikában. Minden olyan dolgot ezzel a közös szóval illetünk, amikor valamilyen alapra, hátérre azzal szinkronban kell rákeverni valamit. Amit Te állítasz, az a szájszinkron, ezt arra a speciális esetre használják, amikor szöveget vagy éneket kell rákeverni, de alapvetően a filmesek és nem a muzsikusok szóhasználata. Ha megnézel egy színpadi hangkeverő pultot, amit az USA-ban gyártottak, azon a PB rövidítést találod, ha nincs hely kiírni a teljes szót. (Bocsi, hangtechnikai angolból szótárat készítettem, amolyan hályogkovács módjára.)

igaziatommaki 2009.08.28. 14:12:44

@miriamele: De ő neki nem némi akcentusa van, hanem mintha nem is angolul beszélne, igeidő egyeztetés nuku, függő beszédnél sosem tesz eggyel múltabba, prepozíciók, gerund szabályai rá nem vonatkoznak. Olyan, mintha vki helytelenül beszélne magyarul, de nagyon!

Jurganov 2009.08.28. 15:54:02

jó cikk, tetszik-bár nem minden részével értek egyet.

"De hát van-e valóban fenyegetés? Akarja-e bárki is megsemmisíteni a magyar népet? Nem, nem akarja. Ma nincs olyan valódi erő, amely föl akarná számolni e nép kultúráját és értékeit."

főként ezzel. nem zsidózni akarok, egyszerűen csak nekem az a véleményem, hogy bizony létezik ilyen erő. nyilván nem csak Mo ellen irányul hanem minden nemzet ellen. ha az emberektől elveszik a nemzettudatukat, a múltjukat akkor gyakorlatilag birkává változtatják őket.nincs múltjuk, nincs jövőjük csak jelenük. mint az állatoknak. és én úgy gondolom, hogy ez tudatos. főként mivel senki semmit nem tesz ellene, sőt inkább elősegítik a széthullást.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.28. 17:33:23

@Strici: Gondolhattam volna, hogy tévedek. :-)))))))
Egy jelentésben gondolkodtam, amikor mindennek, sőt az ellenkezőjének is legalább kismillió van!
Igazad van.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.28. 17:36:44

@igaziatommaki: Tegye meg, szíve joga. Nekem, mint idegen nyelvű beszélőnek, meg persze neked,sőt
Stricinek is ugyanebből az okból, nem ajánlatos a szabályoktól eltérni. Viszont ne lepődjünk meg semmin. Ők úgy mondják, kész.
Mi is pontosan tudjuk, milyen hozzáadott jelentéssel bír az "és az órodat is tisztíccsa" című mondat, pedig helytelen. :-)))))))))

igaziatommaki 2009.08.28. 18:28:19

@miriamele: pont ez jutott róla eszembe! nem 1 észkombájn a fiú...

nyíregyházi betti 2009.08.28. 19:32:05

"mások szolgálói vagyunk, önként, ha nem is mindig angolul dalolva."

Kik azok a mások? Én jórészt magyar embereket szolgálok a napi munkámban. Ezzel nincs semmi baj. A vásárlók örömmel jönnek az áruházba, sajna mostanában sokszor csak nézelődni. Amit mégis otthagynak a kasszánál, abból a pénzből néhány magyar fiatalembernek lesz karrier és un. „versenyképes” fizetés, álomállás. A szerencséseknek munkahely. Olyan amilyen. A befektetőknek pedig profit.

Vajon miféle demokrácia az, ahol az állami hivatalok eltűrik, hogy saját fiataljainkat pénzzel, és személyes szebb jövőjük ígéretével arra ösztönözzék idegen állampolgárok, (Európa legerősebb gazdaságának polgárai), hogy szakszerűtlenül, ebből adódóan kegyetlenül bánjanak velünk? (Pl. spórolás a biztonságon, munkaerőn stb.)

A külföldiek tisztességgel befizetik az adókat és járulékokat, s kiviszik saját hazájukba a profitot. Ez is rendben van, a gazdaság így működik. Ők csak azokat a kötelességeiket teljesítik, amire a magyar állam kötelezi őket. Miért is kellene nekik ennél több hasznot beáldozni a magyar jólétért, biztonságért, ha ezt senki nem követeli meg tőlük?

Állambácsi megkapja, ami törvényesen jár neki. A karrierista magyar főnökök, nemcsak kiemelkedő jövedelmeiket, hanem a teljhatalom mámorító érzését, vagyis az önkényt is kontroll nélkül élvezhetik. Senki nem kéri számon tőlük, hogy mindez méltó-e az európai polgárokhoz?

A dolgozók pedig rádöbbennek, hogy nemcsak az alacsony béreik miatti megélhetési gondokkal kell megküzdeniük, hanem azzal is, hogy páriák lettek saját hazájukban. Az idegenek szolgálatába állított saját állampolgáraiktól szenvedve élhetik le az életüket. Ez lett a kelet-európai álomból.

Tévedsz Strici. Nem mások szolgálói vagyunk, hanem a saját elfuserált gazdasági, társadalmi, politikai berendezkedésünké.

KaraSaraqan 2009.08.28. 20:25:55

@váj mí: Akkor ezek szerint kifejezetten káros, hogy a nacionalizmus (= nemzet eszmeiség) szerves része Izraelnek, Amerikának, Angliának, Finnországnak, Franciaországnak, stb. stb.?

Vagy csak a magyar nemzeti gondolkodással van bajod, hmm?

A cikk írója egyébként elkövette a legalapvetőbb hibát: megdönthetetlen tényként mutat be egy (két) teljesen megalapozatlan, és mindenféle bizonyíték bemutatása nélküli állítást.

Amikor Trianonban a kelet-közép-európai etnikai nemzetállamok létrehozása mellett döntöttek, akkor két dolgot vertek szét egyszerre: egy, a nyugati hatalmakkal konkurálni képes középhatalmat (OMM), és egy szellemi-kulturális nemzetfogalommal bíró országot (Magyar Királyság).
Mivel a létrejött államok lényegében etnikai nemzetek államai lettek, ezért a kisebbséggé vált (gyakran a falujukat/városukat el sem hagyott) magyarok párialétre kényszerültek. Az erőszakos népességcserék meg végképp mocskos dolgok voltak.
Továbbá a létrejött, vagy meghízott államok háromszorosan is érdekeltek voltak az antimagyar politikában:
1. harmadik fél által lett országuk/gyarapodott az országuk területe a magyar nemzet kárára (tehát még csak azt sem mondhatták el, hogy önerőből szerezték)
2. a saját etnikai homogenitásuk megőrzése/létrehozása érdekében magyarellenesnek kellett lenniük
3. mivel a legfőbb szempont, az etnikai hovatartozás nem érvényesült Magyarország megcsonkítása során (máskülönben nem került volna kb. 3-5 mó magyar idegen földre pusztán a határok módosításával), mind a mai napig félnek attól (akár tudat alatt is), hogy lesz igazságos határrevízió. Nem véletlen volt lakosságcsere, betelepítések, erőltetett asszimiláció, stb.

Az sem indok, hogy az országhatárok elvileg sérthetetlenek. Csak az elmúlt húsz évben számos ország határai módosultak, sőt, a trianonban létrejött OMM utódállamok közül egyedül Magyarország határai nem módosultak érdemben (-3 falu a 2. VH után). Csehszlovákia, Jugoszlávia, SzU? Egyik sem létezik már.

A magyart, mint nemzetet tényleg el akarják törölni, de, ahogy volt már róla szó, nem egyedüliként, hanem az összes többi nemzettel együtt.

Magyarország olyan stratégiai víz- és termőföldkészlettel rendelkezik, ami 25-50 éven belül értékesebb lehet az olajnál is.

Ráadásul az elmúlt 60 évben a környező országok és a hazai titkosszolgálat ugyanabban volt érdekelt: a magyar nacionalista törekvések eltiprásában.

Ezért sem alakulhatott ki egészséges nemzettudat újból: a világon egyedül mi rendelkezünk olyan titkosszolgálattal, amelyik ellenünk, magyarok ellen, és nem értünk dolgozik.

váj mí 2009.08.28. 20:40:17

@KaraSaraqan:
A nacionalizmus kurva egészségtelen valami ám. Akárcsak a te paranoiád. Persze, a picsányi Magyarország vízkészleteire meg termőföldjeire vágynak a gonoszok (hogy kik azt te sem tudod tán megnevezni :P). Hadd röhögjelek körbe, tisztelettel, egyúttal pedig engedd meg, hogy ajánljam figyelmedbe a környező országok termőföld- és vízkészletét.

PS.
Strici, van egy linked a kurucra?

váj mí 2009.08.28. 20:50:54

@Strici:
Hájóvanna .. bocsi .. akkor ez véletlen madár lehetett.....

nyíregyházi betti 2009.08.28. 20:59:57

@váj mí: Meg itt a sok gáz a föld alatt. Mostanság azt is szokás emlegetni.

De a legnagyobb kincsünk a birkaságunk. Elég néhány főbirkát megtömni, a többi az béget ahogy elvárják tőlük, üres hassal is. Amikor pedig végképp nem bírják az éhezést, rátámadnak a másik nyomorultra. Ahelyett, hogy összefognának.

váj mí 2009.08.28. 21:28:27

@nyíregyházi betti:
Arany nincs? Basszus! Akkor én rossz jelentést küldtem a Secunak ;)

Különben meg (tőlem sokkal okosabb emberek szerint -is-) az emberek nagy tömegben birkák. És ez semmiféle kapcsolatban nincs a nemzetiséggel.

Jurganov 2009.08.28. 23:39:20

@váj mí: csak a vicc kedvéért: miért egészségtelen a nemzettudat szerinted? csak érdekelne, hogy mi a véleményed arról amit kara mondott, vagyis, hogy a nagyobb, vezető államokban bizony erősítik a nemzeti öntudatot-míg a gyarmatokon elnyomják.(az külön tetszik, hogy valszeg nem olvastad el-vagy csak figyelmetlenül- a kommentet és úgy reagáltál rá mintha mondjuk 1-2 sor nem lenne benne). külön megköszönném, ha nem az lenne a gondolat, hogy:"vicc az egész, mert nincs ilyen, mert nincs és kész"

a paranoiáról: Aki nem paranoiás, az nem figyel eléggé. :)

váj mí 2009.08.29. 00:22:52

@Jurganov:
A nacionalizmus egészségtelen, nem a nemzettudat. A nacionalizmus pusztán egy politikai doktrína. (mint a többi "izmus"). Éppen a kialakulásának körülményei teszik egészségtelenül veszélyessé. Talán még emlékszel tanulmányaidból, hogy mikor született meg ez a doktrína. Igen, pontosan, a nemzetállamok kialakulásakor. Nu, addig nincs különösebb probléma, ameddig az állam és nemzet határai egybeesnek. A gond akkor kezdődik, amikor ezek a határok eltolódnak.
Nem tértem ki arra, hogy a francia, német vagy más "nagyhatalmi" nacionalizmusa, esetleg a kis államok (román, szlovák, magyar) nacionalizmusa rossz vagy jó. Egyszóval nem bontottam nemzetekre, hanem politikai ideológiaként kezeltem, mert az, hasonlóan a liberalizmushoz (pölö) De míg a liberalizmus nem egy adott államba próbálja meg "beszuszakolni" a saját nemzetüket, illetve nem tekintik céljuknak más, az adott állam területén élő nemzetek asszimilációját, addig a nacionalizmus ezt teszi. Értelemszerűen, persze, a követői.
Aki pedig egyenlőségjelet tesz a nacionalizmus és nemzettudat közé, az finoman szólva is politikai (nem aktuálpolitika!) analfabéta.
Hát ennyit egyelőre, a rövid politológiai előadásból.
Melyik lenne az az 1-2 mondat?
Persze, lehet úgy is élni, hogy állandóan a hátad mögé tekintgetsz, és a frász kerülget állandóan. De úgy minek?

nyíregyházi betti 2009.08.29. 07:09:39

@váj mí: Mi egymagunkban is szuper birkák vagyunk, nemcsak tömegben. Kérdés, hogy mikor adjuk fel a birkaságunkat? Atyáink megtették, akkor amikor én születtem .('56.) De valamit nagyon elfuseráltak....

Tudod, hol van az arany? Erdélyben. A dédapámék kertje alatt folyó aranyos patakban. Nagyapám mesélte, hogy elég volt a homokot a nap felé tartani, s máris csillogott benne az arany. Mégis a szegénység, a kilátástalanság, az emberi agresszió stb. miatt kerültek el onnan.

Jurganov 2009.08.29. 07:57:51

@váj mí: no, tehát káros a nacionalizmus, a nemzettudat más. (miben is más egyik a másiktól?) valahol egyet is értenék veled ha nem csak bizonyos (nacionalista) országok számára jelentene hasznot a liberalizmus terjesztése. abban egyetértünk, hogy igazából a nagy "mindenki egyenlő, szeressük egymást" dolog lenne a jó, de az csak mese. amúgy tényleg érdekelne az is, hogy tulképpen miért is káros a nacionalizmus?miért káros az ha meg tudjuk különböztetni embertársainktól és nem csak szürke tömeg vagyunk?

"A magyart, mint nemzetet tényleg el akarják törölni, de, ahogy volt már róla szó, nem egyedüliként, hanem az összes többi nemzettel együtt."-írták
"Hadd röhögjelek körbe, tisztelettel, egyúttal pedig engedd meg, hogy ajánljam figyelmedbe a környező országok termőföld- és vízkészletét."-írtad rá.

ez számomra azt mutatja, hogy vagy véletlenül vagy szándékosan félreolvastad az írást.


"...és a frász kerülget állandóan. De úgy minek? "-végülis...:) persze azért érdemes elgondolkodni azon is, hogy mi a másik alternatíva.

váj mí 2009.08.29. 11:00:39

@Jurganov:
A nacionalizmus egy politikai doktrína, egy politikai ideológia, amelynek kialakulása a XIX századi nemzetállami törekvésekkel esik egy időbe.
A nemzet egy olyan embercsoport, amelynek tagjait a közös kultúra, értékek, hagyományok, nyelv köt össze.
A nacionalizmus kizárólag egy politikai szervezet, mégpedig az állam határai között képzeli el a nemzet létét.
Tehát: nacionalizmus nem egyenlő nemzettudat. Ha így lenne, akkor a te gondolatmeneted szerint, te megkérdőjelezed, például a határon túli magyarok nemzettudatát, mivel ők nem élnek a mai Magyarország földrajzi területén, a magyar állam politikai keretei között.

A veszélyessége pedig abban rejlik, hogy figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a nemzet és az állam határai nem minden esetben esnek egybe. Ugyanakkor viszont asszimilálni akarja az adott állam területén élő más nemzeteket.
Bocs, de ennél világosabban és szájbarágósabban nem tudom elmagyarázni.

Látom, leragadtál a liberalizmusnál pedig odaírtam, hogy csak példa, akárcsak a többi politikai ideológia, a többi "izmus".

Az idézett két mondattal kapcsolatban. Nem, nem arra írtam, hanem erre: "Magyarország olyan stratégiai víz- és termőföldkészlettel rendelkezik, ami 25-50 éven belül értékesebb lehet az olajnál is."
Ugyanakkor kíváncsi lennék, hogy szerinted, ki akarja eltörölni a magyar és az összes többi nemzetet? Már az ufókon kívül, ugye ....

A másik alternatíva: már megint feketét és fehéret látsz. Középút a te világlátásodban nincs?

váj mí 2009.08.29. 11:44:29

@nyíregyházi betti:
Te, én ennyire panaszkodó, önmagát utáló, nemzettársait fikázó, saját nemzetét lenéző nemzettel még nem találkoztam, mint a magyarországi magyar. Ez az egyik oldal. A másik meg a nacionalista szárny, kompenzációként.

Jurganov 2009.08.29. 13:25:07

@váj mí: ügyes vagy, már a másik postnál is írtam. :) tetszik a módszered. úgy érvelsz mintha a nacionalisták hülyék lennének (aki szeretne hozzájuk csatlakozni azt is eldobják maguktól) illetve a számba próbálsz adni olyan szavakat amelyek sértőek. főként mivel a határon túli magyarok is magyarok.

liberalizmus: ugye azt írtam, hogy liberalizmus terjesztése kontra nacionalizmus. vagyis ha piros ország megmarad pirosnak míg a kék országot ráveszi, hogy fogadja el azt, hogy náluk lehet kék és piros akkor annak az lesz a következménye, hogy összességében sokkal több piros lesz mint kék. ezt nyilván tudtad csak igyekeztél nem reagálni rá.:)

a két idézett mondatról annyit, hogy tudom, hogy nem arra írtad :) és én úgy gondolom okosabb vagy annál, hogy ilyennel takarózz. amikor azt mondja valaki, hogy számos nemzet ellen folyik a háború illetve a javaik elvétele és arra te úgy reagálsz, hogy nem, nem veszik el a mienket, nézd meg a többi országot akkor megint felvet pár érdekes kérdést.

arra meg, hogy ki akarja eltörölni. cui prodest? kérdezem én.és ha megvan a válasz akkor tudod azt is, hogy ki áll mögötte.


fekete vagy fehér. jó kérdés, én igyekszem azt nézni hova vezetnek vagy vezethetnek a dolgok. mondjuk ketten fognak valakit a harmadik meg éppen boxert húz a kezére akkor lehet sejteni mi fog történni. vagy tovább lehet menni, hiszen nincs okunk feltételezni, hogy megüti. lehet, hogy csak meg akarja neki mutatni milyen jól mutat a kezén.

váj mí 2009.08.29. 13:36:30

@Jurganov:
Nos, talán azért van, mert úgy gondolom, hogy a nacionalizmus felesleges erőszakot szül. Az eszme megszületése, azaz a XIX. század óta ez épp elégszer bebizonyosodott. Pláne, hogy nincs teljesen piros, és nincs teljesen kék ország.

Nem megsérteni akartalak a példámmal, csak levezettem neked, hogy a gondolatmeneted alapján ez a helyzet. Kimondva vagy kimondatlanul.
Egy szóval sem vontam kétségbe a nemzettudat fontosságát. De a nacionalizmus nem egyenlő a nemzettudattal, ez nem vélekedés, nem "szerintem így van", hanem tény.

A cui prodest-re szeretettel várom a válaszod.

Ha ketten fognak valakit, a harmadik meg ott áll előtte boxerrel a kezén, akkor javaslom, hogy hívd ki gyorsan a rendőrséget.

Jurganov 2009.08.29. 13:57:21

@váj mí: hu.wikipedia.org/wiki/Nacionalizmus

ebben hol van a "kizárólag a határok között képzeli el" kitétel? és mi különbözteti meg a nemzettudattól? mert szerintem összetartoznak.pl egy vajdasági magyar nem vallhatja magát magyarnak ha az nem jelent számára semmit. inkább úgy mondanám, hogy akár bantunak vagy kínainak is mondhatja magát ha semmit nem érez irántuk.

a piros-kék példánál kihagytam, hogy "nagyobbrészt" piros és kék. de ez nem változtat semmit.

cui prodest. mivel nem hiszek benne, hogy ez az egész véletlen lenne (ahhoz túl tervszerű,túl sok fronton zajlik)egyértelműen vannak/lesznek haszonélvezői. és ezek a haszonélvezők irányítják a történéseket nagy valószinüséggel.

a példát elütötted egy viccel, ami nem baj csak azért írtam, hogy tudd miért használok sarkos példákat.

váj mí 2009.08.29. 14:21:40

@Jurganov:
Kérlek szépen, ne hivatkozz a wikipédiára, mert nagyon komolytalannak fogsz tűnni (nemcsak az én) szememben.
Ha akarod, ajánlok neked politológiai szakirodalmat. (Utálom, ezt "nekem -ez-a-szakmám-én-ezt-végeztem" megjegyzéseket, de hidd el, a wiki, nem hiteles forrás. Azt írok bele, amit akarok).

Szóval, a cui prodestnél maradnak az ufók... hmm... gondolhattam volna.

Jurganov 2009.08.29. 19:00:42

@váj mí: még mindig nem villantottál, hogy mi módon lehet különválasztani a nemzettudatot és a nacionalizmust. ügyesen terelsz, nem foglalkozol olyan hülyeségekkel mint válaszadás, gondolatok stb. egyszerűen kinyilatkoztatsz. elhiszem, hogy ezt jobban tudod mint én, csak azt nem értem, hogy ha pl a piréz állam nacionalista akkor szerinte a külföldön élő pirézek is ellenségek? mert ez így érdekes.

cui prodest. nos, én elég földhözragadt gondolkodású vagyok ezért úgy gondoltam, hogy ami errefelé történik abból nem elsősorban az ufo-k húznak hasznot. TE rávilágítottál a tévedésemre, mivel szerinted egyedül ők a haszonélvezők. érdekes meglátás. nem elképzelhetetlen, hogy igazad van, de lásd be kissé nehezen elfogadható...

váj mí 2009.08.30. 13:48:11

@Jurganov:
Azért "nyilatkoztatok ki", mivel nekem ez a szakmám, én ehhez értek. A különbséget kétszer magyaráztam el neked, amit te alapból nem fogadsz el. Ezt persze lehet, csak semmi értelme, pont olyan mintha azzal szállnál vitába, hogy 2+2 az bizony 4, az általunk használt számrendszerben.

(A külföldön élő pirézeket, amennyiben tömbben és Pirézia határai mellett élnek földrajzilag, a nacionalista piréz állam igyekszik jobb esetben magához kötni -lásd kettős állampolgárság-, rosszabb esetben területestől anexálni -lásd: revizionizmus-).

Jurganov 2009.08.30. 15:42:48

@váj mí: van egy olyan érzésem, hogy elbeszélünk egymás mellett..elolvastam újra a hozzászólásainkat (érdekes, hogy honnan indul és merre halad a válaszaid alapján). a kinyilatkoztatás nem függ össze azzal, hogy ez a szakmád, mivel nem magyarázol meg semmit csak elmondod mint tényt, hogy nem egyforma és, hogy káros. szégyellem magam, de nem találtam sehol sem a hozzászólásaidban a " azért más mert" kezdetű szöveget. lehet, hogy számodra ott van de én, aki nem ezt tanultam sehol nem látom. amennyiben elolvasod a ez én hsz-eimet azt hiszem én vagy kérdeztem, hogy mi a különbség vagy a nemzettudatot próbáltam előtérbe tolni. természetesen senki nem akar háborút-viszont aki fontosnak tartja az látja, hogy a nemzet éppen " elkorcsosul" ( még ha nem is a legjobb szó rá) és zavarja.

igazából a kérdéseim még mindig állnak:
- mi módon lehet különválasztani a nemzettudatot a nacionalizmus eszméjétől?
-mi módon lehet erősíteni egy nemzet öntudatát úgy, hogy hagyjuk ,hogy eltűnjön minden amire büszkék lehetünk?
-meddig lehet elmenni szerinted az irányba, hogy hagyjuk, hogy semmissé tegyék a kultúránkat és megsemmisítsék a "lelkünket"?

nyilván elsősorban Mo-ra gondolok itt, de ha körülnézel másutt is ez megy. revizionál egy laza oldallépéssel kikerülted azt a tényt, hogy azon területek amiket anexálni akar(hat) egy esetleges kormány, azok bizony nem is olyan rég még ezen ország részei voltak és erőszakkal csatolták el. olyasmi ez, mintha a telked egy részét elkeríti a szomszédod és te vagy a hibás mert fel mered vetni, hogy talán vissza kéne adnia...
még két dolog.
egy: légy oly kedves és próbáld úgy elmagyarázni mintha egy kisgyereknek beszélnél, mert én nem értem meg azt, hogy miért különbözik két dolog abból, hogy az egyik ilyen és a másikról pedig nem ejtesz szót.
kettő: az első hozzászólásomban felvetettem, hogy :"csak érdekelne, hogy mi a véleményed arról amit kara mondott, vagyis, hogy a nagyobb, vezető államokban bizony erősítik a nemzeti öntudatot-míg a gyarmatokon elnyomják"
erről is pár szót légyszives. mondjuk egy izrael-Mo párhuzamnál(sarkított példa ez is, de így könnyebb lesz rámutatnod, hogy nekünk miért jó és nekik miért nem). attól függetlenül, hogy egyet tudnék érteni veled abban, hogy a nagy liberalizmus jó, és a nacionalizmus nem jó-amennyiben valami elvi dologról beszélnénk- ám jelenleg nagyon másként látom, főként mert szó szerint a létünk a tét. :) persze elhiszem én, hogy ez a nagy " adjuk fel az egyéniségünket, úgysem lesz belőle hátrányunk" gondolat szép, de szerintem ez az ami igazán káros.

váj mí 2009.08.30. 15:59:24

@Jurganov:
-mi módon lehet különválasztani a nemzettudatot a nacionalizmus eszméjétől?
Oly módon, hogy nem akarod feltétlenül Magyarországhoz, mint államhoz csatolni (földrajzilag) a környező (nem magyarországi), magyarok lakta településeket. A nacionalista törekvések egyik elsődleges célja egy államon belül megvalósítani a homogén (nemzetileg) államot. A nemzettudat viszont független az állami keretektől.
Érted ugye, a nacionalizmus egy adott államon belül tartja üdvösnek egy adott nemzet létét. Egy adott nemzethez tartozók viszont nem feltétlenül élnek egy adott politikai határ (állam) keretei között. Viszont a szülőföldjükön (még ha az egy másik állam is) maradottak is rendelkeznek az adott nemzet nemzettudatával, akkor is, ha egy másik államban élnek.

-mi módon lehet erősíteni egy nemzet öntudatát úgy, hogy hagyjuk ,hogy eltűnjön minden amire büszkék lehetünk?
Nem egészen értem, mire gondolsz a "hagyjuk, hogy eltűnjön, amire büszkék lehetünk" kitétellel.

-meddig lehet elmenni szerinted az irányba, hogy hagyjuk, hogy semmissé tegyék a kultúránkat és megsemmisítsék a "lelkünket"?
Nevezd meg légy szíves konkrétan, melyik nemzet az, amelyik a magyar nemzet létére tör. Vagy mely nemzetek azok? A ködös ellenségkép a New-York - Tel Aviv tengelyhez hasonló baromságok táplálására való. Legfeljebb. Konkrétumokat mondj!

Ha számodra Trianon még mindig aktuálpolitikai kérdés, nem történelem, akkor szerintem itt fejezzük be a beszélgetést, mert semmi értelme sincs.

Jurganov 2009.08.30. 16:22:04

@váj mí:
"Ha számodra Trianon még mindig aktuálpolitikai kérdés, nem történelem, akkor szerintem itt fejezzük be a beszélgetést, mert semmi értelme sincs."
ha számukra aktuálpolitikai kérdés akkor a mi számunkra miért nem? ha emberekkel " tolnak ki" csak azért mert magyarok akkor én úgy gondolom kutya kötelességünk lenne támogatni őket, nem pedig a sorsukra hagyni.( mondjuk a holocaust nagyon is aktuálpolitika, ellenben trianon már nem, sőt...érdekes ez is)
"Nevezd meg légy szíves konkrétan, melyik nemzet az, amelyik a magyar ..."
amennyiben megtennéd, hogy elolvasod újra amit írtam megköszönném. nem ez volt a kérdés, gondolom ezt is tudod csak nem szeretnél rá válaszolni.

"Nem egészen értem, mire gondolsz a "hagyjuk, hogy eltűnjön, amire büszkék lehetünk" kitétellel. "
először azt hittem viccelsz. de azért írok mire gondoltam: múltunk megváltoztatása, önbecsülésünk leépítése, nyelvünk használatának elkorcsosulása/megtiltása, stb.

"Oly módon, hogy nem akarod..." amennyiben megfigyeled én, sőt még kara is a nemzettudat elvesztéséért szólaltunk fel, számodra volt nemzettudat=nacionalizmus a dolog. utána ugyan különválasztottad a dolgot, de igazából arra reagáltál, hogy el akarják/akarták tiporni a magyar nemzetet és tenni kéne valamit ez ellen-ezt nevezted nacionalizmusnak- és azóta az megy, hogy az mekkora rossz.

ez az egész az "erik a viking" egyik jelenetére emlékeztet. mikor süllyed a sziget, de az emberek egyszerűen nem hiszik el és megfulladnak. nem süllyed, mert nem süllyed.

váj mí 2009.08.30. 16:41:10

@Jurganov:
Román állampolgár vagyok, nem hiszem, hogy újat tudnál mondani nekem a tekintetben mire képes a nacionalista eszméket követő államigazgatás. (pláne, hogy soha nem élted meg) Ennek ellenére, számomra Trianon történelem. És kurvára idegesít, amikor "nemzetféltésből" olyanok szőnek összeesküvés elméleteket, akik azzal sincsenek tisztában, hogy mit takar maga a "nacionalizmus" kifejezés.
Bocs, igazán türelmes voltam, háromszor magyaráztam el ovis szinten. Ennyi. Nincs több türelmem.

Jurganov 2009.08.30. 19:05:17

@váj mí: köszi a türelmedet, bár előre nem léptünk, de legalább koptattuk a billentyűzetet. :)

Jurganov 2009.08.31. 20:58:01

azért érzed mekkora jó fej voltam, hogy rád hagytam a dolgot :)
süti beállítások módosítása