HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Vigyázz birka! Mindkét új országos rádió a bolsevik komcsiké!

2009.11.10. 22:11 Strici

Az átlagbirka azt hiszi, már mindent tud a két új országos kereskedelmi rádióról. Volt itt már tüntetés, rágalmazási per, ORTT-elnöklemondás, siratóének, sajtótájékoztató, cáfolat, minden.

De valahogy senki nem olvasta el – vagy ha elolvasta, titokban tartotta a birkák előtt –, hogy ténylegesen mit is ígért az FM1 és az Advenio nevű társaság az ő pályázatában.

Mivel az egyik előző poszt egyik utolsó kommentjében megígértem, hogy szembesítem magam és Titeket a két nyertes műsortervével, hát bevetettem magam ismét az ORTT-be, de ezúttal nem a TÜK-irodában fogadtak kedvesen, hanem a Műsorszolgáltatási igazgatóságon.

Az imént hivatkozott poszt egyébként itt olvasható:

 http://birkanep.blog.hu/2009/11/05/a_megkergult_birka_radioja

Az első észrevétel súly- és térfogatbecslésen alapul:  Az Advenio pályázatának terjedelme kétszerese, az FM1-é négyszerese, mint a 12 évvel ezelőtti Hungária – később Sláger – Rádióé volt. A pályázók nyilván abból indultak ki, hogy a papír mindent kibír, de kétszer vagy négyszer több papír még többet bír ki. Nyilván nem tanultak a suliban halmazelméletet, amelynek értelmében egy végtelen számosságú halmaz számossága ugyanolyan marad, ha bármilyen egész számmal szorozzuk azt. Szerencsére, ezt a kb. ezer, illetve kétezer oldalt nem kell végigolvasnunk, mert az Advenio pályázatának egyharmada a Lánchíd Rádióról, az FM1 kétharmada a RadioCaféról szól, mint előzményről. A műsorszolgáltatási tapasztalat ugyanis pontokat jelentett.

Ha szigorúan a műsortervre vagyunk kíváncsiak, a két pályázatban összesen talán száz oldalt sem tesz ki ez a rész.

Az Advenio pályázata szerint e rádió feladata a magyar és a Magyarországon élő kisebbségek, valamint az európai kultúra szolgálata. „Segít a gondok, konfliktusok megértésében, feldolgozásában, és az egyének mindennapi döntéseinek meghozatalában."

Majd a festészet vagy fényképezés világába kalauzol minket egy bájos képzavar, ami egyszersmind új fogalommal örvendeztet meg minket:

„Érthető és szerethető képalkotás a kistársadalmak ön- és kultúrateremtő világáról.” Tudjátok, mi az, hogy kistársadalom? Hát olyan izé... Na, mondjátok  már!

A pályázat szerencsére segít minket:  „Ezeket a célokat a rádió (…) azzal éri el, hogy a kisközösségeket, a helyi társadalmakat,  és a társadalom egészét érintő ügyek bemutatása a teljes tartalomkínálat szerves részét képezi, így valósítva meg a sokoldalú, a legtöbb véleményt felvonultató,  objektív, egyúttal a közösségi életszemlélet mellett elkötelezett szolgáltatást.”

 Szép ez így, nagyon. Kár, hogy olyan érzése van az embernek, mintha a Magyar Rádió és Televízió Tömegkommunikációs Kutatóközpontjának (TK) „Rádiózás a nyolcvanas években” című, 1978-ban megjelent vitaanyagából másolták volna, kis hibával. A kis hiba az, hogy minden jobb médiaiskola első óráján elmagyarázzuk a nebulóknak, hogy nincs objektív kommunikáció. Az emberi kommunikáció szubjektív, ami  objektív, vagyis a tudatunktól függetlenül létezik, az a valóság.  A médiatörvény nem is tartalmazza az „objektív” szót. Meg hát, ki is emlékezne erre a szocializmus korszakában keletkezett irományra, hacsak nem Tímár János, az ORTT SZDSZ által delegált testületi pártkatonája, aki anno a TK KISZ-titkára volt?  

A műsorterv további részeiből megtudjuk, hogy a műsoridő 10%-a lesz hírműsor, riport, magazin. A reggeli főműsoridőből 27 perc a hír, 10 perc a riport. Hétvégén mindenkire „gondolva van” 10-10 perc erejéig: Gyereksarok, Egészségház, Kultúrkút. Hét közben pedig a civil önszerveződéseké ez a roppant műsoridő, Vákuum címmel.

A közéleti magazin Filter névre hallgat, időtartama heti 11 óra 5 perc.  A műsort riport, interjú, helyszíni tudósítás, véleményműfajok és interaktivitás jellemzi. Heti 6 óra 20 percben a reggeli témákat beszélik ki a hallgatókkal a Tárcsázó című műsorban. Figyelitek ezt az árnyalatot? Nem megbeszélik, hanem ki.

Ám az se bánkódjon, aki valamelyik érdekes műsorból kimaradt, mert – miként már a műsorcím is jelzi – igazi magyar virtusként szombat este 18 órától 22 óráig megismétlik a megismétlendőket a „Best of szombat”-ban.

A zenei választék kicsit talányos, annyi azért kiderül, hogy 35%-a magyar zene lesz, köztük olyan művek felkarolása, amelyek e rádió által slágerré válhatnak, mert ez „nemzeti kötelesség” – lám, e rádió kötelességtudó lesz.

De azért nem annyira. A műsorterv szerint ugyanis a műsoridő 20%-a lesz reklám. Erről már másutt is volt szó, de legjobb, ha szó szerint idézem a médiatörvény 16§ (1) bekezdését: "A napi műsoridőnek legfeljebb tizenöt százaléka lehet klasszikus reklám" Klasszikus reklámon azt a reklámot értjük, amikor nem egy telefonszámot kell felhívnunk a vásárláshoz, miután száz percen keresztül győzködtek minket, hogy vegyük meg a legújabb aloeverás Erős Pista-fogkrémet.

Mivel a pályázó által vállalt reklámidő sérti a törvényt, az Adveniot érdemi vizsgálat nélkül, azonnal ki kellett volna zárni.

„Rádiónk alapvető célkitűzése, hogy a hallgató figyelmét arra irányítsuk, ami összeköt bennünket” – ez már az FM1 hitvallásának nyitó mondata. Isten, haza, család. Bocs. Torgyán bezavart. Vagy inkább Lenin? Mert olvassuk csak tovább, szépen, emelkedetten:

„A tudás, a tanulás, a felelős gondolkodás, a közösségi szemlélet, az együttműködés, és a mind tudatosabb életvezetés megítélésünk szerint olyan értékek, amelyek mellé felállva műsorkészítői felelősségünknek eleget tehetünk…” Hát akkor álljunk föl mink is, pajtások! Úttörőcsapat ví-gyázz! Zászlónak tiszte-legj! Ja, még folytatódik ám, csak lapoznom kell: „Határozottan szakítani kívánunk azzal a kereskedelmi médiában megszokott gyakorlattal, amely kizárólag az üzleti sikerre koncentrálva, súlytalan és értéktelen, sokszor kifejezetten romboló tartalmi kínálattal operál.”

Hát igen. Ez a rádió leszámol a kultúrmocsokkal, az imperialista szennyáradattal, nyilvánvalóan megérdemelte, hogy pályázatot nyerjen. Ha még azt is tudnátok, hogy a műsortervet bemutató rész Ottlik Gézának egy 1935-ből származó, teljes oldalnyi idézetével kezdődik - ami egyébként nagyon szép idézet, csak köze nincs a műsortervehez -, akkor számotokra se lenne kétséges, hogy e rádióban meg fog teremtődni a tér-idő kontinuitás. De nézzük meg, hogy ha nem operál a rádió, akkor ténylegesen milyen lesz a felhozatal?

A közszolgálati műsorszámok aránya 30.5%.

6.30 és 9.30 között reggeli, 16.00 és 18.00 között délutáni magazin szórakoztatja és tájékoztatja a nagyérdeműt. A zenei műsorok közben se marad szellemi táp nélkül senki, ugyanis ezekben „tudásmorzsák” lesznek. Ezek olyan 5-12 másodperces micsodák, amelyek belelopják a todományt a hallgató mit sem sejtő fülébe. A Radiocaféban már bevált az ötlet, gondolom, egyetemi diplomát is szereztek ezen morzsák segítségével sokan.

Kistársadalom az egyik rádióban, tudásmorzsák a másikban – kis ország vagyunk, minden kicsi, csak a hülyeség szökken szárba mértéktelenül.

Lesz az FM1-ben esténként mindenféle: hétfőn „Új világ” magazin, kedden Civil kurázsi, amelynek érdekessége, hogy akár rétegzenék is megszólalhatnak benne. Akár. Szerdán Jazzcafé, csütörtökön Filmtabletta Forte, Pénteken Estkultúra extra.

És most olvass csodát: a pályázatok szerint mindkét rádióban a híreket hírszerkesztők, a zenei összeállításokat zenei szerkesztők fogják készíteni.

Hát ezt is megértük!

Vagy nem, mert a költségvetés kiadási része mindkét rádióban oly szánalmas, hogy azzal csak robotokat lehet táplálni.

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr901516707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgart 2009.11.11. 00:16:50

Mit is várhatunk ezektől a döntéshozóktól, akik "beleszólás nélkül" tűrték, hogy egy igazából egyáltalán nem non profit rádió, egy igazi non profit rádiót kitúrjon az éterből? Mit is lehet elvárni, azoktól, akik gazembereknek adnak frekvenciát?
Akik nem állnak egy "Ne lehessen gazembereké az éter!" kezdeményezés mellé, csupán a székükbe és busás fizetésükbe kapaszkodnak?

Vajon ezeket több kilós pályázatokat hány példányban kellett beadni az ORTT-be? Vajon most is be kellett állitani a "bontó brigádot", mint annó, hogy legalább azért ne emelhessenek a pályázók kifogást, hogy bontatlanul kapták vissza a beadott pályázati példányok nagyobb részét?

Hát igen, kevesebb hablattyal talán tisztább képet lehetne kapni, de cél ez? Ha cél lenne, akkor, ahogy már sok éve mondogatjuk, elegendő lenne egy ürlapot kitölteni. De ez akár könnyed pontozásra és összehasonlitásra adna lehetőséget. Hát cél ez? Nem, mert akkor nem csak olyanok, mint a cikk irója, de bárki egyszerűen felülbirálhatná a birákat. És akkor hol lenne a már 16 éve jól bevált mutyi??

(bocsi, de a hosszú i nem működ, ezért kénytelen voltam végig a rövidet használni.)

a_tom 2009.11.11. 07:37:09

Csodállak hogy elolvastad, bár nemtom miért. A lakosság egyik része látatlanban is tudta hogy hazugságok és lózungok, üres ígéretek az egész. A másik részt pedig nem érdekli, itt sem fogja elolvasni, hallgatja majd tovább a bocsit meg a lalit, mónikát, győzikét, jövére ugyanúgy leadja a voksát a legügyesebb csalóra.
(Bár lehet csak azért vagyok ilyen negatív mert 2 napja nem alszom az esőcseppek kopogásától az alattam lakó kibaszott redőnyének fémburkolatán)

uni1002 2009.11.11. 08:49:54

Egyetértek az előttem szólóval, még hozzá tenném, hogy majd eljön az idő az új rádiókban is, /lásd Petői (azért sem MR2)/ hogy a műsoridő nagy részében D.j.izé, és a CD lejátszó fog szerepelni, reklámokkal tarkítva.
A szabolcs aranya nevű rádió,/felszámolták, átnevezték, gazdát cserélt, aztán az adóberendezést is lepecsételte az NHH, is valaha úgy kezdte, hogy voltak technikusai, zenei szerkesztője, hírszerkesztője, jó műsorai, helyi nagyságokat faggató oknyomozó riportjai, városi színház művészeivel sorozatai stb.
Aztán először a műsorok mentek át CD lejátszásba, többször ment a "technikus zenél" program, /ő volt egyedül a stúdióban/, aztán az embereket rugdosták ki, aztán a nevét vesztette, végül, eltűnt az éterből.
Egyébként meg tök mindegy, mivel hülyítik a tisztelt nagyérdeműt a két új/régi rádióban, úgy is a Kossuth rádiót szoktam hallgatni, nagy ritkán, régebben meg hivatalból kellett fülelnem őket.

psmith 2009.11.11. 09:37:19

Sok beszédnek, sok az alja.

ZYLO 2009.11.11. 10:20:24

A két régi rádió hazudott, csalt. A bejegyzés nem tért a pénzügyi vonalra, pedig az is érdekes. A két újról ugyanezt feltételezzük. (Bár ez, ugye, csak feltételezés.) Akkor nem mindegy?

Itt minden közbeszerzés, pályázat stb. így működik, miért pont a rádió lenne a kivétel?

Amúgy meg, az új rádiók előbb-utóbb leigazolják azokat a "sztárokat", akik eddig a S./D. rádiónál voltak, ergo részben ugyanazok fogják a nagyrészt ugyanolyan műsorukat csinálni, mint eddig. De legalább kavartunk egyet a szaron.

a_tom 2009.11.12. 07:46:58

@a_tom:
Na jó, mindíg elfelejtem hogy egy újszülöttnek minden vicc új. Természetesen lesznek újak akik még nem tudták, és nagyon hasznos az ilyen oknyomozó újságírás. Tulajdonképpen úgy tűnik az egyetlen fegyver ezek ellen. Nagyra becsülöm hogy képes vagy napról napra alábukni ebben a szarban és kutakodni.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.12. 08:26:51

Szerintem egy dolgot nem vettél figyelembe:a pályázatot nem neked írták, hanem az ORTT döntnökeinek.Nézd már meg,kik ülnek ott.Szerintem te nagy részüket jobban ismerd,mint én,mit csodálkozol ezen, hogy ott ez a pályázat befutó lett? Megfelelő emberek ülnek a megfelelő helyeken.

Win Elen 2009.11.12. 11:31:53

azert nagy kulonbseg, hogy azert tudom mert a posteriori biztos hazugsag, vagy azert, mert elve a lehetoseggel kvazi bizonyitekom is van, hogy hazugsag. Az eredmeny ugyanaz, de a modszer eltero, es nyilvan optimalisabb az utobbi hasznalata.

En orultem hogy elolvashattam. Azt kaptam, amit vartam, teny :) Es jokat rohogtem. Koszonet erte!

szempontpuska 2009.11.12. 15:54:42

Hát ez azért érdekes... nem is tudom, hogy inkább szánalmas, vagy nevetséges eszmefuttatás, hogy a komcsizásba fusson ki.

Nézzünk csak egy párat az erőlködésből:
1. Objektívet nem találsz tanárbácsi, de keress rá a "pártatlanság" "kiegyensúlyozottság" kifejezésekre a Médiatörvényben. Hátha így már menni fog..

2. Ha mindkét adó komcsi, miért szavaztak egyöntetűen (a "pártkatona" Tímárral és a lelkes outsider Majtényival ellentétben) a Fideszes-KDNP-s delegáltak a rádióspályázaton ?

3. Az Advenio Fellegi vállalatkörébe tartozik. Jó pár helyen részletesen kifejtették. Pillanatnyilag is összeférhetetlen tulajdoni viszonyban van a jobboldali nyertes rádió a Lánchíd Rádióval, amely - tudjuk mennyire bolsi.

4. Az SZDSZ (tudod, amelynek pártkatonája Tímár)által kezdeményezett parlamenti vizsgálódást két párt torpedózta: Az MSZP és a Fidesz

vajon miért falazna a Fidesz a két komcsi rádiónak???

Erőtlen kísérlet ez a poszt, hogy a nagypárti mutyizásnak falazzon.

azért kiváncsian várom a válaszaidat

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.12. 16:47:38

@szempontpuska: hát, ha valóban nem vetted észre a halk(?) iróniát, akkor vagy veled, vagy velem van baj.

Te vagy az egyetlen, aki azt gondolja, hogy ez a poszt bárkin falazna. Csupán arra utaltam, hogy a pályázatokban szereplő maszlag még szóhasználatában is azonos azzal, ami a régi szép idők brossúráiban szerepelt.

Ami a konkrét kérdéseket illeti:

A médiatörvényben valóban szerepel a "Kiegyensúlyozott" és a "pártatlan" kifejezés, de ez nem azonos az objektívval. A kiegyensúlyozott nem azt jelöli, hogy ami elhangzok, annak igaznak kell lennie (szerencsére, az igazság kifejezés sem szerepel a médiatörvényben), hanem azt, hogy ha adott kérdésben többféle vélemény van, akkor egyiknek a nyilvánosságra hozatala sem lehet túlsúlyban a többihez képest. Ez egyébként elég aggályos követelmény, ugyanis ez azt is jelenti, hogy aki szándékosan hazudik, ugyanakkora nyilvánosságot kell kapjon, mint aki igazat mond.

A napokban éppen az Egyesült Királyságban volt arról vita, hogy egy szélsőséges jobboldali párt képviselője szerepelhet-e a műsorokban. E vita egyébként azért is érdekes, mert a BBC etikai kódexe tiltja a "szélsőséges párt" kifejezés használatát.

A pártatlanság pedig kizárólag szűkítő értelemben szerepel - ha nem is a törvényben, hanem számos ORTT testületi és panaszbizottsági határozatban és állásfoglalásban. Azt értik ezen, hogy egyik politikai párttal szemben sem lehet elkötelezett vagy elfogult a műsor.

A törvényt előkészítő szakértői bizottság vitáin csak abban sikerült eredményt elérnem, hogy az objektív szó kerüljön ki mindenhonnan. Szinte mindenkivel - így Tímár Jánossal szemben is - azt képviseltem, hogy a közszolgálati médiumok kivételével bárki bármilyen irányultságú műsorszolgáltatót működtethessen, ha van rá pénze, és egyéb törvényeket nem sért.

Sajátos egyébként, hogy e bizottsági ülésekről jegyzőkönyvek is készültek, de "valakik" megsemmisítették. Pedig érdekes lenne elolvasni őket, mert - a pártkatonákkal ellentétben - már akkor is azt mondtuk, hogy az internetről nem kéne elfeledkezni.

Ami Majtényi szerepét illeti, az egyértelműen azt bizonyítja, hogy egy olyan testület vezetését vállalta jó pénzért, amelynek jogfolytonosan jellemzője, hogy csakis a szakmától nagyon távol álló tagjai és munkatársai vannak.

Egyedül a Műsorszolgáltatási Alap egyik igazgatója rádiózott ténylegesen is, a többi vezető soha egyetlen tévéműsort vagy rádióműsort sem készített.

Majtényit tehát azért is lehetett megvezetni, mert gőze nincs a napi gyakorlatról, ideértve az üzleti stikliket is. Ugyanaz róható föl neki, mint Gombár Csabának és Hankiss Elemérnek: elveket képviseltek, nem is voltak még minimális mértékben sem hajlandók megtanulni a szakmát, ezért amikor bajba kerültek az általuk vezetett intézmények, senki nem állt ki mellettük.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.11.16. 11:45:10

A tudásmorzsák?
Várjá, várjá, elképzelem:

"Come on baby, do the locomotion... lálálá.
* szignál *
Tudta-e ön, hogy az elefánt az egyetlen emlősállat aki nem tud ugrani?
* szignál *
Never gonna give you up,
never gonna let you down.... lálálá"

Ez azért így ebben a formában erősen prájszlessz.
Haha, ééértitek, prájsz lesz. Meg priceless.
Na, mindegy.

Tudtátok, hogy egy átlagos hangya élete során tizenöt kilogramm földet mozgat meg?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.16. 11:48:35

kétesélyes. ha valóban altató-agymosógépet szerkesztenek, az űrt nem fogják kitölteni.
a Zemberek (már aki), ugyanúgy mint most utálni fogják a 2 kanálist.
lehet zenélgetni, de a bulihoz ellátás is kell, nem 57 ezres min.bér. korgó gyomorral nem lehet mulatni.

ven 2009.11.22. 17:43:05

az FM1 hány % reklámot íger a pályázatában?

ven 2009.11.22. 20:10:33

köszi! tehát 10%. (?)

Szigeti Virag 2009.11.22. 22:47:35

Strici, írtam neked itt a blogon keresztül, de nem válaszoltál. Lehet, hogy meg se kaptad?

Melyik civilszervezet az, amelyikre hivatkozol?
És nem került elő véletlenül az a floppy azóta?
Nagyon megörvendeztetnél vele :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.23. 09:31:30

@Szigeti Virág: Pedig szoktam válaszolni. Ha előkerül a flopi - ehhez egy nagy-nagy szekrényt kéne feltúrnom -, szólok Neked feltétlenül. A szervezet neve pedig azért nem publikus, mert egyből kiderülne az igazi nevem, és bár a kommentelők egy része már tudja, a nép előtt hadd bújjak még... :-)))

Szigeti Virag 2009.11.23. 11:47:50

Akkor súgd meg mélben, és nem árulom el senkinek :)
szigeti.virag@gmail.com
(Egyébként már egy csomó mindent én is tudok rólad. Hogy hány éves vagy, hol tanultál, stb. Kicsi ez a város, lassan összeáll a kép :)

NRG44 · http://althir.org 2009.12.02. 19:22:44

www.ebm-radio.de/

kár, hogy bár létezik netrádiókat is befogó autórádió, baszottdrága a mobilinternet, de ez se lesz midnig igy
süti beállítások módosítása