HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A gondozóbirka bukfencezve szökdécsel

2010.05.29. 18:29 Strici

Az élet minden területén nő az igény a minél képzettebb dolgozó iránt. Nincs ez másképp a bölcsődei dolgozók, közelebbről a gondozók (nem dadus, ugye tudjátok, birkák) esetében sem.

A modern gondozónak el kell végeznie a Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA (diplomás) szakot. A képzés hat félévből áll. A törvény szerint:

„A képzés célja olyan pedagógiai szakemberek képzése, akik megfelelő fejlesztési és nevelési módszereket alkalmaznak az újszülött kortól a 3 (legfeljebb 5) éves korig terjedő életszakaszban ellátásra szoruló csecsemők és kisgyermekek gondozása és fejlesztése érdekében. Megszerzett komplex gondozási, pedagógiai, pszichológiai, egészségügyi ismereteik birtokában segítik a célzott korosztály egészséges testi, érzelmi, kapcsolati és beszédkészségének, illetve értelmi képességeinek a fejlődését, szocializációját, valamint támogatják a kisgyermekes családok nevelési tevékenységét. Alkalmasak gondozói, nevelői, közvetítői, képviselői és tanácsadói feladatok elvégzésére. A végzettek kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

Az ideális jelentkező: Aki türelemmel, szeretettel és nagy empátiás képességgel tud bánni a 0-3 éves korú csecsemőkkel és kisgyermekekkel. Maga is harmonikus, kiegyensúlyozott, könnyen tud kapcsolatot teremteni gyermekkel és szülővel egyaránt.

A képzés moduljai: Társadalomismeret, Egészségtudomány, Pszichológia, Pedagógia, Jogi ismeretek, Informatikai ismeretek, Művészeti nevelés, Kommunikáció”

Helyes. Miként helyes az is, hogy előbb-utóbb minden gondozónak diplomával kell rendelkeznie, mert különben tilos dolgoznia. Legalábbis igazi bölcsődében, nem az agyonreklámozott családi napközikben, ahová egy 40 órás gyorstalpaló is elegendő. Ám a képzésen csak az vehet részt, aki megfelelt a felvételi vizsgán. Így ír e folyamatról az egyik felvételiző:

„Testi alkalmassági vizsga a PTE IFK gondozónői Ba szakára, Szekszárdon: futás, sprintelés, kosárra dobás, gimnasztika, fekvőtámasz, felülés, labdavezetés, dobás, egyensúlyozás felfordított padon majd tigrisbukfenc, stb. Mindezek közepette a vizsgáztató tanárnő ironikus megjegyzései, önbizalmat romboló kritikái a gyakorlatokat végző, általában 40-50 év körüli gondozónőknek. Legtöbbünknek sikerült, de van, akinek nem. Tényleg ezen múlik, hogy egy évtizedek óta pályán dolgozó ember ne bővíthesse tudását egy főiskolán? Engem személy szerint nem ért kritika, de nagyon sajnáltam azokat az ismeretlen kolléganőket, akik ki voltak téve ennek. Tényleg fontos, hogy a gondozónő kosárra dobjon, tigrisbukfencet vessen? És aki rosszul lett, az néhány perc múlva ismételjen?"

Na, ezt kérdezem én is. De a biztonság kedvéért megnéztem, milyen részei vannak a testi alkalmassági vizsgának hivatalosan. És tényleg:

„A testi alkalmassági vizsga
Célja:
Annak megállapítása, hogy a jelentkező rendelkezik-e azokkal az alapvető motoros (testi) képességekkel, amelyek feltételei az alsó tagozatos és az óvodai testnevelés gyakorlati anyag elsajátításának, illetve a csecsemő- és kisgyermeknevelői, tanítói, óvodapedagógusi pálya gyakorlásának.
Követelmények:
- közepes iramú, folyamatos futás (nők: 3 perc, férfiak: 5 perc),
- oktató által vezetett zenés gimnasztika folyamatos végzése, a főbb alapformák végeztetésével (szökdelések, karkörzések, törzshajlítások, felülések, törzsemelések és rugózások),
- egyensúlyozó járás fordulatokkal, két zsámolyra helyezett felfordított padon,
- néhány lépés nekifutásból - keresztbe állított és felfordított - pad átugrása egy lábról, érkezés páros lábra, guggolásba,
- célba dobás függőleges célra (kosárlabda palánk) egykezes dobással, kislabdával, 8 m-ről,
- labdaadogatások helyben futás közben párokban, ügyes és ügyetlen kézzel, felfújt labdával,
- labdavezetés ügyes és ügyetlen kézzel,
- felfüggés hajlított karral (nők: 5 mp, férfiak: 8 mp),
- mellső fekvőtámaszból ereszkedés legalább derékszögig hajlított karú fekvőtámaszba, tolódás mellső fekvőtámaszba (nők: 3-szor, férfiak: 6-szor).”

Szóval, valaki már megint nagy barom volt, hiszen összevonta a csecsemőgondozóra és az általános iskolai tanítóra vonatkozó követelményeket. És ezzel megalázott egy csomó embert.

Már megint.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr582040795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2010.05.29. 18:35:53

én anno pontosan ezért nem lettem óvónő. merthogy már akkor is volt alkalmassági vizsga, ahol kellett volna a fentieket csinálni, meg énekelni, meg rajzolni tudni. na, én egyiket sem tudtam, az meg senkit nem érdekel emiatt, h. a gyerekekhez extra türelmem van...
anyukám anno szintén ezért nem jelentkezett. (mármint, az alkalmassági vizsga miatt).

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.05.30. 08:48:17

Énekelni tudok, türelmem van, a tigrisbukfencet nem tudnám megcsinálni, tízévesen sem tudtam. Nem is lett belőlem sem óvónő, sem tanítónő. Volt idő, amikor szerettem volna konduktor lenni, de tigrisbukfenc híján elejtettem az ötletet. Nem tudják, kit szalasztottak el.

A Tyne folyó déli partja 2010.05.30. 11:26:48

@miriamele_mariska: hát, az én esetemben is megjegyezte egytől-egyik mindenki, h. milyen sok türelmem van a kisgyerekekhez, mikor láttak velük foglalkozni.

Kartal (rezervált) 2010.05.30. 13:24:41

Már meg sem lepődök.
Párom fogászati asszisztensnek tanul, most készül vizsgákra: teljes izomrendszer, genitáliák, vérkörök, élet- és kórtan, informatika (internethasználat, könyvtárak létrehozása, bemutatók tervezése)... amit eddig alig vettek az a fej és a fog anatómiája, meg hogy általában mi a dolga egy fogászati asszisztensnek, milyen eszközökkel dolgozik, milyen számtech programokat kell tudnia kezelni...
Én is végeztem nehézgépkezelő iskolát, pl. gázok állapotváltozásait kellett grafikonokkal ábrázolni ahhoz, hogy targoncát meg darut kezelhessek...
Liberális oktatási rendszer, mi? Remélem a Fidesz azért kicsit normalizálja a helyzetet ilyen téren is.

2010.05.30. 19:20:26

Strici, szerintem egy kicsit(?!) túlliheged ezt a dolgot. Ad 1, szó nincs tigrisbukfencről a fizikai felmérésnél, az meg, hogy egy felnőtt nő megcsinál 3 (írd és mondd: három) darab fekvőtámaszt, vagy 3 percig fut, finoman szólva sem nevezhető légiós cooper-tesztnek. Ha valaki ezt az "erőnléti" felmérést nem tudja megcsinálni, netalán rosszul lesz, az olyan ramaty egészségi állapotban van, hogy az lesz a legkisebb gondja, hogy nem alkalmas gondozónak.

A gond akkor lehet, ha valaki önhibáján kívül nem képes bizonyos dolgokat elvégezni. (Pl. függeszkedésben, labdapattogtatásban, célbadobásban profi, de ugrálni nem tud, mert deréktól lefelé béna, kerekesszékes.) Vagy ezek szerint bénák nem jók gondozónak?

nyíregyházi betti 2010.05.30. 23:40:17

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Én könnyűgépkezelőit végeztem. Igencsak megdöbbentem a tananyag láttán. Számomra érdekes újdonság volt a pneumatika és a hidraulika, de mivel nem javíthatom a targoncát, nem értem, hogy miért kell ezt ilyen mélységben tanulni. Megnyugtattak az ifjabbak, hogy ma már természetes, hogy egy suliban "mindenféle hülyeséget" kell tanulni. Lényeg, hogy meglegyen a papír, a szakmát pedig majd megtanulják az életben.

A Tyne folyó déli partja 2010.05.31. 18:00:19

@tff: bizony, a bénák nem jó gyerekgondozók. sőt, az sem, aki nem tud rajzolni, sem az, aki nem tud énekelni. ez mind feltétele a jó gyerekgondozónak a felvételi bizottság szerint. és volt is már 40 évvel ezelőtt is.

Rabyn 2010.05.31. 19:43:41

tff: Egy barátnőm most volt alkalmasságin az ELTE-TÓK-on és bizony nem kicsit megizzadt a testnevelés alkalmasságin, és nem azért mert ne lenne formában. Igenis baromság, hogy ugyanazt kell "tudnia" egy gondozónőnek, óvódapedagógusnak és tanítónak. Más életkor, mást csinálnak a gyerekek is.
Arról nem is beszélve, hogy a felvételizők jó része akkor esik ki éppen a középiskolából, tehát volt testnevelés órája, nem olyan régen, a felnőttképzésre jelentkezőnek meg nem. volt.

Én eleve külön venném az estis-levelező és a nappalis felvételizőket, és a szakokat is. Nekem nem kell majd érteni ahhoz, hogy mit kell csinálni egy 2 éves gyerekkel, a gondozónőnek pedig nem kell tudnia megtanítani írni-olvasni a 6-7 éveseket.

flea 2010.06.01. 10:47:25

Azért aki tigrisbukfencet csináltatott az alkalmasságin (ami láthatólag nincs benne az amúgy - fogalmazzunk így - nem kellően átgondolt szabályban), azt lógatnám fejjel lefelé egy pár órán át. Mondjuk amíg négyszázszor elénekel úgy lógva egy szabadon választott magyar népdalt. :)

anyabanya44 2010.06.01. 20:09:26

Nem kell tudni rajzolni. Legalábbis nem művészi szinten. Teljesen jó, az átlagos rajztudás. Tekintve, hogy a bölcsis gyerekek nagy része a lengőfirkánál tart.Nem kell tudni magas szinten énekelni sem. Ha kellene, a gondozónők fele mehetne a sunyiba. De nem is attól jó gondozó a gondozó, hogy ő Picasso és Pavarotti egy személyben. A bölcsiben nincs énekóra, tornaóra és egyáltalán nincs kötött foglalkozás, tekintettel a gyerekek életkori sajátosságát figyelembe véve. Ők még játszanak, de azt sokat. A játékos foglalkozáshoz meg elég egy anya ének, rajz és torna tudása.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.01. 20:28:27

@anyabanya44: nekem speciel a rajztudásom egy háromévesé...a szomszéd kislány 5 évesen lekörözött. és ki is nevetett. hangom, hallásom szintén kb. bölcsis...

anyabanya44 2010.06.01. 20:36:00

@Animacs: Én sem tudok szépen énekelni:) Annak idején az énektanárom azt mondta, nem baj, a gyerekek úgysem azt nézik, hanem magát az éneklést értékelik. Ez tényleg így van. Az a fontos, mennyi dalt énekelsz,hány mondókát mondasz. Nem az, hogy szárnyaljon a hangod:)

A Tyne folyó déli partja 2010.06.01. 21:12:28

@anyabanya44: gyerekek nekem is mondták, h. "tanárnéni de jól énekel", pedig a fenét:)
de mivel tudtam, h. ilyen alkalmassági vizsga van a tanítóképzőn, nem mertem jelentkezni.

szomszéd kislány,a kinek én voltam a pótanyja, szintén azt mondta, tudok énekelni, rajzolni, stb. (amíg túl nem szárnyalt:)

kimo 2010.06.03. 06:15:33

tff: Mndegyik korosztálynak mások a szükségletei, igényei, nem keverendő össze. A 0-3 éveseknek ölelésre, biztonságra, megértésre, helyes nevelői attitüdre, fejlesztéssel a fejlődés elősegítésére van szűksége. Nincs foglalkozás csak a játékból fakadó spontaneitás. Egy alkalmassági vizsgán a torna helyett fontosabb lenne pl. a mentális felkészültség ellenőrzése. Mert lehet bármilyen mutatványokra képes egy bölcsődei gondozónő, ha nincs beleérző képessége, megértő magatartása, önfegyelme, szociális érzékenysége, akkor nagyon hamar alkalmatlan lesz a pályára. Mert ma egy gondozónő nem csak a gyerekekért dolgozik, hanem a családért is. Nem véletlenül tartozik a szociális szférához, feladata komplex. A kondícióval pedig semmi baj, hacsak bele nem rokkant évtizedek alatt, hogy naponta többszáz kilót megemel, cipel, százszor lehajol, perceken át görnyed, míg gondoz. Mivel ez a korosztály a legkisebb, ők vannak a legközelebb a talajhoz, érzelmileg instabilak, ezért szükséges a legtöbb testi kontaktus, és ha egy 15 fős csoportból csak tíz a pelenkás, azt minimum 10x3 kell a pelenkázóra emelgetni, számolhatunk átlag 12kg testsúllyal.
süti beállítások módosítása