HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A hős gyerekbirka

2010.07.23. 04:39 Strici

Tegnap koradélután vonatra szállt egy 15 éves lány és egy 8 éves kisfiú – egymás közeli rokonai, de nem testvérek. A vonat egy Budapest környéki településről indult, amolyan helyközi járat, kis túlzással akár HÉV is lehetne. Gyakorta utaznak rajta kisdiákok a nyári szünetben is, s ugyancsak sűrűn fordul elő, hogy a vonat műszaki okok miatt meghibásodik. Elvileg fél óra a menetidő, de mondhatnánk, ez a járat a hivatalos menetrendtől független. Még arra is volt példa, hogy korábban indult a vonat, mint ami az előírásban szerepel. S mert ezen a szakaszon egyvágányú a rendszer, ha valami baj történik, órákon keresztül állhat a forgalom. Ilyen baj történt tegnap is, s a két gyerek teljesen logikusan átszállt a buszra.

A 15 éves lány gyönyörű; tanúsíthatom, hogy fejlettebb, mint amit az életkora indokolna. Ebben az időszakban a lányok még tanulgatják a szerepüket, örülnek, ha minél több fiú fordul meg utánuk. Különben is, meleg volt tegnap nagyon, senki nem bundába burkolózva utazott.  

A lányra tehát felfigyelt a busz négy ifjú utasa is. Ellentmondást nem tűrő hangon „megkérték” a lányt, menjen velük valahová. A lány határozottan nemet mondott, a négy suhanc pedig erőszakoskodni kezdett. Botokkal támadtak a lányra, s akkorákat ütöttek rá, hogy elrepedt a bordája. A lány hiába sikított, a busz többi utasa és a buszvezető semmit nem vett észre. Illetve, egyetlen ember, egyetlen férfi mégis volt közöttük: a nyolc éves kisfiú. Aki gondolkodás nélkül, azonnal a lányrokon védelmére kelt, és a bántalmazók elé állt. Ekkor került elő a kés is: a kisfiú lábán egy 3 cm hosszú, 5 cm mély sebet ejtett az egyik rohadék.

Még ekkor sem akadt egyetlen felnőtt sem, aki segített volna.

A kisfiúnak azóta már összevarrták a lábát, jelenleg a Heim Pál kórházban van. Rengeteg vért veszített. A rendőrségi kihallgatások késő estig tartottak. Hangsúlyozom: egyetlen felnőtt tanú sincs.

Lehet most szörnyülködni, hogy miért engedték el felnőtt kísérő nélkül a gyerekeket, meg hogy öltözhetett volna visszafogottabban is a lány. Mintha a divatos öltözék – nadrágocska, top – enyhítené a bűnelkövetők aljas tettét. Az első olyan perekben, amelyek a szexuális zaklatásokról szóltak, védekeztek így az alperesek. De tessék már tudomásul venni: nem az áldozat a hibás! Mindenkinek joga van vonzónak lenni, és az évszaknak meg a divatnak megfelelően öltözködni. A négy tetűláda láthatóan készült valami erőszakos cselekményre, véletlenül nincs az embernél bot. Ami pedig az elengedést illeti: nyári szünet van, nem drogdiszkóba mentek éjszakázni a gyerekek, csak meg akartak nézni valamit Budapesten.   Én is elengedtem volna őket, az enyéim is sokat kóboroltak pár évvel ezelőtt, és nem lett semmi bajuk. Szerencsére – teszem hozzá most már.

Mert nem lehet tudomásul venni, hogy állandóan rettegnünk kell. Mert igenis, mi, felnőttek tűrjük, hogy bármikor, bárkit bántalmazhasson a söpredék. Mert arra várunk, hogy majd a hatalom megvéd minket. És a hatalom rá is játszik erre: „két hét múlva rend lesz” – hazudta cinikusan az illetékes. Holott mi vagyunk örökkön-örökké gyávák, s példát vehetnénk ettől a kisfiútól. Én kitüntetném őt, mert lehet, hogy megmentette a rokona életét, akit akár le is szúrhattak volna.

Ez a kisfiú tegnap hirtelen felnőtté vált. Igazi felnőtté. Mi, felnőttek, pedig szégyellhetjük magunkat, hogy ismét egy gyermeket fosztottunk meg a gyerekkorától.

 

Frissítés: A lány személyleírása lapján megtalálták az egyik elkövetőt. Többször volt büntetve már.

A buszvezetőt felfüggesztették az állásából. Azzal védekezett, hogy ő az elválasztó fal és a bekapcsolt rádió miatt nem hallotta, mi történt.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr922170100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.07.23. 07:34:04

Hát, a lányom szerint látszik, hogy vidéki vagyok. De itt "tanyán" ilyesmi nem történhetett volna. Főleg nem a buszon, a buszvezető szeme láttára. Itt még akkor is rászól a sofőr az emberekre, ha nagyobb helyen terpeszkednek, mint amilyen indokolt, vagy hangoskodnak, vagy szemetelni akarnak. Hangsúlyozom, akarnak.
A diszkóból hazafelé tartó xxxxx nemzetiségű tinédzserek csoportjainak az útjából persze kitérnek, de szemhunyás nincs.

cdrom70 2010.07.23. 08:54:21

A magyar törvények szerint csak a támadással egyenrangú védelmet alkalmazhatsz. Ráadásul ha nemzetiségi a támadó akkor ezt sem.
Jelenleg akkor használhatsz kést amikor már leszúrtak, akkor használhatsz bármit ha félig hulla vagy. Ha valakinek segítesz, akkor te vagy a támadó, amit általában súlyos börtönévekkel jutalmaznak.
A rendőrség nem tesz semmit, csak akkor ha hulla van, ha pedig csinál valamit abban sincs köszönet.
Ezek után meglepődsz ha senki nem akar magának kellemetlenséget és bíróságra járni??
Részemről maximum ha családtagjaimat inzultálják akkor lépek közbe, mert akkor van jogalapom.
Ha mellettem megölnek valamit, akkor sem láttam semmit mert nem akarok bíróságra járni és rokonaim és saját életem veszélyeztetni.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.07.23. 09:11:45

@cdrom70: Nincs olyan törvény, amely ebből a szempontból a nemzetiségeket megkülönböztetné. Sőt. A rendőrségen én magam tapasztaltam pár évvel ezelőtt, hogy az őrszobán mennyivel kíméletlenebbül bántak az egyik - valószínűleg - roma gyanúsítottal, mint velem. Azt sem gondolom, hogy ha mind a húsz utas összefogott volna, gond lett volna. Az én fiam - aki nem azonos a történet szereplőjével - többször beavatkozott ilyen esetekben. Ugyanis nemcsak családtagok esetén van jogalap. Csak nem kell beszarni.

Mike36 2010.07.23. 09:17:53

elképesztő a felnőttek viselkedése

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.07.23. 09:20:08

bizony ám, hogy nem kell beszarni! ütni kell, kérdezés nélkül. hadd hulljon a férgese ebben a mocskosul polkorrekt világban.
ütő-vágó szerszám, könnyspré, pisztoly mindig kéznél legyen. védekezésre. ezért támogatom a legális fegyverviselést (3.ly/x7Hy és 3.ly/quqy)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.07.23. 09:29:20

@cdrom70: Az is tévedés, hogy a magyar jog szerint csak a támadással egyenrangú védelmet alkalmazhatsz. A védelemnek arányosnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy csak olyan eszközöket alkalmazhatsz, ami a támadást megelőzi vagy elhárítja, annál erősebbet nem. Így pl. jogszerűtlen, ha a tolvajlás megelőzése érdekében áramot vezetsz a kerítésbe, mert az az emberi élet kioltására is alkalmas.

De még ezen követelmény alól is van kivétel. A túllépés ellensúlyozására szerepel a Btk-ban a menthető felindulás intézménye. Eszerint “nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.”

Esetünkben tehát teljesen jogszerű lett volna, ha már az első pillanatban lefogják a támadókat. Az e sorok írásának pillanatában még ismeretlen buszsofőr pedig kifejezetten megsértette a törvényt, mert azonnal meg kellett volna állnia, és segítséget kellett volna kérnie.

MPL firstlady 2010.07.23. 09:44:24

@Strici:

erről mindig indiana jones jut eszembe, amikor késsel hadonászik felé valaki.
összevonja a szömöldökét, és jól lelövi.

szanna 2010.07.23. 09:49:03

A kis srác nekem nem tűnik birkának. SŐT! A buszon utazó felnőttek, és kiváltképp a sofőr, viszont vita nélkül az...

Netuddki. 2010.07.23. 09:58:41

Most nem azért, de ez most tényleg komoly? Nem csak írói munkásságod része?

Ha ez nem fotosopp, akkor tényleg megérett ez az ország a pusztulásra.

2010.07.23. 10:24:58

Ha mondjuk ez az unokámmal történik, akkor azt a 4 suhancot már rég kórházban ápolnák, méghozzá az intenziven. Ilyen esetben leszarnám, hogy mit mond a törvény és mit hozsannáznak a politikusok. Ha nem tudnak rendet tartani, akkor majd a " jónép" fog törvénykezni, önhatalmulag. Pedig ez az állam feladata lenne, és nem a szavak szintjén kell a rendet betarttatni, hanem tettekkel. A kissrácot pedig ki kellene tüntetni, mert megtette azt amit mások nem tudnak, megvédeni a másikat. Ilyenkor hol a "2 hét alatt rendet teszünk" belügyminiszer, vagy a rendörség?

willis 2010.07.23. 10:35:30

@jános515: otthon szotyiznak és röhögnek a markukban, hogy a nép mindent elhisz.

IrishOak 2010.07.23. 12:49:41

Fúúúúú, de ideges lettem!
Most mennék és feljelenteném az összes utast(ismeretlen bűnpártolókként).
Az a minimum, hogy a buszvezetőt függesszék fel - ő a felelős az utasok épségéért.Gyerekek elleni erőszak esetében nem tudok semmi menthetőt!
A "kis"nagylánynak ezentúl dezodort adni a zsebébe, vagy táskájába... kötekednek: fújni! azonnal mindenkit szembe!

_Molly 2010.07.23. 12:53:51

Ha félnek is az utasok, legalább a vészgombot (akár titokban) megnyomhatták volna. A buszvezetőt meg nem lett volna elég csak kirúgni. Szerintem egy "segítségnyújtás elmulasztása" miatti felelősségre vonás is kijárna neki (vagy valami ilyesmi).

Más: Amerikában kifejezetten elvárják a szülőktől, hogy amint fejlettebbé kezd válni a kislányuk, adjanak rá melltartót. Ez még nem a személyiségjogok vagy a szabad önrendelkezés megsértése, csak éppen a biztonság kedvéért. Ilyen állatok ugyanis mindig, mindenhol lehetnek.

A 8 éves kisfiú hősiessége nagyon megható volt.:)
Szépen tudsz írni, na.

Daihelyon 2010.07.23. 14:03:40

De jól tudtok háborogni. Azon kivül, vajon miért érzem úgy, hogy ha ti is ott ültettek volna, akkor hangosan dúdoltatok volna és néztetek volna ki mereven az ablakon? Persze, rohant volna innen mindenki segíteni, meg verekedni. Én meg indulok a következő portugál választáson miniszterelnöki posztért. Ne hülyítsük már egymást.

Nagyon PC a szöveg, de valahogy csak tudjuk, hogy a támadóknak nem diplomás szüleik vannak és nem is angol külön órára mentek a buszon.

Azon is el kéne gondolkodni, hogy hasonló támadásnál mindig a láb-comb sérülések olvashatóak. Ezeknek sem azt tanítják, hogy jó ha valaki diplomás vagy szakmunkás, hanem hova kell szúrni, hogy az áldozat ne kelljen fel többet.

A buszsofőr... Ja igen, fel kellett volna akasztani, mert nem segített.

"...A fiatal lány és rokona védelmére kelő buszsofőrt is súlyos késszúrásokkal szállították korházba. Az elkövetőket a rendőrség nagy erőkkel keresi..."

Vagy hirtelen a buszsofőr látványától megszállta volna a szent lélek a támadókat?

Hagyjuk már egymást.

Valaki előáll lecsapni az egyiket:
"Az egyik gyereket az utas erőteljesen megütött, minek következtében L.K. orrcsontja eltörött. A gyerekcsíny elkövetőjével szemben brutálisan fellépő támadó ellen a rendőrség megkezdte az eljárást."

Gukker 2010.07.23. 14:42:36

Na igen a buszvezetőről viszont eszembe jut az a sztori, ami a 4-6. villamos vonalán régebben, a Ganz kocsik idején történt. Egy időben (persze most is) rengeteg zsebtolvaj volt. A villamosvezetők már látásból felismerték a bandákat. Amint fel akartak szállni egy megállóban, a vezető bemondta a mikrofonba, hogy a szerelvényre zsebtolvajok érkeztek, kérem fokozottan vigyázzanak értékeikre. Ez addig tartott, míg pár hét után a banda egyik tagjának első dolga volt a vezetőfülkéhez menni és a villamosvezető számára jól láthatóan előhúzni egy kést.
Onnantól kezdve csönd volt.

Lacibetyár 2010.07.23. 15:11:07

lehet, hogy a résztvevők cigányok voltak? ez a "jelentéktelen" tény rögtön más megvilágításba helyezi az egész történetet, megmagyarázná az utasok és a buszsöfér viselkedését.
a cigányok meg csak nyugodtan késeljék meg egymást, engem nem fog zavarni az sem, ha éppen mellettem szúrják le egymást, majd félreállok nehogy véres legyen az ünneplő ruhám.

Kartal (rezervált) 2010.07.23. 17:07:55

@Strici: Akkor olvasd el itt a harmadik hozzászólást:
www.teol.hu/tolna/kek-hirek-bulvar/soha-ennyi-rendor-meg-nem-volt-mint-most-317807

Persze, hogy nincs olyan törvény...

Kartal (rezervált) 2010.07.23. 17:09:21

Jól van, kedves @cdrom70: , ha téged mellettem agyonvernek a buszon, nem fogok szólni érte. Letagadom, hogy láttam. Mert megérdemled.

A Tyne folyó déli partja 2010.07.23. 19:22:02

@Strici: azért, erről eszembe jut egy angol hír. emberkéhez az éjszaka közepén betörtek. mire ő leszúrta a betörőt, az meg meghalt. erre elítélték. hogy "nem volt jogos", meg hogy nem egyenértékű. lett is nagy felháborodás, ezért felmentették.
pont ez az, h. ha az embert megtámadják - pláne az éjszaka közepén, arra ébred álmából, h. idegen jár a lakásban - nem fog tudni mérlegelni, h. most vajon a betörőnél milyen fegyver is lehet, és a megtámadottnak hogyan is célszerű védekeznie.

A Tyne folyó déli partja 2010.07.23. 19:25:39

@Strici: ja igen, a menthető felindulásról. hát pont ez az, amit az előbb is írtam. nyilván nem nagyon szokott az ember számítani arra, h. most épp meg fogják támadni,nyilván mindenki túlzott reakcióba lép.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2010.07.26. 13:05:04

Ezek szerint az elmúlt 15 évben semmit nem javult sem a morál, sem a közbiztonság... Engem szintén kislányként (szemüveges, pattanásos és soha nem öltöztem kurvának - ezt csak azok kedvéért akik rögtön lekurvázzák az áldozatot) zaklatott szekszuálisan egy huszonéves, szellemi fogyatékos srác a buszon, fényes nappal, tömött busz, helyi járat, vidék.
Hiába sírtam, meg kértem segítséget, pont leszarta mindenki, sofőrrel az élen, nyugodtan csókdozhatott, tapizhatott. Szerintem, ha megkefél ott helyben, azt is végignézik... Persze otthon elmondtam mindent. Személyleírás, feljelentés. Rendőrségi válasz: nem tehetnek vele semmit, mert fogyatékos és különben sem közveszélyes (!), tehát ezt a "kellemetlenséget" el kell viselni (!). Meg biztos nem kértem elég határozottan segítséget (!).
Next step annyi volt, hogy "elcsaltam" a srácot a mi állomásunkig, hogy apám megnézhesse magának. Akkor, ott nem történt semmi, de a későbbiekben soha többé nem kezdett velem. Hogy apám megverte-e vagy követte hazáig és beszélt a szülőkkel/ nevelővel, nem tudom. De szerintem az utasok meg a rendőrök reakciója után mindegy is...
Ez egy olyan trauma, amit ember soha nem hever ki, s nem is bízom senki idegenben azóta sem. Csak magamra számít(hat)ok, meg a családomra.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2010.07.26. 13:12:21

Bocs, kicsit hosszú lett, de mindig élénken előjön, ha hasonlót olvasok. Felnőtt fejjel egyértelmű, hogy nem elsősorban a srác hibája volt (mert nem épelméjű), ezért is tartom valószínűbbnek, hogy apám a nevelőit kereshette meg... Ettől még halálom napjáig kísérteni fog. Ha máshogy nem, hát a túlzott agressziómon és bizalmatlanságomon, meg a "jajistenemegyedülkellhazamenneméjjel" parámon keresztül. Nappal valamiért nem félek - bár nem is tudom miért, amikor segítséget akkor sem várhatok senkitől. Gáz, de ez van.
süti beállítások módosítása