HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A cseléd birka

2010.10.02. 02:30 Strici

 – Hát nagyjából ez volna a munka – mondja a gazda. – Hatvanezer forintot tudok érte fizetni. Ebből természetesen lejön a koszt-kvartély, az napi egy lepedő, tehát tisztán marad harminc. 

Egy tanyán vagyunk, kb. 30 km-re az egyik vidéki nagyvárostól. Itt már régóta nincs törvényesség, tán sosem volt, itt a természet és a szegénység legreménytelenebb szubkultúrája virágzik. A férfi gondolkodik, hiszen hónapok óta először állnak szóba vele munka ügyben. Hogy mi is volna ez a most felkínált munka „nagyjából”?  Minden, ami egy tanyán szóba jöhet.  Nem nagyon gazdag tanya ez, csak egy ló, két tehén, két koca, nyolc malac, 50-60 csirke lehet az állatállomány; van paradicsom, cékla, krumpli, hagyma, karfiol, retek… és biztosan még sok más is, például egy csomó gyümölcsfa, szóval, van itt mit csinálni hajnaltól napnyugtáig, és még azon túl is. Mert festeni is kéne, aztán segíteni a főzésben, takarításban…  A munkaidőt a teendők szabják meg, szünnap nincs, a férfi havonta egyszer utazhatna haza a szeretteihez  – ha lesz miből, mert a maradék harmincból lejön még az útiköltség is, ami oda-vissza 6 000 forint, ugyanis a férfi a tájegység másik végiben lakik, egy másik nagyvárostól  35 km-re. Továbbá le kell vonni a munkanélküliek önkéntes TB-jét is, hiszen – „természetesen”  – a gazda nem jelenti be a férfit; miért is tenné, a cselédekért járó regisztrációs díjat sem fogja befizetni, nem lesz hülye magára vonni az Apeh figyelmét. 
 
A férfi 45 éves, legutóbb egy építkezésen dolgozott. Heti 20 ezer forintot fizetett neki a vállalkozó, szintén feketén. Aztán a negyedik héten csak nyolcezret kapott, mert a tulaj levonta az adót. Hogy milyen adót? Hát az adót. A férfi ekkor kilépett, s jó lehetett a szimata, mert akik még két hétig dolgoztak, arra a további 14 napra már egy fillért sem kaptak.
 
Ezt megelőzően egy sertéstelep volt a férfi munkahelye, még a télen. Az jó világ volt, mert háromhavonta haza lehetett vinni egy malackát, s az kitartott a következő malacig. Nem is keresett rosszul, megvolt a havi százas tisztán, hiszen ott is zsebbe fizettek. Jól is éltek akkor, igaz, a munkaidő reggel hattól este nyolcig tartott, de volt, hogy kilenckor már hívták vissza mobilon, hogy éjszakára is jönni kéne. Az éjjelt persze nem fizették, s mert a „folyamatos munkarend” egyre többször ismétlődött, az egyébként erős fizikumú férfi nem bírta tovább.
 
Április óta keres munkát a férfi, szerencse, hogy amikor ezt a tanyasi cselédséget meghirdették az interneten, még éppen volt net a házukban. Aznap kapcsolták ki a telefonnal és a műholdas tévével együtt. Télen, amikor megrendelték a luxust, azt hitték, tudják majd fizetni, s hűseget esküdtek az egyik szolgáltatónak. Így a három szolgáltatást olcsón kapták. Most viszont nagy a gond, mert ha a szolgáltató végképp elveszíti a türelmét, fizethetik a hűségidőre eső teljes összeg többszörösét – a végrehajtónak.
 
Amikor először szálltam le a buszról, már vártak, mert egyedül nem találtam volna oda. A buszmegálló környéke rendezett, szépek a házak, még autók is állnak a garázsok előtt. Akár azt is gondolhattam volna, gazdag település lehet, ám kétszáz méterrel később vége a betonútnak. Egy kilométerrel később földút sincsen már.  Valami ösvényen mentünk tovább; hirtelen a frász jött rám, hogy hová is visznek majd, s hogy nem ütnek-e agyon. Látták, hogy be vagyok szarva, ezért kedélyesen mesélni kezdték a közelmúlt rémtörténeteit. Ráadásul kiderült, hogy a férfi már ült börtönben. Bűnszövetkezetben elkövetett rablás miatt ítélték el három és fél évre. A történet meglehetősen horrorisztikus, állítólag ő nem vett részt a rablásban, de a haverok-rokonok mind a kilencen azt vallották, hogy ő is benne volt a buliban. Sőt. Előre közölték vele, hogy hiába nem jön velük lopni, ha netán lebuknak, őt is bevarrják majd. Büntetésből, mert nem segített. S örülhet, hogy bosszúból nem ölték meg, hiszen „áruló” volt. 1,5 év után szabadult – tudtam még meg, amikor megláttam a házat. Kétszintes az építmény, az alapterület kb. 50 négyzetméter, de a felső szint használhatatlan, mert a korábbi tulajdonos sokáig nem lakott benne, és nem gondoskodott az állagmegóvásról. A viskót 150 000 forintért vették tavaly, részletre. Errefelé ez átlagos árnak számít, s mindig van eladó ház.
 
Négyen laknak itt, négy „család”. A férfi ugyanis még időben elvált a feleségétől, így mindketten kaphatnak segélyt. Az asszony ránézésre 50 éves, valójában 36. A nő lényegében cselekvésképtelen, volt már agyvérzése, szívinfarktusa, mindenféle mozgásszervi betegsége – ennek ellenére nem százalékolták le, mert a háziorvos szerint csak szimulál. Én láttam a leleteit, s olvastam az önkormányzat szakvéleményét is, de az önkormányzat nem kezdeményezheti a rokkanttá nyilvánítást. Nem egészen világos számomra, hogy a leletek alapján milyen támogatást is fizet mégis az önkormányzat, de a segély feltétele, hogy az asszony havonta jelenjen meg ötféle vizsgálaton, köztük agyi CT-n.  Aha… Ha lenne miből beutazni a nagyvárosba… Mert a busz oda-vissza személyenként 1300 forint, egyedül nem mehet, félne is, és nehogy bárki azt higgye, hogy egyetlen útból megúszható mind az öt vizsgálat. 
 
A harmadik lakó az asszony lánya. A lány apja – az asszony első férje – akkor szívódott föl, amikor megtudta, hogy a gyerek nem fiúnak született.  A bíróság 900 forint tartásdíjat állapított meg, de az apa ezt se fizette évekig. A lány 19 éves, kb. 25-27-nek látszik. Az általános iskolában színötös volt, megyei versenyeket is nyert, a szakközepet is elkezdte, aztán…
 
Aztán jött a szerelem és a negyedik lakó. A háromesztendős kisfiú a jövő héten megy először oviba. Már tud tízig számolni. Neki mindent megadnak, amit csak lehet: sokféle játéka van, és nagyon szép ruhái. Amikor jól viselkedik, kap egy Balaton-szeletet. Az ovi is pénzbe fog kerülni, de legalább lesz ideje a lánynak munkát vállalni… hogy mit, arról fogalma sincs. Legutóbb Avon-tanácsadó volt, rendeltek is tőle szépen, csak valahogy elfelejtették kifizetni a cuccost, és egy közel százezres tétellel lóg a cégnek. Ő ugyanis megbízott a vásárlóiban, hogy miután átvették a kenceficéket, egy hét múlva tényleg hozzák a pénzt. Fizetéskor vagy segélyosztáskor. De nem hozták. Pedig ebben a világban az adott szó sokat szokott érni. Ha van miből. 
 
Hogy hol a kisfiú apukája? Egyszer – két évvel ezelőtt – eszébe jutott meglátogatni a fiát, mert éppen kiszökött a fiatalkorúak intézetéből. A látogatásból szóváltás lett, s mert ebből az alkalomból gyomron rúgta a gyermekének anyját, jobbnak látta örökre eltűnni. Annál is inkább, mert a rendőrség több súlyos bűncselekmény elkövetése miatt körözte őt, tehát vélhetően börtönben ül. 
 
A négy ember jelenlegi fix össz-jövedelme 94 ezer forint. Csak példaként mondom, hogy két hete ehhez jött hozzá még 1 200 Ft, ugyanis vadgesztenyét gyűjtögettek, s kilójáért 15 forintot fizetett a felvásárló. Olykor sikerül valami vackot olcsón vásárolniuk, s kis haszonnal egy másik nyomorultra rásózniuk. De most őket is átverték a sorstársak, mert a kézen-közön vett keverőtárcsás(!) Hajdú mosógép  tömítőgyűrűje szétrohadt, így hetek óta kézzel mos a lány – többnyire hideg vízben. A mosógép egyébként érdekes szerkezet, mert nem az eredeti motor hajtja – hol van az már –, hanem egy fűnyíró gépé. A ház kertjében is megterem ez-az, mondhatnánk, biogazdálkodás folyik, mert ezek a növények biztosan sosem láttak vegyszert. Ha volna miből engedélyt szerezni a biotanúsítványra, meg volna mivel a piacra vinni a termést, tán el is lehetne adni jó pénzért – feltéve, hogy nem lopja ki valaki a földből, mint a krumplikat, amelyek az egyik éjszaka tűntek el. 
 
Hetente néhányszor hús is kerül az asztalra, csirke far-hát. A múltkor büdös volt a pipi, de nem reklamáltak, legalább egyszer a két kutya is jól lakott. Egyébként ez az egyetlen húsbolt a közelben, a tulajt senkinek nem jut eszébe följelenteni, hiszen egy-egy tulajdonos csak néhány hónapig bírja, amíg föl nem törik az üzletet. Akkor bezár, és eladja a boltot. Meglepő, de mindig akad, aki megveszi. 
 
Az önkormányzat szociális osztálya szerint ezen a településen az állandó lakók 40%-a rendszeres segélyre szorul. Legális munkalehetőség csak kihalásos alapon van. 
 
– Akkor megállapodtunk? – kérdezi a gazda.

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr852338590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eccerüvagyok 2010.10.02. 17:15:45

...és ez a XXI. századi Európában, Magyarországon (köp) csak egy a több tízezer hasonló sorsból. (megint köp)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.02. 20:10:14

Igen, a szép falvak mögött kezdődik a tanyavilág. Itt a Balaton melletti falvak mögött még egy sor szép falu van, aztán a harmadik sor faluban már mindenhol játszódhatna ez a történet.

Buzzword 2010.10.03. 16:18:43

"Aztán jött a szerelem és a negyedik lakó."

Elmondanád, miért is kellene sajnálnom azt az ostoba, felelőtlen hülyegyereket, aki gyereket szül a nyomorba?

A Tyne folyó déli partja 2010.10.03. 18:58:38

@Buzzword: hát, ha az asszony 36, és a lánya 19, akkor csak folytatta a családi hagyományt...

eccerüvagyok 2010.10.03. 19:02:31

Szar az, ha az ember nem tud a "sorok közt" olvasni...

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.10.03. 20:09:30

Amúgy a sajnálat csak hangulat kérdése. Ha olyan hangulatom van, akkor én tudok sajnálni egy felelőtlen önsorsrontó kamaszlyányt is, vagy egy belét kidolgozó férficselédet, vagy egy bő harmincas vénasszonyt, vagy akár a tanyásgazdát is, sőt, még Stricit, vagy Buzzword-öt is. Bárkit.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.03. 20:47:47

@Buzzword: Ha az ember lánya harminchat éves korában vénasszony, akkor bizony tizenkilenc évesen már majdnem elkésett a gyerekszüléssel.

_Molly 2010.10.04. 20:03:20

@Buzzword: "...gyereket szül a nyomorba?"

A szegény embereknek - mióta világ a világ - mindig több gyerekül született, mint a gazdagoknak. Mert jól tudták, hogy közülük csak kevésnek lesz esélye megélni a felnőtt kort.

Rabyn 2010.10.04. 21:28:28

Arról nem is beszélve, hogy a szegényeknek nincsen pénzük fogamzásgátlásra, a vágy viszont megvan bennük is.

Rombold! (törölt) 2010.10.05. 00:52:16

@Rabyn:
Nagyon sok fiatal pont ezért részesíti előnyben az orál- illetve az análszexet. Szeretnek kézzel örömet szerezni egymásnak, tárgyakat használni, fantáziadús, néha kissé perverz játékokat kitalálni.
Istentelenül vad szexuális életet lehet élni úgy, hogy a teherbe esés esélye gyakorlatilag nulla.

Persze aki ragaszkodik ahhoz, hogy egy együttlét során csordultig kell tölteni spermával a friss szaftos tinipuncit, és nem telik gyógyszerre se, meg óvszerre se, az ne csodálkozzon ha jön az átok-szerű gyermekáldás.

Buzzword 2010.10.05. 16:40:08

@_Molly: Az utóbbi 40-50 évben nem állja meg a helyét az a megállapítás, hogy a szegényebb rétegeknél jelentős lenne a gyerekhalandóság (jó, biztos nagyobb eséllyel épül fel leukémiából a Telki Magánklinikán kezelt gazdag kissrác, mint a munkanélküliek gyerekei, de normális esetben nem nagyon látok különbséget).
Elcseszett, ingerszegény élete lesz, és lehet hogy éhezni fog.
De éhen halni nem, max. nevelőintézetbe viszi a gyámügy szerencsétlent.
Igen, a kisscrácot sajnálom. A történet többi szereplőjét nem.

Buzzword 2010.10.05. 16:41:55

@Rombold!: A kúrás luxus, a szopás mindenkié! :D

A Tyne folyó déli partja 2010.10.07. 20:26:23

@Rabyn: na akkor azt hogy magyarázod meg, hogy itt is az alacsonyabb sorban lévők szülnek, holott bizony tök ingyenes (mindenkinek) a fogamzásgátló?
egyébként meg, egy gyereket felnevelni mitől lesz olcsóbb?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.07. 21:00:07

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Mert annak, aki nem lát nagyon 'magasra', az élet törvényei erősebbek.
A jobban élők is hallgathatnának a természet törvényeire, szerintem, és gyereket nevelni legkevésbé pénzkérdés. Sőt, szerintem több gyereket felnevelni olcsóbb, mint egyet. De sem így, sem úgy nem az 'ár' számít. Nem attól lesz boldog egy gyerek, hogy márkás cuccokban jár, vagy a jó ég tudja, milyen babakocsiban tolja az édesanyja. Persze, a babaipar ezt akarja elhitetni az emberekkel, de úgy kell annak, aki beveszi.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.07. 21:31:14

@miriamele: nem is a márkás cuccokról beszélek (ennyire azért ismerhetnéd). hanem a kajáról, a ruházkodásról (a turkálóból vett is pénzbe kerül), ovi, suli, stb. költségeiről. "kicsit" többe kerül ez, mint a fogamzásgátló.

kisa 2010.10.08. 07:54:09

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Valahogy világszerte általános jelenség, hogy az iskolázatlan, szegény, tudatlan tömegek nagyobb számban reprodukálják magukat, mint az ún. "felsőbb" rétegek. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, de gondolom, van gazdag szakirodalma a témának.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.08. 11:00:31

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
A gyerek produktum, siker, érték. Mindenkinek, főleg annak, akinek más nem jut. De így is van jól.
Legyen is az. Aztán gondoskodjunk róla (nem csak anyagiakban)

kisa 2010.10.08. 18:35:12

@miriamele: Egyébként az anyagiakról jut eszembe: nap mint nap látok kismamákat, akik a flancos, tankszerű, rettenetesen dizájnos babakocsit nem tudják egyedül fölrakni a buszra. Nem bezzegként, csak úgy beugrik ilyenkor a mi olcsó, összecsukható kocsink, amivel anno fölröppentem a buszra úgy, hogy még a nagyobbikat (kölköt) is vittem. De vajon a flancos és csöppet sem praktikus kocsiban boldogabb-e a gyerek? (nem csecsemőkről van szó)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.08. 19:08:50

@kisa: Dizájnos babakocsink nekünk sem volt. Igaz, hogy buszra szállni sem kellet. :-))))
Huszonhetedik emberkétől örököltük a cuccot, és adtuk tovább pár év múlva.

Rabyn 2010.10.11. 00:47:15

Animacs: a másik, hogy szégyellik kérni a fogamzásgátlót meg az óvszert. Cikinek számít. Nem tudom miért de így van.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.11. 19:17:44

@Rabyn: tudod, mit kell tenni a fogamzásgátlóért? besétálsz egy körzeti orvoshoz, vagy a családklinikára. 15 évesen gyereket szülni nem ciki?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.12. 07:46:53

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
Öreganyám 16 évesen ment férjhez, mint korosztályából annyian. Az oltárhoz vele ment a hároméves húga. Mindenki azt hitte, hogy a kislánya.
(árvák voltak, végül is nagyanyám nevelte fel az öccsét és a húgát)
Csak most vagyunk annyira érzékenyek a tinédzser-terhességre.
Valahol azt olvastam, hogy az amerikai tinilányok azért akarnak gyereket szülni, hogy ne legyenek olyan rémisztően magányosak. Ez nagyobb ciki, szerintem.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.12. 20:43:20

@miriamele: mert akkor az volt az általános. ma nem az. plusz, akkor kevesebb ideig is éltek, muszáj volt korábban kezdeni. három, se nem tanultak a lányok nagyon, se nem kezdtek el dolgozni, ez volt az egyetlen út. azért, mert ez akkor természetes volt, nem kéne a mostanit is annak venni.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.13. 06:41:36

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Ebben tök igazad van, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a tinilányoknak nincs kivel megbeszélniük semmit. Itthon se, ha tudnád, mi mindenről beszélgetek a tanítványaimmal, amit nem az angoltanárukkal kellene megbeszélniük. Hova tűntek a családi beszélgetések?????????????

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.13. 06:43:52

Én egyébként abszolút gyerekpárti vagyok. Nem lenne szabad egy akármilyen környezetbe, akárki által megszületett gyereknek sem cikinek lenni. Ő is az élet nagy csodája, ugyanúgy, mint az összes többi. Lehet, hogy ő lesz az, aki feltalálja az örök élet elixírjét, vagy valami mást.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.14. 21:20:19

@miriamele: fogalmam sincs, nálunk sose voltak szokásban családi beszélgetések...én kb. semmit nem tudtam anyukámmal megbeszélni. mégse szültem tiniként..

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.16. 19:22:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Erről én sem, de másról igen, és mivel egész életemben (4 éves koromtól kezdve) gyerekeket akartam, csak azért nem szültem tiniként, mert nem vett feleségül senki. (Csak akkor, amikor már azt hittem 23 évesen,hogy vénlány maradok.) Never say never. :-))))))))))

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.17. 14:58:19

Strici! Te nem szoktál elkeseredni a kommenteken? Mert ez itt... ? hát, minimum is fájdalmas - az érzéketlenség magas foka. Azt hiszem sokkal nagyobb a baj, mint azt gondolni merészeljük néhányan...

eccerüvagyok 2010.10.19. 20:18:45

Hogy szociális érzékenység, tolerancia, együttérzés hiánya? Ja.
Vagy inkább a szűklátókörűség? Asszem inkább ez.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.23. 16:34:49

@miriamele: "mert nem vett feleségül senki"
na és? az itteni tinik se házasok, mikor szülnek:) meg általában utána se.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.23. 20:03:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Én még az a korosztály vagyok, amelyik előbb házasodott, csak utána lett gyereke. :-)))))
süti beállítások módosítása