HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka kocsija

2011.02.01. 04:22 Strici

– Az nem lehet, hogy neked nincs kocsid – csodálkozott a nő –, mindenkinek van kocsija. Kocsi nélkül nem lehet élni.

Először úgy húsz évvel ezelőtt sipákolt így nekem valaki. Azt hittem, egyedi hülyével van dolgom. Azóta évente-kétévente találkozom ezzel a véleménnyel. Elfogadom, hogy vannak, akik autóval a seggük alatt születtek, azt viszont sajnálatosnak tartom, ha bárki is arra kényszerül, hogy a saját személygépkocsiját munkaeszközként kell használnia. Azt még inkább, ha ennek a kényszernek az illető örül. Még mindig azt gondolom ugyanis, hogy egy normális társadalomban a munkahely a lakás közelébe települ (és nem fordítva) , ahová gyalog 15-20 perc alatt oda lehet érni, akinek pedig utazó munkája van,  annak jár(na) a sofőr. Nekem például járt. Az akkori főnökeim tudták, hogy az a tevékenység, amit rám bíztak, komoly szellemi koncentrációt igényel, ezért kímélni kell a vezetés okozta stressztől.   A. C. Clarke tudóstól és sci-fi írótól származik az a mondás, miszerint nem közlekedési eszköz az, amiben menet közben nem lehet olvasni. Arra a kérdésre, hogy mi van azokkal, akik élvezik a vezetést, azt válaszolta, hogy az életveszélyes hobbikat elkülönített helyeken szabadna csak engedélyezni. 

Egyébként volt kocsink, vagy ha az nem is, Trabant volt. De mert Lilikét (egy Trabant csak nő lehetett) kétszer is ellopták, nem vettünk másik autót. Ám itt nemcsak a gépkocsiról van szó. Hanem egy életfelfogásról is. A Porontyblog fénykorában jót vidultam azon, amikor az egyik unatkozó úri dáma azt írta le, hogy a két bidé alapfelszerelés. Bevallom, fingom nem volt addig arról, hogy mi a bidé, aztán azt gondoltam, hogy biztosan a pinamosó. Pedig a bidéről az első feljegyzések 1710-ből származnak, ám én – nem hencegés, tény – olyan környezetben nőttem föl, ahol nem volt bidé. Nekünk ma sincs.  Egy sem.

Tudom, sokfélék vagyunk. Van, akinek az a fontos, hogy wellnessben ringassa magát; engem – ha már luxusról lenne szó – el lehetne csábítani egy igazi high-end (csúcsminőségű) lemezjátszóval is, aminek az ára erősítő nélkül másfél milla körül van. Úgy sejtem, sosem lesz ilyenem, viszont legalább azt tudom, hogyan szól egy ilyen jószág. 

Számomra már az is csuda volt, hogy a fürdőszobánkban van fűtött törülköző szárító. Jó dolog, használom is, de ha nem lenne, az se volna gond. Az viszont gond lenne, ha egy csomó háztartási gép nem lenne az otthonunkban, mert azok valóban hasznosak. A mi családunkban már 1955-ben volt mosógép, és aztán jött a többi. Ennél már csak az volna jobb, ha a lehető legcsekélyebbre csökkenne az otthon végzendő munka. Hm… Van olyan ismerősöm, aki szerint bejárónő (cseléd) nélkül nem képzelhető el az élet. Hogy a bejárónő hogyan élhet bejárónő nélkül… ilyen mélységekre nem tud hatolni az agya.

Nagyon sokfélék vagyunk: például az egyik honlapon olvastam, hogy minimálpénzből lakberendeztek egy 80 négyzetméteres panelt. A lakást egy anyuka lakja öt gyermekével. Igaz, könyv egy szál se, de kb. százezer forintos mikrosütő, az van. Meg dizájn. A kommentelők több millió forintra saccolják az átalakítás költségeit. Még ha ilyen gazdag lennék (igen, néhány milla nekem nem minimálpénz), akkor sem szívesen lennék egyedülálló anya.

Viszont biztosan nem lennék olyan nő társa – társa? – sem, akinek a legfontosabb mércéje az, hogy a pasinak milyen kocsija van, vagy hová viszi őt nyaralni – természetesen minél drágább helyre. Az ilyen nők – az ilyen emberek, hogy pontosabb legyek, az ilyen birkák, hogy még pontosabb – egyetlen mércéje a saját kényelmük. És e kényelemért számos kényelmetlenséget vállalnak: szolárium, műköröm, műhaj, műcsöcs, szemöldök-tetoválás… az egész napjuk abból áll, hogy megfelelő szintre hozzák a testüket.  És abból, hogy szappanoperákat néznek, jósnőkhöz járnak, mert az olyan cuki. (Jut eszembe: Miért nem jósolta meg egyetlen horoszkóp se a legutóbbi földrengést?)  A műbirkák úgy gondolják, a kényelem, a luxus jár nekik, hiszen ők oly különlegesek – és tragédiaként élik meg, ha egy eső lemossa a vakolatot az arcukról.

Nem irigylem őket. Valószínűleg nem ismerik az olyan érzéseket, mint amilyen a barátság, a szerelem, a katarzis – vagy éppen a jól végzett munka öröme. Mivel sokfélék vagyunk, nekik nincs is szükségük rá. Nekem meg az autóra nincs.

Kvittek vagyunk.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr792629536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.02.01. 10:10:30

a kocsi szükségtelen rossz, a konzumdroidok meg már csak ilyenek. ilyenné nevelték őket a szüleik, luxusfüggővé. gyakran járnak is mammontemplomba áldozni a kozumerizmus oltárán. és boldogok.
mint a lelki szegények, tudod.

Gukker 2011.02.01. 11:14:02

Az a baj, hogy míg "nyugaton" a gépkocsi használati tárgy, itthon még mindig vagyontárgy. Az emberek előbb veszik meg a tízmilliós autójukat, mint a tízmilliós lakásukat.

Rabyn 2011.02.01. 15:20:17

Nem kell túl messzire menned, hogy ismerj olyat, akinek fontosabb, hogy legyen autója, mint saját lakása.

Egyébként nekem a főnököm volt nagyon aranyos a múltkor, amikor elörömködtem neki, hogy a párom munkát kapott, és mondtam, hogy kb. mennyit fog keresni. Mire ő: És abból hogy lehet megélni?

Ettől még én örülök neki, hogy a gyerekei nem tudják milyen az amikor "nincs", mert így megtanultak adni és az a fontos.

Azok meg, akik műéletet élnek, azért élik, mert nincsen más. Már gyerekkorukban is műéletük volt.

Rabyn 2011.02.01. 15:21:38

Egyébként néha örülnék egy autónak. Pl.: amikor nagybevásárolok és haza kell vinni. Vagy ha táborozni megyek. Vagy, amikor hirtelen el kell juttatni a tesómat kórházba...

A Tyne folyó déli partja 2011.02.02. 19:40:45

a mienket most vitték el a bontóba. eladni nem tudtuk sajnos, 97-es volt, és itt a tíz évnél öregebbért nem adnak semmit. pedig nem volt semmi baja igazán. ki volt vonva a forgalomból, a parkolóban állt, mivel lakásban lakunk, se garázs, se külön bejáró. erre jöttek, hogy a parkoló az közút, ott nem lehet kivont kocsi...így elvitettük a bontóval.

ezt kb. egy hete. ma meg jött egy levél, hogy felszabadult a környéken egy garázs, ki lehet bérelni...jókor..

Büszke_troll 2011.02.07. 03:04:52

Nekem van autóm. A feleségemnek is. A 17 éves fiam is kapott annyi pénzt amiből tudott venni egy új kocsit. És a lányom, aki jövőre tölti be a 17-et, már kiválasztotta mit fog venni.

Az étel, az ital, lakhatás, tanulás, közlekedés számomra alapjogoknak számítanak.
Azt, hogy a gyerek életét hogy megkönnyítette a kocsi el sem tudom mondani. Vannak olyan helyek ahol csak ritkán van szükség autóra. De mi Magyarországon élünk, időt, erőt spórolunk az autóval.

A szerzőnek nincs pénze kocsira, nem utazik, így megideologizálja az autó nélküli állapotot.

Ja, és a munkahelyemen én nem sofőrt tartok, hanem 8 hordszék hordozót. :)

Valahol azt olvastam gyerekkoromban, az az igazi úr aki nem szorul rá másokra.
Igyekszem nem úr, hanem igazi király lenni. A boltban is magam pakolok a szatyorba, az autómat is magam vezetem. És inkább megtanulok "külföldiül", minthogy tolmácsoltassak magamnak.

Akszin 2011.02.10. 22:41:24

@Büszke_troll: Ja. Szerintem is nagyon fontos, hogy a gyereknek minél előbb legyen kocsija.

www.indavideo.hu/video/_18_Diszko_baleset

Büszke_troll 2011.02.11. 18:03:25

@Akszin:
ennek mi köze van a poszthoz, vagy ahhoz amit írtam, te szerencsétlen?

Az élet minden normális tevékenységére tudnék olyan linket adni, ahol a dolgok rosszra fordultak, tragédiába torkolt egy kis oda nem figyelés.

Sajnálatos, hogy neked a fenti link jutott eszedbe. Szerencsére az én gyerekeim ennél sokkal felelősségteljesebb gondolkodásúak.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.11. 18:56:37

@Büszke_troll: ja, azzal marhára felelősségteljesek lesznek, hogy a fenekük alá tolsz mindent. "közlekedéshez való jog": lehet, hogy neked új, de képzeld, van busz meg vonat is.

Büszke_troll 2011.02.14. 00:38:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
Sőt, akár gyalogolhatnának is, fenének finanszírozza nekik az ember a bérletet.

Egyébként Animacs, mennyi gyereket neveltél fel eddig, hogy ilyen bátran osztogatod a tanácsaidat?
Én arra emlékszem, a szüleim lehetőségük szerint megadtak nekem mindent, viszont elvárták a teljesítményt és az emberhez méltó viselkedést.
Ezt adom tovább, és eddig bevált. Nem az én gyerekeim a rossz tanulók, a lusták, vagy hazugok.

Büszke_troll 2011.02.14. 00:49:42

Elolvasva még egyszer a bejegyzést, még inkább azt gondolom, a szerző nem teljesen komplett.

Hasonlít azokra a bigott keresztényekre, akik egyes emberi erényeket, (jóság, szeretet, stb.) csak a vallásos emberekhez tudják kötni, az ateisták szerintük híján vannak ennek.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.14. 21:23:08

@Büszke_troll: igen, gyalogolhatnak is, talán akkor nem okozna gondot nekik a 800 méter séta, mint a munkahelyi terror tegnapi levélírójának. és nem mondanak olyanokat, mint mikor a BKV sztrájknál nyilatkozott egy kb. 15 éves, hogy "hát sokat kell sétálni, talán húsz percet is." borzasztó.

és igen, képzeld, tudom, hogy ha valakinek mindent a segge alá tolnak, baromira nem lesz önálló, és nem lesz képes felfogni, mikor nem tud megkapni mindent, amit és amikor akarja.

Büszke_troll 2011.02.15. 00:51:19

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
a gyerek heti 3-5x 10 kilométert fut, esőben, hóban, sárban, hidegben, melegben is. :)

És még egyszer: mennyi gyereket neveltél fel eddig, hogy ilyen bátran osztogatod a tanácsaidat?

"ha valakinek mindent a segge alá tolnak, baromira nem lesz önálló, és nem lesz képes felfogni, mikor nem tud megkapni mindent, amit és amikor akarja."

Butaság. Nem tudsz mindent a segge alá tolni. Az iskolában, más közösségében, neki pont úgy meg kell küzdenie, mint másnak. Az ő feladata most a tanulás. Annak pedig maximálisan eleget tesz. Erről kár beszélni is.

Én inkább azt vettem észre, hogy a szegényebb sorsú gyermekek élete lesz csőd, nem azé aki megkap "mindent".

Büszke lehetek rájuk, ezek a kölykök csak dicsőséget hoztak rám, soha nem égtem még sem butaságuk, sem neveletlenségük miatt.

És én itt talán be is fejezem. Én tudom milyenek a gyerekeim, te pedig nem. Innentől meddő vita az egész.

Elolvasom még ha válaszolsz, de már nem reagálok rá, legyen a tiéd az utolsó szó.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.15. 19:48:45

@Büszke_troll: nem kell ahhoz felnevelni egyet se, hogy belásd, hogy ha valakinek mindig mindent a feneke alá teszel, ahhoz fog szokni, és mikor meg neki kéne valamit egyedül elérnie, majd nézeget. egyszerű pszichológia, és józan paraszti ész.
lásd pl. a közvetlen főnöknőm fia. 21 évese, kb. 13 éves koráig kinyalták a fenekét, megkapott mindent, mert jó anyagi körülmények között éltek, csak ki kellett ejtenie valamit a száján, hogy szeretné, megkapta. aztán egyik szülő elveszítette a munkáját, mindjárt jóval kevesebb jutott, hogyhogy nem, nem akarta megérteni, miért is nem kaphatja meg a cuccokat, mint eddig. na mit gondolsz, miért nem értette meg?

Rabyn 2011.02.17. 15:06:49

Büszke_troll: 24 éves vagyok, nincsen jogsim, nem tudok vezetni, nincs autóm, valószínűleg sosem lesz, mégis tudok közlekedni, időt-erőt spórolva a BKV-val vagy kerékpárral, sőt sétálni is tudok!:)
Elnézem a mai 17 éveseket, én biztosan nem adnék nekik autót, (mondjuk érettségihez kötném...)

Azért egyszer majd számold ki, hogy a családod 4 autója mennyire károsítja a környezetet és gratulálj magadnak hozzá.

Büszke_troll 2011.02.23. 02:06:37

@Rabyn:
Te még a többinél is ostobább vagy.

1. A BKV-zók a kisebbség, már csak azért is, mert az emberek többsége nem BKV közelben él.
2. Mi is tudnánk tömegközlekedést vagy kerékpárt használni. De mint az első hozzászólásomban írtam, időt, erőt spórolunk az autóval. A biztonságról már nem is beszélek.
3. Sajnos egyik autót sem kaptuk, mindegyikért meg kellett dolgozni.
4. Ha az érettségihez a jogosítvány megszerzését kötnéd, jó pár magyar "polgár" soha nem vezethetne járművet. Én támogatnám. Mellesleg a 17 éves már elkövetett pár előrehozott érettségit. :)
5. Kiszámoltam már, ezért ahova és amikor lehet, kétkeréken megyek.
Persze ettől még lelkiismeret furdalásom van, most például azért, mert míg neked válaszoltam, rengeteg áramot fogyasztottam, ezzel is hozzájárulva a klímaváltozáshoz.

Rabyn 2011.02.23. 15:15:53

Írhattam volna simán tömegközlekedést is... A lényege ugyanaz.
Időt a kerékpárral is sprórolsz. (Rövidebb idő eltekerni x-ből y-ba, mint gyalogolni, igaz az autónál nem gyorsabb, viszont egészségesebb...)
A gyerekeid főleg megdolgoztak az autókért, gondolom most is dolgoznak érte...

Nem mondom, hogy néha nem jönne jól egy autó, de ragyogóan lehet élni nélküle.

Büszke_troll 2011.02.23. 22:49:17

@Rabyn:
Ja, szex nélkül is lehet élni...

mldrv 2011.03.20. 14:32:36

@Büszke_troll: ez mi ha nem megideologizálása annak h kell az autó neked?:D

mldrv 2011.03.20. 14:33:31

@Gukker: én a lakást vettem meg előbb! szerintem csak az a vagyontárgy, a kocsi nem. elvisz A-tól B-be aztjóvan :)

A Tyne folyó déli partja 2011.03.21. 20:55:30

@Rabyn: egyes esetekben még a bicikli, meg a gyalog még gyorsabb is,mit a kocsi...amerre dolgozni megyek, a kocsisor áll reggelente. negyedóra sétára van a munkahely. kocsival még több lenne, mert csak lépésben lehet haladni...plusz utána még parkolóhelyet is kéne keresnem.

de pl. az uszodába, ahova járok, meg hamarabb eljutok gyalog/biciklivel, mint a busszal, mert utóbbi körbemegy.
süti beállítások módosítása