HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Az elmenő birka

2011.04.21. 12:46 Strici

Az egyik barátom készülődik. Tulajdonképpen már évekkel ezelőtt el akart menni,  csak az volt a kérdés, hogy hová.  Nem azért akar elmenni, mert az átlagosnál rosszabbul él. Hanem azért, mert úgy látja: itt nincs jövő.  És mert az elmúlt hónapok eseményei – a rengeteg bedőlt cég és a közállapotok romlása – azt sugallják neki, hogy addig kell elmenni, ameddig lehet.

Amióta a barátom úgy döntött, hogy elmegy, éjszakánként arról a háztömbről álmodik, ahol a gyerekkorát töltötte. Az volt a hazája. Már régóta nem ott lakik, akkor meg nem mindegy, hogy hol?

A barátom nem szereti ezt az országot, pedig korábban imádta. Még átmenetileg sem hagyta itt, nem gondolta, hogy tisztességes lenne néhány évig külföldön dolgozni, amikor itt tanították őt a közösség pénzén. 

Most úgy akar elmenni, hogy nem jön vissza. Esetleg, majd egyszer, de csak kirándulni. 

A barátom itt fog hagyni mindent és mindenkit. Engem is. – Van internet – mondja –, kapcsolatot tehát tudunk tartani. Különben is, itthon sem találkozunk túl gyakran.

A barátom okos ember. Sosem dönt elhamarkodottan. Még éppen fiatal, s egyébként is, bármikor kezdhet új életet az ember. Vagy legalábbis megpróbálhatja. Lehet, hogy ha én is fiatal lennék, én is elmennék, pedig én szeretem ezt a kis országot?  Ahogy Radnóti is szerette, de ha tudta volna, hogy mi lesz, menekült volna. Ahogy a hazáját szintén szerető Bartók tette, még éppen időben. Ám akkor miért nem menekültek azok, akiket békén hagytak volna, ha nem vállaltak volna közösséget az üldözöttekkel? Miért nem menekült Zrínyi? Mikor kötelező elmenni, és mikor kell maradni, a végsőkig esetleg?

Megkérdeztem a gyerekeimet, hogy ők elmennek-e? Hiszen még előttük az élet, nemcsak magyarul beszélnek, talpraesettek, bátrak, még a kalandot is kedvelik. Érdemes lenne megpróbálni legalább. De nem tudom rávenni őket még egy halovány „talán”-ra sem. Hiába érvelek, hogy fölöslegesen nem érdemes áldozattá válni, ha van jobb megoldás. Ők nem hiszik, hogy bármi rossz történhet. Hiszen még előttük az élet, nemcsak magyarul beszélnek, talpraesettek, bátrak, még a kalandot is kedvelik.

Legyen nekik igazuk! Mindenesetre, egy-egy kis bőröndöt nem árt előkészíteni.
 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr772844804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2011.04.21. 23:33:05

mondd, hány évesek a gyerekeid? mert egészen 30 éves koromig én se akartam eljönni...és utána se, csak épp így alakult.

A Tyne folyó déli partja 2011.04.22. 14:43:35

@Strici: na látod. akkor -meg még sok évvel később sem - nekem se jutott eszembe, hogy én valaha is elmegyek.sőt, a városból sem akartam elmenni.
és most is tervezem a majdani visszamenést. a városba, nem pestre, nem máshova. max. a Balaton-partig vagyok hajlandó elmenni, messzebb nem.

eccerüvagyok 2011.04.24. 17:54:21

Hm... Érdekes ez.
Egyébként úgy veszem észre, az a legújabb közvélekedés, hogy a lúzerek mennek külföldre. Azok, akik idehaza sem tudnak boldogulni, érvényesülni. Megfutamodnak a feladatok, nehézségek elől és "elmenekülnek" az országból. Ezzel alapból pancseroknak beállítva azokat, akik az érvényesülés reményében (vagy akár szükségszerűségből) lelépnek, lelépnének.

Rabyn 2011.04.25. 01:25:34

Én azt tapasztalom, hogy a többség visszajön. Kint sem könnyű, sőt, ott még otthon sem vagy igazán. Nagyon sok barátom ment ki és jött vissza, egy maradt kint végleges szándékkal, de orvoshoz és ruhát venni ő is hazajön most két hétre, mert kint drágább.
Nem tartom lúzernek, aki kimegy. Azt tartom lúzernek, aki rabszolgamunkáért megy ki, az itthon is van, arányban ugyanannyi fizetésért, mint kint. Mert kint, bár magasabb a fizetés, de az élet is drágább.

Nem szeretnék kimenni élni. Világot látni szeretnék, de kint élni nem. Szeretek itthon, akkor is ha szar a helyzet, akkor is ha nehéz. De ez az én otthonom, az én hazám, és mivel az állambátyó állta a taníttatásom, tartozom annyival, hogy dolgozom itthon.
A másik meg, hogy nem éppen nemzetközi szakmám van (tanító).
Megértem azt, aki kimegy, de én azt tartanám fernek, hogy kimegy, tanul és itthon hasznosítja a tapasztalait, ezzel segítve saját magát és az országot. Nem egy barátomnak ez a terve.

A Tyne folyó déli partja 2011.04.25. 13:56:35

@Rabyn: terv, az egy dolog, én eleve a kijövést se terveztem, csak így alakult. a te korodban meg pláne eszembe se jutott, hogy én valaha is külföldön fogok élni. erre tessék...
és mikor kijöttem, azt hittem, egy évre jövök. hat éve vagyok itt....és úgy tavaly óta van nagyon honvágyam.

amúgy a hülyeség inkább az, amikor jól keresők akarnak kijönni bármit csinálni. mint ismerős ismerőse, aki valami 300ezret keres havonta, de azért ki akarna jönni akár mosogatni is...annak mi értelme van?

A Tyne folyó déli partja 2011.04.25. 17:20:10

@Rabyn: ja, és a magyar helyzetnek köze nem volt ahhoz, hogy kijöttem. a magánéletemnek jobban.
süti beállítások módosítása