HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A spórolós birka

2009.08.18. 06:06 Strici

Takarékoskodj! – halljuk kicsi korunk óta. Több nap, mint kolbász, mondta édesanyánk, amikor az emberiség önbosszantására főzött spenót helyett a csokit majszoltuk volna a szánkba.

És valóban lelkiismeret-furdalásunk van megannyiszor, amikor költséghatékony világunkban nem takarékoskodunk. Éppen az elmúlt hónapokban korholtak minket a gátlástalanul pazarlók, hogy nem takarékoskodtunk, hanem adósságba vertük magunkat, mert hittünk nekik.

Takarékoskodunk a vízzel, mert minden cseppje kincs, és elzárjuk a csapot.

Takarékoskodunk az árammal, és ha kilépünk a szobából, leoltjuk a villanyt.

Takarékoskodunk az erőnkkel, és mindenütt gépeket használunk, kocsit teszünk a seggünk alá, hogy ne kelljen gyalog mennünk a következő sarokig.

De takarékoskodunk a benzinnel is, energiatakarékos autót rakunk a seggünk alá.

Takarékoskodunk a munkaerővel – a másik ember munkaerejével persze, pontosabban a másik ember munkaerejének árával, nem fizetjük meg őt, hogy minél takarékosabban állítsuk elő azt a sok vacakot, amit a többi ember nyakába sózunk, és ami természetesen mind-mind takarékos.

Takarékoskodunk az érzelmeinkkel, nem kötünk igazi, mély barátságokat, nincsenek lángoló szerelmeink, nehogy megterheljük amúgy is stresszes lelkünket.

Takarékoskodunk a szoptatással, hogy kívánatosabb legyen a testünk s így megtakarítsunk egy újabb férjhez menést.

Takarékoskodunk a kalóriákkal is, csupa kalóriatakarékos műanyagot eszünk, mert ettől lesz hosszú életünk.

Takarékoskodunk a konfliktusokkal, nem szállunk szembe semmivel és senkivel, mert a békesség takarékos.

Takarékoskodunk a pénzünkkel, hogy öreg korunkban se haljunk éhen.

Aztán egyszer, még mielőtt megvénülnénk, meghalunk, és takarékos módon eltemetnek minket.

Ám ha előtte még visszatekintünk, rádöbbenünk, hogy megspóroltuk az életünket.

 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr461316763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.18. 06:43:11

Kb fele-fele az, amiben igazat adok neked, és amiben nem. Ez is takarékoskodás? :-)))

nyíregyházi betti 2009.08.18. 07:50:45

Takarékoskodunk a meleggel, ezért a házainkat "olcsó" szigetelőanyaggal burkoljuk. Takarékoskodunk az élettel, mert a gagyi szigetelőanyag tűzveszélyes és belehalunk.

uni1002 2009.08.18. 08:07:12

Takarékoskodunk a karakterekkel, az e-papírral, amire ezt gépeltem...

nyíregyházi betti 2009.08.18. 08:21:21

@nyíregyházi betti:

Takarékoskodunk a hideggel -nyáron a kánikulában-, ezért az embereket 12 órán át fizikailag dolgoztatjuk a párás hőségben. Közben megengedjük nekik, hogy 2Xfél órát ülve pihenjenek egy légkondicionált helyiségben,(étkező) de takarékoskodunk a villamos energiával is, és milyen érdekes, pont ott döglik be a légkondi! Az a fránya szerkezet éppen abban a helyiségben nem akar megjavulni! De nem baj mert, ha napközben aláírási vagy egyéb célzattal ezek a dolgozók tiszteletüket teszik a kiválóan működő légkondis irodákban, akár még hűsűlhetnek is, kb. három, jobb esetben akár 5 percig is.
(Nem tovább, mert akkor kizavarják őket a forróságba még abban az esetben is, ha adminisztratív feladatukat végzik.)Multi magyar módra.

kgergo 2009.08.18. 08:31:38

@nyíregyházi betti: És nagy melegben szintén takarékoskodunk a vízzel is, és kánikulában az első napon megjelent, örömet okozó palackos víz után a zacskós, olló, vagy kés nélkül bonthatatlan katasztrófavizet osztogatjuk:)

nyíregyházi betti 2009.08.18. 08:59:02

Gyermekkoromban gyakran hallottam e két jelmondatot a felnőttektől:

Kis kolbász, nagy kenyér.
Nem kell olyan igényesnek lenni.

Előbbi megalapozta élethosszig tartó súlyproblémáinkat, utóbbi pedig belénk sulykolta, hogy nekünk csak az igénytelen, silány élet jár függetlenül attól, hogy mennyit dolgozunk érte.

psmith 2009.08.18. 13:15:48

Öröm ennyi beteg lelkű ember véleményét olvasgatni.

A takarékosság jó dolog. A takarékosság _csak_ azt jelenti, hogy nem pazarolsz.

Csak, hogy az egyszerűbb észbeli képességekkel megáldottak, és a csúsztatni szeretők is megértsék:
Ha elhagyod a szobát és lekapcsolod a világítást - az takarékosság.
Ha 25W-os hagyományos izzó "fényenél" olvasol - nem takarékosság, csupán baromság.

A szerző keveri a takarékosság, kényelmesség és marhaság fogalmait.
Attól, hogy a kutya farkát is lábnak nevezed, még nem lesz öt lába.

psmith 2009.08.18. 13:17:58

@nyíregyházi betti:
"Kis kolbász, nagy kenyér.
Nem kell olyan igényesnek lenni.

Előbbi megalapozta élethosszig tartó súlyproblémáinkat, (...)"

Rossz következtetés. Mindig is a nagy kolbász kis kenyér elvét követtem, mégis van súlyproblémám.
(Ha "súlyprobléma" alatt a kövérséget érted.)

anyabanya44 2009.08.18. 13:36:22

Számomra a takarékosság NEM egyenlő a nem pazarlással. Nem azért kényszerülök takarékoskodni, hogy ne pazaroljak, hanem hogy ne haljak éhen. Rengeteg dolgot tudok elképzelni, ami nem pazarlás, csak egyszerűen nem engedhetem meg magamnak.

psmith 2009.08.18. 14:02:34

@anyabanya44:
Tehát nem takarékosság, hanem szegénység.

nyíregyházi betti 2009.08.18. 17:11:14

@psmith: Aki a kaján takarékoskodik, az nagy mennyiségű szénhidrátot fogyaszt,(pl.sok-sok kenyér, tészta, krumpli rizs stb.) tehát jó esélye van a hízásra.(Vannak szerencsések, akiknél nem így van, de a többségnél igen.) Nekem több mint 30 kilótól sikerült megszabadulnom akkor, amikor minimálisra csökkentettem a szénhidrát bevitelt. Csakhogy ez jelen életszínvonalunkon hosszabb távon nem tartható, úgyhogy jórészét visszahíztam. Vigyázz, mert a rejtett szénhidrátok is hizlalnak, ezért sokan nem értik, hogy miért is híznak, pedig reggeltől estig "fogyiznak" pl. gyümölcsön vagy jó cukros lében (vagy dresszingben)ázott salátán élnek. Bocs, ha ez offnak tűnik, de a hason való spórolás hazánkban sajna még mindig sokaknak a takarékoskodás egyetlen lehetősége.(Vagy kényszere.)

psmith 2009.08.18. 17:23:58

@nyíregyházi betti:
Mégegyszer: ha valamit anyagilag nem engedhetsz meg magadnak és ezért nem veszed meg, akkor azt nem takarékoskodásnak hívjuk.

Szénhidrát: az embernek a megfelelő arányban _kell_ fogyasztani zsírt, szénhidrátot, fehérjét. Ha a fehérjéből nagyobb arányban fogyasztasz betegségek alakulnak ki. Ezért káros az Atkins diéta.
Nem azért híztad vissza, mert visszaálltál a normális arányra, hanem mert nem történt meg az életmódváltás, a kalóriabeviteled magasabb volt, mint a felhasználásod.

Ha csak cukrot eszel, semmi mást, de azt csak napi 800kcal mennyiségben, fogyni fogsz.

nyíregyházi betti 2009.08.18. 18:41:12

@psmith: "Ha csak cukrot eszel, semmi mást, de azt csak napi 800kcal mennyiségben, fogyni fogsz."

Az lehet, de egyrészt kaparni fogom a falat az állandó éhségtől, másrészt a hiányos táplálkozás miatt számíthatok betegségekre.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.18. 19:00:17

Mielőtt elkezdtem volna írni a hozzászólást, ellenőriztem az interneten, hogy jól emlékszem-e egy viszonylag újkeletű amerikai mozgalom nevére, New Frugality. (és jól emlékeztem)
Fordíthatnánk új szegénységnek, de adjunk neki valami szebb nevet, mert teljesen használható dolog. A lényeg, csak azt vegyük meg, amire szükségünk van, tartós, egészséges, szép dolgokat vásároljunk, és használjuk őket addig, ameddig tönkre nem mennek, el nem kopnak stb. Élelmiszerből is csak azt és annyit vegyünk és használjunk fel, amennyit meg tudunk enni azelőtt, mielőtt elromlana. Ne vásároljunk gondolkodás nélkül, és ne selejtezzünk semmit csak azért, mert most más a menő. Ne dőljünk be reklámtrükköknek, de ne sajnáljunk magunktól semmit, amire tényleg szükségünk van. Nem attól leszünk szépek, jók, egészségesek, népszerűek (a nem kívánt rész törlendő) hogy megvesszük azt a cuccot, ami most éppen megy, viszont biztos, hogy boldogtalanok leszünk, ha nem adjuk meg magunknak azt, amire szükségünk van.
Ha ez takarékosság, akkor az. Szerintem csak józan paraszti ész.

nyíregyházi betti 2009.08.18. 19:11:26

@nyíregyházi betti:

Olyan bizonytalan és tervezhetetlen az élet, hogy már régen nem egyértelmű, hogy most valaki azért nem vesz meg valamit mert nem engedheti meg magának vagy mert megtehetné, de spórol. Napi munkám során tapasztalom, hogy sokan vannak, akik már maguk sem tudják, hogy mely okból nem vásárolnak. Megpróbálják csökkenteni a költségeiket biztos, ami biztos alapon. Senki nem tudja mit hoz a jövő.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.18. 19:41:06

@miriamele: Tegyük föl, hogy napi 10 dkg húst eszel meg, tehát annyit is vásárolsz. Tegyük föl, hogy ha 10 kg húst vásárolsz, akkor ebből a 10 dkg-ra eső rész 50%-kal olcsóbb, mint ha csak 10 dkg-ot vettél volna. Tegyük föl, hogy a fagyasztás energiafelhasználása, a fagyasztógép amortizációja 30%-ra mérsékeli a különbséget. Ha tehát szegény vagy, akkor arra fogsz utazni, hogy nagy tételben, akciók esetén vásárolj.

Régi igazság, hogy igazán a gazdagok tudnának takarékoskodni. Az "új szegénység" a gazdagok kiváltsága

kgergo 2009.08.18. 22:48:03

@Strici: Van némi igazság abban amit mondasz, bár azt hiszem, hogy ahhoz, hogy a fagyasztógép 30%-ra mérsékelje a különbséget, előbb egy fagyasztót kéne venni:) De félre a tréfát.
Nálunk otthon a spórolás nem csak a villany lekapcsolása, a víz elzárása, és a kevés kaja megvétele, - anyagilag egyébként sem állunk úgy, hogy sok kaját tudjunk venni - de igyekszünk majdnem mindenből az olcsóbbat venni. Az, hogy én megadom-e magamnak azt, ami feltétlenül szükséges, vagy sem, az bőven nem azon múlik, hogy én mit akarok, hanem hogy mire van pénzem. Mert nagyon sok minden szükséges lenne ahhoz, hogy boldog legyek, de ezek mind olyan árkategóriát képviselnek, amit nem tudok, és "józan paraszti ésszel" nem is akarok megvenni. Akkor én most nem vagyok boldog?...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.19. 11:53:39

@HelpDaren: @Strici: Nem egészen erről van szó. Ha n+1 főből áll a család, n+1x10 dkg húst kell vásárolni. Nem a hipermarketben, ahol olcsóbb az 5kg, mint az 50 deka, hanem a hentesnél, ahol minőségi húst vehetsz. Jó minőséget, és nem sok xart. Illetve, nem azt, amit akarsz, hanem azt, amire szükséged van. De azt jó minőségben, és megfelelő mennyiségben. Nem tonnaszám, és nem azért, hogy legyen még egy. A mi nagyszüleink tudták, és eszerint is éltek, akár szegények voltak, akár nem. Nagyanyám igazán megtehette volna, hogy azt főz, ami eszünkbe jut, de szigorúan tartotta a hagyományos étrendet, ami mindig levessel kezdődött, a második fogás hétfőn, kedden, csütörtökön főzelék volt kis pörkölttel, tojással, vagy egy fasírozottal, szerdán kifőtt tészta, pénteken sült tészta, és szombaton volt valamilyen húsos egytál, rakott krumpli, töltött paprika, mikor minek volt a szezonja, vasárnap pedig húsleves, rántott csirke vagy disznóhús, és sütemény. Falun éltünk, mindenünk megtermett, boltba jóformán csak fűszerért jártunk, de akkor is, ez nem a megvehetetlen kategória. Csoki, cukor, üdítő, eszünkbe se jutott. Pontosan tudta, mennyi kell, nem volt maradék, és nem maradt éhesen senki. Nem tartottam spórolásnak, ez volt a természetes. Meg az is, hogy használtam a testvérem használható holmiját, nem kellett új tankönyveket venni nekem, mert vigyázott rá, stb stb. Minden kortársam tudja, hogy volt ez anno. Tartom én is ezt a szemléletet, és voltak nagyon húzós időszakok, kinek nem, de arra, ami fontos volt, mindig jutott.

kgergo 2009.08.19. 15:39:28

@miriamele: Na igen, az erősen hozzásegíti az embert a "jóléthez", ha a kertben terem a paradicsom, a paprika, a saláta, és csak a szükségesért járnak a boltba. De egy 10 emeletes panel erkélyén nem csinálhatok veteményest, és bizony, a paradicsom, a paprika, meg a saláta sokba kerül. Húzós időszakok meg mindenkinél vannak, akarva-akaratlanul, de olykor az ember inkább lát a sötétben, és befizeti a horribilisen magas villanyszámlát, vagy nem fagy meg télen, és befizeti a főtáv számlát, és olyankor bizony csak arra van pénz, hogy nagy tételben vásároljak, és reménykedjek, hogy kihúzza hónap végéig.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.19. 18:55:41

@HelpDaren: Pesten nem tudom hogy van, de ebben a vidéki városban ahol a második emeleten lakom, és volt már balkonparadicsom az erkélyemen:-), lehet kertet bérelni idős emberektől, akiknek csak nyűg, hogy van, örülnek, hogy valaki műveli a kertet és annak is, hogy valaki rendszeresen meglátogatja őket, persze a termés közös, jut is marad is alapon. De városon is van piac, szerintem, legalábbis, ahol nem tudomisénmit kapsz aranyárban, persze nem paradicsomot januárban és narancsot augusztusban, de egyébként is azt kéne enni, aminek szezonja van.
Nálunk a vízdíj horribilis összeg, szentségelek is miatta eleget, ráadásul ilyenkor szoktak emelni januárig visszamenőleg, én meg a boldog birka befizetem.
A faluban, ahol a szüleim élnek, nem lehet használni a kerekes kutat, mert anno az átkosban a pöcét valahol a kútba vezették, és egy életre, vagy az örökkévalóságra elszennyezték a talajvizet. Állítólag ez felsőbb utasításra ment.

kgergo 2009.08.19. 19:14:19

@miriamele: Pesten alapból esélytelen a kerten zöldséget termeszteni, lévén akkora a szmog, hogy egészségtelenebb amit megeszel, mintha áruházban, vegykezelt zöldséget vennél. A piac ugyan olcsóbb, és általában jobbat lehet érte kapni, de ehhez hajnalban kéne kelni, és rohanni, sorba állni, és gyorsan megvenni a szépet, és finomat. Kertet bérelni? Mikor? Miből?:) Hétköznap dolgozom, amit általában hétvégén pihenek ki, de inkább alvással, olvasással, mint hogy kint szarozzak a kertben a 40 fokban, zöldséget szedjek, és a szarabbik felét kapjam meg, ráadásul erre is egy halom pénzt költsek.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.19. 20:28:50

@HelpDaren: értelek, de nem így van. Én szeretem csinálni, anno azért kezdtem el, hogy ne a betonon kelljen a gyerekeimet "legeltetni". A mozgás öröm, a saját magad ellátása még inkább, a termés szép és jó, tehát a választás csak a jó és a jó között van, már ha egyáltalán kapcsolatban vagy a tulajjal, itt a kerthasználatért nem kell fizetni, mondom, nem tudom, mi az ábra Pesten. Számomra nem szarozás, inkább kreatív munka, jó levegő és kellemes időtöltés. Szellemi munkát végzek, jól esik a fizikai fáradtság. No persze, kosárnyi paradicsommal, vödör krumplival és egy láda körtével, amit a kertes nénimtől kaptam, nem volt egyszerű felkombózni ma délután, de azért sikerül. Holnap, ha megjöttünk a fűnyírásból, körtebefőttet fogok eltenni.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.19. 20:32:19

Ja, és még egy. Fiatalkoromban imádtam hajnalban kelni és menni a piacra. Kár, hogy nem jönnek vissza azok a júniusi reggelek!

A Tyne folyó déli partja 2009.08.22. 21:16:10

@psmith: látod,itt teljesen egyetértek veled.
engem is folyton nyaggat a barátom, h. szerinte túlságosan spórolok, pedig most nem is, egész egyszerűen nem pazarlok. nem érzem, h. bármiről is lemondanák, mert nem járok hetente jetskizni, pl. mint az ő gazdag haverja...csak kényelmesen élek, és nem veszm meg a legolcsóbbat mindenből, ha szar, viszont nem is pazarlom el csak azért, mert ez X. márka.

A Tyne folyó déli partja 2009.08.22. 21:17:57

@nyíregyházi betti: viszont tényleg fogyni fogsz, szimplán az egyoldalú táplálkozástól (is). de a többiben igazad van:)

A Tyne folyó déli partja 2009.08.22. 21:22:00

@miriamele: erről van szó. (na, lehet, előbb el kéne olvasni az összes kommentet, és akkor nem én jelenek meg hatszor:) amúgy csak most kattintottam rá erre a blogra.
De ez, amit írsz, nagyjából összefoglalja azt, ahogy kéne élni, én igyekszem is, és baromi mérges vagyok, ha bedőlök a bolt csábításának, mikor pontosan tudom, h. miért van ott elhelyezve az az áru:P

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.08.23. 08:28:31

@Animacs: Igen és alul ott van az, ami megfizethető. Sajnos, nem leszek fiatalabb, és a múltkor is meg kellett kérnem egy fiúcskát, hogy nézze meg nekem a legalsó sorban is van-e háztartási keksz, mert ami a szemem előtt volt, annak az ára a csillagos eget verdeste. Persze, hogy volt normális árú is. Ha akarjátok, leírom, milyen 'spórolós' sütit csináltam belőle.
A körtebefőtt is kész van. :-)))))

A Tyne folyó déli partja 2009.08.23. 11:23:51

@miriamele: ja, igen, ezt is utálom a boltokban,szemmagasságban a drágább, persze.
na meg, ki a birka? aki megveszi a drágábbat a csilivili csomagolásban, mert azt hiszi, az jobb minőség, és leszólja azt, aki a Tesco/Morrison/Asda/Sainsbury saját termékét veszi jóval olcsóbban, amiben ugyanaz van, csak nem költöttek a csomagolásra, vagy az utóbbi?:)

én nem óhajtom megfizetni a szép csomagolást, meg a bolt reklámköltségét. Nekem jó egy fehér zacskóban is:)

A Tyne folyó déli partja 2009.08.23. 13:59:47

@Animacs: lemondanÉk, most olvastam át a tegnapi hozzászólásomat:)

A Tyne folyó déli partja 2009.08.23. 16:52:20

@Strici: na, most folyton ezen jár az agyam, s jutnak eszembe a dolgok.
szóval, nincs teljesen igazad, lásd lentebb miriamele hozzászólását.
az ok, h. az egészséges kaják többe kerülnek, de a villany lekapcsolása, víz elzárása nem kerül semmibe, tökmindegy, h. amúgy gazdag -e az illető, vagy sem.
a másik meg, h. hány olyan család van, ahol megvesznek minden szart, amikor épp van pénzük, háromszor olyan drágán az éjjel-nappaliban, mert a tíz perce lévő boltba, (ahol ugyanaz harmadáron kapható) nem bírnak elmenni, aztán hó végén meg sírnak, h. jaj, nincs pénzük, bezzeg X.ék el tudtak menni nyaralni, pedig nem is milliomosok? hát azért, mert nem vették meg a 400 fontos kólát, mert most kaptak épp fizetést...

meg megvesznek ötször annyi kaját, mint amennyire szükségük van, aztán dobhatják ki. egész egyszerűen józanul kéne gondolkodni, és nem bedőlni minden marhaságnak. pl. folyton olyan reklámokat látok, h. vegyek egy új mobiltelefont,autót, akármit, mert ezt tudja, meg azt tudja. és úgy adják elő, mintha szükségem lenne rá, ki tudja, miért, hogy népszerű legyek,akármi. holott pl. én a mobilomat kizárólag telefonálásra meg sms-re használom, meg időt nézni, ébresztőnek, és nem veszek GPSes, mp3-asat, mert nem tudnám megvenni, hanem mert tudom, h. nincs rá szükségem.
süti beállítások módosítása