HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Mamma Mia!

2009.09.01. 07:51 Strici

Szeretem az ABBÁt. Jó kis vidám, kellemes tánczene volt a maga idejében, nemcsak táncolni lehetett rá, hanem hallgatni is. Az SOS-t meg külön nagyon szeretem, mert egyrészt legalább egy szót értek a szövegéből, másrészt mindig eszembe jut, amikor az NDK porcelángyárának munkásszállóján, a női szakaszban illegálisan tartózkodtam, és ezt a nótát hallgattuk az egyik volt gimis osztálytársam húgával összebújva, aki vendégmunkásként dolgozott a gyárban. (Egyre inkább szembesülök azzal, hogy morzsánként kell egykori NDK-s tapasztalataimat elszórogatni, mint parányi aranyrögöket.)  

Szeretem az ABBÁt, és sokáig nem is gondoltam volna, hogy ezeket a nagyon egyszerű dalokat milyen nehéz jól énekelni. Mert az a furaság, hogy fennmaradtak az ABBA-nóták, és folyamatosan játsszák őket.  Folyamatosan születtek klón ABBA együttesek, például az is, amelyikből néhány hónap után rúgták ki három évvel ezelőtt egy ismerősömet, mert nem ment neki jól az éneklés. Mondjuk így: hamis volt, mint állat.

Aztán elkészült egy musical, a musicalból pedig egy film, ami világszerte nagy sikert aratott. Állítólag a musical jó volt, a film pedig… nem akarok senkit se bántani nagyon, de sem a történet, sem az előadók nem lopták a szívembe magukat. Mondjuk, annyi volt a különbség az eredeti ABBA és a filmbeli zenélgetés között, mint a Honthy Hanna, Latabár, Rátonyi, Feleki Kamill fémjelezte Csárdáskirálynő (1961) és az ugyancsak Szinetár Miklós által rendezett filmváltozat (1971) között. De a film nálunk is kasszasiker volt, a DVD is fogyott rendesen, helyes, mindenről le kell nyúzni minden bőrt, már-már vártam, hogy bábjáték is készül az ABBA munkásságából.

De nem. Könyv készült belőle. 264 oldalas, cérnafűzött, keménytáblás, védőborítóval. Könyv, sok-sok fotóval. A könyv első része az ABBA-nóták születését meséli el (Na, vajon hogyan születik egy sláger?), a második része pedig a musical és a belőle készült film történetét. Ahogy a könyv ismertetője mondja, bepillanthatunk.

Mindezt nem tudtam volna meg, ha Óbudán a Flórián téren egy plakát nem közli velem az örvendetes eseményt. Meg azt, hogy a könyv ára 14 500 forint.

Nem akarok én itt szörnyülködni, mert nyilván felmérte a kiadó a piacnak az ő igényét.  Csak arra kérlek Titeket, birkák, miután megvettétek és elolvastátok a művet, számoljatok be arról, hogy ugye, megérte?

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr451352258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2009.09.01. 09:14:42

Én alapjában nem vagyok oda a hasonló könnyed popzenéért, de az ABBA zseniális. Csak egyszerűnek tűnik, de nagyon is öszetett, bonyolult a hangzása. Mondjuk csak jó minőségben hallgatva, mert úgy kihallatszik az a plusz is ami megkülönbözteti a gagyitól.
Egyszer láttam róluk egy filmet ahol a "szakállas csóka" mesélte hogy például a lányok hangját felvették, valamennyivel feljebb tolták és visszakeverték az eredeti hangra, attól lett az az érdekes vibráló, csillingelő hangzás.
Valami gagyi zsebrádióból torzítva majdnem olyan idegölő mint a többi "kereskedelmi zene".

A musical nem érdekel, a film se, a könyv meg végképp nem. Na jó, ha időmilliomos lennék és ingyen adnák biztos elfogyasztanám, mert tulajdonképpen minden érdekel, csak kénytelen vagyok válogatni.
Nehéz elhinni hogy van aki kiad 15ezret egy ilyen könyvért, de biztos van jópár ha megéri kiadni, érdekes.

az ügynökhal álla 2009.09.01. 10:34:55

Kálmán Imre Csárdáskirálynője a magyar operettirodalom közkedvelt gyöngyszeme, lényegében "az" operett, a műfaj máig legtöbbet játszott darabja, melyet számos filmváltozat, színházi közvetítés örkített meg.

Ez a felvétel egy örökérvényű színházi legendát őrzött meg az utókornak: 1961-ben rögzitette a Magyar Televízió Kálmán Imre világhírű Csárdáskirálynőjét, amelyet a Fővárosi Operettszínház parádés szereposztásban, Szinetár Miklós rendezésében mutatott be.
Főszerepben látható az örök primadonna Honthy Hanna, a csodálatos Feleki Kamill, a tündéri Németh Marika és a méltán híres Rátonyi Róbert, akik máig az operettkedvelő közönség kedvencei.
Forrás: www.mozi-dvd.hu/cikk1470.html

Nem értelek.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.01. 10:42:12

@thatcham72: Bocsi, elírtam egy mondatot, javítottam, így már érthető. Bocs még egyszer.

uni1002 2009.09.01. 13:44:18

Megvárom, míg le lehet a netről tölteni, /ingyen/ a polcon úgysem férne el még egy könyv, a vinyón van hely:-)

az ügynökhal álla 2009.09.01. 16:09:08

Köszi. Nem akartam kötekedni

psmith 2009.09.01. 19:48:34

Nekem se tetszett. Nyilván ha először hallom ezeket a dalokat, akkor elvitték volna a hátukon a gagyi, bugyuta történetet. (Volt egyáltalán történet?!)

De nem birkázom le aki megveszi 14 500 forintért a "könyvet". Annyira különbözők vagyunk, miért kell a másik hóbortját fikázni?
Több empátiát!

anyabanya44 2009.09.01. 20:04:18

Ha valakinek arra van igénye, hogy SZÉP könyvek legyenek a polcán, tőlem vegye meg.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.09.01. 20:29:13

@anyabanya44: Nem SZÉP könyvet szeretnék a polcra, hanem JÓ könyvet a kezembe. Lehetőleg nem 14 500 forintért, mert annyi pénzem nincs.

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.09.03. 11:14:15

El tudom képzelni, hogy megvegyem mondjuk ajándékba valakinek, aki nagy ABBA-rajongó, de szerencsére nincs ilyen a környezetemben. :D
Egyébként ha jól belegondolok, 14500 Ft-ot akkor sem adnék egy könyvért...
Én is inkább könyvtárba járok. Amúgy meg tele van a könyvespolcom szép könyvekkel (albumokkal), amiket még korábban vettem, ajándékba kaptam, abból az időből, amikor még nem 150%-os haszonkulccsal dolgoztak a könyvterjesztők...

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.09.04. 10:01:01

Na tessék, a könyvárakról beszéltünk, tegnap bementünk az osanba, és tömegével vannak leárazva a sokezer Ft-os gyerekkönyvek... 600 Ft/db áron vettünk egy csomót - amik valószínűleg a "brand" miatt kerülnek annyiba, amennyibe - márpedig én nem szeretnék kiadni 2500 Ft-ot egy pár oldalas mesekönyvért, akármilyen szép is!
Bocs, hogy kicsit off voltam, de a könyvárak kapcsán talán még belefér...
süti beállítások módosítása