HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Pályázó birkák

2009.09.07. 17:05 Strici

Csaknem szó szerint adom most közre Dr. Körösi Koppánynak, a Körics Euroconsulting ügyvezetőjének írását, hogy lássátok, hol éltek. Ha netán még nem tudnátok.(A megjegyzéseimet, kételyeimet zárójelbe tettem.)

A közelmúltban napvilágot látott hírek szerint egyre több gazdaságfejlesztési pályázat nyertese mond le az elnyert támogatás felhasználásáról. A magyarázatokban mindenki a gazdasági válságra hivatkozik, a pályázatok mindennapjaiban tevékenykedők azonban árnyaltabban látják a problémát.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint az elmúlt három évben visszalépők által igényelt 49,66 milliárd forint majd felét, vagyis 20,5 milliárdot idén adták vissza a pályázók. Ebben az évben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) nyertesei adták vissza a legtöbb pályázati pénzt.

A gazdasági válság kétségtelenül hozzájárul ugyan a visszalépések számának növekedéséhez, de ez még nem az egyetlen oka annak, hogy sok vállalkozás vagy el sem indul egy pályázati kiíráson, vagy az elnyert pályázat feltételeit nem vállalva, lemond a támogatásról.

Bár a támogatási feltételek enyhébbek, mint korábban, és már előleget is lehet igényelni az elnyert pályázati támogatásból, a feltételek összessége még mindig inkább riasztó, mint kecsegtető.

A GOP-pályázat nyerteseinek ugyanis - természetesen kiírásoktól függően - továbbra is be kell tartaniuk olyan követelményeket, amelyeket a magyar gazdaság a világgazdasági válság előtti állapotában is csak nagy bátorsággal lehetett vállalni.

Ilyen például, hogy a pályázat nyertesének a támogatás elnyerését követő két évben 3-5% közötti nettó árbevétel növekedést kell produkálnia, és ennek az árbevétel-növekménynek el kell érnie a támogatási összeg 30, vagy akár 50%-át! A pályázatnyertes vállalkozásoknak legalább azt kell vállalniuk, hogy megtartják a pályázat benyújtásakor vagy azt megelőző évben foglalkoztatottak számát (Körösivel ellentétben ezt helyesnek tartom), de ahhoz hogy minél több pontszámot érjenek el az értékelés során, növekedést kell vállalni (Körösivel ellentétben ezt még helyesebbnek tartom). Ha pl. a pályázó csak annyit vállal, hogy megtartja a létszámot, az nulla vagy minimális pontot ér, de ha vállalja, hogy megduplázza a létszámot, akkor maximális pontot kaphat a létszámra vonatkozó pontozási szempontnál. Akkor, amikor hazai és külföldi szakértők is a munkabérre rakódó terhek miatt (is) bírálják a magyar adórendszert, egy ilyen követelmény teljesítésének elvárása gyakorlatilag a pályázástól való eltanácsolást jelenti.

Komoly visszatartó tényező továbbá, hogy az elnyert támogatáshoz előírt tájékoztatási kötelezettségek teljesítésének költségei, valamint a projekt előkészítésének és lebonyolításának költségei nem számolhatók el a pályázatban. Az ilyen járulékos költségek például a központi régióban, ahol legfeljebb egy beruházás 25%-át lehet pályázati támogatással megszerezni, sok ügyfelet ösztönöznek arra, hogy az ugyan visszafizetendő, de összességében még így is gyorsabb, és olcsóbb banki hitelt, vagy tagi kölcsönt, vagy a finanszírozás egyéb, egyszerűbb formáját válasszák fejlesztéseikhez.

Továbbra is nonszensz, hogy egy 15 millió forintos fejlesztéshez - például egy egyszerű homlokrakodó gép beszerzéséhez - 400 oldalnyi pályázati dokumentációt kell leadni, amelynek elbírálása minimum 3-5 hónapot vesz igénybe. A gazdasági életben nem fogadható el, hogy egy egyszerű, néhány tízmillió forintos beruházás akár egy évet is késsen a nehézkes adminisztráció miatt.

Az esélyegyenlőséget kifejezetten sérti, hogy míg az önkormányzatok számára kiírt pályázatokban a projektmenedzsment, közbeszerzés, projekt-előkészítés költségei többnyire elszámolhatók, addig a vállalkozásoknak valamennyi ilyen költséget maguknak kell finanszírozniuk.

Dr. Kőrösi Koppány véleménye szerint a teljes pályázati támogatási politika átgondolásra szorul. Véleménye szerint az egész nemzetgazdaság szempontjából hátrányos, hogy az uniós pályázati pénzek egy-egy nagyberuházásra koncentráltan kerülnek felhasználásra, míg a kkv-szektor jut hozzá arányaiban a legkevesebb támogatáshoz. (Mert miért is? – kérdezném Körösitől. Kell ennyi kis- és középvállalkozás? Nem arról van szó, hogy az egész rendszer korrupt, csak a csókosok nyernek, lásd a kutyakozmetikus eu-s pénzből való támogatását? Miért nincs ennek semmilyen következménye? Miért nem lázadnak föl a kkv-k? Csak nem azért, mert akkor kiderülne a rengeteg munkaügyi súlyos törvénysértés - fekete munka, elszámolatlan túlóra - és adócsalás?)

9 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr491366233

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: pornsexmovie 2019.03.11. 03:31:28

berechnung gravitationskonstante - Is buying adderall a felony

Trackback: xxxvideoshd 2019.03.06. 03:45:23

Jackie Jackson video - Jackson Family Fun Site

Trackback: pornsexmovie 2019.01.26. 09:42:59

Bbc compacta class 12 english solutions pdf - greenubresep

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.09.07. 19:14:34

Strici, Te tudod a legjobban, h a kiírt pályázatok kamuk: állásp, Közbesz.p., miért pont az Eu-s p-k lennének tiszták? Egyáltalán van olyan pályázat, ami tiszta?
És mindenhol rengeteg a csalás: kkv-k, multik...

váj mí 2009.09.08. 18:32:26

Az gáz, hogy a versenyszférában (ha jól értettem) a pályázatok előkészítésével, megírásával, adminisztrálásával és hasonlókkal járó munkákat nem lehet százalékos arányban pénzre váltani. Mert így a legtöbb kkv nem fog pályázni. Ugyanis, nem fog felvenni direkt ezért egy pályázatírót, pályázatíró céget meg nem fog megbízni, ha nem tudja utólag elszámolni a vele járó költségeket.
És jól értettem,, hogy ugyanezeket a költségeket viszont állami szférában simán el lehet számolni? (Ha igen, akkor WTF?!)

psmith 2009.09.12. 19:14:35

"lásd a kutyakozmetikus eu-s pénzből való támogatását? "

Nem volt ilyen. Hazugság.

A korrupció viszont igaz, de ezért ne a cégeket, hanem a rohadt kurva politikusokat tessék fikázni, akik előre közlik a tarifát. Vagy megnevezik a cégüket, ami a beruházást fogja végezni.
Természetesen az előzőekben csak vicceltem, hiszen tudjuk, az összes politikus talpig becsületes ember.

És ilyenekről miért nem hallunk többet? Mert az "újságírók" akik még a politikusainknál is nagyobb kurvák, a sajtótájékoztatókon egy szendvicsért eladják magukat.

teddybear01 2009.09.14. 16:58:50

@psmith: Pedig van ilyen. A Munkaügyi Központok EU-pénzből támogatják például a kutyakozmetikus-képzést is.

psmith 2009.09.14. 23:56:15

@teddybear01: nem szerintem strici arra a 2009. februári hírre utalt, miszerint kutyakozmetika szalon kapta az EU-s támogatást, a hazai fejlesztésű CNC vezérlést exportáló cég helyett.

index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/18/bajnai_minisztreiumaban_kezdett_ehsegsztrajkba_egy_cegvezeto/

Később kiderült a hír baromság, semmilyen kutyákkal foglalkozó cég nem nyert.

Ez is olyan volt, mint mikor az újságírók lángot lehelve írtak a szegény pécsi?, szegedi? rövidáru boltosról, akit 1000000 (egymillió) forintra büntetett meg az APEH egy cipzár számla nélküli bevarrásáért.

A hírből csak az maradt ki, hogy többszöri lakossági bejelentésre mentek ki az ellenőrök, mert a jómunkás ember rendszeresen fusizott, de szar minőségben. Aztán mikor a kuncsaftok visszamentek kérvén a munka javítását, vállalkozónk széttárta kezét: oszt számla van-é róla?
Ráadásul az egymilla nem az első büntetésként jár, hanem sokadik alkalom után.

teddybear01 2009.10.06. 17:17:12

@psmith: Újabb fordulat:

vastagbor.blog.hu/2009/10/06/hazank_uj_jelkepe

Ezek szerint mégis Stricinek van igaza.

2009.10.06. 17:53:08

@psmith:

https://emir.nfu.hu/kulso/nyer.php?id_paly=19931&lap=0&k=1&rend=nev&forr=2&nev=Gyrotech®io=[Minden]&megye=[Minden]&telepules=[Minden]&op=[Minden]&paly_tip=[Minden]&keres=Keres%E9s

psmith 2009.10.06. 20:03:58

@teddybear01:
Mármint szegény Póka Istvánnak. (az NCT Kft. vezetője)

Hidd el, te is jobban örülnél, ha az általam linkelt cikknek lett volna igaza...

teddybear01 2009.10.13. 01:16:29

@psmith: Idézem: "Nem volt ilyen. Hazugság."

Minimum egy egy bocsánatkérés kijárna Stricinek, ha van gerinced.
süti beállítások módosítása