HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka és az oltás

2009.10.08. 08:00 Strici

Aki valamelyest is ismeri a magyar népegészségügy történetét, tudja, hogy a II. világháború utáni egészségügyi politikai legfőbb célkitűzése a fertőző betegségek legyőzése volt. Azt is tudjuk, hogy a legszégyenletesebb hungarikumunk a nyomor és a tudatlanság szülte népbetegség: a tüdőbaj, a morbus hungaricus volt. A főcsapás tehát a tbc leküzdése és megelőzése volt, de ezzel együtt a többi nagyon veszélyes kór is szerepelt a listán.

A küzdelemnek két fontos összetevője volt. Az első az általános életszínvonal emelése, a nyomor és a nyomortelepek felszámolása, az írástudatlanság, tehát az iskolázatlanság csökkentése – s ezáltal a higiéniás feltételek, az egészségesebb életmód kialakítása. A második az általános, magas színvonalú és társadalmilag finanszírozott (ingyenes) egészségügyi ellátás. Lehet molyolni azon, hogy melyik összetevő hogyan jött be, és hogy később milyen torzulások következtek, tény azonban, hogy néhány esztendő alatt megszűnt az éhinség, a nagyvárosokból eltűntek a legrettenetesebb nyomortelepek, ellenőrzötté vált a tej útja, s ezzel a tbc terjedésének legfontosabb lehetősége (miközben nőtt a tejfogyasztás), a tanyák kivételével mindenhová elért az elektromos áram – s vele együtt a kultúra: nagy társadalmi csoportok váltak legalább alapfokon írástudóvá. Továbbá a nemzetközi statisztikákban előkelő helyre kerültünk az egészségügy látványos fejlődése tekintetében: pl. töredékére esett a csecsemőhalandóság, s egy olyan tüdőszűrő hálózat épült ki, amelyet azóta is  követendő példaként tanítanak, szerte a világon.

A történethez tartozik, hogy a kb. 60 évvel ezelőtti nagyon szegény Magyarország a bevételeihez képest lényegesen többet költött a mindenkori legmodernebb gyógyászati eszközök előállítására és beszerzésére, mint ma. A gümőkórt pl. nem lehetett volna legyőzni az aranynál is drágább penicillin-származék, a Streptomicyn nélkül.

 A járványok megelőzésében pedig döntő szerepet játszottak az ingyenessé és kötelezővé tett védőoltások. Az, hogy ma Magyarországon ismeretlen egy csomó betegség annak ellenére, hogy a legtöbb ember életszínvonala folyamatosan csökken, és annak ellenére, hogy huszonöt éve egyfolytában egyre kevesebbet költ az állam népegészségügyre (e pénz elköltésének módjáról nem is beszélve), az annak a fejlett ellátásnak köszönhető, ami az ötvenes években vált általánossá.

A védőoltások természetesen nem veszélytelenek. De ha az oltóanyag végigmegy azokon a minősítési eljárásokon, amelyek a tudomány a kornak megfelelő állása szerint az oltóanyag csekély veszélyességét igazolják, akkor általában nem lehet filozofálgatás tárgya, hogy kapjanak-e oltásokat az emberek vagy ne, mert a járvány nem türelnes. Természetesen minden egyedi érzékenység esetében  mérlegelni kell, hogy az illető egyénre nézve nincs e súlyos hatással az oltás. S az is természetes, hogy a vakcina fejlesztése nem állhat le, mert egy idő után újabb, esetenként egyre agresszívabb, a korábbi oltóanyagot kiröhögő törzsek alakulhatnak ki.

Amikor én csecsemő voltam, akkor például minden lehetséges teszten sikerrel szerepelt a Di-per-te oltás. Ez egy kombinált oltásfajta, hogy ne kelljen annyiszor megdöfni a kicsit. A diftéria (Di) vagy torokgyík rettegett betegség volt, 1953-ban még tízerek betegedtek meg diftériában, de a védőoltás hatására csak a tankonyvekben szerepel már a törökgyík. A pertussis (Per), vagyis a szamárköhögés szintén a múlté, bár egy-egy eset ma is előfordul. A tetanuszbaktérium (Te) pedig földdel érintkező sebekből kiindulva okoz súlyos betegséget. Ez az oltás nem szól örökre, több emlékeztető oltás kell az immunrendszernek.

Abban az időben gyermekek százezrei kaptak Di-per-te oltásokat. Szövődmények senkinél nem léptek föl. Statisztikai értelemben senkinél. E sok százezerből mindössze három esetről tudunk, akinek a szervezete nem tűrte az oltóanyagot. Mindhárman súlyos agyhártyagyulladást és vérmérgezést kaptak. E két betegség külön-külön is megölte volna őket.    Hármójuk közül ketten az oltást követően néhány óra alatt meg is haltak. S bár a Péterfy Sándor utcai kórház csecsemő osztályának doktornője tudta, hogy nagyon picike az esély, Dr. Endrődy Irén éjjel-nappal a kis betege ágyánál volt, együtt reménykedett a szülőkkel, hogy lesz-e értelme a sokadszori vérátömlesztésnek és az egyéb kezeléseknek. Aztán az egyik reggel, amikor a szenvedéseitől alig pihegő csecsemő kinyitotta a szemét, a doktornő lassan elhúzta az ujját a gyerek szemecskéi előtt. A kékszínű szempár követte az ujj mozgását, és a doktornő felkiáltott: élni fog!

Azóta is élek. Hozzá kell tenni, hogy ez a doktor néni egyetlen fillért és semmilyen ajándékot sem fogadott el a szüleimtől. Ha úgy tetszik, a két elhunyt gyerek és az én történetem hozzájárult az oltás továbbfejlesztéséhez, sőt ahhoz, hogy a Di-per-tét felváltsa egy sokkal hatékonyabb, még összetettebb, több betegség ellen védő oltóanyag. Azóta már más kísérletekből is tudjuk, hogy a Di-per-te és utódai az arra érzékenyeknél agyhártyagyulladást válthatnak ki, s ennek megelőzésére-kezelésére külön vakcinát alkalmaznak, illetve van, aki nerm kaphat oltást.

Nagyon fontos azonban, hogy az oltóanyagok tesztjei és más gyógyszertesztek valóban megbízhatók, tudományos szempontból kikezdhetetlenek legyenek. Ha ugyanis – miként a génmódosított növények esetében kiderült – a minősítő intézetek nem ténylegesen függetlenek, hanem a finanszírozó tőke akaratának megfelelő eredményt igazolják, akkor visszajutunk egy sokkal régebbi korszakba, abba, amikor az egyén csak a saját tapasztalatának hihetett. Nyilvánvalóan lehetetlen ekkorát visszalépni. És mert lehetetlen és nem is kívánatos, egy ilyen állapot abban erősít meg bennünket, hogy tehetetlenek vagyunk a gazdasági nagyhatalmakkal szemben. Leszerel, birkásít.

Ilyenkor szokták hangsúlyozni a civil kontrol szükségességét. Napjaink civil szervezetei azonban gyengék, tehát ugyanúgy korrumpálhatók, mint az állam vagy más cégek, és akkor megint visszajutottunk oda, hogy nem tehetünk semmit, azt csinálnak velünk és belőlünk, amit akarnak.

Sajnos, láttunk már példát a magyarországi egészségügy történetében arra, hogy jóhiszemű embereket használtak nagyon veszélyes kísérletekhez. Kevesen tudják, mert senki nem meri nyilvánosságra hozni, hogy ilyen volt a Dr. Czeizel Mengele Endre vezette "optimális családtervezési modell", amelynek során a gyermeket váró anyukák magzatvédő vitamint kaptak egy kapszulában. Csakhogy, miként kiderült, a kapszulák egy része üres volt, tehát a magzatot semmi sem védte. A modell nem volt más, mint egy svájci gyógyszergyár kísérlete.

A magyarországi oltóanyag cirkusznak tehát sokkal nagyobb a tétje, mintsem az, hogy az új influenzától való védelem mellett mekkora az oltás kockázata. A tét az, hogy teljesen magunkra maradunk-e ezután, vagy mégis bízhatunk a tudósainkban és orvosainkban.

Ha igaz, hogy a szert nem tesztelték tisztességesen, akkor a kormányzat felelőssége óriási, kapzsi cinizmusa, társadalmi kártékonysága határtalan.

Ha az interneten futó állítások hamisak, akkor ezen állítások kitalálói és terjesztői aljas gazemberek, és egy amúgy is hitelét veszített rezsim gyengeségeit használják ki, ki tudja, milyen célból.

Miközben e sorokat írom, megjelent a hír, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a legfőbb ügyésznél az új influenza elleni vakcináról az interneten és a sajtóban terjesztett hamis, alaptalan állítások miatt.

A múlt héten a 84 éves édesanyám beoltatta magát az új szerrel. Kutyabaja sincsen.

 

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr421435752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miss mazo 2009.10.08. 08:25:12

Szia Strici!

Nem tartozik szorosan a témáidhoz, "mindössze" szerintem eléggé égbekiáltó a dolog, és egyből Te meg a blogod jutottál eszembe róla :)
inforadio.hu/hir/belfold/hir-307202

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.08. 08:54:54

@miss mazo: Köszönöm!:-)
A Vakoda elég súlyos ügy, kölcsönös zsarolásokról van szó, de tervezem, hogy szülök valamit általában is a fogyatékosok támogatásáról.

a_tom 2009.10.08. 09:11:13

A mengele jelzőt kicsit erősnek érzem, kifejthetted volna az esetet jobban. Ebből csak az derült ki hogy vagy kaptak vitamnt vagy nem, ami azért nem mérhető egy élveboncoláshoz...
A vitamin bevizsgált, engedélyezett, kereskedelmi forgalomban is kapható készítmény volt? Netán kísérleti anyag, melyik fázisban?
Tájékoztatták e előre az anyákat(és magzataikat :)) hogy mit kapnak vagy nem kapnak?
Hogy a magzatot semmi nem védte, konkrétan hülyeségnek tartom. Szerintem nem kell feltétlenül vitamin hogy egészséges baba szülessen, az anya pocakjában elég jól védve van mindentől.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.08. 09:43:34

@a_tom: Nem volt kapható a szer. Az anyákat nem tájékoztatták arról, hogy olyan kísérletben vesznek részt, amelyben nem mindenki kap vitamint. A kísérlet valódi célja az volt,hogy mennyivel kevesebb a rendellenességgel születő gyermek azok között, akik kapnak vitamint, mint akik semmit nem kapnak, így folsavat sem.

igaziatommaki 2009.10.08. 10:11:21

Hihihi..Székely Tamás, akkor David Icke-ot perli, mert ő az az ismeretlen tettes, aki az oltásról tett fel angol nyelven tanulmányt a honlapjára, és azt néhány birka lefordította magyarra (más országokban más nyelvre) és így terjedt el, h a h1n1 elleni vakcina mi is valójában..:-)))Annak aki beszéli az angolt, sok dolgot találhat itt:

davidicke.com/index.php/

psmith 2009.10.08. 10:51:55

@igaziatommaki:
Az a faszi egy idióta. Erre már átlagos IQ-val is rá lehet jönni. Amit mond az meg a vegytiszta hülyeség.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.08. 10:53:58

@igaziatommaki:
Bálint Orsolya részéré Egészségügyi Minisztérium sajto@eum.hu

Kedves Orsolya!

Olvastam a közleményt, miszerint a miniszter feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az influenza vakcina káros hatásairól, ellenőrizetlenségéről szóló internetes közlemények ügyében.

A kérdéseim a következők:

1. Tekintettel arra, hogy az eredeti közlemény egy külföldi honlapon - davidicke.com/index.php/ - jelent meg, mi az eljárás módja a külföldi szerző ellen?
2. Tekintettel arra, hogy számos személy küldte tovább újabb számos személynek az írásmű magyar fordítását, minden, a fordítást továbbító személy ellen bűnvádi eljárás indítását kezdeményezte-e a miniszter, ahogy ez a közleményből sejlik? Hány tízezer magyar vagy külföldi, de magyar nyelven levelező magánszemély ellen indulhat eljárás, illetve az eljárás kiterjeszthető-e a földkerekség minden, internettel rendelkező személyére és intézményére, aki bármilyen nyelven továbbította a közleményt?
3. Tekintettel arra, hogy az oltóanyaggal szemben kifogások merültek föl, amennyiben netán kiderül, hogy e kifogások részben vagy egészében alaposak, mi a következő lépés?

Mivel korántsem viccről van szó, kérem gyors válaszát!

Köszönettel:

Strici

igaziatommaki 2009.10.08. 11:51:12

@psmith: Ki mondta, h százas a faszi? Csak azt mondtam, h a honlapja tele van a swineflu elleni vakcina ellenpropagandájával...meg sok egyéb hülyeséggel is...

Strici, te mióta tudsz ilyen jól anglolul? :-P

psmith 2009.10.08. 11:59:19

@igaziatommaki:
"így terjedt el, h a h1n1 elleni vakcina mi is valójában."
Bocsi, ebből a mondatodból arra következtettem, egyetértesz vele.

igaziatommaki 2009.10.08. 12:29:02

@psmith: nem értek egyet vele...:-))))

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.08. 16:44:13

@Strici: Megáll az eszem. Pedig mindenhonnan azt lehetett hallani, hogy mennyivel jobb, ha terhesség alatt magzatvédő vitamint szednek az anyák, stb...stb..., és most azt mondod átverés volt?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.09. 13:21:13

Nyílt levél Dr. Székely Tamás Egészségügyi Miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

A Lehet Más a Politika (LMP) sajnálattal veszi tudomásul, hogy a H1N1 vírusról és a vírus elleni védőoltásról az elmúlt hetekben napvilágot látott információk továbbra sem nyújtanak megnyugtató válaszokat a társadalomban megfogalmazódott kérdésekre, és a hivatalos egészségügyi szervek kimerítő és pontos tájékoztatás helyett egymásnak továbbra is ellentmondó kijelentéseket tesznek a várható járványt és az engedélyezett vakcinát illetően is. Az LMP szerint ideje lenne nem személyes véleményekre, hanem végre konkrét vizsgálati eredményekre hivatkozva tájékoztatni a közvéleményt.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. tv. 13. § (2) c) előírja, hogy a betegnek joga van arra, hogy részletes tájékoztatást kapjon a javasolt vizsgálatok, beavatkozások elvégzésének, illetve elmaradásának lehetséges előnyeiről és kockázatairól. A törvény 15. § (3) kimondja továbbá, hogy betegnek joga van arra, hogy a kivizsgálását és kezelését érintő döntésekben részt vegyen. Ennek pedig feltétele „hogy ahhoz a beteg megtévesztéstől, fenyegetéstől és kényszertől mentes, megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezését… adja.”

Az LMP elvárja, hogy a törvényben előírtak maradéktalanul megvalósuljanak, különös tekintettel arra, hogy a vakcina beoltása már megkezdődött. Az LMP ezért kéri a Tisztelt Miniszter Urat, az alábbi kérdésekre válaszolni szíveskedjen annak érdekében, hogy az Ön által is megfogalmazott rémhírek terjesztése megszűnjön, az orvostársadalom megfelelően tudja tájékoztatni az embereket, illetve érdemben és informáltan tudjanak dönteni az oltás igénybevételéről.

1. Az összesen 6 milliárd forintos, maximum 6 millió vakcinára vonatkozó állami megrendelést megelőzően az Egészségügyi Minisztérium vagy egyéb állami egészségügyi szervek milyen felmérést készítettek a vírus terjedésének várható mértékét illetően, illetve arra vonatkozóan, hogy Magyarországon hányan kívánják beoltatni magukat? Az országos tiszti főorvos szerint várhatóan 1 millióan betegedhetnek meg, ebből a fertőzések többsége enyhe tüneteket idéz majd elő. Az előzetes felmérést az is különösen indokolná, hogy 2006-ban az állam már 2 milliárd forint hitelt, továbbá plusz 2 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatást is nyújtott a ciprusi bejegyzésű offshore-cégként működő Omnivest Kft-nek madárinfluenza elleni oltóanyag fejlesztésére és legyártására. Mint tudjuk, azóta sem volt Magyarországon madárinfluenza járvány.

2. Mi indokolja, hogy az oltás beadását megkezdték egy olyan időpontban, amikor az orvostársadalom jelentős része szerint a klinikai hatásosságot és a mellékhatás profilt még nem lehetett teljes mértékben feltérképezni?

3. Milyen vizsgálatok alapján állítják, hogy az oltóanyag nem veszélyes terhes nőkre? Ön az egyik sajtónyilatkozatában (www.origo.hu/itthon/20091005-szekely-terheseknek-is-adhato-a-h1n1vakcina.html) elismerte, hogy állapotos nőkre vonatkozóan legalább egy év kellene a hatóanyag klinikai vizsgálatára. Továbbá milyen szakmai alapon hivatkoznak az Amerikai Járványügyi Központ (CBC) ez irányú vizsgálataira, amikor a magyar vakcina úgynevezett teljes vírus vakcina, az Európában és Amerikában gyártott szérum viszont úgynevezett hasított, vagyis split vakcina? A fent említett helyeken a magyar technológiát még sosem tesztelték várandósokon. Ezzel kapcsolatban végül mi az oka annak, hogy az ÁNTSZ Járványügyi Központjának osztályvezető főorvosa illetve az Országos Epidemiológiai Központ légúti járvány osztályának vezetője sem javasolja az oltást terhes nőknek?

4. Mikorra várják a H1N1 vírus okozta influenza fertőzés tetőzését? Korábbi sajtóinformációk szerint ez október második felére tehető. Ezzel kapcsolatban milyen módon kívánják megvédeni a 6-36 hónapos csecsemőket, ha a vakcina rájuk gyakorolt hatását Ön szerint még feltehetően három hétig tesztelik, ezért az engedélyt leghamarabb október végén adhatják ki?

Várjuk mielőbbi válaszát!

Budapest, 2009. október 09.

Üdvözlettel:

Szabó Tímea
a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője

psmith 2009.10.09. 19:04:43

Miért nem ajánlják terheseknek? Mert gondolom hallottak már a Grünenthal cég, terhes nőknek szánt gyógyszeréről (Contergan és Distaval 1956-62).

Azóta terheseknek szinte semmilyen gyógyszert nem ajánlanak.

Rabyn 2009.10.09. 22:00:31

Azért arra kíváncsi lennék, az anyu által szedett cumóban mi volt. Azé lettem-e ekkora kripli-e vagy sem.

Egyébként, ahogy a többi influenza elleni védőoltást, ezt sem fogom beadatni magamnak.
Ha elkapom, mivel egyébként nem gyenge az immunrendszerem (sőt picit túl is működik) nem valószínű, hogy elhalálozom benne. Egy hétig meg tudnak nélkülözni az egyetemen:))

nyíregyházi betti 2009.10.11. 08:17:39

Édesanyám kilencedik hónapban volt velem '56 forró őszén a legnagyobb események közepette. Csak Katalin napra (nov.25.) voltam hajlandó megszületni a nyíregyházi korházban. (Túl lettem hordva.) Két naposan már látszott, hogy valami fertőzés miatt gyulladás van a bőrömön, ennek ellenére gyógykezelés nélkül hazaküldtek bennünket.

A gyulladási folyamat hetek múlva sem akart megállni. Az orvosok határozottan közölték, hogy nem tehetnek semmit, anyuék készüljenek a legrosszabbra…. Erre a betegségre nem létezik semmiféle gyógyszer sehol a világon.

A hatgyerekes szomszéd néni viszont talált valami svájci segélycsomagban lejárt szavatosságú penicillin injekciókat. Gondolta, hátha segíteni fog…. Apu azonnal berohant velem a körzeti orvoshoz, aki közölte: orvosi esküjét megszegve beadja, mert már olyan állapotban voltam, hogy sírni sem bírtam. Nem volt már veszteni valóm.

Megtörtént a csoda, a gyulladás visszahúzódott. Egy kisebb műtéttel kitisztították a sebet melynek nyomait a mai napig viselem. :-)

11 évvel később a suliban „katicát” vagyis BCG oltást kaptunk. Már látszott, hogy „megfogan”, amikor pár napra veseproblémával kivizsgálásra befektettek a kisvárdai kórházba. Megjelent ott egy fiatal szakállas doktor bácsi, aki be akart adni nekem ismét egy BCG-t. Tiltakoztam, mutattam a karomat, de ő csak mosolygott és belém nyomta….

Mindkét oltás sikeres volt, a kezem pocsékul nézett ki, nagyon fájt. Nem engedtek haza, az egyik ápolónő elárulta, hogy a doki még csak cselédkönyves és mindenki nagyon ideges miattam.

Egy doktornő pedig szomorúan megjegyezte: ajaj, mi lesz veled lányom?

A szüleimnek azt hazudták, hogy nincs semmi baj, minden rendben, csak olyan aranyos vagyok, hogy még bent tartanak mert jó hatással vagyok a többi beteg gyerekre.

Vizsgálgattak, megfigyeltek, aggodalmas arcot vágtak, s én kb. két hét alatt rendbe jöttem.

Megúsztam, pedig dupla adag vírust kaptam. :-)

respecta /01 2009.10.11. 17:34:25

@Strici: Hát ember, még szerencse, hogy megmaradtál!!!
Családom egy (igen kompetens) tagja már gyermekkoromtól arra nevelt: influenza ellen nem oltatod magad! Áldott állapotban sem, egészség esetén. A természet mindent megad. Meg is tapasztaltam igazát. Nem is 1x.
Azóta is tartom magam ehhez. Most is így teszek (különösen azért, mert pontosan tisztában vagyok egy vakcina előállításának korrekt idejével és előzményével).

Csak tudnám, miért van ez a sok allergiás, gyenge immunrendszerű gyermek. Ezt sem ehetnek-azt sem fogyaszthatnak....

psmith 2009.10.11. 19:29:14

@respecta /01:
"A természet mindent megad."
És hogy neked milyen igazad van.
Már csak egy a probléma. Oltás nélkül egy olyan influenza járvány, mint például a lenti, nem csak az idiótákat viszi el, hanem az értelmeseket is.
Azaz azt hiszem nem, mert ők beoltatják magukat.

"A spanyolnátha ("La Grippe") 1918–19-ben az influenza A vírusának első és egyúttal legpusztítóbb világméretű járványa volt, amely a Föld teljes lakosságának mintegy 20–40 százalékát megbetegítette. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború; a két évben mintegy 50 millió[1] (a legszerényebb becslések szerint 20 millió, a legdurvábbak szerint 100 millió) ember halt meg a járványban. Ezzel a „teljesítményével” a spanyolnátha az emberi történelem legtöbb áldozatot szedett járványa."

respecta /01 2009.10.11. 20:14:52

@psmith: drága psmith! Te bárhogy döntesz, én nem idiótázlak le.
Ha te sem teszed, még normálisnak is tartalak. Csak úgy alapból....meg azért sem , mert citált példádnál döntő az évszám, tehát ne sántíts.
No, meg értőbb olvasást. Az áldott állapot- egészség- természet összefüggésében.
Citált soraid helyének linkelését/feltüntetését megtehetnéd, érdeklődésem okán.

psmith 2009.10.11. 20:42:35

hu.wikipedia.org/wiki/Spanyoln%C3%A1tha

További találatok:
"· 1918-19-ben a „spanyolnátha” idején az Egyesült Államokban 500 000, világszerte közel 20 millió ember halt meg. Ez volt mindeddig a legnagyobb halálozással járó influenzajárvány."
www.orvosaneten.hu/Sections-index-req-viewarticle-artid-113-page-1.html

"A XIX. században legalább 4 nagy pandémia zajlott le.

1918-ban indult a XX. sz. első nagy járványa, a „spanyolnátha”, amely korunk egyik legnagyobb biológiai katasztrófája volt. Az I. Világháború után tört ki, a Föld lakosságának 20-40%-át betegítette meg és az áldozatok száma jóval 20 millió felett volt."
www.medlist.com/HIPPOCRATES/VII/4/238main.htm

psmith 2009.10.11. 20:47:42

@respecta /01:
Bocsánat, de ha valami oltári hülyeséget olvasok, nehezen veszek magamon erőt. Egy ideig persze igen, de a 23. esetnél kitörök.

Azt, hogy ma annyi az elérhető életkor amennyi, többek között a védőoltásoknak köszönhetjük, amelyek tömeges bevezetése után ugrásszerűen nőtt az meg.

respecta /01 2009.10.11. 21:11:43

@psmith: Elfogadom, és kösz' a linket.
Azért arra figyelhettél volna, hogy én nem a védőoltások ellen vagyok, bár lehet, hogy félreérthető voltam.
Az influenzához állok másként!!
Fiaim, mindent megkaptak természetesen. Az alapoltásokat ellenző szülőket magam is minősítem.
Az egészséges anyai szervezet mindent megad a babának - ezt vallom. Ha szükséges, adott magzatot kell védeni, konkrét módon, csak rászabva - ez is meggyőződésem.

russell 2009.10.12. 13:35:17

Dr. Czeizel Endrének köszönhetem, hogy ma két egészséges kislányt nevelhetek, akiket imádok, szeretek. A létező leggusztustalanabb dolognak tartom, hogy valaki ismeretlenül gyalázó jelzővel illessen valakit akit nem ismer. Javaslom, hogy sürgősen szedd ki a neve között szereplő jelzőt amíg bajod nem lesz belőle.

Egyébként eddig érdeklődve olvastam az írásaidat, de a fenti jelző miatt került ki a kedvencek közül a blog.

Ez is egy marketing.

Animacs1 2009.10.12. 14:50:12

@respecta /01: a kornyezeti artalmaktol, nem?
masik kerdes: miert van manapsag sokkal tobb magatartasi zavaros gyerek? amikro elkezdtem dolgozni, ugyanabban az altalanos iskolaban, ahova jartam, tehat a volt tanaraim lettek a kollegaim. na, ok meseltek, h. amikor mi voltunk, volt 40 gyerek egy osztalyban atlagban, kozte 1-2 nehezebben kezelheto, ma van 20 gyerek, abbol 18 nehezen kezelheto...miert? egyik valasz a kajakban levo tartositoszerek, szinezekek.

igaziatommaki 2009.10.12. 15:23:05

@Animacs1: Meg a nevelés, azaz a nevelés hiánya...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.12. 16:47:33

@russell: bár már nem olvasol, jobban ismerem azt az emberi lényt, mint Te. Amit pedig leírok, azt vállalom is.

mldrv 2009.10.12. 16:51:14

@Strici: "de tervezem, hogy szülök valamit általában is a fogyatékosok támogatásáról" - mikor szülöd meg? :)

respecta /01 2009.10.12. 19:03:02

@Animacs1: Egy oka biztosan, igen.
@igaziatommaki: Egyértelműen az is.
És Animacs-ot folytatva: korábban a nagy létszámú gyermekközösségekből kitűntek a "problémás" családok. Ma a harmonikus, kiegyensúlyozott családi háttérből érkezők a feltűnőek (ami nem egál a nevelés minőségével ugye).
Szomorú.

@Strici: Ember, én először észre sem vettem a nagy betűhalmazban (ez a betűtípus amúgy is próbára tesz a szemüveg miatt) amit @russell: észrevett érintettként...
Egyszóval: nagyon-nagyon durva!, akkor is, ha ismered!
Sokan köszönhetnek neki. Ismerek közülük néhány családot. Egészségesek, boldogok, sikeres gyermekekkel...(érem másik oldala).

flea 2009.10.12. 19:15:09

@Strici: mondd, te hogyan tesztelnél egy vitaminkészítményt? Amikor a Czeizelék csinálták a tesztet, nyilván olyanokat választottak ki, akik amúgy nem szednek semmit, hogy a saját vitaminkoktéljuk hatását lehessen mérni. (Ha jól tudom, 70-es, de max 80-as évek!) És nyilván nem lehet mindenkinek beadni, mert akkor mivel hasonlítod össze? Double-blind testingről hallottál már?

Nem értem, ebben mi kivetnivalót találsz. Persze ha írásba adták mindenkinek, hogy nem placebót, hanem ilyen és ilyen összetételű cuccot kap, az gáz, de ennyire hülye nemcsak Czeizel, hanem kb érettségivel már senki nem lehet...

Egyébként nekem is volt "szerencsém" Czeizel Endréhez, és az értékrendjével több ponton nem értek egyet, de az vitán felül áll, hogy (1) van neki, (2) maximálisan tartja is magát hozzá. Úgyhogy őt lemengelézni nem csupán túlzás, hanem legalábbis hiba, de valószínűleg bűn is.

flea 2009.10.12. 19:22:07

@respecta /01: ma meglehetősen nehéz korrekt vegyes étrendet összeállítani abból, ami a hiperben egy átlagfizetésből kapható. Elvileg persze igazad van, de gyakorlatilag még mindig a vitamintabletta a legjobb áthidaló megoldás azoknak, akik nem tudnak mindenből bio változatot vagy valódi termelőit venni, esetleg maguk megtermelni. (Ezenfelül a vitaminpótlás megfelelő mennyiségek esetén a legrosszabb esetben is csak felesleges, de nem káros. Ugyanez egy védőoltásnál már korántsem ilyen egyértelmű.)

@Animacs1: kizártnak tartom, hogy ez az első tízben legyen az okok tekintetében... inkább életszínvonal-, stressz-, válás-, tv-nézés-statisztikákat böngésznék első körben...
(Off: amúgy miért ragadt a nevedhez az az 1-es?)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.12. 20:09:48

@flea: SENKINEK NEM MONDTÁK, HOGY NEM MINDEN KAPSZULÁBAN VAN VITAMIN!!!!!!
AZT HAZUDTA A CZEIZEL, HOGY MINDEN NŐ VITAMINT KAP, ÉS ALÁ KELLETT ÍRNI, HOGY SEMMI MÁST NEM SZED!

Ők voltak a kontroll-csoport. Anélkül, hogy tudták volna.

É R T I T E K ????????????????

És megállapították, hogy a kontroll-csoporthoz képest mennyivel kevesebb a sérült gyerekek száma azok között, akik kaptak vitamint.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.12. 20:14:41

@flea: A készítmény összetételét egyébként nem lehetett tudni. A kísérlet tételes jegyzőkönyve és pl. az elszámolása azóta sem került nyilvánosságra. Az Optimális Családtervezési Modell nevű magánüzletet Czeizel állampénzen reklámozta, majd hirtelen "elfeledkezett" róla mindenki. Olyannyira, hogy az utolsó szakaszban már a beígért kengurut se kapták meg a kismamák, mert - állítólag - elfogyott.

Jurganov 2009.10.12. 21:21:56

@respecta /01: na most ha valaki embereket öl, majd másnap cukorkát osztogat a gyerekeknek attól még ölt. tehát bármennyire sokan és sokat köszönhetnek neki(Czeizel), attól még megtehette amiről szó van, nem egy szent csak azért mert segített néhány embernek.

Zigi 2009.10.12. 21:38:29

@psmith: Az a spanyolnátha az első vh. után tört ki, amely teljesen felőrölte 4 év alatt az emberek egészségét. A fronton lévők (főleg a központi hatalmak katonái) ellátása a háború előrehaladtával fokozatosan romlott. Ez és a lövészárkokban eltöltött évek, valamint a harctéri sebesülések vezettek oda, hogy a katonák immunrendszere 1918-ra teljesen leromlott, s így védtelenné váltak a járványokkal szemben. Nem volt jobb a helyzet a hátországban sem, a háború végére mindenhol Európában jegyrendszert vezettek be az alapvető élelmiszerekre és a tüzelőre, s a fejadagok egyre csökkentek. Így 1918-ra Európa ott állt teljesen kimerülve, a járványokkal szemben védtelenül, ez okozta a hatalmas arányú halálozást.
Most Európa népei jól tápláltak és egészségesek, háború nem dúl a kontinensen, nincsenek meg az alapjai egy nagy végzetes járvány kitörésének. Én is fölöslegesnek tartom az influenza elleni védőoltást, ezt csak a gyógyszergyárak által a nagyobb profitért elindított reklámhadjáratnak gondolom. Sőt azt sem tartom kizártnak, hogy ezek a nagy gyógyszergyárak állnak az új fajta influenzavírus kitenyésztése és és a harmadik világban való elterjesztése mögött is. Persze, ezt bizonyítani nem tudom.

respecta /01 2009.10.12. 22:21:54

@flea: A vitaminokkal általában egyetértek, amit írtál, azon okból is.
Az influenzával kapcsolatos álláspontom megváltoztatására nem látok lehetőséget magamban.

@Jurganov: Ölt? Mikor, kiket? Úgy és azon okból, mint Mengele? (kirázott a hideg, komolyan)
Strici vele azonosította és nem hozzá! Na, ez már sok és sokk.
Az arányok meg inkább a "mert segített" felé tendálnak. Nem szentté avatva őt persze.

flea 2009.10.12. 23:31:41

@Strici: huhh, ha ez valóban így igaz, az tényleg mengelés egy bizonyos szempontból - élő embereken való kísérletezés a tudomány nevében. Jó, hogy nem aktívan, csak passzívan destruktív, de ezt a különbségtételt már nem érzem lényeginek.

mldrv 2009.10.13. 16:30:24

@Zigi: lehet hülyeség, de úgy olvastam, hogy pont azok haltak bele könnyen a spanyolnáthába (tehát pl a fiatalok) akiknek erős volt az immunrendszere (túlaktivált immunrendszer tönkrebaxta a tüdőt).

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.22. 09:10:52

Most olvasom a Népszabiban, hogy Czeizel Endre felháborodott, azért, mert a terhes nők oltását nem tartják biztonságosnak.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.22. 09:37:34

@miriamele: Már tegnap láttuk a tévében őt. Kb. most döntöttünk úgy, hogy nem oltatunk.

psmith 2009.10.22. 13:24:10

@Strici:
jó is az mikor valakit egy személy iránti gyűlölet megfoszt az ép eszétől. Már, ha valaha is volt neki.
süti beállítások módosítása