HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka és az engedelmesség

2010.06.08. 14:57 Strici

„Az emberiség egy és ugyanazon erkölcsre van meghívva: a kiváltság nélküliség erkölcsére. Ez az emberi faj és léte fennmaradásának parancsa. A tigriseké, a kapitalistáké, a terroristáké nem ez.”

(Bulányi György 1919-2010)

Személyesen sosem találkoztam vele; tanítványaival, a Bokor közösség tagjaival azonban többször is. Első alkalommal akkor, amikor az Alba Kör felhívására 1990-ben aláírásokat gyűjtöttünk a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése érdekében. Megdöbbentő volt, hogy az íveket elsősorban nők írták alá, tehát gyakorló és leendő édesanyák, akik nem kívánták, hogy fiaik háborúban essenek el. Az idősebb, katonaviselt férfiak indulatosan bizonygatták, hogy a katonaság jó dolog, mert megtanítja az embert az engedelmességre. Ekkor idézte valamelyik albás Bulányit: „Az ember csak a lelkiismeretének tartozik engedelmességgel.” Meghökkentő volt ez a mondat, hiszen oly sokszor halljuk, hogy engedelmeskedni kell. A szülőnek, a tanárnak, a parancsnoknak, a férjnek, az istennek.

A birka szeret is engedelmeskedni. Mert ha engedelmes, ha aláveti magát más akaratának, akkor felmenti magát a felelősség alól. És indok van éppen elég: leginkább a biztonság az az indok, amely engedelmességet követel. Aki engedelmesen aláírja a hamis szerződést, aki engedelmesen engedi, hogy lopjanak és csaljanak, aki engedelmesen lop és csal, aki engedelmesen árul el bárkit is, aki engedelmesen tűri, hogy mások elpusztuljanak, aki engedelmesen öl meg másokat – aki engedelmes, annak nem lesz bántódása, lesz munkája, kenyere, pénze és kitüntetései.

Aki nem engedelmes, azt pedig üldözi az állam, azt eretnekséggel vádolja és kitagadja az egyház, azt kizárja a párt, az nem kap a közösen lopott prédából, az elveszíti a munkáját és kenyerét, az éhezik, azt megölik.

Ám vannak olyan, lassanként már nem is szélsőségesnek tűnő helyzetek, amikor engedelmeskedni kell, mert esély sincs az ellenállásra. Az engedelmességre alázott, kényszerített ember eszköztelen és kiszolgáltatott, s szorong, fél, rettenetesen fél, hogy mikor bukik le, hiszen együttműködött az őt szándékosan megnyomorító hatalommal. Ebből a csapdából csakis egyetlen módon lehet kikerülni. hogy el kell kezdeni az összefogást a helyzet megváltoztatása érdekében.

Te, birka, még mindig engedelmeskedsz vagy már keresed a szövetségeseidet végre? 

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr812065795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: gold price 2018.08.01. 15:04:54

145 bűnözőt fogott az Egyenlítő! - B1 BLOGCSALÁD

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gukker 2010.06.09. 13:03:57

Átestél egy kicsit a ló túlsó oldalára.
"Az ember csak a lelkiismeretének tartozik engedelmességgel.” - A törvényeknek, jogszabályoknak nem? Ha szerintem egy törvény igazságtalan, a lelkiismeretem azt diktálja, akkor nem tartom be?
Mi van azokkal az emberekkel, akiknek "nincs lelkiismeretük"? Akik lazán beállnak mondjuk egy mozgássérült parkolóba, mert az ő lelkiismeretük ezt nem tiltja, és különben is kit zavar vele, nem?
Ne keverd össze a biztonság utáni vágyat,a lustaságok és a nemtörődömséget az "engedelmességgel"!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.09. 17:26:03

@Gukker: Előfordulhat, hogy nem tartom be. Például nem tartanám be azt a törvényt, ha lenne, miszerint cigányok nem utazhatnak tömegközlekedési járműveken. Ugyanilyen módon nem tartották be a Bokor közösség tagjai a sorozáson való megjelenésről szóló törvényt, inkább vállalták a börtönt.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.06.09. 19:11:40

Teljes engedelmesség nincs, mint ahogy az sem működik, hogy mindent felülbíráljon az ember. Próbáljuk meg felülbírálni a fizika törvényeit, nem fog menni.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.09. 19:30:31

@miriamele: vannak, akik gondolattal mozgatnak tárgyakat...ez ugye, eléggé ellentmond a fizika törvényeinek:)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.09. 19:43:38

@miriamele: Jajajj... Én a jogi értelemben vett törvényekről írtam, de ha érdekel, általánosságban is van erről szép, hosszú írásom. :-)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.06.09. 21:38:00

@Animacs: Akkor azt az illetőt megkérem, hogy gondolattal rántsa be a fűnyírót, mert nekem nem megy. A férjem dolgozott délután, nekem meg fűnyírhatnékom támadt, úgyhogy két háztömböt kellett mennem, míg találtam valami gatyás polgártársat, aki berántotta nekem a gépezetet. :-))))))))

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.06.09. 21:42:00

@Strici: Persze, én is úgy gondoltam, a fizika törvényeit csak nyomatéknak hoztam fel. :-)))
Az én kedvencem a gyermek engedelmessé nevelése. Hogyan tudja megkülönböztetni, hogy kinek fogadjon szót, kinek ne, ha engedelmessé nevelem? Vagy csak nekem fogadjon szót? Akkor meg örök életűvé kell válnom, mert ha elmegyek Földvárra deszkát árulni, akkor kinek fog szót fogadni a gyermekem? Nem egyszerűbb olyan gyermeket nevelni, aki nem szalad bégetve utánam?

A Tyne folyó déli partja 2010.06.09. 23:24:15

@miriamele: Uri Gellert kérdezd, hátha tud valakit:)

a gyermek engedelmességéről: nálunk felháborodott a mostohaapám, ha merészeltünk, nemhogy ellentmondani, de más véleményen lenni. mert, ahogy már írtam: a gyereknek kuss a neve, az azért van, h. szolgálja a felnőttet, meg a nő is. tehát neki mindig mindenben igaza van, azért, mert ő a férfi, és a rangidős.
úgyhogy - jó, hogy két olyannal társalgok épp most, akik szüleim lehetnének - de sikerült is elérnie, h. azt, h. valaki idősebb, ne tiszteljem csak a kora miatt.
amúgy meg, ha valakit azért kell tisztelni, mert idősebb, akkor minden gyilkost, stb. aki előttem született, is kéne...

kisa 2010.06.10. 07:52:00

És akkor engedelmeskedjek a szövetségeseimnek? :-)
Szerintem ez a lelkiismeret-dolog eléggé misztikus. Az emberek többsége szívesen engedelmeskedik, ha szabadon eldöntheti, kinek/minek, és ha megtalálja azt a közeget, ahol engedelmeskedni akar. Erre épül az emberi társadalom nagyjából 1 millió éve, csak azóta a skála bővült és a módszerek is finomodtak.
De nyilván vannak szituk, amikor nem szabad engedelmeskedni, ebben igazad vagyon.

kisa 2010.06.10. 07:57:14

@miriamele: A gyerekek engedelmességre nevelésének lehetnek tényleg nagyon érdekes vetületei. Én úgy gondolom, hogy amíg kicsi, mindenképpen engedelmeskednie KELL neked. Ha látod, hogy kötőtűvel közelít a konnektorhoz, akkor nincs lacafaca, ráordítasz, hogy ne. Később lehet árnyalni a dolgot, csiszolni, finomítani. Az olyan embereket, akik mindig ellentmondanak, senki nem szereti, de el tudom képzelni, hogy lehet úgy nevelni egy gyereket, hogy el tudja dönteni, kell-e engedelmeskednie valakinek vagy sem - esetleg itt figyelhet be a lelkiismeret.

_John_Doe_ 2010.06.10. 13:42:22

Hülyeség, mint az itteni írások nagy része.

„Az ember csak a lelkiismeretének tartozik engedelmességgel.”

Mintha lenne egy abszolút lelkiismeret, egy egyetlen igazság. De nincs.

Az egyik ember lelkiismeret furdalás nélkül tart rabszolgát, mert az szerinte így jó, a másik nyugodtan csal adót, mert szerinte meg így jó.

A törvények a mi közös lelkiismeretünk, aki ezeket megszegi az általában az egész közösséggel kerül szembe, mert az egész közösséggel baszott ki.
A hülyeséget mindig meg lehet magyarázni. Mindig van indok, hogy miért nem veszek buszjegyet, miért hajtok 180-al az autópályán, stb.

Persze mindig van kivétel is, mint Strici úr cigányos példája,
de a kivételből általánosságot faragni, az agyrém.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.06.11. 10:25:45

@kisa: A kötőtűs példa nem jó. Az én konnektoromhoz közelíthetett volna akármivel, be volt dugva. Gyerekbiztos volt az egész lakás. (Most Amália cica-biztos)Tudnád milyen nehéz volt őket megtanítani, hogy gyújtsák meg a gyufát, vele a gázt. 14 éves korukban is féltek tőle. (Gyerekkorukban meg nem tudták, én hol tartom)

A Tyne folyó déli partja 2010.06.11. 12:20:29

@miriamele: én a sütőt féltem begyújtani a gyufával. szerintem most is félnék, de most szerencsére nem úgy kell, hanem rendesen a gombbal.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.06.11. 17:58:22

dzsondónak: a törvény eredete a jog. a jogé meg az erkölcs. az erkölcs meg az íratlan együttélési szabályok laza halmaza. tehát együttélés. normatíva.
a társadalom taszítja a devianciát, a deviánst. vagyis taszítania kellene, erkölcsös együttélés mellett.
süti beállítások módosítása