HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Birkák a vörösiszapban

2010.11.22. 13:27 Strici

Nem ajánlottuk föl a pénzt az éhező afrikaiaknak, legalábbis nem úgy, ahogy azt a múlt század nyolcvanas éveinek közepén virágzó Magyar Média nevű pénzmosoda vezetői – az azóta elhunyt Varga György és a nem tudom, mi van vele Szalma László – elképzelték volt.

Mert ők úgy vizionálták, hogy az „Élő segély Afrikának”  jótékonysági koncert minden közreműködője úgy mond le a tiszteletdíjáról, hogy nem is látja a zsetont.  Ráadásul belenyilatkozták az Esti Krónikába is (Varga György az akkor még a Magyar Rádióhoz tartozó Danubius Rádió vezetője is volt), hogy milyen nagylelkűek vagyunk, anélkül, hogy bárkit megkérdeztek volna.

Az általam vezetett egyik műszaki csapat nevében pedig visszanyilatkoztam, hogy álljon már meg a Magyar Média, mi semmilyen papírt nem írtunk alá, viszont a Magyar Vöröskeresztnek azonnal átadjuk a zsét, ahogy kézhez kaptuk azt.

Ezt követően hivatott a gazdasági igazgató, hogy megkérjen arra, mondjunk le a készpénzről, fogadjuk el az átutalást. Mondtam, eszünk ágában sincs.

Pár perc múlva az akkori osztályvezetőm rontott a szobámba, és megkérdezte, hogyan gondolom, hogy a gazdasági igazgató parancsát megtagadom.
 
– A gazdasági igazgató megkért, nem parancsolt.
– Az ő kérése számodra parancs.
– Lehet, hogy te olyan viszonyban vagy vele, de én meg nem.
– Az a szerencséd, hogy olyan szép vagy.
– Neked meg az, hogy olyan okos.
 
A főni bevágta az ajtót,  a koncert pár nap múlva lezajlott, a pénz viszont nem érkezett meg két hét múlva sem.  
 
Néhány napos várakozást követően berongyoltam a Magyar Média irodájába (a Rákóczi térrel szemben volt), és mélyen Szalma elvtárs szemébe nézve mondtam, hogy addig ki nem megyek, amíg a pénzt át nem adja. Nyomatékul megmutattam neki a stáb szabályszerű meghatalmazását és a rendőrségi feljelentés tervezetét, amely sikkasztás alapos gyanújáról szólt.
 
Szalma ide-odatelefonálgatott, majd fizetett, mint akinek a fanszőrzetét epillálják érzéstelenítés nélkül. Én lazán átballagtam a Rákóczi téri Vöröskeresztbe, és a főtitkárnak átadtam a pénzt. A pasi meghatottan vette át, és megemlítette, hogy eddig ez a tízezer forint az egyetlen, amit a Vöröskereszt a segélykoncertből látott. Megjegyzem, később se többet. A Magyar Média pedig jogutód nélkül megszűnt.
 
Akkor megtanultam, hogy soha, semmilyen közvetítőt nem bízok meg azzal, hogy az én nevemben és az én pénzemből segítsen. Például nem vettem téglajegyet a Nemzeti Színház felépítéséhez, hiába agitált a Gobbi Hilda. Igaz, az ő álmai szerinti Nemzeti sosem épült meg, mert azt a pénzt is ellopták. Vagy például sosem hívtam föl emelt díjas telefonszámot az árvízkárosultak javára, mert az összeg tekintélyes részét lenyúlja a távközlési cég. Igaz, legálisan. 
 
Most sem csodálkozom azon, hogy az állam éppen aktuális urai nem segítik – vagy nem úgy segítik – a vörösiszap károsultjait. Sőt, úgy bánnak velük, mint a birkákkal, ha nem rosszabbul. Még a karámhoz vezető utat sem állhatják el, s nem vagyunk messze attól, hogy köztörvényes bűnözőknek nyilvánítsák őket, miként egykor a polgári demokrácia őshazájaként emlegetett Angliában tették az urak a földjükről elűzött parasztokkal. 
 
Az iszapkatasztrófa néven elhíresült esemény egyebek mellett az állam felelőtlenségét is példázza, hiszen már régóta lehetett tudni, hogy a tároló nem felel meg az előírásoknak. S azt is példázhatná, hogy az állam végre belátja, hogy minden károsultat teljes körűen kártalanítani a kell. Nem adományokból, hanem állami pénzből. A kártalanítás nem ajándék, nem jótétemény, nem a segítőkész magánemberek sokaságának jóindulatán múló gyűjtögetés, hanem a modern állam alapvető kötelessége. Ezért fizetjük az adót, nem pedig azért, hogy idegen földeken játsszuk a Nagy Hódító mellett a csicskás szerepét.
 
Csakhogy a történelem gyakorta ismétli önmagát. Annak idején Csernobillal kapcsolatban is azt hazudták, hogy nincs káros sugárzás, és hogy különben is csökken. Egy néhány évvel ezelőtt bemutatott filmből viszont megtudjuk, hogy szinte csak a csodán – és sok-sok önfeláldozó szovjet emberen – múlott, hogy nem semmisült meg egész Európa egy majdnem bekövetkezett második robbanás miatt.
 
Most sem lehetünk biztosak abban, hogy nem kicsinyítik a veszélyt, különösen a gyermekeket érintő esetleges károsodást, amit az iszappor belélegzése okozhat.  Az illetékes szakértő mindazonáltal beismerte, hogy a gyermekek számára a kormány nem tud megfelelő védőfelszerelést biztosítani. Kritikus helyzetben a vörösiszap-portól való védelmük lehetetlen. Szinte mindenki retteg a fejlődésben lévő szervezetek egészsége miatt.
 
A többség megnyugtató megoldást vár. Egészséges környezetben akarnak élni, valódi kárpótlást akarnak. A többség a növekvő munkanélküliség, az ingatlanok értékvesztése miatt (ki az az elmebeteg, aki iszapos házat venne eredeti áron) szociális katasztrófától tart. Az iszapkárosultak nem nyerészkedő gazfickók, hanem a jelenükért és a jövőjükért aggódó, folyamatosan félretájékoztatott emberek. 
 
Nem (csupán) adományokkal, hanem polgárjogi akcióik támogatásával is kéne segíteni nekik. Mert minket is sújthat katasztrófa. És akkor az önzetlen és öntudatos magánembereken kívül ki fog segíteni?

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr892465418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flea 2010.11.22. 13:51:43

"nem semmisült meg egész Európa egy majdnem bekövetkezett második robbanás miatt"

Hogy tetszik mondani?
Mert ez így első hallásra leginkább sületlenségnek hangzik.

(A poszt lényegét mondjuk nem érinti.)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.11.22. 13:57:43

@flea: az úgy volt, hogy az első robbanást követően egy izzó-lángoló radioaktív anyagmennyiség maradt meg. Ha ezt a tüzet/parazsat nem sikerült volna eloltani, hanem felrobban, az söpörte volna el Európát. Hetekig tartott az oltás. A BBC csinált erről filmet.

flea 2010.11.22. 14:45:52

@Strici: az eredeti kettős robbanás után a moderátorként használt grafit volt ott alapvetően a "tüzelő", az mitől robbant volna?

De ha az egész reaktorépület mindenestül hasadóanyagból lett volna, az se robban akkorát, hogy egész Európát elsöpörje. Nem értem.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.11.22. 14:52:56

A film címe: A csernobili csata. Nem vagyok atomfizikus, bizonyára Te tájékozottabb vagy.

mokkaczuka 2010.11.22. 17:47:43

Nem akarok senkit megbántani, de a vörösiszap-balhé baromira nem állami ügy, és a károsultak egyszerűen nincsenek elegen ahhoz, hogy azzá váljon. (Szemben pl. a devizahitelesekkel.)

Amúgy az a gyanúm, hogy egyes devecseriek nem is olyan birkák, úgy gondolták, majd ezen jól meg fognak gazdagodni, mert mindenki hőbörög, hogy az ő háza nem is nyolc és fél millát ér, hanem amennyit ő elképzel.

Senki nem szólt nekik, hogy hol vannak két éve az ingatlanárak? Egy vörösiszappal szétkúrt épület, életveszélyes ipari létesítmény tőszomszédságában, gyakorlatilag SEMMIT nem ér, max annyit, amennyit a telek, amin áll.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.11.22. 22:43:25

a cunamis adományküldés kimaradt. az is igen durva volt, hogy valami afrikai makimajom számlájára nyomta a sok buta a pénzt.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.11.22. 23:23:33

@mokkaczuka: "Egy vörösiszappal szétkúrt épület, életveszélyes ipari létesítmény tőszomszédságában, gyakorlatilag SEMMIT nem ér, max annyit, amennyit a telek, amin áll. "
Azt neked ki mondta, hogy a kárpótlás azt jelenti, hogy a romos házakat romáron veszik meg? Azok a házak nem voltak szétkúrva, amíg össze nem omlott a tároló. Előtte az embereknek x értékű ingatlanjuk volt, amibe beletették a pénzt. Annyi pénzt illene kapniuk, amennyiért egy hasonló típusú, iszapmentes faluban megvehetnek egy ugyanolyan házat.

A katasztrófa áldozatai eddig tudtommal összesen 100 rugót kaptak fejenként, hiába gyűjtik nekik a pénzt.
A kárpótlás pedig egy teljesen másik műfaj, azzal adományfüggetlenül tartozik a felelős.
Az már egy másik kérdés, hogy a felelős kilétét nem kormányhatározatban kellene megállapítani, arra való a bíróság.

mission007 · http://certificateofwords.com/word/Mission007/ 2010.11.23. 00:44:53

A posztból kimaradt még Izaura. neki is gyűjtött a Birka hogy felszabadítsuk :)

A károsultakról meg annyit, hogy aki volt a katasztrófa előtt Devecseren az tudja hogy nem egy gazdag környék volt előtte sem. Sajnos a károsultak nem rendelkeznek sztár ügyvéddel aki kivasalja a lóvét a Mal-ból. Nem vagyok benne biztos hogy az Állam képes lesz rá. Asszem azok szerencsétlenek úgy jártak.

Kapnak valamit majd de egy két évet biztos elvesznek az életükből...

2010.11.23. 17:49:03

@noname.blogger:

"Annyi pénzt illene kapniuk, amennyiért egy hasonló típusú, iszapmentes faluban megvehetnek egy ugyanolyan házat."

Szerintem meg a tényleges értékcsökkenés összegét kellene megkapniuk kártérítésként.

Amúgy már mennek az okosságok, pl. az egyik magyar ügyvéd (aki mellesleg az olaszliszkai ügy vádlottjait is védte), a katasztrófa sújtotta területen szórólapként terjesztett szerződéstervezetben toboroz képviselendő ügyfeleket, a megítélt kártérítés alapján sávosan emelkedő sikerdíjért. Utolértük a nagy ámerikát...

A Tyne folyó déli partja 2010.11.23. 20:12:27

@mokkaczuka: csak szólok, hogy az a környék eredetileg se számított valami előkelő, gazdag helynek.

Turanga Leela 2010.11.26. 13:47:00

Figyelmere méltó a világ többi országának érdektelensége is irántunk; jobban mondva a katasztrófa iránt. Megírták mindenhol,juj,sokkoló fotók,miegymás...de kérdem én: amikor van egy szaros földrengés vagy cunami vagy bármi, hát nem az elsők között vagyunk, akiknek megy a csapata segíteni??Mi meg csak mosolygunk Mancson és a csapaton,hogy jaj,de okos kutya...most meg leszarnak minket. AZ unioról nem is beszélve. Sanyargatott, lenézett nemzetként tartanak számon,amit én szívből sajnálok:S
Ez a poszt pedig nagyon jó,mert igaz!Köszi, hogy elolvashattam.

tengelykezű 2010.11.28. 03:16:54

@Turanga Leela: azt hiszem részben a nagyságrendi különbség az oka. az áldozatok és károsultak száma. ami miatt bejárta a világsajtót, az elsősorban annak köszönhető, hogy nem egy szimpla természeti csapásról volt szó, hanem egy üzemi balesetről. a tiszai árvizek sokkal több embert érintenek, mint az iszaptározó átszakadása, oda se szokták küldeni a mentőalakulatokat a világ minden tájáról, de mondjuk a németekhez se, amikor a nagy áradások vannak. ugyanakkor egy szökőár, a haiitii események, vagy a new orleans környékiek sokkal több embert érintettek és károsítottak meg és nem egy-két ház vált lakhatatlanná, vagy személy tűnt el, hunyt el. ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kevés nem számít, csak ahol nagyobb a katasztrófa, ott nagyobb a szükség is a segítségre.

Rabyn 2010.11.30. 14:50:35

Nekem csupán azzal van tele a hócipőm, hogy akármilyen katasztrófa történik ebben az országban (mindegy, hogy árvíz, vörösiszap, hegyomlás, akármi) mindig tőlünk, egyszerű (és általában ugyanolyan csóró) emberektől várják el, hogy küldjünk adományt, segítsünk, adjunk pénzt.
Hát egy toszt.
Tárgybeli adományt, azt szívesen adok, ha van.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.30. 20:04:08

@Rabyn: pedig ők a pénzzel mennek a legtöbbre. ugyanis, azt arra költik, amire tényleg szükségük van. és nem kap egy család mondjuk 26 takarót.

tengelykezű 2010.12.02. 12:25:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): persze, de melyiket tartod valószínűbbnek, hogy eljut hozzájuk, a cipők, ruhák, vagy a pénz?...:)
süti beállítások módosítása