HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

Harminc(egy) roma a közigazgatásban

2010.02.27. 13:02 Strici

FRISSÍTVE 2010 március 5.

Ha emlékeztek rá, azzal kezdődött az egész, hogy tavaly szeptember végén a kormányfő váratlanul bejelentette: január 1-jétől kétszáz diplomás romát fognak főállásban foglalkoztatni a közigazgatásban – az első évi fizetésüket eu-s pénzből perkálva.

Akkor döntöttem úgy, hogy roma leszek, mert egyrészt már régóta fontolgattam ezt a döntést, másrészt mert nagyon érdekelt, mi lesz ebből a felelőtlen miniszterelnöki ígérgetésből. Egyébként én vagyok az egyetlen a pályázók közül, aki nem sunyított, nem élt vissza az identitásválasztás önkéntességét lehetővé tevő alkotmányos joggal, hanem az országos napilapokban és a Klubrádióban is nyilvánosságra hozta a döntését. Hozzáteszem még, hogy azt is vállaltam, ha versenyhelyzet alakulna ki egy konkrét állás esetében, én visszalépek.

Természetesen jól utána jártam, milyen feltételeket kell teljesíteni a leendő köztisztviselőknek, s kiderült, hogy köztisztviselői versenyvizsgát kell tenni – ami nem éppen könnyű vizsga, a jelentkezőknek több mint a fele meg is bukott. A beígért 200 álláshelyre emlékeim szerint 263-an adtak be megfelelő pályázatot. (A maximális 300 pontból én 273-at szereztem meg, ami  az egyik legjobb eredmény volt, de az előzmények miatt nekem kötelező volt nagyon jól szerepelnem.)

Az előzményekről egyébként itt olvashattok:

http://birkanep.blog.hu/2009/08/11/kozigazgatasi_versenyvizsgara fel

http://birkanep.blog.hu/2009/09/23/tegnap_ota_en_is_roma_vagyok

http://birkanep.blog.hu/2009/09/29/mar_egy_hete_vagyok_roma

A képzést és a vizsgáztatást egy nagyon hosszú nevű intézmény – rövidítve a KSZK – bonyolította le, amelynek munkatársai mindent megtettek értünk: csak a lehető legnagyobb elismerés illetheti őket. Hozzáteszem, hogy eredetileg tantermi oktatás is szerepelt a tervben, de idő- és pénzhiány miatt végül csak egy elektronikus tanfolyamra futotta. A távoktatás megérne egy külön misét; itt csupán annyit, hogy pl. a tesztkérdések kb. 20%-a volt hibás, és ezeket a kérdéseket kaptuk az írásbeli vizsgán is.

A vizsgákra 2009 november végén-december elején került sor, az első 122 eredményes vizsgázóval december 16-án Bajnai Gordon miniszterelnök, Kiss Péter miniszter és Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott fogott kezet a Parlament kupolatermében. Jellemző, hogy Teleki egy szót se szólt, csak állt, mint egy díszmadár. Pedig pl. igazán szóvá tehette volna, hogy ennél  kisebb jelentőségű eseményeken is vendégül szokták látni a meghívottakat még akkor is, ha a vendégek nem zabálni jönnek. Igaz, a miniszterelnök azt is elmondta, hogy ez az akció az első lépés ahhoz, hogy a romák ne a származásuk alapján töltsenek be köztisztviselői pozíciókat. Teleki helyében kikértem volna magamnak...

Volt még egy derék mozzanat a biziátadón: A kormányszóvivő, aki a műsorvezető szerepét játszotta, jópofizott, hogy annak idején ő is elbukott a vizsgán. Tehát megtudhattuk, hogy Bajnai hülyét választott maga mellé.

Fontosabb, hogy ekkor már csupán reményét fejezte ki a miniszterelnök, hogy március 31-ig minden vizsgázó el fog helyezkedni. Érdekes, nem? A legfőbb döntéshozó reménykedik.  Akkor miért ígérgetett? Nemcsak a biztos állást, hanem  a vidéki pályázóknak azt is megígérték, hogy az összes vonatköltségüket megtérítik. ami esetenként akár 20 ezer forint is lehetett, ha valaki az írásbeli vizsgára, a szóbeli vizsgára és a parlamenti – ünnepségnek alig nevezhető, inkább megalázó – eseményre is eljött.

Január 1-jén tehát egyetlen pályázónak se volt még munkája. Nem is lehetett,  ugyanis csak jóval később, valamikor január vége felé hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt a pályázatot, amelyre azok a  közigazgatási intézmények jelentkezhettek, amelyek hajlandók a romákat fogadni.

Tudom, hogy ez így zavaros, ezért másképpen is elmagyarázom: A 200 roma foglalkoztatásának két feltétele volt. Az egyik az az, és mi csak erről tudtunk,  hogy a leendő állásokra pályázó emberek sikeres versenyvizsgát tegyenek. A másik, amit  hónapokig szándékosan elhallgattak előttünk, hogy legyenek olyan közigazgatási intézmények – minisztériumok, önkormányzatok, stb. –, amelyek kegyeskednek fogadni a romákat. A közigazgatási intézményeknek tehát – egy szintén késve meghirdetett, előzetes igényfelmérést követően  – jelentkezniük kellett egy pályázatra, amelyben meg kellett jelölniük, hogy milyen pozíciókba hány embert méltóztatnak majd foglalkoztatni. Ezt a pályázatot írta ki az NFÜ, a beérkezett pályázatok pedig visszakerültek a KSZK-hoz.

Hogy miért hirdette meg csak januárban a munkáltatóknak szóló pályázatot az NFÜ, annak is megvan a maga oka. Kiderült ugyanis, hogy az éppen hatályos EU-irányelvek és honi jogszabályok szerint a miniszterelnök által meghirdetett célra tilos eu-s közpénzt költeni – legalábbis az NFÜ szerint. Hogy ez miért a vizsgáztatást követően derült ki? Erről talán a miniszterelnököt és az ő végtelenül cinikus kampánytanácsadóit kéne megkérdezni. De úgyse válaszolnának. Végül aztán az EU kötélnek állt, és a hazai jogszabályt is módosították.

Mivel a vizsga után mindannyiunkkal készített a KSZK állásinterjút, amelyen nemcsak azt kérdezték meg, hogy mi volt eddigi pályafutásunk csúcsa, a KSZK összepárosította a munkáltató igényeket a munkavállalóiakkal. A megfelelő személyzeti anyagokat elküldte a munkáltatóknak, a munkavállalókat pedig értesítette erről. Hogy aztán egy-egy közigazgatási intézmény behívta-e a pályázót vagy sem, az már az ő dolga volt.

A kiválasztást azonban még egy dolog nehezítette. A köztisztviselők alkalmazásáról szóló jogszabály ugyanis elég pontosan meghatározza, hogy hol, milyen ember alkalmazható. Hiába van pl. valakinek töritanári diplomája, nem mehet el ügyintézőnek a Földhivatalba. De elmehetne pl. az Oktatási és Kulturális Minisztériumba – csakhogy a minisztérium, köszöni szépen, örül, hogy pár évvel korábban megszabadult a romáktól, nem akar újabbakat a nyakába venni. Mielőtt még csupán a közintézményeket hibáztatnám, nemcsak előítéletesség miatt lett kevés a pályázó. Hanem amiatt is, mert csak az első évi fizetés megy eu-s pénzből, a második évit már – kötelezően vállalva – a munkáltatónak kell kigazdálkodnia.

Mintegy két hónapig csend volt, ám február 25-én megkaptuk a KSZK első győzelmi jelentését, íme:

Kedves Program-résztvevő!

Kérem, engedje meg, hogy tájékoztassam Önt a „Romák foglalkoztatása a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban” program eddigi személyügyi eredményeiről:

2010. január 25-től kezdődően a mai napig összesen 56 közigazgatási szerv küldte meg a KSZK részére a foglalkoztatásra vonatkozó végleges igényét. (A korábbi, előzetes igényfelméréskor 79 szerv jelezte érdeklődését a program iránt.)

 2010. február 25-ig 105 pályázó anyaga került kiajánlásra a leendő foglalkoztatókhoz. 1 pályázó anyaga átlagosan 4 helyre került továbbításra, az összes kiajánlások száma 542.

A kiajánlásokat követően került sor a leendő foglalkoztatókkal a személyes találkozókra. Ezek alapján eddig 11 közigazgatási szerv 31 fővel kötött megállapodást:

Miniszterelnöki Hivatal: 11 fő

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala : 2 fő

Egészségbiztosítási Felügyelet: 5 fő

Külügyminisztérium: 1 fő

Szociális és Munkaügyi Minisztérium: 3 fő

Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ: 1 fő

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium: 1 fő

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: 1 fő

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium:  3 fő

Országos Atomenergia Hivatal: 1 fő

Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség: 1 fő

Programon kívül helyezkedett el: 1 fő

Befejezésül fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a KSZK valamennyi, program-megvalósításért felelős vezetője és munkatársa arra törekszik, hogy a foglalkoztatói igények, és az egyéni preferenciák a lehető legnagyobb számban találjanak egymásra.

Természetesen az önálló költségvetési szervek saját hatáskörben döntenek a programban való részvétellel, illetve a betölteni kívánt munkakörre vonatkozó elvárásaikkal kapcsolatban. Ez utóbbinál sajnos ők sem mellőzhetik a képesítési kormányrendelet végzettségre vonatkozó előírásainak betartását.

Bízom benne, hogy a munkalehetőséghez jutó program-résztvevők aránya a közeljövőben is emelkedni fog.

Üdvözlettel:

dr. Barta Zsuzsanna személyügyi főigazgató-helyettes KSZK

Gondoltam, ez már nem hagyható szó nélkül, ezért írtam egy levelet, amit minden(?) pályázó megkapott:

Kedves Zsuzsanna (és a többiek)!

Azt gondolom, hogy -  miközben sokadszorra fejezem ki az Önök munkájának őszinte elismerését és csodálatát - ez az eredmény sokkal gyengébb, mint amilyenre számítani lehetett, hiszen az ígéretekkel szemben 15%-nál tartunk, és a szintén eredetileg ígért január 1-je helyett már február vége van. Tényleg szomorú vagyok, hiszen ha a program eddigi költségeit nézzük, akkor ilyen sokba talán még egyetlen közigazgatási álláshely teremtése se került. Azt sem értem, hogy miért nem ajánlották ki az összes, eredményesen vizsgázót? Azt sem értem, miért történhetett meg olyan kiajánlás (esetemben pl. volt ilyen, csak lestem), amely nem felel meg a pályázó szakképesítésének, tehát nyilvánvalóan nem lett volna eredményes a szerv megkeresése. Azt sem értem, miért ilyen kevés a nem-budapesti álláshely? Azt sem értem, hogy ha 56 közig. szerv pályázott, akkor miért csak 11 kötött szerződést? Vajon mi a gond a pályázókkal? Vajon ki fogja felelősségre vonni a másik 45 szervet? Vajon ha olyan sokan dolgoznak a magyar közigazgatásban, mint amennyit tanultunk, hogyhogy nincs hely ilyen maroknyi és felkészült társaság számára?

De lehet, hogy értem.

Akkor sokkal nagyobb a baj.

Továbbra is az a véleményem, hogy mindazok, akik még mindig nem jutottak munkahelyhez, és a napi megélhetésük, hajlékuk függ attól, hogy el tudnak-e helyezkedni, becsapva és ismét és sokadszor elárulva érzik magukat. Vajon őket ki és milyen módon fogja kárpótolni? Már megint csak a megértő lesajnálást tehetik a végrehajtó asztalára?

Azokról, akik eredményesen vizsgáztak a feltételül szabott - meglehetősen nehéz - közigazgatási mestervizsgán, igazán nem lehet állítani, hogy munka nélkül szeretnének élni. Azt gondolom,hogy már paródiának is gyalázatos, amit velük művelnek.

Végül kérem, hogy a vizsgázottak és az elhelyezettek korosztályi bontásáról is kaphassunk tájékoztatást, legalább úgy, hogy hány személy közülük a 45 év alatti és 45 év feletti,  mert - beszélgetve néhány pályázóval - fölmerül a korosztályi diszkrimináció gyanúja is. Nem lennék meglepődve.

Ez a levél másokat is megmozgatott, elindult a kérdés- és panaszáradat az állásra várók között. Mivel senkinek az esélyét nem kívánom rontani, ezért nem szó szerint idézek a levelekből, csupán összefoglalom a bennük szereplő tapasztalatokat, problémákat:

A parlamenti bizonyítvány-átadón Bajnai Gordon azt mondta, hogy tárt karokkal fogadják az intézmények a romákat, 400 álláshelyre várnak minket.

 A résztvevők jelentős részét egyetlen állásinterjúra se hívták be, vagy ha igen, megalázó módon viselkedtek velük, és nem értesítették őket az interjú eredményéről.

Hónapok óta senki nem kapta meg az útiköltség-térítést.

Vannak olyan térségek, amelyekben semmi esély sincs az elhelyezkedésre.

Vidéken a közigazgatási szervek nincsenek megfelelően tájékoztatva erről a programról.

Vannak néhányan, akik több lehetőséget is kaptak, tehát válogathattak, mások viszont már bármilyen állást elfogadnának.

Néhány hozzászóló szerint az is valami, hogy a pályázók versenyvizsgát tehettek, mások szerint viszont csak amiatt vizsgáztak, mert a miniszterelnök ígéretet tett.

Az idősebbek nem kaptak állásajánlatot, ha bölcsészdiplomájuk van.

Aztán megérkeztek a KSZK válaszlevelei, ezeket némi rövidítéssel közzé. Az elsőt én kaptam:

Jelenleg 130 fő, a sikeres versenyvizsgát tettek száma, tehát az elhelyezkedési mutatónk szerencsére magasabb az Ön által jelzettnél: 23,8 %. Az elhelyezkedési dátum már a program kezdeti szakaszában pontosításra került: a „a 2010-es év eleje” szerepelt több nyilatkozatban, és a KSZK tájékoztatón is így hangzott el. A program költség-elemeihez kapcsolódóan jelzem, hogy a versenyvizsga költségei mindenféleképp hasznosulnak, hiszen 5 évig lehetőség nyílik a sikeres vizsga felhasználására. Az NFÜ támogatás pedig „nem vész kárba”, hiszen ezt a kiválasztott roma diplomással kötött végleges megállapodás után igényelhetik a foglalkoztatók.

A területi szervektől, az ország számos pontjáról érkeztek igények, az 56-ból 25 „vidékről” jött. Ezek túlnyomó többsége azonban olyan végzettségű jelölteket keresett, akik nem szerepeltek a programban: orvosokat, állatorvosokat, vagy speciális mezőgazdasági, élelmiszeripari végzettségűeket. A másik ok pedig, hogy a jelöltek földrajzi preferenciája nem egyezett a foglalkoztatók által megjelölt munkavégzési helyszínnel.

A kiválasztás szempontjait a foglalkoztatók maguk határozták meg, és saját hatáskörben ők döntöttek a felvételre kerülő személyekről. A programban résztvevő pályakezdő diplomások iránt a végzettségük mellett az EU-s nyelv-ismeret miatt is nagy érdeklődés mutatkozott, voltak ugyanakkor olyan szervek, amelyek a munkatapasztalatot „díjazták”. A kapcsolattartás során mi egyetlen esetben sem tapasztaltunk semminemű – így életkori diszkriminációt sem.

A 31 főből 45 év feletti sikeres pályázó: 5 fő, ebből pedig 2 fő 50 év feletti!

A másik levél a többi kérdésre vonatkozott:

A menetjegyek árának visszatérítéséhez kapcsolódóan számos kérdést kaptunk, ami a visszatérítések módjára, időpontjára vonatkozik. Szeretném jelezni, hogy a KSZK, mint a programot lebonyolító szervezet, nem saját költségvetése terhére vállalta a visszatérítési kötelezettségeket, hanem a foglalkoztatási projekt költségvetése, illetve a Miniszterelnöki Hivatal által biztosított támogatás terhére. Ez a forrás a napokban válik elérhetővé.

A mielőbbi  kifizetések érdekében a KSZK munkatársai már a versenyvizsgáztatással, a pótló- és javító vizsgákkal párhuzamosan ellenőrizték az elszámolásra már beérkezett menetjegyeket, annak érdekében, hogy a forrás megérkezése után a kifizetések megkezdődhessenek. Mindazon esetekben, ahol a benyújtott dokumentumok, számlák hiánytalanok és hibátlanok, a kifizetés március közepétől megkezdődik.

Nem vitatott, hogy a program korábbi szakaszában többször elhangzottak a jelenleginél nagyobb számok, mind a közigazgatási szervek számát, mind pedig munkáltatók foglalkoztatói igényeit illetően. Az elhangzott számok az előzetes igényeket tükrözték: 79 intézmény 720 pozíció betöltéséhez keresett roma diplomást. A végleges igények benyújtásakor 56 intézmény 389 igényt jelzett. Példaként említem, hogy volt olyan szervezet, amely előzetesen 150-es igényt jelzett, a véglegesítéskor nem jelzett vissza, illetve egy másik szerv az előzetes 60 fő helyett 3 főt kért. A munkáltatók elbizonytalanodását okozhatta az, hogy a foglalkoztatás első 12 hónapos EU-s finanszírozása után nem látták biztosítottnak a második 12 hónap saját intézményi költségvetési forrásából fedezett részét.

Az NFÜ pályázat alapján az igényeket májusig jelezhetik a szervek. Bízunk benne, hogy ezen időszakon belül még bővülni fog az elhelyezkedni tudók köre.

Én is írtam egy újabb levelet, ha erre megérkezik a válasz, ti is olvashatjátok majd. Az én levelem szövegét a személyes vonatkozások nélkül idézem.

Kedves Zsuzsanna!

Nem értünk egyet egymással!

Annak érdekében, hogy ne elbeszéljünk egymás mellett,  kérem, tájékoztasson arról, hogy hol tekinthetők meg az ajánlott "munkakörök". Az idézőjel azért indokolt, mert a törvény szerint a közigazgatásban nincsenek munkakörök, ebből is vizsgáztunk.

Az elhelyezkedési dátum a program kb. második hónapjában maszatolódott el, de akkor még mindig arról volt szó, sőt, a nevezetes parlamenti kézfogón is, hogy január 1-jétől kezdenek szerződést kötni a végzettekkel. A szerződéskötésnek pedig egyetlen - ismétlem, egyetlen - feltétele a sikeres versenyvizsga volt, semmi más. Az ígéret mindvégig arról szólt, hogy mindenkit, aki sikeres vizsgát tett, elhelyeznek a közigazgatásban. Az erről szóló nyilatkozatot kellett egyetértésünkkel tudomásul venni a jelentkezés során. Az Ön által megadott százalék egyébként kicsit kisebb, hiszen aki nem várta meg az állami kegyosztást, az a személy nem tekinthető a program sikerének. Ezzel szemben továbbra is felmerül a program eddigi kudarcának felelőse. Mivel a programban résztvevők a KSZK-hoz nyújtották be a pályázatukat, velük állnak pályázati jogviszonyban, ezért a KSZK felelős az összes pályázóért.

Mivel a pályázatban csupán azt kellett megjelölni, hogy elsősorban hol szeretne dolgozni a pályázó, a más földrajzi terület nem volt kizáró oka annak, hogy ne lehetett volna oda is ajánlani valakit.

Felhívom szíves figyelmét, hogy amióta a Magyar Köztársaság az EU teljes jogú tagja, eu-s nyelv a magyar nyelv is. Ezen az alapon tehát semmilyen helye nincs a diszkriminációnak.

Az Ön által megadott egyik adat alapján nem lehet eldönteni, hogy történt-e korosztályi diszkrimináció. Ezt csak akkor lehet eldönteni, ha tudjuk, hogy a sikeres vizsgázók közül hány volt 45 év fölötti. Ha ugyanúgy kb. 17%, mint az elhelyezkedettek között, akkor nem volt. Ha ennél lényegesen magasabb, akkor volt. Ismételten kérem tehát a sikeres vizsgát tettek korosztályi összetételét. Annál is inkább, mert előző levelem megírása óta mások is arról a tapasztalatról számoltak be, hogy életkoruk miatt nem hívták be őket interjúra sem.

FRISSÍTÉS

Március 1-jén az eddigi észrevételekre válaszolt a KSZK:

Kedves Program-résztvevők!

A KSZK nevében köszönöm Önöknek a tájékoztató levelekhez kapcsolódóan érkezett pozitív és kritikai véleményeket egyaránt. Mindkettőből tanulhatunk. Természetesen mi a továbbiakban is megteszünk mindent a program sikeréért, a foglalkoztatói igények és a pályázói preferenciák eredményes összekapcsolásáért.

Kétségtelen tény, hogy a kezdeti nagyszámú állásigényhez képest visszaesés tapasztalható a foglalkoztatók részéről. Ennek oka részben a költségvetéshez kapcsolódó finanszírozási bizonytalanság a továbbfoglalkoztatást illetően, de bizonyára gondot okoz az intézményeknek, a közigazgatásban, különösen a központi közigazgatásban várható átszervezési várakozás.

Kérem engedjék meg, hogy a KSZK kiválasztási feladataiért is felelős szakembereként ismét megemlítsem, hogy minden sikeres megállapodás igazán a személyes állásinterjún dől el. Az önéletrajz, és az általunk elkészített összefoglaló a kiindulást jelenti csak. A leendő foglalkoztató a végső döntést a személyes benyomások alapján hozza meg, és erre a döntésre a KSZK-nak nincs befolyása.

A kialakult levelezés kapcsán merült fel az a kérdés, hogy esetleges életkori diszkrimináció tapasztalható a leendő foglalkoztatók részéről. Bízom benne, hogy az alábbi táblázatban foglalt adatok segítik a korrekt tájékozódást.

Életkor Résztvevők száma kinevezést kapottak száma

45 év alatt      111                28

45 év felett      19                  5

Összesen         130               33

Ezt követően az egyik pályázó levélben fordult Bajnai Gordonhoz A levelet a személyes vonatkozások nélkül, némiképp rövidítve közlöm.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Nem teljesen ismeretlenül és semmiképpen sem különösebb ok nélkül fordulok Önhöz. Egyik résztvevője vagyok a „Romák foglalkoztatása a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban” elnevezésű programnak, így volt szerencsém Öntől átvenni a múlt év decemberében azt a versenyvizsga bizonyítványt, melyet kizárólag a program által ígért álláslehetőség érdekében tettem le.

Volt okunk a bizakodásra, hiszen Ön többek között azt az ígéretet tette, hogy az idei év elején megkaphatjuk a köztisztviselői kinevezésünket. Ennek akadályairól nem sok szó esett az ünnepi eseményen -amit persze megértek-,de számolni úgy gondolom mégis lehetett volna ezekkel, mielőtt elhangoztak volna a már említett vállalások.

Vállalások, hiszen Ön a központi  közigazgatás vezetőjeként joggal beszélhetett többes számban arról, hogy az államnak, illetve a közigazgatásnak mekkora szüksége van a roma értelmiségre és mennyire fontos ez a romák felzárkóztatásának ügyében.

Meg sem fordult a fejünkben, (az enyémben legalábbis nem) hogy a 200 állás ígéretből március 1-jével mindössze 33 teljesülhet és a magam részéről nem is bízom már ennek a számnak a jelentős emelkedésében.

Túl azon, hogy a személyes tapasztalatom mennyire negatív volt a létrejött 1 (!) azaz: egy állásinterjúval kapcsolatban, mely kimondottan megalázó helyzetbe hozott, a többiek „sikertelensége” jobban aggaszt. Úgy tűnik, hogy a közigazgatási intézmények, illetve azok vezetői előzetes igényeikhez képest még sem szívesen várják a roma munkavállalókat köreikbe.

Természetesen negatív tapasztalatainkat igyekeztük megosztani a KSZK munkatársaival, akik mindig nagyon udvariasan, de félreérthetetlenül mossák kezeiket a kialakult helyzetben.

A hét elején tájékoztató levelet kaptam meg másik kb. száz társammal együtt.

A levél kézhezvétele után pár konkrét kérdéssel fordultam a főigazgató-helyettes asszonyhoz, ám érdemi választ nem kaptam. Kaptam viszont egy „tanácsot” miszerint közvetlenül Önhöz is fordulhatok.

Ezért született meg ezen írásom, amelyre kérem munkatársain keresztül (hiszen egyetlen percig sem gondoltam, hogy valóban Ön kapja kézhez levelemet) válaszoljon a következő kérdéseimre (-inkre), melyekre a KSZK vezetői nem tudtak válaszolni.

1.Hogyan értelmezhető másként a Miniszterelnök Úr azon mondata : „Folyik az a program, amelynek keretében január 1 -jétől 200 roma diplomást veszünk fel a közigazgatásba.” mint hogy  kötelezettséget is vállal a program végrehajtására?

2.A Miniszterelnök Úrnak, a központi közigazgatás vezetőjeként, van-e lehetősége a program sikerességéért érdemben is tenni?

3.A „várható átszervezési várakozás„ mit jelent? Azt, hogy közelednek a választások? Vagy valami mást? Ez a körülmény tavaly októberben még nem volt ismert a foglalkoztatók és az Önök számára?

4.A „költségvetéshez kapcsolódó finanszírozási bizonytalanság” mennyiben érint minket, ha uniós forrásból finanszírozzák az idei fizetésünket? A jövő évi költségvetéshez is kapcsolódik finanszírozási bizonytalanság? Önök már ismerik a 2011-es költségvetési számokat?

5.Önök szerint meg lehetne győzni az intézmények vezetőit, hogy mi romák is képesek vagyunk egy éves (az Unió által fizetett) gyakornoki idő lejártával gazdaságossági szempontból is eredményes munkát végezni, vagy reménytelen? Csak az ingyen munkánk volt csábító ajánlat? Lsd.: „finanszírozási bizonytalanság a továbbfoglalkoztatást illetően”

Tisztelt Bajnai Gordon Úr!

Édesapám, aki 40 éve kel hajnalban azért, hogy családjának megélhetést biztosítson, ott volt a Parlamenti átadón. Először életében. Elhitte, amiket Ön mondott, és azon se lepődnék meg, ha most Önt tartaná minden idők legszimpatikusabb államférfiának. Most persze olyan vagyok mint egy rossz (vagy jó?) politikus (demagóg, populista, stb..), hogy az emberi oldalát is megemlítem a dolognak, de amit leírtam igaz!


Az nem baj, hogy én csalódom Önökben. (...) Valahogy elboldogulok, ahogy eddig is, de Édesapámat sajnálom egy kicsit. Megint jól átverték!?

(Aláírás, dátum)

Bajnai ugyan még nem, de a KSZK erre is reagált:

Kedves .... és kedves program-résztvevők!

A korábbi tájékoztató leveleimben már részletezett körülményeket tudom Önöknek megerősíteni:

Intézményünk, a KSZK maximálisan törekszik arra, hogy lehetőségeink keretei között a programot előremozdítsuk, és a sikeresen elhelyezkedett roma diplomások számát növeljük.

A programban kiosztott szerepünk azonban kizárólag a versenyvizsgák lebonyolítására és kiválasztások támogatására irányul, oly módon, hogy a lehető legtöbb helyre kiajánlunk 1-1 jelöltet.

A döntés azonban nem nálunk van, a leendő foglalkoztatóé a lehetőség, hogy az interjúkra a kiajánlott személyeket behívja és a végső döntését a foglalkoztatásról meghozza. Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük a leendő munkáltatók aktivitását, és Viktor konkrét kérése előtt is folyamatosan továbbítottuk az illetékeseknek mindazon információkat, amelyek befolyással lehetnek a program alakulására.

Azt ugyanakkor bizonyára megértik, hogy mi nem minősíthetjük egyik közigazgatási szervezet kiválasztási módszerét sem.

A Programról rendszeresen beszámolunk a Miniszterelnöki Hivatalnak, és a napokban kellett jelentést küldenünk a Kormányszóvivői Iroda számára is. Amennyiben bárki közvetlen információt kíván kérni a Program meghirdetőjétől, vagy környezetéből, azt természetesen közvetlenül is megteheti.

 
A KSZK messzemenőkig átérzi a jelenlegi helyzetből adódó nehézségeiket, és mindent megtesz ezek kiküszöbölésére. Ehhez kapcsolódóan tájékoztatom Önöket, hogy a mai napon megtörténtek az első útiköltség utalások. Az utalás folyamatos, és az ütemezés szerint mindenkinek mielőbb sor kerül a visszatérítésre.

Üdvözlettel:

dr. Barta Zsuzsanna

személyügyi főigazgató-helyettes

2010. március 4.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr581794600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2010.02.27. 15:15:07

Nem csodálkozom, hogy nincs egyetlen hozzászólás sem, mert bennem is megakadt a szó. Ez annyira döbbenetes.

Amikor indult ez az egész "200 romát a közigazgatásba" akció, alaposan felborzolta a kedélyeket. A hozzászólások tele voltak irigységgel (mivelünk persze senki nem törődik), meg lenézéssel (ugyan már, hol lesz itt 200 diplomás roma?), meg egy csomó indulattal a pályázati feltételek dilettantizmusa miatt (elég csak nyilatkozni arról, hogy az illető roma, hát ezt bárki állíthatja) stb. stb.

Most meg ez a döbbent csend. Aki kitalálta az egész marhaságot, azzal kéne visszafizettetni azt a rengeteg pénzt, amibe ez az egész akció eddig került. Sőt, még nem vagyoni kártérítést is meg lehetne ítélni azoknak a levizsgázott romáknak (ha te mondod, hogy ők mind azok voltak, neked elhiszem), akiket alaposan hülyére vettek.

Nemrég különben elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamot. A Munkaügyi központ elvileg olyan szakmáknak a képzését finanszírozza meg, amikre "a szakmai szervezetek képviselői szerint igény van". Na, gondolhatod... a fejenként 2-300.000 Ft-ba került suli után egyikünk sem tudott elhelyezkedni. Viszont a képző intézmény nyilván jól járt. Ahogyan a KSzK is.

Legalább valaki hálás ezekért a köz- és uniós pénzekért. Ha már a munkanélküliek nem.

Kartal (rezervált) 2010.02.27. 16:19:36

Már akkor mondtam, hogy az akció csak kampányfogás. Úgy tűnik igazam lett. Akkor tele voltak vele a hírek, hogy az MSZP mit meg nem tesz a romákért, most ezzel nincsenek tele a hírek. Sajnos. Én ahol lehet, azért ezt az írást linkelni fogom.

_John_Doe_ 2010.02.27. 17:21:13

Nem volt zaba a fogadáson? Egyáltalán miért kellett a fogadás, ki az a hülye aki bármelyik politikus nullával kezet akar fogni. Szánalom.

Nem térítik a költségeiteket? Pereljétek be őket közösen. Komolyan.

Miért kevés a nem fővárosi munkahely? Mi a fenét csodálkozol rajta? Mert mindent oda tesznek, egy tetves alkotmánybíróság se bírt (a törvény ellenére) egy rohadt ülést se tartani Esztergomban.

Na ezért van hogy ingyenélőt csak minisztériumba, központi szervbe tudnak felvenni (31-ből, ha jól számolom 30-at), ott ugyanis nem tűnnek fel a többi között.

Számomra becsületesebbnek tűnt volna, ha a kormány azt ígéri:
Viseli a cigányok vizsgáját és az ahhoz kapcsolódó költséget.
Ha álláshely keletkezik valamely közig. szervnél, azt először helyi, alkalmas cigánynak ajánlják fel.
Ennyi.

@_Molly: "a levizsgázott romáknak (ha te mondod, hogy ők mind azok voltak, neked elhiszem)"
Nem ezt mondta. Csak annyit, hogy ő volt az egyetlen álcigány, aki ezt be is vallotta. A többi sunyított.

Én azt mondom a kezdeményezés jó volt, persze ne csodálkozzunk rajta, hogy az államigazgatásban ez is, mint minden, elszaródott. Dilettánséknál ez így szokás.
És amíg negatív diszkrimináció van a cigányokkal szemben, igenis hasznos volna, ha legalább az államigazgatásban kapnának több esélyt, így mutatva a többinek, érdemes tanulni.
Persze nem a bolg-gazdához hasonló megélhetési cigányokat kell támogatni, hanem az igaziakat.

Mert ugyan Strici úr írott törvényt nem szegett, de erkölcsit igen.

2010.02.28. 00:39:43

"Igaz, a miniszterelnök azt is elmondta, hogy ez az akció az első lépés ahhoz, hogy a romák ne a származásuk alapján töltsenek be köztisztviselői pozíciókat."

Pedig ez az egész akció - ha jól értem - épp arról szólt, hogy a romák a származásuk alapján tölthetnek be ktv. pozíciókat.

"Az idősebbek nem kaptak állásajánlatot, ha bölcsészdiplomájuk van."
Azt azért adjuk meg, hogy a közigben tényleg nincs nagy szükség etruszkológusokra, se sumerológusokra. :) Szóval ez eléggé ésszerű dolognak tűnik, ha nem kaptak ajánlatot.

"Az Ön által megadott egyik adat alapján nem lehet eldönteni, hogy történt-e korosztályi diszkrimináció. Ezt csak akkor lehet eldönteni, ha tudjuk, hogy a sikeres vizsgázók közül hány volt 45 év fölötti. Ha ugyanúgy kb. 17%, mint az elhelyezkedettek között, akkor nem volt. Ha ennél lényegesen magasabb, akkor volt."

Nem egészen értem a logikát, hogy ez mennyiben bizonyítaná a korosztályi diszkriminációt. Az, hogy a nagyobb halmaz nem ugyanolyan összetételű korosztályilag, mint akiket felvettek, annak millió más oka is lehet. Például, hogy a fiatalok jobban értenek az informatikához, nyelveket beszélnek, naprakészebbek, motiváltabbak voltak stb.

A lényeggel abszolút egyetértek, ennek az egész programnak már maga az alapkoncepciója is betyárosan el volt cseszve szerintem. :(

_John_Doe_ 2010.02.28. 02:37:32

És mi maradt ki mé a levélből?
"eddig 11 közigazgatási szerv 31 fővel kötött megállapodást:

Miniszterelnöki Hivatal: 11 fő

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala : 2 fő

Egészségbiztosítási Felügyelet: 5 fő

Külügyminisztérium: 1 fő

Szociális és Munkaügyi Minisztérium: 3 fő

Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ: 1 fő

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium: 1 fő

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: 1 fő

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium: 1 fő

Országos Atomenergia Hivatal: 1 fő

Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség: 1 fő

Programon kívül helyezkedett el: 1 fő"

Ez milyen 31 ? Én akárhogyan is számolom, 28+1fő csak.

viktorred 2010.02.28. 10:44:21

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
3 fő

Ez a helyes adat. Nem nagy különbség hidd el. Én a többi 100 közé tartozom.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.02.28. 11:02:53

@viktorred: Igen, már javítottam, mint az előző komment után is írtam.

nyíregyházi betti 2010.02.28. 15:23:58

@_Molly: "Legalább valaki hálás ezekért a köz- és uniós pénzekért. Ha már a munkanélküliek nem."

Ezaz. A munkanélküli csak a munka tárgyaként vesz részt ebben a történetben. Ez már két évtizede így megy és az illetékesekben mégsem tudatosul, hogy legtöbbször feneketlen zsákba öntik a közpénzeket.

Ebben a rendszerben emberi életek mennek tönkre azért, hogy azok akik nem rászorultak, egyre gazdagabbak és sikeresek legyenek.

_John_Doe_ 2010.02.28. 17:55:10

@nyíregyházi betti: A különböző "iskolák" mind politikus vagy politikus közeli kezekben vannak. Így egyszerű ellopni a közpénzt.

flea 2010.03.01. 12:01:19

Biztos én vagyok egyszerű, mint a faék, de nálam a történet ennyi:

- Csináljunk úgy, mintha munkát adnánk a diplomás romáknak!
- De hát nem tudunk!
- Nem baj, eleinte majd azt mondjuk, hogy tudunk.

(Arra meg nyilván vannak módszerek, hogy hogyan tűnjön a dolog előre megfontolt átverés helyett jóindulatú hibának... ezt kár is ragozni.)

_Molly 2010.03.01. 12:37:38

Bocs, Strici, tudom, hogy nem ez a leglényegesebb az egész ügyben, de nekem nagyon csípi a szemem, ahogy hatalmas nyelvcsapásokkal benyalsz a KSzK-nak:

"A képzést és a vizsgáztatást egy nagyon hosszú nevű intézmény – rövidítve a KSZK – bonyolította le, amelynek munkatársai mindent megtettek értünk: csak a lehető legnagyobb elismerés illetheti őket."

Aztán a posztból szép csendben kiderül,
- hogy a kérdések 20%-a hibás volt;
- hogy a jelentkezők több mint a fele megbukott;
- hogy a november végén eredményes vizsgát tett 122 vizsgázóból a KSzK 3 hónappal később is még csak 105 pályázó anyagát "ajánlotta ki" a leendő foglalkoztatókhoz;
- hogy a KSzK olyan embert is kiajánlott az egyes szervekhez, akinek a szakképesítése nem is volt megfelelő a betöltendő álláshoz;
- hogy hónapokig szándékosan elhallgatták előttetek, hogy az eredményes versenyvizsga pusztán szükséges, de nem elégséges feltétele a munkába állásotoknak stb. stb.

Tették ezt úgy, hogy tudták, hogy van a hallgatók között egy beépült ember (te), aki ráadásul újságíró...

Akkor mégis mire is ez a nagy kalaplengetés ez előtt a hosszú nevű kormányzati hivatal előtt?

_John_Doe_ 2010.03.01. 23:23:58

@_Molly:
Ráadásul, nem is olyan hosszú a neve. Csupán Ctrl+C és Ctrl+V: Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képző Központ.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.03.05. 10:39:57

@_Molly: A frissítésből látszik, hogy ez azért nem benyalás.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.03.05. 11:48:32

annyi hozzafuznivalom volna az egeszhez, hogy kotelezove tette-e valaki, illetve ha nem, akkor teljesen onszantukbol mentek oda a jelentkezok. ha ez igy tortent, akkor meg nem kell senkit kopkodni. orulok neki, hogy nem sikerult mindenkinek elhelyezkedni, 150 emberrel tobb szivna az adofizetok veret... esetleg abban nem gondolkodnak a kedves jelentkezok, hogy versenyszferaban probaljak meg kamatoztatni amugyis jelentos tudasukat? hja, hogy ott dolgozni is kellene, az mar annyira nem vonzo....

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.03.05. 12:08:22

@Tomasz_a_gozmozdony: A következőt javaslom Neked: Keress 150 szabad, diplomát igénylő munkahelyet a versenyszférában (de persze sokfélét, pl. zenészeknek, tanároknak, közgazdászoknak, mérnököknek, filozófusoknak), és ajánld föl a résztvevőknek! Fogadjunk, hogy szorgosan dolgozni fognak!

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.05. 12:41:11

Alaposan felbaszódott az agyam, lehet, hogy ez már a péntek műve, alig tudom a szemeim nyitvatartani.

tff-nek rátapintott valamire, csak szerintem nem fejtette ki eléggé.

Amióta vörösterror van Magyarországon, azzal a szarral tömik a fejünket, hogy itt baszott nagy demokrácia van (ami nincs), mindenki egyenlő (ami nemigaz), mindenki megkapja a lehetőségeket (ami szintén hazugság), de ezt a sort a végtelenségig folytathatnám.
Állítanak valamit, és amikor a nép felhördül, hogy bazdmeg az anyád, ez nincs így, akkor meg azonnal mutogatnak a jobbikra vagy a fideszre, vagy a zöldségesekre, hogy ők tehetnek róla, ha ők nem lennének, akkor minden szuper lenne.

Ehhez képest SZÁRMAZÁS alapján szelektálják azokat, akiket fel akarnak venni, egy olyan gazdasági szituációban, ahol rekordot döntött a munkanélküliség.
Miért nem a legtehetségesebbeket veszik fel? Jah mert akkor lehet, hogy működne valami? Komolyan hányok ettől az egésztől...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.03.05. 13:25:01

@zéka: Nem csupán az érintettség okán nem értünk egyet. Elvileg sem. A fokozottan hátrányos helyzetűek segítése a civilizált világban mindenütt szokás. Nem ezzel van a gond.
A gond kettős:egyrészt ez az ötlet nem volt jó (lásd az előzményeket), másrészt viszont ha már beígértek embereknek állást, azt bizony kötelező lett volna biztosítani.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.03.05. 13:25:55

Engem az az egy cigány érdekelne aki az Atomenergia Hivatalba ment.. A helyében megnyomnám azt a bizonyos piros gombot..

pizsama 2010.03.05. 13:56:43

Talán a cigányok felzárkóztatását nem az amúgy is könnyebben boldoguló, jó képességű romák szerencsétlenül megszervezett támogatásával kéne kezdeni. Mert azzal csak azt érjük el, hogy 1000 cigánygyerek közül nem 20, hanem mondjuk 40 tud kiszakadni a "nyomorból", de közben a maradék 960 még le lesz maradva, de nagyon! Több cigány ismerősöm is van, és azt tapasztalom, hogy aki akar és tud küzdeni, az ha nehezen is (bár egyre több támogatási lehetőségük van), de képes előrébb jutnia az életben. A többieknek pedig mind a gondolkodásával van baj, és őket kéne "megváltoztatni". Kezdve mondjuk azzal, hogy nem kéne hagyni hogy a gyerekeik (tisztelet a kivételnek) már 3-4 évesen is kirívóan antiszociális viselkedéssel rendelkezzenek.
Egy tanárnőként dolgozó cigány ismerősöm azt mondta, ő nem azokra a magyarokra haragszik, akik utálják a cigányokat, ő azokra a cigányokra haragszik, akik miatt utálják a cigányokat!

blacklord 2010.03.05. 14:03:33

Ez a sztori... döbbenetes. Le a kalappal, Strici, bárhogy is nézem, elég komoly projektet hoztál ebben össze. Nekem az a hihetetlen az egészben, hogy egy miniszterelnöknek hogy nem lehet annyi hatalma, hogy adott intézménynek azt mondja, hogy utaltak hozzátok 10 embert, abból igenis vegyetek fel min. 5-öt - max. kirúgjátok őket a faszba egy év után, ha sehogy se váltak be (de akkor is komoly teljesítményfelmérés után). Kb. ugyanaz, mint a sávolyi ügy, megvan a jó szándék, de tehetetlen béna kacsaként viselkedik az ország miniszterelnöke. Ha ennyit nem tud keresztülvinni az államapparátuson, akkor mire számítson az ember?

blacklord 2010.03.05. 14:05:16

@Horst Fuchs: gratulálok. Talán menj fel a weblapjukra, és nézd meg, hogy mivel is foglalkozik az OAH, OK? Ellenőrökből és aktakukacokból áll nagyobbrészt, meg pár emberből, aki számításokat is végez.
@pizsama: igen, és ahhoz, hogy akarjanak felemelkedni, kellenek a jó példák, az emberek a kirakatban, akikre a többiek fel tudnak nézni, és akiket követni akarnának. Persze ezt ismét jól elkúrták.

tururú 2010.03.05. 14:15:12

teljesen jó ez a pozitív diszkrimináció.

amióta nekem meg lett mondva, hogy ez nem kirekesztő azokkal szemben, akik nem részesülnek belőle, azóta nyugodt vagyok.

hogy etnikai alapon valaki előnyben legyen egy állás elnyerésénél, és a többiek ezáltal hátrányban, az nem, nem és nem diszkrimináció. értitek?

jópofa dolog, hogy van nekünk tetsző pozitív és nekünk nem tetsző negatív diszkrimináció, és a kettő között még jó érzékkel különbséget is tudunk tenni, ejnye, hol tart már a tudomány.

tururú 2010.03.05. 14:29:07

ja, és ha jól tudom, vannak olyan csúnya gonosz országok, ahol pl. a segélyek kifizetését a gyerek iskolai szereplésétől teszik függővé, azaz a család Fő Ügyévé teszik a gyerek jó neveltetését, nem pedig mesterségesen alkalmassá nyilvánítják.

ezek persze felvilágosultságban nálunk jóval elmaradottabb országok.

még hogy a felemelkedésért tenni is kelljen valamit! micsoda aljas, kirekesztő gondolat.

hisz a felemelkedés JÁR.

blacklord 2010.03.05. 14:35:43

@tururú: igazad lenne, ha azonos esélyekkel indulnánk. De nem, nem indulunk azonos esélyekkel. És ha ezek után hosszas szopás árán óriási ellenszélben (mert amikor a saját fajtád közösít ki úgy, hogy közben a többség meg legszívesebben belelőne a Dunába) adott cigány gyerek mégiscsak eljut arra a szintre, hogy megcsinál egy diplomát, akkor is biztos lehet benne, hogy ha van akár csak 50%-nyit is érő nem-cigány jelentkező mellette, akkor biztosan nem őt fogják felvenni.
Szerintem egy ilyen program relatív kis ár azért, hogy esetleg ösztönözd az összes egyéb, társadalom perifériájára szorult fél-állatot (bocs a direkt erős kifejezésért, az MSZP nyugdíjasfórumainak résztvevőiről se vagyok sokkal jobb véleménnyel), hogy valamikor normális részévé váljanak társadalmunknak (oktatás, munka, semmi fizikai erőszakos bűncselekmény, viselkedési normák, stb). Hangsúlyozom, mindez akkor áll fenn, ha szigorú követelményeknek megfelelnek, és én elhiszem Stricinek, hogy ez egy kemény vizsga volt, és hogy aki megcsinálta, az mind képes normális munkavégzésre.

blacklord 2010.03.05. 14:54:43

@tururú: ebben egyetértek veled viszont, szerintem se lenne rossz, ha a pótlékot félbevágnák, és a fele teljesítményalapon menne - csak éppen gondolj bele, hogy ennek mik lennének a gyakorlati következményei. A tanárokat megfélemlítenék és erőszakkal kényszerítenék a legerőszakosabbak a jobb jegyek megadására, a finomabb megvesztegetési formákról már nem is beszélve.
Ld. példa:
videa.hu/videok/film-animacio/atlacco-bajnai-filmpalyazat-korrupcio-ljCUNAH6UVnznuSe

blacklord 2010.03.05. 18:14:49

Az is eléggé jellemző, hogy egy ilyen kiemelkedő minőségű cikkre mindössze 26 komment érkezik. (lehangoltan legyint)

2010.03.05. 19:59:43

"a kormányfő váratlanul bejelentette: január 1-jétől kétszáz diplomás romát fognak főállásban foglalkoztatni a közigazgatásban"

Most elolvastam újra a közleményt, és ilyen kijelentés tuti nem volt benne. Volt benne viszont:

"A kormány 200 diplomás roma szakember felvételét kezdeményezi a közigazgatás legkülönbözőbb szintjein."
Kezdeményezték? Igen. Felvették őket? Ja, arról már nem tehetnek, ők csak a kezdeményezést ígérték... Cinikus? Igen.

"amely segíti a diplomával rendelkező romákat a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben. A program keretében a pályázók minden segítséget megkapnak, hogy sikeresen tegyenek eleget a közigazgatásba való bekerülés szigorú követelményeinek."
Van itt szó arról, hogy munkahelyeket garantálnának nekik? Nincs.

"A program stratégiai célja, hogy a felvételt nyertek foglalkozatására határozatlan idejű köztisztviselői státusz keretében, a pályázó szakmai életútjának, képességeinek, érdeklődésének megfelelően kerüljön sor."
Egyedül itt hangzik el konkrét álláshoz juttatás - stratégiai célként, vagyis akár 15-20 év múlva...

Ennyi, szokásos politikus maszlag. Mi voltunk a hülyék, hogy komolyan vettük.

BŐS 2010.03.05. 21:05:52

Szerintem is tök jó oknyomozó munkát végzett Strici, sőt közben a téma szakértőjévé vált, úgyhogy szerény véleményem szerint neki muszáj lenne elhelyezkedni e program keretében, mondjuk a Miniszterelnöki Hivatalnál és talán ő véghez is tudná vinni Gordon akaratát, ha ez lenne az idézőjeles munkaköre.

Egyébként bármelyik multicégnél ennél rosszabb eredményt értek volna el a kitűzött célhoz képest, szóval be lehet még eredményesen fejezni ezt a projektet, bár ez nem vigasztalja az eddig pórul jártakat.

Egyébként nem csodálkozom, hogy néhány állami intézmény nem törte össze magát a felvételeknél, lehet, hogy ők is érzik, hogy nem túl hatékonyak és esetleg egy leépítésnél ők kerülnek az utcára, nem pedig roma kollégáik, ha esetleg megengedtek nekem is egy pozitív diszkriminációt. Egyébként nekem is és több ismerősömnek az a tapasztalata, hogy a roma diplomások magasabb színvonalon végzik munkájukat, mint nem roma polgártársaik a közszférában, bár tudom, hogy ezzel a kijelentésemmel nem jutalmaznak biztos bejutó hellyel a Szarabbik párt valamelyik megyei listáján.

flea 2010.03.05. 21:42:45

@BŐS: "bár tudom, hogy ezzel a kijelentésemmel nem jutalmaznak biztos bejutó hellyel a Szarabbik párt valamelyik megyei listáján."

:DDD köszi, ez hiányzott még a mai napomból.

viktorred 2010.03.05. 22:23:35

@Tomasz_a_gozmozdony:

Kedves Mozdony!

Jól átgázoltál rajtunk! Képzeld gondoltunk arra is, hogy a magánszférában helyezkedjünk el. Néha még sikerül is olyan munkáltatót találnunk, aki nem csak a sínt látja maga előtt, hanem a tájat is. Mert a te pályáidon haladó gőzösök ugye semmibe sem veszik a dízeleket? Koszos, büdös dízelek! Fújj! (Remélem nézed is a mesét, nem csak mögé bújsz!) Pedig képzeld mi is dolgozunk ám szívesen. Vannak álmaink, céljaink. Néha olyan nagy kaliberűek is, mint tenni az országért. Így kezdődött számomra ez a program. Nem mi találtuk ki! Egy kérés: Máskor finoman ereszd ki a gőzt, hogy annak forró gőze ne bántson másokat.

viktorred 2010.03.05. 23:02:50

@pizsama:

Kedves Pizsama!

Abban igazad van, hogy ez a program közvetlenül nem oldja meg a romák problémáit. Nem is ez volt a cél. Ha megnézed és megérted a magyarországi roma közösségeket, akkor láthatod, hogy két utat vállasztanak többnyire. Elbújnak, vagy tömörülnek. A tanárnő ismerősöd inkább elbújt. Példamutatása nem elég akkor, ha evvel is az „én különb vagyok náluk” gondolatot erősíti magában és ahogy írtad csatlakozik az utáljuk a cigányokat körhöz. Már-már úgyérzi, hogy beolvadt és befogadták, de ehhez azért néha elvárják tőle, hogy leköpjön a társaira. Jó magasról! Bár tudja, hogy bőre már soha nem lesz fehérebb, legalább a szájából jöjjön szép magyar szó. Utálom (a nálam „rosszabb”) cigányokat !
>Hogy is hívták a háború alatt azokat a zsidókat akik segítettek rendet tartani a gettókban? Persze azért gázmaszkot ők sem kaptak a kamrában.<
Engem nem győz meg. Én is tanár vagyok és nem utálok senkit sem a származása miatt. A gondolataiért esetleg. (A tanárnénitől elnézést kérek a túlzásokért, hiszen csak azt írtad hogy haragszik. Szerintem önvédelemből egy tipikus hibába esett. >Van közös ellenség! A Rómaiak! Brian élete<)
A másik csoport meg egy utcába, faluba, kerületbe költözik. Lesznek saját törvényeik, vezetőik értékrendjük. Csak állásuk nem lesz. Azt ugyanis a többségtől remélhetnek.

Bona Fides 2010.03.06. 10:15:37

Lenne a posthoz néhány gondolatom.
Én a közigazgatásban dolgozom húsz éve. Tavaly nyáron éppen létszámstopot rendelt el a kormány, amikor értesültünk a roma diplomásoknak szervezett programról. Csak pislogtunk... Nem értettük, hogyan "viszonyul" majd ez a program a létszámstophoz? Hiszen a már meglévő köztisztviselőktől is szabadulnának, sokba kerülünk, nem bír eltartani minket a gazdaság./Éppen emiatt csökkent drasztikusan a jövedelmünk az elmúlt szűk egy évben./

Rengeteg munkanélküli diplomás van, nyilván romák is vannak közöttük. Úgy gondolom, hogy a diszkrimináció nem, ill. nem elsősorban a képzett, sőt magasan képzett romákat sújtja, tehát a diszkrimináció-probléma kezelését sem ebben a körben kellene kezelni.

A diszkrimináció-probléma szerintem nem oldható meg pusztán ilyen direkt módon, hanem csakis és kizárólag komplex módon kezelhető. Egyrészt támogatni kell a romák foglalkoztatását, másrészt pedig minden erővel küzdeni kell a diszkriminációt kiváltó okok megszüntetéséért, tehát aktívan tenni kell az antiszociális magatartást tanúsító roma rétegnek a civilizált társadalomba történő bevezetéséért. Ez utóbbi küzdelem is tere lehetne a diplomás romák foglalkoztatásának. A roma diplomásoknak nem a meglévő állami hivatalokban kellene dolgozniuk, hanem a mélyszegénységben élő romák felzárkóztatásának - ma még nem létező - programjában, de nem un. "szociális munkásként" és nem is íróasztalnál mutyizgató, "korrupcilovetta-szedő" hivatalnokként, hanem terepen, az övéik között. Akkor talán mindenki jól járna.

Bona Fides 2010.03.06. 10:35:19

@viktorred:
Szerintem a többségtől csak akkor lehet sikerrel várni a támogatást, ha a többséget meggyőzzük arról, hogy nem csak várunk, hanem magunk is tennénk valamit előrehaladásunkért. Ez nem csak a cigányság problémájára, hanem kivétel nélkül minden élethelyzetre igaz. (Pl. az orvos is jobban küzd azért a betegért, akin látja, hogy minden erejével meg akar gyógyulni, mint azért, aki már mindenről lemondott. Éppen azért, mert előbbi esetben sokkal nagyobb a siker valószínűsége.)
Soha nem értettem, hogy egy bölcsészdiplomás cigánylány, akit népe kultúrája foglalkoztat, miért Indiában kutat egy válságban lévő országban közpénzből (sok-sok közpénzből), amikor itthon tehetne valamit az övéiért.
Soha nem értettem, hogy a diplomás cigányok miért csak felfelé törnek, miért nem hajolnak le és nyújtanak segítő kezet az övéiknek. Miért nem szerveznek szocializáló közösségeket, ahol megtanítanák viselkedni, tisztálkodni, gazdálkodni, pénzt beosztani azokat az embereket, akiknek a sors olyan helyzetet osztott, hogy nincs kitől megtanulniuk ezeket és emiatt élik le kitaszítottként az életüket.
Láttam én templomegere özvegyi-nyugdíjas néniket, akiknek mindenki segített egy kicsit, mert bár nagyon szegények voltak, nem viselkedtek antiszociálisan. Tudom, hogy a szegénységet nehéz felszámolni, különösen válságidőszakban, de azért a szocializáció érdekében már lehetett volna tenni valamit. A segélyprogramokba pumpált pénzek eddig eredmény nélkül illantak el, illetve egy részük bekerült a korrupciós csatornákba.

viktorred 2010.03.06. 23:24:03

@Bona Fides:

Kedves Bona Fides !

Sajnos azt kell mondanom, hogy logikus, sőt gyakran megfogalmazott gondolatok amikről írsz, de az én meglátásom szerint tévutak, ill. az éremnek bizony két oldala van.

Terepre küldeni a roma értelmiséget, hogy tegyen, ill. ezek szerint tennie kelljen a többiek felzárkóztatása érdekében legalább akkora hiba lenne hosszú távon, mint az előző rendszer gyárakba és bányába kényszerítés. Másodrendű állampolgár, aki el sem döntheti mivel akar foglalkozni? A buszon meg utazzunk a felső szinten?
Az antiszociális magatartást tanúsító roma rétegnek a civilizált társadalomba történő bevezetéséért? Kicsit durva nem? Civilizált ember nem gyakran fogalmaz ilyen erősen. Biztos okod volt rá! Ha roma lennél, most éreznéd azt a gyomorgörcsöt amit egy két diplomával, nyelvtudással, plusz két szakmával rendelkező 36 éves tanárember érez, amikor népét be akarja vezetni valaki a civilizált emberek kicsit sem antiszociális klubjába. Pontosabban vezettetni velünk, mert ugye az azért mégsem fordulhat elő, hogy Ő maga nyújtson segédkezet, mert akkor bizony még koszos lenne az Ő unantiszociális civilizált keze! Mondván: nyúljon az a szarba aki csinálta! Még rendben is lenne,csakhogy nem mi diplomások tehetünk ám a cigányság lemaradásáról. Pont mi nem!!! Most jöhetne a ki a felelős vita!
Az orvos példa kimondottan rossz, ha nem haragszol. Az bizony elég baj lenne, ha az orvos gyógyító szándékát a beteg viselkedése szabná meg. Az életért való küzdelem hiánya, vagy a cukorbetegség nem tudomásul vétele, illetve az öngyilkosságra való hajlam stb., az egyén mentális problémáira is rávilágit. Így mondjuk a pszichiáterek kimondottan a te utalásod ellenében harcol betegeiért.
A többséget meggyőzni? Erről írtam már tegnap. Mit is tehet az egyén? Pld.: Állásinterjún – a.) >őszinte<Kérem szépen én nem az a nem dolgozó cigány fajta vagyok amilyen (önök szerint) a többség! b.) >hazug<-Tudja azért vagyok pillanatnyilag állás nélkül, mert a külsőmböl mindenki azt gondolja, hogy cigány vagyok, pedig csak ilyen kreol a bőröm. c.) >büszke<Kérem, ha problémát jelent a származásom, akkor már nem is akarok önnél dolgozni! d.)>erőszakos< Elegem van már a segélyből munkát akarok, követelek! e.) >Júdás< Havi harmincért azt gondolom a cigányokról amit csak akar!
Te melyiket vennéd fel a cégedhez? Ja, és honnan tudjam előre, hogy melyik verziót tartod szimpinek? Mert én bármelyiket, ha a gyerekem betevője múlna ezen!

Én értem a cigány diplomásokat. Kiemelkedésüket a saját, illetve gyakrabban a szüleik elhatárolódó viselkedésének köszönhetik. Az én nagyapám megtiltotta a gyerekeinek, hogy hegedűt vegyenek a kezükbe. A nagymama meg azért takaritott fillérekért a „magyar” szomszédoknál, hogy inkább az ő gyerekeivel játszanak apámék. Nem tanultak meg cigányul, nem látogattták a szegény vidéki rokonokat és (mint a Forest Gump-ban az anya) felkészítették gyermekeiket a kínos kérdések megválaszolására. (Anyukám azt mondta, hogy az a hülye (cigány) aki mondja!)
Egyébként a lakosság mintegy 5%-a roma, ennél viszont szerintem nagyobb az arányuk a szociális és gyermekvédelem területén dolgozók között, tehát nagyobb szerepet vállalnak, mint a többség.
Nem azért antiszociális valaki mert ilyen, vagy olyan származású. Az életkörülményeknek viszont sok közük van a dologhoz.
Folytatnám de unnád........

viktorred 2010.03.07. 00:01:45

Attila, folytatnám, de unnád;
tudod, hogy nem élsz lazacon -
vagy ténferegsz, vagy adnak munkát
s itt állsz és ott ül a haszon.
József A. Haszon
(ha már idézni akartam megkerestem pontosan)

viktorred 2010.03.07. 11:19:14

@Bona Fides:
Még valami. A bölcsész cigány lány azért megy Indiába, mert mi cigányok onnan származunk. Nyelvünk, a legősibb beszélt európai nyelv! Közpénzből. Mi ezen a meglepő? A magyar egyiptológusok is közpénzből dolgoznak egyiptomban, pedig egyiptomi adófizető nem sok akad hazánkban. Ja a világ kultúrális örökségének része, hát igen. Akárcsak a romológia.
Itthon is maradhatna. Lehetne szociális munkás vagy tanitónéni a Cigánysori Általános Iskolában. Férje legyen kukás vagy vályogvető. Orvos, de nem ám plasztikai sebész, aki sokat is keres, hanem falusi körzeti orvos maximum. Remélem érzed mi a baj az ilyen elvárásokkal. Nem lehet, hogy tudat alatt minden roma szúrja a szemedet? Ha buta és képzetlen akkor az a baj, ha tanult akkor meg miért tör felfelé? A 19. században nem volt lehetőségük a zsidóknak földet vásárolni. Tanultak hát, és lett belőlük orvos, mérnök, bankár. Na ez lett velük a baj! Legalábbis egy Adolf nevű civilizált, (nemzeti)szociális gondolkodású emberke szerint. Elég sok civilizált honfitársa hitt neki. Köszönjük a jó tanácsokat! Tessék minket nem megkülönböztetni! Hagy legyek én mégis csak az íróasztalnál mutyizgató, "korrupcilovetta-szedő" te meg legyél egy kicsit szociális munkás, hamár bőrszint nem cserélhetünk!

viktorred 2010.03.07. 11:41:56

Bocsi! Azt hittem elveszett az előző!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.03.07. 12:15:48

@viktorred: Nem hiszem, hogy @Bona Fides tudatalatti rasszista; a társadalmi előítéletesség még nem mindenkit tesz ellenséggé. Azért is fontos, amiket leírsz, mert a sok-sok félreértés, tudatlanság gyomlálása talán közelebb hozza az embereket egymáshoz - minden hatalmi mesterkedés ellenére -, mint a személyes érzékenységek érintése.

Csak úgy kérdem: nem kéne Neked könyvet írnod? Sokan örömmel olvasnánk.

viktorred 2010.03.07. 14:32:16

@Strici:
Nem akartam megbántani senkit, csak ha igazán magunkba nézünk sok-sok előítéletet találunk. Én például arra tanítottam a lányomat, hogy ha bajba kerülne az utcán, egy jól öltözött idősebb hölgytől kérjen segitséget.(nem férfitól, nem fiataltól, nem szakadt ruházatutól!) Ez legalább három előítélet! Önvédelem amit ráadásul beletáplálunk gyermekeinkbe is. Aztán meg okos felnőttek leszünk és próbálunk leszámolni ezekkel. Erre szeretnék másokat is rávenni!
Könyvet írni? Igazán kedves tőled. Remélem nem csak viccből írtad, amiért oly hosszúra sikeredtek hozzászólásaim.

Kartal (rezervált) 2010.03.07. 22:55:03

@viktorred: van egy fixa ideám, mely szerint az emberiséget az előítéletek segítették a túlélésben. Nagy foga van, karmai vannak, gyorsan fut, hangosan ordít? Az VESZÉLYES! El kell kerülni! Ha az ősemberek között lett volna szdsz-es, és nekiáll elmagyarázni, hogy nem szabad szegény tigrist előítéletek alapján kerülni, nem élt volna sokáig. Meg a követői sem. A tigris meg hájas elfajulásban pusztult volna el. Most pedig gőgösen megvetjük az előítéletet, mint szükségtelen rosszat.
"Mindég az állat első bennetek,
És csak midőn ezt el birád csitítni,
Eszmél az ember, hogy nagy-gőgösen
Megvesse azt, mi első lényege. - "
Szóval szerintem foglalkozni kell az előítéletekkel, de nem szabad elsőre kiátkozni őket, mert nem az ördögtől valóak. Sokszor hasznosnak bizonyulhatnak.

@pizsama: teljesen egyetértek veled.

viktorred 2010.03.09. 19:09:17

@Kartal (mindenbe beleszól): Én is egyetértek, csak a bőrszin problematika kicsit árnyaltabb mint a tigris ügy. Mondjuk egy tigris feketepárduc dilemma! :-)
süti beállítások módosítása