HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A birka félti a seggét

2011.04.23. 09:28 Strici

Emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. 

Ezek a Vöröskereszt és Vörösfélhold alapelvei szerte a világon.

A függetlenség azt jelenti – idézem –, hogy „A nemzeti társaságok, miközben kormányaik segítői a humanitárius munkában, és alá vannak vetve országaik törvényeinek, mindig őrizzék meg önállóságukat, hogy mindenkor a mozgalom alapelveinek megfelelően cselekedhessenek.”

Ezt az alapelvet sértette meg 2011. április 22-én Selymes Erik, a Vöröskereszt magyarországi szervezetének (jelenleg még) főigazgatója. 

Azt mondta ugyanis, sőt, azt a közleményt adta ki a szervezet nevében – az állítólag demokratikusan működő szervezet nevében –, hogy üdülni vitték a gyöngyöspatai roma asszonyokat és gyermekeiket. Selymes – szintén demokratikusan – még a Vöröskereszt sajtófőnökének is megtiltotta, hogy nyilatkozzon.

A közlemény azt követően jelent meg, hogy a kormányszóvivő konzultált Selymes Erikkel. A csevejt követően lényegében ugyanazt mondták.

Selymes persze hazudott, hiszen milyen táborozás az, amelynek a záró időpontját sem tudja megmondani, csak valószínűsíteni.

Selymes átlátszóan hazudott, mert nemcsak az „üdülésre vitt” romák, hanem a világsajtó is arról számolt be, hogy Magyarországon menekíteni kellett a cigányokat egy fasiszta katonai szervezet fenyegető hadgyakorlata elől. Selymes azzal indokolja a véleményét, hogy a Vöröskereszt nem politizál és semleges. Arra a kérdésre, hogy tehát a Vöröskereszt éppen úgy ítéli-e meg a fasisztákat, mint az antifasisztákat, nem volt hajlandó válaszolni. 

De miért hazudott Selymes? Miért köpte le a menekítésben segítő munkatársait és a szervezet alapeszméjét, miért nyalt be az éppen fennálló hatalomnak? Hiszen megszokhattuk már a sok-sok hazudozást, és ki az, aki még sosem hazudott? A hazugság önmagában nem bűn, hanem eszköz. Miért különösen riasztó, hogy éppen a Vöröskereszt főigazgatója hazudott?

Mert Selymes gyáva. A valaha valóban önkéntesekkel működő Vöröskereszt főigazgatói állása jól fizet, és esze ágában sincs másra bízni ezt a jól tejelő tehénkét.  Mindannyian így lennénk ezzel, nem? Selymes attól is retteghet, hogy a Széll Kálmán-terv részeként megvonják a Vöröskereszttől az állami támogatást, ha kitart amellett, hogy Gyöngyöspatán nemcsak megélhetési, hanem – potenciálisan – életveszélyben is voltak a cigányok. Selymes félelmei nem alaptalanok, csakhogy…

Csakhogy éppen ilyen helyzetben kellene fölemelt fejjel vállalnia az embernek – a Vöröskereszt főigazgatójának különösen –, hogy igen, segít azoknak (cigányoknak és másoknak), akik háborús helyzetként élik meg már hónapok óta, ami Gyöngyöspatán van. És büszkének kellene lennie a Vöröskereszt történelmének legdicsőbb korszakára, amikor a szervezet a haláltáboroktól menekített meg ezreket. Csak remélem, hogy a Vöröskereszt elnöke, Habsburg György is így gondolja. 

De Selymes nem erre büszke. Hogy mire büszke ez a birka, azt nem tudom. Meglehet, arra, hogy milyen ügyesen bánt el a főigazgatói poszt megkaparintását követően sok-sok olyan vöröskeresztes dolgozóval és aktivistával, akik 20-30 éven keresztül becsülettel szolgálták a Vöröskereszt igazi eszméit. A neten számos ilyen történetet olvashatunk ellentmondást nem tűrő kirúgási akcióiról.

Ezért nem érti, nem is akarja érteni, hogy nyilatkozatával – iszonyúan kártékony módon – éppen azt sugallja az embereknek: a hatalom – bármilyen hatalom – még egy olyan tekintélyes szervezetet is maga alá tud gyűrni, mint a Vöröskereszt. S nem hiszi, hogy ő sem fog megmenekülni, bárhogy pelenkázza az ülepét. Akárhogy igyekszik nem politizálni, vagyis uram-bátyám módra politizálni, aláásva egy eddig hitelesnek vélt szervezet tekintélyét.

Néhai nagymamám, aki nyugdíjas éveinek kezdetén a kerületi Vöröskereszt vezetője volt, azonnal cselekedne. Remélem, hogy a Magyar Vöröskereszt sok százezer tagja és az aktivistái levonják a következtetést, és mihamarabb megszabadulnak az árulótól.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr302849143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2011.04.23. 10:23:36

Figyelj, én kedveltem a blogodat, de most azért elvetetted a sulykot.

"Magyarországon menekíteni kellett a cigányokat egy fasiszta katonai szervezet fenyegető hadgyakorlata elől." - ja, néhány katona-mániás ürge három napig ugrabugrálni akart egy 1000 m2-es telken, ami ráadásul saját tulajdonban volt.

Miféle fasiszta? Szeretném, ha ezt nagyon gyorsan bizonyítanád!

"ha kitart amellett, hogy Gyöngyöspatán nemcsak megélhetési, hanem – potenciálisan – életveszélyben is voltak a cigányok" - jártál te már Gyöngyöspatán? Tudod kik vannak ott napi életveszélyben??? Azok a nyugdíjasok, akiket napi szinten leköpködnek, kővel dobálnak, kirabolnak, megráncigálnak garázda elemek. Azok az emberek, akik végigdolgozták az életüket, becsülettel és rendesen éltek, és öreg korukra nem mernek elmenni templomba, mert mire hazaérnek, szétrabolják a házukat, őket magukat pedig út közben esetleg pár 13 éves garázda halálra dobálja kövekkel. Csak úgy. Buliból. És ezek a garázda elemek minden esetben gyerekkorú cigányok.

Figyelj, arról miért nem írsz, hogy a becsületben megöregedett magyarok napi szinten vannak életveszélyben azon a környéken? Arról miért nem írsz, hogy Lakon 13 éves cigánygyerekek vertek halálra egy nénit brahiból? Az nem érte el az ingerküszöböt? Arról miért nem írsz, hogy vannak olyan környékek, ahová mentő és tűzoltó csak nagy rendőri erőkkel mer kimenni, mert a legénységet megverik, a felszerelésüket ellopják. Arról miért nem írsz, hogy ezek minden esetben cigányok?

Mi lenne, ha mind a két félnek helyet és szót adnál?

Büszke_troll 2011.04.23. 13:30:55

Szörnyű ami ott történik a romákkal.
Csak ahhoz tudom hasonlítani, mikor szegény Patai Józsikát megkardozták a buszon. Az volt még ilyen felháborító fasiszta támadás.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.04.23. 21:19:26

szegény cigányok. nagyon tudom sajnálni őket.
de legjobban a szarkavaró politikusokat sajnálom, hogy egymásnak ugrasztják a fehéreket meg a cigányokat. sajnálom, hogy nem a holdon kavarják a szart, a vákuumban.

eccerüvagyok 2011.04.24. 17:40:37

@Kartal (rezervált):
Szerintem félreértetted Stricit!
Ez a poszt nem a cigányok védelmében íródott, hisz igen nehéz is lenne védeni őket. Hanem arról szólt, hogy a Vöröskereszt főigazgatója, erős (valószínűleg) belügyminiszteri nyomásra nem azt mondta, hogy menekítik a cigányokat, hanem azt, hogy utaztatják őket ilyen-olyan ünnepségre, elvéve ezzel az aktuális belpolitikai élét a dolognak.
Viszont emlékeztetnék mindenkit egy minapi gyöngyszemre az egyik Indexes cikkben: Gyöngyöspatán a cigánysoron Pintér felemelt ujjal azzal intette csendre a körülötte lévő romákat: -Itt én vagyok az egyetlen, aki kiabálhat!
Nemhiába, na, sok ebben az országban a féreg és a bűnöző. (a politikusok az előbbi két halmazban vannak...)

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2011.04.24. 19:54:56

A népjóléti szervezeteknek a népet kell szolgálniuk és függetlennek kel lenniük a mindenkori politikai kurzustól! A politikusoknak meg nem kellene a népet egymásnak ugrasztaniuk!

Pista bá' 2011.04.24. 22:31:31

@eccerüvagyok: Én Kartalnak adok igazat és NEM azért, mert szívesen látom, ha "paramilitáris" egyesületek grasszálnak bárhol is.

Azonban - és ezen érdemes lenne Stricinek, a bloggazdának is elgondolkodni - a Vöröskereszt nem akkor köteleződött el első ízben a politikának, nem akkor történt meg az első politikai értéknyilvánítás, amikor Selymes készségesen széthúzta a farpofáit és behajolt a kormánynak.

Nem, itt első ízben akkor köteleződött el Selymes POLITIKAILAG, mégpedig egyértelműen az LMP irányába, és hozott politikai értékítéleten alapuló döntést, amikor az LMP-t anyagilag legkiemeltebben támogató és köztudottan politikával is aktívan foglalkozó amerikai-zsidó üzletember, Field kérésének eleget téve megszervezte a "hívjuk aminek akarjuk" nyaralást, mentőakciót.

Mert valljuk be, nem állt fenn olyan helyzet, ami mentőakciót igényelt volna (családtagokkal (gyerekek feleség) együtt 20-30 katonamániás akart gyakorlatozni magánterületen, egy kisujjal sem nyúltak senkihez), ugyanakkor az viszont nyilvánvaló volt, hogy a mentőakciónak komoly politikai visszhangja lesz.

Ami rosszabbá teszi a dolgot, a Vöröskereszt (és a szervezet képviseletében Selymes) először az LMP-nek hajolt be, aztán segget csinálva a szájából is, másodszorra is behajolt, ezúttal a kormánynak.

Így talán még rosszabb az optikája a dolognak.

eccerüvagyok 2011.04.24. 22:46:39

@Pista bá':
Kartal (szerintem) picit félreértette Stricit. Kettejük véleményének nincs sok "ütközési" pontja...
De a bloggazda majd kijavít, ha tévedek.

Pista bá' 2011.04.24. 22:56:12

@eccerüvagyok: Az én véleményemmel viszont már remélhetőleg van "ütközési" pontja...
Mert én nem állítok kevesebbet, mint azt, hogy az első, legkomolyabb "behajolás" felett Strici szemérmesen elsiklott, a második "behajolást" viszont túlságosan zokon vette.

Mondjuk ettől még a behajolás az behajolás marad, de az első volt az, ami a másodikat magával hozta. Ha a Vöröskereszt nem hajol be az LMP-nek, akkor megúszhatta volna az anális inzultust a kormány részéről is.

eccerüvagyok 2011.04.24. 23:15:56

@Pista bá':
Én azt hiszem nyitott ajtókar döngetsz.
De a kérdésedre a választ bizonyára megkapod az illetékestől.

Fidel figyel 2011.04.25. 00:02:49

"kedves Strici" nem vagy kicsit könnyelmű a megnyilatkozásban és ítélkezésben? ismersz minden tényt? személyes bizonyosságod van az információkat illetően, melyre a véleményed alapozod?

klj_54 · http://csutak.fw.hu 2011.04.25. 09:47:53

Számomra aggasztó a hatalom ráülése egy segélyszervezetre!
Emiatt aztán amíg ez a kurmány regnál, minden támogatást elvonok részemről a vöröskereszttől!
Nem szeretném, ha a pénz úgy járna, mint a vörösiszap károsultjainak gyüjtött, mely ki tudja hol bolyong azok helyett akik számára adtuk...
Még nem vagyunk diktatúra, de nagyon jó úton haladunk affelé, persze a nép segédletével, mert a nép tűr!

zanzibári lány 2011.04.25. 10:18:42

Bloggazda!

Küldenél néhány linket Selymes korábbi tetteivel kapcsolatban?

Köszönöm

lepkemoj 2011.04.29. 16:47:08

Zanzibári Lánynak:
hunhir.info/?pid=hirek&id=40291 - olvasói levél S.E.-nek (2011. 04. 23.) HUNHIR.INFO

Kartal (rezervált) 2011.04.30. 19:17:58

Üdv mindenkinek!

Lehet, hogy kicsit félreértettem a posztot, de azt olvasva - ráadásul tényként tálalva -, hogy a romák életveszélyben voltak, kicsit elborult az agyam. Ez ugyanis közveszélyes hazugság. Miféle életveszélyben lehettek, amikor 400 rendőr biztosította a területet, és kora délután az egész militáns bandát bevitték a rendőrök - nem létező - garázdaságért? Jó lenne utánanézni a dolgoknak.

Ami meg a Vöröskeresztet illeti, nem tudjuk, hogy mi az igazság, még most sem. Bár Gyöngyöspatán pár cigányember nyilatkozott, hogy bizony sok nappal korában szervezni kezdték a Húsvéti wellness túrát a cigány nőknek és gyerekeknek (mondjuk ez a rasszizmus és szegregáció is felháborító, mert mi az, hogy Magyarországon különbséget tesznek egyesek mélyszegénységben élő cigány és mélyszegénységben nem cigány között???), tehát valószínűleg nem hirtelen jött menekítés és evakuáció történt ott (mondom, 400 rendőr volt a faluban legalább).

Tehát kedves Strici mindent összevetve ilyen sommás ítéletet nem kellett volna hoznod ilyen kevés információ - ráadásul nagy részük hazugság - alapján.

Amúgy továbbra is kedvelem az írásaid, és olvasom a blogod :)

eccerüvagyok 2011.05.01. 16:56:13

@Kartal (rezervált):
Többször újraolvastam a posztot, de én még mindig nem látom, hogy hol van benne az a rész, ami az elvárhatónál jobban védi a cigányokat.
Ez a poszt nem róluk, hanem egy gyáva birkáról szólt.
Strici! Összefoglalhatnád a véleményed a magyar cigányságról. Csak hogy eloszlathass néhány kételyt, pro és kontra...

flea 2011.05.03. 12:42:36

A magyar vöröskereszt már legalább egy évtizede benyal mindenkinek, akinek csak eszébe jut. A mindenkori kormánynak elsősorban, de igazából bárkinek, akitől pénzt remélhet.

széll 2011.05.16. 18:33:18

Ajánlom figyelmetekbe a Magyar Demokrata 2011. május 11-i számát. Tanulságos...

széll 2011.05.16. 18:35:43

JA! és vonjátok le a következtetéseket! mert azok, a sorok között igen jól olvashatók... mindenki számára! szerintetek?

széll 2011.05.25. 15:55:12

Úgy látom, a téma már nem aktuális. Sajnálom, mert semmi sem változott. A helyzet ugyanaz, csak most olyan nagy-nagy csend veszi körül a nagy múltú szervezetet és annak tiszteletreméltó vezetőjét - de melyiket is? A csen vészjósló...
süti beállítások módosítása