HTML

Birka nép

A birka nép istenére esküszünk, esküszünk, hogy mindig birka nép leszünk! Küldjetek történeteket a birkanep@lajt.hu-ra!

Friss topikok

  • Foldes Gazda: @uni1002: Így igaz . Velem megtörtént ,hogy a munkaadóm ukázára orosz katonai járművel kellet utaz... (2014.04.24. 17:52) Hagymaszárat a birkának!
  • elkeseredett.polgar: Szerencse, hogy legalább blogok szintjén ismerjük egymást, így egyszerűbb volt ennek a kis "oktatá... (2013.05.08. 22:10) A birka házhoz száll
  • zellerlevél: Több, mint három év eltelt a poszt megjelenésétől, és semmi sem történt? (2013.03.24. 20:36) A koponyahiányos birka és az Optimális Családtervezési Modell
  • Gáb-orom: Jól esett volna egy kis forrás. Azt hiszem innen vannak, nem? puafesztival.hu/ (2012.08.31. 22:21) A birka párzik
  • Reactor: Ne is. Még a végén érvelned kellene. (2012.07.07. 16:20) Büdös birka

Linkblog

A diplomás romákat is kirúgják a közigazgatásból

2010.06.12. 11:37 Strici

"Ha nem tudnánk, hogy a magyarországi hatalom a rendszerváltás óta mindig aljaskodásra használja a cigánykérdést, azt hinnénk, a négy nappal ezelőtt bejelentett intézkedés jóhiszemű, csak ostoba.

De tudjuk. Tudjuk, hogy minden eddigi „szabadon választott” hatalom rasszista volt.

Tudjuk, hogy minden arra megy ki, hogy a birkák egymással legyenek elfoglalva, hogy a társadalom megosztottsága egyre erősebb legyen."

Ezzel kezdtem a „Kétszáz roma a közigazgatásban” című rémtörténet első pillanatairól szóló posztomat. Annak érdekében, hogy ne kelljen sokadszor is ugyanazt ismételgetnem, kérlek, olvasd el a történetről és a közigazgatási versenyvizsgáról szóló korábbi részeket is, valamint az illetékes országgyűlési biztos vizsgálatának nyilvánosságra hozott dokumentumát:

http://birkanep.blog.hu/2009/08/11/kozigazgatasi_versenyvizsgara_fel

http://birkanep.blog.hu/2009/09/23/tegnap_ota_en_is_roma_vagyok

http://birkanep.blog.hu/2009/09/29/mar_egy_hete_vagyok_roma

http://birkanep.blog.hu/2010/02/27/harminc_egy_roma_a_kozigazgatasban

http://www.kisebbsegiombudsman.hu/data/files/173063445.pdf

A legutóbbi poszt óta sok minden történt – illetve, nem történt.

Hatalomváltás zajlott le Magyarországon, és az új rezsim első dolga az volt, hogy a központi közigazgatásban dolgozók elnevezését köztisztviselőkről kormánytisztviselőkre változtatta. A kormánytisztviselők kinevezésének a továbbiakban nem feltétele a versenyvizsga, aki ilyen papírt szerzett, legfeljebb kedves emlékként őrizheti meg, mert szart se ér. Illetve, egyelőre még az önkormányzatnál történő elhelyezkedéshez kell ugyan, de nem lehetnek kétségeink, hogy a tisztogatás ott is elkezdődik majd. A kormánytisztviselőség lényege ugyanis, hogy a kormánytisztviselőt bármikor indoklás nélkül ki lehet rúgni – amire egyébként Európában évtizedek óta nem volt példa. Éppen ellenkezőleg: mindenütt, ahol nemcsak látszatdemokrácia van, a köz szolgálatában lévőket fokozott védelem illeti meg, hiszen a köztisztviselő ezért fogadja el, hogy egyik legfontosabb állampolgári jogától, a politikai vélemény-nyilvánítás lehetőségétől fosztják meg. A versenyvizsgát pedig azért törölték el, hogy az új hatalom csókosait efféle kényelmetlenségek nélkül is be lehessen nyomni a minisztériumokba és néhány más, nevesített intézménybe.

Itt rögtön meg is jegyzem, hogy a kormány- és köztisztviselő, illetve a közalkalmazott nem ugyanaz.

De térjünk vissza a romaprogramhoz!

A programban is változások történtek.

Egyrészt – titokban kiterjesztették a program hatályát az igazságügyre, amelyben az a vicces, hogy aki ott akar elhelyezkedni, annak már eleve nincs szüksége versenyvizsgára, másfajta vizsgára viszont van. Másrészt – igen helyesen – az utolsó pillanatban lehetővé tették, hogy nemcsak a központi szervezeteknél, hanem az önkormányzatoknál is elhelyezkedhessenek a diplomás romák. Ez néhány esetben megoldást jelentett ugyan, mégsem tudunk arról, hogy a helyi, illetve a kisebbségi önkormányzatok cigánykereket hánytak volna örömükben. Hiszen az külön rémregény, hogy a cigány önkormányzatoknak olykor mi közük is van a cigányokhoz. De hát egy társadalomban kicsiben is ugyanaz történik, mint nagyban, legfeljebb a zsákmány mérete más.

Meghosszabbították a program határidejét, de június 30-án – hacsak az új hatalom át nem veszi a bulit kalap-kabát, köszönjük, ennyi volt.

Hogy mennyi is? Nézzük a KSZK május 31-i adatait!

Megfelelt a pályázati követelményeknek: 287 fő

Sikeres versenyvizsgát tett:  122 fő

Sikeres pótvizsgát tett: 45 fő

 Kiajánlásra került: 154 fő

Kiajánlásra nem kerülhettek: 13 fő

Elhelyezkedett  66 fő

Kiajánlások száma: 986 db

A kiajánlásra kerülés azt jelenti, hogy a közigazgatási szervezetek által megjelölt igényeknek megfelelő pályázókról értesítették ezeket a szervezeteket, megküldték nekik a pályázók adatait. A pályázók többségét azonban már egyetlen szervezet sem hívta be interjúra, vagy előfordult, hogy megalázó módon viselkedtek velük.

Az elhelyezkedettek számában azok is szerepelnek, akik a közigazgatásban kaptak ugyan munkát, de nem a pályázaton belül, és azok is, akiket először kirúgtak a minisztériumból, majd – immár cigányként – visszavettek. A munkakörök is változatosak; akad, aki rögvest osztályvezetőként kezdte, és van, aki titkárnőként. Ő egyébként jól érzi magát, mert legalább van munkája.

A program tehát még akkor is csúfos bukásnak tekinthető, ha néhány tucat embernek lett állása, és néhányan esetleg jól jártak az EU által felajánlott 100 millió forintos, a pályázat lebonyolításáért járó zséből. Jellemző a mai magyar társadalomra és annak uralkodó köreire, hogy miközben a legaljasabb módon nyomja el a cigányokat, büdös naplopóknak, tolvajoknak, bűnözőknek, kurváknak nevezi őket, eközben még az igazán felkészült, esetenként többdiplomás, dolgozni akaró néhány tucat embernek sem hajlandó munkát adni.

Sőt, miként az alábbi példából is látni fogjuk, átszervezés címén rögtön el is veszi tőlük, amit kegyeskedett odalökni nekik.

„Én azok táborába tartozom, akik az elsők között kaptak állást, de munkahelyemet az elsők közt szünteti is meg az új kormány, így "nesze semmi fogd meg jól" érzésem van. Én is becsapva érzem magam, de mivel nincs "atyja" a programnak, így nincs kihez fordulni a két éves folyamatos munkaviszony biztosítása és Bajnai szájából elhangzott karrier ígéretével kapcsolatban.

Összegezve, nem tudom ki járt jobban; az aki nem kapott eleve állást vagy az akinek sikerült elhelyezkednie. Én felmondtam előző munkahelyemen, hogy köztisztviselői állást tölthessek be, legyen perspektívám.

Ebben az országban csak ígérgetés van, ami mögött nincs jól átgondolt cselekedet.

Napjainkban tömegesen szélnek eresztik a közigazgatásban dolgozókat, új állások ajánlása nem lesz, a program eleve júniusban zárul. Összevonnak minisztériumokat, megszüntetnek közigazgatási szerveket, most semmi biztonság nincs a programon belül lévőknek sem.

Isten áldása legyen mindannyiunkkal, és sok sikert kívánok Nektek!”

(Az idézetből szándékosan, a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt hagytam ki az áldozat nevét.)

A program résztvevői egy technikai hiba folytán (véletlenül kikerült egy körlevélbe az összes emilcím) néhány hónap óta egymással is tarthatják a kapcsolatot, sőt, az egyik alapítvány még kerekasztal-sorozatot is szervezett a számukra, ahol eszmét cserélhettek egymással. Természetesen másképp élik meg a történteket azok, akik kaptak állást (és még nem rúgták ki őket), mint azok, akiknek semmilyen rendszeres jövedelmük sincs.

A legáltalánosabb vélekedés az, hogy örüljünk, hogy egyáltalán kaptunk valamit, és ne „cigánykodjunk”, mert a többségi társadalom meg fog haragudni ránk. Akadt olyan vélemény is, hogy a pályázók is lehettek volna körültekintőbbek, mert nyilvánvaló, hogy a közigazgatásban nincs szükség pl. tanítókra. Mások szerint nem a pályázók dolga volt annak kinyomozása, hogy a Bajnai Gordon által tavaly decemberben jelzett 400 álláshely helyett január 1-jén még egyetlenegy álláshely sem volt.

Az elégedetlenkedő kisebbség a csodán kívül a nyilvánosságban bízik, a „radikálisok” pedig a felelősségre vonást és a kártérítést tartanák célravezetőnek. Ugyanis hazugság, hogy a „projektnek” nincs felelőse. De van. A felelős a Magyar Köztársaság, amely jogképes és perelhető. Volt is már számos példa arra, hogy az állammal szemben pert nyertek bátor és kitartó emberek. Becsléseim szerint például a január 1-je óta elmaradt, ráadásul nem a magyar költségvetés, hanem az EU terhére kifizethető bérekből származó veszteség 200 millió forint; eddig ennyivel tartozik az állam azoknak, akiknek állást ígért. És akkor az egyéb következményekről nem is beszéltünk.

Valószínű azonban, hogy a többségnek nem lesz helye a közigazgatásban. Ott sem, és sehol sem. Az új hatalom látványosan nem a hátrányos helyzetűeket támogatja, nem a szegényeket és nem a kiváló képességűeket segíti. Noha egymillió új munkahelyet ígért, egyelőre munkahelyeket szüntet meg.

Egyébként pedig, ha néztetek árvízi tudósításokat, láthattátok, hogy néhol a cigányok lakta település-részekhez valahogy még nem tudott eljutni a szivattyú.

Én azért továbbra is maradok cigány, ha már egyszer úgy döntöttem.

 

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://birkanep.blog.hu/api/trackback/id/tr322075953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2010.06.12. 12:28:14

Nekem is az volt az első gondolatom, hogy ez a történet nem Bajnairól v. Orbánról szól. Ezt az ígéretet a Magyar Állam tette, és ezért - kormánytól függetlenül - számadással tartozik mindazoknak, akiket átvert. Nemcsak a romáknak, hanem az EU-nak is, amelytől pénzt kapott a programra.

Innentől - noha elégé idegesítőnek találom a történetet - valójában ez nem érzelmi kérdés, hanem jogi. Szerintem igenis pert kéne indítani!

Egyébként pedig mindenki (lehet) roma, akinek az állam ígért valamit, és nem teljesítette. Ilyen értelemben pl. az összes munkavállaló roma, amennyiben ez a kiszolgáltatottság és előítéletesség metaforája. Hiszen az állam a Munka törvénykönyvében foglaltakat sem képes betartatni. Márpedig olyan nincs, h. a törvények közül ki-ki kedvére válogathasson, hogy melyik "fontos" és melyik nem. Ezt főleg az nem teheti meg, aki (ami) a törvényeket meghozta.

2010.06.12. 13:03:10

"Jellemző a mai magyar társadalomra és annak uralkodó köreire, hogy miközben a legaljasabb módon nyomja el a cigányokat"

A kevésbé tájékozottak kedvéért írj már konkrét, visszakereshető, bizonyító erejű példákat arra, hogy miben nyilvánul meg a romák elnyomása Mo.-n?

"esetenként többdiplomás, dolgozni akaró néhány tucat embernek sem hajlandó munkát adni."

Nyilván ha egyszer nincs munka, akkor nem fognak kreálni valami alibi pozíciót nekik, a gyáron belüli munkanélküliség ideje már lejárt. Megjegyzem, milliónál több nemromának sem hajlandó senki munkát adni, velük mi a helyzet?

Ja, és a cigányságból mi az, hogy csak néhány tucat akar dolgozni? Te rasszista! :))

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.12. 13:06:29

@tff:
Pl. az, hogy a gyerekeiket gyogyósnak minősítik. Kapásból ez jutott eszembe. Munka pedig rengeteg van, hiszen gyakori a "közigazgatás hallgatása", vagyis határidő-késés.

2010.06.12. 13:11:44

@Strici:
"az, hogy a gyerekeiket gyogyósnak minősítik."

Már megbocsáss, de ez épp a romák számára előnyös, mivel magasabb összegű családi pótlékot kapnak a fogyatékos gyerekek után. Az pedig tény, hogy sok roma számára a családi szociális juttatások jelentik az egyetlen bevételi forrást. Nyilatkozatok, cikkek is voltak arról, hogy egyes romák sajnos mindent meg is tesznek azért, hogy fogyatékos gyerekek szülessenek. Szóval ha elsőre ez jut eszedbe az "elnyomásról", akkor azért szerencsére nem olyan rossz a helyzet.

_Molly 2010.06.12. 13:12:23

@tff: "A kevésbé tájékozottak kedvéért írj már konkrét, visszakereshető, bizonyító erejű példákat arra, hogy miben nyilvánul meg a romák elnyomása Mo.-n?"

Ha a posztnak ezt a részét elolvasod, akkor megérted:

"Kiajánlások száma: 986 db
A kiajánlásra kerülés azt jelenti, hogy a közigazgatási szervezetek által megjelölt igényeknek megfelelő pályázókról értesítették ezeket a szervezeteket, megküldték nekik a pályázók adatait. A pályázók többségét azonban már egyetlen szervezet sem hívta be interjúra, vagy előfordult, hogy megalázó módon viselkedtek velük."

2.)
"Ja, és a cigányságból mi az, hogy csak néhány tucat akar dolgozni? Te rasszista! :)) "

Az én értelmezésemben a többdiplomás romák számát tippeli néhány tucatnyinak.

_Molly 2010.06.12. 13:18:27

@tff: Kezdem magam fogadatlan prókátornak érezni.;P

Szóval, hogy romák gyerekeit "gyogyósnak minősítik", szerintem arra utalás, hogy jóval több roma gyereket küldenek kisegítő iskolába, mint indokolt lenne.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.12. 13:18:38

@tff: Egyesek biztosan. Miként a nem romák között is vannak egyesek.

2010.06.12. 13:18:50

@_Molly:

"A pályázók többségét azonban már egyetlen szervezet sem hívta be interjúra, vagy előfordult, hogy megalázó módon viselkedtek velük."

A MT posztok többsége arról szól, hogy megalázóan viselkednek az emberrel az állásinterjún, legyen akár férfi, nő, öreg, fiatal stb., tehát ez nem roma specialitás.

A kiajánlásokkal kapcsolatban: volt róla szó, hogy sok romának nem igazán volt releváns végzettsége, és gondolom, azt megadhatjuk, hogy pl. az IRM nem igazán tud mit kezdeni beás nyelvtanárokkal vagy néprajzkutató szakemberekkel, bárhogy is ajánlgatják őket nekik.
Megint ott tartunk, hogy kreálni kellett volna számukra alibi állást? Akkor már egyszerűbb lett volna segélyként kiutalni a fizetésüket.

_Molly 2010.06.12. 13:21:07

@tff: "Akkor már egyszerűbb lett volna segélyként kiutalni a fizetésüket. "

Vagy azt a 200 millió forintot, ami ráment erre a cirkuszra...
Mondjuk vissza nem térítendő támogatásként, ha csinálnak saját vállalkozást.

2010.06.12. 13:21:52

@_Molly:

Ebben maximálisan egyetértek.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.12. 13:23:32

@_Molly: A 200 millió az elmaradt bér, a program lebonyolítására 100 millió volt.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.12. 13:28:27

@tff: Mi az az IRM, Továbbá ki mondta, hogy nincs szükség pedagógusra Nemzeti Erőforrás vagy mi a szar nevű minisztériumban? Még továbbá, arról is szó volt, hogy aki az adott területen pályakezdő, az szakképzést kap. Továbbá, az első posztban mit is kérdeztem a Kormányszóvivői Irodától? Azt, hogy miért éppen 200, és az hogyan jött ki. Továbbá tavaly decemberben valóban volt 400 álláshely, csak a többség visszalépett. Aha... Ezért kié a felelősség? Kié a felelősség annál az intézménynél, amely 70 főre jelentett be igényt, aztán visszalépett?

2010.06.12. 13:31:59

@Strici:
Más: nem értem, miért emeled ki pont ezt az egyedi problémát, mert ha figyelemmel kísérted pl. a közelmúlt bűnügyi híreit, látható, hogy ez nem egyedi és speciális eset a romák támogatására vonatkozóan, hanem maga a támogatások juttatási rendszere van án blokk elcseszve hazánkban, de huszárosan, a romagate csak ennek egyik tünete a sok közül.

2010.06.12. 13:33:07

@Strici:

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (volt).

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.12. 13:34:46

@_Molly: Na ilyen volt már. Az összes vállalkozás tönkre ment, pedig önrészt is kellett vállalni az egyik esetben. Ez egy nagyon szomorú történet, ugyanis arról szól, hogy nem mindenki alkalmas vállalkozónak - se képessége, se tőkéje, se kapcsolati tőkéje nincs, ráadásul cigány.

Például mire vállalkozzon a mostani csapat egyik legszínesebb személyisége, aki filozófus, és takarítónak se veszik föl? Mert cigány, ráadásul nagyobb pofája van, mint nekem.

_Molly 2010.06.12. 13:45:57

@Strici: Talán politikai pártot kéne csinálnia.
Úgyis olyan ramaty most az ellenzék.;P

2010.06.12. 13:46:18

@Strici:

"Például mire vállalkozzon a mostani csapat egyik legszínesebb személyisége, aki filozófus, és takarítónak se veszik föl? Mert cigány, ráadásul nagyobb pofája van, mint nekem."

Csak azt tudom mondani erre, amit neked is rengetegen tanácsoltak munkanélküliséged alatt a MT-blogon: vissza kéne vennie a pofájából, és a filozofálás helyett gyakorlatiasabban kéne hozzáállnia a dolgokhoz. :)) Vagy jelen társadalmunkban eséllyel pályázhat az öntudatossága és önérzete elismeréseképpen éhen haló filozófus kitüntető címre. :(

Vagy most jut eszembe, nem tudom, van-e még, de régen hirdették ezeket az emelt díjas lebaszó-telefonvonalakat, ami olyan volt, mint a szextelefon, csak itt a lihegés helyett verbálisan lebaszták a telefonálókat. Volt riport is egy ilyen lebaszó-hölggyel, akkor állítása szerint nagyon sikeres volt ez a szolgáltatás, pl. menedzserek, főnökök körében, akik már unták, hogy mindig csak ők basznak le másokat. Ha tényleg olyan nagy a pofája, szerintem egy próbát megérne... :)

_Molly 2010.06.12. 13:48:35

Különben igaz, én sem mernék (tudnék) vállalkozni.
De ha valakinek a roma diplomások közül lenne megvalósításra váró jó ötlete, egy mentori támogatást megérdemelne. Az anyagi mellé.

_Molly 2010.06.12. 15:26:22

@tff: "emelt díjas lebaszó-telefonvonalakat"

Jól lenyúlta az ötletet dr. Csernus;P

Paret 2010.06.12. 16:25:59

Csak azon tűnődöm, hogy mi lett volna, ha ezt a zsidókkal teszik? - Na szabad a gazda?

Paret 2010.06.12. 16:28:31

Egyébiránt kérdéses,hogy hol vannak a fene nagy fajvédők, érdekvédők, pénzért bérelt írnokok, ügyeletes ordítozók,- a cigány vezetők, politikusok?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.12. 18:51:40

Paret előző hozzászólásából kihúztam a saját nevem, aki látta, látta, most már mindegy. :-)

Tehát a komment a valódi nevem nélkül:

ó kis kamu ez az egész, az már csak a hab a tortán, hogy az OSI_KSZK -mentorálást végez. Érdemben semmit sem tesznek, na de ez magyar hon, magyar jelenség. Mi a francnak kellett lovat adni ennyi ember alá? Ha a diplomás romákkal ezt művelik, akkor ezek után nem kell azon csodálkozni egy cseppet sem, ha a nem diplomás romák nem akarnak dolgozni, tanulni sem. Minek? ... azt írta, hogy az államot kellene beperelni, hiszen a gazdája a programnak, a KSZK valamennyi munkatársát pedig kukoricaszemek színezésére kell el helyezni a mezőgazdaság modernitásában.

MPL firstlady 2010.06.12. 19:09:30

valami nagyon nem kerek ebben a történetben

a program úgy szól, hogy egy évig az eu állja valamennyi költségé, utána pedig foglalkoztatási kötelezettsége van az állást adó szervnek plusz egy évig oly módon, hogy az így felvettek nem számítanak bele a létszámkeretbe (mondjuk most létszámkeret sincs, mert új minisztrik vannak, tehát az erről szóló kormr. nem érvényes)

a minisztériumok nem jogutód nélkül szűnnek meg, hanem jogutódlással.

nehezen tudom elképzelni, hogy csak úgy felmondanak.

azt már igen, mivel volt kikötve próbaidő, a próbaidő lejárta előtt mondanak fel, indokolás nélkül, hogy ne kelljen tovább tartani az illetőt.

egyébként megnézném nagyon szívesen az eu felé történő elszámolását ennek az egésznek.

a kszk nevű operettbrigádot meg széjjel kellene zavarni végre, a szélrózsa minden irányába.

a versenyvizsga költségét visszafizettetném valamennyi embernek, akik ezt eddig letették, mivel nem feltétele az alkalmazásnak. előnyként sem értékelik már, tehát tök felesleges volt röpke egy év alatt egy valag pénzt beszedni azoktól,akik balga módon elhitték, hogy ettől majd lesz állásuk, vagy akár csak egy kicsit növeli a saját esélyeit.

.

2010.06.12. 20:13:47

@MPL firstlady:

"a minisztériumok nem jogutód nélkül szűnnek meg, hanem jogutódlással.

Nehezen tudom elképzelni, hogy csak úgy felmondanak."

Hol él magácska? A rossz nyelvek szerint pont erre ment ki a ktv-k kormánytisztviselőkké való átminősítése, hogy indoklás nélkül tudják kirugdalni az mszp-s volt minisztériumokból az embereket.

2010.06.12. 20:15:59

@Strici:
"Paret előző hozzászólásából kihúztam a saját nevem, aki látta, látta, most már mindegy. :-)"

Miért, van még olyan szerinted, aki nem tudott beazonosítani téged a stricis publikációid alapján? :) Egyébként meg rosszul írta a neved. :o)

A Tyne folyó déli partja 2010.06.12. 22:04:16

@Strici: én tudom, bebe- pedig nem isláttam az idézett hozzászólást:)

A Tyne folyó déli partja 2010.06.12. 22:07:42

@tff: ki az a hülye, aki egy ilyet felhív????

Paret 2010.06.12. 23:27:54

@tff:
Ha viszont azt veszem alapul, akkor bizony elnyomás, azaz gyilkosság az, amit a cigány gyerekek ellen elkövetett ez a magyar állam. Ugyanis a (speciális) régebbi nevén;kisegítő iskola elvégzése után annyi lehetősége volt a továbbtanulásra az oda tett gyereknek, mint amennyi proletár öntudat van mondjuk, egy vöröshagymában.
De ha már filozófiai értelemben veszem, akkor az igen is bűn ha valakit a tudatlanságában hagyjuk! Lásd Platón tanait! A kisegítő iskola egy rakás szart se ér, ért, hiszen még a szar is jó valamire, pl.,- a talajba kerülve trágya.
Mikor juthatott egy elit iskolába egy roma gyerek? Akkor ha valamelyik nyalonc kádernek volt a fattya! S akkor még nem beszéltem, írtam a megaláztatások sorairól, amiket egy a kisegítőben járó gyerek él át nap mint nap!
Szerintem egy hangyafasznyit érdemes elgondolkozni na meg persze egy hangyányi empatiával viseltetni az amúgy is vakvágányra juttatott gyerköcöknek sorsa kapcsán! Na ennyit erről, nem ártana filozofálni olykor, még akkor sem, ha egy kicsit fáradtságos agymunka!
A jelen írást egy filozófus-kutató írta!

2010.06.13. 04:59:58

@Paret:
"A jelen írást egy filozófus-kutató írta!"

Pedig komolynak tűnt. XD

Kartal (rezervált) 2010.06.13. 07:48:18

@Strici: "Jellemző a mai magyar társadalomra és annak uralkodó köreire, hogy miközben a legaljasabb módon nyomja el a cigányokat, büdös naplopóknak, tolvajoknak, bűnözőknek, kurváknak nevezi őket, eközben még az igazán felkészült, esetenként többdiplomás, dolgozni akaró néhány tucat embernek sem hajlandó munkát adni."
Ne általánosíts légszíves a mai magyar társadalom összes tagjára, vagy ha már megteszed, hozz reprezentatív mintákat állításod alátámasztására (ezt egy liberálistól tanultam xD ). Az "uralkodó köreire" már jobban megállja a helyét, ez a történet is alátámasztja.

@Paret: kisegítő iskolába azok kerültek, akik fogyatékosak. Nem tehetek róla, hogy a higiéniát hírből sem ismerő cigányok nagy többsége fogyatékos gyerekeket hozott világra, akik aztán kisegítőbe kerültek, mivel nem lettek volna képesek elvégezni egy normál iskolát. A továbbtanulásról ilyen háttérrel felesleges is beszélni.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.13. 09:08:39

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Az általánosítás nem azt jelenti, hogy nincs kivétel. Például te is általánosítasz azzal, hogy "a higiéniát hírből sem ismerő cigányok nagy többsége fogyatékos gyereket hozott a világra". Az Európában higiéniai szabályoknak ismert előírásoknak ugyan van közük az egészséghez, de a szellemi fogyatékossághoz csak nagyon-nagyon kevéssé.

Kisegítő iskolába azok kerülnek, akiket oda iskoláztatnak be. Számos felülvizsgálat állapította meg, hogy az odautalt cigánygyerekek számottevő része ugyanolyan szellemi képességű, mint a vele azonos korú nem cigány gyereké.

Amikor én jártam általános iskolába, még nem volt "divat" a cigányokat gyépére járatni, a mi osztályunkban is nagyon sok volt a cigány gyerek, s nem tanultak rosszabbul, mint a többiek átlaga.

Pedig a csikágó nem a világ leghigiénikusabb része volt.

Visszatérve arra, amit kérdeztél: Nézd meg, mi történik akkor, ha ugyanarra a munkára egy cigány és egy nem cigány jelentkezik.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.13. 11:47:47

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): tanulmányozd egy kicsit a korai gyermeklélektant. ugyanis, ha egy gyereket pici korában nem megfelelő légkör vesz körül, nem kapja meg a megfelelő törődést, le fog maradni szellemileg is, akkor is, ha egyébként nincs semmilyen fogyatékossága. tehát, egy szerető, nyugodt légkörben nem válna azzá.

2010.06.13. 15:21:13

"Egyébként pedig, ha néztetek árvízi tudósításokat, láthattátok, hogy néhol a cigányok lakta település-részekhez valahogy még nem tudott eljutni a szivattyú."

www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/arvizhelyzet-vasarnap-borsod-abauj-zemplen-megyeben/cn/news-20100613-11590782

"Hozzászóló: Deiss - 455 , 2010.06.12, 22:38
Felsőzsolca
válasz
Sajnos nekem is az volt a tapasztalatom,hogy a fehér embereknek nem sok segítség jut.Tegnap az a hír járt zsolcán,hogy az önkormányzatnál osztanak élelmiszert,vizet,tisztítószert és valamilyen anyagi jellegű segélyt is lehet kérni.Akkor csak a cigány telepen keresztül lehetett megközelíteni a hivatalt.' db összedőlt házat nem láttam ott,viszont azt igen,hogy babakocsiban tolták haza a tisztítószereket,vizet,stb. hazafelé.Amit kaptunk az csupán az orvosi ellátás volt,lefertőtlenítették a sebeket.Oltásra azt mondták,hogy nincs és amúgy is fölösleges,mert már nem nyújtana úgyse védelmet.Körbe jártuk az iskolát,de mi SEMMIT nem kaptunk.A segélyre azt mondták,hogy nincs és nem tudják mikor lesz.Egy platós kocsival 1x bejöttek az utcába és adtak 1zsugor vizet és 2guriga wc-papírt.Ma az utca sarkán osztottak,akkor már kenyeret és két konzerv ételt is adtak,de csak ha igazoltad magad.Mivel ennyi élelem nem volt elég több fős családnak,így elmentem boltba,ahol a cigányok kicsitől a nagyig ész nélkül vásároltak.Főleg alkoholt és persze a pulyák chipset,jégkrémet,rágót,nyalókát.Nekik miből telik ilyen életre??Miközben másoknak alig van kenyere.Igazából sorolhatnám még,vége se szakadna.Szomorú,hogy a szerencsétlen magyar emberek mit szenvednek ott,kérni meg nem mernek,mert szégyenlik és már nekik kellemetlen,hogy nem jut.Ma már mi se foglalkoztunk vele,hogy elmenjünk messzebre adományért.Az utca lakói összefogtak és próbálnak egymásnak segíteni.Mivel pl.:oké,hogy jöttek elszállítani a homokzsákokat,de embert nem hoztak hozzá,tehát azokat is maguknak kellett feldobálniuk a lakosoknak.Már tényleg nem is írom tovább,mert csak fáj a szívem,hogy így kell a Magyarnak élnie a hazájában...kisebbségként:-(("

Erre mondják azt: nincs kommentár.

2010.06.13. 15:34:48

Strici, olvasgasd kicsit a fenti linken a kommentárokat, aztán kérjél elnézést a fenti kijelentésedért. Az lenne a korrekt.
Persze a többi dolog, amit a romák szenvedéseiről írsz, még lehet igaz. Én változatlanul bízom a szavahihetőségedben.

Paret 2010.06.13. 19:11:53

@tff: "..Magyarnak kisebbségként kell élni a hazájában.." Máris egy-két alapvető gondolat:
Tudtommal még többségi társadalom van jelen Magyarországon, vagy tévedek? Kisebbség? A romák is éppúgy magyarok,- bár hivatalosan kisebbségként aposztrofált- a roma nép. Helytelen, hiszen évszázadok óta együtt élnek a romák s nem romák. Mivel a romák is magyar nyelvet (is ) beszélik, valamint magyar állampolgárok, - éppen ezért téves, illetve korrekcióra szorul egy-két fogalom. A Felsőzsolcán történetek sajnálatosak, csakúgy mint az egész BAZ, Baranya ...etc megyékben történtek.
Kétségtelen, vannak romák, akik valóban nem tudnak az együttélés szabályainak betartása mellett élni! Ez kétségtelen.

MPL firstlady 2010.06.13. 21:12:49

@tff: javaslom olvasásra:

2010.évi XLII tv.

idézet:

Amennyiben a 2. § (1) bekezdése eltérően nem rendelkezik, a jogszabályban meghatározott feladatok és hatáskörök tekintetében jogutódnak
a) a Miniszterelnöki Hivatal esetén a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot,
b) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium esetén a Belügyminisztériumot,
c) a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium esetén a Nemzetgazdasági Minisztériumot,
d) az Oktatási ás Kulturális Minisztérium esetén a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot,
e) az Önkormányzati Minisztérium esetén a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot,
f) a Pénzügyminisztérium esetén a Nemzetgazdasági Minisztériumot,
g) a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esetén a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot
kell tekinteni.

tehát jogutódlás van.

2010.06.13. 21:22:56

@MPL firstlady:

Az rendben van, hogy jogutódlás, de kormánytisztviselők lesznek köztisztviselők helyett, és könnyű őket indoklás nélkül kirúgni:
www.jogiforum.hu/hirek/23198

"A jogszabály leginkább vitatott rendelkezései azok amelyek kormánytisztivselői jogviszony megszűntetésére vonatkoznak. Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek is élesen bírálták a törvényjavaslat 8. § (1) b) szakaszát mely kimondja, hogy a kormánytisztviselői jogviszonyt a munkáltató felmentéssel, indoklás nélkül megszüntetheti. Ennek indokául a törvényjavaslat általános vitájában az előterjesztői expozét elmondó dr. Répássy Róbert hivatkozott az Alkotmánybíróság 27/2009 (VI. 29.) határozatára, mely megállapítja, hogy a jogviszony szabad felmondásának joga a munkáltatót és a munkavállalót egyaránt megilleti. A felmentési idő tartama – a lemondási idő tartamával megegyezően – két hónap lesz."

MPL firstlady 2010.06.13. 21:47:45

@tff: a roma programban foglalkoztatottak NEM terhelik a minisztériumi létszámkeretet, azon felül vannak, hányszor írjam le még?

A pályakezdők első éves fizetését az Államreform Operatív Program, "Diplomával rendelkező romák foglalkoztatása a közigazgatásban" elnevezésű projekt 1 milliárd forintos keretösszege biztosítja. A roma munkavállalókat foglalkoztató szervet további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli.

MPL firstlady 2010.06.13. 22:01:06

szóval ez próbaidő alatti elküldés lesz szerintem.

ha mégsem az lenne, javaslom az érintettnek a program "atyjának" (SzMM) jogutódjával felvenni a kapcsolatot, Strici majd utánanéz mindennek, és egy lelkes jogász majd megfogalmazza a levelet.

természetesen a sajttájt is Strici szervezi

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.13. 22:28:28

@tff: Én meg láttam tévéműsorokat. De nyilván mindenki mást és másképp lát, nem vagyunk ott.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.13. 22:33:15

@MPL firstlady: Annál többet nem lehet tudni, mint amit idéztem. Mivel februárnál korábban senkivel sem létesítettek köztisztviselői jogviszonyt, belefért a pakliba a próbaidő alatti búcsúztatás. Egyébként a kormánytisztviselő kirúgására ugyanaz vonatkozik, függetlenül attól, hogy milyen keretből kapja a kifizetést.

2010.06.13. 22:36:45

@MPL firstlady:
"A roma munkavállalókat foglalkoztató szervet további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli."

Szóval ha lejár a próbaidő, akkor utána akár be sem kell járni a munkahelyére, nyugodtan heverészhet otthon havi fixért, mert amíg le nem jár a két év, nem lehet őt kirúgni? Szomorú, ha ez így van.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.13. 22:43:53

@tff: Nem így van. A munkáját el kell végeznie. De miért ne dolgozna tisztességesen? Iszonyú előítéletes vagy Te is. :-(((((((((

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.13. 22:50:34

@tff: Olvasom az "objektív" hozzászólásokat:

Aszongya: "Sajnos nekem is ez a legnagyobb problémám, hogy a retkeket nem akarom ezek után támogatni csak max 7,62mm AK47 célzóján keresztül"

egyébként akik cigányellenes, uszító hozzászólásokat írogatnak az általad idézett helyekre, azok hozzáteszik, hogy "állítólag". Meg "az a hír járja".

2010.06.13. 23:06:55

@Strici:

Ne hülyéskedj már, csak egy szélsőséges példát írtam arra, hogy miért furcsa ez a két évig tartó foglalkoztatási kötelezettség. Mert MPL logikája szerint ilyen esetben sem lehet akkor kirúgni (ha viszont ki lehet, akkor indoklás nélkül is ki lehet).
Jogi bükkfanyelven úgy is fogalmazhattam volna a példát, hogy "feltéve, de nem megengedve, hogy be sem jár a munkahelyére...".

Mondjuk így utólag visszaolvasva tényleg félreérthető, elnézést, ha valakit megbántott.

MPL firstlady 2010.06.14. 08:24:35

@tff: neked a szövegértés megy amúgy?

ha letelt a hat hónap próbaidő, ő létszám feletti kormánytisztviselő. azért az furcsán venné ki magát,hogy a magyar állam vállal egyfajta kötelezettséget bizonyos eu pénzek felhasználására, és utána azt mondja, hogy bocsika, meggondoltam magam,kibasztam az összes romát, a lét nem tudtam elkölteni.

igen, ha letelik a hat hónap, nem ismerek olyan okot, ami alapján fel lehet menteni,kivéve ha baromságot csinál, vagy tök hülye, ami a hat hónap alatt ki kellene, hogy derüljön.

szeretem amikor olyat látsz a mondandóm mögött, amit nem mondtam.

ha van egy kocsma, benne két csálinger, és jön kettő, akit nem a tulaj fizet, de neki dolgozik, a tulaj leszarja, hogy egész nap veri a farkát a pult megett, neki nem költség, nem számít, legfeljebb ha kell, gyorsabban jut el a pálesz az alkeszhez.

itt pont ez a helyzet.

ezért lenne fontos, hogy a roma programban részt vevők értelmes és érdemi munkát végezzenek, hogy amíg a magyar állam vállalta az ő foglalkoztatásukat, azt ki is használja.

ha ez nem így van, az nagy baj.

remélem érthető.

2010.06.14. 13:07:12

@MPL firstlady:

Kiscsillag, olvasd már el a kormánytisztviselőkről elfogadott törvényt (upgrade: Sólyom nem írta alá), hol ír benne olyat, hogy vannak létszám fölötti kormánytisztviselők, aki védettséget élvez? Kormánytisztviselők vannak, függetlenül attól, hogyan nyerték el az állásukat, és milyen keretből kapják a bérüket, ezt Strici is leírta, de diszkréten átsiklottál felette, mert nem illett bele a világképedbe. És ki lehet rúgni őket, aztán hogy mi lesz a felhasználható kerettel, nem tudni.
A szövegértést meg inkább hagyjuk, lehet hogy a Velveten otthon vagy, de ez most másról szól.

Paret 2010.06.15. 11:44:41

Hát beszarás, Teplántól kértem időpontot, erre mi van, mint egy patkány, - menekül a süllyedő hajóról! Szép ország ez a Magyarország! Remélem, az Állami Számvevőszék majd lép valamit, bár aligha hiszem,- szar az egész!
Bassza meg a kurva isten ezt a bajnaiékat!
süti beállítások módosítása